Hvala (magarče)
- x0z0y0
#26 Re: Hvala (magarče)
Danas stojim na stanici Kosevsko brdo...cekam bus...
tu u blizini je i skola...djeci zavrsila nastava pa odlaze kucama
djecak staje na stanicu..ne ceka bus nego se vrti okolo...nije Rom...sasvim pristojno izgleda...nisam dobra u procjenjivanju godina ali pretpostavljam da je mozda 4. razred.
Jede hamburger kupljen u obliznjem fast-food-u
pita me koliko je sati i (ozbirom da je bilo 12:10) koliko jos treba do 1..
Nakon toga mi trazi novac...zbunio me totalno..kaze hajde daj mi da kupim jos jedan hamburger za odmor..kosta 1KM..
e sad..je li to djete nauceno na prosnju...ili sta..?
apsolutno me zbunio njegov pristup..prici neznancu i u prici traziti novac...
ne znam sta da mislim...da li mu je stvarno trebao ili ...?
djecak staje na stanicu..ne ceka bus nego se vrti okolo...nije Rom...sasvim pristojno izgleda...nisam dobra u procjenjivanju godina ali pretpostavljam da je mozda 4. razred.
Nakon toga mi trazi novac...zbunio me totalno..kaze hajde daj mi da kupim jos jedan hamburger za odmor..kosta 1KM..
- Skyfox
#27 Re: Hvala (magarče)
pa jel mu dade?
ako pristojno izgleda ja ne bih
al opet ne znas treba li mu
ako pristojno izgleda ja ne bih
al opet ne znas treba li mu
-
Klodovik
#28 Re: Hvala (magarče)
Able-bodied prosjaci od mene mogu dobiti samo prezir. Trebaju zasukati rukave.
- hakazvaka
#29 Re: Hvala (magarče)
ustelio se covjekCompos_Sui wrote:Danas stojim na stanici Kosevsko brdo...cekam bus...
- Altsa
#30 Re: Hvala (magarče)
pred merkatorom tri ciganke prose i ufate neku zenu da dave kao daj sta para i klasika kojom se oni sluze. zena ih odbija ali oni ne popustaju da bi na kraju jedna ciganka rekla zeni: "hajde daj sta para ne budi ciganka".

- x0z0y0
#31 Re: Hvala (magarče)
nisam dala..
prestala sam davati novac na ulici ljudima koji to nikako ne zasluzuju..pa i djeci..
nikako ne odobravam "milostinju" u ovom obliku..ima nacina da se pomogne ali davanje novca nije jedan od njih..
ovaj malac..kome ocito nije bio potreban novac..nego ne znam uopce zasto je trazio..da li je to neka djecija nova furka ili sta..samo je produzio sa stanice..nit razocaran nit uznemiren..valjda se pomirio da nekad upali a nekad ne
zanima me samo da li mu roditelji znaju kako se ponasa na putu iz skole kuci..
prestala sam davati novac na ulici ljudima koji to nikako ne zasluzuju..pa i djeci..
nikako ne odobravam "milostinju" u ovom obliku..ima nacina da se pomogne ali davanje novca nije jedan od njih..
ovaj malac..kome ocito nije bio potreban novac..nego ne znam uopce zasto je trazio..da li je to neka djecija nova furka ili sta..samo je produzio sa stanice..nit razocaran nit uznemiren..valjda se pomirio da nekad upali a nekad ne
zanima me samo da li mu roditelji znaju kako se ponasa na putu iz skole kuci..
- cyprus
#32 Re: Hvala (magarče)
Kako onoj ženi iz tramvaja nije više ofirno. Svaki dan ona nosa drugo dijete, baš sam to pomno pratio, jer je viđam haman pa svaki dan u tramvaju (nekad i po dva puta).
Žao mi samo djeteta, nije ono kirvo što ga koza po čitav dan probija kroz tramvajsku gužvu
Al, ne treba dat ni feninga, dok je budala koji im daju, biće i njih sasvim sigurno...
Žao mi samo djeteta, nije ono kirvo što ga koza po čitav dan probija kroz tramvajsku gužvu
Al, ne treba dat ni feninga, dok je budala koji im daju, biće i njih sasvim sigurno...
- bogoljub
#33 Re: Hvala (magarče)
prije nekoliko god. krenuo sam sa drugom, rano ujutro, oko 07:00 u svatove jednom nam jaranu. kad smo dosli na Ilidzu, usli smo u jedan elitni Cafe, i sjeli da pijemo jutarnju kafu, Kad, eto ti jednog malog covjeculjka na vrata i pravo za nas sto. Kad sta ce ti bit! Prodaje on nama dva lit. domaceg mlijeka.Mi se ono sazalimo, hocemo da damo,Al" sta ce mi mlijeko>? kud cu sa njim? U svatove? nema veze izvadimo po 1 KM i ja i jaran i dadnemo mu, i kazemo! netreba nam mlijeko nosi ga, sta ce nam>. Kad dedo ode dalje od stola do stola, te na isti fazon pokupi jos koju Marku. Izadje napolje gledamo ga i dalje "prodaje" onu istu flasu mlijeka. samo smo se zgledali i zasmijali grohotom, Jaran kaze, "ja kolko li kosta ona flasa mlijeka"?
Zaista kome treba litar domaceg mlijeka u elitnom caficu u 07:15 h ujutro?
Zaista kome treba litar domaceg mlijeka u elitnom caficu u 07:15 h ujutro?
- Skyfox
#34 Re: Hvala (magarče)
nekad sjedi na onom visecem mostu u Wilsu, a nekad ispred DP Grbavica izgleda da pokriva tu opstinucyprus wrote:Kako onoj ženi iz tramvaja nije više ofirno. Svaki dan ona nosa drugo dijete, baš sam to pomno pratio, jer je viđam haman pa svaki dan u tramvaju (nekad i po dva puta).
Žao mi samo djeteta, nije ono kirvo što ga koza po čitav dan probija kroz tramvajsku gužvu![]()
![]()
sto ce joj bit ofirno dok god ima levata da joj daju marku ona ce se guzat po tramvajima...
-
modesti
#35 Re: Hvala (magarče)
ja sam joj jednom (ovoj na Vilsu, kod Ramiza) ponudila da mi opere prozore pa da joj platim. za to vrijeme ću joj ja čuvati dijete, otkačila me. da je rekla da hoće, dala bih joj 20 KM odmah, kakvo pranje prozora.
pogotovo kad mi traže fol lovu za mlijeko za bebu i daje joj flašicu adaptiranog. što ga ne doji? jako, jako mi je žao te djece. država bi ih trebala sve pokupiti.
pogotovo kad mi traže fol lovu za mlijeko za bebu i daje joj flašicu adaptiranog. što ga ne doji? jako, jako mi je žao te djece. država bi ih trebala sve pokupiti.
- mayab
#36 Re: Hvala (magarče)
To je istina, lovu preferiraju, a hrana ih bas ne zanima, ma pametni su oni, pravi kriminalci, zato od mene neće dobiti ništa!sheilak wrote:Ja sam imala losa iskustva sa prosjacima. To su ljudi bez imalo skrupula. Ako im ne das, pljuste uvrede, kletve ( znaju da se raja boji ), a nekad znaju biti i nasilni ( prema meni, prije nekih 8 godina ). Jednom je jedan , hajmo reci, mladic dosao nama na vrata, zaleci se, kako je gladan. Posto nisam dala nani da mu daje ikakav novac, ona mu je dala neko punjeno pecivo. Necete vjerovati, ali on je to pecivo zabio u ogradu na stubistu, psujuci pritom. Koliko sam samo bila ljuta kad sam to vidjela da sam se zaklela da niti jednom prosjaku na ulici necu dati novac, ikad. Toga se drzim jos i vise kada sam vidjela da, nakon prosjacenja, ulaze u kombije, koji ih spremno cekaju, nakon " radnog " dana. Cisti bezobrazluk, a ljudi prave budale, uplasene, s griznjom savjesti.
Naravno da treba pomagati onima koji nemaju dovoljno, ali treba znati razlikovati izmedju onih kojima je to zaista potrebno i profitera ( bez imalo zahvalnosti ).
- Sunrise00
#37 Re: Hvala (magarče)
Oni Romi znaju biti nepodnosljivi
Od hvatanja za straznjicu, pljuvanja, prijetnji da ce "pisat po tebi ako im ne das nista" O psovkama i proganjanju po gradu da i ne pricam. I da, svemu sam ovome bila svjedok.
- amrica
#38 Re: Hvala (magarče)
Jednom mi je jedna cigancica od 7-8 godina na Malti, skretanje lijevo, ono kad se radila raskrsnica na Socijalnom, pa bile guzvetine, kad sam joj rekla da ne dam pere, isprljala prljavom vodom citav moj lijevi prozor, pa sam morala izaci i ocistiti prozor papirnom maramicom, dok je citava kolona cekala....
A neki drugi put, davnije, slicna balavica mi je htjela slomiti antenu, srecom na g2, i nije bila izvucena do kraja, a i posla sam da izadjem da je zaganjam....
A neki drugi put, davnije, slicna balavica mi je htjela slomiti antenu, srecom na g2, i nije bila izvucena do kraja, a i posla sam da izadjem da je zaganjam....
-
d2
#39 Re: Hvala (magarče)
ona i kod volksbanke bude ciko koji prodaje upaljece i zvake.mojgrad wrote:Ja uvijek kad naidjem u gradu (obicno seta oko Katedrale pram Carsiji pa do Vj. Vatre) na onu tetu sto prodaje cvijece kupim jedan smotuljak. Uvijek cu prije dati tako nekome ko ce se ako nista bar potruditi da nesto uradi da bi zaradio vec samo pruziti ruku i reci daj.
Ova zena svaka joj cast ne da svoj obraz, ona je ubrala cvijece iz svoje baste i prodaje.
A oni ostali nehljebovici me ne interesuju, kad mi dodju sa pitanjem imam li fening ili daj mi fening fino im kazem daj ti meni
- Cholina_Lokica
#40 Re: Hvala (magarče)
meni je isto na socijalnom mala kad joj nisam dala da pere, sve mi jos vise uprlja i nist ne vidim vozit, pocela da ebe onog ko me napravio, ko me rodio, i da zalazi u sve korijene familije, i jos udari u auto, hajd sve to sto je psovala i halalila bih joj, ali jos kad udariamrica wrote:Jednom mi je jedna cigancica od 7-8 godina na Malti, skretanje lijevo, ono kad se radila raskrsnica na Socijalnom, pa bile guzvetine, kad sam joj rekla da ne dam pere, isprljala prljavom vodom citav moj lijevi prozor, pa sam morala izaci i ocistiti prozor papirnom maramicom, dok je citava kolona cekala....
uzas...
-
d2
#41 Re: Hvala (magarče)
Tesko je reci kome dati a kome ne, vecinu profesionalaca znamo ali sta je sa onima koji stvarno treba a mi ne pomognemo misleci da su profesionalci ?
Iza rata je bilo dosta ljudi koji su prosili a mislim da su morali jer su bili raseljeni, gladni i nisu imali nigdje nikoga, sjecam se dobro njihovih lica kada dobiju par maraka. Kada vidim takvu reakciju znam da sam dao kome sam trebao. Nekada nisam siguran ali dam ako mislim da trebam da dam, uvijek pomislim ja sam zelio dati i dao sam, ako je osoba kojoj sam dao lazni prosjak onda ispravljanje toga nije u mom domenu, ja sam svoje uradio a neka sudbina, svevisnji ili neko treci rjesava ostalo.
Ipak gotovo uvijek kupim slobodnu bosnu ili dane iako ne citam ni jedno ni drugo, iz razloga sto ti ljudi koji ih prodaju zaradjuju svoj hljeb i meni nije puno dati tri marke za novine koje necu procitati a to je dio njegove plate, oni naravno nisu prosjaci nego rade svoj posao ali to je prilicno slicno drugima koji na taj nacin pokusavaju zaraditi koju marku. Ista stvar i za strukic cvijeca od gospodje kod katedrale, upaljace koje kupujem iako ne pusim godinama od covjeka pred volksbankom kod katedrale ili bombona iako ih ne jedem od gospodje kod Iv Rosea... Ima i gospodin koji prodaje priglavke kod ulaza u stakleni grad ali stvarno ne znam sta bih sa priglavcima...
Ne sporim da ima bezobraznih i lopova ali vjerovatno nisu svi takvi, ima ljudi koji nemaju drugog izvora sredstava a stari su i mozda bolesni.
Razmislite dobro kome vise znaci ta marka, dvije...
Iza rata je bilo dosta ljudi koji su prosili a mislim da su morali jer su bili raseljeni, gladni i nisu imali nigdje nikoga, sjecam se dobro njihovih lica kada dobiju par maraka. Kada vidim takvu reakciju znam da sam dao kome sam trebao. Nekada nisam siguran ali dam ako mislim da trebam da dam, uvijek pomislim ja sam zelio dati i dao sam, ako je osoba kojoj sam dao lazni prosjak onda ispravljanje toga nije u mom domenu, ja sam svoje uradio a neka sudbina, svevisnji ili neko treci rjesava ostalo.
Ipak gotovo uvijek kupim slobodnu bosnu ili dane iako ne citam ni jedno ni drugo, iz razloga sto ti ljudi koji ih prodaju zaradjuju svoj hljeb i meni nije puno dati tri marke za novine koje necu procitati a to je dio njegove plate, oni naravno nisu prosjaci nego rade svoj posao ali to je prilicno slicno drugima koji na taj nacin pokusavaju zaraditi koju marku. Ista stvar i za strukic cvijeca od gospodje kod katedrale, upaljace koje kupujem iako ne pusim godinama od covjeka pred volksbankom kod katedrale ili bombona iako ih ne jedem od gospodje kod Iv Rosea... Ima i gospodin koji prodaje priglavke kod ulaza u stakleni grad ali stvarno ne znam sta bih sa priglavcima...
Ne sporim da ima bezobraznih i lopova ali vjerovatno nisu svi takvi, ima ljudi koji nemaju drugog izvora sredstava a stari su i mozda bolesni.
Razmislite dobro kome vise znaci ta marka, dvije...
- amrica
#42 Re: Hvala (magarče)
Do prije par godina, na Titovoj, rano ujutro, od raskrsca Kulovica do Vjecne vatre se vidjao covjek , ne star, mozda oko 50 godina, pristojan, veliki covjek, sa tablom oko vrata: gladan sam!
I obicno, ko prvi naidje ujutro i kupi mu dorucak, i njega vise nema na ulici, sve do sljedeceg puta kad ne bude imao sta za jesti. Nikad nije trazio pare.
Ali dugo ga nisam vidjela....?
A dede sto je prodavao priglavke pred Staklenim gradom isto dugo nema.... predugo.
I obicno, ko prvi naidje ujutro i kupi mu dorucak, i njega vise nema na ulici, sve do sljedeceg puta kad ne bude imao sta za jesti. Nikad nije trazio pare.
Ali dugo ga nisam vidjela....?
A dede sto je prodavao priglavke pred Staklenim gradom isto dugo nema.... predugo.
-
d2
#43 Re: Hvala (magarče)
ja sam tuda dugo prolazio redovno ali u zadnje vrijeem radi posla ne idem vise tako cesto, zao mi je sto to cujemamrica wrote:Do prije par godina, na Titovoj, rano ujutro, od raskrsca Kulovica do Vjecne vatre se vidjao covjek , ne star, mozda oko 50 godina, pristojan, veliki covjek, sa tablom oko vrata: gladan sam!
Ali dugo ga nisam vidjela....?![]()
- otherside
#44 Re: Hvala (magarče)
prije nekoliko dana ispred ulaza u robot primjetih zenu sa djetetom u narucju, sjedi i nesto pjevusi djetetu. dok sam prolazila pored nje, poluglasno me zamoli za malo hrane. u robotu sam uzela nesto hrane, sokova, spakovala u kesu i na izlazu sve spustila pored nje, krajickom oka vidjeh bebicu...spava kao da je u najudobnijem krevetu.
kao sto rece d2, neka neko drugi prosudi jesam li prevarena ili ne ali u tom momentu sam se osjecala puno bolje nego prije ulaska u robot.
kao sto rece d2, neka neko drugi prosudi jesam li prevarena ili ne ali u tom momentu sam se osjecala puno bolje nego prije ulaska u robot.
-
Santos
#45 Re: Hvala (magarče)
Necete vjerovat ali neki dan ovdje u Holandiji vidim zenu prosi,faca reko garant nasa,pitam je ja odakle si kaze iz Dervente.Pa reko zaradili se,kaze ona ma jok jebo im pas mater nedaju nista,a ja onako pao na pricu hajd reko 1 euro manje vise koga jebe.Inace ovdje se to ne isplati jer te niko i negleda kad prosis,dakle nepadaju na te fore.
-
Kjajević Majko
#46 Re: Hvala (magarče)
Eki to ljudi bezobrazni. 
- mayab
#47 Re: Hvala (magarče)
Kod nas merhametli i glupi! 
-
radenska
#48 Re: Hvala (magarče)
Dzaba ja sam slaba na djecu i dusa me zaboli kad vidim dijete na minusima da se smrzava. Prosle godine je jedna glupaca proslila ispod prozora gdje ja zivim i nosila je dijete od mozda godinu dana. To jadno dijete je toliko plakalo. Vjerovatno mu je bilo hladno i ni pelenu mozda nije imalo a cijeli dan se pomjerila odatle nije a ona i pored toga sto joj je narod davao novac nije odlazila.
Bude ove djecice ispred doma zdravlja ili ovako blizu zgrade i jednom sam ih pitala sta volite nesto da jedete ili novac, oni su rekli da vise vole nesto da pojedu i ja se iskreno bolje osjecam kad im kupim nesto. Vidim da im je drago.
Moj muz ima tako par "prijetelja"malih roma, oni ga tako poceli zvati i navikao ih je dva tri puta sedmicno da im nesto kupi da jedu kad se vraca s posla. Nekad pitu, po sendvic, sok itd. I oni redovno to cekaju i odmah idu gore na ono prosirenje ispred agrama da to pojedu.
Mi mozda grijesimo ali ja kad vidim tako neko dijete odmah zamislim svoje i istog momenta bih plakala od tuge.
Bude ove djecice ispred doma zdravlja ili ovako blizu zgrade i jednom sam ih pitala sta volite nesto da jedete ili novac, oni su rekli da vise vole nesto da pojedu i ja se iskreno bolje osjecam kad im kupim nesto. Vidim da im je drago.
Moj muz ima tako par "prijetelja"malih roma, oni ga tako poceli zvati i navikao ih je dva tri puta sedmicno da im nesto kupi da jedu kad se vraca s posla. Nekad pitu, po sendvic, sok itd. I oni redovno to cekaju i odmah idu gore na ono prosirenje ispred agrama da to pojedu.
Mi mozda grijesimo ali ja kad vidim tako neko dijete odmah zamislim svoje i istog momenta bih plakala od tuge.
- uglavnomja
#49 Re: Hvala (magarče)
radenska wrote:Dzaba ja sam slaba na djecu i dusa me zaboli kad vidim dijete na minusima da se smrzava. Prosle godine je jedna glupaca proslila ispod prozora gdje ja zivim i nosila je dijete od mozda godinu dana. To jadno dijete je toliko plakalo. Vjerovatno mu je bilo hladno i ni pelenu mozda nije imalo a cijeli dan se pomjerila odatle nije a ona i pored toga sto joj je narod davao novac nije odlazila.
Oj bona radenska, pa dok dajes pare normalno da nece otici. Dijete je sredstvo za rad, sto vise place - vise budala se sazali, sto je vise budala to je vise para. Matematika. Kontralogika. Umjesto da je otjerate, vi joj dajete pare. Umjesto da zovete sovijalnu sluzbu da joj oduzme dijete, vi joj dajete signal da opet sutra dodje.