IELTS - (u)pomoć

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
AA CA

Post by AA CA »

Svemirski_Jebach wrote:
jedno je zivjeti u razlicitima gradovima bivse jugoslavije iz kojih mozes posjetiti "grudu" kad zelis...a sasvim druga stvar je otici u australiju...

mogu ti reci svoje iskustvo...prije nego sam otisao, ocekivao sam nostalgiju...i pripremao se za nju, tako da me nije iznenadilo. Ali, nije jednostavno. Ponekad je ustvari prilicno zajebano.

Nemoj imati iluzije da ce te sumorna stvarnost rijesiti nostalgije. Nece. Jednostavno, ona ce biti tu cijeli zivot - na neki nacin ce biti prisutna - i tako valjda treba biti. Moras prihvatiti da ces imati dvije domovine i dvije kuce.

Bice sta bude... Rjesavacu problem kad se i ako se pojavi...Nisam do sada bolovala od nostalgije...
Ma, lijecicu je porcijom cevapa i dzezvom kafe... :-D

Ima nesto drugo sto boli cak i u ovom momentu:

Kad odem - boljece me roditelji koji ostaju ovdje. :sad:

Ako ostanem - boljece me moja djeca :sad:

Ovakva zemlja me nece boljeti... Zasto da me boli neko ko od mane (ustvari od nas) pravi socijalne slucajeve i budale... :x

Izvinjavam se svima koji je vole i vjeruju u bolje sutra, ali ja je vec odavno ne volim i ne nadam se nicemu... iz supljeg u prazno pa nazad... Bez obzira koliko truda ulozila - rezultat je haman nula... :shock:
Pasiflora

Post by Pasiflora »

AA CA wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
jedno je zivjeti u razlicitima gradovima bivse jugoslavije iz kojih mozes posjetiti "grudu" kad zelis...a sasvim druga stvar je otici u australiju...

mogu ti reci svoje iskustvo...prije nego sam otisao, ocekivao sam nostalgiju...i pripremao se za nju, tako da me nije iznenadilo. Ali, nije jednostavno. Ponekad je ustvari prilicno zajebano.

Nemoj imati iluzije da ce te sumorna stvarnost rijesiti nostalgije. Nece. Jednostavno, ona ce biti tu cijeli zivot - na neki nacin ce biti prisutna - i tako valjda treba biti. Moras prihvatiti da ces imati dvije domovine i dvije kuce.

Bice sta bude... Rjesavacu problem kad se i ako se pojavi...Nisam do sada bolovala od nostalgije...

Ovakva zemlja me nece boljeti... Zasto da me boli neko ko od mane (ustvari od nas) pravi socijalne slucajeve i budale... :x

Izvinjavam se svima koji je vole i vjeruju u bolje sutra, ali ja je vec odavno ne volim i ne nadam se nicemu... iz supljeg u prazno pa nazad... Bez obzira koliko truda ulozila - rezultat je haman nula... :shock:
Pravo si me rastuzila. Toliko me je strah da ja grijesim... :(
AA CA

Post by AA CA »

sitno wrote:
AA CA wrote:

Pravo si me rastuzila. Toliko me je strah da ja grijesim... :(

A cime sam te rastuzila... :sad:
Sta te boli od onoga sto sam napisala... :sad:
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

AA CA - Kakav narod, takva i vlast.
Pasiflora

Post by Pasiflora »

za AA CA
Otici, ostati?????? Najvise mi je frka zbog djece, kao i tebi. Stalno nesto mislim da ce biti bolje i onda pogledam "60 minuta" i dodje mi da se ubijem. Gdje mi zivimo??????? Otici???????
AA CA

Post by AA CA »

Ljubitelj Zabara wrote:AA CA - Kakav narod, takva i vlast.
Stalno to ponavljaju... ne znam jesu li u pravu... nije ni vazno...
AA CA

Post by AA CA »

sitno wrote: za AA CA
Otici, ostati?????? Najvise mi je frka zbog djece, kao i tebi. Stalno nesto mislim da ce biti bolje i onda pogledam "60 minuta" i dodje mi da se ubijem. Gdje mi zivimo??????? Otici???????
Ja odavno nisam u dilemi... borim se svim silama da odem....
Problem je jezik... i znam i ne znam.... naucila sam puno, da li je dovoljno za pocetak, pa valjda jeste... 8-)

A djeca... ako ne odemo skupa, morace otici sami... nicim ih necu "vezati" za ove prostore, bas nicim...

TV doslovno ne gledam vec par godina. U jednom momentu sam se toliko pocela "zderati"... nije vise moglo pod kozu... :( :(
I dzaba, opet cujem sta se desava i kud ovo ide...

Ne "zderem" se vise. Ugledala sam se na lokalne politicare - rjesavam svoj problem :-D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

nemam djece i ne razmisljam o njima.

jedino sto mi je stvarno tesko jeste sto su mi roditelji i prijatelji ostali u bosni. Ali nadam se da cu ih (roditelje) nekako dovesti ovdje...makar par mjeseci godisnje.

A prijatelji ce valjda navratiti ponekad

Uglavnom, samo ti zelim reci da trebas biti spremna za nostalgiju i to da ce ti biti tesko, pogotovo ispocetka...kasnije je sve lakse i polako nestane toga...
Fiore

#34 e

Post by Fiore »

....Kad pocnes skakati po party-ma i razmisljati kao okolina.. pare samo pare care :D

Znam stid vas je reci odakle ste.. :D
Svemirski_Jebach

#35 Re: e

Post by Svemirski_Jebach »

Fiore wrote:....Kad pocnes skakati po party-ma i razmisljati kao okolina.. pare samo pare care :D

Znam stid vas je reci odakle ste.. :D
koji besmislen post...gubljenje vremena i prostora :roll: :roll:
iceman ze

Post by iceman ze »

ia ja sam planirao polagati IELTS, vidim da nema povratne informacije o tome jel autor teme polozio ili nije, bas mi je zao, jer nije lose za ostale koji isto zele da ga polazu.

Mene zanima osim uclanjenja u biblioteku i uzimanje materijala sto cu svakako i uraditi.
Interesuje me koliko puta se godisnje organizuje polaganje?
Koliko kosta?
Ako neuspijem poloziti da li mogu ponovo na sledecem roku ?
U slucaju da polozim, koliko dugo traje dobijeni certifikat (navodno da je vremenski ogranicen).

Nadam se da je neko imao iskustva........hvala... :-)
iceman ze

Post by iceman ze »

cijena testa je 290 KM
vazi 2 godine (neke ustanove imaju svoje periode validnosti-univerziteti i sl.)
u 2007.g. bila su 4 puta organizovana testa(prijaviti se mora najmanje mjesec dana ranije)
clanarina za IELTS u biblioteci Bristish Council je 15 KM
knjige, CD i dr. za pripremanje testa je 35 KM......ostali materijal se moze posuditi.

Sve ostalo imate na http://www.britishcouncil.ba/
krava

Post by krava »

ima li neko cambridge bec vantage 2 test with answers key....?
AA CA

Post by AA CA »

iceman ze wrote:ia ja sam planirao polagati IELTS, vidim da nema povratne informacije o tome jel autor teme polozio ili nije, bas mi je zao, jer nije lose za ostale koji isto zele da ga polazu.

Mene zanima osim uclanjenja u biblioteku i uzimanje materijala sto cu svakako i uraditi.
Interesuje me koliko puta se godisnje organizuje polaganje?
Koliko kosta?
Ako neuspijem poloziti da li mogu ponovo na sledecem roku ?
U slucaju da polozim, koliko dugo traje dobijeni certifikat (navodno da je vremenski ogranicen).

Nadam se da je neko imao iskustva........hvala... :-)
Postavljac teme bio, ustvari bila na polaganju IELTS-a.... i sad ceka rezultate.... :shock:

Iskreno receno ne ocekujem nista vrijedno pomena jer me na polaganju spucala takva trema... :-? tako da se nisam bas proslavila... :sad:

Essey je posebna prica... dodje mi da naucim par primjera napamet pa sta god da mi daju za temu - ja cu pisati o "leptirima" ili o "pokretu za borbu protiv globalnog zagrijavanja"... :P

No, vidjecemo....

Ovdje nema pao-polozio, ovo je cisto verifikacija znanja jezika. E druga je stvar koliko "bodova" nekome treba za imigraciju, upis na fax ili nesto trece.

Ima raje koja izlaze na ispit vec cetvrti put uzastopce, pokusavajuci da "poprave" rezultat....
faye

Post by faye »

auuu a koliko se cekaju rezultati?

i daj malo detaljnije kako je bilo? da li je bio i razgovor ili ne? i sta je bilo za esej?

drzim ti fige, ma sigurno ce biti dobri rezultati :)
AA CA

Post by AA CA »

faye wrote:auuu a koliko se cekaju rezultati?

i daj malo detaljnije kako je bilo? da li je bio i razgovor ili ne? i sta je bilo za esej?

drzim ti fige, ma sigurno ce biti dobri rezultati :)
Rezultati se cekaju 13 dana.

Ja sam polagala General training.
To je k'o malo lakse nego Academic

Prvo pola sata slusas i polako popunjavas rijeci koje nedostaju. Taj dio je isti za obje grupe.

Zatim imas tacno sat vremena da procitas par stranica teksta i onda na osnovu procitanog: ili popunjavas rijeci koje nedostaju, ili odgovaras na pitanja, ili jednostavno stavljas oznake: tacno, netacno, nije pomenuto.

Eh onda ide satic pisanja. Imas zadanu temu i tri teze.
Prvo ide pismo i treba napisati najmanje 150 rijeci.
A druga tema je npr "sta mislis o internetu" ili "kakvo je tvoje iskustvo sa gradskim prevozom".... i tu treba napisati 250 rijeci. Pozeljno je da recenice budu sto duze i sto slozenije.

I na kraju 15-ot minutni razgovor. Prvo treba reci nesto o sebi, nakon toga ide mali razgovor na neku temu (npr kupovina, ili bilo koja tema iz zivota) i na kraju dobijes papir sa tezama u obliku pitanja i pricas zavisno sta traze od tebe obicno je tematski vezano za prethodni dio razgovora.

Profesorica (ispitivac) je bila veoma blaga, govorila je tiho, polako i razgovjetno... ali dzaba.... mene je "spucala" trema dan ranije i nije popustala dok sve nije proslo... kasnije sam skontala sta sam sve znala i mogla ispricati...

Za ljude, koji su u skoli ucili Engleski nema vecih problema, ali za nas sa kursa... najveci problem je fond rijeci, a gramatika ide bolje.

Sve na testu se pise suhom (grafitnom) olovkom. Dobijes uredno zasiljenu olovku i gumicu - pisi , brisi i uzdisi...
miki27

Post by miki27 »

Radila sam Academic IELTS, i jeste tezi od General/bar tako kazu/ jer su i teme takve da vide da li tvoje znanje E. jezika odgovara onome koje je potrebno za Univerzitet, ali sve u svemu nije tako strasno.
Ocjene dobijes za 13 dana i idu u rasponu od 0-9 za svaku sekciju posebno: slusanje, citanje-razumijevanje, pisanje, govor, i onda nesto kao zakljucna ocjena. 9: ispada nesto kao native speaker.
Mislim da rezultati vrijede 2 godine.
Ako ti trebaju dodatni rezultati / za vise od 5 skola, to je 10 KM po skoli.
Post Reply