hyndai ix55
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jusuf2012
#1 hyndai ix55
Pozdrav svima,nasao sam povoljno auto marke hyndai ix55 model 2010(u Americi veracruz),pa me interesuje bilo kakva korisna informacija ili savjet od nekoga ko je vozio ili je vlasnik ovog modela! Unaprijed zahvaljujem 
- iceman ze
#2 Re: hyndai ix55
Ja sam vozio IX35, doduse kratko, benzinski 2.0. Za porodicu, i lagane makadame OK. Tjerao sam ga na Igman, bilo je uzivancija ga do maksimuma goniti. Samo sto su cijene ovdasnjih novih modela pretjerane. Sto se mene tice, vrijedilo bi ga uzeti kada bude 3 god. star, mislim da ce cijene biti jako povoljne.
-
jusuf2012
#3 Re: hyndai ix55
Hvala na komentaru,u mom slucaju radi se o modelu od 3.0.l dizel 2009 godina!
- mayab
#4 Re: hyndai ix55
iX55 i iX35 nemaju (nazalost) nikakve veze, osim sto su obojica Hyundai
- Bakir1
#5 Re: hyndai ix55
ix55 vuce korjene od terakana, a taj je miks tojote LC i mehanike mitsubishi.
ne sumljam da su opet prepisali par stvari, to rade uz dozvolu pomenutih kompanija, sto je dobra stvar, ali da je kvalitet materijala koristenih u proizvodnji jednak japanskim kompanijama nisam bas siguran (galoper pa i terakan govore u prilog tome).
mislim da ako je povoljna ponuda svakako vrijedi razmisliti, nekih vecih problema ne bi trebalo biti kako je to mlad auto.
meni je licno ok, ne mogu reci da sam ga vozio jer sam samo sjedio za volanom, ali ono sto sam vidio kao komponente vozila sasvim ok.
problem ti je izuzev standardnih za velike terence, preskupog odrzavanja-glomaznog auta, manjak imidza i teska preprodaja.
mislim da mu je cijena svakako u rangu jedne LC iz perioda 2004-2006, tako da bi LC bila moj izbor za te pare.
ne sumljam da su opet prepisali par stvari, to rade uz dozvolu pomenutih kompanija, sto je dobra stvar, ali da je kvalitet materijala koristenih u proizvodnji jednak japanskim kompanijama nisam bas siguran (galoper pa i terakan govore u prilog tome).
mislim da ako je povoljna ponuda svakako vrijedi razmisliti, nekih vecih problema ne bi trebalo biti kako je to mlad auto.
meni je licno ok, ne mogu reci da sam ga vozio jer sam samo sjedio za volanom, ali ono sto sam vidio kao komponente vozila sasvim ok.
problem ti je izuzev standardnih za velike terence, preskupog odrzavanja-glomaznog auta, manjak imidza i teska preprodaja.
mislim da mu je cijena svakako u rangu jedne LC iz perioda 2004-2006, tako da bi LC bila moj izbor za te pare.
- burgundy
#6 Re: hyndai ix55
Ne znam odakle ti ova informacija.Kakva dozvola?U danasnjoj auto industriji niko od nikoga ne treba da trazi nikakve dozvole od drugih kompanija,jedino ako se ne povredjuje direktno: tipa zasticenih oznaka i sl.Npr,kao sto se danasnji Mercedes ML trebao nositi oznaku M,ali ih je BMW upozorio da je to oznaka njihovih sportskih modela pa je MB dodao jos jedno slovo.Istina je da je Hyundai radio sa Mitsubishijem tj koristio njihovu mehaniku na Galoperu pa poslije Terakanu,ali od tada nisam cuo da su saradjivali.Hyundai je u medjuvremenu razvio svoj pogon.A za Toyotu prvi put cujem da je Hyundai nesto sa njima radio.Automatski mjenjac koji je standard na svim ix55 je pravio japanski Aisin koji je pod vlasnistvom Toyote.Mozda si na to mislio.Bakir1 wrote:ix55 vuce korjene od terakana, a taj je miks tojote LC i mehanike mitsubishi.
ix55 mi se svidja.Mozda malo vise amerikaniziran,sto je opet razumljivo,ali ne bi imao nista protiv ovog 3.0 dizel, bomba.
- Bakir1
#7 Re: hyndai ix55
pa dozvola je kada kupis licencu kao sto su kupili za 4d56 i 4m40 to je naravno dozvola, dozvola je kada kupis licencu za diferencijale, toyota je prodala kalupe za od LC-a za proizvodnju karoserije za terakana.
hjundaji kopira ali to radi od najboljih, uz napomenu da plate licencu za koristenje, nije to neka no name kompanija koja tek tako uzima rjesenja od drugih proizvodjaca.
za aisin se varas, krenuo je kao joint venture toyote nisana mitsubishija i borg warnera, trenutno je u vlasnistvu dionicara od kojih je najveci toyoda ali nema niko vecinsko vlasnistvo
hjundaji kopira ali to radi od najboljih, uz napomenu da plate licencu za koristenje, nije to neka no name kompanija koja tek tako uzima rjesenja od drugih proizvodjaca.
za aisin se varas, krenuo je kao joint venture toyote nisana mitsubishija i borg warnera, trenutno je u vlasnistvu dionicara od kojih je najveci toyoda ali nema niko vecinsko vlasnistvo
-
jusuf2012
#8 Re: hyndai ix55
Hvala za mene su to korisne informacijama,i ako sam dobro shvatio taj motor 3.0l disel i mjenac su pouzdani(sigurni)? Auto sto mi ga prodaje privatna firma iz Banja Luke je presao 80000 km izmedju Banjaluke i Zagreba 3 puta sedmicno(autoput kilometri)pa me to malo brine,a inace auto ima jos godinu garancije 100%!
Unaprijed zahvalan
Jusuf
Unaprijed zahvalan
Jusuf
-
Melami
#9 Re: hyndai ix55
Sta te brine, nisa skonto?jusuf2012 wrote:Hvala za mene su to korisne informacijama,i ako sam dobro shvatio taj motor 3.0l disel i mjenac su pouzdani(sigurni)? Auto sto mi ga prodaje privatna firma iz Banja Luke je presao 80000 km izmedju Banjaluke i Zagreba 3 puta sedmicno(autoput kilometri)pa me to malo brine,a inace auto ima jos godinu garancije 100%!
Unaprijed zahvalan
Jusuf
Opcenito ako auto ide na duze distance(autoputem) to se zovu ''laki kilometri''.
negativna strana je sto je neka firma bila vlasnik auta.
-
jusuf2012
#10 Re: hyndai ix55
Brine me da li je taj njihov mjenjac solidan,dali se kvari i da li se kvare ti motori(Hyndajevi)'Nikad nisam vozio Hyundai a ni neznam nekog ko ima hyundaia!Sva moj raja voze" Nijemce" polovnjake pa zato sam malo zabrinut,ali Insallah vidjecemo,dao sam kaparu! Pozdrav svima!