Pa vidio si dole cijena.
Plus pitanje je kakvi su mu ostali uslovi i sta sve ocekuje za tih milju i po.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- nepass1
#7727 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kaze on ciscenje apartmana i objekta, kad je smjena moras hitar biti sve stici odraditi. Radi mu zena od prosle godine, sad trazi dodatno jos jednu. Kad nema smjene onda si free radi sta ti je volja.
- Haris.ba
-
#7729 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
To je neki kurac od gazde.
Vecina ljudi koji izdaju apartmane,sami ciste i primaju goste,osim ako nisu oni kompleksi apartmana,gdje imas 3-4-5 istih zgrada sa 50 apartmana.
A od tih 1500 eura,ako sam placas hranu (2 obroka) ,ostati ce 1000 eura.
A evo prije 2 dana,kolegica isla ocistiti jedan apartman,60 eura je platili. To je najbolje raditi tako pojedinacno...samo treba odraditi jedno ljeto i uvezati se sa lokalcima,pa onda dogovoriti za slijedecu sezonu i doci raditi. Ko ovako uradi,uzme ozbiljne novce a ovo za platu,nije ni to lose za nekvalifikovane zene,ako nemas bolje ili si nezaposlen u BiH,pa vratis kuci 2000 KM mjesecno
- nepass1
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7731 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
me meni je to sve ubleha
ne vjerujem
ne vjerujem
- geralt
#7732 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije ni ciscenje bezazlen posao koji svako moze raditi, posebno kad se radi profesionalno a ne "za sebe". Garantujem da 70-80% domacica ne bi znalo/moglo "profesionalno" ocistiti apartman u razumno brzom vremenu.
Imam rodjaka koji izdaje apartman, zena mu cisti iza gostiju. Jednom je pokusala unajmiti radnicu da je zamijeni na tom poslu, na kraju ona morala jos jednom ocistiti iza radnice.
Imam rodjaka koji izdaje apartman, zena mu cisti iza gostiju. Jednom je pokusala unajmiti radnicu da je zamijeni na tom poslu, na kraju ona morala jos jednom ocistiti iza radnice.
- Haris.ba
#7733 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nema potrebe od ciscenja praviti nauku.geralt wrote: ↑01/08/2024 15:27 Nije ni ciscenje bezazlen posao koji svako moze raditi, posebno kad se radi profesionalno a ne "za sebe". Garantujem da 70-80% domacica ne bi znalo/moglo "profesionalno" ocistiti apartman u razumno brzom vremenu.
Isto je bilo i meni kad mi je dosla cistacica po preporuci. Nahvalili je ljudi da cisti fantasticno.
Ljudi su vecinom uhljupi, pa su im standardi niski.
- geralt
- Truba
#7735 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Cistoca je pola zdravlja
Druga polovica je prljavstina
Druga polovica je prljavstina
-
#7736 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kako je ovo dobro i tačno rečeno. I tako je u 80% slučajeva. Moraš biti VSSovac jake struke pa da MOŽDA dobiješ ok uslove kod privatnika.Javier Pena wrote: ↑31/07/2024 11:09Ma niko to ne spori, pa jasno je čemu ova navala s člancima oko nedostatka radne snage, došlo narodu iz guzice u glavu, pogotovo je mlađa generacija generacija odjebala to, pa ovi sad kukaju.Lajavikrelac wrote: ↑31/07/2024 11:00A ko je zaslužan za takvo stanje i razmišljanje? Pa upravo takvi što to pričaju dok su jahali radnike od zvijezde do zvijezde za siću, često na crno.Javier Pena wrote: ↑31/07/2024 10:30 Lijepo vam je čovjek rekao u tekstu, svi hoće javni sektor jer se manje radi, pa nek je i manja plata, ali je od 8 do 4, poslije 4 prst u uho, vikendi uvijek slobodni. Prije će ljudi izabrati 1500 u državnoj firmi nego 2000 da bude konobar ili 2500 građevina.
Drug mi je radio kod tog istog govneta Trivića nekoliko godina, u knjižicu mu upisano samo nekoliko mjeseci. Kad uđe inspekcija morali se sakrivati u ostavu... Pričam o vremenu do otvaranja granica i dvijehiljaditim da ne bude zabune
Naravno da ljudi bježe gdje će mu poštovati njegova ljudska i radnička prava, gdje neće imati presije i mobinga, gdje neće vući za četvoricu...
Već samo kažem, generalno je mentalitet našeg naroda što manje raditi za što više para, što je sasvim okej, isti sam. Eh sad, kad bi država smanjila dadžbine prema privatnicima (na hiljadu KM plate privatnik mora platiti 700 državi za prijavljenog radnika, između ostalog), kad bi svi privatnici imali 8-4 radno vrijeme i slobodne vikende uz platu bar 30% višu od prosječne državne i prestali imati robovlasnički mentalitet, lagano bi se i ljudi šaltali na drugu stranu. Ovako, sve će ostati isto i u narednih 20 godina jer je razlika u kvaliteti života ogromna.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#7737 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Necu jaJavier Pena wrote: ↑31/07/2024 10:30 Lijepo vam je čovjek rekao u tekstu, svi hoće javni sektor jer se manje radi, pa nek je i manja plata, ali je od 8 do 4, poslije 4 prst u uho, vikendi uvijek slobodni. Prije će ljudi izabrati 1500 u državnoj firmi nego 2000 da bude konobar ili 2500 građevina.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
-
#7739 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
drug Bato, ti si k'o Njemacka... al' zaista...
- ShnjaZZZ
#7740 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ja sam ovo uradio. S bolje plate kod privatnika otišao na manju u državno JP. Ovamo se svi čudili, te nisi normalan, te đe ćeš to, a kad im kažeš da se mogu zaposliti kod tog istog privatnika bez po muke samo ušute. Jebla ga njegova plata kad nemam vremena ni da je potrošim, a o stresu i pritisku da ne pričam. Podmladio sam se 10 godina otkako sam prešao u državnu službu posla i dalje preko glave (takav mi grah pao) ali sve bez pritiska, stresa, požurivanja i drkanja kurca i na kraju krajeva i mobinga.Javier Pena wrote: ↑31/07/2024 10:30 Lijepo vam je čovjek rekao u tekstu, svi hoće javni sektor jer se manje radi, pa nek je i manja plata, ali je od 8 do 4, poslije 4 prst u uho, vikendi uvijek slobodni. Prije će ljudi izabrati 1500 u državnoj firmi nego 2000 da bude konobar ili 2500 građevina.
- Truba
#7741 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ima mobinga u državnoj
pogotovo kad ti skinu onog ko te doveo
i kad upadneš kad je ekipa ciljala na to mjesto nekog drugog
onda nema ni bolovanja ni odmora
pogotovo kad ti skinu onog ko te doveo
i kad upadneš kad je ekipa ciljala na to mjesto nekog drugog
onda nema ni bolovanja ni odmora
-
#7742 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima i obrnutih slučajeva. Ja napustio "državni posao" (javno preduzeće) i prešao kod privatnika za manju platu i nisam se pokajao sekunde. Preporodio se u svakom slučaju.
Hoću da kažem da nema pravila, puno ovisi od svake konkretne situacije.
Ja se, vodeći se svojim iskustvom, nikada ne bih vratio u državne jasle i bilo kakve velike sisteme i radne sredine.
Hoću da kažem da nema pravila, puno ovisi od svake konkretne situacije.
Ja se, vodeći se svojim iskustvom, nikada ne bih vratio u državne jasle i bilo kakve velike sisteme i radne sredine.
- Truba
#7743 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
zavisi i od struke
šta će FPNovac u privatluku
nosat vreće?
šta će FPNovac u privatluku
nosat vreće?
-
#7744 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Radim skoro 15 godina u privatnom sektoru i "dogurao" sam do vrhunskih uslova. Ipak, ozbiljno razmišljam da pređem u prosvjetu za dosta manju platu i mnogo slobodnog vremena koje bih iskoristio za pokretanje privatnog biznisa.
-
#7745 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
znaci zloupotrebu drzavnog. Zasto ne napustis trenutni posao i pokrenes biznis?
-
#7746 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
1. Sve bi bilo bez bilo kakve zloupotrebe i apsolutno u skladu sa zakonima države.
2. Zato što imam zagarantovanu ratu kredita za stan idućih 10 godina i trenutno još dva člana porodice kojima treba obezbijediti normalan život, a pokretanje privatnog biznisa nosi ogroman rizik i troškove.
- zubi
#7747 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
https://valterportal.ba/uskoro-masovni- ... jenu-rada/
USKORO MASOVNI DOLAZAK STRANIH RADNIKA: Nikšićeva vlada ruši ionaku nisku cijenu rada
Dok je javnost u Bosni i Hercegovini okupirana uobičajenim temama koje se pretežito odnose na rat od prije 30 godina, Vlada Federacije BiH (FBiH) je na sjednici 20. juna na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.
Riječ je o izmjenama i dopunama koje bi mnogo više mogle utjecati na budućnost BiH nego, na primjer, tko na kojem groblju kome ostavlja cvijeće.
“Predlagač u razlozima za donošenje ovog propisa ukazuje da se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovina, susreće sa problemom nedostatka radne snage, a posebno u proizvodnim, uslužnim i drugim djelatnostima, što se naročito odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentisani na izvoz. Radi se o izmjenama i dopunama koje je resorno ministarstvo pripremilo na osnovu inicijative Udruženja poslodavaca FBiH”, navodi se na internetskoj stranici vlade FBiH, uz napomenu da je “nedostatak radne snage aktuelan problem u posljednjih nekoliko godina i za domaće privrednike, posebno izvoznike”.
USKORO MASOVNI DOLAZAK STRANIH RADNIKA: Nikšićeva vlada ruši ionaku nisku cijenu rada
Dok je javnost u Bosni i Hercegovini okupirana uobičajenim temama koje se pretežito odnose na rat od prije 30 godina, Vlada Federacije BiH (FBiH) je na sjednici 20. juna na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.
Riječ je o izmjenama i dopunama koje bi mnogo više mogle utjecati na budućnost BiH nego, na primjer, tko na kojem groblju kome ostavlja cvijeće.
“Predlagač u razlozima za donošenje ovog propisa ukazuje da se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovina, susreće sa problemom nedostatka radne snage, a posebno u proizvodnim, uslužnim i drugim djelatnostima, što se naročito odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentisani na izvoz. Radi se o izmjenama i dopunama koje je resorno ministarstvo pripremilo na osnovu inicijative Udruženja poslodavaca FBiH”, navodi se na internetskoj stranici vlade FBiH, uz napomenu da je “nedostatak radne snage aktuelan problem u posljednjih nekoliko godina i za domaće privrednike, posebno izvoznike”.
- Haris.ba
- Rothmans
#7749 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma nema od tih stranaca nista. Sve ga moras za ruku vodat. Mozda bas neke fizicke poslove da rade, istovar utovar , sivenje ko robot, lopatanje, ciscenje, sve ostalo nisu ni za qrca.
- ShnjaZZZ
#7750 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Jaran mi je bio poslovođa u građevinskoj firmi u Slavonskom Brodu, bilo najviše Nepalaca, Bangladešana...kaže da su prva liga radnici kad nauče radit.