Zaboravljena Zepa

Forum za humanitarne akcije.
Locked
Joni

#151 Re: Zaboravljena Zepa

Post by Joni »

SiSaJuMe wrote:
Joni wrote:
mr__bosnjak wrote:http://www.iwpr.net/?apc_state=henibcr2 ... f&o=257086

Skoro da su mi suze na oci posle.

brisemmmmmmmmmmm , samo zbog dede , valahi ,
Last edited by Joni on 10/03/2006 17:51, edited 3 times in total.
mr__bosnjak

#152 Re: Zaboravljena Zepa

Post by mr__bosnjak »

Odgovor je izbrisan.
Last edited by mr__bosnjak on 10/03/2006 20:19, edited 1 time in total.
FindingNemo

Post by FindingNemo »

prije svega moram se sloziti da je jako glupa reakcija da "ne zelim citati dalje jer je pisano ekavicom", a obzirom da sam ja radila taj clanak dobices konkretan odgovor:
naime, originalni tekst je pisan na bosanskom jeziku (ako je to bitno) i taj isti tekst se prevodi na engleski i salje u London na editovanje i objavljivanje jer je u Londonu glavni ured. Svi uredi salju svoje clanke i oni ih gore ubacuju na prethodno zakazan dan.
dalje, taj tekst sa engleskog se ponovo prevodi, u ovom slucaju je prevodilac pretpostavljam govorio ekavicom pa je tako i preveden. ne vidim u cemu je problem, zaista, bitno je da li je tekst dobar ili ne, odnosno u ovoj trenutnoj situaciji je bitno pomoci CAMILU BAJRICU!
komentar doticnog je bio bespotreban i uzasan... :-?
FindingNemo

Post by FindingNemo »

eh ovako, hocete li da stavimo da akcije pocinje 13. 3. i traje do 13.5. jer mislim da je 01. juni ili juli predaleko...u svakom slucaju mi mozemo produziti rok, vidjecemo od odziva ali cisto da stoji u dopisu da je do 13.maja ili? jos prijedloga?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Poredlazem moderatoru da diskusiju o samom tekstu izbrise kako bi kvalitetno nastavili. Ili da forumasi koji su o tome razgovarali to izbrisu pa cu i ja. Dalje, slazem se da je 15 maj dosta. Koji je danas. Stavimo taj datum i datum 15 maj pa mozemo i produzit. Treba nam jos i racun, pa da objavimo a onda cemo sredit i transport.
Reina

Post by Reina »

FindingNemo wrote:prije svega moram se sloziti da je jako glupa reakcija da "ne zelim citati dalje jer je pisano ekavicom", a obzirom da sam ja radila taj clanak dobices konkretan odgovor:
naime, originalni tekst je pisan na bosanskom jeziku (ako je to bitno) i taj isti tekst se prevodi na engleski i salje u London na editovanje i objavljivanje jer je u Londonu glavni ured. Svi uredi salju svoje clanke i oni ih gore ubacuju na prethodno zakazan dan.
dalje, taj tekst sa engleskog se ponovo prevodi, u ovom slucaju je prevodilac pretpostavljam govorio ekavicom pa je tako i preveden. ne vidim u cemu je problem, zaista, bitno je da li je tekst dobar ili ne, odnosno u ovoj trenutnoj situaciji je bitno pomoci CAMILU BAJRICU!
valjda Camilu Basicu ...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ustvari Camizu Basicu. Ali molim vas prestanite sa skretanjem sa teme. Ima PP.
Reina

Post by Reina »

mr__bosnjak wrote:Ustvari Camizu Basicu. Ali molim vas prestanite sa skretanjem sa teme. Ima PP.
ma vala pise i Camil i Cazim ali kako kazes nije ni bitno...
Joni

Post by Joni »

FindingNemo wrote:prije svega moram se sloziti da je jako glupa reakcija da "ne zelim citati dalje jer je pisano ekavicom", a obzirom da sam ja radila taj clanak dobices konkretan odgovor:
nakon ovoga sad mi je jako zao sto sam izbrisao svoje komentare .
to sam uradio na izricitu molbu "bosnjak-a" ( mislim da je tako nik) , covjeka za kojeg sam iz prve prihvatio kao najiskrenijeg humanistu i dobronamjernika .
ja sam poceo citati tekst koji je pisan na ekavici i nisam ga mogao dalje citati jer me je ta ekavica iritirala . da pokusam sto puta uvjek ce mi se isto dogoditi i to nije moj glupi komentar vec je to moj unutrasnji odbranbeni mehanizam protiv kojeg se ja nit zelim nit mogu da borim.
a sad cu ponoviti svoje iskustvo sa humanitarcima iz perioda '92.-'95.godina,
u principu ,
svi su se tako nadmeno i vazno ponasali,
svi su zurili i bili tako zabrinuti da sam se ja cesto pitao kome je teze ,
il njima koji crpe posljednje atome snage da stignu da nahrane i utople gladne i bose u bih
il onima "nezavhalnicima" koji jesu bili gladni i bosi ili koji nisu cjenili trud i porztvovanje "humanitaraca " i "logisticara "koji su to sve radili iz cistog "merhametluka" koji ih je u to vrijeme "zapahno":
na kraju "balade" , svi znamo kako su to oni pedantno radili ,
:shock:
m_r bosnjak ,
sory ,
sumnja se povecala ,
djedo,
cami(z)u ? basicu , halali mi
Last edited by Joni on 10/03/2006 22:46, edited 2 times in total.
FindingNemo

Post by FindingNemo »

OK, onda neka stoji od 15-tog marta do 15-tog maja, zasada...pa lako cemo se dogovoriti ako budemo morali produzavati....
kad se otvori racun odmah cemo poceti sa akcijom, sto prije to bolje...
sorry za gresku u imenu, lapsus....ali nebitno....apsolutno....
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

eh dobro onda. Ja sam napisao tekst koji ce se postavit na Bosnjaci.net i sad nam ostaje racun. Samo neznam sta cemo za transort. Posto sam ja u Svedskoj neznam ko bih mogao ali mozda Hayat? Ali izgelda da si ti u tome vec vrsna pa to prepustam tebi osim ako hoces da ti na neki nacin pomognem.
Za racun imam prijedlog da se onaj "kyodo" opet aktivira ako je moguce, sta kazete?

@Joni
Halalim ti i vjerujem i dedo. Razumijem ja tvoje sumnje ali gledaj, sirenje tih sumnji na druge stvara osjecaj da ce sve propast, osjecaj nepovjerenja i zacatava i skrece sa akcije sa cime sanse za uspjeh opadaju. Zato molimte otvori novu temu ili pisi PP jer nismo ti i ja oni bez krova nad glavom.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Jel se svi slazu da se tekst objavi? Jer cemo dobit dobit vise donacija a nece iko dobit "svu slavu" zbog toga. Ali treba nam racun pa i onda da pitam ako cu postavit neciji e-mail? Ono ko kontakt?
FindingNemo

Post by FindingNemo »

OK, ovako...ja cu u toku ove sedmice (sutra ili prekosutra) vidjeti sa mojim prijateljem da se ta vijest objavi i na jos jednoj web stranici. Da li mi mozes ti poslati svoju verziju koja ce ici na net, da se moze objaviti ovamo ili da ja pravim drugu? Treba mi i br. racuna...ja ne znam ko je to bio preuzeo ali ukoliko je to rjeseno onda neka neko posalje samo da se moze ubaciti na dopis koji ce ici na net. Isto vazi i za kontakt, nije problem ako niko nece moze ici moja mail adresa ili br. telefona, meni je svejedno samo da se ne ganjamo danima oko toga...ako mozemo sto prije skontati ko bi to preuzeo tim bolje. hm, mislim da je to sve...ako hocete mogu nazvati sutra Hayat pa vidjeti sa njima da li bi i oni zeljeli da budu dio ove akcije, a usput da vidim sa njima i za prevoz???? JAVITE STO PRIJE....
Pozdrav iz snjeznog Sarajeva.... :-D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Sutra najnovije informacije :) Ako Bog da!
FindingNemo

Post by FindingNemo »

hm, iskreno se nadam sto ljepsim vijestima...nego, mene brine ovaj racun...je li to neko preuzeo, ima li nekih novina...ja nisam nista objavila na netu jer ne mogu bez racuna i kontakta.....STA DA RADIM? HELP! :sad:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

FindingNemo wrote:hm, iskreno se nadam sto ljepsim vijestima...nego, mene brine ovaj racun...je li to neko preuzeo, ima li nekih novina...ja nisam nista objavila na netu jer ne mogu bez racuna i kontakta.....STA DA RADIM? HELP! :sad:
...bio je konkretan prijedlog, nakon kojeg sam ja na ignore :roll:

...sacekajmo...Ahmmed ce valjda naci rjesenje :)
FindingNemo

Post by FindingNemo »

ah da, to sam potpuno zaboravila...mislim, moze se i to provjeriti zasto da ne...ja sam za, ali mozemo sacekati do sutra da vidimo kakve nam novosti donosi Ahmmed... :-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Finding Nemo tebi sam poslao PP sa tekstom hocel jos neko? Nego hocul ga objavljivat? Trebal nesto drugo pisat? Hocel racun? Vrijeme tece...
FindingNemo

Post by FindingNemo »

poslala sam ti odgovor, mislim da bi bilo dobro da sacekamo racun...a sto se tice teksta, pa sta ja znam...mozda ratni dio i nije toliko bitan, mislim jeste ali ipak najbitnije je da objasnimo trenutno stanje...ako hoces izbaci ga na forum pa mozemo zajedno vidjeti...iako ga ja moram mijenjati zbog duzine...cujemo se....ali sto prije jer vrijeme definitivno istice...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

mr__bosnjak wrote:Eh ovako. Sredio sam da se akcija moze objavit na Bosnjaci.net. Znam da neki imaju razlicitih razmisljanja tipa "nacionalizam" ali da se sada nesvadzamo okolo, kosto sam rekao bolje je da sto vise ljudi sazna ne zbog nase promocije nego zbog toga sto nepoznaju svi forum, a znam da su posjetioci Bosnjaci.net merhametli i bice samo bolje za dedu. Pa nemojte da vasa osjecanja idu ispred dedine kuce. Ali da bih objavio moram imat racun(akcije) kao i datume ako su potrebni. Tako hajmo se dogovrit pa da ja i Nemo objavimo, Ahmmed je svoje odlicno odradio i dalje radi kao i ostali. Pa hajde ljudi idemo.
ZA DEDU
nisam upratio sve od pocetka, ali mislim da se poziv za akcije u Zepi moze uputit i bhmuslimmonitoru, islambosni, i ostalim stranicama, ako vec niste...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Dobra ideja. Ali prvo mora postojat racun. A onda cu vidjet ako neko hoce.

@Finding Nemo
Primio sam poruku i dao odgovor. A evo svima tekst pa recite sta mislite. Ako vam se nesto nesvidza molim da lijepo kazete sta i zasto bez nekog bezveznog prepucavanja.

"Zaboravljena Žepa

Poštovani čitatelji Bošnjaci.net,

Naša ekipa je nedavno uzela učešće u akciji koja je započeta na forumu stranice Sarajevo-x.com "Pomoč Žepi". Akcija će prikupljati sredstva za izgradnju kuće beskučnom dedi Ćamizu Bašiću, te pomoč njemu, njegovoj porodici i drugim Žepljacima u formi hrane, odjeće itd. Kada je poćela agresija na Bosnu i Hercegovinu u prirodno izoliranoj Žepi je započeta odbrana, koja je izrasla u zvanični dio Armije Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH je branila Žepu od brojnih napada Četnika i mjesto je primilo tolko izbjeglica koji su bježali sa okupiranih područja da je stanovništvo od 3000 skočilo na 17000. Žepa se uspjela odbranit te je proglašena "sigurnom zonom" u koju su došle snage međunarodne zajednice. Iako je mjesto bilo "sigurna zona" Ujedinjenih Nacija Četnici su bombardovali mjesto, odnoseći nedužne živote i pokušavali da ga okupiraju. Uprkos toga, Armija RBiH je uspjevala da zadrži mjesto i čak da oslobađa teritorije. Ali sa sve više njenog slabljenja Četnici su samo čekali pogodan trenutak, dok su ponosni Žepljaci odbijali bilo kakvu predaju svojih domova. Nakon pada Srebrenice stanovništvo Žepe(dobro znajući šta se u Srebrenici desilo) je bilo u panici. Glavni cilj komandanta Avde Palića kojeg je Rasim Delić proglasio "labavim" je bio da se nedužno civilno stanovništvo evakuiše te da se njegovi vojnici živi izvuku. Nakon pregovora sa Ratkom Mladićem, Radoslavom Krstićem i drugim četničkim vođama pod nadzorom Međunarodne Zajednice, on je uhapšen i odveden od strane dvojice Mladićevih vojnika. Do dan danas se nezna gdje je i iako je u životu. Istovremeno izvršena je evakuacija Žepe ali su mnogi civilni muškarci u grupama od 50-80 vađeni iz autobusa i kamiona te ubijani. Vojnici su pobjegli u šumu, neki su došli do slobode dok su neki umrli od gladi a neki uhapšeni od Četnika te ubijeni ili poslati u koncetracione logore u Srbiji. Pad Žepe se desio 25 jula 1995. godine. Žepljanskih žrtava se opet ljudi nesjećaju. Povratnici u Žepi nemaju radnji, vode, struje, rijetko hrane, kuća i mnogo toga a vlada "RS"-a ih ignoriše dok FBiH i uopće bošnjački svijet vrlo malo radi za njih. Ove godine su same dede i nane, koji su vjerovatno nekoga najbližeg izgubili obilježili godišnjicu okupacije Žepe. Nije bilo ikoga od bosanskih ili stranih medija ili uopće ikoga osim njih tu. U Žepi pod ovakvim uslovima živi oko 500 ljudi.

Dedo Ćamiz je star čovjek od 75 godina, vratio se na ognjište. Ali, njega nema. On živi u štali. Bukvalno pravoj štali! To pod lošom higijenom i bez hrane, vode i struje i sa jako malom penzijom(ako je uopće ima) vršeći teške poslove, on provodi dane. Nije mu iko prišao u pomoč. Ima dvije kćerke koje su se takođe vratili u Žepu, one isto žive pod jako teškim uslovima. Ne samo da dedo nema kuće nego nema prehrane i osnovnih ljudskih potreba. Nakon otvaranja teme o ovome na forumu "Sarajevo-x.com" brzo je nadošla ideja forumaša da se dedi Ćamizu izgradi kuća. Nakon dugog pregovaranja forumaši su se dogovorili da otvore neutralni račun te da skupljaju pare, da od istih para i drugih donacija kupe namještaj, hranu, namjernice i ostalo potrebno za dedu te se to njemu isto proslijedi dok bi se vršio pritisak na razne državne institucije za izgradnju kuće koja će onda istim namještajem bila uređena. Sa ovim bi dedo dobiju konačno "krov nad glavom" i uslove za na neki način običan život a i njegove kćerke bi dobile bar malo pristojnije živote.

Ako nemožemo kaznit agresore i zločince, oživiti mrtve itd. Možemo pomoč živima, možemo pomoč ljudima koji su preživjeli pokušaj istrjebljenja, i uprkos da su im imena bila na listi za nestanak oni su preživjeli ali da bi danas živjeli pod najgorim uslovima, i često sa mnogima iz familije u mezarima. Web-magazin Bošnjaci.net i forumaši Sarajevo-x, vas, kao Bošnjake, Bosance, Sanđaklije, patriote, humaniste ali prvenstveno kao ljude bez obzira na nacionalnost molimo da svojoj braći i sestrama u Žepi pomognete kroz donacije i ukljućenje u akciju " Pomoč Žepi"!

Za donacije šaljite ih na sljedeći račun:

Obaviještaji o akciji:

E-mail odgovornih:

Akcija traje od 15 marta do 15 maja 2006. godine."

Ko hoce da mu e-mail bude na kontaktu neka kaze pa cemo napisat i ime drzave gdje ste.
djevojka iz sjene

Post by djevojka iz sjene »

Ljudi,

Tek sad upratih temu. Mislim da je akcija super i podrzavam je u svakom slucaju. I sama cu pomoci koliko mognem.
Sto se tice teksta koji je mr_bosnjak napisao, mislim da je preopsiran.
Ja sam zainteresovana za temu, pa je malo nedostajalo da odustanem od citanja, kako ce tek ljudi koje to ne zanima mnogo.
Tekst bi trebao biti sto kraci, kako bi bio efektivniji, i drzao ljudima paznju.

Najbitnije je opisati dedinu trenutnu situaciju, a svi manje vise znaju kako je on dosao u tu situaciju. To je moje misljenje, a vi jos malo razmislite.
Voljela bih i ja da dobijem konacnu verziju teksta, kako bih je proslijedila na razlicite strane, ako nije problem.
Nemo, tvoju skracenu verziju bih takodjer voljela vidjeti.

Pozdravljam vas i samo naprijed! :)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Mozda da se dio o ratu smanji?
djevojka iz sjene

Post by djevojka iz sjene »

[quote="mr__bosnjak"]Mozda da se dio o ratu smanji?[/quote

Na to sam i mislila. Smatram da nema potrebe da se toliko opsirno pise o ratnim desavanjima, jer to u ovom slucaju nije najbitnije.
Bitno je opisati dedinu situaciju, o kakvoj je akciji rijec, na koji ce se nacin realizovati i sl.
Sto krace, to bolje...to je moje misljenje.
Eh sad, bitno je da se taj racun skonta sto prije, bez toga ne mozemo nista. Nisam potpuno u toku, pa bih voljela znati dokle je to doslo.
I ko ce tacno uzeti aktivno ucesce u akciji, fino je sto ljudi podrzavaju akciju ovdje, ali ko ce se bas aktivno i na koji nacin ukljuciti u ovo, kako bi se zaista i realizovala.

Dajte ljudi da se malo bolje organizujemo! :)
Dajte konkretne prijedloge, ko ih ima.
orca

Post by orca »

Mislim da je sada najvaznije objaviti broj ziro-racuna da bi ljudi koji zele mogli reagovati.
Locked