Idiocracy - istina ili mit?
- Nisrin
#26 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Istina, dakako istina!!! Dzaba mi i moj fakultet kad je prosjecno zanimanje s kojim mi je tesko naci posao...
KAD ljudi imaju dobra zanimanja, da kazem deficitarna smatram da i ne moraju previse kalkulisati, posebno ako jos imaju krov nad glavom, mozda tad i ne trebaju traziti i cekati "idealne uslove", ali vecina je danas u situaciji da rade za prosjecne plate od 600-700KM i ako neko misli da se moze prezivjeti od tih para sa djetetom, a redovno izmirivati obaveze placanja racuna, hrane, odrzavanje auta, placanje javnog prijevoza, ne daj Boze i kirija, DOBRO SE VARA!
U takvim uslovima je suvise neodgovorno napraviti dijete i patiti ga zajedno sa tobom...to je moje misljenje!
Mogu voljeti djecu vise nego iko drugi, ali sve dok barem jedno od nas ne bude imalo siguran/stabilan posao, a ne ugovor na odredjeno, necu da pomisljam da pravim bijedu!
Oslanjatiu se na druge necu kao sto nikad nisam, a ni na bosansku "nafaku", jer svi imaju nafaku pa su sveejdno bolesni, gladni, zedni, goli, bosi...
Manje obrazovani ljudi podlijezu tim starim vjerovanjima da ce dijete imati nafaku, a skolovaniji malo kalkulisu, naravno ima i onih koji idu u krajnost pa cekaju doslovno idealne uslove! Ali posao na prvom mjestu, krov nad glavom pa onda razmisljati o djetetu...
KAD ljudi imaju dobra zanimanja, da kazem deficitarna smatram da i ne moraju previse kalkulisati, posebno ako jos imaju krov nad glavom, mozda tad i ne trebaju traziti i cekati "idealne uslove", ali vecina je danas u situaciji da rade za prosjecne plate od 600-700KM i ako neko misli da se moze prezivjeti od tih para sa djetetom, a redovno izmirivati obaveze placanja racuna, hrane, odrzavanje auta, placanje javnog prijevoza, ne daj Boze i kirija, DOBRO SE VARA!
U takvim uslovima je suvise neodgovorno napraviti dijete i patiti ga zajedno sa tobom...to je moje misljenje!
Mogu voljeti djecu vise nego iko drugi, ali sve dok barem jedno od nas ne bude imalo siguran/stabilan posao, a ne ugovor na odredjeno, necu da pomisljam da pravim bijedu!
Oslanjatiu se na druge necu kao sto nikad nisam, a ni na bosansku "nafaku", jer svi imaju nafaku pa su sveejdno bolesni, gladni, zedni, goli, bosi...
Manje obrazovani ljudi podlijezu tim starim vjerovanjima da ce dijete imati nafaku, a skolovaniji malo kalkulisu, naravno ima i onih koji idu u krajnost pa cekaju doslovno idealne uslove! Ali posao na prvom mjestu, krov nad glavom pa onda razmisljati o djetetu...
- O'zone
- Globalni moderator
#27 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Ako usvoje novi zakon o radu gdje se ukida ugovor na neodređeno osta ti bez djeceNisrin wrote:Istina, dakako istina!!! Dzaba mi i moj fakultet kad je prosjecno zanimanje s kojim mi je tesko naci posao...
- stakasa
#28 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Kako se vi opterecujete ovim fakultetima...Nisrin wrote:Istina, dakako istina!!! Dzaba mi i moj fakultet kad je prosjecno zanimanje s kojim mi je tesko naci posao...
- insomnia78
#29 Re: Idiocracy - istina ili mit?
A sta znaci krov nad glavom?
Cekate da starci umru, da isplatis kredit, da skupis u kesu za stan?
Cekate da starci umru, da isplatis kredit, da skupis u kesu za stan?
- Nisrin
#30 Re: Idiocracy - istina ili mit?
O'zone wrote:
Ako usvoje novi zakon o radu gdje se ukida ugovor na neodređeno osta ti bez djece
Hahahaha ma dobro...to govorim vise kao banalan primjer...ali evo recimo sad radim odlican posao ali sam tu ograniceno i znam do kada i ne znam kolike su sanse da ostanem na poslu, zbog sistematizacije (iako su svi prezadovoljni mojim radom, inicijativama, idejama itd)...A kad radis negdje gdje imas vece sanse da ostanes, covjeku je lakse i usudi se planirati nesto...
Bilo bi glupo od mene da sad ostanem trudna, a ugovor mi napr istice za osam mjeseci...i 50-50 su sanse da necu ostati...
Zenama je svakako teze sacuvati posao zbog porodiljskog...
I neko rece da se opterecujemo fakultetom, nije stvar fakulteta nego CJELOZIVOTNOG UCENJA, poznajem ljude koji ne znaju sta je CV, neznam pisu zajedno i svasta nesto, ne da su samo manje inteligentni, nego su ostali na nivou osnovne skole ili srednje, ne zanima ih da razvijaju inteligenciju ...
Krov nad glavom znaci da imas sutra gdje zivjeti sa djetetom- u podstanarima ako imas normalna primanja, ako imas platu 700KM kako mislis placati podstanarstvo, rezije, hranu. bebine potrebe i svoje???
Ili dignes kredit i imas novca od kojeg mozes prosjecno zivjeti sa tri clana ili naslijedis od nekoga nekretninu.
A kad nemas nista niti od jedne opcije- u najmanju ruku je besmisleno razmisljati o djeci! Pa zavrsiti kao socijalni slucaj, moleci druge da ti KRATKOROCNO pomazu...
- O'zone
- Globalni moderator
#31 Re: Idiocracy - istina ili mit?
U vezi svega što si spomenula ja bih se sada okrenuo malo tužnoj našoj stvarnosti.Nisrin wrote:O'zone wrote:
Ako usvoje novi zakon o radu gdje se ukida ugovor na neodređeno osta ti bez djece
Hahahaha ma dobro...to govorim vise kao banalan primjer...ali evo recimo sad radim odlican posao ali sam tu ograniceno i znam do kada i ne znam kolike su sanse da ostanem na poslu, zbog sistematizacije (iako su svi prezadovoljni mojim radom, inicijativama, idejama itd)...A kad radis negdje gdje imas vece sanse da ostanes, covjeku je lakse i usudi se planirati nesto...
Bilo bi glupo od mene da sad ostanem trudna, a ugovor mi napr istice za osam mjeseci...i 50-50 su sanse da necu ostati...
I neko rece da se opterecujemo fakultetom, nije stvar fakulteta nego CJELOZIVOTNOG UCENJA, poznajem ljude koji ne znaju sta je CV, neznam pisu zajedno i svasta nesto, ne da su samo manje inteligentni, nego su ostali na nivou osnovne skole ili srednje, ne zanima ih da razvijaju inteligenciju ...
Krov nad glavom znaci da imas sutra gdje zivjeti sa djetetom- u podstanarima ako imas normalna primanja, ako imas platu 700KM kako mislis placati podstanarstvo, rezije, hranu. bebine potrebe i svoje??? Znaci, ili dignes kredit i imas novca od kojeg mozes prosjecno zivjeti sa tri clana ili naslijedis od nekoga nekretninu.
A da nemam nista niti od jedne opcije je u najmanju ruku besmisleno razmisljati o djeci! Pa zavrsiti kao socijalni slucaj, moleci druge da ti KRATKOROCNO pomazu...
-Veliki dio stanovništva BiH je u rangu plata do 700 pa hajmo reći 800 KM.
-Veliki dio populacije posebno mlađe nema riješeno stambeno pitanje.
-Ukoliko ima riješeno stambeno pitanje kreditnom linijom to je dugorčno zaduženje od 10-20 godina + sa ratom 300-400 KM+
-Ukoliko je podstanar to je 200 KM+
-U većem dijelu porodica radi samo jedno.
-Niti jedno radno mjesto nije 100% sigurno. Istina neka su sigurnija od drugih ali privatni sektor je prilično rizičan (recesije, manjak tržišta, nelojalna konkurencija, državni nameti, megalomanski zahtjevi gazdi,...etc)
Kad se sagledaju samo ove tačke i ako bi se vodili da ove tačke moraju biti ispunjene za pravljenje potomstva mi ćemo realno izumrijeti.
Niti najmanje ne pretjerujem kad to kažem.
- stakasa
#32 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Sta kazes, cjelozivotno ucenjeNisrin wrote:O'zone wrote:
Krov nad glavom znaci da imas sutra gdje zivjeti sa djetetom- u podstanarima ako imas normalna primanja, ako imas platu 700KM kako mislis placati podstanarstvo, rezije, hranu. bebine potrebe i svoje???
Ili dignes kredit i imas novca od kojeg mozes prosjecno zivjeti sa tri clana ili naslijedis od nekoga nekretninu.
A kad nemas nista niti od jedne opcije- u najmanju ruku je besmisleno razmisljati o djeci! Pa zavrsiti kao socijalni slucaj, moleci druge da ti KRATKOROCNO pomazu...
- Gojeni H
#33 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Sta je s onima sto imaju cuke umjesto djece? Ja mislim da su oni najinteligentniji.animals wrote:Mozemo to i drugacije gledati..napravis 10 djece pa ti ih inteligentni hrane..
to se zove zivjeti na tudji racun..tako ti je u socijalnim drzavama..
a u siromasnim drzavama, pravis djecu, pa ih saljes brodovima da se utope na putu ka sreci..
pravis djecu da se prostituisu po bogatim zemljama..
pravis djecu da se bave kriminalom..
inteleligentnost je napraviti od dijeteta korisnog pripadnika drustva..
da doprinosi drustvu, a ne da zivi na tudjim ledjima..
e to rade inteligentni..
u Africi prave djecu, pa im nemaju dati sta da jedu..
to su neodgovorna ljudska stvorenja..
u nivou razmisljanja sa zivotinjama..
zato se inteligentni razlikuju od zivotinja..
- animals
#34 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Ides iz krajnosti u krajnost..Gojeni H wrote:Sta je s onima sto imaju cuke umjesto djece? Ja mislim da su oni najinteligentniji.animals wrote:Mozemo to i drugacije gledati..napravis 10 djece pa ti ih inteligentni hrane..
a u siromasnim drzavama, pravis djecu, pa ih saljes brodovima da se utope na putu ka sreci..
e to rade inteligentni..
ti sto imaju cuke, nisu ostavili te cuke da se neko drugi brine o njima..
i to je odgovornije nego napraviti dijete, pa ga prepustiti ulici..
-
stafi
#35 Re: Idiocracy - istina ili mit?
pa i nije baš, a ima i dosta slučajeva gdje oboje radiO'zone wrote:
U vezi svega što si spomenula ja bih se sada okrenuo malo tužnoj našoj stvarnosti.
pa i nije baš. možda nemaju trenutno, al potiču iz porodice kojha dobro stoji i jasno je da će naslijediti stan, prije ili poslije.O'zone wrote:-Veliki dio populacije posebno mlađe nema riješeno stambeno pitanje.
sa dvije solidne plate to nije punoO'zone wrote:-Ukoliko ima riješeno stambeno pitanje kreditnom linijom to je dugorčno zaduženje od 10-20 godina + sa ratom 300-400 KM+
O'zone wrote:-Ukoliko je podstanar to je 200 KM+
pa i nije bašO'zone wrote:-U većem dijelu porodica radi samo jedno.
nije 100%, ali opet razlika je 10% i 80%O'zone wrote:-Niti jedno radno mjesto nije 100% sigurno. Istina neka su sigurnija od drugih ali privatni sektor je prilično rizičan (recesije, manjak tržišta, nelojalna konkurencija, državni nameti, megalomanski zahtjevi gazdi,...etc)
društvo koje ne vodi računa o mladima, koje gleda samo kako će ih zajebati možda i treba da nestane?O'zone wrote:Kad se sagledaju samo ove tačke i ako bi se vodili da ove tačke moraju biti ispunjene za pravljenje potomstva mi ćemo realno izumrijeti.
- stakasa
#36 Re: Idiocracy - istina ili mit?
I cin neradanja je stvar odgovornosti ili neodgovornosti, zavisno kako se gleda na to. Da li je to odgovornost, sebicnost, kukavicluk, inteligencija, ljenost... Viseslojno je toanimals wrote:Ides iz krajnosti u krajnost..Gojeni H wrote:Sta je s onima sto imaju cuke umjesto djece? Ja mislim da su oni najinteligentniji.animals wrote:Mozemo to i drugacije gledati..napravis 10 djece pa ti ih inteligentni hrane..
e to rade inteligentni..
- O'zone
- Globalni moderator
#37 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Ako ćemo po tvome onda si džabe otvorio temu jer nije ni potrebna med i mlijeko nam je a iskreno zaboli me k... za ostatk svijeta hoće li izumrijeti ili ne.stafi wrote:pa i nije baš, a ima i dosta slučajeva gdje oboje radiO'zone wrote:
U vezi svega što si spomenula ja bih se sada okrenuo malo tužnoj našoj stvarnosti.
pa i nije baš. možda nemaju trenutno, al potiču iz porodice kojha dobro stoji i jasno je da će naslijediti stan, prije ili poslije.O'zone wrote:-Veliki dio populacije posebno mlađe nema riješeno stambeno pitanje.
sa dvije solidne plate to nije punoO'zone wrote:-Ukoliko ima riješeno stambeno pitanje kreditnom linijom to je dugorčno zaduženje od 10-20 godina + sa ratom 300-400 KM+
O'zone wrote:-Ukoliko je podstanar to je 200 KM+
pa i nije bašO'zone wrote:-U većem dijelu porodica radi samo jedno.
nije 100%, ali opet razlika je 10% i 80%O'zone wrote:-Niti jedno radno mjesto nije 100% sigurno. Istina neka su sigurnija od drugih ali privatni sektor je prilično rizičan (recesije, manjak tržišta, nelojalna konkurencija, državni nameti, megalomanski zahtjevi gazdi,...etc)
društvo koje ne vodi računa o mladima, koje gleda samo kako će ih zajebati možda i treba da nestane?O'zone wrote:Kad se sagledaju samo ove tačke i ako bi se vodili da ove tačke moraju biti ispunjene za pravljenje potomstva mi ćemo realno izumrijeti.
- Gojeni H
#38 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Ti u jednu ja u drugu. Ima napustene djece kao i napustenih kerova. Ja, i sta sad?animals wrote:Ides iz krajnosti u krajnost..Gojeni H wrote:Sta je s onima sto imaju cuke umjesto djece? Ja mislim da su oni najinteligentniji.animals wrote:Mozemo to i drugacije gledati..napravis 10 djece pa ti ih inteligentni hrane..
e to rade inteligentni..
Navodis ekstremne primjere na jednoj strani, a ja tvrdim da daleko vise nasmijane djece mozes vidjeti u Africi i Aziji, nego u Evropi.
Siromasniji jesu, ali igraju fudbala, chunguza, razvlace chune, ... stagod da rade, zajedno su, komuniciraju jedni s drugima i igraju se onako kako smo se mi nekada igrali.
Ovi u Evropi su debeli, uhranjeni, nenasmijani i ... zagledani u iPhone.
- XeuX
#39 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Statistike su pokazale da je u zadnjih 50 godina IQ opao za 2-3.Definitivno tu ima istine.Mislim da će budućnost biti kombinacija Idiocracy-ja i Wall-E,jer će ljudi razviti mašine koje će da rade i misle za njih,tako da će ljudi postati nevjerovatno lijeni i glupi.
-
stafi
#40 Re: Idiocracy - istina ili mit?
ne zezaj, pa neki dan ih se 800 podavilo u moru pokušavajući da pobjegnu iz te sretne afrike.Gojeni H wrote:[
Ti u jednu ja u drugu. Ima napustene djece kao i napustenih kerova. Ja, i sta sad?
Navodis ekstremne primjere na jednoj strani, a ja tvrdim da daleko vise nasmijane djece mozes vidjeti u Africi i Aziji, nego u Evropi.
Siromasniji jesu, ali igraju fudbala, chunguza, razvlace chune, ... stagod da rade, zajedno su, komuniciraju jedni s drugima i igraju se onako kako smo se mi nekada igrali.
- walter kurtz
-
stafi
#42 Re: Idiocracy - istina ili mit?
slažem seXeuX wrote:Statistike su pokazale da je u zadnjih 50 godina IQ opao za 2-3.Definitivno tu ima istine.Mislim da će budućnost biti kombinacija Idiocracy-ja i Wall-E,jer će ljudi razviti mašine koje će da rade i misle za njih,tako da će ljudi postati nevjerovatno lijeni i glupi.
- animals
#43 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Ti u jednu ja u drugu. Ima napustene djece kao i napustenih kerova. Ja, i sta sad?
Ovi u Evropi su debeli, uhranjeni, nenasmijani i ... zagledani u iPhone.[/quote]
Da, i umiru sretni u pokusajima da se docepaju te depresivne Evrope..
Ovi u Evropi su debeli, uhranjeni, nenasmijani i ... zagledani u iPhone.[/quote]
Da, i umiru sretni u pokusajima da se docepaju te depresivne Evrope..
- Gojeni H
#44 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Gusili su se i Bosnjaci po cisternama, ubijaju se neki iglom u venu ... mislim, kakve to ima veze s pravljenjem djece?stafi wrote:ne zezaj, pa neki dan ih se 800 podavilo u moru pokušavajući da pobjegnu iz te sretne afrike.Gojeni H wrote:[
Bila je druga tema ... Problema s natalitetom generalno imaju skoro sve istocnoevropske zemlje jer idu prema Zapadu, zemlje Zapada, te Japan.
Ako je do standarda zivljenja, zasto?
Ja se ipak slazem s O'zone-om, ne budi inteligentan i pravi djecu ... ili barem, ne budi previse inteligentan, pa napravi barem dvoje.
-
stafi
#45 Re: Idiocracy - istina ili mit?
neki ne žele da prave sirotinju i robove. treba malo misliti i na tu djecu, a ne samo na sebe.Gojeni H wrote:[
Gusili su se i Bosnjaci po cisternama, ubijaju se neki iglom u venu ... mislim, kakve to ima veze s pravljenjem djece?
Bila je druga tema ... Problema s natalitetom generalno imaju skoro sve istocnoevropske zemlje jer idu prema Zapadu, zemlje Zapada, te Japan.
Ja se ipak slazem s O'zone-om, ne budi inteligentan i pravi djecu ... ili barem, ne budi previse inteligentan, pa napravi barem dvoje.
- O'zone
- Globalni moderator
#46 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Stvar je izbora možeš imati djecu a i ne moraš. Niko ti ne garantuje da ćeš kad budeš imao sve pa i tu djecu da nešto te opet neće dovesti u robovsko stanje i njih i tebe. Da se može desiti nešto nepredviđeno. Kao što je evo recimo @mali_balon ostao bez posla 5 dana nakon rođenja djeteta.stafi wrote:
neki ne žele da prave sirotinju i robove. treba malo misliti i na tu djecu, a ne samo na sebe.
Nije život crni ili bijel. Siv je većim dijelom a u tom sivilu svi mi obitavamo.
-
stafi
#47 Re: Idiocracy - istina ili mit?
a gle, niko ti ne garantuje da te sutra neće meteor pogoditi. ali opet nije isto kad su izgledi za meteror 1:1000 0000. i izgledi za robovski odnos i siromaštvo 1:1.O'zone wrote:Stvar je izbora možeš imati djecu a i ne moraš. Niko ti ne garantuje da ćeš kad budeš imao sve pa i tu djecu da nešto te opet neće dovesti u robovsko stanje i njih i tebe. Da se može desiti nešto nepredviđeno. Kao što je evo recimo @mali_balon ostao bez posla 5 dana nakon rođenja djeteta.stafi wrote:
neki ne žele da prave sirotinju i robove. treba malo misliti i na tu djecu, a ne samo na sebe.
Nije život crni ili bijel. Siv je većim dijelom a u tom sivilu svi mi obitavamo.
u zadnjem slučaju ja nebi rizikovao.
- Gojeni H
#48 Re: Idiocracy - istina ili mit?
Moracu prenijeti svojoj djeci ovo misljenje. Otac i majka im NIKADA nisu radili kao budzetski paraziti, niti u monopolistickim firmama.stafi wrote:neki ne žele da prave sirotinju i robove. treba malo misliti i na tu djecu, a ne samo na sebe.Gojeni H wrote:[
Gusili su se i Bosnjaci po cisternama, ubijaju se neki iglom u venu ... mislim, kakve to ima veze s pravljenjem djece?
Grozno, napravili smo robove.
Sad bez zafrkancije ... nadam se da nikada u zivotu neces upoznati osjecaj kad ti kazu da ti dijete ima neizljecivu bolest.
Sve pare, kuce, fakulteti i jahte na dunjaluku to ne mogu ispraviti.
Ne pravi bijedu, ali nemoj ni filozofirati. Ljudi su samo prije 50 godina zivjeli u daleko tezim uslovima, ali su se radjali, skolovali (kako ko), zenili i udavali. Zivot ide dalje, mozda ce biti prekasno ... jer nikad se ne sloze bas sve kockice.
- SaraFina
#49 Re: Idiocracy - istina ili mit?
I u socijalno i ekonomski sredjenim evropskim zemljama situacija je takodje alarmantna po pitanju brakova i djece.
Jednom sam to već rekla..
Mladi ljudi studiraju do kasnih dvadesetih, nakon toga preferiraju se vanbračne zajednice ili veze sa odvojenim mjestima stanovanja, karijere, putovanja i sl.
Tačno čovjek ne zna kako bi definirao taj izostanak zelje i volje za roditeljstvom?
Strah od obaveza? Sebičnost današnjeg čovjeka? Ili eto obrazovanje i osviještenost?
Mada ovo treće ne stoji nikako.
Jednom sam to već rekla..
Mladi ljudi studiraju do kasnih dvadesetih, nakon toga preferiraju se vanbračne zajednice ili veze sa odvojenim mjestima stanovanja, karijere, putovanja i sl.
Tačno čovjek ne zna kako bi definirao taj izostanak zelje i volje za roditeljstvom?
Strah od obaveza? Sebičnost današnjeg čovjeka? Ili eto obrazovanje i osviještenost?
Mada ovo treće ne stoji nikako.
-
stafi
#50 Re: Idiocracy - istina ili mit?
jesu, jer je školovanje bilo BESPLATNO,Gojeni H wrote:[
Ne pravi bijedu, ali nemoj ni filozofirati. Ljudi su samo prije 50 godina zivjeli u daleko tezim uslovima, ali su se radjali, skolovali (kako ko), zenili i udavali. Zivot ide dalje, mozda ce biti prekasno ... jer nikad se ne sloze bas sve kockice.
jer, jer je liječenje bilo BESPLATNO,
jesu, jer su bili ZAPOSLENI iako nisu imali rođaka ministra.
itd.itd.