1gorstak wrote:Suti i trpi wrote:palermo wrote:Pa da znaš da si mene ubijedio, siguran sam da bi na ovoj osnovi našao mnogo tolerantnih bošnjačkihh politčara , još samo da Hrvate ubijediš da Mostar i Stolac moraju ostati u bošnjačkom entitetu, a Srbe da, nažalost po njih, više Prijeodor, Doboj, Foča, Višegrad, Vlasenica....ima tu još, više neće biti u Republici Srpskoj. Eto, čim ih ubijediš, javi se......možda se stvarno tvoje rješenje nameće logično, može biti da ja nemam povjerenja u srpske i hrvatske poliotičare a oni ono jedva čekaju,,,,
Hrvatima bi svakako pripo Mostar, jer je to jedini veci grad koji bi oni kontrolisali.
Budi dosljedan prijatelju. Ako ce se praviti tri entiteta, neka se ide po popisu iz 1991 a po tom su popisu Bosnjaci bili vecina u Mostaru. U taj hrvatski entitet bi usli dijelovi Posavine, Bosanski Brod, Bosanski Samac, Vares, a Mostar bi usao u bosnjacki entitet.
Ja sam apsolutno protiv stvaranja tri entiteta, ali oni koji tako nesto propagiraju moraju predloziti pravednu podjelu, a ne da se kao u Lisabonu dogovaramo oko nacela a da stanje na terenu definisemo silom. Nije to ljudski.
Pa ne mozes tako prijatelju. Bosnjaka je bilo 40%, a ako bi se gledala vecina u gradovima, Bosnjaci bi zauzimali 80% teritorije.
Hrvata je u Mostaru bilo par stotina manje. Bilo bi neposteno da im se ne dodjeli Mostar radi tih par stotina zaostatka za Bosnjacima. Bilo bi neposteno da najveci hrvatski grad bude Siroki Brijeg.
Ja bih Bosnjacima i Srbima dao po 40% teritorije, a Hrvatima 20%. Bosnjaci bi imali najvece gradove (ukljucujuci i glavni grad), Srbi bi imali podjednaku teritoriju ali znatno losiju od Bosnjaka, dok bi Hrvati bitno popravili sadasnju katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze.
Ovo NIJE idealno rjesenje, ali je svakako puno bolje od ovog sto sada imamo. Svi bi bili znatno zadovoljniji, tenzije bi splasnule, pa bi mogli krenuti naprijed. Uz to sto je mnogo bitnije, u entitetima bi se ukinula diskriminacija, segregacija i bilo koji drugi oblik ugrozanja manjski naroda.
Ja bih VOLIO da je BiH 100% ateisticka drzava, tako da bi automatski izgubili svaki razlog za konfrontaciju. Volio bih da je potpuno multietnicka i unitarna drzava, jer nebi bilo nikakve bojazni, jer bi svi bili braca po ateizmu. Ovako smo neprijatelji i moramo napravit osigurace kojima cemo se stitit jedni od drugih. Nazalost u ovakvoj klimi, to je realnost. O svojim zeljama sam se izjasnio samo jednom na temi 'Rat nakon rata...', te sam tada reko da govorim o mogucim i realnim rjesenjima, a ne o neostvarivim zeljama.