"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#7851 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Ako sam zadovoljan uslugom, hranom i ljubaznošću konobara ostavim bakšiš. Radio sam u ugostiteljstvu nekad pa poštujem ljude iz te profesije, ali mi nije strano napušiti idiota i napraviti mu pizdariju kod šefa ako je kreten.
kB27

#7852 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 20:46, edited 1 time in total.
problemnatravunu

#7853 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by problemnatravunu »

Lajavikrelac wrote: 07/08/2024 08:17
Babbuka wrote: 07/08/2024 00:24 Situacija sa nedostatkom radnika je takva da je uvoz radne snage neizbježan, sviđalo se kome ili ne.

Veliki broj investicija u privredi je stopiran zbog toga.

Nije problem samo u parama, nego i u nezainteresovanosti i podcjenjivačkom odnosu prema zanatima koji vlada u našem mentalitetu.

Ja bih sad zaposlio bravara i dao mu njemačku platu za tu struku, ali mladim ljudim je nezamislivo da ulože par godina u obuku. Ista priča sa ostalim zanatima.
Dvije decenije, a možda i više, se podcjenjivao svaki zanat i rad ako nije stolica, kravata i kancelarija. Na silu su se upisivali fakulteti samo da se ima bilo kakva diploma, za upis u gimnaziju i srednju ekonomsku su se vukle veze. Zato imaš to što imaš sad. Haj ti sine/Šćeri na fakultet pa imaj bilo kakvu diplomu, ganjaće tebi mama i tata posao, prodaće komad zemlje da te uguraju u Telekom ili Poštu :zzzz:

Pa svi robovlasnici su se prema zanatlijama odnosili kao prema nižoj kasti, u fazonu ko ti je kriv što nisi školu učio sad bi imao veću platu i sjedio u kancelariji :roll: sad kleči, gutaj prašinu i guli 12 sati na brusilici ili mješalici...
problemnatravunu wrote: 07/08/2024 07:28 I šta, zato im trebam ostavljat DORAB BAKŠIŠ?
Gdje sam ja to spomenuo :?
Izvini, ako sam te šta povrijedio! :thumbup:
..

Nisi direktno,
ali sam po tvom postu stekao dojam da pišeš kako im je posao stresan,kako obolijevaju, propadaju, pa eto,"da ih se nešto kao pomogne "....
Ateista

#7854 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

kB27 wrote: 07/08/2024 08:25 To je vec mito vs. baksis, nebitno sto je cener u pitanju i sto je konobar u pitanju. Isto kao sto je sasvim u redu zahvaliti se doktoru sitnim poklonom nakon sto se sve zavrsi, a nije u redu dati mito unaprijed.

Ali to je vec do moralnih nacela osobe koja daje. Kome se ne gadi, mito je ekstra, a kafa/baksis beskorisna stvar (za onog koji daje).
Tako je, dati unaprijed dodje kao mito, stoji poredjenje i sa doktorima, nije isto dati unaprijed i nakon operacije, koliko god djelovali da nema razlike, itekako ima.
Ima i do pristupa konobara, doktora i drugih srodnih profesija :D recimo ako imam utisak da se neko na silu kao trudi ciljano zbog baksisa, pogotovo jos ako ga i sami traze kao u egiptu sto je obicaj, to me nervira i tu mi nema bitne razlike u odnosu na davanje unaprijed, ako ti ga na neki nacin pokusava iznuditi. Licno cijenim kada se neko iskreno trudi u svom poslu bez nekog ocekivanja, tada mi nije zao dati baksis, cim to radi sa tim ciljem to vise nije to.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7855 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 07/08/2024 07:20
_BataZiv_0809 wrote: 07/08/2024 07:19
elcaliente wrote: 05/08/2024 21:22

Izabrali su odlazak umjesto borbe.
Pa zar nisi i ti izabrao isto :D
Covjek je rodjen tamo
Aha
Znaci neko njegov je izabrao odlazak umjesto borbe
izvrsni direktor

#7856 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 07/08/2024 09:27
izvrsni direktor wrote: 07/08/2024 07:20
_BataZiv_0809 wrote: 07/08/2024 07:19

Pa zar nisi i ti izabrao isto :D
Covjek je rodjen tamo
Aha
Znaci neko njegov je izabrao odlazak umjesto borbe
Da, sto nista o njemu ne govori.
Predrasude po mjestu rodjenja/odrastanja su trebale u 1999.ostati
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7857 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 07/08/2024 09:36 Da, sto nista o njemu ne govori.
Predrasude po mjestu rodjenja/odrastanja su trebale u 1999.ostati
Mislim da si ipak ovdje ti koji nastupa sa predrasudama prema meni
Referisao sam se na njegovu tezu da su ljudi izabrali odlazak umjesto borbe
dale cooper

#7858 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dale cooper »

Potpredsjednik Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo (KS) Amar Trbović rekao nam je da je situacija s pronalaskom radnika u ugostiteljstvu sve teža. U Sarajevu se sve češće mogu vidjeti konobari i šankeri iz Turske i Nepala.

"I ja čekam tri radnika iz Nepala, oni bi trebali stići u oktobru. Procedura je takva da se na dolazak radnika čeka od tri do sedam mjeseci", objašnjava nam Trbović.

Na pitanje zbog čega je problem u pronalasku radne snage u Kantonu Sarajevo, Trbović odgovara da je problem u tome što ljudi ne žele da rade, posebno oni mladi.

"Nije više problem ni plata, imaju je kao ljudi u državnoj službi. Sada radnici, da iskreno kažem, hoće da gazduju. Šta god mu kažeš neće da posluša, ili je odsutan ili je na telefonu", kaže Trbović.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/uvo ... /240807038

Nije više ima ko hoće raditi, sad neće da rade. :mrgreen:
Hame_
Location: Soba, Srebrnik, Županija tuzlanska, HiB, Evropa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce, odosmo u PM

#7859 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

Napisao sam svoje iskustvo, ne kažem da je axiom, ali tada imam kraljevski tretman i unaprijed poštovanje profesije.

I kakvi smo - svaka čast konobarima što su ikako normalni, što ikako rade to što rade.

Za nekoga "služe nas", za nekoga "ugoste nas".
Hakiz

#7860 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 07/08/2024 09:26
kB27 wrote: 07/08/2024 08:25 To je vec mito vs. baksis, nebitno sto je cener u pitanju i sto je konobar u pitanju. Isto kao sto je sasvim u redu zahvaliti se doktoru sitnim poklonom nakon sto se sve zavrsi, a nije u redu dati mito unaprijed.

Ali to je vec do moralnih nacela osobe koja daje. Kome se ne gadi, mito je ekstra, a kafa/baksis beskorisna stvar (za onog koji daje).
Tako je, dati unaprijed dodje kao mito, stoji poredjenje i sa doktorima, nije isto dati unaprijed i nakon operacije, koliko god djelovali da nema razlike, itekako ima.
Ima i do pristupa konobara, doktora i drugih srodnih profesija :D recimo ako imam utisak da se neko na silu kao trudi ciljano zbog baksisa, pogotovo jos ako ga i sami traze kao u egiptu sto je obicaj, to me nervira i tu mi nema bitne razlike u odnosu na davanje unaprijed, ako ti ga na neki nacin pokusava iznuditi. Licno cijenim kada se neko iskreno trudi u svom poslu bez nekog ocekivanja, tada mi nije zao dati baksis, cim to radi sa tim ciljem to vise nije to.
Doktorima, kao i još nekim drugima, davanje bilo prije, bilo poslije, je isto. Mito.
Ateista

#7861 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 08/08/2024 09:32
Ateista wrote: 07/08/2024 09:26

Doktorima, kao i još nekim drugima, davanje bilo prije, bilo poslije, je isto. Mito.
Ima i toga, kada ciljano radis nesto zbog baksisa, to dodje na isto. Zbog toga ja volim ostaviti baksis samo kad procijenim da nekom nije to motiv, ako procijenim da jeste uglavnom necu ni ostaviti, bio to konobar ili doktor.
Znam, u americi bih ispao nekulturni papak. :D
Isaiah4110

#7862 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Isaiah4110 »

Ako neko zna kakvo je stanje radnika u zeki, peru, almiju u Zenici? Vlasnici su robovlasnici ili? Ponekad udjem vidim prilicno puno musterija ali i radnika i dosta posla...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7863 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

kako ljudi odlaze tako se manje radi na ISTOM POSLU
dosta projekata ne moze biti zavrseno jer novi pojma nemaju nit ih to zanima
recimo prije smo snimali sjednice i imali arhivu sada samo pretipkamo razgovore i to je to
onda prije smo letali svuda GDJE TREBA a sada sefov vozac stavi mobitel i snimi govorancije
posalje to i to se nadje u projektnom izvjescu
uglavnom mnogo manje se radi za vise para
ali ima caka INFLACIJA pojede sav napredak
rekao bih da smo se vratili mozda u 2013.
akcija007

#7864 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by akcija007 »

Cuo sam da prodavaci trgovci iz Mercatora Konzuma daju otkaze . Nece da rade za 700 tinjak KM.
Pojedine trgovine su skratile radno vrijeme s od 7-22 h pon-ned na 7-21 h od pon do sub a nedjelja je neradni dan zbog nedostatka radnika
nepass1

#7865 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

akcija007 wrote: 14/08/2024 13:34 Cuo sam da prodavaci trgovci iz Mercatora Konzuma daju otkaze . Nece da rade za 700 tinjak KM.
Pojedine trgovine su skratile radno vrijeme s od 7-22 h pon-ned na 7-21 h od pon do sub a nedjelja je neradni dan zbog nedostatka radnika
Ja razumijem samo ljude kojima fali par godina do penzije pa rade za 700, ne mogu ni naci drugo, mozda im se i ne mjenja posao pa trpe.
1Dante1

#7866 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by 1Dante1 »

akcija007 wrote: 14/08/2024 13:34 Cuo sam da prodavaci trgovci iz Mercatora Konzuma daju otkaze . Nece da rade za 700 tinjak KM.
U Lozionicckoj prije mjesec u razgovoru sa radnicom na gotovoj hrani kaze da traze radnika, plata 1500KM i da ne mogu naci. Sada neko laze, ne znam ko :D
Ateista

#7867 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Tesko mi je vjerovati da neko radi za 700KM danas, makar i na kasi. Uostalom, kod nas se manipulise ciframa kako kome odgovara, kad hoces da prikazes malu plati kazes neto bez TO, karte i slicno, kad hoces da kazes kako je nekom velika plata onda sve saberes, jos ce poceti i bruto platu sabirati. :D
Ako je nekom mozda stvarno neto plata 700, izadje sa svim vjerovatno preko milje, ne kazem ni da je to danas dovoljno ali opet nije isto kao 700. Ko da je bitno jeli TO ili plata, svakom je bitno koliko para dobije u konacnici, za mene je to sve skupa plata, kako god bila prikazana.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#7868 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Ateista wrote: 14/08/2024 15:28 Tesko mi je vjerovati da neko radi za 700KM danas, makar i na kasi. Uostalom, kod nas se manipulise ciframa kako kome odgovara, kad hoces da prikazes malu plati kazes neto bez TO, karte i slicno, kad hoces da kazes kako je nekom velika plata onda sve saberes, jos ce poceti i bruto platu sabirati. :D
Ako je nekom mozda stvarno neto plata 700, izadje sa svim vjerovatno preko milje, ne kazem ni da je to danas dovoljno ali opet nije isto kao 700. Ko da je bitno jeli TO ili plata, svakom je bitno koliko para dobije u konacnici, za mene je to sve skupa plata, kako god bila prikazana.
Najjaci su mi oni sto jos izbiju ratu kredita od plate i vele eto za sta ja radim :lol:
NediM17

#7869 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NediM17 »

Plata u Mercatoru jeste bijedna, sa svim jedva milju prebace (plata, topli obrok, prevoz).
Zato i nemaju ljudi, eno onaj u stometarki zatvoren, nema radnika.
Truba

#7870 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Plata jeste bijedna
Ali i moja kolegica pedagog/kemicar
Nema vecu

Ko nam je kriv sto ne znamo matematiku i medcinu
daario naharis

#7871 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by daario naharis »

Sada u mercatoru lozionicka rade samo 2 kase ja popizdio...

Pitam zenu mogu li jos kasa otvoriti kaze ona meni ja radim svoj posao pitajte na inforacijama.

Nije mi bilo tesko, kaze zena da nema radnika i to je to.
Truba

#7872 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Nemaju radnika
Al imaju menadjera

Sjecam se kolega veze u opcini potezao da se zaposi na wf koreji...prije 17 godina
ShnjaZZZ

#7873 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

Ateista wrote: 14/08/2024 15:28 Tesko mi je vjerovati da neko radi za 700KM danas, makar i na kasi. Uostalom, kod nas se manipulise ciframa kako kome odgovara, kad hoces da prikazes malu plati kazes neto bez TO, karte i slicno, kad hoces da kazes kako je nekom velika plata onda sve saberes, jos ce poceti i bruto platu sabirati. :D
Moja drugarica radi upravo za tu platu u jednom kao design studiu. I to svaka druga subota radna. 700 maraka :D al' osigurana je :lol: i to je sve, nema toplog, nema prijevoza, nema na staž itd znači golih 700 maraka. Djevojka kod koje radi joj rekla da više nikako ne može da joj dadne i da je to maksimum. Kaže ako nađeš nešto bolje ja ti prva govorim idi.

Drugarica završila fakultet pa ganja struku ali bgm daj Bože da uleti gdje.
markopd

#7874 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

NediM17 wrote: 14/08/2024 15:44 Plata u Mercatoru jeste bijedna, sa svim jedva milju prebace (plata, topli obrok, prevoz).
Zato i nemaju ljudi, eno onaj u stometarki zatvoren, nema radnika.
Nije ni plata toliki problem,koliko su uslovi,radno okruženje,toksična radna atmnosfera...Pa samo u trgovini i u kafani ima to da radiš 10-13 dana bez slobodnog.Obećaju ti jedan dan u sedmici slobodan.Ispoštuju u teoriji ali jedne sedmice ti daju ponedeljak-utorak a onda za sledeću sedmicu tek nedelja i to dođe 12-13 dana rada bez slobodnog dana.To je gorući problem i zato takvi imaju najveći problem sa radnom snagom.Ovo je posebno izraženo kod onih objekata koji imaju skraćeno radno vrijeme nedeljom.A i onaj što pristane da radi 13 dana po 8 sati bez slobodnog dana bolje nije ni zaslužio...
Hakiz

#7875 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

U bivšoj firmi rade za 600. Sa TO i prevozom dođu na oko 870. A prosječna je koliko, 1.200?

Rade, zapravo, za medijalnu.
Post Reply