hutba IZ o predstojećem 8. martu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#226 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by skupljac_zeljeza »

ultima_palabra wrote: Ali biti protiv simboličkog značaja 8.marta i izborenih prava žena je po meni retrogradno i opasno.
Ma to cvijeće i parfemi ne utiču na broj žena u skupštinskim klupama. Njima cvijeće, bombonjere i parfemčiće, a muškarce biramo u fotelje. Žene uglavnom zbog ključa. Od djece stvaramo licemjere tako što nose cvijeće učiteljicama zato što nose svi jer ono koje ne odnese pomislit će da učiteljica misli da nju ne voli. Koliko muškaraca se sjete ŽENE na taj dan, a koliko ih kupe što kupe zbog Dana žena? Naopačke skroz. A da ne govorim o sjedeljkama u firmama koje zadnje napuštaju muškarci.
zambaklija

#227 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by zambaklija »

detroit-mercy wrote:
zambaklija wrote:jeblo maajku svakim danom tonemo dublje i dublje :cry:
Problem je sto smo mi vec prilicno zatucana I konzervativna sredina ali kad ustvrdis nesto ovako onda te masa forumasa ciji se zivot odvija na relaciji B.Carsija-M.Dvor, horski popljuje. Malo mrdnuti izvan te relacije, mada I ta relacija nije bas neki primjer slobodne misli, bi mnogima otvorilo oci.
haveru nevjerujem da u tom grmu leži zec,to je skroooz nešto drugo,kolektivno zaglupljenje to je nešto nevjerovatno,evo ja sam u tkz.razvijenoj liberalnoj i bogatoj zemlji i svi koje poznajem tj.njih 98% je na isti kalup kao i ti dole,možda su čak i gori a žive ovdje,odrastaju ovdje,ali su krajnje konzervativni i zatucani,uživaju i koriste sve blagodati ovog sistema a jebu mu majku,roka se votka red bull ili jeger ali Osama bin Laden i IDIL su im heroji dok ceca i slične cecićke gruhaju iz ozvučenja prilično novog audija,ja nekontam više ništa,možda sam ja lud jer neću u suru... :jbt:
It_is_a_Leclerc

#228 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by It_is_a_Leclerc »

Sretan Dan žena svim ženama svijeta, a naročito onim u islamsko-arapskom svijetu koje su na dnu, ponižene, obespravljene, silovane, otete, osakaćene. Svim sluškinjama arapske gospode koje tuku i mlate, svim djevojčicama Pakistana koje u "ime Boga" raznose jer smatraju da žene nemaju pravo na obrazovanje, svim ženama koje su istjerane iz porodica, koje su zamotuljane protiv svoje volje, koje pate i koje se žele ubiti jer neko misli da razumije Boga bolje od njih.

Posebno sretan Dan žena muslimankama u BIH koje se sistemski otupljuje ovim ksenofobičnim ispadima Rijaseta IZ. Ženama koje su zbog svog odjevanja diskriminirane, često vrijeđane i napadane. Neka dignu svoj glas i traže svoja prava. Neka ne budu "njive za muškarca", aparat za produkciju dječurlije, neka ne daju da sve postanu onaj tip polupismenih djevojčica koje "prosvjećuju nevjernike" na facebooku...
Drvosjeca iz Dejcica

#229 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

__Phoenix__ wrote:Ne bih se iznenadio da poprišta sukoba militantnih islamista budu u Bosni, religijski ekstremizam sve više uzima maha među Bošnjacima.
Po meni, dopustiću da griješim, Bošnjacima u naredne godinu do dvije predstoje tri jake političke utakmice (borbe). Prve dvije utakmice su protiv dvije struje koje nastoje zemlju pocijepati još dublje po nacionalnom šavovima (Srbi i Hrvati). Treća, mnogo komplikovanija utakmica koja može prerasti i u nasilan obračun je borba sa pripadnicima militantnog shvatanja islama. Pogotovo ako se uzme da pripadnici militantne struje državu BiH u političkom smislu doživljavaju kao nepotrebnu, Bošnjake kao izmišljenu naciju, dolazimo do apsurdne činjenice da bi oni čak mogli imati i podršku u politikama ovih struja koje zagovaraju dalju nacionalnu podjelu i federalizacije. :oops: Svako ko zna sabrati politički 1+1 zna da bez kakve takve države Bošnjaci su osuđeni na geto i propast u svakom smislu. U ovim utakmicama, pogotovo u zadnjoj, IZ i vodstvo Bošnjaka će biti na velikom iskušenju da sačuvaju državu i jedinstvo naroda. Ova hutba o 8. martu, praznik koji nema nikakvu religijoznu i vjersku konotaciju, pokazuje najbolje u kojem smijeru će djelovati ta militantna struja u BiH. Očuvanje sekularnih vrijednosti BiH i Bošnjaka je jedini ispravan put fizičkog opstanka na ovim prostorima a ujedno i pravi put očuvanja države od daljeg nacionalnog raslojavanja.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 08/03/2015 12:59, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#230 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by L u c i f e r »

doopli
Last edited by L u c i f e r on 08/03/2015 13:00, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#231 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by L u c i f e r »

It_is_a_Leclerc wrote:Sretan Dan žena svim ženama svijeta, a naročito onim u islamsko-arapskom svijetu koje su na dnu, ponižene, obespravljene, silovane, otete, osakaćene. Svim sluškinjama arapske gospode koje tuku i mlate, svim djevojčicama Pakistana koje u "ime Boga" raznose jer smatraju da žene nemaju pravo na obrazovanje, svim ženama koje su istjerane iz porodica, koje su zamotuljane protiv svoje volje, koje pate i koje se žele ubiti jer neko misli da razumije Boga bolje od njih.

Posebno sretan Dan žena muslimankama u BIH koje se sistemski otupljuje ovim ksenofobičnim ispadima Rijaseta IZ. Ženama koje su zbog svog odjevanja diskriminirane, često vrijeđane i napadane. Neka dignu svoj glas i traže svoja prava. Neka ne budu "njive za muškarca", aparat za produkciju dječurlije, neka ne daju da sve postanu onaj tip polupismenih djevojčica koje "prosvjećuju nevjernike" na facebooku...
:thumbup:
salik79

#232 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by salik79 »

ultima_palabra wrote:
salik79 wrote:Niko i ne govori o obiljezavanju na nivou "Dana planete Zemlje", nego upravo o pomenutim pijankama i ceemonijama kojih smo (bili) svjedoci.
Pa meni se čini da se dobar dio one hutbe odnosi na to... od pominjanja Klare Zetkin kao židovke i komunistkinje, poređenja statusa žene na zapadu i islamskog svijetu, pa do toga da se ne treba povoditi za nevjernicima itd itd.

Vjeruj da nisam ni procitao hutbu, nego govorim o 8. Martu, kao nekakvom prazniku, i nacinu obiljezavanja istog kod nas. Velim, lafo se furamo na zapad (i to, skoro iskljucivo, u dekadentnom smislu), a kad kazem da zapad ovaj praznik "obiljezava" kao mrtvo slovo na papiru, onda sam IDIL-ovac.
salik79

#233 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by salik79 »

Nego, zna li iko zasto ne obiljezavamo "Bostonsku cajanku" kao praznik? :D
Drvosjeca iz Dejcica

#234 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

salik79 wrote:
Vjeruj da nisam ni procitao hutbu, nego govorim o 8. Martu, kao nekakvom prazniku, i nacinu obiljezavanja istog kod nas. Velim, lafo se furamo na zapad (i to, skoro iskljucivo, u dekadentnom smislu), a kad kazem da zapad ovaj praznik "obiljezava" kao mrtvo slovo na papiru, onda sam IDIL-ovac.

Naravno, zapad ovaj praznik ne ferma iz ideoloških razloga. Klara je bila lijevo orjenitrana individua koja je uzburkala duhove naroda i radnika koji su umnogome pomrsili računicu krupnom kapitalu, bankarima i industrijalcima tog doba pa sve do danas. Ovi ideološki razlozi mogu biti vezivno tkivo zapada i onog dijela muslimana koji islam doživljavaju na militantan način. Ja sam u prijašnjim postovima na ovoj temi obrazložio svoj stav argumentima te rekao da su sve vjerske institucije uvijek podržavale kapitaliste, ne samo IZ kao izuzetak, te su uvijek bile na strani kapitala. Shodno uvjerenjima koja propagiraju vjerske institucije trebali su biti na strani slabijeg - naroda. :oops:
salik79

#235 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by salik79 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
salik79 wrote:

Naravno, zapad ovaj praznik ne ferma iz ideoloških razloga. Klara je bila lijevo orjenitrana individua koja je uzburkala duhove naroda i radnika koji su umnogome pomrsili računicu krupnom kapitalu, bankarima i industrijalcima tog doba pa sve do danas. Ovi ideološki razlozi mogu biti vezivno tkivo zapada i onog dijela muslimana koji islam doživljavaju na militantan način. Ja sam u prijašnjim postovima na ovoj temi obrazložio svoj stav argumentima te rekao da su sve vjerske institucije uvijek podržavale kapitaliste, ne samo IZ kao izuzetak, te su uvijek bile na strani kapitala. Shodno uvjerenjima koja propagiraju vjerske institucije trebali su biti na strani slabijeg - naroda. :oops:
Tamam. Isto pitanje, zasto, onda, ne obiljezavamo i "Bostonsku cajanku"?! Vjerske zajednice, krupni kapital...bla, bla, ugrozenost, obespravljenost,.....,sve isti ulazni parametri.
spreca

#236 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by spreca »

salik79 wrote:
ultima_palabra wrote:
salik79 wrote:Niko i ne govori o obiljezavanju na nivou "Dana planete Zemlje", nego upravo o pomenutim pijankama i ceemonijama kojih smo (bili) svjedoci.
Pa meni se čini da se dobar dio one hutbe odnosi na to... od pominjanja Klare Zetkin kao židovke i komunistkinje, poređenja statusa žene na zapadu i islamskog svijetu, pa do toga da se ne treba povoditi za nevjernicima itd itd.

shvabe imaju Mutertagh
Drvosjeca iz Dejcica

#237 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

salik79 wrote:
Tamam. Isto pitanje, zasto, onda, ne obiljezavamo i "Bostonsku cajanku"?! Vjerske zajednice, krupni kapital...bla, bla, ugrozenost, obespravljenost,.....,sve isti ulazni parametri.
Rado ću ti odgovoriti. "Bostonska čajanka" je bila manifestacija kojom su građani Bostona pokazali nezadovoljstvo britanskom ekonomskom politikom prema američkim kolonijama. Taj događan nije imao nikakvog uticaja, praktičnog ni teoretskog, na ljude i narode ovih prostora dok je sa druge strane Zetkin svojom političkom borbom imala itekakvog pozitivnog uticaja na narode i ljude cijelog svijeta a ne samo Evrope. Jasnije?
salik79

#238 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by salik79 »

Muttertag je nesto drugo, imaju i Vatertag :D
shmizlica

#239 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by shmizlica »

zar nije pepo :trep1:

Image

i nadasve benigno :)
detroit-mercy

#240 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by detroit-mercy »

shmizlica wrote:zar nije pepo :trep1:

Image

Pa sve sto je lijepo je zabranjeno :mrgreen: .
detroit-mercy

#241 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by detroit-mercy »

__Phoenix__ wrote:Ne bih se iznenadio da poprišta sukoba militantnih islamista budu u Bosni, religijski ekstremizam sve više uzima maha među Bošnjacima.
Po meni, dopustiću da griješim, Bošnjacima u naredne godinu do dvije predstoje tri jake političke utakmice (borbe). Prve dvije utakmice su protiv dvije struje koje nastoje zemlju pocijepati još dublje po nacionalnom šavovima (Srbi i Hrvati). Treća, mnogo komplikovanija utakmica koja može prerasti i u nasilan obračun je borba sa pripadnicima militantnog shvatanja islama. Pogotovo ako se uzme da pripadnici militantne struje državu BiH u političkom smislu doživljavaju kao nepotrebnu, Bošnjake kao izmišljenu naciju, dolazimo do apsurdne činjenice da bi oni čak mogli imati i podršku u politikama ovih struja koje zagovaraju dalju nacionalnu podjelu i federalizacije. :oops: Svako ko zna sabrati politički 1+1 zna da bez kakve takve države Bošnjaci su osuđeni na geto i propast u svakom smislu. U ovim utakmicama, pogotovo u zadnjoj, IZ i vodstvo Bošnjaka će biti na velikom iskušenju da sačuvaju državu i jedinstvo naroda. Ova hutba o 8. martu, praznik koji nema nikakvu religijoznu i vjersku konotaciju, pokazuje najbolje u kojem smijeru će djelovati ta militantna struja u BiH. Očuvanje sekularnih vrijednosti BiH i Bošnjaka je jedini ispravan put fizičkog opstanka na ovim prostorima a ujedno i pravi put očuvanja države od daljeg nacionalnog raslojavanja.
Valja prvo odlucit sta hocemo da budemo nacionalna ili vjerska zajednica. Ako hoces da budes nacinalna onda si puno sarolikiji, e sad koliko smo spremni da budemo saroliki je drugo pitanje.
salik79

#242 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by salik79 »

salik79 wrote:
Rado ću ti odgovoriti. "Bostonska čajanka" je bila manifestacija kojom su građani Bostona pokazali nezadovoljstvo britanskom ekonomskom politikom prema američkim kolonijama. Taj događan nije imao nikakvog uticaja, praktičnog ni teoretskog, na ljude i narode ovih prostora dok je sa druge strane Zetkin svojom političkom borbom imala itekakvog pozitivnog uticaja na narode i ljude cijelog svijeta a ne samo Evrope. Jasnije?

Sturo je to. Sustinski, iskoristavanje obespravljenih radnika, robova i kolonija do maksimuma, te siva ekonomija koja je vodila u jos vecu bijedu i sta sve ne. Uglavnom, razlog je bio globalan (od plantaznih kolonija, preko VB, do americkih kolonija), koji je na kraju, izmedju ostalog, rezultirao i Americkom revolucijom i prvim "demokratskim" Ustavom. Za sve "slobodoljubive" i "demokratske" zemlje itekako vazan dogadjaj.
salik79

#243 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by salik79 »

shmizlica wrote:zar nije pepo :trep1:

Image

Da Bog da ti tako bilo svaki dan, a ne samo danas :-D
Drvosjeca iz Dejcica

#244 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

detroit-mercy wrote: Valja prvo odlucit sta hocemo da budemo nacionalna ili vjerska zajednica. Ako hoces da budes nacinalna onda si puno sarolikiji, e sad koliko smo spremni da budemo saroliki je drugo pitanje.
IZ je institucija predstavnika jedne vjere u državi BiH, valjda to treba znati, a nacionalna zajednica je nešto drugo.
detroit-mercy

#245 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by detroit-mercy »

detroit-mercy wrote: Valja prvo odlucit sta hocemo da budemo nacionalna ili vjerska zajednica. Ako hoces da budes nacinalna onda si puno sarolikiji, e sad koliko smo spremni da budemo saroliki je drugo pitanje.
IZ je institucija predstavnika jedne vjere u državi BiH, valjda to treba znati, a nacionalna zajednica je nešto drugo.
Nisi me skontao, jos mi lutamo I to dobro.
Drvosjeca iz Dejcica

#246 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

salik79 wrote:
salik79 wrote:

Sturo je to. Sustinski, iskoristavanje obespravljenih radnika, robova i kolonija do maksimuma, te siva ekonomija koja je vodila u jos vecu bijedu i sta sve ne. Uglavnom, razlog je bio globalan (od plantaznih kolonija, preko VB, do americkih kolonija), koji je na kraju, izmedju ostalog, rezultirao i Americkom revolucijom i prvim "demokratskim" Ustavom. Za sve "slobodoljubive" i "demokratske" zemlje itekako vazan dogadjaj.
Nategnuto ti je to. Mislim ti osobno možeš imati svoj stav o tome ali suština je da tada, 1773. godine :-) to nije imalo ama baš nikakvog uticaja na ove prostore. Više je uticaja imala Atina i njihova ideja o "demokratiji" u 5. vijeku p. n. e. :wink: Ono skupe se ljudi, osim žena, djece i robova, pa glasaju za neki prijedlog. :oops: Po tebi i Pobuna na brodu Bounty je imala globalan uticaj. :mrgreen: Ili "piratski zlatnik" je preteča socijalnog sistema i socijalne pomoći za pirate koji su ostali invalidi u bitki. :mrgreen:
salik79

#247 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by salik79 »

Poenta je da su svi ti praznici "nategnuti", a jos nategnutije izgledaju kada ga mi "obiljezavamo".
Drvosjeca iz Dejcica

#248 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

salik79 wrote:Poenta je da su svi ti praznici "nategnuti", a jos nategnutije izgledaju kada ga mi "obiljezavamo".
Kako bolan, nemoj banalizirati stvari. John Hancock organizirao je bojkot kineskog čaja koji je u Ameriku uvozila Velika Britanija preko Istočnoindijske kompanije. Lik imao privatnog interesa u tome da bi kasnije Britanska vlada izglasala Odredbu o čaju kojom je dopustila Istočnoindijskoj kompaniji da čaj prodaje direktno kolonijama po cijeni nižoj od one na crnom tržištu. :oops: Dakle motiv je profit, bizaran razlog, a ne ideja o slobodi, jednakopravnosti i univerzalnim vrijednostima kao kod 8. marta, koje sežu daleko prije pojave religija kakve poznajemo. :oops:
salik79

#249 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

Post by salik79 »

salik79 wrote:Poenta je da su svi ti praznici "nategnuti", a jos nategnutije izgledaju kada ga mi "obiljezavamo".
Kako bolan, nemoj banalizirati stvari. John Hancock organizirao je bojkot kineskog čaja koji je u Ameriku uvozila Velika Britanija preko Istočnoindijske kompanije. Lik imao privatnog interesa u tome da bi kasnije Britanska vlada izglasala Odredbu o čaju kojom je dopustila Istočnoindijskoj kompaniji da čaj prodaje direktno kolonijama po cijeni nižoj od one na crnom tržištu. :oops: Dakle motiv je profit, bizaran razlog, a ne ideja o slobodi, jednakopravnosti i univerzalnim vrijednostima kao kod 8. marta, koje sežu daleko prije pojave religija kakve poznajemo. :oops:
Ne znam ko banalizira, ali - u redu je. :-?
Drvosjeca iz Dejcica

#250 Re: hutba IZ o predstojećem 8. martu

salik79 wrote:
Ne znam ko banalizira, ali - u redu je. :-?
Pa zar nije to istorijski razlog Bostonske čajanke i ti se je pomenuo u kontekstu 8. marta. Te dvije stvari druže nisu ni blizu za porediti. Organizatori BČ vođeni ličnim profitom i pohlepom, 8. mart nosi poruke univerzalne slobode i jednakosti. :oops:
Locked