Igrači iz BH lige za reprezentaciju?

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

Post Reply
User avatar
Josip
Posts: 547
Joined: 12/07/2008 22:04
Location: Mostar
Contact:

#1 Igrači iz BH lige za reprezentaciju?

Post by Josip »

Mislio sam da samo postavim pitanje u temi o reprezentaciji ali tu se lako može zagubiti. Ali ako moderatori smatraju da je ova tema suvišna onda molim da se ovo prebaci u temu reprezentacija.

Dakle. Tko je po vama zaslužio od igrača iz BH lige (uključujući i Bosnu iz NLB lige) da nastupa za reprezentaciju ili barem da dobije šansu da pokaže što zna?

Ja sam pratio dosada sve domaće utakmice Zrinjskog. I definitivno sam uvjerenja da je Mate Peraica jedan od dva-tri ako ne i najbolji centar u BH ligi (ne znam kakvi su Bosnini centri). Kažem jedan od dva-tri zato jer nisam gledao gostujuće utakmice osim Širokog (Sloboda, Mladost,Grude..)
Čovjek igra fenomenalno leđima prema košu. Za njega se akcije rade. U odbrani je vrlo dobar jer ima i dovoljno mišićne mase. Jedina mana mu je što nema veliki odraz, ali opet dobro se zagradi pa tako to kompezira. Mislim da je zaslužio šansu jer ovu ligu je već prerastao.

Midlim da je i šansu zaslužio onaj play iz Slavie, njihov prvi play. Zaboravio sam kako se zove. Njemu sudim na osnovu jedne utakmice protiv Zrinjskog ali tu je pokazao visoku klasu. Vrlo ga je teško čuvati, dobar je asistent.

Vaša mišljenja?
User avatar
sesalmir
Posts: 893
Joined: 11/09/2007 20:17
Location: Maria's castle

#2 Re: Igrači iz BH lige za reprezentaciju?

Post by sesalmir »

Moje misljenje je da je nivo kvalitete domace lige jako slab i da svaki i prosjecan igrac odma odskace kvalitetom. Jedan od najboljih primjera mi je g. terzic koji je upravo za zrinjski zabijao 20 poena po utakmici a realno nije kvalitet za reprezentaciju. Ili npr m. miosevic iz slobode koji je bio 1. strijelac lige, a sada u zvezdi je neki 9. igrac u rotaciji, a vidjeli smo i kako je za reprezentaciju igrao (realno dosta lose). Naravno cesto bude mladih igraca koji vec sa nekih 19. godina budu medju najboljim igracima lige, ali i oni tek kasnije kada predju u neki klub vani, u potpunosti sazriju i dospiju na nivo na kojem mogu za reprezentaciju pruziti dobre partije.
Uglavnom mislim da se igrac koji realno moze pomoci reprezentaciji, znaci da bude medju 10 igraca koji imaju neku minutazu, ne moze naci ni u jednoj ekipi koja trenutno igra domacu ligu (ovdje izuzimam bosnu i Ikonica koji je jedini klasa od nasih igraca u ovoj ligi i koji bi da igra za neku slaviju i sl. zabijao po 30p po utakmici). Jer realno ni jedan igrac nije bolji od ovih 10 koje cu nabrojati: gordic, djedovic, ikonic, bajramovic, teletovic, kikanovic, hukic, opacak, krupalija, domercant.
User avatar
Admir_1984
Posts: 7635
Joined: 13/03/2006 01:33
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#3 Re: Igrači iz BH lige za reprezentaciju?

Post by Admir_1984 »

Nemamo mi uopste kvalitetnih strucnjaka za rad sa mladima. Ako ovde igrac ne ode vani sa jedno 17 godina, on nikad igrac postat nece
User avatar
mgogic
Posts: 530
Joined: 20/05/2007 11:03

#4 Re: Igrači iz BH lige za reprezentaciju?

Post by mgogic »

Opet sam misljenja da treba makar formirati B selekciju od domacih igraca,pa igrati s njima turnire,prijateljske,bilo sta samo da ih se sto vise eksponira kako bi otisli vani,jer ovdje samo mogu da "zamru" kosarkaski!Kad bi imali pravi savez(ne mislim da su lopovi,ali da su u najmanju ruku ograniceno sposobni-DA),mogao bi se napraviti slican projekat,dati priliku nadprosjecnim igracima iz nase lige da se pokazu,da odu vani i naprave nesto!
Kolega sesalmir je u pravu kad kaze da nemamo boljih igraca od gore nabrojanih,ali se problem javlja sta kad se bilo koja 2 posvadjaju sa selektorom,jedan se ozeni,a 2 povrijede(ne daj Boze!!!)2 dana prije pocetka kvalifikacija?Onda nas Holandija i ostale "velesile" hladno dobiju kuci!
Ako vec nemamo strucnjaka da rade sa mladima(nazalost nemamo),onda treba omoguciti momcima afirmaciju u evropskim klubovima,i to organizovanim projektima naseg malog glupog Saveza!
User avatar
Dupli_skalp
Posts: 3395
Joined: 05/08/2008 13:14
Location: pleme Šavašavaha

#5 Re: Igrači iz BH lige za reprezentaciju?

Post by Dupli_skalp »

iz BH lige? samo jedan - josip sesar... ali momak je davno već odabrao hrvatsku i igrao dugo vremena za istu... možda eventualno još seid hajrić...
User avatar
Arminovski
Posts: 1235
Joined: 30/09/2005 19:05
Location: Norma cluster

#6 Re: Igrači iz BH lige za reprezentaciju?

Post by Arminovski »

Mislim da su sesalamir i mgogic rekli sve...
Post Reply