Igman 1993

water

Post by water »

Niti je mjesto niti vrijeme da vazemo kome je koliko clanova porodice poginulo, kome je koliko unisteno. Jedna dlaka sa glave je previse i moje srce i danas place za svakom izgubljenom. Moj jedini komentar je na temu Igman 93 i dogadjanja oko tih dana koji su bili presudni za mnoge zivote. Prenj i forumash to razumiju.

Ja pokusavam da se ne obracam pojedinacno na forumu osim u rijetkim situacijama osobama cija misljenja iskreno cijenim i za koje znam da ima smisla razmijeniti misljenje. Jedna stvar bi bila pogresna: Ne postoji to o cemu ja ne bih zelio da znam. Nase stradanje u Bosni je zauvijek oblikovalo moju licnost, moj karakter ono sto sam ja danas. Nadam se da to znaci na bolje.
rumenko

Post by rumenko »

Prenj ako nije tajna jesi ti bio '93 na Igmanu..
rumenko

Post by rumenko »

Nisam imao namjeru da te prepadnemm Prenj ...ali nesto se uvo utisa ovde ...svi junaci nikom ponikose..samo sam pitao jesi li bio ...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ja sam negdje procitao da je taj isti iran slao vojnu pomoc avionima u bosnu,za sta je amerika znala ali nije htjela da sprijeci.
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Pasti Sarajevo ,majko moja to bi bio ogroman zalogaj i za crvenu armiju a ne za bagru naviklu da hekla sa po brda .
Sreca je nasa sto smo za neprijatelje imali cetnicku vojsku , nažalost civili su najviše platili .
Ovo smo skuzili na autonomiji .
zzzzz

Post by zzzzz »

Prenj wrote:
revolver amidza wrote: tada gore se nista nije pitalo,jer nije ne bilo linija,bila je totalna ludnica,nase 2 cete su se sudarile s njima u nedaleko od skakaone,ako se jos dobro sjecam,i tu su izgubili 2 tenka t-55 od nasih bst,odljepljena pjesadija,i,...ma mogao bih ja tebi da serem do zore,ali necu nije to tema,ja znam da su oni uspjeli bez vecih gubitaka da presjeku put,i totalno odjsku sarajevo,nema tog amera koji bi ih makeo odatle,jarane tada su jednostavno naletili na tvrd orah i ispusio efekat iznenadjenja,ni oni nisu imali linija,da smo znali iskoristi momenat i opucat im kontru mozda bi opet vratili grebak,..ali,...uglavnom,..jebi ga mi nikada sebe ne cijenimo,i sto postignemo svojom krvlju,mi zahvaljujemo strancima
To da je bila ludnica je potpuno jasno iz svega sto se tog avgusta desavalo. Za manje od mjesec dana te ofanzive, Armija BiH se povukla vise od trideset kilometara, od Grepka do Malog polja, cetnici su uspjeli doci na mjesta koja do tada uopste nisu rata vidjela, zahvaljujuci potpuno m rasulu Armije, cemu je prethodila sva frka u Sarajevu vezana za smjenu S.Halilovica, pokusaj atentata na njega, vojnu bunu Cace i Cele ...
U trenutku kada su cetnici bili tu zaustavljeni, linija se dalje protezala na Karamustafine caire (gdje su stale linije, ali u trenutku u kojem cetnici imaju cestu iza ledja, a nasi 12 kilometara uspona pjeske), Umoljane, ... gdje im je bio cist put prema Pazaricu, Ivan sedlu ...
Da ne bi ultimatu NATO-a, nakon koga su se cetnici povukli, rat bi se tada zavrsio i mi bi bili oni koji su ga izgubili.
@Prenj ima istine u tom sto govoris ALI samo dio istine.

NATO je dao ultimatum ali su cetnici pokusali iskoristiti situaciju, sto su cinili puno puta prije i poslije, te su napali na Tresnjevo Brdo, Crni Vrh, Malo Polje ali su tada udarili na tvrdo. Imali su gubitaka i nakon toga su ubjedjivali svoje pretpostavljene (koji su im prijetili) preko motorola da nailaze na zestok otpor a u principu nisu smjeli.

Haos jeste bio prvih dana jer na zalost Tunel nije iskopan na vrijeme, tacnije cetnici su pozurili da to odrade prije nego sto bude iskopan. Dolaskom jedinica iz grada i 17. Krajiske uspostavljene su linije i kasnije su ga mogli samo glabati. Treba imati na umu da su to u principu nenaseljene teritorije

Izjava da bi Sarajevo palo je nebuloza, da su mogli spojiti onaj prostor koji im je ostao izmedju Malog Polja i Golog Brda uradili bi to oni i po cijenu Nato bombardovanja.

btw...naftu za ovu ofanzivu cetama je isporucio HVO kako bi rasteretili svoje jedinice u Srednjoj Bosni

forUMASH, revolver amidza, water, Prenj :thumbup:
water

Post by water »

zzzzz wrote:
Prenj wrote:
revolver amidza wrote: tada gore se nista nije pitalo,jer nije ne bilo linija,bila je totalna ludnica,nase 2 cete su se sudarile s njima u nedaleko od skakaone,ako se jos dobro sjecam,i tu su izgubili 2 tenka t-55 od nasih bst,odljepljena pjesadija,i,...ma mogao bih ja tebi da serem do zore,ali necu nije to tema,ja znam da su oni uspjeli bez vecih gubitaka da presjeku put,i totalno odjsku sarajevo,nema tog amera koji bi ih makeo odatle,jarane tada su jednostavno naletili na tvrd orah i ispusio efekat iznenadjenja,ni oni nisu imali linija,da smo znali iskoristi momenat i opucat im kontru mozda bi opet vratili grebak,..ali,...uglavnom,..jebi ga mi nikada sebe ne cijenimo,i sto postignemo svojom krvlju,mi zahvaljujemo strancima
To da je bila ludnica je potpuno jasno iz svega sto se tog avgusta desavalo. Za manje od mjesec dana te ofanzive, Armija BiH se povukla vise od trideset kilometara, od Grepka do Malog polja, cetnici su uspjeli doci na mjesta koja do tada uopste nisu rata vidjela, zahvaljujuci potpuno m rasulu Armije, cemu je prethodila sva frka u Sarajevu vezana za smjenu S.Halilovica, pokusaj atentata na njega, vojnu bunu Cace i Cele ...
U trenutku kada su cetnici bili tu zaustavljeni, linija se dalje protezala na Karamustafine caire (gdje su stale linije, ali u trenutku u kojem cetnici imaju cestu iza ledja, a nasi 12 kilometara uspona pjeske), Umoljane, ... gdje im je bio cist put prema Pazaricu, Ivan sedlu ...
Da ne bi ultimatu NATO-a, nakon koga su se cetnici povukli, rat bi se tada zavrsio i mi bi bili oni koji su ga izgubili.
@Prenj ima istine u tom sto govoris ALI samo dio istine.

NATO je dao ultimatum ali su cetnici pokusali iskoristiti situaciju, sto su cinili puno puta prije i poslije, te su napali na Tresnjevo Brdo, Crni Vrh, Malo Polje ali su tada udarili na tvrdo. Imali su gubitaka i nakon toga su ubjedjivali svoje pretpostavljene (koji su im prijetili) preko motorola da nailaze na zestok otpor a u principu nisu smjeli.

Haos jeste bio prvih dana jer na zalost Tunel nije iskopan na vrijeme, tacnije cetnici su pozurili da to odrade prije nego sto bude iskopan. Dolaskom jedinica iz grada i 17. Krajiske uspostavljene su linije i kasnije su ga mogli samo glabati. Treba imati na umu da su to u principu nenaseljene teritorije

Izjava da bi Sarajevo palo je nebuloza, da su mogli spojiti onaj prostor koji im je ostao izmedju Malog Polja i Golog Brda uradili bi to oni i po cijenu Nato bombardovanja.

btw...naftu za ovu ofanzivu cetama je isporucio HVO kako bi rasteretili svoje jedinice u Srednjoj Bosni

forUMASH, revolver amidza, water, Prenj :thumbup:
love you back, brother
Šole

Post by Šole »

93-će bio na Kabalovu, (5Mtbr) kada je došla 7 i 17 i klanjali sebi đenazu. Naše teritorije bilo 800 metara vazdušne linije Skakaonice-trešnjevo brdo i da nisu četnike otjerali sa trešnjevog brda i nas pustili da se popenjemo (egipčani)gore totalno bi popušili. Preko Đurinog brda (cacini) odmah iznad skakaonica preko male i velike vlahinje do repetitora išao i u onoj makiji ispod repetitora francuzi opleli po nama. Četnici su prešli igmansku cestu u rejonu lasičkog stana i izašli na cestu ka hrasničkom stanu i u rejonu crnog vrha. Na igmanu sam izgubio dobre drugove i danas mi je nelagodno iči Igmanom, Bjelašnicom, Treskom.......Kako god odajem počast svim jedinicama koje su tad bile gore. P.S. bio u okruženju na mjestu gdje je bila na cesti ona Jukina samohotka. Nije mi važno jesmo li se sami spasili ili su nas spasili, znam da su to bila vremena kada smo imali ponosa......... i kada sam smio reči da sam branio Bosnu i Hercegovinu.
Prenj

Post by Prenj »

rumenko wrote:Nisam imao namjeru da te prepadnemm Prenj ...ali nesto se uvo utisa ovde ...svi junaci nikom ponikose..samo sam pitao jesi li bio ...
Nisam bio na Igmanu u avgustu 1993.
Ali jesam procitao dokumente UN-a, nase izvjestaje, pricao sam sa pripadnicima raznih nasih jedinica koji su ucestvovali u raznim fazama bitke, od Konjica do Travnika.
Nije valjda da mislis da analizirati i pisati istoriju mogu samo neposredni ucesnici dogadjaja?
Ova tema takodjer moze dati znacajan doprinos analizi dogadjaja na Igmanu 1993., tako da se ne bi desilo da razni generali poslije bitke opet prave dernek i koridu na Igmanu, kao sto se to desilo proslog ljeta i da jedni drugima dijele medalje za nepostojece zasluge.
Zar nije zanimljiva i zalosna cinjenica da je vec deset godina proslo od rata, a da ne postoji ne jedan pokusaj da se napravi objektivna analiza ratnih zbivanja?
Umjesto toga imamo razne 'memoare' u kojima svako svoga konja hvali i sve zivo oslobadja.
da pamtis

Post by da pamtis »

rumenko

Post by rumenko »

moj lijepi Prenj...pretvorio si se u pravog demagoga...Ne zamjeram ti jedino jer znam da su ti namjere dobre...al'kad mi neko pocne demagogiju prosipoati o tome sta bi bilo da je bilo ili trebalo je ovako ili onako ...a pogotovo ovo sa ovim dokumentima UN itd ali sa svojom guzicom na sigurnom ('93) onda mi stvarno skace pritisak...ja sam bio i'93 i'94 i do oktobra '95 i bolio me je qrac za UN rezolucije i ostalo...ako mislis da nas je neko drugi odbranio osim ARBiH onda si u zabludi...naravno da su nam pomogli bombardovanjem '95...ali zalosno je da omalovazavas ulogu boraca koji su krv propisali da barem nesto odbrane i onemoguce da nas kolju ko ovce....teoretski si potkovan...ali teoreticara imamo na izvoz.....sto bi stari ljudi rekli.... ne pregoni.....
Prenj

Post by Prenj »

rumenko wrote:moj lijepi Prenj...pretvorio si se u pravog demagoga...Ne zamjeram ti jedino jer znam da su ti namjere dobre...al'kad mi neko pocne demagogiju prosipoati o tome sta bi bilo da je bilo ili trebalo je ovako ili onako ...a pogotovo ovo sa ovim dokumentima UN itd ali sa svojom guzicom na sigurnom ('93) onda mi stvarno skace pritisak...ja sam bio i'93 i'94 i do oktobra '95 i bolio me je qrac za UN rezolucije i ostalo...ako mislis da nas je neko drugi odbranio osim ARBiH onda si u zabludi...naravno da su nam pomogli bombardovanjem '95...ali zalosno je da omalovazavas ulogu boraca koji su krv propisali da barem nesto odbrane i onemoguce da nas kolju ko ovce....teoretski si potkovan...ali teoreticara imamo na izvoz.....sto bi stari ljudi rekli.... ne pregoni.....
Opet te pitam, da li mislis da pravo da analiziraju dogadjaje iz blize i dalje istorije imaju samo neposredni ucesnici tih dogadjaja?
Zapitas li se zasto kod nas, 10 godina nakon sto je rat zavrsio, ne postoji jos ni jedan pokusaj objektivne analize dogadjaja iz proslog rata? Ni jedan!
Da li ti je imalo zasmetao sastav drustva koji se okupio na Igmanu proslog ljeta?
Zao mi je sto mislis da i ja foliram generala nakon bitke, ja samo pokusavam da istumacim i sebi i uz pomoc drugih, za druge, sta se zaista desilo.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Jedno je nedvojbeno a to je da se desila agresija na RBiH vojnim putem i još je jedno nedvojbeno da ista traje ali političkim metodom.
A sve šupljine unutar toga su ispunili svi oni koji su imali smisla za biznis i nedostatak morala da na tuđoj muci grade vlastito blagostanje ali kad tad tuđa muka prisjedne mučiteljima. .
Npr. zašto nikada nisam čuo od barem, jednog jedinog političara iz RS -a da je na BiH izvršena agresija ? :D :D
Oks :D ovaj put ja sužavam vidike a Prenj ih širi :D :D
Da ne bi neke rezolucije UN ........bilo bi uličnih borbi u Sarajevu ......drugi put da su se zajebali što su stali :D :D a mogli su :D :D tada ući .....to je ono što ja znam .....mi smo bili razjebani .....ko bugarska skupština ......da ne spominjem Žuć u to vrijeme ....august , septembar 93 -e ........
Last edited by manijak1 on 07/02/2006 15:52, edited 1 time in total.
car-x

Post by car-x »

sudeci po prici i dokumentima iz drzavne tajne, da ne bi sefera tih dana bi igman pao.. rasimu delicu "situacija gore nije bila jasna" - usro se ko grlica, pa je naredio seferu da ide..

elem, sefer je poveo celine, cacine i delte iz grada.. gore su se malo reorganizovali 7. muslimanska i 17. krajiska i igman je osto nas.. a da je pao, otislo bi sarajevo u kurac..
revolver amidza

Post by revolver amidza »

evo mene opet,..prije svega momci cure moje nema potrebe da se svadjamo,...respect svima,prije svega onima koji su polozili zivote za ovu drzavu,ali bih ja opet napravio malu digresiju,..napominjem,ja sam bio sudionik tog dogadjaja uz mnoge,neki su i na ovome forumu ovdje,..nisam bio general niti oficir,nego decko od nekih svojih 20-ak godina,ne znam ono sto je pisano u dokumnetima,sve ovo moje vidjenje..jedinica koja je krenula iz srednje bosne je bila kombinovani bataljon 17.kbbr,7mbr te izvidjacko-diverznstkog odreda 312bbr,..hitno nas prebacuju na igman,..hvala Bogu cete su odbijene,ali i sada vjerujem da smo im kontra napadu mozda mogli uzeti grebak,..zasto su se puvukli??ni oni nisu znali sta se tacno desava iza nasih ledja,rat je ejbena stvar,zato sto su vec imali gubitke,ljudi pa nismo samo mi ginuli,i oni su,nisu ni oni imali resursa kao kinezi,i bas zato sto nije bilo linija,znaci da ih nije bilo ni sa njihove, strane,..evo prenj je bio sp[omenuo vlasic,..znam iz prve ruke zasto se i gore stali,..u prvih 5 dana smo ih pretrcali uz minimalne gubitke,jer smo imali efekat iznanadjenja,ali kada su oni stabilizovali liniju kod babanovca,..skoro svaki nas pokusaj da se ide dalje se skupo placao,..mislim da se tada pametno procijenilo i nije dalje zrtvovalo ljudstva,..a ionako se uskoro 2/3 7 korpusa spremalo za deblokadu sarajeva '95,....bilo kako bilo ostajem pri svome stavu,..da oni nisu mogli zauzeti sarajevo,.jednostavno nisu imali toliko ljudi,..ali bi ga jos vise mrcvarili da su presjekli igmanski put,...pazi vidio sam nase vojske tada kada smo ih odbijali,jeste bilo jebeno pravo,ali nije ni njima bilo bas kao na odmoru,pogotovo poslije okrsaja blizu skakaone,malog polja i sta ja znam,moguce da malo fulam u nazivima,...imali jesmo srece ali vala i onog medju nogama!
Voz

Post by Voz »

1993 sam ranjen na Igman tokom cetnicke ofanzive, zahvaljujuci svim nasim borcima Armije BiH, Igman nije pao, jer da je Igman pao, Sarajevo bi danas nozilo predznak srpsko. O bitkama na Igmanu veliki doprinos dala je i 7.muslimanska brigada, a o cijem svjedoci i Vikicev specijalac na blogu:
ponor.blogger.ba
Nek je rahmet svim nasim borcima koji nisu dozvolili da srpskocetnicka noga zauzme Igman i Sarajevo.
winetou

Post by winetou »

Voz wrote:1993 sam ranjen na Igman tokom cetnicke ofanzive, zahvaljujuci svim nasim borcima Armije BiH, Igman nije pao, jer da je Igman pao, Sarajevo bi danas nozilo predznak srpsko. O bitkama na Igmanu veliki doprinos dala je i 7.muslimanska brigada, a o cijem svjedoci i Vikicev specijalac na blogu:
ponor.blogger.ba
Nek je rahmet svim nasim borcima koji nisu dozvolili da srpskocetnicka noga zauzme Igman i Sarajevo.
Ti si naravno bio u 7. muslimanskoj :-)
Voz

Post by Voz »

Nisam, ali je tamo bilo odlicnih momaka, koji su mi zivot spasili.
Mr.Who

Post by Mr.Who »

A nije li tu negdje gdje su cetnici stali bila zamisljena linija podjele BiH!?
Mozda su oni (cetnici) ispunili svoj zadatak a HVO zakazao?
Post Reply