Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Locked
exliberal

#601 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by exliberal »

1gorstak wrote:
exliberal wrote:Kako mislis da se Bosna ponovo izmjesa
Kakve veze to ima sa mojim pitanjem ? Isto vazi i za tebe vivaldi.
Pa kako mislis da decentralizujes bosnu ?....tako sto ces nasilu mjesat kantone iz federacije i regije iz rs?
Koji ce to bosnjak pristat da udje regiju gdje bi srbi ili hrvati bili vecinski ili obrnuto.....to mislis ko da Tuzlanski region ukljuci Bijeljinu ....realno gledajuci to je normalno razmisljanje ali Bijeljina je slala vojsku da roka po Tuzli nisu slali cvjece nego artiljeriju i sad neko iz Bjeljine treba da u Tuzlu po neka dokumenta....ajde nebudi naivan
1gorstak

#602 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by 1gorstak »

exliberal wrote:
1gorstak wrote:
Kakve veze to ima sa mojim pitanjem ? Isto vazi i za tebe vivaldi.
Pa kako mislis da decentralizujes bosnu ?....
Drzava je vec decentralizovana. Ono sto je problem jeste insistiranje na monoetnickom karakteru postojecih administrativnih jedinica. Izmjena naziva manjeg entiteta, izmjena obiljezja, eliminacija krsnih slava kao neceg bitnog za javnu upravu .... to je ono o cemu govorim.
jutarnji

#603 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by jutarnji »

exliberal wrote:Zalosna cinjenica je da je Bosna etnicki podjeljena i da posteno gledajuci sanse da se izmjesa ko prije rata ( pa makar i do 50%) su skoro pa nikakve.
Zasto su skoro pa nikakve? Mislis da u tvojoj Kanadi nema onih koji bi prvog komsiju priklali samo zato sto se
zove drugacije ili je malo tamnije puti? Ima bolan, samo im je prpa, jer zna da ce za svaku glupost koju napravi
u cuzu. Efikasno sudstvo i policija, i eto ga, problem rjesen.
vivaldi

#604 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:
Kakve veze to ima sa mojim pitanjem ? Isto vazi i za tebe vivaldi. Ja znam da imamo prilicno homogenizovane etnicke grupe a u mnogim slucajevima i tihu diskriminaciju, ja pitam zasto ta diskriminacija mora biti i institucionalna (kroz nametanje identiteta jednog naroda kao jedinog sluzbenog)....
Nadovezao sam se samo na diskriminaciju o kojoj si ti pisao. Moja je slicna prirode, mada vjerovatno ko i vecina forumskih postova malo odudara od teme. Ustvari, pravo da ti kazem iskoristio priliku da se malo iskukam, a ne znam gdje bi pa uradih to na ovoj temi - jbg ne zamjeri :)
palermo

#605 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by palermo »

exliberal wrote:
Pa kako mislis da decentralizujes bosnu ?....tako sto ces nasilu mjesat kantone iz federacije i regije iz rs?
Koji ce to bosnjak pristat da udje regiju gdje bi srbi ili hrvati bili vecinski ili obrnuto.....to mislis ko da Tuzlanski region ukljuci Bijeljinu ....realno gledajuci to je normalno razmisljanje ali Bijeljina je slala vojsku da roka po Tuzli nisu slali cvjece nego artiljeriju i sad neko iz Bjeljine treba da u Tuzlu po neka dokumenta....ajde nebudi naivan
Ali onda se konflikt, sukob, tihi rat nazovi kako hoćeš samo nastavlja. Mislim, naivnost ima dva lica, pa ja isto tako tebi mogu reći, ne budi naivan da će neko pristati na status kvo i prihvatiti sadašnje stanje kao nepromjenjivo.
1gorstak

#606 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:
Kakve veze to ima sa mojim pitanjem ? Isto vazi i za tebe vivaldi. Ja znam da imamo prilicno homogenizovane etnicke grupe a u mnogim slucajevima i tihu diskriminaciju, ja pitam zasto ta diskriminacija mora biti i institucionalna (kroz nametanje identiteta jednog naroda kao jedinog sluzbenog)....
Nadovezao sam se samo na diskriminaciju o kojoj si ti pisao. Moja je slicna prirode, mada vjerovatno ko i vecina forumskih postova malo odudara od teme. Ustvari, pravo da ti kazem iskoristio priliku da se malo iskukam, a ne znam gdje bi pa uradih to na ovoj nemi - jbg ne zamjeri :)
Mislim da u tebi lezi revolucionar koji moze cuda uciniti ako se politicki aktivira. Elokventan, karakterno zdrav a SDP i NS su u fazi jacanja, pa izvoli. Nemamo mi vremena prijatelju za kukanje, treba to za rogove uhvatiti i u prasinu baciti.
vivaldi

#607 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by vivaldi »

palermo wrote:Ali onda se konflikt, sukob, tihi rat nazovi kako hoćeš samo nastavlja. Mislim, naivnost ima dva lica, pa ja isto tako tebi mogu reći, ne budi naivan da će neko pristati na status kvo i prihvatiti sadašnje stanje kao nepromjenjivo.
kako god okrenes nama status quo ne gine jos dugo vremena. Totalno suprotne zelje i ciljevi, takva retorika, a na krajeva takav i narod. Niko ne popusta vec 15 godina, niti se ko sta konkretno dogovora.
Ko god i kad god da neko i smjeni ove sada na vlasti ni alternativa ne obecava niti zagovara nista drugacije.

Niko nema kapaciteta, zelje, volje, hrabrosti..da ucini neki dramatican korak, a sa druge strane znam sigurno da sesta flota nece uploviti u jadran zbog ustavnih promjena. Ostaje znaci samo status quo do daljnjeg...
exliberal

#608 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by exliberal »

jutarnji wrote:
exliberal wrote:Zalosna cinjenica je da je Bosna etnicki podjeljena i da posteno gledajuci sanse da se izmjesa ko prije rata ( pa makar i do 50%) su skoro pa nikakve.
Zasto su skoro pa nikakve? Mislis da u tvojoj Kanadi nema onih koji bi prvog komsiju priklali samo zato sto se
zove drugacije ili je malo tamnije puti? Ima bolan, samo im je prpa, jer zna da ce za svaku glupost koju napravi
u cuzu. Efikasno sudstvo i policija, i eto ga, problem rjesen.
I te kako ima , cak se i desavaju ubistva ( pogotovo su u ljubavi Tamili i Singalesi ili kako se vec zovu ) ali....ovdje se zna ko gdje zivi. Ja sam u Torontu i zna se da je naprimjer prigradsko naselje Brampton 90% Indija i Pakistan, sjeverni dio - Unionville, Markham postaje kineski dio pored standardnog China town u centru, Bathurst street i okolni blokovi su jevrejski....zna se gdje crnci zive, zna se gdje arapi i afganistanci....pricamo mi o mjesanju ali geto ostaje geto bez obzira gdje si...a zna se gdje su bogatasi.
Nece kinez otic u Brampton da kupi tamo kucu iako je mozda jeftinija 100 000 od Markhama ....nece onaj iz Turske doci u grcki dio Danforta ( da si vidio marisane prije par godina).
Ja kad sam dosao ovdje nama je vladin sluzbenik rekao vi idite u ovaj dio grada...zasto tamo ? zato sto su tamo izbjeglice iz tvoje drzave (srbi) ....momak koji je dosao u istoj grupi ko i ja je poslat na drugi dio...tamo su hrvati...i ovdje su ljudi podjeljeni i ima zle krvi iako smo svi ovdje dosli da bi nasli bolji zivot...da zaboravimo rat i bjedu
jutarnji

#609 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by jutarnji »

vivaldi wrote: a sa druge strane znam sigurno da sesta flota nece uploviti u jadran zbog ustavnih promjena.
Nikad ne reci nikad, :lol: , ako kakav strucnjak napravi motor na bukovi pogon, eto njih :D .
vivaldi

#610 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:Mislim da u tebi lezi revolucionar koji moze cuda uciniti ako se politicki aktivira. Elokventan, karakterno zdrav a SDP i NS su u fazi jacanja, pa izvoli. Nemamo mi vremena prijatelju za kukanje, treba to za rogove uhvatiti i u prasinu baciti.
hehehe..ma za mene revolucija traje vec 18 godina. Dug je mjesec od prvog do prvog. Nemam vala vremena za sirenje slobodarskih ideja jer sam stalno u pokretu - cim stanem znam da mi je podloga zivo blato. Ovih dana stiacjem okolnosti imam malo vise slobodnog vremena pa laprdam ovdje, ali jos 1-2 sedmice pa opet goodbay forum i fataj se neceg konkretnog.

PS. Na izbore necu cak ni izaci jer bi prekinuo tradiciju. Na dan izbora uvijek se sexam cijeli dan i gledam Prljavi ples. To je jedini dan u izbornom ciklusu kada ja jebem, a oni su donji :-D !!! Ne mogu sam sebi ukinuti ta slatka mala zadovoljstva!!!
cyprus

#611 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by cyprus »

Mali prilog diskusiji čiju poentu ne kontam :oops: :

Bošnjakistan po popisu 1991. godine

Image

Elem, BiH je nemoguće pravedno podjelit po etničkim šavovima :!: :!: :!: Odustanite od stupidnih ideja i priča :-)
1gorstak

#612 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by 1gorstak »

cyprus wrote:
Mali prilog diskusiji čiju poentu ne kontam

...........

Elem, BiH je nemoguće pravedno podjelit po etničkim šavovima
Vidis da kontas :)
BHCluster

#613 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
osa wrote: ako u jednoj višenacionalnoj državi uvedeš centralizam, sustav jedan čovjek jedan glas, dao si sudbinu svog naroda u ruke većinskom narodu, bez obzira na sve osigurače, zato ponavljam, na ovom prostoru nema niti jednog naroda koji ima demokratski kapacitet koji bi garantirao potpunu ravnopravnost manjinskih naroda u tom slučaju.
da li bi stavio sudbinu svog naroda u ruke srpskog ili hrvatskog naroda, da ili ne, kratko i jasno...
vidiš mi nismo bili spremni staviti sudbinu hrvatskog naroda u ruke srpskog naroda, zbog toga se i raspade jugoslavija, da li smo pogriješili....
OSA odlicno pitanje a moj odgovor bi bio "DA" ukoliko drzava ima nezavisno pravosudje i zakonske okvire koji ce meni kao gradjana zastititi od manipulacija i volje ultradesnicara ma na kojoj strani oni bili...
ima li ijedna država na ovom prostoru takvo pravosuđe, ima li konkretno bih takvo pravosuđe...
Moze se to uspostaviti, naravno ne sa korumpiranim politicarima ali moze. Valjda slovenija ima tako nesto uspostavljeno a i Hrvatska vrlo brzo radi EU naravno...

A i na kraju krajeva zar nije u interesu svakog gradjanina ove nama jedne jedine da se tako nesto napravi?
jutarnji

#614 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by jutarnji »

exliberal wrote:I te kako ima , cak se i desavaju ubistva ( pogotovo su u ljubavi Tamili i Singalesi ili kako se vec zovu ) ali....ovdje se zna ko gdje zivi. Ja sam u Torontu i zna se da je naprimjer prigradsko naselje Brampton 90% Indija i Pakistan, sjeverni dio - Unionville, Markham postaje kineski dio pored standardnog China town u centru, Bathurst street i okolni blokovi su jevrejski....zna se gdje crnci zive, zna se gdje arapi i afganistanci....pricamo mi o mjesanju ali geto ostaje geto bez obzira gdje si...a zna se gdje su bogatasi.
Nece kinez otic u Brampton da kupi tamo kucu iako je mozda jeftinija 100 000 od Markhama ....nece onaj iz Turske doci u grcki dio Danforta ( da si vidio marisane prije par godina).
Ja kad sam dosao ovdje nama je vladin sluzbenik rekao vi idite u ovaj dio grada...zasto tamo ? zato sto su tamo izbjeglice iz tvoje drzave (srbi) ....momak koji je dosao u istoj grupi ko i ja je poslat na drugi dio...tamo su hrvati...i ovdje su ljudi podjeljeni i ima zle krvi iako smo svi ovdje dosli da bi nasli bolji zivot...da zaboravimo rat i bjedu
Kako si ti to opisao, fakat me vuna zapalit` gore, a konto sam do jarana za par mjeseci :lol: .
palermo

#615 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by palermo »

exliberal wrote: I te kako ima , cak se i desavaju ubistva ( pogotovo su u ljubavi Tamili i Singalesi ili kako se vec zovu ) ali....ovdje se zna ko gdje zivi. Ja sam u Torontu i zna se da je naprimjer prigradsko naselje Brampton 90% Indija i Pakistan, sjeverni dio - Unionville, Markham postaje kineski dio pored standardnog China town u centru, Bathurst street i okolni blokovi su jevrejski....zna se gdje crnci zive, zna se gdje arapi i afganistanci....pricamo mi o mjesanju ali geto ostaje geto bez obzira gdje si...a zna se gdje su bogatasi.
I.....ne shvatam poentu ovoga teksta u kontekstu ove priče.........nitko se ovdje ne zalaže za miješanje, ko hoće da se miješa miješat će se kao što je uvijek i radio, ovdje se uglavnom priča o tome kako izbjeći institucionalne mehanizme diskirminacije, i kako svakome omogućiti da na svakom pedlju ove države ima ista prava, i to na samo papirnata nego stvarna. Ili sam ja negdje pogriješio u temi ??. Ma, nisam
1gorstak

#616 Re: Ide li Republika Srpska putem Republike Kosovo?

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:Mislim da u tebi lezi revolucionar koji moze cuda uciniti ako se politicki aktivira. Elokventan, karakterno zdrav a SDP i NS su u fazi jacanja, pa izvoli. Nemamo mi vremena prijatelju za kukanje, treba to za rogove uhvatiti i u prasinu baciti.
hehehe..ma za mene revolucija traje vec 18 godina. Dug je mjesec od prvog do prvog. Nemam vala vremena za sirenje slobodarskih ideja jer sam stalno u pokretu - cim stanem znam da mi je podloga zivo blato. Ovih dana stiacjem okolnosti imam malo vise slobodnog vremena pa laprdam ovdje, ali jos 1-2 sedmice pa opet goodbay forum i fataj se neceg konkretnog.

PS. Na izbore necu cak ni izaci jer bi prekinuo tradiciju. Na dan izbora uvijek se sexam cijeli dan i gledam Prljavi ples. To je jedini dan u izbornom ciklusu kada ja jebem, a oni su donji :-D !!! Ne mogu sam sebi ukinuti ta slatka mala zadovoljstva!!!
:)
Locked