IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Keiko

#276 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Keiko »

sarayewo wrote:Konacno, jedna super stvar je sto ti ljudi prikazu namjestaj u namjestenim sobama, mozes vidjeti kako to izgleda u nekom zamisljenom enterijeru i bukvalno imas sve za opremiti kucu - od namjestaja, lampi, slika, kuhinjskog pribora, tepiha, peskira itd... Mozes uzeti prazan stan i isti dan ga imati komplet spremnog za zivot.

Meni je nacin na koji je sve izlozeno i iskombinovano vjerovatno jedna od najvecih prednosti. Ako ti treba madrac, odes u Ikeu pa se satim valjas po dvadeset razlicitih da vidis koji ti najvise odgovara. Ili na internetu vidis sta ima, ima li u tvojoj lokalnoj prodavnici, koje su dimenzije svakog pojedinog komada da premjeris dok si jos kod kuce da ne bi bez veze hodao, teglio na peti sprat, sklapao (ili vadio stokove od vrata jer dosta 'gotovog' namjestaja ne moze proci kroz standardna vrata) i tek onda skontas da ti ne pase ili da ti nemas prostora.
stakasa

#277 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by stakasa »

Keiko wrote:
sarayewo wrote:Konacno, jedna super stvar je sto ti ljudi prikazu namjestaj u namjestenim sobama, mozes vidjeti kako to izgleda u nekom zamisljenom enterijeru i bukvalno imas sve za opremiti kucu - od namjestaja, lampi, slika, kuhinjskog pribora, tepiha, peskira itd... Mozes uzeti prazan stan i isti dan ga imati komplet spremnog za zivot.

Meni je nacin na koji je sve izlozeno i iskombinovano vjerovatno jedna od najvecih prednosti. Ako ti treba madrac, odes u Ikeu pa se satim valjas po dvadeset razlicitih da vidis koji ti najvise odgovara. Ili na internetu vidis sta ima, ima li u tvojoj lokalnoj prodavnici, koje su dimenzije svakog pojedinog komada da premjeris dok si jos kod kuce da ne bi bez veze hodao, teglio na peti sprat, sklapao (ili vadio stokove od vrata jer dosta 'gotovog' namjestaja ne moze proci kroz standardna vrata) i tek onda skontas da ti ne pase ili da ti nemas prostora.
A na stranu sto smo svi mi dizajneri pa nemamo nikakve potrebe za izlozenim sobama u vise varijanti, ideje nam ne trebaju, sve imamo u glavi kako i sta, gdje, koja boja :D
Dalje, neka mi se javi neko kome je pukao namjestaj iz Ikea-e. Iverica ne iverica, ako se pravilno sastavi, a sastavice se ako se sljedi prilozeno uputstvo, taj namjestaj sluzi svrsi. Nije hrastovina, nije puno drvo, probice ga geler bez problema ali dozvolite da to nije bio kriterij pri projektovanju :D . Ne znam da sam ikada promjenio jer mi je puklo, uvjek je drugi razlog, najcesce sto izade nesto bolje.
P.S.
Ekstra ti je ovo sa stokovima, to sam skroz zaboravio. A prisustvovo sam i stemanju zidova - ne moze regal kroz vrata nikako, pa haj kroz prozor, jok, skidaj prozore, stemaj, ubaci, shaluj :D
Keiko

#278 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Keiko »

stakasa wrote:P.S.
Ekstra ti je ovo sa stokovima, to sam skroz zaboravio. A prisustvovo sam i stemanju zidova - ne moze regal kroz vrata nikako, pa haj kroz prozor, jok, skidaj prozore, stemaj, ubaci, shaluj :D
Moji starci su krenuli da zamijene neki dvosjed koji su godinama imali u stanu i kad su stari i brat posli da iznesu - ne ide. Okreni, nakosi, poskidaj nozice, okreni na drugu stranu, kako god da krenu - ne ide. Na kraju su ga morali razvalit' na tri dijela da bi ga iznijeli jer se niko ziv nije mogao sjetit' kako je taj dvosjed unesen u stan.
uglavnomja

#279 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

sarayewo wrote: Konacno, jedna super stvar je sto ti ljudi prikazu namjestaj u namjestenim sobama, mozes vidjeti kako to izgleda u nekom zamisljenom enterijeru i bukvalno imas sve za opremiti kucu - od namjestaja, lampi, slika, kuhinjskog pribora, tepiha, peskira itd... Mozes uzeti prazan stan i isti dan ga imati komplet spremnog za zivot.

postoje prostori napravljeni kao stanovi i stancici u ikei, pise 28 km2 ili 36 km 2 - i opremljeno, od poda do plafona stvarima iz ikee, sa najfunkcionalnijim rasporedom. gomila ideja, ukljucujuci kuhinju i wc, krevete na sprat, ...
a posebno postoje dnevne, spavace, djecije ...
stakasa

#280 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:
sarayewo wrote: Konacno, jedna super stvar je sto ti ljudi prikazu namjestaj u namjestenim sobama, mozes vidjeti kako to izgleda u nekom zamisljenom enterijeru i bukvalno imas sve za opremiti kucu - od namjestaja, lampi, slika, kuhinjskog pribora, tepiha, peskira itd... Mozes uzeti prazan stan i isti dan ga imati komplet spremnog za zivot.

postoje prostori napravljeni kao stanovi i stancici u ikei, pise 28 km2 ili 36 km 2 - i opremljeno, od poda do plafona stvarima iz ikee, sa najfunkcionalnijim rasporedom. gomila ideja, ukljucujuci kuhinju i wc, krevete na sprat, ...
Papak je kome treba inspiracija ove vrste, nema se tu sta puno pametovat, spavaca, primaca, gledas da je tvoja fotelja na poziciji No1 sto se tice pogleda na tv, problem nastaje kada preferiras vodoravni polozaj, onda se trosjed uglavi da bi sluzio svrsi :D
Kad dode do djecije sobe gledaj da uglavis radni sto sto ti otvara neogranicene mogucnosti postavljanja uslova djetetu - sve imas u zivotu, radni sto, mir, svoj kutak... :D
AmADin_gospo

#281 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by AmADin_gospo »

uglavnomja wrote:postoje prostori napravljeni kao stanovi i stancici u ikei, pise 28 km2 ili 36 km 2 - i opremljeno, od poda do plafona stvarima iz ikee, sa najfunkcionalnijim rasporedom. gomila ideja, ukljucujuci kuhinju i wc, krevete na sprat, ...
upravo to. i sve tako u kompletu možeš da kupiš, dođe ti na kamionu u 2-3-4 palete, od čilima preko kauča, WC šolje i šolja i kašika. i dobiješ kesu s ključevima i šarafcigerima, i piči :D
DaffyDuck

#282 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by DaffyDuck »

Keiko wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:Nešto offtopično kontam, danas kada imamo stvarno širi izbor nego prije rata kada si u svakoj kući imao iste regale sa istim kompletom Remarkovih knjiga (kupljne na rate da popune policu),isti luster i ormarić u kupatilu...
I opet, nekim čudom, opremanje stanova sa par nijansi razlike.
Oni neki ružni čupavi sintetički tepisi u koji ako ti ispadne kašika nećeš je pronaći do proljetnog spremanja, identične police za tv, ugaone garniture u bijeloj boji, stikeri na zidu i triptih slika.
Ne kontam.
E to ti je moja Bambi stvar kolektivizma umjesto individualizma. Ako je jedna (posto obicno mi zene uredjujemo kuce i stanove) kupila bijelu ugaonu u recimo Simpu (ne znam postoji li jos taj salon ali nebitno), slijedeca ce kupiti bijelu ugaonu u Natuzzi-u. Nema veze sto ni jedna ni druga nemaju ni prostora ni potrebe za ugaonom. Ti cupavi tepisi su isto sveprisutni, jedina razlika je varijacija od skupih koznih trakica do jeftine sintetike. Uglavnom, nemoguce je usisati sve moguce varijante. To ti je uvijek tako i skoro svugdje, mislim i van BiH.

Ponekad me klijenti pitaju za ideju kako da nesto organizuju ili urede. Nedavno sam jednoj klijentici pokazala sobu mog sina koja je 90% 'personalised' IKEA - umjesto tepiha na podu ima vjestacku travu, komoda s' ladicama je sklopljena a potom 'gadjana' balonima punim farbe u nekih 5-6 boja, na zidu je zalijepljena komplet IKEA zeljeznica sve sa mostovima i tunelima umjesto slika, igracke su sakrivene u cirkuskom satoru, itd. Medjutim, gospodja klijentica je konstatovala da nema govora da planira potrositi 'toliko' novca, ne znajuci da sve u sobi nije kostalo ni €500 (sto je za ovdasnje prilike smijesno malo). I oni stari regali i narandzasta borovina sa kraja 80-tih se moze jako lijepo preurediti i reciklirati uz minimalno ulaganja i malo truda ali je lakse otici u salon namjestaja pa kupiti komplet sobu kao u izlogu nego cak i ukrasti ideju i napraviti nesto unikatno.

Stolic u dnevnom boravku mi je 15cm debela, polirana ploca od armiranog betona na tockicima od teretnih kolica iz supermarketa (disclaimer: tockici nisu ukradeni vec kupljeni za €20 od firme koja odrzava kolica). Ukupan trosak - ispod €150; vrijednost u salonu namjestaja - preko €1000 :) Ako kome treba kakvih ideja neka pita :-D
Evo ako si upucena, gdje u Sa da nadjem ovakav tepih? :D
Image

Meni je Ikea super za neke stvari, zadnji put sam se namirila sa ukrasnim jastucima :thumbup:
supercali

#283 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

Koja je razlika izemdju ikee i recimo jyska i obija koje ovdje imamo vec?
Nikakva
Mozda nesto nadjes tamo sto nema u ovim i obratno al ostalo nikakva razlika samo sto se obi razlikuje asortimanom al njega poredim sto se tice svega ostalog

Sto se mene tice nek otvaraju mozda cu naci nesto zanimljivo i kupiti al u biti to vec imamo samo sto kod nas kao sto neka forumasica vec ranije rece bude histerija kad se pomene neka marka sa filmova
DaffyDuck

#284 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by DaffyDuck »

razlika je sto u obiju imamo masine, alate, peci, parkete i sl- malo vise okrenuto ka građenju dok u Ikei imamo asortiman okrenut uređenju i dekoru.

Po meni, jedino po cemu se poklapaju su lampe i lusteri :-)
supercali

#285 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

Ajd procitaj sta sam napisao pa onda komentarisi
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#286 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Zviz »

supercali wrote:Koja je razlika izemdju ikee i recimo jyska i obija koje ovdje imamo vec?
Nikakva
Mozda nesto nadjes tamo sto nema u ovim i obratno al ostalo nikakva razlika samo sto se obi razlikuje asortimanom al njega poredim sto se tice svega ostalog

Sto se mene tice nek otvaraju mozda cu naci nesto zanimljivo i kupiti al u biti to vec imamo samo sto kod nas kao sto neka forumasica vec ranije rece bude histerija kad se pomene neka marka sa filmova

IKEA je Svedska a JYSK je Danska. I ako su obe Skandinavske zemlje, razlika je izmedju nacina i razmisljana ko nebo i zemlja. :D Porediti Svedjanina sa Dancom u nacina razmisljanja je isto kao porediti Bosanca sa Boliviancom - nigdje veze. I ako su blizu razlika je ogromna. IKEA temelji na "lagano i pristupacno svima a nije demode" - dok JYSK temelji na "slusaj ja imam ponudu za tebe" sto uopste nema cijene.

Osnivac IKEE je tajkun
Image

Osnivac JYSKE je obucni radnik
Image

Fundamentalna razlika. Ikea se bavila iskljucivo namjestajom dok JYSKA postaljinom, jastucima i sl. Danas obe nude vise nego sto su inace nudile u prvom konceptu.
stakasa

#287 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by stakasa »

supercali wrote:Koja je razlika izemdju ikee i recimo jyska i obija koje ovdje imamo vec?
Nikakva

:D
Prije svega, mislim da nemas razloga za brigu, IKEA nece otvoriti u BiH u skorije vrijeme. A razlika izmedu IKEA-e i Jyska je - drasticna. Jysk je mali danski lanac u kojem nekad kupis posteljinu i jastuk a IKEA je jedan od najjacih brandova na svjetu, tu imas fakticki sve sto ti treba za kucu, bukvalno. Po pristupacnim cjenama i ogromnim izborom. Ikea je puno puno veca od Jyska, te dvije prodavnice i firme se ne mogu poredit.
Obi vise vuce na Bauhaus
omar little

#288 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by omar little »

uglavnomja wrote:
omar little wrote:sokantno za zamisliti da postoje dizajnerski stilovi :shock: pa ljudi i danas prave, te kupuju, namjestaj koji stilski pripada vremenu necije prababe, babe ili matere. :shock: :shock:

to je ovdje manija, sve staro, mislim novo, a napravljeno da izgleda kao staro, starinske kuhinje, ovakvi kreveti ... paralelno sa onim sto znamo kao klasicnu ikeu, moderan namjestaj ...
ovo je bio sarkazam kao reakcija na taj gore pokusaj, valjda?, nekakvog spustanja ili ismijavanja. postoje stilovi za razne ukuse. neki ljudi vole tradicionalniji, ornamentiran namjestaj, neki ne. neki ljudi vole crno ili bijelo, metal i staklo, neki vole toplotu prirodnog drveta. stvar ukusa.

ikea ima razne proizvodne linije i stilove; gaje dosta taj neki cottage style, kako se u sjevernoj americi kaze, ali su pretezno orijentirani na moderni dizajn i odatle vecinom crpe inspiraciju, posebice mid-century. (mislim, helou, skandinavci su imali nevjerojatan utjecaj na industrijski dizajn sredinom stoljeca, postali skoro pa sinonim za stil tog vremena) odlike mcm dizajna su ciste linije, funkcionalnost, prije svega, i razliciti materijali. znaci, kome to pase u ikei, sto ukusom sto financijama, tamo kupuje. kome ne pase ide negdje drugdje. ne vidim cemu ova silna zuc na temi zarad toga.

takodjer, kao sto su neki vec spomenuli, ikea se fokusira na multifunkcionalnost i rjesenja za male prostore. ne zivi svako u kucerinama od 300m2 i imaju svoje kupce u ljudima koji zive u sredinama sa ogranicenim prostorom jer se prije njih niko nije sjetio uspjesno zatvoriti tu rupu u potraznji. regalcina od 3.5 metra koja pojede trecinu sobe, ako i zanemarimo ukus, fizicki ne odgovara milijunama ljudi na planeti jer je, jednostavno, nemaju gdje staviti.
sema911s

#289 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by sema911s »

pa bolje zuci napacenima kada se fale nekim komadom namjestaja,, da su kupili u IKEA nego u malagicu ili u domavija ., nekoko ovaj malagic zvuci,., bas seljacki dok spomen necega stranog kone dovodi do svrsavanja i zatvaranja ocnih kapaka,.,

a ikea ko ikea ima svasta za kucu,.,
LieToMe

#290 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by LieToMe »

Meni je jysk totalno precjenjen :-) ono sto imas u jysku a da je jeftino imas i negdje drugo po tim istim ili manjim cijenama (samo treba malo prosnjuhati) a ono sto je skupo u jysku imas i u obiju ili nekoj drugoj prodavnici po toj istoj cijeni. A da ne spominjem kic, boje, dezene, tigraste i leopardaste uzorke i silnu sintetiku za nenormalnu cijenu :roll:
U jysku sam kupila par stvari (mahom jednobojnih jastusnica i malih ukrasnih jastuka, neke cool prekrivace, djeciju kutiju za igracke sa tockovima :mrgreen: i one vrece za odlaganje posteljine) zadovoljna sam kupljenim, ali za pare koje sam dala nisam ni ocekivala kule i gradove a i kupljeno je sve na nekom dobrom snizenju jer jednostavno za one pare nije to taj omjer kvalitete i cijene.

Ne kontam ni pomamu za ikeom ali eto, moze biti da je do mene :roll:
Uvijek kad gledam katalog ponese me,zaboravim da je cijena u eurima a ne u KMovima pa kad preracunam u KMove i pogledam nas standard i nase plate meni to uopste nije jeftino a slicno nesto mogu za te pare ili kupiti ili napraviti po mjeri. Sad sve zavisi ko sta zeli u svom stanu (a to je drugi par rukava).

Kazem, moze biti da je do mene pa eto halalite :mrgreen:
supercali

#291 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

stakasa wrote:
Nikakva

:D
Prije svega, mislim da nemas razloga za brigu, IKEA nece otvoriti u BiH u skorije vrijeme. A razlika izmedu IKEA-e i Jyska je - drasticna. Jysk je mali danski lanac u kojem nekad kupis posteljinu i jastuk a IKEA je jedan od najjacih brandova na svjetu, tu imas fakticki sve sto ti treba za kucu, bukvalno. Po pristupacnim cjenama i ogromnim izborom. Ikea je puno puno veca od Jyska, te dvije prodavnice i firme se ne mogu poredit.
Obi vise vuce na Bauhaus
Prije svega da si procitao skroz post vidio bi da mene uopste ne zanima hoce li ili nece otvoriti
Sto se mene tice nek otvaraju koliko hoce ako mi se nesto bude svidjalo a jeftino kupit cu
Druga stvar u jysku ne mozes kupiti ormar sto i slicno?
To sto je ikea svjetski brend a jysk mali lanac ne predstavlja nikakvu razliku u sustini ponude i poslovanja
Kasd sam pomenuo obi mogao si procitati i ostatak teksta
uglavnomja

#292 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

Nikakva

kad obidjes ikeu samo ce ti se kazati :D

cuj nikakva razlika :lol: :lol:
supercali

#293 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

LieToMe wrote:Meni je jysk totalno precjenjen :-) ono sto imas u jysku a da je jeftino imas i negdje drugo po tim istim ili manjim cijenama (samo treba malo prosnjuhati) a ono sto je skupo u jysku imas i u obiju ili nekoj drugoj prodavnici po toj istoj cijeni. A da ne spominjem kic, boje, dezene, tigraste i leopardaste uzorke i silnu sintetiku za nenormalnu cijenu :roll:
U jysku sam kupila par stvari (mahom jednobojnih jastusnica i malih ukrasnih jastuka, neke cool prekrivace, djeciju kutiju za igracke sa tockovima :mrgreen: i one vrece za odlaganje posteljine) zadovoljna sam kupljenim, ali za pare koje sam dala nisam ni ocekivala kule i gradove a i kupljeno je sve na nekom dobrom snizenju jer jednostavno za one pare nije to taj omjer kvalitete i cijene.

Uvijek kad gledam katalog ponese me,zaboravim da je cijena u eurima a ne u KMovima pa kad preracunam u KMove i pogledam nas standard i nase plate meni to uopste nije jeftino a slicno nesto mogu za te pare ili kupiti ili napraviti po mjeri. Sad sve zavisi ko sta zeli u svom stanu (a to je drugi par rukava).

Sad u tekstu jysk zamjeni sa ikeeom i ne bi uopste pogrijesila
supercali

#294 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

uglavnomja wrote:
Nikakva

kad obidjes ikeu samo ce ti se kazati :D
Obisao
Zadnju koju sam obisao je u ceskoj kod brna
cuj nikakva razlika :lol: :lol:
stakasa

#295 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by stakasa »

Cuj ne predstavlja razliku u sustini ponude ako je lanac mali ili veliki
uglavnomja

#296 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

supercali wrote: Prije svega da si procitao skroz post vidio bi da mene uopste ne zanima hoce li ili nece otvoriti
Sto se mene tice nek otvaraju koliko hoce ako mi se nesto bude svidjalo a jeftino kupit cu
Druga stvar u jysku ne mozes kupiti ormar sto i slicno?
To sto je ikea svjetski brend a jysk mali lanac ne predstavlja nikakvu razliku u sustini ponude i poslovanja
Kasd sam pomenuo obi mogao si procitati i ostatak teksta

otprilike ovako:

u jysku imas izbor 10 ormara i 10 kreveta, sofa ...

a u ikei imas to sve puta 1000 :-)

bez obzira na pricu o ikeinom kvalitetu, za jysk su nedostizni. a i estetski i funkcionlano.

a o ostaktku asortimana da ne pricamo. jysk ne pokriva 1% onoga sto ikea nudi.
supercali

#297 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

Nemoj ici u detalje govorim u sustini
Normalno da ima razlike ako je ovo svjetski brend a ovaj malo sire od jedne regije al to nije poenta
LieToMe

#298 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by LieToMe »

supercali wrote:
LieToMe wrote:Meni je jysk totalno precjenjen :-) ono sto imas u jysku a da je jeftino imas i negdje drugo po tim istim ili manjim cijenama (samo treba malo prosnjuhati) a ono sto je skupo u jysku imas i u obiju ili nekoj drugoj prodavnici po toj istoj cijeni. A da ne spominjem kic, boje, dezene, tigraste i leopardaste uzorke i silnu sintetiku za nenormalnu cijenu :roll:

Sad u tekstu jysk zamjeni sa ikeeom i ne bi uopste pogrijesila
Vidi cool je meni ikea, lijepo to izgleda, lijepi katalozi, imas sve na jednom mjestu, mogla bih satima listati njihove kataloge...sto bi rekli svedska jednostavnost u opremanju stana :mrgreen: ali ljudi zaboravljaju da kod nas nisu svedske plate :lol: pa kad preracunam cijenu iz eura u KMove jednostavno ne vrijedi tih para.

Ne ulazim ja sad u kvalitet (nemam njihovu kuhinju, ili sto, ili stolicu) pa da mogu govoriti o kvaliteti nakon xy upotreba, ja samo govorim o omjeru cijene iz eura u KMove za neki predmet. Sad drugi par rukava je sto u BiH nema IKEA pa kad ti neko nesto donese ili kupis odskaces sa onim sto imas i eto mozes da se poFalis komsinici :mrgreen:
supercali

#299 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

Rekoh zamjeni jysk sa ikeeom u tekstu i dobit ces istu stvar
uglavnomja

#300 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

supercali wrote:Rekoh zamjeni jysk sa ikeeom u tekstu i dobit ces istu stvar
obisao si ikeu, a da li si obisao jysk :-)

cuj obisao jysk :lol: :lol: :lol:
ikea je velicine fudbalskog igralista, a jysk moze stati u par stotina m2.
Post Reply