Pa, kada Lindex može, može i Ikea.inconnu wrote:Razlog zbog čega kod nas još se uskoro neće pojaviti IKEA je to što oni inače ( u Švedskoj i ostalim zemljama gdje ih ima) na tržište ulaze probijajući se nižim cijenama za relativno dobar kvalitet.
Na našem tržištu ih neće biti jer naši standardi su takvi da nešto za Šveđane je jeftino, a nama skupo, i nema im tu "hajra" ako ćemo mi njihov proizvod gledati kao skup..džaba što je dobar.
Tako je neki njihov menadžer za jugoistočnu Evropu rekao na branding konferenciji...
Ikea Sarajevo?
- Hakiz
Re: Ikea Sarajevo?
- inconnu
Politika i poslovne misije Ikee i Lindexa su neuporedive...Hakiz wrote:Pa, kada Lindex može, može i Ikea.inconnu wrote:Razlog zbog čega kod nas još se uskoro neće pojaviti IKEA je to što oni inače ( u Švedskoj i ostalim zemljama gdje ih ima) na tržište ulaze probijajući se nižim cijenama za relativno dobar kvalitet.
Na našem tržištu ih neće biti jer naši standardi su takvi da nešto za Šveđane je jeftino, a nama skupo, i nema im tu "hajra" ako ćemo mi njihov proizvod gledati kao skup..džaba što je dobar.
Tako je neki njihov menadžer za jugoistočnu Evropu rekao na branding konferenciji...
- Hakiz
Lindex je sličan Ikei po tome što je to jeftina firma za Švedsku, a skupa za BiH. Lindex u BiH je skup s obzirom na to kakav im je kvalitet. A svakako su skuplji od LC Waikiki i sličnih za sličan kvalitet.inconnu wrote:Politika i poslovne misije Ikee i Lindexa su neuporedive...Hakiz wrote:Pa, kada Lindex može, može i Ikea.inconnu wrote:Razlog zbog čega kod nas još se uskoro neće pojaviti IKEA je to što oni inače ( u Švedskoj i ostalim zemljama gdje ih ima) na tržište ulaze probijajući se nižim cijenama za relativno dobar kvalitet.
Pa kada takav Lindex može u BiH, mogla bi i Ikea.
- inconnu
OK ali svakako tržište namještaja i tržište odjeće nije isto.
Njihovim dolaskom bi se ugrozio konkurentski položaj domaćih proizvođača namještaja.Također da bi IKEA došla u BiH potrebni su neki infrastrukturni preduslovi tipa ceste ,koje su u jako lošem stanju,a potrebni su im zbog dobavljača i sl.
Njihovim dolaskom bi se ugrozio konkurentski položaj domaćih proizvođača namještaja.Također da bi IKEA došla u BiH potrebni su neki infrastrukturni preduslovi tipa ceste ,koje su u jako lošem stanju,a potrebni su im zbog dobavljača i sl.
-
Nisi dobro parafrazirao tu izjavu, koju je inače rekla osoba koja se predstavlja kao šef komunikacija IKEA SEE.inconnu wrote:Razlog zbog čega kod nas još se uskoro neće pojaviti IKEA je to što oni inače ( u Švedskoj i ostalim zemljama gdje ih ima) na tržište ulaze probijajući se nižim cijenama za relativno dobar kvalitet.
Čovjek je lupio nevidjenu glupost, vjerovatno ga je atmosfera tog skupa ponijela. Da njegovi šefovi u centrali pročitaju ono što je on rekao, mislim da bi istog trenutka dobio otkaz.
-
Po meni, primarni razlog nedolaska tih globalnih brendova leži u višegodišnjem sistematskom anti-lobiranju koje vlada u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu i sistematskom nedostatku lobiranja koje vlada kod naših političara i biznismena, dok su objektivne okolnosti ipak u drugom planu.
- Edin H.
Tog moramo smjeniti pod hitno.ins wrote:Nisi dobro parafrazirao tu izjavu, koju je inače rekla osoba koja se predstavlja kao šef komunikacija IKEA SEE.inconnu wrote:Razlog zbog čega kod nas još se uskoro neće pojaviti IKEA je to što oni inače ( u Švedskoj i ostalim zemljama gdje ih ima) na tržište ulaze probijajući se nižim cijenama za relativno dobar kvalitet.
Čovjek je lupio nevidjenu glupost, vjerovatno ga je atmosfera tog skupa ponijela. Da njegovi šefovi u centrali pročitaju ono što je on rekao, mislim da bi istog trenutka dobio otkaz.

- Hakiz
Bauhaus neće stići do 2022. kamoli Ikea...sarajevsko_pivo wrote:Stizu 2022
Možda negdje 2054.
- Edin H.
Jedva cekamHakiz wrote:Bauhaus neće stići do 2022. kamoli Ikea...sarajevsko_pivo wrote:Stizu 2022
Možda negdje 2054.

- Hakiz
Možda. Ali je činjenica da koliko god je zapadnim Evropljanika IKEA jeftina, nama je skupa.ins wrote:Po meni, primarni razlog nedolaska tih globalnih brendova leži u višegodišnjem sistematskom anti-lobiranju koje vlada u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu i sistematskom nedostatku lobiranja koje vlada kod naših političara i biznismena, dok su objektivne okolnosti ipak u drugom planu.
Kreneš negdje u svijet na odmor, neka jeftinija Evropska destinacija (Španija, Portugal, Grčka itd) i čitaš na internetu blog nekog Amerikanca, Nijemca, Engleza, Skandinavca itd o jeftinim restoranima u tom gradu i kako se tamo jede za djelić cijene koja se plati za ručak tog nivoa u gradu u kojem pisac bloga živi. Haman džaba se jede. Na primjer za neku ribu i slično jelo. A onda pročitaš da je ručak "samo" 50 Eura po osobi.
A ti tražiš gdje ćeš jesti za 10, 15 , maksimalno 20 Eura...
Tako je i sa Ikeom. Nekome ko regularno plaća komodu 1.000 Eura, komoda od 200 Eura je džaba. Ali nekome ko živi od 400 KM plate, komoda od 200 Eura je preskupa...
Nasreću, ima naših jeftinih proizvođača namještaja, jeftiniji su od Ikee, a kvalitetom bolji i jeftiniji od JYSK-a.
Ono šta Ikea ima a naši proizvođači nemaju je dizajn.
- Hakiz
Kad krenemo hodalicama i starčkim kolicima po namještaj...Edin H. wrote:Jedva cekamHakiz wrote:Bauhaus neće stići do 2022. kamoli Ikea...sarajevsko_pivo wrote:Stizu 2022
Možda negdje 2054.
- Edin H.
Nema veze, ja cu platiti momcima da uznesu, sko ne budu htjeli nositi na drugi sprat.Hakiz wrote:Edin H. wrote:
Kad krenemo hodalicama i starčkim kolicima po namještaj...

- Hakiz
A ko će sklopiti? Djeca završila medicinu i ispalila se u Dojčland ili Švecku...Edin H. wrote:Nema veze, ja cu platiti momcima da uznesu, sko ne budu htjeli nositi na drugi sprat.Hakiz wrote:Edin H. wrote:
Kad krenemo hodalicama i starčkim kolicima po namještaj...
- Edin H.
Hakiz wrote:
A ko će sklopiti? Djeca završila medicinu i ispalila se u Dojčland ili Švecku...
Tacno, sta ce mi Ikea i namjestaj za koji treba diplomirati na fakultetu na predmetu "Sklapanje namjestaja" da bi isti sklopio

- lajkujMe

Svega ima i mislim da bi Ikea bila hit kod nas.
-
Ne kupuje se u ikei samo namjestaj.
Kupuju se kutije 18 komada 7 km..vatrostalne zdjele _4 km.. zavjese jeftine..stolic drveni za djeciju sobu ili boravak (mali crni ili bijeli) za 11 maraka ..karnize duple..jeftinije od bilo kojeg fisa ili jyiska..
Kupuju se kutije 18 komada 7 km..vatrostalne zdjele _4 km.. zavjese jeftine..stolic drveni za djeciju sobu ili boravak (mali crni ili bijeli) za 11 maraka ..karnize duple..jeftinije od bilo kojeg fisa ili jyiska..
- Bullet Tooth Tony
Namjestaj u IKEI nije nimalo jeftin ... sve ostalo jeste ...
Trosjed da ista valja nije ispod 500 eura , stolice za kuhinju ispod 60 eura itd itd .... ali zato djdje neke za kuhinju su jeftine

Trosjed da ista valja nije ispod 500 eura , stolice za kuhinju ispod 60 eura itd itd .... ali zato djdje neke za kuhinju su jeftine