Igmanska ratna dzamija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kongres

#26 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by kongres »

svaki rat podrazumijeva i ideologiju pa prema tome i izgradnju vjerskih objekata-ako je bilo u korist obrane igmana dobro dosla a ako je bila samo publicitet-tako je treba i tretirati kao npr ratna izdanja novine ljiljan-u svakom slucaju od historije ne treba bjezati ali takodje ne glorificirati izgradnju montaznih vjerskih objekata(toga je bilo tokom svih ratova),ali nisu bili sustinski vezani za kraj bitke a kamoli rata.
sinuhe

#27 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by sinuhe »

Ne izgleda kao da je gradjena u ratnim uslovima.
Ali vidi se da je neko dobio posao za "obnovu". Cijena? Ah ko to jos pita.
kongres

#28 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by kongres »

sinuhe wrote:Ne izgleda kao da je gradjena u ratnim uslovima.
Ali vidi se da je neko dobio posao za "obnovu". Cijena? Ah ko to jos pita.
eh da-bing kako brat nazalost od svega se pravi biznis-cijena prava sitnica :cry:
Ramzess Veliki

#29 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by Ramzess Veliki »

kongres wrote:svaki rat podrazumijeva i ideologiju pa prema tome i izgradnju vjerskih objekata-ako je bilo u korist obrane igmana dobro dosla a ako je bila samo publicitet-tako je treba i tretirati kao npr ratna izdanja novine ljiljan-u svakom slucaju od historije ne treba bjezati ali takodje ne glorificirati izgradnju montaznih vjerskih objekata(toga je bilo tokom svih ratova),ali nisu bili sustinski vezani za kraj bitke a kamoli rata.
Samo publicitet ... nažalost ali to je tako. Pravljenje takvih džamija rezultiralo je naglim političkim uspjehom predlagača izgradnje. Tako je napravljena i džamija na Bradini, silni novci potrošeni a urađena na uzurpiranoj lokaciji gdje je većina bila pravoslavna, osramotili su nas do daske ... zatim su je morali srušiti, i neka su. Sramota je graditi džamiju na ratom otetoj zemlji, na tuđem ... ne nalikuje to na nas niti nam priliči.
Kažem da sam se borio za zemlju a ne džamije, i to je ideologija. I praktična stvar. Ako nemaš zemlje na čemu ćeš graditi džamije, odnosno fabrike ... ako te rasele gdje ćeš skupiti džemat?
Uz to ovoj našoj bagri ne vjerujem od '92-ge. Bitnije im je bilo da imaju što više dupeljubaca i poslušnika oko sebe nego što su se bavili odbranom.
elma89_

#30 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by elma89_ »

Dragulj :)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#31 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by Admir_1984 »

VjecitiStudent wrote:
MOSALJOZE wrote:Nisam našao ovu ili sličnu temu,pa reko da koju prozborimo.Evo nešto o dzamiji:
Igmanska ljepotica ─ ratna džamija, smještena na planini Igman, predstavlja autentični spomenik kulture, koji je izgrađen u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločinačkog rušenja vjerskih objekata Islamske zajednice. Igmanska ratna džamija svojevrstan je biljeg i simbol ustrajnosti bošnjačkog naroda u svojoj vjeri i kulturi. Igmanska džamija izgrađena je onda kada su sve druge rušene i spaljivane. U napadima agresorskih jedinica tokom juna i jula 1993. godine porušeni su i spaljeni svi objekti na Bjelašnici i Igmanu. Bošnjaci-muslimani, pripadnici jedinica Armije RBiH koje su pokrivale igmansko ratište, iskazali su potrebu za prostorom u kojem će obavljati svoje vjerske dužnosti. Tako se, prema nacrtu Osmana Smječanina, rodila ideja da se na raskrsnici puteva Kabalovo-Hrasnički stan izgradi džamija.
...
Koje crno ratište, od 15.8.1993. Igman je bio demilitarizovana zona pod nadzorom Unprofora.
tj ama baš nikakvih sukoba nije bilo u vrijeme pravljenja Džamije, tako da je naredba za njeno pravljenje vjerovatno izdata iz političkog vrha za neke daljne politike. Nemam ništa protiv Džamije, ali pridavati joj neki znacaj je realno besmisleno
agent_zero

#32 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by agent_zero »

Ramzess Veliki wrote:Samo publicitet ... nažalost ali to je tako. Pravljenje takvih džamija rezultiralo je naglim političkim uspjehom predlagača izgradnje. Tako je napravljena i džamija na Bradini, silni novci potrošeni a urađena na uzurpiranoj lokaciji gdje je većina bila pravoslavna, osramotili su nas do daske ... zatim su je morali srušiti, i neka su. Sramota je graditi džamiju na ratom otetoj zemlji, na tuđem ... ne nalikuje to na nas niti nam priliči.
Kažem da sam se borio za zemlju a ne džamije, i to je ideologija. I praktična stvar. Ako nemaš zemlje na čemu ćeš graditi džamije, odnosno fabrike ... ako te rasele gdje ćeš skupiti džemat?
Uz to ovoj našoj bagri ne vjerujem od '92-ge. Bitnije im je bilo da imaju što više dupeljubaca i poslušnika oko sebe nego što su se bavili odbranom.
:thumbup:
Ramzess Veliki

#33 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by Ramzess Veliki »

Admir_1984 wrote:
VjecitiStudent wrote: Koje crno ratište, od 15.8.1993. Igman je bio demilitarizovana zona pod nadzorom Unprofora.
tj ama baš nikakvih sukoba nije bilo u vrijeme pravljenja Džamije, tako da je naredba za njeno pravljenje vjerovatno izdata iz političkog vrha za neke daljne politike. Nemam ništa protiv Džamije, ali pridavati joj neki znacaj je realno besmisleno
Baš tako. :thumbup:
Stvarno kad je napravljena - nakon što su agresori spalili hotele ???
Pa poslije toga je bila demilitarizovana zona ... držale se linije i nije se ratovalo. Za koga su je napravili - za one pijandure iz komandi što su dolazili na izlet na Igman da okrenu jagnjad i naloču se? :lol: :lol: :lol:
karanana

#34 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by karanana »

i ja bas htjedoh upitati, kakav je to historijski znacaj ove dzamije? ok, napravila se u ratu, ali kakva je prica o njoj? kakvu je ulogu igrala? haj da je napravljena 92. pa onda da ima neka prica o agresoru koji nadolazi zauzima teritoriju, pali je. pa onda demilitarizacija i nasi se vracaju pa je obnavljaju....haj to bi i bila neka prica.

bolje mi dajte neku informaciju o nekoj staroj dzamiji na bjelasnici koju kao vrs nije srusila jer kao neki njen komandant to nije dao.
MOSALJOZE

#35 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by MOSALJOZE »

karanana wrote:i ja bas htjedoh upitati, kakav je to historijski znacaj ove dzamije? ok, napravila se u ratu, ali kakva je prica o njoj? kakvu je ulogu igrala? haj da je napravljena 92. pa onda da ima neka prica o agresoru koji nadolazi zauzima teritoriju, pali je. pa onda demilitarizacija i nasi se vracaju pa je obnavljaju....haj to bi i bila neka prica.
Kolio ja znam to je prva dzamija izgradjena poslije agresije na RBIH.Imala je dvije namjene za smještaj ranjenih i za obavljanje molitve.Toliko ja znam.Ona sigurno da predstavlja neku vrstu otpora prema agresorima koji su proušili preko 80% dzamija u BIH,i nekako u tim stvarima ja vidim njen značaj.
calculator

#36 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by calculator »

MOSALJOZE wrote:
karanana wrote:i ja bas htjedoh upitati, kakav je to historijski znacaj ove dzamije? ok, napravila se u ratu, ali kakva je prica o njoj? kakvu je ulogu igrala? haj da je napravljena 92. pa onda da ima neka prica o agresoru koji nadolazi zauzima teritoriju, pali je. pa onda demilitarizacija i nasi se vracaju pa je obnavljaju....haj to bi i bila neka prica.
Kolio ja znam to je prva dzamija izgradjena poslije agresije na RBIH.Imala je dvije namjene za smještaj ranjenih i za obavljanje molitve.Toliko ja znam.Ona sigurno da predstavlja neku vrstu otpora prema agresorima koji su proušili preko 80% dzamija u BIH,i nekako u tim stvarima ja vidim njen značaj.

haj ne lupetaj više o ovoj džamiji, nikad nije bila džamija nego sklonište od kiše i ponekad za spavanje izbjeglicama koji su bježali iz Sarajeva. U blizini džamije bio je logor bošnjačkih diverzanata, ali niko od njih nije bio vjernik, niti je ko drugi iz komande Bošnjačke brigade dolazio u džamiju u vrijeme dok su logori bili tu po Igmanu, početak '94. godine. Kasnije je i propala, prokišnjavala je. Ova je džamija samo dio ideologije jedne strane pokretača rata, one koja je kasnije dio države opustošila i svojom gramzivošću i politikom vlasti državu i BiH društvo razdrmala do preduništenja. A svakako je i izgrađena bez građevinske dozvole i urbanističke saglasnosti. Ako zakon vrijedi za ostale objekte, vrijedi i za džamije.

@karanana, ovo je taj tekst:
Postao/la PipiDugaDevetka dana 20/04/2010 23:42
Temu sam otvorio zbog svog interesa, da turistima dadnem tačnu informaciju.
Nikakva me politika ne zanima. Zar nema ni jedan gatački četnik na forumu? Sjećam se kada je na vrhu Bjelašnice srušen RTV toranj. Zapamtio sam to jer sam drugi dan putem tv-a u firmi (Policija, pa bilo struje) gledao đenerala kako se hvali da je i on jurišao uzbrdo sa svojim vojnicima. Bio sam tada potpuno demoralisan. Iz očaja su me izvukle vijesti o olovskim borcima i heroju odbrane Boli Goliću koji su bili oslobodili neke važne čuke kod Nišića ili tu negdje.

Pošto je R. M. sličnog mentaliteta, a izgovara glagol ''vući'' za 3. lice množine pogrešno,''vuču'' ( izgovorio to u mikrofon, pa sam dobro zapamtio), slične je bogobojaznosti kao gorštaci iz Umoljana, moja teorija/špekulacija je da je on lično naredio da se džamija u Umoljanima ne dira.

Možda su i Mladići iz @majstorinog ''susjednog plemena''?
http://www.klix.ba/forum/gatacki-cetnici-t75435s25.html
MOSALJOZE

#37 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by MOSALJOZE »

calculator wrote:haj ne lupetaj više o ovoj džamiji, nikad nije bila džamija nego sklonište od kiše i ponekad za spavanje izbjeglicama koji su bježali iz Sarajeva. U blizini džamije bio je logor bošnjačkih diverzanata, ali niko od njih nije bio vjernik, niti je ko drugi iz komande Bošnjačke brigade dolazio u džamiju u vrijeme dok su logori bili tu po Igmanu, početak '94. godine. Kasnije je i propala, prokišnjavala je. Ova je džamija samo dio ideologije jedne strane pokretača rata, one koja je kasnije dio države opustošila i svojom gramzivošću i politikom vlasti državu i BiH društvo razdrmala do preduništenja. A svakako je i izgrađena bez građevinske dozvole i urbanističke saglasnosti. Ako zakon vrijedi za ostale objekte, vrijedi i za džamije.
Nisi u pravu nikako zato jer znam da je postojao i imam i da se klanjalo 5 vakata,dzuma obavljala,u ramazanu su klanjane teravije.To da niko nije bio vjernik nije istina.Upravu si da je bilo onih koji su konzumirali alkohol i slično,ali pouzdano znam da je bilo ljudi koji su išli na svaki namaz.
Nego,ono što mene najviše interesuje ko je predlagač gradnje??
VjecitiStudent

#38 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by VjecitiStudent »

Ko je išao redovno u džamiju, iz koje jedinice, sa koje linije?
elma89_

#39 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by elma89_ »

MOSALJOZE wrote:
calculator wrote:haj ne lupetaj više o ovoj džamiji, nikad nije bila džamija nego sklonište od kiše i ponekad za spavanje izbjeglicama koji su bježali iz Sarajeva. U blizini džamije bio je logor bošnjačkih diverzanata, ali niko od njih nije bio vjernik, niti je ko drugi iz komande Bošnjačke brigade dolazio u džamiju u vrijeme dok su logori bili tu po Igmanu, početak '94. godine. Kasnije je i propala, prokišnjavala je. Ova je džamija samo dio ideologije jedne strane pokretača rata, one koja je kasnije dio države opustošila i svojom gramzivošću i politikom vlasti državu i BiH društvo razdrmala do preduništenja. A svakako je i izgrađena bez građevinske dozvole i urbanističke saglasnosti. Ako zakon vrijedi za ostale objekte, vrijedi i za džamije.
Nisi u pravu nikako zato jer znam da je postojao i imam i da se klanjalo 5 vakata,dzuma obavljala,u ramazanu su klanjane teravije.To da niko nije bio vjernik nije istina.Upravu si da je bilo onih koji su konzumirali alkohol i slično,ali pouzdano znam da je bilo ljudi koji su išli na svaki namaz.
Nego,ono što mene najviše interesuje ko je predlagač gradnje??
matematicar_teski

#40 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by matematicar_teski »

VjecitiStudent wrote:Ko je išao redovno u džamiju, iz koje jedinice, sa koje linije?
je l ito sramota ici u dzamiju, da imas "pameti"ne bi bio vjeciti student :lol:
mistek

#41 Re: Igmanska ratna dzamija

Post by mistek »

karanana wrote:bolje mi dajte neku informaciju o nekoj staroj dzamiji na bjelasnici koju kao vrs nije srusila jer kao neki njen komandant to nije dao.
Radi se o džamiji u selu Umoljani, koja i danas ima izgled kao i ranije, sa specifičnom munarom:

Image

Možeš naći priču na netu, ali cijeli Umoljani su u ratu spaljeni, a ova džamija nije. Koliko ja znam, priča se da je imam ove džamije prije rata izliječio dijete tog nekog Srbina, koji će biti komandant i koji je "preskočio" džamiju u svom rušilačkom pohodu. Cijelo selo je spaljeno, uključujući mekteb.
Post Reply