Husein Šljivo - plagijator

Čarobni svijet fotografije
Post Reply
User avatar
žulijan asanž
Posts: 1907
Joined: 02/09/2011 15:23
Location: šveCki akciJoni

#1 Husein Šljivo - plagijator

Post by žulijan asanž » 24/11/2011 01:38

vijest sam prvo pročitao na portalu radio sarajeva, pa je kao prvu objavljenu ovdje kopiram iz tog izvora:

Fotografsku zajednicu u regiji ovih dana potresa veliki skandal: Otkriveno je i dokazano da je fotograf iz Prozora, Husein Šljivo, član Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, posljednjih godina redovno krao, preko interneta, fotografije drugih autora i na konkurse ih slao kao vlastite radove, pri tome često osvajajući nagrade.
Šljivo je raskrinkan u Srbiji, jer je na tamošnjim konkursima najčešće pobjeđivao. Foto savez Srbije je, u saradnji sa AUF BiH mjesecima istraživao Šljivine krađe.
Član AUF BiH, Ozren Božanović, kaže za Radiosarajevo.ba da se na krađu posumnjalo nekad u julu, ali da se mjesecima tragalo za dodatnim dokazima. I pronašlo ih se.
Ustanovljeno je da Šljivo čak osam fotografija (uglavnom prirode i životinja) koje su uradili drugi autori, uglavnom Nijemci, na konkurse slao kao svoje, i nerijetko pobjeđivao.
Foto savez Srbije je uz odluku, kojom mu zabranjuje izlaganje na teritoriji Srbije, dostavio i primjere originala i plagijata, pri čemu je očevidno da se Šljivo i nije baš puno trudio skrivati tragove, tek pomalo obrađujući fotografije u kompjuterskim programima.
AUF BiH je protiv Šljive pokrenuo disciplinski postupak, davši mu, po pravilnicima, 15 dana da se izjasni o optužbama i dokazima. Ako se ne izjasni u tih petnaest dana, onda znači da je priznao krivicu.
„Mjere će biti drastične, i podrazumijevaju izbacivanje iz članstva, iz međunarodnih asocijacija, oduzimanje zvanja“, kaže Božanović.
On dodaje da mu je jako žao što je Šljivo tako postupao i da ne može da razumije zašto mu je to trebalo kad je i sam jako talentovan fotograf, ali je ipak „krao kao niko dosad“.
Šljivo vodi lokalnu organizaciju Udruženje umjetnika ART WORK, a Božanović dodaje da je svojim organizacionim sposobnostima unaprjeđivao bh. fotografsku zajednicu.
Pokušali smo kontaktirati Šljivu, ali nam je rečeno da nazove tek večeras, jer sada drži nastavu u školi.

Šljivu ćemo svakako sutra kontaktirati, mada, kako nas upozoravaju neke njegove kolege, teško da će pristati na razgovor.

izvor: http://www.radiosarajevo.ba
kao čovjek sam šokiran, a posebno kad sam skontao da je lik svakako talentovan fotograf, tako da mu ovo zaista nije trebalo. na sljedećem linku je i odluka foto saveza srbije u vezi slučaja:

Code: Select all

http://www.fotoss.org/vesti/odlukahuseinsljivo.pdf
u ovoj odluci su dokumentovani svi (do sada) pronađeni slučajevi plagijata od strane dotičnog "fotografa".

ja sam totalno zgrožen nad ovim i prosto ne mogu da vjerujem da i "alternativci" mogu biti lopovi. :D :roll: :oops: čudi me da još niko nije postavio temu na forum. zanima me vaše mišljenje o svemu. ima li načina da spriječimo ovako nešto?

najgore je od svega što je on sa tuđim radovima dobijao značajne novčane nagrade!


User avatar
Jara
Posts: 31039
Joined: 27/03/2006 00:36

#2 Re: Husein Šljivo - plagijator

Post by Jara » 24/11/2011 16:41

plagijatori :x

User avatar
black
Posts: 15607
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

#3 Re: Husein Šljivo - plagijator

Post by black » 24/11/2011 17:17

temu bi trebalo prebaciti na pf fotografija...
a za Sljivu ne znam sta bi rekao, jer nije mi jasan lik, jel bas tako glupo mislio da nece biti otkriven ili sta....
znam da je jos nekad od ljetos postao sumnjiv zbog nekih radova...
on se kao oglasio (nezvanicno) i rekao da su to njegove fotke i da posjeduje originale, sto je budalastina jer se moze provjeriti na netu i viditi da su autori drugi ljudi, a on to negira...

http://www.prozor.net/index.php?option= ... &Itemid=12

Vanie Comoretti
http://www.vaniacomoretti.com/website/i ... 74&lang=en

ili

http://apccphoto.com/wp-content/uploads ... 2_0291.htm
http://www.fotocommunity.de/pc/pc/display/19822142

User avatar
bpsang
Posts: 10191
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

#4 Re: Husein Šljivo - plagijator

Post by bpsang » 24/11/2011 21:09

Imao ,sam sličan problem , surfajuci internetom , naletim na zensku iz Austina USA, KOJA JE BAS SA NASEG SA-X Foruma pokupila preko 40 mojih fotografija, te izbrisala komletan EXIF, te ubacila svoje podatke,te na svojoj web stranici postavila slike kao svoje, mojom brzom reakciom stupio sam u kontakt sa administracijom tog portala i nakon nekih provjera sa njihove strane ,sve fotografije su obrisane iz njenog arhiva, vjerovatno je i dobila upozorenje.

Zbog ovakvih situacija , mozda bi trebalo na neki nacin,onemoguciti kopju fotografije, jer ovdje ima izuzetnih radova mnogih autora.

User avatar
despina
Posts: 492
Joined: 16/02/2009 13:13

#5 Re: Husein Šljivo - plagijator

Post by despina » 24/11/2011 21:53

ako fotografije idu na prodaju zaštite se logom, npr : Image

ako postavljate svoja djela na internet, bilo bi poželjno da stavite svoj potpis na svaku objavljenu fotografiju, tako se može smanjiti mogućnost od krađe. nije lako izbrisati potpis, a da se pri tome ne pokvari fotka.

User avatar
bpsang
Posts: 10191
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

#6 Re: Husein Šljivo - plagijator

Post by bpsang » 24/11/2011 22:32

despina wrote:ako fotografije idu na prodaju zaštite se logom, npr : Image

ako postavljate svoja djela na internet, bilo bi poželjno da stavite svoj potpis na svaku objavljenu fotografiju, tako se može smanjiti mogućnost od krađe. nije lako izbrisati potpis, a da se pri tome ne pokvari fotka.
najjednostavnije je izbrisati potpis a jos jednostavnije pobrisati EXIF sa podatcima slikanja i svim parametrima fotografije, te ubaciti svoje parametre, promijeniti datum slikanja aparat te ime autora....Tehnologija stvara čuda .

Post Reply