ima li ko preporuciti kakvu dobru knjigu?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Kaiser

Post by Kaiser »

Dvori od oraha, Miljenko Jergovic

Prica o jednoj dubrovackoj obitelji, od pocetka do kraja proslog stoljeca, ispricana "u rikverc" :) Knjiga dobila nagradu zagrebackog Jutarnjeg lista i Drustva pisaca BIH. Iako ima oko 650 str procita se za 3-4 dana
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Trejsi Sevalije - Pali Andjeli :D :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

"Alkemicar" Paolo Choelo
manijak1

Post by manijak1 »

Ispravi to prezime :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

:D vidis nisam bila ni sigurna ako se tako pise :roll: jel Coelo ili je Koelo?? :D
Gazz

Post by Gazz »

Budjenje; Put ljubavi - isti autor, ali zaboravila sam kako se zove, Del neki... :-)

Djeca Summerhilla ( ne znam da li je tacan naziv potpuno ) - autora opet ne znam :-)

i jos jedna...ah da ... Umijece ljubavi by Erich Fromm, toga se sjecam :D

p.s. imam jednu mahanu ili ti manu, a to je da ne pamtim nazive djela i autora :D obicno pamtim poruke koje stivo nosi :-) ovo su extra knjige, pa ko zna potpune informacije, neka javi ili cu ja postirati kad dodjem kuci :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Gazz wrote:Djeca Summerhilla ( ne znam da li je tacan naziv potpuno ) - autora opet ne znam :-)
Aleksandar S. Nil - Slobodna djeca Samerhila, pitaj mene ljubavi :D :D

Ako te zanimaju nove metode u psihologiji i odgovju, lijecenju psihickih problema eto ti odlicnog stiva. Nije pisana kao udzbenik nego kao hm, kao dokumentarac sa radnjom :)

Soul, pise se Coelho :wink:
regina

Post by regina »

Dan kada je NIče plakao
Gazz

Post by Gazz »

horns&drums wrote: Aleksandar S. Nil - Slobodna djeca Samerhila, pitaj mene ljubavi :D :D

Ako te zanimaju nove metode u psihologiji i odgovju, lijecenju psihickih problema eto ti odlicnog stiva. Nije pisana kao udzbenik nego kao hm, kao dokumentarac sa radnjom :)
tnx sweety :D znala sam da su 'neka djeca', samo nisam mogla da se sjetim :D to mi je bila sira literatura za vrijeme studija, sjecam se samo one obavezne, ipak prosla je duga godina otkada sam ja diplomirala :D

p.s. to je moj fah :D [/quote]
horns&drums

Post by horns&drums »

Psiholog?

Oh my god... :D :D

Nego Gazza, imas li knjigu "Emocionalna inteligencija"

Ako imas...bio bih zahvalan...eto... sav sam se zacrvenio od stida :oops:
Gazz

Post by Gazz »

Danijel Goleman , hehe vidis jos se poneceg sjecam :D knjiga procitana davne.... '98.... trenutno nedostupna, ali mogla bi postati dostupna ako budes fin :D

p.s. i psiholog... i pedagog... a najvise andragog :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Super, primas li u drustvo (kasnije stan i krevet i đeca) jednog psihologa amatera + istoricara oops povjesnicara da budemo multikulti :D :D ?

Tu knjigu (E.I.) sam davno procitao, neke '96 godine ali na brzaka, a sada bih malo detaljnije. Ma bit' cu dobar, majke mi :) :-) :)

Dobar sam ja inace, samo malo nestasan :D :D
manijak1

Post by manijak1 »

Soul :D počeću da pišem ovoga ljeta knjigu Te Amo :D samo da uskladim kompoziciju dešavanja :D a još malo i ponijeću Ludluma ( težak je :D za plaže ali ......sve za ushićenja :D - kad je najuzbudljivije skočim u remo da se osvijestim pa nastavim da razlažem konzularne operacije ) u hladu pored oka topla dva :D :D lafo :D :D čitam Korzikansko pismo :D i uređujem sudbinu planete pod paskom instrumentala dok vjetar dere palmino lišće :D .
P.S. Gazz i ja sam fin :D kao da sam iz Danske :D
micika

Post by micika »

manijak mogu li biti glavna junakinja u toj tvojoj knjizi?kako joj samo naslov zvuci dobro :-) :D

Gazz,moja dobra prijateljica je diplomirala psihologiju prosle godine.zove se Alma Skopljak.Mozda je znas.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

manijak1 wrote:Soul :D počeću da pišem ovoga ljeta knjigu Te Amo :D samo da uskladim kompoziciju dešavanja :D a još malo i ponijeću Ludluma ( težak je :D za plaže ali ......sve za ushićenja :D - kad je najuzbudljivije skočim u remo da se osvijestim pa nastavim da razlažem konzularne operacije ) u hladu pored oka topla dva :D :D lafo :D :D čitam Korzikansko pismo :D i uređujem sudbinu planete pod paskom instrumentala dok vjetar dere palmino lišće :D .
P.S. Gazz i ja sam fin :D kao da sam iz Danske :D
:D pa eto vizualni haveru :D ako nije sta i ja bih da mi udijelis jednu ulogu u toj svojoj knjizi :D nesto u stilu :D lude Siste ludmile :D ljubavnice za koju niko nije znao :D :D :D :D :D :D :D
Gazz

Post by Gazz »

micika wrote:manijak mogu li biti glavna junakinja u toj tvojoj knjizi?kako joj samo naslov zvuci dobro :-) :D

Gazz,moja dobra prijateljica je diplomirala psihologiju prosle godine.zove se Alma Skopljak.Mozda je znas.
Ja sam dipl. na pedagogiji, ali pazili smo se i s psiholozima sto jest-jest :D Poznato mi je ime, ali kao sto vec rekoh slabo ih pamtim :-) vjerovatno je znam iz vidjenja, jos ako je bila izvanredan 'studenat' :-) k'o i ja, onda se garant iz bifea znamo :D
Gazz

Post by Gazz »

horns&drums wrote:Super, primas li u drustvo (kasnije stan i krevet i đeca) jednog psihologa amatera + istoricara oops povjesnicara da budemo multikulti :D :D ?

oduvijek mi je bila zelja da u mom drustvu (kasnije u stanu i krevetu, pa i o đeci mozemo razmislit') :D vlada multikulti atmosfera :D dakle, i to pitanje je rijeseno :D
horns&drums wrote:Dobar sam ja inace, samo malo nestasan :D :D

i sama sam ti takva :-) :D

a sad ozbiljno... sto se tice knjige, mogla bih je nabaviti kad bih se malo potrudila :D a jel' bas moram :-? :D
Miss_Archer

Post by Miss_Archer »

Puno sam knjiga procitala, s tim da mi je knjizevnost dio profesije. Ali, od svih, jedna je ostala u potpuno posebnoj kategoriji: East of Eden (mislim da je kod nas preveden naslov kao Povratak u Idn, ali nisam sigurna 100%) od John Steinbeck-a. Citanje i dozivljavanje ove knjige je bilo jedno potpuno neocekivano, novo, organsko isustvo za mene, i sa sigurnoscu mogu reci da je zasluzena Nobelova Nagrada koju je autor dobio.

Takodje bih preporucila druga Steinbeck-ova djela, ukljucujuci ostale knjige i price.
Gazz

Post by Gazz »

Miss_Archer wrote:Puno sam knjiga procitala, s tim da mi je knjizevnost dio profesije. Ali, od svih, jedna je ostala u potpuno posebnoj kategoriji: East of Eden (mislim da je kod nas preveden naslov kao Povratak u Idn, ali nisam sigurna 100%) od John Steinbeck-a. Citanje i dozivljavanje ove knjige je bilo jedno potpuno neocekivano, novo, organsko isustvo za mene, i sa sigurnoscu mogu reci da je zasluzena Nobelova Nagrada koju je autor dobio.

Takodje bih preporucila druga Steinbeck-ova djela, ukljucujuci ostale knjige i price.

je li po toj knjizi snimljena istoimena serija :? ili je mene opet neki trip opalio :roll: :D
Miss_Archer

Post by Miss_Archer »

Znam da je bila neka serija identicnog ili slicnog imena davno, kad sam bila dijete. Ne vjerujem da se radi o samoj tematici knjige, vec, ako se dobro sjecam, radilo je se o nekoj modernijoj, porodicnoj stvari.

Ali, takodje znam da ima i film, kojeg i sama zelim da gledam, snimljen '50-ih, sa James Dean-om u ulozi Cal-a. Cula sam da je dobar.

:)
Bas_ta

Post by Bas_ta »

Pa prevedi bukvalno naslov knjige!!! "Istocno od raja"

tc tc tc
Gazz

Post by Gazz »

Bas_ta wrote:Pa prevedi bukvalno naslov knjige!!! "Istocno od raja"

tc tc tc
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
horns&drums

Post by horns&drums »

Gazz wrote:a sad ozbiljno... sto se tice knjige, mogla bih je nabaviti kad bih se malo potrudila :D a jel' bas moram :-? :D
Pa raspitaj se, daj mi broj ko ima ili mjesto gdje je ima. Bez srkleta, naravno, kada ti se planete poklope. Ni meni se ne zuri bas, imam za citati jos mjesec dana

A sad ozbiljno : udaj se protiv mene :D :D
13

Post by 13 »

tri jesina junacka dana
vlak u snijegu
kad kosovi zvizducu
crnac nobi
price iz mahale
Post Reply