IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
AmADin_gospo

#251 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by AmADin_gospo »

drndalo wrote:Iz kojih zemalja IKEA ima vecinu proizvodnje ? Iz Bangladesa, Indonezije, Burme, Surinama, ili iz SveCke, Norveske, Kanade ? Kako su placeni ti radnici tamo ? Pitaj IKEA-u gdje su im kasirke, tj. zasto kupci sami sebi skeniraju robu na kasama ?
roba u IKEA-i je večinom iz EU il okolina EU. u stokholmskoj ikei je 99.99% proizvoda "Made in EU"
kasirke nisu na svakoj kasi jer narod voli sam da skenira, da se ne zajebaje s kasirkama koje su drčne, vake, nake, čekanje u redu.
u IKEA-i na kugenskurvi se nalazi 10ak kasa s kasirkama i jedno 30 samouslužnih, pa ti biraj, hoš vamo il tamo

Image
Danguba wrote: Koliko god bile prihvatljive cijene u Ikei, ona ce ugusiti nase proizvodjace namjestaja ili u najmanju ruku ih reducirati na minimalni rad.

Jos jedan parazit koji ce nas crpiti.
ne, nego če pogasiti ljenguze, nekvalitetne i ostale loše muljatore, a ostače samo dobri.
več dosta firmi iz BiH radi drvenu galanteriju za IKEA-u, što je dokaz da se može, ako se hoče.
u ikei je namještaj od iverice cjene namještaja od iverice, a ne cjene djevičanskog mahagonija na koji se ker nikad popišao nije, na kojem nikad ptica nije posrala.
uglavnomja

#252 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

drndalo wrote:Da, u supermarketima gdje skeniras sebi na brzoj kasi nekoliko artikala... U IKEA-i, gdje mozes imati 4.300 EUR robe je to normalno...? Nije bilo, a sada kad je trebalo otpustati kasirke, jeste... Pa te iza kasa njihov Gestapo (s obzirom na istoriju vlasnika nista cudno) kontrolise, da li si dobro skenirao robu... :-)

ima ogranicenje do koliko artikala mozes na samousluznoj kasi ... nije bitno koliko kosta.

a niste me skontali za otustanje radnika, bosanski recept privatizacije, ali nema veze ....

u ikei u svakoj zemlji rade domaci ljudi. plate su prema platama u toj zemlji. ima par stranica kolike su plate u hrvatskoj.
navedeni

#253 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by navedeni »

Odlicna stvar
amidzazeher

#254 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by amidzazeher »

drndalo wrote:Da, u supermarketima gdje skeniras sebi na brzoj kasi nekoliko artikala... U IKEA-i, gdje mozes imati 4.300 EUR robe je to normalno...? Nije bilo, a sada kad je trebalo otpustati kasirke, jeste... Pa te iza kasa njihov Gestapo (s obzirom na istoriju vlasnika nista cudno) kontrolise, da li si dobro skenirao robu... :-)
Pa ne daj Boze da nesto fulis skenirati to je ravno kradji! Na kraju ce ti biti samo oni na vratima, mislim na Gestapo, ionako sve sam radis! Trazi po kompjuteru gdje u magacinu koja daska(paket) stoji, odes nadjes, natovaris na kolica, skeniras, provuces karticu, natovari u auto, kuci sklapaj satima, karton baci u poseban kontejner, ma ljepota zivljenja :lol: :lol: :lol:
Keiko

#255 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Keiko »

amidzazeher wrote:
Pa ne daj Boze da nesto fulis skenirati to je ravno kradji! Na kraju ce ti biti samo oni na vratima, mislim na Gestapo, ionako sve sam radis! Trazi po kompjuteru gdje u magacinu koja daska(paket) stoji, odes nadjes, natovaris na kolica, skeniras, provuces karticu, natovari u auto, kuci sklapaj satima, karton baci u poseban kontejner, ma ljepota zivljenja :lol: :lol: :lol:
Sta bi ti kao alternativu?
amidzazeher

#256 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by amidzazeher »

Ama covjek je cudo, samo da jeftinije prodje i sam bi ga lakirao bolan, svejedno imao para ili ne. Ako ko voli dzaba onda su to Svedi a ne bi se reklo da su siromasni ;)
O alternativi i ne razmisljam jer se ne isplati gubiti vrijeme ionako globalizacija cini svoje koliko god se mi odupirali, a sve ide na ustrb kvaliteta. Danas je sve tako, odes u shoping centar i tamo sve zavrsis kao eto nema se vremena, brz zivot i te fore a nikada nije bilo vise pomagala u svim sferama zivota.

Ova mi je dobra za njihove redove:
There are seemingly lines for everything. You stand in line to buy cheese at the supermarket, you stand in line to get on the bus - and as an exchange student from Stockholm University pointed out - you may very well have to stand in line to get a ticket from a queue ticket vending machine only to stand in another line
:lol:

Ili isto ove price mi nisu jasne kao IKEA ima sve za kucu i na jednom mjestu! Pa nije valjda da ljudi odu i pokupuju od kasike do ormara u hebenoj IKEA-i!!? Ako je tako bolje nisu ni zasluzili!
uglavnomja

#257 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

amidzazeher wrote:
pa onda povecaj cijenu kupljene robe za platu kasirke, magacionera, hamala, transport, montera .... :zzzz: mislim transport i montera mozes dobiti, samo platis :oops: ako ti se ne da roviti po policima, narucis preko interneta, dodje ti u stan. samo spremi novcanik :D
a da, i kase sa zivim ljudima postoje, samo je uobicajeno da se na njima ceka 2-3 puta duze nego na samousluznim.

a sortiranje smeca je ekologija, valjda i ti zivis na ovoj planeti, a i tvoje djeca (ce jednom, ako nisu do sada)
Last edited by uglavnomja on 07/10/2014 23:11, edited 2 times in total.
uglavnomja

#258 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

[grijeska :oops:
amidzazeher

#259 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by amidzazeher »

uglavnomja wrote:
pa onda povecaj cijenu kupljene robe za platu kasirke, magacionera, hamala, transport, montera .... :zzzz: mislim transport i montera mozes dobiti, samo platis :oops: ako ti se ne da roviti po policima, narucis preko interneta, dodje ti u stan. samo spremi novcanik :D
a da, i kase sa zivim ljudima postoje, samo je uobicajeno da se na njima ceka 2-3 puta duze nego na samousluznim.

a sortiranje smeca je ekologija, valjda i ti zivis na ovoj planeti, a i tvoje djeca (ce jednom, ako nisu do sada)
Pa ako ce me ta igranka doci skupo onda odem ko gospodin i uperim prstom i kazem im adresu a oni donesu a staro odnesu jer u svakoj skupljoj prodavnici namjestaja to i ulazi u cijenu! Ne kontam poentu u IKEA jeftinom namjestaju u tom slucaju :roll:
Ja vec napisah covjek je cudo, da ti dadnu kilu farbe i cetku uz namjestaj i da je jeftinije i to bi islo ko halva ;) Jos kakav dobar marketing i napravis od toga "koncept" da vidis borbe na kasama :lol:

A sortiranje ovakvog smeca je zesca ubleha, jest eto to ce nam spasiti planetu :lol:
omar little

#260 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by omar little »

amidzazeher wrote: A sortiranje ovakvog smeca je zesca ubleha, jest eto to ce nam spasiti planetu :lol:
bosnjo objasnio.
amidzazeher

#261 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by amidzazeher »

Derera prosvijetli me :D
paladinka

#262 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by paladinka »

Ne znam, mi imamo u stanu i namjestaj i iz ikee a i iz drugih prodavnica namjestaja, svugdje je bilo tako da se dostavljanje i uzimanje starog namjestaja placa ekstra.
uglavnomja

#263 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

znam da postoje firme za demontiranje i montiranje kuhinja koje se bave i odvozenjem starih.
slicno je i sa ves i sudje masinama ...

ali za namjestaj :? :shock:
paladinka

#264 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by paladinka »

Da u pravi si, sad kad se sjetim stari namjestaj nisu uzimali, to je samo za elektro aparate...ali opet dostavljanje se moralo placati :-) Jest tako kako ti kazes .
Šveđanin

#265 Re: Odg: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Šveđanin »

Jack Be Nimble wrote:Al zato imaju one svedske cufte i na kraju ides tamo samo zbog njihovih cufti.
Apsolutno.

Vrijeme je da uskoro opet navratim. :D

Skickat från min iPhone via Tapatalk
Šveđanin

#266 Re: Odg: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Šveđanin »

Laku i ugodnu noc zelim iz IKEA kreveta... fino sanjajte.

Kazete sranje ikea.. ok, vi znate bolje. :D

Image

Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#267 Re: Odg: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Zviz »

Šveđanin wrote:Laku i ugodnu noc zelim iz IKEA kreveta... fino sanjajte.

Kazete sranje ikea.. ok, vi znate bolje. :D

Image

Jarane u mene cukun (nije rijec o nekoj borilackoj vjestini) baba imala isti ... Treba ovo kupiti. Ko zna kad ce opet snimati film za vrijeme Austro-Ugarske! Mozda im zafali za scene kad Sisi, inace Hapsburska vesela djevoka, se napali na nekoga od cuvara.
omar little

#268 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by omar little »

sokantno za zamisliti da postoje dizajnerski stilovi :shock: pa ljudi i danas prave, te kupuju, namjestaj koji stilski pripada vremenu necije prababe, babe ili matere. :shock: :shock:
uglavnomja

#269 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by uglavnomja »

omar little wrote:sokantno za zamisliti da postoje dizajnerski stilovi :shock: pa ljudi i danas prave, te kupuju, namjestaj koji stilski pripada vremenu necije prababe, babe ili matere. :shock: :shock:

to je ovdje manija, sve staro, mislim novo, a napravljeno da izgleda kao staro, starinske kuhinje, ovakvi kreveti ... paralelno sa onim sto znamo kao klasicnu ikeu, moderan namjestaj ...
fosil

#270 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by fosil »

Znaci, Ikea vaka Ikea naka. :)
staradis

#271 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by staradis »

fosil wrote:Znaci, Ikea vaka Ikea naka. :)
Haha haha
Partizzanka

#272 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by Partizzanka »

IKEA definitivno nije smece!

Mi imamo kuhinju iz ikee - sad ce joj 10 godina, jos nista nije otpalo ili bilo kakvo slicno rastrojenje na ormarima se nije desilo. funkcionise perfektno sve.
Imamo jednu komodu - odlicna kvaliteta!
imamo sitnica --- isto sasvim ok

i u ikei je po principu koliko platis toliko igras - znam recimo da kauci tj sofe iz ikee i nisu bas nekog kvaliteta...
imaju i oni kategorija, iako je to sve u gram
ali nisu jeftini, ne vjerujem da bi nasem narodu bilo jeftino kupovati u ikei, ALI bilo bi izbora i za svakoga po nesto pa je pozeljno da dodje ikea i kod nas

jel neko isao u hr ikeu da se "namiri"???
supercali

#273 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by supercali »

joooj wrote:IKEA po meni je odlicna stvar i voljela bih kada bi dosli i u BiH. Upravo sam jela koristeci se priborom iz IKEE, kupljenim u Holandiji najvjerovatnije '99 godine, iako naravno na njemu pise Made in China. Prelijep je i kvalitetan. Imala sam i jos jednu lampu, mislim da je iste godine kupljena, ali se pokvarila prije 2-3 godine. :-)
Duso ajmo mi na kafu pa cu ti i na kuci napisati ikea ako treba :-D
AmADin_gospo

#274 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by AmADin_gospo »

bošnjo je najpametniji, sve njegovo valja, a tuđe nevalja, on sve zna, a svi drugi budale.
bošnjo ide u evropu potputnjakom na stupu, a cijeli zapad liftom u budučnost.

Otiđite u ikeu, pa vidite, nemojte truniti i izbacivati političke pamflete bezze.

Ikea jeste skuplja nego što je bila, al za pare koje daš, tačno znaš šta dobiješ i šta ti je zapisano na deklaraciji, tako češ i dobiti. najbolji dizajneri zaposleni su u ikei, prave najergonomičniji namještaj masovne proizvodnje
sarayewo

#275 Re: IKEA - smeće ili odlična stvar? Hajmo razjasniti..

Post by sarayewo »

Kao i uvijek, koliko para toliko muzike... U Z. Evropi IKEA ima jeftiniji namjestaj nego 99% drugih mjesta na istom lokalitetu, a upitno je hoce li tako biti kod nas jer je i ostali namjestaj relativno jeftin (opet u poredjenju sa cijenama u Z. Evropi).

Ono sto je prednost IKEA-e je da za uslovno receno male pare mozes dobiti solidan namjestaj koji lijepo izgleda. Supruga i ja kad smo tek dosli ovdje smo opremili kompletan stan za nesto preko 1000 Eura, ne sjecam se tacno cifre (dnevna, trpezarija, radni sto, spavaca sa po dva ormara i ladicara, itd. Vecina tog namjestaja je i dan danas ziva, tu i tamo ostecena od upotrebe i selidbe.

Eh opet, ugao koji smo tada kupili je bio 500 Eura, a kod nas uglova za 1000 KM ima svugdje, pa se tu dovodi u pitanje da li je IKEA jeftina ili ne.

Konacno, jedna super stvar je sto ti ljudi prikazu namjestaj u namjestenim sobama, mozes vidjeti kako to izgleda u nekom zamisljenom enterijeru i bukvalno imas sve za opremiti kucu - od namjestaja, lampi, slika, kuhinjskog pribora, tepiha, peskira itd... Mozes uzeti prazan stan i isti dan ga imati komplet spremnog za zivot.
Post Reply