Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kB27 wrote: ↑07/08/2024 08:25
To je vec mito vs. baksis, nebitno sto je cener u pitanju i sto je konobar u pitanju. Isto kao sto je sasvim u redu zahvaliti se doktoru sitnim poklonom nakon sto se sve zavrsi, a nije u redu dati mito unaprijed.
Ali to je vec do moralnih nacela osobe koja daje. Kome se ne gadi, mito je ekstra, a kafa/baksis beskorisna stvar (za onog koji daje).
Tako je, dati unaprijed dodje kao mito, stoji poredjenje i sa doktorima, nije isto dati unaprijed i nakon operacije, koliko god djelovali da nema razlike, itekako ima.
Ima i do pristupa konobara, doktora i drugih srodnih profesija recimo ako imam utisak da se neko na silu kao trudi ciljano zbog baksisa, pogotovo jos ako ga i sami traze kao u egiptu sto je obicaj, to me nervira i tu mi nema bitne razlike u odnosu na davanje unaprijed, ako ti ga na neki nacin pokusava iznuditi. Licno cijenim kada se neko iskreno trudi u svom poslu bez nekog ocekivanja, tada mi nije zao dati baksis, cim to radi sa tim ciljem to vise nije to.
Potpredsjednik Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo (KS) Amar Trbović rekao nam je da je situacija s pronalaskom radnika u ugostiteljstvu sve teža. U Sarajevu se sve češće mogu vidjeti konobari i šankeri iz Turske i Nepala.
"I ja čekam tri radnika iz Nepala, oni bi trebali stići u oktobru. Procedura je takva da se na dolazak radnika čeka od tri do sedam mjeseci", objašnjava nam Trbović.
Na pitanje zbog čega je problem u pronalasku radne snage u Kantonu Sarajevo, Trbović odgovara da je problem u tome što ljudi ne žele da rade, posebno oni mladi.
"Nije više problem ni plata, imaju je kao ljudi u državnoj službi. Sada radnici, da iskreno kažem, hoće da gazduju. Šta god mu kažeš neće da posluša, ili je odsutan ili je na telefonu", kaže Trbović.
To je vec mito vs. baksis, nebitno sto je cener u pitanju i sto je konobar u pitanju. Isto kao sto je sasvim u redu zahvaliti se doktoru sitnim poklonom nakon sto se sve zavrsi, a nije u redu dati mito unaprijed.
Ali to je vec do moralnih nacela osobe koja daje. Kome se ne gadi, mito je ekstra, a kafa/baksis beskorisna stvar (za onog koji daje).
Tako je, dati unaprijed dodje kao mito, stoji poredjenje i sa doktorima, nije isto dati unaprijed i nakon operacije, koliko god djelovali da nema razlike, itekako ima.
Ima i do pristupa konobara, doktora i drugih srodnih profesija recimo ako imam utisak da se neko na silu kao trudi ciljano zbog baksisa, pogotovo jos ako ga i sami traze kao u egiptu sto je obicaj, to me nervira i tu mi nema bitne razlike u odnosu na davanje unaprijed, ako ti ga na neki nacin pokusava iznuditi. Licno cijenim kada se neko iskreno trudi u svom poslu bez nekog ocekivanja, tada mi nije zao dati baksis, cim to radi sa tim ciljem to vise nije to.
Doktorima, kao i još nekim drugima, davanje bilo prije, bilo poslije, je isto. Mito.
Doktorima, kao i još nekim drugima, davanje bilo prije, bilo poslije, je isto. Mito.
Ima i toga, kada ciljano radis nesto zbog baksisa, to dodje na isto. Zbog toga ja volim ostaviti baksis samo kad procijenim da nekom nije to motiv, ako procijenim da jeste uglavnom necu ni ostaviti, bio to konobar ili doktor.
Znam, u americi bih ispao nekulturni papak.
Ako neko zna kakvo je stanje radnika u zeki, peru, almiju u Zenici? Vlasnici su robovlasnici ili? Ponekad udjem vidim prilicno puno musterija ali i radnika i dosta posla...
kako ljudi odlaze tako se manje radi na ISTOM POSLU
dosta projekata ne moze biti zavrseno jer novi pojma nemaju nit ih to zanima
recimo prije smo snimali sjednice i imali arhivu sada samo pretipkamo razgovore i to je to
onda prije smo letali svuda GDJE TREBA a sada sefov vozac stavi mobitel i snimi govorancije
posalje to i to se nadje u projektnom izvjescu
uglavnom mnogo manje se radi za vise para
ali ima caka INFLACIJA pojede sav napredak
rekao bih da smo se vratili mozda u 2013.
Cuo sam da prodavaci trgovci iz Mercatora Konzuma daju otkaze . Nece da rade za 700 tinjak KM.
Pojedine trgovine su skratile radno vrijeme s od 7-22 h pon-ned na 7-21 h od pon do sub a nedjelja je neradni dan zbog nedostatka radnika
akcija007 wrote: ↑14/08/2024 13:34
Cuo sam da prodavaci trgovci iz Mercatora Konzuma daju otkaze . Nece da rade za 700 tinjak KM.
Pojedine trgovine su skratile radno vrijeme s od 7-22 h pon-ned na 7-21 h od pon do sub a nedjelja je neradni dan zbog nedostatka radnika
Ja razumijem samo ljude kojima fali par godina do penzije pa rade za 700, ne mogu ni naci drugo, mozda im se i ne mjenja posao pa trpe.
akcija007 wrote: ↑14/08/2024 13:34
U Lozionicckoj prije mjesec u razgovoru sa radnicom na gotovoj hrani kaze da traze radnika, plata 1500KM i da ne mogu naci. Sada neko laze, ne znam ko
Tesko mi je vjerovati da neko radi za 700KM danas, makar i na kasi. Uostalom, kod nas se manipulise ciframa kako kome odgovara, kad hoces da prikazes malu plati kazes neto bez TO, karte i slicno, kad hoces da kazes kako je nekom velika plata onda sve saberes, jos ce poceti i bruto platu sabirati.
Ako je nekom mozda stvarno neto plata 700, izadje sa svim vjerovatno preko milje, ne kazem ni da je to danas dovoljno ali opet nije isto kao 700. Ko da je bitno jeli TO ili plata, svakom je bitno koliko para dobije u konacnici, za mene je to sve skupa plata, kako god bila prikazana.
Ateista wrote: ↑14/08/2024 15:28
Tesko mi je vjerovati da neko radi za 700KM danas, makar i na kasi. Uostalom, kod nas se manipulise ciframa kako kome odgovara, kad hoces da prikazes malu plati kazes neto bez TO, karte i slicno, kad hoces da kazes kako je nekom velika plata onda sve saberes, jos ce poceti i bruto platu sabirati.
Ako je nekom mozda stvarno neto plata 700, izadje sa svim vjerovatno preko milje, ne kazem ni da je to danas dovoljno ali opet nije isto kao 700. Ko da je bitno jeli TO ili plata, svakom je bitno koliko para dobije u konacnici, za mene je to sve skupa plata, kako god bila prikazana.
Najjaci su mi oni sto jos izbiju ratu kredita od plate i vele eto za sta ja radim
Plata u Mercatoru jeste bijedna, sa svim jedva milju prebace (plata, topli obrok, prevoz).
Zato i nemaju ljudi, eno onaj u stometarki zatvoren, nema radnika.
Moja drugarica radi upravo za tu platu u jednom kao design studiu. I to svaka druga subota radna. 700 maraka al' osigurana je i to je sve, nema toplog, nema prijevoza, nema na staž itd znači golih 700 maraka. Djevojka kod koje radi joj rekla da više nikako ne može da joj dadne i da je to maksimum. Kaže ako nađeš nešto bolje ja ti prva govorim idi.
Drugarica završila fakultet pa ganja struku ali bgm daj Bože da uleti gdje.
NediM17 wrote: ↑14/08/2024 15:44
Plata u Mercatoru jeste bijedna, sa svim jedva milju prebace (plata, topli obrok, prevoz).
Zato i nemaju ljudi, eno onaj u stometarki zatvoren, nema radnika.
Nije ni plata toliki problem,koliko su uslovi,radno okruženje,toksična radna atmnosfera...Pa samo u trgovini i u kafani ima to da radiš 10-13 dana bez slobodnog.Obećaju ti jedan dan u sedmici slobodan.Ispoštuju u teoriji ali jedne sedmice ti daju ponedeljak-utorak a onda za sledeću sedmicu tek nedelja i to dođe 12-13 dana rada bez slobodnog dana.To je gorući problem i zato takvi imaju najveći problem sa radnom snagom.Ovo je posebno izraženo kod onih objekata koji imaju skraćeno radno vrijeme nedeljom.A i onaj što pristane da radi 13 dana po 8 sati bez slobodnog dana bolje nije ni zaslužio...
U bivšoj firmi rade za 600. Sa TO i prevozom dođu na oko 870. A prosječna je koliko, 1.200?
Moja drugarica radi upravo za tu platu u jednom kao design studiu. I to svaka druga subota radna. 700 maraka al' osigurana je i to je sve, nema toplog, nema prijevoza, nema na staž itd znači golih 700 maraka. Djevojka kod koje radi joj rekla da više nikako ne može da joj dadne i da je to maksimum. Kaže ako nađeš nešto bolje ja ti prva govorim idi.
Drugarica završila fakultet pa ganja struku ali bgm daj Bože da uleti gdje.
Pa to je ok
Iz prazne ne puca
To je biznis na rubu opstanka
Radio sam i ja u jednom takvom
Cekas da neko plati fakturu od 300 maraka da mozes pustit platu
Tu se zadrzis dok ne nadjes bolje
Nego
Je li samo drugarica ili