emric wrote:Seyfo wrote:moje opredjeljenje bi bilo primarno drzavno,Bosanac naravno
nakaradni Ustav me kao Bosanca ne prepoznaje
To je bullshit na koji su naivni dobrano nasjeli. Bosanac i Hercegovac si po automatizmu čim imaš državljanstvo BiH, i nema potrebe da se za to opredjeljuješ, ni da ti to ustav posebno naglašava. To je patka koju su vam podvalili neprijatelji ove države. A oni koji pokušavaju odbaciti taj identitet, ništa su drugo nego psihički poremećene osobe.
Svugdje u normalnom svijetu
DRŽAVA = NACIJA. Dakle, ako si rođen u BiH ili si na drugi način stekao državljanstvo BiH, ti si po automatizmu BOSANAC i HERCEGOVAC. Tačka.
I još napomena: LAŽNA je dilema između Bosanac i Bošnjak, sasvim normalno se bude oboje istovremeno. Ja sam nacionalno Bosanac (dobio rođenjem), a etnički Bošnjak (dobio nasljedstvom i vlastitim izborom).
Tito se ne bi slozio s tobom.
Tito , 1963, Kongres omladine Jugoslavije:" Nepravilno je shvatanje onih koji smatraju da integracija treba da likvidira nacije i da ima za cilj stvaranje jedne nove, jedinstvene nacije(jugoslovenske). Ti ljudi, zapravo, brkaju naciju sa državom, što je besmislica."
Postoji na desetine definicija nacija.
Mene samo zanima sta je stanovnik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske? Ujedinjenokraljevac Velikobritanac i Sjevernoirac? Je li stanovnik drzave koja se zvala Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija pod nacijom imao ime Velikosocijalisticki Narodni Libijsko Arapsko Dzamahirijac?
Ne postoji pravilo kako ce neko sebe zvati.
Kako mozes biti dvoje? Ja sam iz Bosne, i nisam Hercegovac i da me ubijes ne mogu biti i Bosanac i Hercegovac.Drzavljanstvo mi je Bosne i Hercegovine, i ako odem u Italiju zivjeti i dobijem njihovo drzavljanstvo,ja cu imati drzavljanstvo Italije, necu nacionalno biti Italijan, nego cu ostati i Bosnjak, i nacionalno i etnicki ( razumijem da neki misle da je to razlicitio, meni to nije i to je socioloska, a ne pravna kategorija). Postoje na desetine definicija nacije i naroda, neki kazu da je to isto, neki kazu da nije, tako da je to sve teorija i naklapanja.Ne mozes reci Srbinu iz Hrvatske da je on nacionalno Hrvat, jer on to nije, njegova nacija i etnija jesu SRPSKA, njegova matica je Srbija.
Ponovo citiram Tita :"Ti ljudi, zapravo, brkaju naciju sa državom, što je besmislica."