Husein- kapetan Gradascevic

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Škobo Habu

#151 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Škobo Habu »

Ludzak wrote: 17/04/2020 21:24 Bošnjački mentalitet je vazda bio podanički. Zato smo se mi provlačili i kroz Austrougarsku, i kroz Osmansku vlast, i kroz NDH, SHS, Jugoslaviju, i do dan danas. Sa Huseinom su većinom Srbi bili u borbi protiv Osmanlija. Bošnjaci su izdali Huseina.
Koji su to Srbi?

Zna se da je dobar dio katoličkog življa stao uz Huseina, a to je zbog toga što je Gradaščević imao vrlo dobre odnose sa lokalnim fratrima.
Godine 1823. za vrijeme prvih godina upravljanja Gradačačkom kapetanijom, dopustio je da se u njoj izgradi prva katolička škola u Bosni i Hercegovini, crkva i župni dvor u Tolisi.
Sultanahmed

#152 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Sultanahmed »

90minut wrote: 18/04/2020 00:26
Tegla ajvara wrote: 18/04/2020 00:03 Jedini razlog zašto su Srbi dobili svoju državu, a kasnije i Hrvati svoju jeste što su imali iza sebe veliku silu koja će ih podržavati u svojim aspiracijama. Nama bi to mogla biti Turska birvaktile, ali problem je bio što su oni nama vladali, a u vakat kad su se Srbi borili za svoju državu imali su nikad jaču Rusiju koja je svako malo ulazila u rat sa Osmanlijama i svaki put bi ih pobijedila, što je Srbima bila jedna velika historijska olakšica. Šta bi bilo kad bi bilo, da je Bosna bila pod nekim drugim, a neka se velika sila zauzimala za nju, što bi rekli, životom. Jedan fun fact za kraj, po San Stefanskom ugovoru koji je bio prethodnica Berlinskom kongresu, Rusija se u svom pobjedničkom mirovnom ugovoru zalagala da Bosna dobije autonomiju u Osmanskom carstvu, mada nije to bilo sigurno jer su voljeli slavenske muslimane, već da bi nas Srbija lakše pripojila sebi, al eto.
Vrlo jasne stvari, a kao takvi koji su imali ruse iza sebe opet su bili pod osmanskom čizmom dakle kakve smo mi šanse imali..

Šta kaze došla vojska Omera od 8 hiljada ljudi i sve na kolac kakvi ba mi i vojska.
Evo lista ratova u kojima su Turci ucestvovali tokom prvog i drugog srpskog ustanka:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Muhamma ... e_of_power

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Russo-T ... 80%931812)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anglo-T ... 2%80%9309)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wahhabi_War

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Second_Barbary_War

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bombard ... ers_(1816)

Tu treba dodati naravno i stotine godina ratovanja na vise frontova koja su drasticno oslabili Osmansko carstvo.

Srbi su imali veliku pomoc tokom ustanka od Rusije i vjerovatno i od Austrije,uprkos oslabljenom carstvu koje se bori na svim frontovima i uprkos velikoj pomoci koju su dobili,nisu mogli da se odcijepe od Turaka.

Tako da nama su sanse za odcjepljenje bile ravne 0.
Bascarsija1

#153 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Bascarsija1 »

90minut wrote: 16/04/2020 22:27 I vi se bavite raznoraznim debilima po eng stranicama baš niste normalni pa to dolazi od istih ljudi koji kazu da je rijec bosnjak nastala u Holiday Innu 92.

Neobrazovani debili velika vecina.
Ja se slazem sa ovom opaskom 100%. Mi netreba da se zovemo Bosnjaci nego Bosanci. Niko od ostalih grupa ni ne polaze zahtijev na to ime.

Sa vrijedzanem ljudi na portalu se ne slazem uopste.
Bascarsija1

#154 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Bascarsija1 »

Ludzak wrote: 17/04/2020 22:20
Kejn wrote: 17/04/2020 22:18
Ludzak wrote: 17/04/2020 21:24 Bošnjački mentalitet je vazda bio podanički. Zato smo se mi provlačili i kroz Austrougarsku, i kroz Osmansku vlast, i kroz NDH, SHS, Jugoslaviju, i do dan danas. Sa Huseinom su većinom Srbi bili u borbi protiv Osmanlija. Bošnjaci su izdali Huseina.
Srbi tad u Bosni nisu ni postojali
Postojali Bošnjaci. OK. Zašto nismo uspjeli zaganjati državu. Nismo bili ujedinjeni. Ili?
Hercegovci su ga izdali na kraju " Ali-paša Rizvanbegović i Smail-aga Čengić" prvo su obecali da ce mu se pridruziti a onda ga napali.
Tegla ajvara

#155 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Tegla ajvara »

Teško li se nama kad ti sopstveni narod odbacuje višestoljetno ime jer vjeruje komšijama i njihovim nebulozama
King Theoden

#156 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by King Theoden »

Bascarsija1 wrote: 18/04/2020 21:17 Mi netreba da se zovemo Bosnjaci nego Bosanci. Niko od ostalih grupa ni ne polaze zahtijev na to ime.
Ne treba i nema potrebe da polažu neke zahtjeve kad su to samim rođenjem na teritoriju bih.
Bosanac je geografska odrednica. Upitaj srbijance tj. srbe rođene i odrasle u srbiji kako nazivaju dodika i ostale bh srbe kad isti dođu u srbiju.
Da, kažu da su bosanci.
Bosanac je i konj ili bik. Mislim na naše autohtone pasmine.
Ono čega su se draganče i mile odrekli jeste nacija iliti nacionalitet.
Njihovi preci nisu bili srbi ni hrvati, nego bošnjaci katolici, odnosno pravoslavci.
Odricanjem imena bošnjak, zanijekao si hiljadugodišnju
istoriju bih.

Image
Bascarsija1

#157 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Bascarsija1 »

King Theoden wrote: 19/04/2020 10:11
Bascarsija1 wrote: 18/04/2020 21:17 Mi netreba da se zovemo Bosnjaci nego Bosanci. Niko od ostalih grupa ni ne polaze zahtijev na to ime.
Ne treba i nema potrebe da polažu neke zahtjeve kad su to samim rođenjem na teritoriju bih.
Bosanac je geografska odrednica. Upitaj srbijance tj. srbe rođene i odrasle u srbiji kako nazivaju dodika i ostale bh srbe kad isti dođu u srbiju.
Da, kažu da su bosanci.
Njihovi preci nisu bili srbi ni hrvati, nego bošnjaci katolici, odnosno pravoslavci.
istoriju bih.

Image
Clanak koji si poslao spominje samo 2 naroda koliko mi se cini. Bosanski "srbi" su vise nego dobrodosli da se zovu Bosanki pravoslavci a bosanski hrvati su vise nego dobro dosli da se zovu Bosanski catolici (a najbolje bi bilo da se svi zovemo Bosanci a koje smo vjere nije niciji problem). To bi pomoglo da svi osjecaju Bosnu vise svojom (U USA(SAD) to radi pravo dobro). Isto kao sto Srbi imaju Srbiju kao teritoriju a Hrvati Hrvatsku zar ti nebi bilo drago da i Bosanci vazovu Bosnu svojom.
Kad bi ljudi prihvatili ovakav nacin razmisljanja mozda bi I Bosna prestala da bude "Tamni Vilajet". Nas je historija previse zajebana ... mozda bi bilo bolje krenuti drugim smijerom (Ujedinjenje umjesto razjedinjenje).
Tegla ajvara

#158 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Tegla ajvara »

Pokušalo se živjeti ujedinjeno od 45. do 92. pa smo vidjeli šta je Bošnjacima to donijelo, tj muslimanima, pa onda Muslimanima.
Bascarsija1

#159 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Bascarsija1 »

Tegla ajvara wrote: 19/04/2020 21:01 Pokušalo se živjeti ujedinjeno od 45. do 92. pa smo vidjeli šta je Bošnjacima to donijelo, tj muslimanima, pa onda Muslimanima.
Pa ako necemo zajedon onda cemo ratovati. Nevidim ni to da je pametna opcija. Narod ce izgibiti zivote dok ce guzonje zaraditi na crnom marketu.

Kad bi Katolici i Pravoslavci (iz Bosne) osjecali Bosnu kao svojom Primarnom drzavom bilo bi nam svima mnogo ljepse ovdije. Tada bi I privreda pocela da radi ... Nebi morali ratovati svakih 50 godina.

45-92 je bila samo zaustavljane sto bi se inace desilo. Bosnjaci su se jako lose snalazili u politickim vrtlozima drugog svijetskog rata. Pa samo pogledaj seriju Tale kako smo bili predstavljeni. Pa pogledaj samo kako je bio prikazan jedini evropski skolvani Musliman tamo "Ursuz Hailčić" u toj Jugoslaviji. Niko nije ni protestvovao na tako predstavljane. Muslimani su krivi sto su namjerno zaboravili kako su Cetnicke jedinice postajale partizanske pa "oslobazdale".
Bascarsija1

#160 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Bascarsija1 »

Bascarsija1 wrote: 20/04/2020 07:07
Tegla ajvara wrote: 19/04/2020 21:01 Pokušalo se živjeti ujedinjeno od 45. do 92. pa smo vidjeli šta je Bošnjacima to donijelo, tj muslimanima, pa onda Muslimanima.
Pa ako necemo zajedon onda cemo ratovati. Nevidim ni to da je pametna opcija. Narod ce izgibiti zivote dok ce guzonje zaraditi na crnom marketu.

Kad bi Katolici i Pravoslavci (iz Bosne) osjecali Bosnu kao svojom Primarnom drzavom bilo bi nam svima mnogo ljepse ovdije. Tada bi I privreda pocela da radi ... Nebi morali ratovati svakih 50 godina.

45-92 je bila samo zaustavljane sto bi se inace desilo. Bosnjaci su se jako lose snalazili u politickim vrtlozima drugog svijetskog rata. Pa samo pogledaj seriju Tale kako smo bili predstavljeni. Pa pogledaj samo kako je bio prikazan jedini evropski skolvani Musliman tamo "Ursuz Hailčić" u toj Jugoslaviji. Niko nije ni protestvovao na tako predstavljane. Muslimani su krivi sto su namjerno zaboravili kako su Cetnicke jedinice postajale partizanske pa "oslobazdale".

Ja inace sam u inostranstvu i zasad se nemam namjeru se vracati (Ne racunajte na nas :) ... sto znaci ja necu biti taj sto ce da gine kad opet plane, a meni odavde izgleda da ce biti sranja opet. )
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#161 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Kejn wrote: 16/04/2020 21:04
90minut wrote: 16/04/2020 20:45
Kejn wrote: 16/04/2020 20:39 Bošnjaci i Turci su uvijek bili u zategnutim odnosima, pogotovo nakon Tanzimata. Ova novotkrivena turokofilija kod Bošnjaka je novijeg vremena.
Upravo tako vremena se mijenjaju mi to gledamo kroz historiju vecinom u jednom pravcu kratkovidno, a situacija se mijenja svakih 50 godina pogotovo u to vrijeme zadnjih 500 godina nove generacije i sve ostalo..

Ko zna koliko je godina vladao prijezir prema osmanlijama međutim dođu nove generacije ovi ih pridobiju na drugi nacin i sve u krug idemo.

Naravno vojno se nikad nisi mogao osloboditi od njihove čizme jer na svakog naseg imaju 100 vojnika da uguše svaku pobunu.
Vidi ne kažem da je to nužno bilo loše po naš narod. I taj prezir je bio sa vremena na vrijeme, dok je carstvu išlo dobro i naš narod je bio sretan. Npr. zahvaljujući njima u sastav Bosne je ušla Krajina, nešto što možda zvuči banalno. Generalno, zahvaljujući turskom periodu oblikovan je naš moderni identitet. I najveći FGR-ovci i jugobalijaši ne bi bili niko i ništa bez bošnjačke muslimanske civilizacijske tekovine. Npr. Damir Imamović se ruga Bošnjacima govoreći da su mošnjaci, a pjeva Sevdalinku, koja je tipična gradska muslimanska kulturna tekovina. Helem Nejse grupa koja za sebe kaže da su jugobalije u samom nazivu ima turcizme, odnosno Bošnjački slang a pjesme su im krcate bošnjačkom svakodnevnom tematikom. Da ne govorim da je bosanski kuhar modifikacije turskog itd.

Kažem da se na tematiku ne treba gledati iz jedne krajnosti u drugu. Nit smo se mi njih pokušavali riješiti, nit smo ih pretjerano volili i ljubili.
Za trpljenje osmanske vlasti Bosnjaci su imali jos jedan razlog-sudbinu muslimana u dijelovima koje je osmansko carstvo izgubilo. U njima su se provodila masovna istrebljenja muslimana, pokrstavanje, rusenje islamskih religijskih objekata, islamske kulture, itd.
Strah od takve sudbine ih je vise vezao za osmansko carstvo, nego ljubav za istu.
I sto neko vec rece, nije Husein - kapetan bio protiv Turaka vec protiv reformi.
Krscani u njegovoj vojsci su imali drugacije motive, Bosnjaci koji mu se nisu pridruzili drugacije, zbog cega je njegov pokret za autonomiju vec unaprijed bio osudjen na neuspjeh.

Al' kako ono kazu, "da je imao damu, imao je".
Kejn

#162 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Kejn »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 20/04/2020 07:56
Kejn wrote: 16/04/2020 21:04
90minut wrote: 16/04/2020 20:45

Upravo tako vremena se mijenjaju mi to gledamo kroz historiju vecinom u jednom pravcu kratkovidno, a situacija se mijenja svakih 50 godina pogotovo u to vrijeme zadnjih 500 godina nove generacije i sve ostalo..

Ko zna koliko je godina vladao prijezir prema osmanlijama međutim dođu nove generacije ovi ih pridobiju na drugi nacin i sve u krug idemo.

Naravno vojno se nikad nisi mogao osloboditi od njihove čizme jer na svakog naseg imaju 100 vojnika da uguše svaku pobunu.
Vidi ne kažem da je to nužno bilo loše po naš narod. I taj prezir je bio sa vremena na vrijeme, dok je carstvu išlo dobro i naš narod je bio sretan. Npr. zahvaljujući njima u sastav Bosne je ušla Krajina, nešto što možda zvuči banalno. Generalno, zahvaljujući turskom periodu oblikovan je naš moderni identitet. I najveći FGR-ovci i jugobalijaši ne bi bili niko i ništa bez bošnjačke muslimanske civilizacijske tekovine. Npr. Damir Imamović se ruga Bošnjacima govoreći da su mošnjaci, a pjeva Sevdalinku, koja je tipična gradska muslimanska kulturna tekovina. Helem Nejse grupa koja za sebe kaže da su jugobalije u samom nazivu ima turcizme, odnosno Bošnjački slang a pjesme su im krcate bošnjačkom svakodnevnom tematikom. Da ne govorim da je bosanski kuhar modifikacije turskog itd.

Kažem da se na tematiku ne treba gledati iz jedne krajnosti u drugu. Nit smo se mi njih pokušavali riješiti, nit smo ih pretjerano volili i ljubili.
Za trpljenje osmanske vlasti Bosnjaci su imali jos jedan razlog-sudbinu muslimana u dijelovima koje je osmansko carstvo izgubilo. U njima su se provodila masovna istrebljenja muslimana, pokrstavanje, rusenje islamskih religijskih objekata, islamske kulture, itd.
Strah od takve sudbine ih je vise vezao za osmansko carstvo, nego ljubav za istu.
I sto neko vec rece, nije Husein - kapetan bio protiv Turaka vec protiv reformi.
Krscani u njegovoj vojsci su imali drugacije motive, Bosnjaci koji mu se nisu pridruzili drugacije, zbog cega je njegov pokret za autonomiju vec unaprijed bio osudjen na neuspjeh.

Al' kako ono kazu, "da je imao damu, imao je".
Slažem se. Međutim, ta stvar sa kršćanima u Huseinovoj vojsci je plod neobošnjačkog nacionalizma iz devedesetih. Pomeni kršćana su krajnje kontradiktorni. Prije svega elementarna logika je da će kršćani biti za Tanzimat odnosno reforme koje će im dati veća prava. Također, već tada su pravoslavci u Bosni dijelom pod uticajem Beograda, jer je to vrijeme Vuka Karadžića i njegovog "Srbi svi i svuda". Ne vidim razlog da se bosanski pravoslavci bore protiv Turaka, kada Srpska kneževina aktivno sarađuje sa Turcima te tursku vojsku čak snadbjeva sitnom stokom u borbi protiv Bošnjaka. Postoje zapisi da su hercegovački lojalisti koristili kršćanske kmetove u borbama protiv Bošnjaka, što je potpuno razljutilo Bošnjake. Mogu taj citat i postaviti ako treba, jer sam ga već ranio koristio.
Kejn

#163 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Kejn »

Bascarsija1 wrote: 18/04/2020 21:17
90minut wrote: 16/04/2020 22:27 I vi se bavite raznoraznim debilima po eng stranicama baš niste normalni pa to dolazi od istih ljudi koji kazu da je rijec bosnjak nastala u Holiday Innu 92.

Ja se slazem sa ovom opaskom 100%. Mi netreba da se zovemo Bosnjaci nego Bosanci. Niko od ostalih grupa ni ne polaze zahtijev na to ime.

Ti prvo bosanski savladaj Bosanac. Skontaš da se negacija piše odvojeno i savladaš slova Dž i Đ.
Bascarsija1

#164 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Bascarsija1 »

Kejn wrote: 20/04/2020 10:03
Bascarsija1 wrote: 18/04/2020 21:17

Ti prvo bosanski savladaj Bosanac. Skontaš da se negacija piše odvojeno i savladaš slova Dž i Đ.
Hvala na uputama. Tvoja uputa mi je od neprocijenjive vrijednosti.
155_mm

#165 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by 155_mm »

na ovom forumu se sve cesce koriste takozvani
"argumentum ad gramaticum"
:D
pitam se dali se to koristi zbog nedostatka drugih argumenata ili se korisnici boje da ce nesto pogresno razumjeti ako je nesto spojeno ili razdvojeno napisano.
ali to bi onda moglo znaciti da su imali neki djeciji osip kad se u skoli ucilo "razumijevanje stiva" pa su bili odsutni. u sto ne vjerujem.

sa druge strane velikom broju forumasa kako god da se napise "ne znam" ili "neznam" on skonta "pa ovaj nema blage veze o temi"
sadie_forever

#166 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by sadie_forever »

Kad bi..ali ne osjecaju.Jel razumijes da i ti njima kidas njihova prava samim time sto im preispitujes njihov identitet?
Bascarsija1

#167 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Bascarsija1 »

sadie_forever wrote: 20/04/2020 14:37

Kad bi..ali ne osjecaju.Jel razumijes da i ti njima kidas njihova prava samim time sto im preispitujes njihov identitet?
Pa dobro .. ako se zarati najbolje ce se prepoznati identitet. Ali nemoze se reci da svi ne osjecaju Bosnu svojom. Imas Jovu Divjaka, Vikica, I dosta drugih. Ispalo je kako je ispalo I oni su razocarani (kao i mnogi Bosnjaci). Njih ne vidis na vijestima jer oni nisu interesantni (vijesti o mrznji ubijanju i bijedi ljudi vole da gledaju). Stav mrznje koji predstavlja Dodik ce zavrsiti ili ratom ili odlaskom sa politicke pozornice takvih idiota.

I na kraju ja necu nikome da umem prava na Bosnu ... i indentitet pripadanja Bosni. Ako se to prihvati nece biti rata. A to je jako vazno.
Ludzak

#168 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Ludzak »

Da, kažu da su bosanci.
istoriju bih.

Image
Taj citat franjevca vise ne vrijedi, nazalost. Niti je moguc.
Danas je drugo vrijeme. Sistem je postavljen tako da samo muslimanski narod moze biti Bošnjak, pravoslavac Srbin, katolik Hrvat.
Bošnjaci današnji i Bošnjacima prije, su sasvim različite strukture naroda.
MarlboroGold

#169 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by MarlboroGold »

Kapetan je pravi sin Bosne isto kao sto su prije njega bili Kulin Ban i Tvrtko. Bili, ostali i uvijek ce biti bez obzira na sve pokusaje kojekakvih revizija proslosti i slicnog najvise od strane onih koji bi najvise volili da je BiH nastala od dana kada su osmanlije dosle na balkan. Treba ih biti sramota.
Last edited by MarlboroGold on 23/04/2020 09:49, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#170 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by MarlboroGold »

Ludzak wrote: 23/04/2020 06:56
Da, kažu da su bosanci.
istoriju bih.

Image
Taj citat franjevca vise ne vrijedi, nazalost. Niti je moguc.
Danas je drugo vrijeme. Sistem je postavljen tako da samo muslimanski narod moze biti Bošnjak, pravoslavac Srbin, katolik Hrvat.
Bošnjaci današnji i Bošnjacima prije, su sasvim različite strukture naroda.
Upravo tako i to je zacementirano 93 ako se ne varam.
Ludzak

#171 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Ludzak »

93. su još vise oskrnavili naciju Bošnjak. Samo kad se sjetim one prezentacije dzamijaša, prije popisa stanovništva, kad su nam nabijali na nos...
Nacija:Bošnjak
Vjeroispovjest: Islamska

Faktički su nas suzbili u tor da se samo muslimani mogu nazivati Bošnjacima. Ovi ostali koji ne pripadaju religijskim percepcijama vjerovatno ih smatraju jugobalijama.
The 51st State

#172 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by The 51st State »

Ne lupetajte sa svojim kompleksasenjem.
Milion puta prezvakaana prica.
Tegla ajvara

#173 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by Tegla ajvara »

Ovaj kompleks imaju samo Bošnjaci i ovi muslimani koji ne znaju gdje pripadaju još i nazivaju se Bosancima kao etnos. Zašto ne bi ogradili narodnost na Islam, kad su komšije još prije 150 godina to isto uradili sa svojim nacijama gdje su ih ograničili na religiju. Princip narodnosti na Balkanu ne funkcioniše kao u zapadnoj Evropi, gdje je pravilo da se narodi dijele po jeziku, a kako je Milorad Ekmečić davno rekao da je vjera vododjelnica nacija na Balkanu i ovo treba prihvatiti. Čak i da se Bošnjaci nisu ograničili da su Bošnjaci samo muslimani, broj katolika i pravoslavaca bi bio mizeran u odnosu ja muslimane, jer je proces formiranja srpske i hrvatske je davno zaokružen i tu je gotova stvar. Nebitno gdje oni živjeli. Ovaj princip ogradjivanja na Bošnjaci = muslimani je jedina logična stvar, jer druge nema. Naravno, uvijek se može naći i pravoslavac i katolik koji se izjašnjava kao Bošnjak, ali to je zbog specifične situacije u njegovoj okolini. Nekima bi izgleda najdraže bilo da se '93 uopšte nije gledalo to pitanje i da smo ostali Muslimani jer time ne bi uvrijedili naše komšije, koje nas vec 150 godina kroz razne procese pokušavaju asimilirati.
MarlboroGold

#174 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by MarlboroGold »

The 51st State wrote: 23/04/2020 17:17 Ne lupetajte sa svojim kompleksasenjem.
Samo činjenice. Jasno mi je zašto vam se ta priča ne sluša.

Hu ha susjedi neprijatelji hu ha
The 51st State

#175 Re: Husein- kapetan Gradascevic

Post by The 51st State »

MarlboroGold wrote: 24/04/2020 12:00
The 51st State wrote: 23/04/2020 17:17 Ne lupetajte sa svojim kompleksasenjem.
Samo činjenice. Jasno mi je zašto vam se ta priča ne sluša.

Hu ha susjedi neprijatelji hu ha
ne peglaj me sa tom tugaljivom pricom o nepostojecim cinjenicama, budi marsovac i furaj, a ne da smaras ljude sa infantilnom pricom o nekakvim propustenim sansama oko nacionalnoih bosnjaka.
Locked