Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Frankyee

#26 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Frankyee »

Odavno je BiH najveca rupa evrope ( a sad smo ispod pola Afrike i Azije ) alli stanovnici su i dalje zadovoljni stanjem. Vec 20 godina su na vlasti isti ljudi i iste ideje. Dok god je stanovnistvo zadovljno postojecim stanjem sto bi se neko drugi zamarao za neke promjene.

BiH je mala siromasna drzava, bez bilo koje strateske sirovine, ili strateskog polozaja. Da se potpuno hermeticki izoluje od svijeta niko nebi ni primijetio. Kina ima gradova koji nisu ni na mapi Kine nacrtani ( onoj politickoj ) a veci su od cije BiH.

Ljudi su sretni sto imaju za kruh, pivo, neko nesto posalje iz dijaspore. Onih 10% sto radi u administraciji su zadovoljni a onih ostalih 90% ceka sansu da se odseli. Kada jednog dana EU odluci da otvori vrata pola stanovnika i to mladih ca da iscuri iz drzave. Pogledati primjer Krajine , Kluc, Sanski Most, Bos Krupa,,,, prazno je sve a skole svake godine imaju manje ucenika.

Narod prica de je lose ali svi glasaju za iste politike. Kada treba nesto promijeniti onda su svi zauzeti necim drugim, rostilj, drustvo , pice,,,. Kada treba u bolnicu svi su spremni da podmite medicinske radnike umjesto da cekaju na red, ali se onda bune sto je korupcija.

Ali kada ovo trulo drusto propadne vjerovatno ce se pojaviti neke nove generacije ili dijaspora ili doseljenici iz Azije ili Afrike, koji ce sebi napraviti postenu drzavu. Od trenutnog stanovnistva se malo moze ocekivati nakon 20 godina.

A kako ce se zvati ta drzava i gdje ce biti glavni grad je nemoguce predvidjeti.
Vrilo snage

#27 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Vrilo snage »

A cuj, mozda je i to iscurivanje stanovnistva rjesenje. A onda kad se u Bihacu okrenu RH, granice sarajevske drzave ce se same nacrtati.
Altair_SA

#28 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Altair_SA »

area51 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
acamrg wrote:Neznam ,meni je neshvatljiva ta neodgovornost, nerazum t.z. političkih elita. Očito je to sve zadnji šljam.

Ako kažu da je politika umjeće mogućeg.

Šta bi bila razumna rješenja:

Raspada nema bez rata

Stabilnog i normalnog društva nema ako se znatni djelovi tog društva ne osjećaju dobro u njemu.

Mnogo toga podsjeća na početak devedesetih.
To je to. Svako ko poziva na bilo kakvu disoluciju ove zemlje, mora znati da će naići na 2 miliona Bošnjaka koji neće dozvoliti da ona bude miroljubiva.

Oni koji priželjkuju takve rasplete, moraju znati da ovo više nije '92, i da su stvari dramatično drugačije...
A i ti i ja znamo da se ni ja ni ti ništa ne pitamo.Biće onako kako veliki odluče,ovi sa zapada.Ako im pukne film i prelome da BiH nema neće je biti i tačka.Ako opet odluče da se RS ukine ukinuće je i kraj priče.Ako odluče da ovakvo stanje bude i nadalje tako će i biti.Ako se odluče za kakvu četvrtu varijantu biće tako kako odluče Mi se samo možemo qrcu busati,pomalo naprđivati po forumima...
Ja ne mogu da vjerujem da nakon svih ovih godina "dešavanja" ljudi misle da je nešto do stanovnika ove napaćene zemlje :-)
Ma jel? Pa ne ide to bas sve tako. Dobar ti je primjer pa bas BiH. Istoj je predvidjeno bilo cijepanje, a Bosnjacima nestanak, pa se jebiga nije ostvarilo. I taj plan je imao itekako podrsku medjunarodne zajednice. Svezali su nam ruke embargom na uvoz oruzja, zatvarali su oci skoro cijeli rat na ono sto je radjeno prvenstveno Bosnjacima, etnicka ciscenja, zlocini, logori, genocid... da ih nije njihova javnost pritisnula, a i moguci krajnji ishod rata 1995. ne bi oni prstom mrdnuli. Nisu ocekivali tako jak otpor i mislili su da ce "silna srpska vojska" to da pregazi za nekih 15-tak dana, ali kita. Uostalom, nismo mi jedini primjer... htjeli su Ameri u Vijetnam pa ga pofafali, kao i Sovjeti u Avganistanu recimo. Ni u Siriji ne ide bas onako kako neki zele. Jednostavno, nije ni ta medjunarodna zajednica svemoguca pa da moze bas uvjek ostvari ono sto je zamislila. Sve zavisi kako se postavis. Ako si neko ko se lako sagne, onda naravno da ce svak da te guzi.

Tako da, u pravu je LeClerc, medjunarodna zajednica moze da odluci i drugacije od onog sto Bosnjaci zele, ali ako mi ne budemo dozvolili takav scenario, naravno da ce imati muku da ga ostvare, kao i 1992. sto su imali. A ni u Bosni, a ni u svijetu nije stanje iz 1992. Sto naravno ne znaci da mi treba da se inatimo sa njima, vec da pronalazimo sto vise prijatelja za ovu zemlju. Tada ce i nama biti lakse i necemo dozvoliti "dobrim komsijama" ni sa istoka ni sa zapada da pocijepaju drzavu :bih:
Last edited by Altair_SA on 22/06/2013 16:07, edited 3 times in total.
-C4

#29 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by -C4 »

Pa ovdje je samo dobro političarima i dok tako bude nema nam spasa. Pa samo plata 5 milja plus bonusi kakvi, putovanja itd. itd. Za mjesec dana "zarade", odnosno dobiju na poklon kao što čovjek sa normalnim poslom zaradi za godinu dana. Posla nema, skupo i zaostalo obrazovanje. Da se više ulaže u edukaciju i poslove, bolje bi nam bilo. Završi fax na teret roditelja i opet ostaješ sa njima.
Vrilo snage

#30 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Vrilo snage »

-C4 wrote:Pa ovdje je samo dobro političarima i dok tako bude nema nam spasa. Pa samo plata 5 milja plus bonusi kakvi, putovanja itd. itd. Za mjesec dana "zarade", odnosno dobiju na poklon kao što čovjek sa normalnim poslom zaradi za godinu dana. Posla nema, skupo i zaostalo obrazovanje. Da se više ulaže u edukaciju i poslove, bolje bi nam bilo. Završi fax na teret roditelja i opet ostaješ sa njima.
Rahat-patnja, to se kod vas tako zove?
It_is_a_Leclerc

#31 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by It_is_a_Leclerc »

Vrilo snage wrote:A cuj, mozda je i to iscurivanje stanovnistva rjesenje. A onda kad se u Bihacu okrenu RH, granice sarajevske drzave ce se same nacrtati.
Oči moje, ti ovakvim ispadima pokazuješ koliko ne razumiješ neke stvari...

Ja te pozivam da u Bihaću ili Cazinu usred grada kažeš slovo protiv BiH i Bošnjaka.

Predviđam ti 10 sekundi prije nego te crni mrak, usred bijela dana proguts.
Jay Gatsby

#32 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Jay Gatsby »

Oimblimo wrote:Sigurno je većina ljudi koji prate ovaj forum pričitala da je BIH zvanično zaposjela evropsko dno. Dakle, od danas/juče, BIH je zvanično najveća rupa Evrope po BDP.. Više nema Moldavije i Albanije da nas izvlače, oni su nas prešli, dakle jedini smo, posljednji smo, zadnji smo u Evropi.

Slovenija je jedna danas potpuno evropska zemlja, sa mnogo većim učešćem industrije kao bitnog faktora.. ukratko, u najboljoj je poziciji na Balkanu i sa najvećim životnim standardom od YU zemalja.

Hrvatska evo ulazi u EU, htijeli mi priznati ili ne, jači su od nas.

Crna Gora je mala državica, u kojoj su reforme lako sprovodive, tako da bi oni po svim procjenama mogli ući u EU za 3-5 godina.

Srbija i dalje kuburi, ali bi uskoro trebali dobiti datum za pregovore, tako da recimo da su u EU za nekih 7 do maksimalno 10 godina.

U Srbiji se desilo niz hapšenja i reformi, u CG protesti protiv vlasti, u SLO isto, Hrvati ulaze u uniju, dakle, svako NEŠTO RADI.. samo BIH stagnira, o EU je suvišno govoriti.

Koje je vaše mišljenje i koje su vaše procjene?
Da mi je neko na otvaranju Olimpijade 1984. na Koševu rekao šta će se dešavati za 8 godina, rekao bih mu da je lud. Toliko o procjenama.

Ima. Nismo osuđeni na propast. Barem ne nešto posebno više nego ostali.
Vrilo snage

#33 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Vrilo snage »

It_is_a_Leclerc wrote:
Vrilo snage wrote:A cuj, mozda je i to iscurivanje stanovnistva rjesenje. A onda kad se u Bihacu okrenu RH, granice sarajevske drzave ce se same nacrtati.

Ja te pozivam da u Bihaću ili Cazinu usred grada kažeš slovo protiv BiH i Bošnjaka.

Nejte se zivcirat gospon @Leclerc :) Ja sam mislio na prijateljsko zbilzavanje, nikako na sukobe. Uostalom uvjeren sam da su Cazinjani i cijela zupanija pristojniji i razumniji narod od vas licno i ne tumace moje rijeci na nacin kako to vi sebi dopustate.
Vrilo snage

#34 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Vrilo snage »

Ovisi kako definirate propast, za mene je vec propast ako je nezaposlenost veca od 50 % i ako gospodarstvo ne postoji, a javne sluzbe i infrastruktura u rasulu. Neko kaze i rahat-patnja za to stanje.
Altair_SA

#35 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Altair_SA »

It_is_a_Leclerc wrote:

Ili u Buzim nek ode :D :lol:
NeenaSa

#36 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by NeenaSa »

Sto rec' ,

:roll:
Vrilo snage

#38 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Vrilo snage »

Sarajevski politicari nemaju odgovor apsolutno ni na jedno pitanje muslimana-Bosnjak u BiH danas. I fascinantno je to kako nemaju odgovor ni na jedno jedino.
O pitanju Hrvata i Srba da ne pricam. Mada najvise vremena provode upravo pokusavajuci da tu nesto urade, uglavnom Hrvatima, jer su Srbe de facto, polako, zaboravili. Mrznja koju su izazvali kod druga dva naroda je ogromna, cak i mrznja Bosnjaka izvan Sarajeva poprima znacajne razmjere. Ako Zenicani skandiraju Srbiji, a Tuzlaci pljscu himni Srbije, sto mozemo ocekivat u nekim drugim mjestima koja su sklonija priblizavanju Hrvatima ili Srbima?
Ovo nije posljedica "dusmanske" politike nego upravo sarajevske.
didžej

#39 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by didžej »

nije niko bas skroz propao pa necemo ni mi.
stranci ce ovo stanje odrzavati na silu dok se ne pojave neki novi, razumni ljudi koji ce postici dogovor kojim ce sva tri naroda biti zadovoljna.
to sto smo najsiromasniji ne mora da znaci da je stanje najgore kod nas.
ima zemalja koje mogu biti u vecoj krizi a da nisu najsiromasnije.
slovenija je pred bankrotom, hrvatska ima ogroman dug...
vidjecemo, jos ima da se igra. :)
Prpa.ba

#40 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Prpa.ba »

Protektorat, tzv. "Drzava BiH" uredjena po Daytonu je osudjena na propast onog momenta kada pipa presusi ili se zapadnjaci zabave o svom jadu. Sta god prije dodje.
zemo_online

#41 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by zemo_online »

prva ce propast Genocidna. u maju je samo 140.000 radnika uplatilo poreze i doprinose za 240.000 penzionera. :D
kongres

#42 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by kongres »

Ja licno sam vec propao i bankrotirao sto takodje reciprocno ocekujem i od drzave-znaci jednakost i jednaka prava za sve kako za pojedince tako i drzavu.Preidizborni proglas-propadnimo zajedno-onako na jumbo plakatima-sto bi to imalo uspjeha. :zjev:
PerverzMusharaf

#43 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by PerverzMusharaf »

Oimblimo wrote:Sigurno je većina ljudi koji prate ovaj forum pričitala da je BIH zvanično zaposjela evropsko dno. Dakle, od danas/juče, BIH je zvanično najveća rupa Evrope po BDP.. Više nema Moldavije i Albanije da nas izvlače, oni su nas prešli, dakle jedini smo, posljednji smo, zadnji smo u Evropi.

Slovenija je jedna danas potpuno evropska zemlja, sa mnogo većim učešćem industrije kao bitnog faktora.. ukratko, u najboljoj je poziciji na Balkanu i sa najvećim životnim standardom od YU zemalja.

Hrvatska evo ulazi u EU, htijeli mi priznati ili ne, jači su od nas.

Crna Gora je mala državica, u kojoj su reforme lako sprovodive, tako da bi oni po svim procjenama mogli ući u EU za 3-5 godina.

Srbija i dalje kuburi, ali bi uskoro trebali dobiti datum za pregovore, tako da recimo da su u EU za nekih 7 do maksimalno 10 godina.

U Srbiji se desilo niz hapšenja i reformi, u CG protesti protiv vlasti, u SLO isto, Hrvati ulaze u uniju, dakle, svako NEŠTO RADI.. samo BIH stagnira, o EU je suvišno govoriti.

Koje je vaše mišljenje i koje su vaše procjene?

bosna svakako ima budućnosti je dobro obavlja svoju ulogu - uloga nestabilne zemlje kojoj treba vjecita pomoc tek toliko da ne skrene u nasilje ali nikad da bi izgubila svoju svrhu - tinjajuce zariste u evropi koji amerikancima koristi kao izgovor za vjecito uplitanje u region i kao još jedan od razloga da se uperi prstom u EU i kaže "nesposobni ste da rješite problem u svom dvorištu."

pogresno je misliti kako su zemlje slucajevi za sebe i da zbog glupih politicara ne mozemo da budemo austrija. ne, nama ta uloga njije namjenjena vec upravo ova i odlicno funckioniše. kada bi smo bili blizu toga da se priblizimo EU, nešta bi se isceniralo (kao i milion puta do sada) da ispadne kako mi to ne mozemo i sl.
Miss RX

#44 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Miss RX »

Sa ovakvim sebicnim politicarima i nejedinstvenim narodom :Nemamo!!!Narodu je ispran mozak i ne vjeruje u bolje.Gradjani kontinuirano biraju najgore politicare(nacionaliste ) i dopustaju enormno bogacenje 50 -tak porodica u BiH.
Dok svi gradjani BiH ne shvate da trebaju da jedinstveno misle i da glasaju za ne nacionaliste ,nema napretka...
Last edited by Miss RX on 05/07/2013 15:42, edited 1 time in total.
karanana

#45 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by karanana »

sta ima vuchko apartman?
Miss RX

#46 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Miss RX »

dftz43z34 wrote:S obzirom da od 1996 živim u Švicarskoj živo me se jebe šta će da bude s bosnom onako iskreno, ali samo budala ne vidi da je zemlja pred finansijskim slomom i disolucijom, oni koji se zanose da će ih sda, sdp i ostale bošnjačke stranke izvući iz govana ili su nepošteni ili imaju koristi od toga ili su totalni idioti.

Ako ima boga neka vam je na pomoći nakon što se rasprodaju pošte i elektroprivrede biće kud koji mili moji palestina u srcu evrope i bošnjaci bez države.
Tebi ako nije stalo do BiH ,ne trebas ni da pises ovdje nista.....
AkHolic

#47 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by AkHolic »

Missim da kao država Bosna ili Bosna i Hercegovina nema budućnost.Za ljude koji žive u BiH, rješenje je sporazum o nekoj vrsti konfederacije dva entiteta koji bi ostavio međusobne granice otvorenim kao što je i sad a konfederacija bi obavljala one poslove za koje postoji interes svih strana jer samo su iskreni dogovori dobri dogovori.Federacija bi se morala reformirati na način da uistinu postane federacija što bi dugoročno sputalo separatističke težnje kod Hrvata.
Na taj način bi se kreirao politički okvir u kojemu bi se političke elite morale fokusirati na realne probleme ljudi.
dudlov

#48 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by dudlov »

@švicarac
Boli tebe, ti se uhljebio i lako ti je sad. Nemoj misliti da su ljudi ćoravi i blesavi. Svi vide čemu ovo vodi al kad treba da se napiše na forumu, onda se stvari glancaju i emocije pišu. Evo ja ću ti reći, država nema budućnost jer je postala sama sebi problem i teret. Dovoljno je ući u federalne i državne institucije i vidjeti da npr. pet ljudi radi na protokolu. Opkolili sto i prvi te pozdravi, druga uzme papire, treća bilježi u knjigu protokola, četvrta pečati i arhivira a peta gleda u prazno jer nema šta da radi. Ali raspada nema dok su stranci ovdje i dok je država pod patronatom velikih sila. Inače, kako je u Švicarskoj?
dudlov

#49 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by dudlov »

AkHolic wrote:Missim da kao država Bosna ili Bosna i Hercegovina nema budućnost.Za ljude koji žive u BiH, rješenje je sporazum o nekoj vrsti konfederacije dva entiteta koji bi ostavio međusobne granice otvorenim kao što je i sad a konfederacija bi obavljala one poslove za koje postoji interes svih strana jer samo su iskreni dogovori dobri dogovori.Federacija bi se morala reformirati na način da uistinu postane federacija što bi dugoročno sputalo separatističke težnje kod Hrvata.
Na taj način bi se kreirao politički okvir u kojemu bi se političke elite morale fokusirati na realne probleme ljudi.
E kad bi to tako bilo, ostadoše političari suha qrza. Najbolji život je gotovanski i s tuđe grbače. Ma nek deru svaka im čast.
Miss RX

#50 Re: Ima li Bosna BUDUĆNOST? Da li smo osuđeni na PROPAST?

Post by Miss RX »

Najvece zlo za BiH su politicari koji se ne zele dogovoriti i blokiraju sve procese ka boljitku za zemlju.A sve to rade za svoju korist.Ovo bezvlasce najvise politicarima koristi da se oni dok zavadjaju narode BiH ,bogate...Usput su isprali narodu mozgove i narod vjeruje da oni nista ne mogu uraditi....Dakle,drugo zlo su sami gradjani koji se ne bune ,protesti nisu masovni,kakvi bi trebali biti...dakle ,svima je sve svejedno...i dok bude tako ,BiH ce sve dublje tonuti...zalosno....
Post Reply