Kome dati vitre?

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
ljubilac

#51 Re: Kome dati vitre?

Post by ljubilac »

Zekat se može dati samo vjerniku i to onom uzornom, zato pažljivo. ;)
jasminasab

#52 Re: Kome dati vitre?

Post by jasminasab »

karanana wrote:a gdje se tacno na carsiji nalazi ova zilhina kuhinja?
Narodna kuhinja, Halaci 8, 033 237 189 - Navigator nema adresu u bazi, a najlakse bi mi bilo da ti okacim sliku. Nalazi se u jednoj od ulicica ispod Sebilja, kad krenes prema Mrkvi, odmah prije fontane skrenes desno i na kraju ulice. S autom, sa Obale skrenes lijevo kod apoteke i odmah desno i odmah lijevo na cosku. Opisi boli glava, al valjda ces se snaci. :D
coek wrote:Ima jedna skupina bivsih studenata ETF-a, kojima su se prikljucili i svi ostali i ta grupa stalno organizuje akcije kodnog naziva "Ovce". O cemu se radi: skupi se odredjena suma novca za 9-10 ovaca, pa se iste kupe i isporuce on the face of the place nekoj od brojnih povratnickih porodica, uglavnom u Istocnoj Bosni. Ideja nije da se uruci novac, novac se jel'te brzo pojede, vec da se koliko toliko ljudima dugorocno pokusa ublaziti teska situacija. Ovo je meni najbolji izbor za dati sadaku ili zekat.

BTW, upravo je zavrsena akcija Ovce 13, a vec je u toku nova: Ovce 14
Ima li gdje na netu nesto o "Ovcama"? :-) Mislim da je ideja super i mozda bih se i ja ukljucila, samo naravno zelim vise informacija.
karanana

#53 Re: Kome dati vitre?

Post by karanana »

hvala jas, nasao sam je jucer, ulica odmah lijevo od cevabdzinice hodzic 2. ja sam odnijeo lovu tamo, pa sta bude-bude...nek zapamte, ja ih ne gledam gdje mi lovu trose ali ih gleda bog u kojeg se toliko kunu.
coek

#54 Re: Kome dati vitre?

Post by coek »

...
Last edited by coek on 22/03/2010 14:04, edited 1 time in total.
jasminasab

#55 Re: Kome dati vitre?

Post by jasminasab »

coek wrote:jasminasab:
HRAST -> Mirza Hadzi ...
:D :-) :lol: Oki, saljem mail odmaK.
bibica

#56 Re: Kome dati vitre?

Post by bibica »

Prodje i ramazan i bajram,
sadaka se moze uvjek davati siromasnim ljudima,a eto i vitri se daju ljudima koji nemaju a koji klanjaju i otklanjaju vitre,
ovdje se ocito radi o dobroj reklami - organizaciji i to humanitarnoj...ali ne i o vitrima,ipak je to vezano za islamski obred u ramazanu...ima jako puno ljudi kojima treba pomoc,
da ne zaboravim,ja sam svoje vitri dala na dva mjesta,starim vjernicima,slabog imetka..a pred kuhinju sam dala ljudima paketice,da se oslade za bajram,i to njima u ruke-halalosum
pozdrav svima
Pearl

#57 Re: Kome dati vitre?

Post by Pearl »

otislo je malo predaleko, komentari su pobrisani...

nek svako pomaze kako hoce i kome hoce..

takodjer, sva prica o tetki Zilhi zavrsava ovdje.. svaki novi komentar ce se brisati, jer ce se smatrati pljuvanjem.. mislim da je 2 stranice dosta, cak i ako zelite da upozorite ostale ..
rudy81

#58 Re: Kome dati vitre?

Post by rudy81 »

na drugoj temi se raspravljalo nasiroko o fetvi o sadekatu-l-fitru i zaista ne zelim da se nastavi rasprava ovdje,

podizem temu s ciljem da se postave prijedlozi kome ove godine dati vitre, ako neko zna neki konkretan slucaj neka proslijedi, jer evo ostalo je jos nekoliko dana za to.
Ljuska_u_BaklaFi

#59 Re: Kome dati vitre?

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

I meni bi dobro dosao neki prijedlog :)
Pasiflora

#60 Re: Kome dati vitre?

Post by Pasiflora »

iceman ze

#61 Re: Kome dati vitre?

Post by iceman ze »

Nanu Kadiru u B.Potoku, obidjem svaki mjesec, kada bude plata. Saznao sam za nju preko udruzenja "Dobro". Zamolim je da prouci dovu za moju porodicu, tako da ne ispadne sadaka za ono sto joj donesem. Mislim da svako moze pronaci takvu osobu, ima ih dosta.
simbabimba

#62 Re: Kome dati vitre?

Post by simbabimba »

iceman ze wrote:Nanu Kadiru u B.Potoku, obidjem svaki mjesec, kada bude plata. Saznao sam za nju preko udruzenja "Dobro". Zamolim je da prouci dovu za moju porodicu, tako da ne ispadne sadaka za ono sto joj donesem. Mislim da svako moze pronaci takvu osobu, ima ih dosta.

Ovo ne razumijem? Moze pojasnjenje?
samina_swe

#63 Re: Kome dati vitre?

Post by samina_swe »

simbabimba wrote:
iceman ze wrote:Nanu Kadiru u B.Potoku, obidjem svaki mjesec, kada bude plata. Saznao sam za nju preko udruzenja "Dobro". Zamolim je da prouci dovu za moju porodicu, tako da ne ispadne sadaka za ono sto joj donesem. Mislim da svako moze pronaci takvu osobu, ima ih dosta.

Sadaka i sadakatul fitr(vitre) nisu isti,vitre su obaveza a sadaka kad mozemo i koliko mozemo.A vitre se smiju dati samo muslimanima,dok sadaka moze kome god treba.
simbabimba

#64 Re: Kome dati vitre?

Post by simbabimba »

@samina_swe - ne pitah tebe, pa ni ne kontas sta pitam.
sabanss

#65 Re: Kome dati vitre?

Post by sabanss »

ljubilac wrote:Zekat se može dati samo vjerniku i to onom uzornom, zato pažljivo. ;)
Nemoj pricati o stvarima koje ne znas...
Mustafapasa

#66 Re: Kome dati vitre?

Post by Mustafapasa »

ja bih volio da dam vitre nekom ko je bas tezak socijalno ekonomski slucaj, ako neko ima takvog nekog neka mi javi na PP...poslije bih tu osobu vjerovatno s vremena na vrijeme obilazio...
danas ljudi svasta su spremni uradit...jedna zena, pod ovim okriljem me je zeznula jednom
Not My Idea

#67 Re: Kome dati vitre?

Post by Not My Idea »

simbabimba wrote:

Mislim da je htio rec da je zamoli da prouci za njegovu porodicu nesto da ne bi bilo da joj daje milostinju.
Inace, ova sura se uci za neciju nafaku, il za nekog umrlog. Pretezno se nekom plati da je prouci.
iceman ze

#68 Re: Kome dati vitre?

Post by iceman ze »

simbabimba wrote:

Postoje osobe, kojima je neugodno primiti pomoc, bez obzira koliko im ona bila neophodna. S obzirom da se radi o vjernicima, zamolim ih da upute dove mojoj porodici. Sta sad tu nije jasno?
kadinica

#69 Re: Kome dati vitre?

Post by kadinica »

Sadaka i vitre se daju sa halalom, bez ikakve protuusluge. Učenje zauzvrat je pogrešno, pogotovo tražiti da neko uči umrlom. Dovoljan je nijjet, Allah najbolje zna.
NeyTheHa

#70 Re: Kome dati vitre?

Post by NeyTheHa »

.
iceman ze

#71 Re: Kome dati vitre?

Post by iceman ze »

Sa halalom sam nahranio gladna usta, i to cinim svaki mjesec kada god mogu. Radi protuusluga nisam ni otisao. To sto sam rekao za dovu, rekao sam zato sto je bila uplakanih ociju i osjecala se neugodno. Drzava joj je uzela 70 KM invalidnine, tako da sada ne dobija nista.

Mislim da neki ljudi samo traze opravdanje za necinjenje. Pokrenite se iz svojih stolica, i uradite vi nesto sa nijetom.
crnojević

#72 Re: Kome dati vitre?

Post by crnojević »

OVO JE BILO COPY-PASTE, al' nema se tu šta mudrovat propis je jasan.

Sadekatul-fitr je pravo siromašnih muslimana. Najbolje je da se o¬na daje siromasima iz kruga familije, da bi se na taj način sastavilo između ibadeta davanja sadkatul-fitra i održavanja rodbinskih veza. Međutim, o¬nima koje smo i o¬nako dužni izdržavati nije ispravno davati sadekatul- fitr.
Pa tako nije dozvoljeno da se daje sadaka:
-Ocu, majci, djedu, neni i pradjedu ili praneni, ukoliko su živi, itd.
-Djeci, unucima, praunucima itd.
-Muž- ženi, ili žena mužu, jer o¬ni imaju zajedničke koristi..
Ostalim članovima porodice, kao što su braća, sestre, njihova djeca, amidže, strine i njihova djeca, daidže, ujače i njihovoj djeci itd., ukoliko o¬ni zaslužuju sadaku.
Imajući u vidu da je sadekatul-fitr jedna vrsta zekata o¬n se ne daje osobama ili kategorijama ljudi kojima nije dozvoljeno davati ni zekat, kao npr. kafiru, nevjerniku koji je neprijatelj islama, ili velikom grješniku/fasiku, odnosno o¬nome koji je grješnik i koji to javno čini i izaziva muslimane svojim grijehom.
Dalje, nije dozvoljeno davati ni o¬nome ko je bogat, ili o¬nome koji ne radi iz razloga što je lijen ili neće, mutebatil, ili o¬nome ko je murted odnosno otpadnik od islama. Ili ocu ili sinu, supruzi, jer o¬naj ko tako postupa kao da sam sebi daje istu..
Siromasi istog mjesta u kome se živi su preči da uzmu sadekatul-fitr od drugih.
bogumila

#73 Re: Kome dati vitre?

Post by bogumila »

crnojević wrote:OVO JE BILO COPY-PASTE, al' nema se tu šta mudrovat propis je jasan.

Sadekatul-fitr je pravo siromašnih muslimana. Najbolje je da se o¬na daje siromasima iz kruga familije, da bi se na taj način sastavilo između ibadeta davanja sadkatul-fitra i održavanja rodbinskih veza. Međutim, o¬nima koje smo i o¬nako dužni izdržavati nije ispravno davati sadekatul- fitr.
Pa tako nije dozvoljeno da se daje sadaka:
-Ocu, majci, djedu, neni i pradjedu ili praneni, ukoliko su živi, itd.
-Djeci, unucima, praunucima itd.
-Muž- ženi, ili žena mužu, jer o¬ni imaju zajedničke koristi..
Ostalim članovima porodice, kao što su braća, sestre, njihova djeca, amidže, strine i njihova djeca, daidže, ujače i njihovoj djeci itd., ukoliko o¬ni zaslužuju sadaku.
Imajući u vidu da je sadekatul-fitr jedna vrsta zekata o¬n se ne daje osobama ili kategorijama ljudi kojima nije dozvoljeno davati ni zekat, kao npr. kafiru, nevjerniku koji je neprijatelj islama, ili velikom grješniku/fasiku, odnosno o¬nome koji je grješnik i koji to javno čini i izaziva muslimane svojim grijehom.
Dalje, nije dozvoljeno davati ni o¬nome ko je bogat, ili o¬nome koji ne radi iz razloga što je lijen ili neće, mutebatil, ili o¬nome ko je murted odnosno otpadnik od islama. Ili ocu ili sinu, supruzi, jer o¬naj ko tako postupa kao da sam sebi daje istu..
Siromasi istog mjesta u kome se živi su preči da uzmu sadekatul-fitr od drugih.
:thumbup:
mimi2

#74 Re: Kome dati vitre?

Post by mimi2 »

Htjela bih dodati nesta za vitre: Koliko ja znam cilj vitre je da onaj kome se da ima da se fino najede za bajram i tako obraduje. Zbog toga se mora dati prije bajrama za razliku od zekata koji se moze dati bilo kada.

Takodjer, ne bih htjela reci nesta pogresno no bila sam poprilicno iziritirana fetvom da se vitre moraju dati IVZ:

1. sumnjam da IVZ ima dostup svim siromasnim ljudima koje cemo mi poznavati kao komsije ili preko nekoga
2. ako se daje centralnoj organizaciji ne vidim razliku izmedju ovoga i poreza koji vec placamo drzavi (isto vazi i za zekat - znam da nisu iste kategorije zekata i "kako bi se trebao trositi dohod od poreza", ali imaju dosta zajednickog da bi bilo validno)
3. rado bih da imam povjerenja u IVZ, no nazalost nema 100% povjerenja kada postoji ljudski faktor

No ako je IVZ bas voljan,(1) moze dati uslugu da kaze kome bi moglo biti potrebno, ili (2) da postoji sistem da se zna kome je vec koliko pomoci pristiglo da se ne bi desilo da na jedno mjesto ide previse, dok na drugo nikoliko.
CaneBos

#75 Re: Kome dati vitre?

Post by CaneBos »

mimi2 wrote:Htjela bih dodati nesta za vitre: Koliko ja znam cilj vitre je da onaj kome se da ima da se fino najede za bajram i tako obraduje. Zbog toga se mora dati prije bajrama za razliku od zekata koji se moze dati bilo kada.

Takodjer, ne bih htjela reci nesta pogresno no bila sam poprilicno iziritirana fetvom da se vitre moraju dati IVZ:

1. sumnjam da IVZ ima dostup svim siromasnim ljudima koje cemo mi poznavati kao komsije ili preko nekoga
2. ako se daje centralnoj organizaciji ne vidim razliku izmedju ovoga i poreza koji vec placamo drzavi (isto vazi i za zekat - znam da nisu iste kategorije zekata i "kako bi se trebao trositi dohod od poreza", ali imaju dosta zajednickog da bi bilo validno)
3. rado bih da imam povjerenja u IVZ, no nazalost nema 100% povjerenja kada postoji ljudski faktor

No ako je IVZ bas voljan,(1) moze dati uslugu da kaze kome bi moglo biti potrebno, ili (2) da postoji sistem da se zna kome je vec koliko pomoci pristiglo da se ne bi desilo da na jedno mjesto ide previse, dok na drugo nikoliko.

Moj ti je savjet kad vec imas volje da vitre das upravo siromasnima, onda se ne opterecuj previse sa fetvama IZ, jer je previse lako naci one koje ce vitre itekako obradovati licno urucene s tvoje strane. :=)
Post Reply