Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
- protest.ba
#51 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
ho'sh sa mnom u tal... evo ti 50%
- ljubav_aha
#52 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
hvala,mIRcerka,to razumijemmIRCerka wrote:forumasica danas je sve to prije 2 godine provjeravala, i na kraju je poslala pismo preporucenom postom u koverti sa nekim linijama unutra, i keshom...jer i kad uplatis na neki donatorski racun, to se mora prebaciti na transakcijski, i banka u kojoj su ti oba racuna, vjerovala ili ne, uzme proviziju sto ti s racuna na racun prebaci...ljubav_aha wrote:nalazim se u SAD,inace sam se raspitivala u vezi slanja lijekova,rekli su da se mora djelovati iz mjesta gjde se pruza pomoc,tacnije najbliza lokacija CK,tako da sam jednom prilikom sakupila novac i poslala direktno na ime osobe kojoj je trebala pomoc
mogu se raspitati da djelovanje CK sa drugim organizacijama,iako nisam sigurna o internacionalnim relacijama,zadnjih nekoliko godina sam rad CK sa imigracijom je suzen iz siguronosnih ralzoga
mozes mi takodje poslati P.P. o konkretnim podacima i cilju misije
vecina nase raje salje novac licno sakupljen i poslan na adresu osobe kojoj je potreban ili na ime osobe koja ce proslijediti novac
pitala sam i na radnom mjestu za slanje donacija u inostranstvo,ne moze,jer kompanija mora mati ugovor za donacije,znaci proces mora biti legaliziran,i ceto je porces usmjeren lokalno
znaci,poslat cu ti P.P. nakon pronalska odgovora na vlastita i tvoja pitanja,ili me pitaj ovjde,na forumu
naravno,sve sto se radi pod sredstvom bankovnog sistema se mora izuvci interes/provizija
npr. bolje je poslati iz western union u eurima a ne u dolarima,banka ce naravno uraditi proviziju tokom primanja novca u BiH,jer je uradila uslugu,servis,ali ce isto tako,ako trebate prebaciti sumu novca sa dolara na eura,takdjer ce vam uzeti novac za uradjenu uslugu,tako sam obavijetena
kesh sam slala na direktnu kucnu adresu,jer ne zelim biljezenje medjunarodnih tranzakcija,nraocito ne sa mojih privatnih racuna
-
jasminasab
#53 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
@omar little
Nisam pisala nista na ovu temu ranije jer je od nje ispalo nesto sto nije trebalo da bude, a nisam zeljela da kazem nesto zbog cega bih mogla kasnije pozaliti. Mozda bi i sada bilo pametnije da kliknem iksic na vrhu stranice i ponasam se kao da me se ne tice sta neko pise po forumu, ali onda bih ja bila ista kao nasi vrli politicari, a nisam. Napomenucu jos da sam ja clanica prozvanog udruzenja, ali ovo cu napisati kao svoj licni stav.
Nas par koji smo ovo udruzenje digli iz mrtvih i iznijeli mnoge akcije na svojim ledjima, pri tome ne stedeci sebe, dolazeci u probleme na poslu i zanemarujuci nama drage osobe zbog visih ciljeva, cuvamo ovo DOBRO kako neki znaju reci "kao svoje dijete", njegujemo ga, pazimo, volimo i branimo. Ovo ne pisem da bih se zalila i igrala na kartu "mi smo volonteri, sta ti hoces", niti da bih trazila opradvanje, nego da bih te zamolila da se pokusas na trenutak staviti u nasu kozu i razumjeti zasto su neki postovi bili obojeni bojama kojima su bili obojeni. Ja se ne mogu izvinjavati u tudje ime, ali vjerujem da niko nije imao namjeru biti zlonamjeran prema tebi ni prema bilo kome drugom.
Meni je zao sto je cijela ova prica ispala kako je ispala, iz vise razloga. Prvo, zbog tebe koja se, vjerujem, ne osjecas nimalo lijepo nakon svega. Drugo, zbog gospodje na ciji si racun novac uplatila. Ja sam s njom kontaktirala nekoliko puta (ja sam inicirala i cijelu pricu o njoj i njenoj porodici nakon sto sam ih posjetila sa djevojkom koja nam je slucaj prijavila) i nikada nisam stekla dojam da bi ona lagala o primitku novca (iako u ovom trenutku i ta opcija stoji kao otvorena), a zasto se desilo da je "legao" bas sad, ne znam. Rekla bih slucajno, ali ja u slucajnosti ne vjerujem. Zato cu reci (pod pretpostavkom da zena ne laze i sa sigurnoscu da mi ne lazemo) da je to vjerovatno bas tako trebalo da se desi bas sad, kako bi se pokazalo sta cemo mi s tom informacijom (mogli smo je i ne napisati da ti ne bi pomislila bas to sto si pomislila) i kako ces ti reagovati na sve to (a reagovala si isto kako bih vjerujem i ja u tvojoj kozi). Ja ne znam sta je taj "bank trace" koji spominjes (pretpostavljam da se time uprati tok novca sa datumima od banke do banke?), ali nadam se da ce otkriti gdje je bio zastoj, te da ces nas o tome obavijestiti. I na kraju, zao mi je i zbog nas, jer vjerovala ili ne, nama si i ti jedna i tamo negdje u USA bitna, ne zato sto si nekome za koga se mi borimo dala pare (a neces dati vise) nego zato sto si ti tako daleko prepoznala Ono Nesto u nama, a sad mislis da si se prevarila. Ja sam zbog toga stvarno tuzna. Govorim "nama" jer ja poznajem "nas" i vjerujem da je tako, ne zastupam stav udruzenja nego svoj licni, kako vec rekoh.
Odgovarati te necu, razuvjeriti te pretpostavljam ne mogu iako bih voljela, sve sto mogu reci je da se nadam da ce vrijeme pokazati neke stvari i da neces dici ruke od pomaganja ljudima u BiH, preko nas ili bez nas.
Na kraju, hvala ti - sto si poslala novac gospodji i na strpljenju koje si pokazala.
Nisam pisala nista na ovu temu ranije jer je od nje ispalo nesto sto nije trebalo da bude, a nisam zeljela da kazem nesto zbog cega bih mogla kasnije pozaliti. Mozda bi i sada bilo pametnije da kliknem iksic na vrhu stranice i ponasam se kao da me se ne tice sta neko pise po forumu, ali onda bih ja bila ista kao nasi vrli politicari, a nisam. Napomenucu jos da sam ja clanica prozvanog udruzenja, ali ovo cu napisati kao svoj licni stav.
Nas par koji smo ovo udruzenje digli iz mrtvih i iznijeli mnoge akcije na svojim ledjima, pri tome ne stedeci sebe, dolazeci u probleme na poslu i zanemarujuci nama drage osobe zbog visih ciljeva, cuvamo ovo DOBRO kako neki znaju reci "kao svoje dijete", njegujemo ga, pazimo, volimo i branimo. Ovo ne pisem da bih se zalila i igrala na kartu "mi smo volonteri, sta ti hoces", niti da bih trazila opradvanje, nego da bih te zamolila da se pokusas na trenutak staviti u nasu kozu i razumjeti zasto su neki postovi bili obojeni bojama kojima su bili obojeni. Ja se ne mogu izvinjavati u tudje ime, ali vjerujem da niko nije imao namjeru biti zlonamjeran prema tebi ni prema bilo kome drugom.
Meni je zao sto je cijela ova prica ispala kako je ispala, iz vise razloga. Prvo, zbog tebe koja se, vjerujem, ne osjecas nimalo lijepo nakon svega. Drugo, zbog gospodje na ciji si racun novac uplatila. Ja sam s njom kontaktirala nekoliko puta (ja sam inicirala i cijelu pricu o njoj i njenoj porodici nakon sto sam ih posjetila sa djevojkom koja nam je slucaj prijavila) i nikada nisam stekla dojam da bi ona lagala o primitku novca (iako u ovom trenutku i ta opcija stoji kao otvorena), a zasto se desilo da je "legao" bas sad, ne znam. Rekla bih slucajno, ali ja u slucajnosti ne vjerujem. Zato cu reci (pod pretpostavkom da zena ne laze i sa sigurnoscu da mi ne lazemo) da je to vjerovatno bas tako trebalo da se desi bas sad, kako bi se pokazalo sta cemo mi s tom informacijom (mogli smo je i ne napisati da ti ne bi pomislila bas to sto si pomislila) i kako ces ti reagovati na sve to (a reagovala si isto kako bih vjerujem i ja u tvojoj kozi). Ja ne znam sta je taj "bank trace" koji spominjes (pretpostavljam da se time uprati tok novca sa datumima od banke do banke?), ali nadam se da ce otkriti gdje je bio zastoj, te da ces nas o tome obavijestiti. I na kraju, zao mi je i zbog nas, jer vjerovala ili ne, nama si i ti jedna i tamo negdje u USA bitna, ne zato sto si nekome za koga se mi borimo dala pare (a neces dati vise) nego zato sto si ti tako daleko prepoznala Ono Nesto u nama, a sad mislis da si se prevarila. Ja sam zbog toga stvarno tuzna. Govorim "nama" jer ja poznajem "nas" i vjerujem da je tako, ne zastupam stav udruzenja nego svoj licni, kako vec rekoh.
Odgovarati te necu, razuvjeriti te pretpostavljam ne mogu iako bih voljela, sve sto mogu reci je da se nadam da ce vrijeme pokazati neke stvari i da neces dici ruke od pomaganja ljudima u BiH, preko nas ili bez nas.
Na kraju, hvala ti - sto si poslala novac gospodji i na strpljenju koje si pokazala.
- Asana
#54 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Naslov teme je : Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Pa evo da ja dam koju informaciju: upoznala sam ekipu odazivajuci se na njihove pozive za skupljanje hrane i sl, i zakljucila da su to ljudi kojima bih ostavila kljuceve od stana, dala PIN code, bila zirant
Omar, dobijes potpuno objasnjenje od konyana, i onda opet sumnjas "kako to da bas sad.." ...
Tebi ne bih dala gore nevedeno
Pa evo da ja dam koju informaciju: upoznala sam ekipu odazivajuci se na njihove pozive za skupljanje hrane i sl, i zakljucila da su to ljudi kojima bih ostavila kljuceve od stana, dala PIN code, bila zirant
Omar, dobijes potpuno objasnjenje od konyana, i onda opet sumnjas "kako to da bas sad.." ...
Tebi ne bih dala gore nevedeno
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#55 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
E sad, kesh je ova forumasica poslala meni na adresu firme, svve kovertirala kao da je poslovna korespodencijaljubav_aha wrote:
hvala,mIRcerka,to razumijem![]()
naravno,sve sto se radi pod sredstvom bankovnog sistema se mora izuvci interes/provizija
npr. bolje je poslati iz western union u eurima a ne u dolarima,banka ce naravno uraditi proviziju tokom primanja novca u BiH,jer je uradila uslugu,servis,ali ce isto tako,ako trebate prebaciti sumu novca sa dolara na eura,takdjer ce vam uzeti novac za uradjenu uslugu,tako sam obavijetena![]()
kesh sam slala na direktnu kucnu adresu,jer ne zelim biljezenje medjunarodnih tranzakcija,nraocito ne sa mojih privatnih racuna
A preko Westerna je par ljudi slalo iz amerike dolare za SOS udruzenje, na moje ime isto, ja odem, dignem svih 100 dolara sto posalju, dolare predam cika velji...posto su dolari poslani za Mladenku, koja se trebala izmjestit van BiH za operaciju, skontali smo da je tako bolje da ne gubimo ni feninga konverzijama....
tad mi je cika Velja i objasnio ovo za donatorski i transakcioni racun
-
teAMICA
#56 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
evo ovako,
pošto je ovo otišlo tamo gdje nije trebalo, da razjasnimo par stvari:
I dalje sam totalno protiv rješavanja "problema" na forumu javno, i to iz samo jednog razloga:
Ovo je možda najčitaniji forum u BiH i ljudi koji čitaju (možda nesvjesno) zapamte uglavnom ono negativno. A hiljadu puta su prevareni. Nisam član udruženja "Dobro", znam par ljudi i ponekad odvezem hranu ljudima za koje se skuplja. I kad dođete na vrata jednoj bolesnoj starici koja nema od čega da živi sa punom vrećom hrane... eto zbog nje se ovo ne bi trebalo pisati. Svi problemi ako ih ima, kritike, sugestije se trebaju riješiti preko njihovog maila ili kontaktirajući nekog od njih, a definitivno ne ovako. Građani BiH su ti koji pomažu drugima, a udruženje "Dobro"je spona između onih koji pomažu i onih kojima je pomoć potrebna.
Molim vas sve da ubuduće problem ili nejasnoću riješite na neki drugi način, sigurna sam da svi imamo isti cilj - pomoći nekome i da ta pomoć stvarno stigne u prave ruke.
A moja želja je da "Dobro" ne postoji, da ga ukinemo jer ne treba nikome... a dok se moja želja ne ispuni neka ga i hvala mu što je tu.
pošto je ovo otišlo tamo gdje nije trebalo, da razjasnimo par stvari:
I dalje sam totalno protiv rješavanja "problema" na forumu javno, i to iz samo jednog razloga:
Ovo je možda najčitaniji forum u BiH i ljudi koji čitaju (možda nesvjesno) zapamte uglavnom ono negativno. A hiljadu puta su prevareni. Nisam član udruženja "Dobro", znam par ljudi i ponekad odvezem hranu ljudima za koje se skuplja. I kad dođete na vrata jednoj bolesnoj starici koja nema od čega da živi sa punom vrećom hrane... eto zbog nje se ovo ne bi trebalo pisati. Svi problemi ako ih ima, kritike, sugestije se trebaju riješiti preko njihovog maila ili kontaktirajući nekog od njih, a definitivno ne ovako. Građani BiH su ti koji pomažu drugima, a udruženje "Dobro"je spona između onih koji pomažu i onih kojima je pomoć potrebna.
Molim vas sve da ubuduće problem ili nejasnoću riješite na neki drugi način, sigurna sam da svi imamo isti cilj - pomoći nekome i da ta pomoć stvarno stigne u prave ruke.
A moja želja je da "Dobro" ne postoji, da ga ukinemo jer ne treba nikome... a dok se moja želja ne ispuni neka ga i hvala mu što je tu.
-
konyan
#57 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Omar little, ja sam pokusao zaista razgovarati s Vama, ali ocito ne ide.
Doveli ste me u situaciju da izvrcete moje rijeci i pravite konstrukcije koje vam trebaju da ilustrujete svoju ogorcenost. Ton vam i dalje nije na mjestu, kao ni zakljucci. Ocito razgovor ne ide. Ovim zavrsavam prepisku s Vama.
Sretno i jos jednom cu Vas zamoliti da nastavite pomagati ljude. Ima jos puno organizacija preko kojih to mozete uraditi.
Doveli ste me u situaciju da izvrcete moje rijeci i pravite konstrukcije koje vam trebaju da ilustrujete svoju ogorcenost. Ton vam i dalje nije na mjestu, kao ni zakljucci. Ocito razgovor ne ide. Ovim zavrsavam prepisku s Vama.
Sretno i jos jednom cu Vas zamoliti da nastavite pomagati ljude. Ima jos puno organizacija preko kojih to mozete uraditi.
-
mIRCerka
#58 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Kad necete da provjerite sta je i kako bilo, bicu kratka i jasna.konyan wrote:Omar little, ja sam pokusao zaista razgovarati s Vama, ali ocito ne ide.
Omar little, ako si na drugom forumu bila u kontaktu sa nekom osobom vezano za ovo, zar ne mislis da je pametnije bilo kontaktirati tu osobu na tom drugom forumu_ Sa tim upitom?
Ja se jesam upalila ko kutnjak ovo sve kad sam procitala cisto zato sto znam kroz sta sam ja licno prosla radeci na akcijama na ovom forumu, ali kad se pitanje formulise kako treba, ni odgovori nece biti daleko od toga...
Evo da nacrtam jos jednom>
Nisam ni clan ni volonter dobro.ba, vec gradjanin koji ucestvuje kupovinom i doniranjem.
U njihovu hijerarhiju i sastav niti ulazim niti me zanima. Obzirom da je vecina dobrica ista grupa likova koji su ucestvovali u saX humanitarnim akcijama, znam sta i kako rade.
Zato moje misljenje JESTE SUBJEKTIVNO i slayem se sa teamicom da ste trebali odabrati bolji nacin upita i provjere.
Takodjer ste trebali naznaciti STA VAS TACNO interesuje, jer ako saljete pare na racun OSOBE KOJOJ SE POMAZE, ne mozete traziti od organizacije da vam da ANALITICKU KARTICU svog racuna sa vasom uplatom, jer UPLATA NIJE IZVRSENA NA TAJ RACUN I TACKA!!!
Drugo, svi smo mi razliciti i razlicito reagujemo na neke stvari. Malo prelistajte teme humanitarnog podforuma pa ce vam se sve samo reci.
Trece, da ponovim ono iz uvodnog posta> Ako ste na drugom forumu kontaktirali sa nekom osobom, a ta osoba nije na ovom forumu, bilo bi lijepo da preko tog foruma i potrazite informacije koje vam trebaju...
I kao sto konyan rece: Hvala na pomoci, i nemojte prestati pomagati ljudima, ne morate preko dobro.ba ni preko saXa, ima jos milion organizacija preko kojih mozete nekome pomoci.
A moj savjet je: Tri puta procitati post pa ga tek onda postirajte kad skontate sta zelite i koga zelite nesto upitati...
- Loulou
#59 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
@konyan - svaka čast na umijeću komunikacije i korespondencije.
Ne mogu se, nažalost, mnogi time danas pohvaliti.
Sretno!
Ne mogu se, nažalost, mnogi time danas pohvaliti.
Sretno!
-
omar little
#60 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Nadala sam se da necu morati pisati vise i nadam se da ce ovaj post biti zadnji, jer za mene je ova diskusija zaista zavrsena. Pisem ovo u glupoj nadi da cete napokon makar probati shvatiti (jer znam da shvatiti zapravo necete) o cemu sam pisala kilometarske postove na prethodnim stranicama. Najmanje je ovdje u pitanju moja ogorcenost, a ono sto vam pokusavam reci je da ponasanje vaseg udruzenja, ono kako ste pristupili ovom problemu (a problem nisu bili novci koji nisu stigli, vec pitanja postavljena o radu udruzenja -- i da draga mIRCerka, mogu i zelim ta pitanja postavljati upravo ovdje) ostavlja apsolutno uzasan utisak. Vi to izgleda nikako ne shvacate, vec i dalje mislite da ja pisem ono sto pisem jer su moji novci negdje kasnili. Ne, ja sam znala da ce uplata kad-tad doci, te pisem jer sam ostala sokirana vasim odnosom sa javnoscu (a javnost su i ljudi na ovom forumu) koji odise bahatoscu i uvredama. Par zadnjih postova na ovom threadu samo potvrdjuje moj stav da konceptualno vase udruzenje i ne postoji, jer niko se jos nije javio, niti iko nastupa sa pozicije udruzenja. Ocito i nemate pojma sta je to, niti sta bi to uopce i trebalo znaciti. Svi pisete u svoje "osobno" ime, i ne shvacate da vi individualno za ljude poput mene koji daju novac ne postojite -- ono sto postoji je udruzenje. A ako se vec igrate udruzenja, makar naucite sta ide sa time i sta to znaci. Pisete mi stvari koje me ni najmanje ne zanimaju (jer mene DOISTA ne zanima da li je daduli_sa zauzet, da li je protest.ba mentalno suvisla osoba, cekaju li vas paketici, ili da li jasminasab vjeruje u koincidencije) a ne dohvatate se niti jednom recenicom onoga sto potenciram. A to je da vas se nesto pitalo glede funkcionisanja uplata i udruge (na sta nije odgovoreno do konyanovog posta), i da vam se skrece paznja na to kako se ponasate prema ljudima sa kojima niste osobno upoznati i za koje ste vi -- ogledalo organizacije.
Draga jasminasab, ja vjerujem da si ti digla udruzenje iz mrtvih, mazila ga, pazila, i zvala ga Djordje. Pa sta sad? Koja je poenta tvoga posta? Sta to meni znaci? Nista. Ono sto mi nesto znaci je cinjenica da ti ne znas sta je bank trace, a ona druga ne zna kako radi moneybookers racun -- a obje ste kao neki faktor u tom udruzenju. Ali savrseno dobro znate otvoriti te racune i apelirati za pomoc. Ono sto ne znate je dati profesionalne informacije koje imaju smisla (prvo moja uplata nije legla, pa sam imala pogresan SWIFT code, pa je onda sve bilo u redu -- u roku od par sati sve!). Ono sto ne znate je normalno i suvislo, sa pozicije udruzenja, odgovoriti na postavljene upite o proceduri uplate. Znate zato ponasati se poput Brankovica ("nema nekoga ko je svima ugodio" -- klasicni idiotluk nasih politicara koji, izgleda kao i vi, znaju da bahatost nije mana na nasim terenima) i "zgrazavati" se na postavljena pitanja, pa jos i vrijedjati nick djevojke koja je pitala. Ponasate se kao da vam nije ni na pamet palo da bi takva pitanja, poslije niza godina vaseg rada, ikako mogla i biti postavljena?!?!
Umjesto da docekate takve upite profesionalno i odgovorno, te pokazete kako ste drugaciji od niza lopovskih "humanitarnih" udruga, vi se ponasate BAS POPUT NJIH kada vas se nesto priupita! I najgore je, sto to i dalje ne shvacate a ja o tome pisem svo vrijeme! Obracam vam se u pluralu, jer je za mene konyanov post iznimka a ne pravilo u nizu nebuloznih i bezobraznih postova na ovom threadu, a iako pristojan, tvoj post jasminasab osim neke zalopojke (koja me ne zanima iskreno) i dalje ne reagira na bilo sta od onoga sto sam kritizirala -- a to je prvenstveno vas odnos sa javnoscu oslikan u odgovorima chudnoj i meni. Vi uporno pokusavate da nastupate osobno, da rijestite sve osobnim putem. Mene to ne zanima. Ne zanima me sto ti nisi skuhala veceru svome muzu jer si volontirala jucer. Mene zanima profesionalan i smislen odgovor na nivou udruzenja. Draga mIRCerka, meni se ne citaju teme po ovom threadu, niti mi se prati vas rad jer nisam nikakva grupie. Ono sto ocekujem je da mi se pristojno odgovori na upit. Ne samo meni, vec bilo kome ko to trazi, pa makar to bilo 100 identicnih upita dnevno. To je vasa OBAVEZA ako se vec prodajete za neku udrugu. Na zalost, ni to ne shvacate. Uporno ponavljam da transakcijski problem koji sam imala nije razlog mog razocarenja, vec da je u pitanju bilo vase ponasanje. Nijedan javni komentar, niti jedan jedini, nisam dobila od vas glede tog neprofesionalnog odnosa iskazanog ovdje. Zato sam dobila ispovjedanja kako jasminasab ne vjeruje u slucajnosti, i njeno prizanje da eto, vi niste NI MORALI okaciti vijest da je uplata stigla kako ja ne bih pomislila sta sam pomislila!?!?! Citate li vi ljudi sta pisete? Pomislite li kakav utisak to ostavlja? Ja mogu biti svakakva, ali VI, kao udruzenje sa odgovornoscu prema onima kojima pomazete i prema onima koji vam salju novac, ne mozete sebi priustiti da vas funkcioner pise postove tipa "ova je cudna, dosta suplje, javite nam se samo ako imate sta pozitivno reci a do tada kapak". Pa pozavidio bi mu direktor Telekoma, jer ni njega se ne smije pitati sta se desava sa 2 marke koje se doniraju putem humanitarnih brojeva.
I za kra ovo. jasminasab, molis me da se postavim u vasu kozu i da zamislim kako bi meni bilo. Pa da pojasnim, moje zgrazanje vasim ponasanjem, bahatoscu sa kojom ste reagovali na sasvim regularne upite je rezultat upravo cinjenice da ja JESAM dugo bila na tvom mjestu. Radila sam godinama u humanitarnoj udruzi, i to u odjelu za financije. Biti uvrijedjen pitanjima o radu udruge ne samo da je smijesno, vec je neprofesionalno i glupo jer salje posve drugaciji signal. Uvrijedjena su djeca, i uvrijedjeni su oni koji nesto mute. Biti sokiran mogucnoscu da neko "sumnja" u vas rad je odlika onih koji ovaj posao (a baviti se humanitarnim radom JESTE posao, i to ozbiljan i tezak) ne shvacaju ozbiljno, te onih u koje imamo razloga sumnjati.
Konyan jeste na moj upit odgovorio suvislim i razumnim rijecima i informacijom. Ali cak ni on nije izrazio nezadovoljstvo ili neslaganje sa nacinom komuniciranja ostalih (vaznih!!!) clanova vase udruge. Moj ton nije na mjestu, ali ton drugih je sasvim u redu?! Ja sam individua i sve sto kazem i ucinim ide meni na obraz i cast, a vi ste, kao prvo, pravno lice sa uspostavljenom (da li?) internom strukturom odgovornosti i raspodjelom zaduzenja pa tek onda individue. Vi si ne mozete priustiti luksuz osobnog misljenja jer zastupate organizaciju.
Za mene je ova prepiska zaista okoncana. I da, nastavit cu pomagati koliko mogu. Ako nista drugo, znam da ako Jovu Divjaka pitam kako ide transakcija i da li je dosla, niti on niti njegovo osoblje mi nece skociti za vrat i reci mi da "nemam obraza" i da sam svakakva kad takvo sto mogu da pitam, reci mi da pogledam stranicu i da vidim "sta sve oni rade" jer oni "nemaju vremena" za tracenje citajuci tamo neke upite od ko zna koga, vec ce mi uljudno i profesionalno odgovoriti i pokusati pomoci.
Hvala.
Draga jasminasab, ja vjerujem da si ti digla udruzenje iz mrtvih, mazila ga, pazila, i zvala ga Djordje. Pa sta sad? Koja je poenta tvoga posta? Sta to meni znaci? Nista. Ono sto mi nesto znaci je cinjenica da ti ne znas sta je bank trace, a ona druga ne zna kako radi moneybookers racun -- a obje ste kao neki faktor u tom udruzenju. Ali savrseno dobro znate otvoriti te racune i apelirati za pomoc. Ono sto ne znate je dati profesionalne informacije koje imaju smisla (prvo moja uplata nije legla, pa sam imala pogresan SWIFT code, pa je onda sve bilo u redu -- u roku od par sati sve!). Ono sto ne znate je normalno i suvislo, sa pozicije udruzenja, odgovoriti na postavljene upite o proceduri uplate. Znate zato ponasati se poput Brankovica ("nema nekoga ko je svima ugodio" -- klasicni idiotluk nasih politicara koji, izgleda kao i vi, znaju da bahatost nije mana na nasim terenima) i "zgrazavati" se na postavljena pitanja, pa jos i vrijedjati nick djevojke koja je pitala. Ponasate se kao da vam nije ni na pamet palo da bi takva pitanja, poslije niza godina vaseg rada, ikako mogla i biti postavljena?!?!
Umjesto da docekate takve upite profesionalno i odgovorno, te pokazete kako ste drugaciji od niza lopovskih "humanitarnih" udruga, vi se ponasate BAS POPUT NJIH kada vas se nesto priupita! I najgore je, sto to i dalje ne shvacate a ja o tome pisem svo vrijeme! Obracam vam se u pluralu, jer je za mene konyanov post iznimka a ne pravilo u nizu nebuloznih i bezobraznih postova na ovom threadu, a iako pristojan, tvoj post jasminasab osim neke zalopojke (koja me ne zanima iskreno) i dalje ne reagira na bilo sta od onoga sto sam kritizirala -- a to je prvenstveno vas odnos sa javnoscu oslikan u odgovorima chudnoj i meni. Vi uporno pokusavate da nastupate osobno, da rijestite sve osobnim putem. Mene to ne zanima. Ne zanima me sto ti nisi skuhala veceru svome muzu jer si volontirala jucer. Mene zanima profesionalan i smislen odgovor na nivou udruzenja. Draga mIRCerka, meni se ne citaju teme po ovom threadu, niti mi se prati vas rad jer nisam nikakva grupie. Ono sto ocekujem je da mi se pristojno odgovori na upit. Ne samo meni, vec bilo kome ko to trazi, pa makar to bilo 100 identicnih upita dnevno. To je vasa OBAVEZA ako se vec prodajete za neku udrugu. Na zalost, ni to ne shvacate. Uporno ponavljam da transakcijski problem koji sam imala nije razlog mog razocarenja, vec da je u pitanju bilo vase ponasanje. Nijedan javni komentar, niti jedan jedini, nisam dobila od vas glede tog neprofesionalnog odnosa iskazanog ovdje. Zato sam dobila ispovjedanja kako jasminasab ne vjeruje u slucajnosti, i njeno prizanje da eto, vi niste NI MORALI okaciti vijest da je uplata stigla kako ja ne bih pomislila sta sam pomislila!?!?! Citate li vi ljudi sta pisete? Pomislite li kakav utisak to ostavlja? Ja mogu biti svakakva, ali VI, kao udruzenje sa odgovornoscu prema onima kojima pomazete i prema onima koji vam salju novac, ne mozete sebi priustiti da vas funkcioner pise postove tipa "ova je cudna, dosta suplje, javite nam se samo ako imate sta pozitivno reci a do tada kapak". Pa pozavidio bi mu direktor Telekoma, jer ni njega se ne smije pitati sta se desava sa 2 marke koje se doniraju putem humanitarnih brojeva.
I za kra ovo. jasminasab, molis me da se postavim u vasu kozu i da zamislim kako bi meni bilo. Pa da pojasnim, moje zgrazanje vasim ponasanjem, bahatoscu sa kojom ste reagovali na sasvim regularne upite je rezultat upravo cinjenice da ja JESAM dugo bila na tvom mjestu. Radila sam godinama u humanitarnoj udruzi, i to u odjelu za financije. Biti uvrijedjen pitanjima o radu udruge ne samo da je smijesno, vec je neprofesionalno i glupo jer salje posve drugaciji signal. Uvrijedjena su djeca, i uvrijedjeni su oni koji nesto mute. Biti sokiran mogucnoscu da neko "sumnja" u vas rad je odlika onih koji ovaj posao (a baviti se humanitarnim radom JESTE posao, i to ozbiljan i tezak) ne shvacaju ozbiljno, te onih u koje imamo razloga sumnjati.
Konyan jeste na moj upit odgovorio suvislim i razumnim rijecima i informacijom. Ali cak ni on nije izrazio nezadovoljstvo ili neslaganje sa nacinom komuniciranja ostalih (vaznih!!!) clanova vase udruge. Moj ton nije na mjestu, ali ton drugih je sasvim u redu?! Ja sam individua i sve sto kazem i ucinim ide meni na obraz i cast, a vi ste, kao prvo, pravno lice sa uspostavljenom (da li?) internom strukturom odgovornosti i raspodjelom zaduzenja pa tek onda individue. Vi si ne mozete priustiti luksuz osobnog misljenja jer zastupate organizaciju.
Za mene je ova prepiska zaista okoncana. I da, nastavit cu pomagati koliko mogu. Ako nista drugo, znam da ako Jovu Divjaka pitam kako ide transakcija i da li je dosla, niti on niti njegovo osoblje mi nece skociti za vrat i reci mi da "nemam obraza" i da sam svakakva kad takvo sto mogu da pitam, reci mi da pogledam stranicu i da vidim "sta sve oni rade" jer oni "nemaju vremena" za tracenje citajuci tamo neke upite od ko zna koga, vec ce mi uljudno i profesionalno odgovoriti i pokusati pomoci.
Hvala.
-
jasminasab
#61 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Onima kojima trebas sve objasnjavati i onako ne mozes nista objasniti. Ocito.
Ako se neko ne moze postaviti prije svega ljudski, ja onda zaista nemam vise sta da kazem, jer na uvrede ne zelim da odgovaram.
Ako se neko ne moze postaviti prije svega ljudski, ja onda zaista nemam vise sta da kazem, jer na uvrede ne zelim da odgovaram.
- Asana
#62 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Pitaj cika Jovu (kojeg jako volim i postujem) da li je legla uplata na dobro.ba ili stipendija na privatni racun nekog studenta. Vjerujem da bi i njemu bilo potrebno vise telefonskih razgovora da dodje do informacije koju nije ovlasten dobiti od banke primaoca ... i bez potvrde primaoca samog, moze ti reci samo NE ZNAM, ma koliko posten i profesionalan bio.
(Jesam li ja dobro shvatila, da se omar raspitivala za uplatu na racun privatne osobe kojoj je trebala pomoc, a za koju je saznala putem dobro.ba?
)
Ja od aktivista organizacije ne cuh- ne procitah ovdje ni jednu ruznu rijec, ovdje su temperamentno reagirali simpatizeri.
(Mirci, i ti bi nekad mogla procitati post tri puta prije nego sto se zaletis da odgovoris ::D )
(Jesam li ja dobro shvatila, da se omar raspitivala za uplatu na racun privatne osobe kojoj je trebala pomoc, a za koju je saznala putem dobro.ba?
Ja od aktivista organizacije ne cuh- ne procitah ovdje ni jednu ruznu rijec, ovdje su temperamentno reagirali simpatizeri.
(Mirci, i ti bi nekad mogla procitati post tri puta prije nego sto se zaletis da odgovoris ::D )
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#63 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Pisem kao jedan od povremenih volontera udruzenja DOBRO.
Ono sto je cinjenica je da je ova tema pokrenuta na jako diskutabilan nacin, docekana je ocito sa velikim nepovjerenjem u dobronamjernost pitanja s druge strane sto je nazalost stihijski dovelo do svega ovog. Tonovi su vrlo brzo premasili sve granice i ljubaznosti i dobrog ukusa pa je na kraju sve zvucalo kao jedno ulicno prepucavanje.
Jednostavna analiza svega ocito pokazuje sljedece: udruzenje DOBRO treba imati svog PR covjeka preko kojeg ce kolati sve neophodne informacije. I to je to.
Ali, kad covjek na trenutak zastane i pogleda na sve ovo licno i iz svog ugla ne moze se tako lako oteti svim svojim emocijama. A kad se emocije ukljuce u sve onda se tu tesko moze naci profesionalnosti. Profesionalan je obicno koncizan i jasan, mnogi bi rekli time i hladan, ali DOBRO cine ljudi puni ljubavi i snage i oni su mozda sve, osim hladni. Emotivni, osjetljivi... impulsivni, ali nikako hladni.
Od mene su svi ti ljudi napravili boljeg covjeka. Ustvari, ja sam uz te velike DOBRICE pozelio i sam biti DOBAR jer se to kosi od nase svakodnevnice i politike "ima se, moze se". Oni su mi vratili davno poruseno vjeru u ljude i u zajednicko bolje sutra. I kad samo pogledam s kojim zarom i entuzijazmom rade to sto rade pa stid bi me bilo okrenuti glavu od svega a ne uraditi nesto konkretno da i ja pomognem u toj DOBRO teznji.
Ne znam koliko je drugima vazan argument da udruzenje DOBRO nema zaposlenika i da je sve na ledjima volontera koji nemaju novcane naknade za ono sto rade i da sve sto rade cine u svoje slobodno vrijeme. I tesko je tu bilo koga na nesto obavezati i necim ga vezati jer svi su tu dok mogu izdrzati taj tempo. A taj tempo nije nimalo lagan.
Da ne sirim bespotrebno... moja poenta je, nadam se, dovoljno jasna. Greska se desila, i uzorci i posljedice su tu takvi kakvi jesu i nadam se da ce se iz svega izvuci pouka.
Vjerujem da je bitno naglasiti da smo ovdje ipak svi na istoj strani.
Ono sto je cinjenica je da je ova tema pokrenuta na jako diskutabilan nacin, docekana je ocito sa velikim nepovjerenjem u dobronamjernost pitanja s druge strane sto je nazalost stihijski dovelo do svega ovog. Tonovi su vrlo brzo premasili sve granice i ljubaznosti i dobrog ukusa pa je na kraju sve zvucalo kao jedno ulicno prepucavanje.
Jednostavna analiza svega ocito pokazuje sljedece: udruzenje DOBRO treba imati svog PR covjeka preko kojeg ce kolati sve neophodne informacije. I to je to.
Ali, kad covjek na trenutak zastane i pogleda na sve ovo licno i iz svog ugla ne moze se tako lako oteti svim svojim emocijama. A kad se emocije ukljuce u sve onda se tu tesko moze naci profesionalnosti. Profesionalan je obicno koncizan i jasan, mnogi bi rekli time i hladan, ali DOBRO cine ljudi puni ljubavi i snage i oni su mozda sve, osim hladni. Emotivni, osjetljivi... impulsivni, ali nikako hladni.
Od mene su svi ti ljudi napravili boljeg covjeka. Ustvari, ja sam uz te velike DOBRICE pozelio i sam biti DOBAR jer se to kosi od nase svakodnevnice i politike "ima se, moze se". Oni su mi vratili davno poruseno vjeru u ljude i u zajednicko bolje sutra. I kad samo pogledam s kojim zarom i entuzijazmom rade to sto rade pa stid bi me bilo okrenuti glavu od svega a ne uraditi nesto konkretno da i ja pomognem u toj DOBRO teznji.
Ne znam koliko je drugima vazan argument da udruzenje DOBRO nema zaposlenika i da je sve na ledjima volontera koji nemaju novcane naknade za ono sto rade i da sve sto rade cine u svoje slobodno vrijeme. I tesko je tu bilo koga na nesto obavezati i necim ga vezati jer svi su tu dok mogu izdrzati taj tempo. A taj tempo nije nimalo lagan.
Da ne sirim bespotrebno... moja poenta je, nadam se, dovoljno jasna. Greska se desila, i uzorci i posljedice su tu takvi kakvi jesu i nadam se da ce se iz svega izvuci pouka.
Vjerujem da je bitno naglasiti da smo ovdje ipak svi na istoj strani.
- ljubav_aha
#64 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
BigBoy,lijepo sto si napisao o organizaciji,naravno treba respektovati rad clnaova,ali profesionalnost ne mora biti hladna,ako su smijesak i lijepa rijec uvijek prisutni,sto i ne sumnjama,no profesionalnost koja nedostaje je nedovoljno znanje korespondencijom,tacnije finanskisjki sektor,na sto je upravo upozorila omar_little,imam utisak da je orgnazacija rada zansovana ne na fiksnom rasporedu rada,kao i odzravanja sastanaka,vec je intrena komunikacija bazirana na vlastitom bioritmu,mozda grijesim,u svakom slucaju,licno cijenim radim,narocito u zemlji koja funkcinonira sistemom anarhije 
- Asana
#65 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Samo jedno pitanje za omar, koja je na pocetku odreagirala zato jer je "volonterski" pobrkala sa "neregistrirano".
Napisala si:
Ljubav_aha:
Naravno da ne grijesis, samo ovdje nije rijec o anarhiji nego o uslovima koje dikitria zivot sa svim svojim obavezama.
Rekla bih da ni jedna ni druga ne znate puno o volonterskim aktivnostima... To je ono cime se bavite u slobodno vrijeme , kad stignete, cim stignete, i u ono malo vremena i sa nula resursa nastojite uciniti cuda JER VAM JE STALO, i onda ih i ucinite, imate kreativne ideje, drugi vas zapaze... pa se nadje onda stotine drugih koji nikad u zivotu nisu tako potegnuli za neki cilj ili za druge ljude, pa sumnjicavo vrte glavom, pitaju se ko i kakav interes zapravo stoji iza toga....
I samo nek se zna, ja nisam uzgajala ni podizala organizaciju, nit je zvala Djorjde
odazovem se ponekad na neku akciju, s osjecajem da ne cinim dovoljno - kada vidim ove mlade ljude...
niko od njih mi nije nista u rodu a ni u talu nismo ...
samo ... NISTA KONTRA SPLITA, pls.
Djevojke i mladici, nadam se da ovo ni zericu nece utjecati na vas elan.
Pouka je tu: najbolje je da se na kritike ne trza bas svako.
Big predlozi nekoga za PR - pa nije to lose ...
i to je to.
Napisala si:
Pitanje: da li si radila volonterski?Radila sam godinama u humanitarnoj udruzi, i to u odjelu za financije.
Ljubav_aha:
Na fiksnom rasporedu... avaj ...imam utisak da je orgnazacija rada zansovana ne na fiksnom rasporedu rada,kao i odzravanja sastanaka,vec je intrena komunikacija bazirana na vlastitom bioritmu,mozda grijesim,u svakom slucaju,licno cijenim radim,narocito u zemlji koja funkcinonira sistemom anarhije
Naravno da ne grijesis, samo ovdje nije rijec o anarhiji nego o uslovima koje dikitria zivot sa svim svojim obavezama.
Rekla bih da ni jedna ni druga ne znate puno o volonterskim aktivnostima... To je ono cime se bavite u slobodno vrijeme , kad stignete, cim stignete, i u ono malo vremena i sa nula resursa nastojite uciniti cuda JER VAM JE STALO, i onda ih i ucinite, imate kreativne ideje, drugi vas zapaze... pa se nadje onda stotine drugih koji nikad u zivotu nisu tako potegnuli za neki cilj ili za druge ljude, pa sumnjicavo vrte glavom, pitaju se ko i kakav interes zapravo stoji iza toga....
I samo nek se zna, ja nisam uzgajala ni podizala organizaciju, nit je zvala Djorjde
odazovem se ponekad na neku akciju, s osjecajem da ne cinim dovoljno - kada vidim ove mlade ljude...
niko od njih mi nije nista u rodu a ni u talu nismo ...
samo ... NISTA KONTRA SPLITA, pls.
Djevojke i mladici, nadam se da ovo ni zericu nece utjecati na vas elan.
Pouka je tu: najbolje je da se na kritike ne trza bas svako.
Big predlozi nekoga za PR - pa nije to lose ...
i to je to.
- atko
#66 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
@chudna & ostali dusebriznici ... nadam se da ste bar malo zlobom nahranili svoju iskvarenost !
Ljudi iz dobra ba nastavljaju da djeluju dalje ... a i vi mozete da se presaltate na novu zrtvu ... pljujuci sve i svakoga ko se bar malo izdize iznad horizonta vase vlastite ucmalosti
Administracijo, ova tema bi komotno mogla ne pod kljuc nego na delete
Ljudi iz dobra ba nastavljaju da djeluju dalje ... a i vi mozete da se presaltate na novu zrtvu ... pljujuci sve i svakoga ko se bar malo izdize iznad horizonta vase vlastite ucmalosti
Administracijo, ova tema bi komotno mogla ne pod kljuc nego na delete
- shuriken
#67 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
izvinjavam se nisam sve citao mozda je ovo vec receno
upitajte red cross USofA , USAID, UNICEF i druge najvece organizacije koliko od njihovog budgeta ode za krajnje korisnike, zrtve poplava, potresa, gladne, bolesne...
10 - 20%! to je njihova sluzbena statistika, kod nekih organizacija i manje
ostalo ide na place, dzipove, overhead, urede, namjestaj, IT opremu, koordinacijske meetinge i konferecnije po bijelom svijetu, osiguranja, benefite, perks, promociju, fundraisere i na tog spokespersona ili PR agenciju i finacijske sluzbe koje promptno i precizno odgovaraju i trejsaju novac
pa je na vama da izaberete, hocete li svoj mukom zaradjeni novac iz altruizma donirati jednom takvom entitetu
ili jednom udruzenju koje i je i nije udruzenje jer nema sav taj mehanizam na raspolaganju
ali 100% sredstava dobiju krajnji korisnici
100% !!!
to je revolucionarno u svjetskim razmjerima
pa ako su neki od njih i mrgudi i tersovi, neka su, dok rade kako rade, mozemo samo skinuti kapu i nakloniti se
jer jesu moralno superiorni nad veeeelikom vecinom drugih organzacija i pojedinaca
meni licno slatkorjecivost i super ljubazno ophodjenje u nasim krajevima pali jedan alarm da bi mogao biti pokraden
vise volim pristup "cut the crap" i pomozi
upitajte red cross USofA , USAID, UNICEF i druge najvece organizacije koliko od njihovog budgeta ode za krajnje korisnike, zrtve poplava, potresa, gladne, bolesne...
10 - 20%! to je njihova sluzbena statistika, kod nekih organizacija i manje
ostalo ide na place, dzipove, overhead, urede, namjestaj, IT opremu, koordinacijske meetinge i konferecnije po bijelom svijetu, osiguranja, benefite, perks, promociju, fundraisere i na tog spokespersona ili PR agenciju i finacijske sluzbe koje promptno i precizno odgovaraju i trejsaju novac
pa je na vama da izaberete, hocete li svoj mukom zaradjeni novac iz altruizma donirati jednom takvom entitetu
ili jednom udruzenju koje i je i nije udruzenje jer nema sav taj mehanizam na raspolaganju
ali 100% sredstava dobiju krajnji korisnici
100% !!!
to je revolucionarno u svjetskim razmjerima
pa ako su neki od njih i mrgudi i tersovi, neka su, dok rade kako rade, mozemo samo skinuti kapu i nakloniti se
jer jesu moralno superiorni nad veeeelikom vecinom drugih organzacija i pojedinaca
meni licno slatkorjecivost i super ljubazno ophodjenje u nasim krajevima pali jedan alarm da bi mogao biti pokraden
vise volim pristup "cut the crap" i pomozi
- ljubav_aha
#68 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
shuriken,naravno da je tako,prije svega to su sluzbene ustanove,koje znaci imaju torskove,taksa,a sto se tice fundraiser-si su odlican sistem,evo bas neki dan sam prisustvovala na veceri lokalne organizacije make a wish,sakupili su $ 50,000
i orgniaztor/porodica/ su mi objasnili svoj rad,kao i ralzicitost placanja putem interneta i slicno
zasto ne traze podrsku
zasto nemaju sponzore/fundraisers
zasto nema komunikacije sa bilo kojom institucijom koja moze biti odlican kooperant
sto se tice ljubaznosti,i normalne komunikacije,to je pozeljno svugdje u svijetu
slatkorjecivost je nesto drugo
izvini,ali nije opravdano biti drzak,jer si volonter,niko te ne prisiljava na takav akt,to uopce nije logicno,pa zar nije normlano izdignuti se iznad sredine upravo ljubaznim ponasanjem,ocenito receno,zar ne
zasto ne traze podrsku
sto se tice ljubaznosti,i normalne komunikacije,to je pozeljno svugdje u svijetu
slatkorjecivost je nesto drugo
izvini,ali nije opravdano biti drzak,jer si volonter,niko te ne prisiljava na takav akt,to uopce nije logicno,pa zar nije normlano izdignuti se iznad sredine upravo ljubaznim ponasanjem,ocenito receno,zar ne
- suncica24
#69 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Ja bih samo da kazem:
Prikupljanje hrane!
Prikupljanje sredstava!
Racunara!
Noci dobrih ljudi!
Novogodisnji paketici!
Paketici pred polazak u skolu!
Zar stvarno vrijedi igrom "gluhih telefona" pokvariti nesto ovako veliko? Zar smo toliko sumnjicavi, toliko nevjerni, bez imalo solidarnosti? Gdje nestade humanost?
Jako me je pogodila ova prepirka na ovim stranicama. Ne mogu reci da sam clanica udruzenja, jer... nisam bas toliko aktivna, ali mogu reci da zaista vjerujem u ono sto ovi LJUDI rade.
Mozda je neprofesionalno. Nedovoljno definisano. Na ho-ruk. Neekonomski potkovano. Ali, ONI TO RADE IZ NAJBOLJE MOGUCE NAMJERE, CISTE DUSE!
To mogu garantovati, ne nick-om, vec imenom i prezimenom. Bratom!
Kao sto i vjerujem da svi oni koji se zanimaju za rad DOBRO.BA to rade iz DOBRIH NAMJERA, SA ZELJOM DA POMOGNU NEKOM, CISTOG I DOBROG SRCA!
I, vjerujem da smo, svi mi, toliko puta prevareni da ne mozemo razlikovati crno od bijelog, istinu od lazi.
Ali, zaista, ne vjerujem da smo gore nabrojano spremni pokvariti zbog nasih opekotina, "gluhih telefona", prepirki i igre rijecima?!
Iskreno,molim vas da se zapitate, zajedno i pojedinacno, zasto ovo radite, i vidjet cete da nas sve vodi ista namjera: DOBRA NAMJERA!
I u ime toga HUMANOG, zbog cega smo se okupili u, oko, pri DOBRO.BA, molim vas da spustimo loptu, procitamo pitanja i odgovore, damo sugestije za rjesavanje nedoumica, solucije za probleme i nedostatke (organizacione, ekonomske, socijalne...), BUDEMO KONSTRUKTIVNI I KREATIVNI i pocnemo raditi u ime DOBRA za DOBRO!
Jer ja zaista vjerujem da je DOBRO .BA i svi mi oko njega nesto najbolje i najhumanije sto se desilo ovoj zemlji u prethodnih 20god.
I ZNAM DA TO ISTO MISLIMO SVI MI!
Prikupljanje hrane!
Prikupljanje sredstava!
Racunara!
Noci dobrih ljudi!
Novogodisnji paketici!
Paketici pred polazak u skolu!
Zar stvarno vrijedi igrom "gluhih telefona" pokvariti nesto ovako veliko? Zar smo toliko sumnjicavi, toliko nevjerni, bez imalo solidarnosti? Gdje nestade humanost?
Jako me je pogodila ova prepirka na ovim stranicama. Ne mogu reci da sam clanica udruzenja, jer... nisam bas toliko aktivna, ali mogu reci da zaista vjerujem u ono sto ovi LJUDI rade.
Mozda je neprofesionalno. Nedovoljno definisano. Na ho-ruk. Neekonomski potkovano. Ali, ONI TO RADE IZ NAJBOLJE MOGUCE NAMJERE, CISTE DUSE!
To mogu garantovati, ne nick-om, vec imenom i prezimenom. Bratom!
Kao sto i vjerujem da svi oni koji se zanimaju za rad DOBRO.BA to rade iz DOBRIH NAMJERA, SA ZELJOM DA POMOGNU NEKOM, CISTOG I DOBROG SRCA!
I, vjerujem da smo, svi mi, toliko puta prevareni da ne mozemo razlikovati crno od bijelog, istinu od lazi.
Ali, zaista, ne vjerujem da smo gore nabrojano spremni pokvariti zbog nasih opekotina, "gluhih telefona", prepirki i igre rijecima?!
Iskreno,molim vas da se zapitate, zajedno i pojedinacno, zasto ovo radite, i vidjet cete da nas sve vodi ista namjera: DOBRA NAMJERA!
I u ime toga HUMANOG, zbog cega smo se okupili u, oko, pri DOBRO.BA, molim vas da spustimo loptu, procitamo pitanja i odgovore, damo sugestije za rjesavanje nedoumica, solucije za probleme i nedostatke (organizacione, ekonomske, socijalne...), BUDEMO KONSTRUKTIVNI I KREATIVNI i pocnemo raditi u ime DOBRA za DOBRO!
Jer ja zaista vjerujem da je DOBRO .BA i svi mi oko njega nesto najbolje i najhumanije sto se desilo ovoj zemlji u prethodnih 20god.
I ZNAM DA TO ISTO MISLIMO SVI MI!
-
mIRCerka
#70 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
malo je tesko ostati neutralan kad te neko prozove licno....ja sam ti zivi dokaz...evo sta bi prije 2 godine...ljubav_aha wrote:shuriken,naravno da je tako,prije svega to su sluzbene ustanove,koje znaci imaju torskove,taksa,a sto se tice fundraiser-si su odlican sistem,evo bas neki dan sam prisustvovala na veceri lokalne organizacije make a wish,sakupili su $ 50,000i orgniaztor/porodica/ su mi objasnili svoj rad,kao i ralzicitost placanja putem interneta i slicno
![]()
zasto ne traze podrskuzasto nemaju sponzore/fundraisers
zasto nema komunikacije sa bilo kojom institucijom koja moze biti odlican kooperant
![]()
slatkorjecivost je nesto drugo![]()
Sto je najsmjesnije, mostarac i ja se odlicno podnosimo na forumu...ali kad te neko ubode prstom u oko...tesko je ostati SMIREN...mIRCerka wrote:MOSTARAC; kratko i jasno JEDI VANA*O!!!mostarac wrote:bolje nemoj, ako ces se hvaliti nama po forumumIRCerka wrote:btw, ja sam prosle godine za lika koji radi u Opcini Srebrenica skupila 2 seta knjiga za kurs eng. jezika, ali kako oni odustashe od kursa, tako ja ostadoh sa tim knjigama, koje cu rado pokloniti skoli u Sapni.
Treba napisati sve sta ko ima da moye dati, da se ne dupliramo, a da neke stvari ostanu nepronadjene!!!
koji si ti smrad to nije normalno!!!
suncice
Za ovo se slazem i na tome se treba raditi...niko nista izmislio nije, sve se vec desavalo, i treba izvuci najbolje iz prethodnih akcija, TO ULOZITI u nove akcije i preskociti neke jame na koje se ranije nailazilo...Iskreno,molim vas da se zapitate, zajedno i pojedinacno, zasto ovo radite, i vidjet cete da nas sve vodi ista namjera: DOBRA NAMJERA!
- strong69
#71 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Svaka cast za odgovor.konyan wrote:
Pisem kao clan Udruzenja DOBRO.
Chudna, tvoje pitanje je sasvim na mjestu i bezveze mi je sto je proizvelo ovakve reakcije. Jednostavno ne postoji drugi nacin bavljenja online uplata kad zivis u ovoj drzavi.
Ako iko ima bilo kakvih dilema vezano za rad udruzenja, transparentnost i slicno, na raspolaganju smo, sva je evidencija na raspolaganju, kao i osmijeh i lijepa rijec.
@mirCerka i @ protest.ba Ne mislim zaista da ima potrebe za takvim tonom. Mozemo sve objasniti blagim rjecnikom. Nesporazumi se desavaju. Protok informacija, razumijem, ne moze biti potpun nikad i uvijek ce postojati neka dilema. Ne moramo se odmah sjeci macetama.
Reakcija koju su kod mene proizveli @mirCerka i @ protest.ba je negativna iako vec godinama ucestvujem u svih humanitarnim akcijama i razumijem i poteskoce i probleme sa kojima se suocavamo ali se na pitanja kakva su da su treba odgovoriti normalno a ne odmah podizati tenzije. Razumijem i gorcinu koja se javlja kod ljudi koji aktivno rade pomazuci drugima zbog evidentne nebrige drustva nad ovim ljudima kojima je potrebna pomoc.
Nakon ovakvog odgovora i pozitivnog stava zelim ti zahvaliti na svemu sto radite i pozeljeti srecu. Ja sam uvijek tu i spreman sam pomoci i pratim sve vase akcije.
- shuriken
#72 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
nemam ja nista protiv ljubaznosti i zalazem se za njuljubav_aha wrote:shuriken,naravno da je tako,prije svega to su sluzbene ustanove,koje znaci imaju torskove,taksa,a sto se tice fundraiser-si su odlican sistem,evo bas neki dan sam prisustvovala na veceri lokalne organizacije make a wish,sakupili su $ 50,000i orgniaztor/porodica/ su mi objasnili svoj rad,kao i ralzicitost placanja putem interneta i slicno
![]()
![]()
ali za macku se gleda da li lovi miseve
a za humanitarne donacije se gleda koliko ide krajnjem korisniku
i meni je osnovna dilema:
100% siromasnima i bolesnima, pa nek me neko i mrshne
15% siromasnima i bolesnima, ostalo na samu organizaciju
nisam ja ni protiv ovih potonjih, organizacija mora imat zajebane i skupe resurse da moze u 24 sata doci u gudure Pakistana i na obale Indonezije etc.
ali cini mi se da sad govorimo o dilemi nasih ljudi koji zele pomoci nasim ljudima i tu je Dobro fenomenalan
-
mIRCerka
#73 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Vecina organizacija, bolje receno FIRMI, koje se bave nevladinim sektorom sa projektima koji nekome pomazu imaju u najboljem slucaju 30%-70% podijeljen budzet, 30 za Projekte, 70 za administrativne troskove. Nazalost.shuriken wrote:nemam ja nista protiv ljubaznosti i zalazem se za njuljubav_aha wrote:shuriken,naravno da je tako,prije svega to su sluzbene ustanove,koje znaci imaju torskove,taksa,a sto se tice fundraiser-si su odlican sistem,evo bas neki dan sam prisustvovala na veceri lokalne organizacije make a wish,sakupili su $ 50,000i orgniaztor/porodica/ su mi objasnili svoj rad,kao i ralzicitost placanja putem interneta i slicno
![]()
![]()
ali za macku se gleda da li lovi miseve
a za humanitarne donacije se gleda koliko ide krajnjem korisniku
i meni je osnovna dilema:
100% siromasnima i bolesnima, pa nek me neko i mrshne
15% siromasnima i bolesnima, ostalo na samu organizaciju
nisam ja ni protiv ovih potonjih, organizacija mora imat zajebane i skupe resurse da moze u 24 sata doci u gudure Pakistana i na obale Indonezije etc.
ali cini mi se da sad govorimo o dilemi nasih ljudi koji zele pomoci nasim ljudima i tu je Dobro fenomenalan
Ono sto sam ocigledno trebala nacrtati u svom prvom postu jeste da kad kazem volonteri, mislim na ljude koji tu volontiraju a NE RADE U TOJ ORGANIZACIJI...znaci ne primaju platu.
Tako da preko dobro 100% ide krajnjem korisniku.
Dok preko recimo medjunarodnog CK neki manji procenat ide krajnjem korisniku, jer valja im ovolike administracije placati okolo...
- shuriken
#74 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
znam da ti znas ali da bude jasnije, ni tih 30% za projekte ne znaci da toliko vrijedi ono sto dobiju krajnji korisnicimIRCerka wrote: Vecina organizacija, bolje receno FIRMI, koje se bave nevladinim sektorom sa projektima koji nekome pomazu imaju u najboljem slucaju 30%-70% podijeljen budzet, 30 za Projekte, 70 za administrativne troskove. Nazalost.
Ono sto sam ocigledno trebala nacrtati u svom prvom postu jeste da kad kazem volonteri, mislim na ljude koji tu volontiraju a NE RADE U TOJ ORGANIZACIJI...znaci ne primaju platu.
Tako da preko dobro 100% ide krajnjem korisniku.
Dok preko recimo medjunarodnog CK neki manji procenat ide krajnjem korisniku, jer valja im ovolike administracije placati okolo...
pa tako dodjemo do moje brojke od 15 ak%
naravno da znam da je fundraising dobra stvar ali isto ima svoje fiksne troskove i ponekad propadne, a novac da bi se organizirao odeee...
-
mIRCerka
#75 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"
Priprema za fundraising kosta ko petra kajgana.shuriken wrote:
naravno da znam da je fundraising dobra stvar ali isto ima svoje fiksne troskove i ponekad propadne, a novac da bi se organizirao odeee...
Svima moras na sto sminkerskiji nacin prezentirati dosadasnje rezultate, sadasnje potrebe, i kako uz pomoc bas NJIH donatora mozes unaprijediti i postici vece i jace zadatke nego do sada.
Sve to zahtijeva mnogo vise vremena nego sto ljudi koji imaju stalne poslove od 8 do 5 mogu priustiti.
Dakle, evo savjet za DOBRICE..skontajte kakvog vam kadra nedostaje, za koje aktivnosti i trubicemo na sva zvona dok ih ne nadjemo.
PS Ja se izviniti nikome necu za svoje postove na ovoj temi. Stojim iza svake svoje rijeci, svidjalo se to nekome ili ne.
Ni meni se niko izvinjavao nije kad mi rekose da od para za paketice kupih auto, ili da savjetom da se montazna kuca kupi u Donjem Vakufu zelim na tudjoj patnji zaraditi....kao sto ste vi "ljudi od krvi i mesa sa osjecajima" , i ja sam.