iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Dilibus

#5176 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by Dilibus »

https://crna-hronika.info/bih-zatrpana- ... eta/797948
Ovo moze, ali je omega, kolagen i whey problem.
tahoma

#5177 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by tahoma »

Kinaski wrote: 21/04/2026 15:13
peca777 wrote: 21/04/2026 15:04
Kinaski wrote: 21/04/2026 14:24 Koliko sam skontao ne može se uvesti proizvod životinjskog porijekla iz USA, dok iz EU može. Da li imamo neki eu iherb?
Na osnovu cega si skontao da ne moze iz USA< moze iz eU? Eto ti primjer proteini, holadija.
Evo odgovora koji sam dobio:
zahvaljujemo se na Vašem upitu i razumijemo Vašu zabrinutost u vezi sa povratom pošiljke. Želimo pojasniti da se postupanje nadležnih organa vrši u skladu sa Pravilnik o kontrolama i uvjetima unošenja ličnih pošiljaka proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu (Službeni List- Pregled Dokumenta ) , koji jasno propisuje uslove pod kojima fizička lica mogu unositi proizvode životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu putem poštanskih pošiljki. Radi potpunog razumijevanja predmetne situacije, ljubazno Vas upućujemo da izvršite uvid u relevantne odredbe Pravilnik o kontrolama i uvjetima unošenja ličnih pošiljaka proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu, kojim su jasno definisani uslovi i ograničenja za unos ovakvih pošiljaka. S obzirom da su Vaše pošiljke porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, koje nisu obuhvaćene listom dozvoljenih zemalja za ovu vrstu unosa u ličnim pošiljkama, njihov unos u Bosnu i Hercegovinu nije dozvoljen, bez obzira na vrstu proizvoda (npr. omega-3, kolagen i sl.). Naglašavamo da se ova zabrana odnosi na sve fizičke osobe i sve pošiljke iste vrste, te nije rezultat pojedinačne ili selektivne procjene.Dakle, ne radi se o nejednakom postupanju, već o primjeni različitih procedura za: lični unos (pojedinačne pošiljke za ličnu upotrebu), ikomercijalni uvoz (pravna lica sa odobrenim objektima i kontrolisanim lancem distribucije). Razumijemo Vaše nezadovoljstvo, međutim nadležni organi su dužni postupati u skladu sa važećim propisima, bez mogućnosti odstupanja. 
Ali ovo jednostavno nije tačno!
Evo gdje u ova dva pravilnika na koji se pozivaju piše IŠTA za zemlju iz koje se uvozi?

- Pravilnik o kontroli unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla (Sl.Glasnik BiH br.90/17)
- Odluka o popisu proizvoda koje podliježu veterinarskom pregledu (Sl.Glasnik BiH br.25/18)
Kinaski

#5178 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by Kinaski »

tahoma wrote: 22/04/2026 08:27
Kinaski wrote: 21/04/2026 15:13
peca777 wrote: 21/04/2026 15:04

Na osnovu cega si skontao da ne moze iz USA< moze iz eU? Eto ti primjer proteini, holadija.
Evo odgovora koji sam dobio:
zahvaljujemo se na Vašem upitu i razumijemo Vašu zabrinutost u vezi sa povratom pošiljke. Želimo pojasniti da se postupanje nadležnih organa vrši u skladu sa Pravilnik o kontrolama i uvjetima unošenja ličnih pošiljaka proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu (Službeni List- Pregled Dokumenta ) , koji jasno propisuje uslove pod kojima fizička lica mogu unositi proizvode životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu putem poštanskih pošiljki. Radi potpunog razumijevanja predmetne situacije, ljubazno Vas upućujemo da izvršite uvid u relevantne odredbe Pravilnik o kontrolama i uvjetima unošenja ličnih pošiljaka proizvoda životinjskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu, kojim su jasno definisani uslovi i ograničenja za unos ovakvih pošiljaka. S obzirom da su Vaše pošiljke porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, koje nisu obuhvaćene listom dozvoljenih zemalja za ovu vrstu unosa u ličnim pošiljkama, njihov unos u Bosnu i Hercegovinu nije dozvoljen, bez obzira na vrstu proizvoda (npr. omega-3, kolagen i sl.). Naglašavamo da se ova zabrana odnosi na sve fizičke osobe i sve pošiljke iste vrste, te nije rezultat pojedinačne ili selektivne procjene.Dakle, ne radi se o nejednakom postupanju, već o primjeni različitih procedura za: lični unos (pojedinačne pošiljke za ličnu upotrebu), ikomercijalni uvoz (pravna lica sa odobrenim objektima i kontrolisanim lancem distribucije). Razumijemo Vaše nezadovoljstvo, međutim nadležni organi su dužni postupati u skladu sa važećim propisima, bez mogućnosti odstupanja. 
Ali ovo jednostavno nije tačno!
Evo gdje u ova dva pravilnika na koji se pozivaju piše IŠTA za zemlju iz koje se uvozi?

- Pravilnik o kontroli unošenja ličnih pošiljki proizvoda životinjskog porijekla (Sl.Glasnik BiH br.90/17)
- Odluka o popisu proizvoda koje podliježu veterinarskom pregledu (Sl.Glasnik BiH br.25/18)
Lične pošiljke proizvoda životinjskog porijekla koje se, shodno ovom Pravilniku, mogu unijeti u carinsko područje Bosne i Hercegovine pripadaju jednoj od sljedećih kategorija:

a) proizvodi navedeni u Aneksu I, DIO PRVI, ovog Pravilnika pod uvjetom da lične pošiljke dolaze iz države članice Evropske unije (u daljem tekstu: EU), Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih ostrva, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Makedonije i Srbije i da njihova masa ne prelazi pola kilograma po licu;

b) proizvodi navedeni u Aneksu I, DIO DRUGI ovog Pravilnika pod uvjetom da lične pošiljke dolaze iz država članica EU, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih ostrva, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Makedonije i Srbije, i da njihova zajednička količina ne prelazi ograničenje mase od pola kilograma po osobi, i da:

1) proizvod ne zahtijeva hlađenje prije upotrebe,

2) je upakiran u originalno pakiranje i namijenjen direktnoj prodaji krajnjem potrošaču,

3) pakiranje nije oštećeno osim ako se trenutačno koristi;

c) proizvodi navedeni u Aneksu II, DIO PRVI ovog Pravilnika iz svih država pod uvjetom da njihova zajednička količina ne prelazi ograničenje mase od jednog kilograma po osobi, i da:

2) proizvod je upakiran u originalno pakiranje i namijenjen direktnoj prodaji krajnjem potrošaču,

3) pakiranje nije oštećeno osim ako se trenutno koristi;

d) proizvodi navedeni u Aneksu II, DIO DRUGI ovog Pravilnika iz svih država pod uvjetom da njihova zajednička količina ne prelazi ograničenje mase od dva kilograma po osobi, i da:

2) proizvod je upakiran u originalno pakiranje i namijenjen direktnoj prodaji krajnjem potrošaču,

3) pakiranje nije oštećeno osim ako se trenutno koristi;

e) proizvodi ribarstva (uključujući svježu očišćenu ribu bez unutrašnjih organa, sušenu, kuhanu ili dimljenu ribu, i određene školjke, kao što su škampi, jastozi, nežive dagnje i kamenice) pod uvjetom da lične pošiljke ribljih proizvoda dolaze iz država članica EU, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih ostrva, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Makedonije i Srbije pod uvjetom da:

1) masa proizvoda ribarstva ne prelazi, po osobi, jedan kilogram ili masu jedne ribe, ovisno od toga šta je teže;

f) med, žive kamenice, dagnje i puževi pod uvjetom da dolaze iz država članica EU, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih ostrva, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Makedonije i Srbije, i da njihova zajednička masa ne prelazi jedan kilogram po osobi.

(2) Zabranjen je unos ličnih pošiljaka navedenih u Aneksu I ovog Pravilnika, kao i ribljih proizvoda, meda, živih kamenica, dagnji i puževa ukoliko su porijeklom iz država koje nisu navedene u stavu (1) ovog člana.

(3) Na lične pošiljke iz stava (1) ovog člana ne primjenjuju se odredbe Pravilnika o uvjetima i načinu rada Granične veterinarske inspekcije Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 45/09).
tahoma

#5179 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by tahoma »

Pih :(

Hvala.
Ja sam pretraživala nešto drugo pa ne nađoh.

Pa onda će ovo važiti i za slanje preko DHL-a?
drug_profi

#5180 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by drug_profi »

Izgleda jedino da nađemo proizvođača iz EU i online shop.
Kinaski

#5181 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by Kinaski »

ili pritisnuti da se USA doda na listu
dječak sa šibicama

#5182 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by dječak sa šibicama »

Prije ce Dina prEtisnuti da se EU brise sa liste :bih:
madesa

#5183 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by madesa »

dječak sa šibicama wrote: 22/04/2026 09:22 Prije ce Dina prEtisnuti da se EU brise sa liste :bih:
:lol: :lol:

Kako je samo jak lobi da ovo izganjaju. Ne bi kod njih nista vise uzeo ako mi nije sta hitno .

Bagra lopovska
peca777

#5184 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by peca777 »

Jos mi nikako nije jasno zasto spominjete apoteke kada je zakon iz 2017te?
madesa

#5185 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by madesa »

peca777 wrote: 22/04/2026 11:00 Jos mi nikako nije jasno zasto spominjete apoteke kada je zakon iz 2017te?
pa sto se tek sad primjenjuje ?

Jer vise niko ne kupuje ove stvari iz apoteka osim penzionera koji nisu culi za iherb. Vise posiljki ima sa iherba nego sa temua
drug_profi

#5186 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by drug_profi »

Na brzaka proguglah malo EU shopove pa naletih na ovaj španski. Španska fabrika. Malo je skuplje od iHerba, ali opet povoljnije nego ovdje.
recimo Q10 je malo povoljniji nego na iHerbu. Ima još zanimljivih stvari. Na natrpanih 53 eura u korpi shipping za BiH je 11 eura, ali kad odaberem opciju dostave "Spring", smanji mi se total u korpi pa ispadne shipping 6 eura.

https://www.hsnstore.eu/brands/essentia ... fos-1000mg

Eto, ko hoće sad da nabavlja možda može da proba.
peca777

#5187 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by peca777 »

madesa wrote: 22/04/2026 11:21
peca777 wrote: 22/04/2026 11:00 Jos mi nikako nije jasno zasto spominjete apoteke kada je zakon iz 2017te?
pa sto se tek sad primjenjuje ?

Jer vise niko ne kupuje ove stvari iz apoteka osim penzionera koji nisu culi za iherb. Vise posiljki ima sa iherba nego sa temua
Pa dobro, samo kazem da je zakon tu od 2017 i da nije nesto novo. Pitanje nije zasto se sada primjenjuje, vec ZASTO SE DO SADA nije primjenjivao. Da jeste, popravile bi se mane, naslo rjesnje koje je ekonomski isplativo i za nase narudzbe do 300KM.
drug_profi wrote: 22/04/2026 11:59 Na brzaka proguglah malo EU shopove pa naletih na ovaj španski. Španska fabrika
Jesam li ja nesto propustio ili? Zakon je isti i za EU, odnosno bilo koji uvoz?
drug_profi

#5188 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by drug_profi »

Kako sam ja shvatio iz EU se može uvesti pod gore navedenim uslovima, koje ovakvo pakovanje ispunjava.

BTW. poredio sam identične proizvode, i ispada da je ovaj španski sajt čak malo i jeftiniji ako poredimo učešće EPA/DHA i broj kapsula. Doduše sad imaju neke kao akcijske cijene. sa 40% popusta.
Definitvno ću probati, ako ne ispadne šta bolje dok mi bude vakat.

Evo ovo npr:

naxx99

#5189 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by naxx99 »

Ne znam narode, ali GymBeam je iz EU pa su i njihove proizvode oduzimali na carini. Izgleda njima je cilj da sve posiljke oduzmu nebitno jel to EU ili USA

Ja sva sreca uzeo protein ovdje jer mi je nestalo i nije mi se dalo cekat, jos mi i to falilo da oduzmu pa da se natezem
Kinaski

#5190 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by Kinaski »

naxx99 wrote: 22/04/2026 12:19 Ne znam narode, ali GymBeam je iz EU pa su i njihove proizvode oduzimali na carini. Izgleda njima je cilj da sve posiljke oduzmu nebitno jel to EU ili USA

Ja sva sreca uzeo protein ovdje jer mi je nestalo i nije mi se dalo cekat, jos mi i to falilo da oduzmu pa da se natezem
Pa sto niste odgovorili na taj mail gdje vam je vratio gymbeam?
Ja vas ljudi ne razumijem, pa nije to sveto slovo sto vam oni napišu. Na kraju krajeva vi plaćate te carinike i tražite jasno da vam navedu koji je to član zakona po kojem vam ne primaju pošiljku. Možete se žaliti uvijek
dječak sa šibicama

#5191 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Mozda stvarno krivo optuzujemo farmaceute, mozda je neko iz ministarstva poznavatelj zakona a svi znamo kako se ovdje strogo postuju zakoni, i onda odlucio stititi drzavu od nas svercera jasnim sprovodjenjem zakona.

:bih:
peca777

#5192 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by peca777 »

Nikada, ali nikada ne bi trebalo problematizirati provodjenje zakona, stavise, insistirati. Ono sto bi trebalo jeste traziti reviziju zakona.

No hej, znas ti nas, seremo na drzavu, na vlade, na ministre, evo sada na farmaceute, na poste, sto moze biti i opravdano, no energija se trosi pogresno. Zar nije jedino rjesenje u ovom trenutku usmjeriti svu energiju na reviziju ovog zakonskog propisa?
naxx99

#5193 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by naxx99 »

Kinaski wrote: 22/04/2026 12:35
naxx99 wrote: 22/04/2026 12:19 Ne znam narode, ali GymBeam je iz EU pa su i njihove proizvode oduzimali na carini. Izgleda njima je cilj da sve posiljke oduzmu nebitno jel to EU ili USA

Pa sto niste odgovorili na taj mail gdje vam je vratio gymbeam?
Ja vas ljudi ne razumijem, pa nije to sveto slovo sto vam oni napišu. Na kraju krajeva vi plaćate te carinike i tražite jasno da vam navedu koji je to član zakona po kojem vam ne primaju pošiljku. Možete se žaliti uvijek
Ma nisam ja narucio od njih, nego sam samo vidio po internetu.

Al i nije problem neka se primjenjuje zakon ali barem bi trebali najaviti sedmicu-dvije prije. Ako su prolazile dosad poslijke neka produ i ove, ali daj do znanja da nece vise. Po meni je glupo samo sto je stalo najednom i sad je nemal svima belaj
Kinaski

#5194 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by Kinaski »

Ma nije ok zakon, sirom svijeta ljudi naručuju suplemente preko iherba mi ne možemo.
dječak sa šibicama

#5195 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

drug_profi wrote: 22/04/2026 11:59 Na brzaka proguglah malo EU shopove pa naletih na ovaj španski. Španska fabrika. Malo je skuplje od iHerba, ali opet povoljnije nego ovdje.
recimo Q10 je malo povoljniji nego na iHerbu. Ima još zanimljivih stvari. Na natrpanih 53 eura u korpi shipping za BiH je 11 eura, ali kad odaberem opciju dostave "Spring", smanji mi se total u korpi pa ispadne shipping 6 eura.

:thumbup:

ja nadjoh ovaj, 240 tableta, 15 eura. Ne znam u cemu je kvaka.

https://www.hsnstore.eu/brands/essentia ... oil-1000mg
peca777

#5196 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by peca777 »

Kinaski wrote: 22/04/2026 16:50 Ma nije ok zakon, sirom svijeta ljudi naručuju suplemente preko iherba mi ne možemo.
Ma ne znamo mi kako ide pravilo.

Evo recimo pakovanje whey ako je isti prozivodjacc, valjda bi se trebao uraditi jednom taj pregled, udje u bazu i ako je dokumentacija ista, vise se ne radi? Nije valjda da je pravilnik takav ako naruis nas 10 po 2 komada, oni bi morali raditi 20 analiza, 20 otvaranja pakovanja i sl?

Ako je jednom, to je ok da udje u bazu. Jebi ga treba nam pravnik za ovo.
vjeshalica

#5197 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by vjeshalica »

Selektivna primjena pravilnika, odjednom pravna drzava na djelu, kad je opalo kurvoenserkama da reklamiraju sumnjive proizvode bez ikakvog dokaza i porijekla po 3,4x vecim cijenama
drug_profi

#5198 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by drug_profi »

dječak sa šibicama wrote: 22/04/2026 16:53
drug_profi wrote: 22/04/2026 11:59 Na brzaka proguglah malo EU shopove pa naletih na ovaj španski. Španska fabrika. Malo je skuplje od iHerba, ali opet povoljnije nego ovdje.

:thumbup:

ja nadjoh ovaj, 240 tableta, 15 eura. Ne znam u cemu je kvaka.

https://www.hsnstore.eu/brands/essentia ... oil-1000mg
Kvaka je u koncentraciji EPA/DHA.
Ova s tvog linka se pije 3 kapsule dnevno, a ona sa mog - jedna.
saiks

#5199 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by saiks »

Smije li se kad narucuje staviti adresa i ime firme umjesto mog imena,oce tad proci? :D
vjeshalica

#5200 Re: iHerb.com iskustva, preporuke, savjeti

Post by vjeshalica »

Nece
Post Reply