Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Forum za humanitarne akcije.
konyan

#26 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by konyan »

encian wrote:mislim da biste pitanje chudne trebali docekati objerucke da pokazete kako ste otvoreni, kako i u praksi bez pogovora podrzavate transparentnost i kako ste spremni za kritike jer cete tako saznati sta trebate unaprijediti.

ali ovo je mnogo teze nego odmah uzeti sve licno i poceti sa "znas li ti ..."?

u medjuvremenu, hvala na vasem radu. stvarno je inspirativan i krajnje pozitivan.

Ih, kao da ne znas koliko je tesko iskorijeniti kretena iz covjeka. Cak i kad pokusavas. Sujeta je cudo. :D Ali ucimo.. :D
daduli_sa

#27 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by daduli_sa »

Molim sve one koji su puni ideja, energije i volje da analiziraju, se prikljuce radu Udruzenja i iskoriste sve navedeno da zajednickim snagama poboljsamo uslove zivota onima kojima je to najpotrebnije.

Hvala.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#28 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by mIRCerka »

encian wrote:mislim da biste pitanje chudne trebali docekati objerucke da pokazete kako ste otvoreni, kako i u praksi bez pogovora podrzavate transparentnost i kako ste spremni za kritike jer cete tako saznati sta trebate unaprijediti.

u medjuvremenu, hvala na vasem radu. stvarno je inspirativan i krajnje pozitivan.
Ako se ne varam, pitanje je bilo upuceno forumashima a ne Udruzenju.
konyan

#29 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by konyan »

mIRCerka wrote:

Mirci, dosta, nemoj da te banujem sa foruma. :lol:
mIRCerka

#30 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by mIRCerka »

konyan wrote:
mIRCerka wrote:

Mirci, dosta, nemoj da te banujem sa foruma. :lol:
Cista logika
chudna wrote:Dakle, ne zelim da ih blatim jer sam previse odusevljena onim cime se oni bave, samo me interesuje zasto novac, koji se on line donira, ide preko Frankfurta? Dakle kada uplacujete novac - on ide u Frankfurt???? Pa se ja nadam da ga iz Frankfurta dalje proslijedjuju na pravu adresu. Samo me interesuje, je li to ne zeli nijedna banka u BiH da im pruzi saradnju, niko se ne bavi on line bankingom ili o cemu se radi????
Molim vas da me obradujete i kazete mi da iza ovoga ne stoji jos jedna prevara jer sam zaista odusevljena postojanjem takve stranice kao i on line donacijama.
DakleM...
omar little

#31 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by omar little »

@protest.ba

Molim te mi pokazi gdje sam ja to optuzivala, dovodila u pitanje neciji nacin rada ili dobru volju? Optuzbe i napadi su bili samo u jednom smjeru koliko ja mogu da vidim. A postavljena su sasvim legitimna pitanja, na koja bi organizacija ovog tipa trebala biti spremna pruziti odgovor. Pogotovo ako se vec tako na sva usta prica o transparenciji poslovanja. Umjesto odgovora, djevojka koja je otvorila thread je docekana na noz, a nakon nje i ja -- a sve samo jer smo se USUDILE pitati ista. A pitamo jer ne zivimo u Sarajevu i nemamo informacija, i nismo komsinice, jaranice, kolegice... ni sa kim od clanova udruge. Iskreno, niti me iko od clanova udruge osobno uopce i zanima. Obje smo do koske izvrijedjane od ljudi koji bi valjda trebali biti humani, od toga kako nick "chudna" ima "obraza pitati" pa do barazne paljbe "znamo li mi sta sve udruzenje radi"... Ne, ne znamo -- zato i pitamo. Iako su vas kolege upozorile da reagujete pretjerano, i da radite u korist svoje stete, nastavljate zorno sa "odbranom" od optuzbi koje niko nije niti napisao, pa cak i posljednji post od daduli_sa nastavlja sa spominjanjem nekakvih "pljuc pljuc" prica a na nesuvisle postove ovog "protest.ba" bolje da se i ne osvrcem. Sama ova reakcija je meni osobno vrlo upecatljiva, i nacin na koji su neki ovdje skocili kao ofureni cim se poteglo pitanje rada i donacija govori (meni, ne znam drugima) vise nego sto mozete i pomisliti. Jedini pristojan post koji ududara od ove generalne price je napisao konyan, kome se zahvaljujem na odgovoru ali se ne mogu otetu utisku da je ovo sve ipak "damage control" reakcija koja je za mene dosla malo prekasno.

Ja osobno sam imala svega par pitanja. Zanimalo me da li je udruzenje registrirano kao udruzenje, te da li je racun u Raiffaisen banci otvoren na ime udruzenja? Eto, ispostavilo se da ipak jeste registrirano udruzenje, te ne vidim zasto se ovdje ponavljala tvrdnja da je ovo samo grupa gradjana. Nekoliko clanova udruzenja se javilo nakon mog posta i niko nije odgovorio na ovo prosto pitanje, do konyana i njegovog posta. Umjesto toga, dobila sam pricu u stilu "znas li ti kako smo mi super i sta sve radimo i kako te nije sramota pitati ista...".

Iskreno, ne ocekujem da bilo koja organizacija javno okaci svoje racunovodstvo, ali u kontekstu transparentnosti koja se ovdje spominje na sva usta, to bi bilo lijepo. Ja znam da dobrotovorne organizacije ne objavljuju racunovodne izvode javno ali znam takodjer da su ovakvi izvodi spremni ako ih neko zatrazi -- bilo to drzava ili donor, bas kako je konyan i napisao. A ono sto zasigurno znam da se ne otkida glava onima koji zatraze uvid u ove racune, a kamoli onima koji samo priupitaju da li dato racunovodstvo ikako i postoji -- sto se desilo ovdje onima koji su pitali. Kao sto rekoh, vasa reakcija je vise nego upecatljiva i dojmila me se duboko -- umjesto suvislog odgovora kakav je ponudio konyan (ponavljam, malo prekasno i kao ociti vid damage control-a, ali nebitno) prijasnji postovi clanova udruge odisu hinjenom uvrijedjenoscu koja mi se ni najmanje ne dopada.

I ponovo, nema razloga da idem na dobro.ba sajt, jer ovaj podforum je produzena ruka tog sajta i ne vidim zasto bih trebala postavljati pitanja ikome telefonom ili privatnim mailom. Nisamo li za transparentnost? Apel za pomoc obitelji kojoj sam ja uplatila novac je okacen i na ovom forumu, i svi clanovi udruge su (koliko mogu vidjeti) clanovi foruma. Uostalom, pitala sam mailom i tek onda sam ovdje rekla da sam imala problema.

@konyan:
hvala na informacijama, mada ne razumijem zasto tvoje kolege nisu ovakvo sto mogle napisati odmah. No nije ni bitno. Sto se tice moje osobne uplate, ja sam samo iznijela negativna iskustva koja sam imala, i postavila neka osnovna pitanja o radu grupe. Ja sam kontakritala sa jednim volonterom, i okacicu ovdje apdejt za ovaj slucaj jer i dalje zelim vjerovati da je greska administrativnog tipa u pitanju. Da, ja jesam uplatila direknto na racun osobe kojoj pomoc treba, ali sam se obracala volonteru koji mi je podatke proslijedio za pomoc glede inforamacija da li je uplata legla ili ne. Kome treba da se obratim? Da zovem zenu direktno iz Kanade da pitam da li je to leglo? Ne dolazi u obzir jer ja nju niti znam niti imam njene kontakt informacije (a i u krajnjem slucaju, ne zelim to). Dvije opcije koje sam imala je da kontaktiram svoju banku i volontera s kojim sam uspostavila vezu. Ja jesam inicirala bank trace u svojoj banci koja ce bankovskim kanalima dobiti sluzbenu potvrdu/informaciju od banke u Sarajevu o statusu tranzakcije. I ja jesam kontaktirala volontera koji, iz vama i njemu poznatih razloga, nije u mogucnosti pruziti mi odgovor. Valjda su vasi volonteri predstavnici udruge, i valjda udruga garantuje za tacnost podataka (od broja racuna pa do toga da su ljudi kojima se uplacuje bas ti ljudi -- jer su imene pocesto izmijenjena), te valjda vi snosite ako ne pravnu, a ono moralnu odgovornost i duznost da pomognete da se ovakve situacije rijese. Koliko znam, i taj volonter je preko udruge pokusavao danima bezuspjesno saznati detalje o uplati, te imam pravo stoga reci da mi je cijela situacija (a ne samo ta osoba) ostavila los utisak. A taj utisak se samo produbio nakon citanja vecine odgovora na ovom threadu.

I kratka digresija za daduli_sa: ako nemas vremena da kontas da li je neko postavio pitanje na forumu, onda ne kacite apele za pomoc na forumima, i ne lacajte se posla za kojeg nemate vremena. Vec sam napisala da su ovo odgovorne stvari, a niko nikoga ne prisiljava da volontira a kamoli da trazi pare i donacije od drugih ljudi. Ako se nema vremena, ako se nema energije -- pa ne mora se.

I za kraj. Ja znam da mi je ovo prvi i zadnji put da sam poslala novce za socijalni slucaj povezan na bilo koji nacin sa dobro.ba. Razlog nije to sto sam imala poteskoca u komunikaciji sa i informacijama vezanim za uplatu. Razlog nisu ni neke nejasnoce i pitanja koja sam imala vezano za poslovanje (registrovana udruga ili ne? potvrde za kesh ili ne?). Razlog, jedini razlog, je nacin na koji mi je odgovoreno ovdje. Nastup sa pozicija neke moralne superiornosti pojedninih clanova, iskombinovan sa uvredama forumasima samo jer su se usudili pitati ista o grupi za koju nisu nikad culi me je ostavio bez rijeci i probudio sumnje koje do tada nisam imala.

Hvala.
mIRCerka

#32 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by mIRCerka »

omar little wrote: I za kraj. Ja znam da mi je ovo prvi i zadnji put da sam poslala novce za socijalni slucaj povezan na bilo koji nacin sa dobro.ba. Razlog nije to sto sam imala poteskoca u komunikaciji sa i informacijama vezanim za uplatu. Razlog nisu ni neke nejasnoce i pitanja koja sam imala vezano za poslovanje (registrovana udruga ili ne? potvrde za kesh ili ne?). Razlog, jedini razlog, je nacin na koji mi je odgovoreno ovdje. Nastup sa pozicija neke moralne superiornosti pojedninih clanova, iskombinovan sa uvredama forumasima samo jer su se usudili pitati ista o grupi za koju nisu nikad culi me je ostavio bez rijeci i probudio sumnje koje do tada nisam imala.

Hvala.
Niko nikog uvrijedio nije, tebi su rekli da si uplatila direktno OSOBI KOJOJ SE POMAZE NA NJE RACUN a ne na dobro.ba racun, i takodjer da si kontaktirala nekopga ko se predstavio kao volonter, a ne direktno udruzenje...
u cemu je problem?
Raja na ovom forumu, od kojih je vecina i u dobro.ba, je oduvijek bila transparentna, cak se cuvaju racuni i spisak donacija za prve paketice, tako da ne vidim netransparentnost nigdje, osim u formulisanju vasih pitanja, jer napisete jedno a interesuje vas nesto skroz drugo...
Ja nisam ni clan ni volonter u dobro, koliko mogu reklamirati i ucestvovati kupovinom, potrudim se, ali mi je ovo fakat shega...
daduli_sa

#33 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by daduli_sa »

Nego, da predjemo sa price na djelo:

kad se konta ici u nabavku materijala za Paketice? Ko ce prevoz skontati?
Volontere interesuje hoce li biti isti termini kao i ovaj vikend ili cemo ici u vise grupa da bi stigli sve.

Organizacija Deda mraza i djece-pomocnika? Prostor rijesen? Ganjanje sponzora za kolace, sokove? Animatori? Prevoz paketica u druge gradove? Azuriranje spiskova i pravljenje rasporeda podjele?

Toliko posla... Hajmo, manje price i pretakanja iz supljeg u prazno.

:sax:

Vidimo se za vikend.
Dr.Cuddy

#34 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by Dr.Cuddy »

daduli_sa wrote:Nego, da predjemo sa price na djelo:

Volontere interesuje hoce li biti isti termini kao i ovaj vikend ili cemo ici u vise grupa da bi stigli sve.

Organizacija Deda mraza i djece-pomocnika? Prostor rijesen? Ganjanje sponzora za kolace, sokove? Animatori? Prevoz paketica u druge gradove? Azuriranje spiskova i pravljenje rasporeda podjele?

Vidimo se za vikend.
Za Deda Mraza i patuljke se ne brinite, to je pod kontrolom :) NE ZABORAVITE RAZGLAS!
madnessa

#35 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by madnessa »

ja sam uvijek tuuuu... :mrgreen:
ljubav_aha

#36 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by ljubav_aha »

mIRCerka wrote:ljubav aha i omar little, evo jedno pitanje za vas.
Zasto CHUDNA nije napisala LJUDI MOJI MOZETE LI MI JAVITI JE LI STIGLO ILI NIJE a ne JE LI OVO PREVARA????
omar_littleje napisao da je pokusao naci inofrmacije o donaciji koju je poslao,i tom prilikom je imao problema dobiti informacije

mIRCerka wrote:Online transakcije jos uvijek ne rade kako treba sa BiH (pranje novca i slicno) pa se na taj nacin mora vrdati okolo...
Kad smo skupljali pare za prve paketice, meni je jedna forumasica na kraju poslala kesh u koverti jer su tako iskomplikovali proceduru da to nije bilo humano.
prilikom slanja,jesu li osobe unpared obavijestene o mogucim tekoskocama transakcije novca :?:
mIRCerka wrote:E sad, svi ti komentari "nemojte tako reagovati bla bla", JA PRVA HOCU TAKO DA REAGUJEM!Meni je potpuno normalno da neko pita sta i kako i gdje, ali na ovom forumu se provlace skoro sve akcije dobro.ba tako da mi nije jasno uopste otkud chudnoj ideja ovdje da pita je li to lopovluk ili ne. Da je pitala na biulo kojem drugom forumu pa hajd, jer sve i da jeste nesto negativno, ne mislim da bi joj ovdje to iko rekao."
chudna je samo bila sumnjicava,pa nije bas jednostavno vjerovati u svaku posotojecu organizaciju na internetu
mIRCerka wrote:I jos nesto, posto se fakat radi o cistom skupu volontera, i to da vas obavijestim: volonterka koja inace dezura na dobro telefonu u cetvrtak ide na operejsn, pa nema potrebe da otvarate novu temu "zasto se niko ne javlja na taj fon"...
iako je volonterska operacija,ipka nedostaje profesionaalizma,nema veze sto su volonteri,ipak mora postojati odgovornost

licno volontiram/nije isti sektor/ ,i svjesna sam da volonitranje nije izogovor za neorganiziranost
daduli_sa

#37 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by daduli_sa »

@ljubav_aha
Hajmo udruziti tvoje iskustvo profesionalno organizovanog volontera sa nasim akcijama pa da idemo dalje zajedno.
Bilo bi dobro da se udruze razlicite organizacije i udruzenja na slicnim projektima.

Koje je udruzenje u pitanju?
Kome mozemo poslati zvanicno dopis za zajednicku saradnju na projektima koji su nam slicni?!
ljubav_aha

#38 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by ljubav_aha »

crveni krst USofA :)

inace,volontiram u jos jednoj organizaciji,ali iz etickih razloga ne smijem pisati :)
daduli_sa

#39 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by daduli_sa »

ljubav_aha wrote:crveni krst USofA :)

inace,volontiram u jos jednoj organizaciji,ali iz etickih razloga ne smijem pisati :)
Cool! Pa odlicne reference!
Neke slicne kontakte imamo i mi ovdje.

Hajd pliz posalji na PM kontakt podatke ako ti nije frka (na koga da naslovimo i na koga da se pozovemo - predpostavljam tebe?!) pa da vidimo sta mozemo odraditi eventualno zajednicki. Imali smo do sada dosta poziva od medjunarodnih organizacija da odradimo za njih neke podakcije pa vjerujem da i sad mozemo uspostaviti neku saradnju.....
protest.ba

#40 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by protest.ba »

konyan wrote:@mirCerka i @ protest.ba Ne mislim zaista da ima potrebe za takvim tonom. Mozemo sve objasniti blagim rjecnikom. Nesporazumi se desavaju. Protok informacija, razumijem, ne moze biti potpun nikad i uvijek ce postojati neka dilema. Ne moramo se odmah sjeci macetama. :D
ti budi razuman, ja cu bit' radikalan, ok?
ljubim vas i grlim sve
protest.ba

#41 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by protest.ba »

@omar little

kolege su isfrustrirane, konyan je razuman
ljubav_aha

#42 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by ljubav_aha »

nalazim se u SAD,inace sam se raspitivala u vezi slanja lijekova,rekli su da se mora djelovati iz mjesta gjde se pruza pomoc,tacnije najbliza lokacija CK,tako da sam jednom prilikom sakupila novac i poslala direktno na ime osobe kojoj je trebala pomoc

mogu se raspitati da djelovanje CK sa drugim organizacijama,iako nisam sigurna o internacionalnim relacijama,zadnjih nekoliko godina sam rad CK sa imigracijom je suzen iz siguronosnih ralzoga

mozes mi takodje poslati P.P. o konkretnim podacima i cilju misije

vecina nase raje salje novac licno sakupljen i poslan na adresu osobe kojoj je potreban ili na ime osobe koja ce proslijediti novac

pitala sam i na radnom mjestu za slanje donacija u inostranstvo,ne moze,jer kompanija mora mati ugovor za donacije,znaci proces mora biti legaliziran,i ceto je porces usmjeren lokalno

znaci,poslat cu ti P.P. nakon pronalska odgovora na vlastita i tvoja pitanja,ili me pitaj ovjde,na forumu :)
daduli_sa

#43 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by daduli_sa »

Ok, saljem ti PM

:thumbup:
ljubav_aha

#44 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by ljubav_aha »

daduli_sa :)
chudna

#45 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by chudna »

Mene su ucili da ne postoje glupa pitanja - ali da postoje glupi odgovori. Na postavljeno pitanje sam dobila more izbjegavanja odgovora, kao i glupih odgovora ukljucujuci i komentarisanje mog izbora nicka ( sto je jako povezano sa mojom "zlom namjerom" kao i temom). Osjecam kao da ste me malko zamijenili sa Karadzicem ili nekim njegovog kalibra.
Konyan, svaka cast. Osim sto sam dobila odgovor na ono sto sam pitala, potvrdio si moje pozitivne impresije o tebi ( prilikom druzenja forumasa prije vise godina). "Dobro" je sretno sto ima nekog poput tebe ....
Sada cu postaviti jos jedno pitanje i ne zelim da ga postavim na stranici "dobro.ba", vec upravo ovdje.
Da li banke u Frankfurtu ( Amsterdamu ili gdje vec ) uzimaju proviziju? Koliko iznozi ta provizija? I da li onda i banke u BiH uzimaju proviziju?
Pitanje je cisto prakticno, jer mozda je lakse nekoga od familije malko zahmetiti a da stigne vise para na pravu adresu nego da do osobe kojoj je novac prijeko potreban stigne samo kusur od poslanog iznosa.
Iskreno se nadam normalnijem odgovoru, nego na prethodno pitanje.
konyan

#46 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by konyan »

chudna wrote:Mene su ucili da ne postoje glupa pitanja - ali da postoje glupi odgovori. Na postavljeno pitanje sam dobila more izbjegavanja odgovora, kao i glupih odgovora ukljucujuci i komentarisanje mog izbora nicka ( sto je jako povezano sa mojom "zlom namjerom" kao i temom). Osjecam kao da ste me malko zamijenili sa Karadzicem ili nekim njegovog kalibra.
Konyan, svaka cast. Osim sto sam dobila odgovor na ono sto sam pitala, potvrdio si moje pozitivne impresije o tebi ( prilikom druzenja forumasa prije vise godina). "Dobro" je sretno sto ima nekog poput tebe ....
Sada cu postaviti jos jedno pitanje i ne zelim da ga postavim na stranici "dobro.ba", vec upravo ovdje.
Da li banke u Frankfurtu ( Amsterdamu ili gdje vec ) uzimaju proviziju? Koliko iznozi ta provizija? I da li onda i banke u BiH uzimaju proviziju?
Pitanje je cisto prakticno, jer mozda je lakse nekoga od familije malko zahmetiti a da stigne vise para na pravu adresu nego da do osobe kojoj je novac prijeko potreban stigne samo kusur od poslanog iznosa.
Iskreno se nadam normalnijem odgovoru, nego na prethodno pitanje.
Hvala chudna. :D

Na 100 EUR provizije na tvoju uplatu i njihovu isplatu nama budu oko 3.00 EUR, cini mi se. Nemam sad vremena da kopam tacne cifre. Uglavnom, nije prestrasno, s obzirom koliko olaksa cijeli proces. Mada 3% nije ni malo, da se razumijemo. :D
mIRCerka

#47 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by mIRCerka »

ljubav_aha wrote:nalazim se u SAD,inace sam se raspitivala u vezi slanja lijekova,rekli su da se mora djelovati iz mjesta gjde se pruza pomoc,tacnije najbliza lokacija CK,tako da sam jednom prilikom sakupila novac i poslala direktno na ime osobe kojoj je trebala pomoc

mogu se raspitati da djelovanje CK sa drugim organizacijama,iako nisam sigurna o internacionalnim relacijama,zadnjih nekoliko godina sam rad CK sa imigracijom je suzen iz siguronosnih ralzoga

mozes mi takodje poslati P.P. o konkretnim podacima i cilju misije

vecina nase raje salje novac licno sakupljen i poslan na adresu osobe kojoj je potreban ili na ime osobe koja ce proslijediti novac

pitala sam i na radnom mjestu za slanje donacija u inostranstvo,ne moze,jer kompanija mora mati ugovor za donacije,znaci proces mora biti legaliziran,i ceto je porces usmjeren lokalno

znaci,poslat cu ti P.P. nakon pronalska odgovora na vlastita i tvoja pitanja,ili me pitaj ovjde,na forumu :)
forumasica danas je sve to prije 2 godine provjeravala, i na kraju je poslala pismo preporucenom postom u koverti sa nekim linijama unutra, i keshom...jer i kad uplatis na neki donatorski racun, to se mora prebaciti na transakcijski, i banka u kojoj su ti oba racuna, vjerovala ili ne, uzme proviziju sto ti s racuna na racun prebaci...
konyan

#48 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by konyan »

Evo najnovija informacija od jutros, od gospodje kojoj je omar little poslala novac. Novac je stigao. :D

Gdje je zastoj nastao, jos uvijek ne znamo.

Ispade da ipak nije da ne valjamo bas toliko.. :D Ne kazem ni da valjamo.. ali eto nekad zna biti i do tih banaka. :D
mIRCerka

#49 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by mIRCerka »

daduli_sa wrote:Nego, da predjemo sa price na djelo:

Vidimo se za vikend.
Jeste li mi stavili blizance iz Sapne na spisak?
omar little

#50 Re: Ima li neko malo vise informacija o "dobro .ba"

Post by omar little »

Kao prvo, hvala @konyan na informaciji i asistenciji.

Drago mi je da je novac napokon legao. Vrlo je interesantno kako je uplata legla dan-dva nakon javnog posta na ovom forumu i izjave da sam inicirala bank trace, iako sam skoro 3 tjedna prije toga moljakala ljude iz vase udruge da provjere ovo i da mi jave. I vrlo je interesantno da mi nikada, do ove situacije, nije trebalo vise od 48 sati za transfer novca u BiH koristeci istu bankovnu proceduru. Ukratko, ne vidim nikakvog razloga za ovoliki zastoj u uplati, pogotovo jer sam imala tacne podatke i jer sam isla preko strogo reguliranih sjevernoamerickih i njemackih banaka.

Opet cu ponoviti da mi je ovo zadnji put da saljem ista vezano za vasu udrugu, mada znam da vam je svejedno, vama jedna "nuisance" manje. Ali zeljela bih se, zarad ljudi ukljucenih u ovaj slucaj, jos jednom osvrnuti na sve ono iznijeto na ovom threadu, kao i kroz osobnu prepisku sa clanovima udruge.

Javno cu reci da je volonter koji je bio moj kontakt za ovaj slucaj bio vise nego korektan u svemu, i da nisam sigurna da razumijem insinuacije na njegov racun, tipa da "on nije bio najbolji izbor" za ovu akciju, kako mi je receno na pp. Covjek je pokusavao da pronadje informacije, ali iz razloga vama znanih, to je trajalo koliko je trajalo. Takodjer, on mi je proslijedio ispravan SWIFT code, a niposto pogresan, kako mi je takodjer bilo receno ranije na pp. Ovakve insinuacije na racun vaseg clana, kao i cesto spominjanje fraze "licne sujete" tijekom prepiske su mi opet ostavile gorak ukus u ustima glede funkcioniranja vase udruge, za koju mi je sada jasno da i nije nikakva funkcionalna udruga vec skup manje-vise nepovezanih osoba koje sve shvacaju individualno i koje nemaju vece organizacijske svijesti a kamoli odgovornosti. Ukratko, zelim reci da ja, osobno, ne smatram volontera s kojim sam suradjivala odgovornim za bilo sta. Po vama on moze biti na periferiji dogadjanja i nedovoljno ukljucen u rad vase organizacije ali, ako je tako, ko je u vasoj udruzi zaduzen za pravovremenu distribicuji informacije ljudima koji skupljaju priloge i koji imaju osobni kontakt, a samim tim se osjecaju i osobno odgovornim, s donatorima? Ne mogu se oteti utisku da se tog volontera tretiralo kao zrtveno jagnje i momentalno se od njega distanciralo. Ne sluzi vam na cast.

Dalje, vi zivite u drzavi u kojoj se od 1992. iz ociju krade i tendencija ne jenjava ni nakon 16 godina. Smisao postojanja je da pomognete ljudima (sto i radite) ali i da u isto vrijeme demonstrirate kako se stvari mogu, i moraju, organizirati i sprovoditi drukcije od generalnog lopovskog trenda. Najvise zarad tih ljudi kojima pomazete, ali i zarad samih sebe i zarad ugleda vase udruge. Reakcije pojedinaca na ovom threadu me neopisivo podsjecaju na sloj ratnih profitera iz vlasti koji su sakupljeni novac za humanitarnu pomoc i oruzje "kanalizirali" kroz svoje racune a na upite o radu i transparentnosti bi odmah skakali ko da ih se u zivu ranu dirne, te odgovarali optuzbama da oni koji postavljaju pitanja nemaju obraza, da nisu patriote, da se ne bore za "nasu stvar" i slicno. To sto se vi dole licno znate i druzite, meni ne znaci nista, niti treba da mi znaci. Znaju se i Izetbegovici i Cengici i njegovi ahbabi, i svi garantiraju jedni za druge na sva usta – pa sta? Ja nemam pojma tko je itko od vas, niti me uopce zanimate. Zeljeli vi to vjerovati ili ne, ali na svijetu postoje organizacije i udruzenja koje nisu zasnovane na prijateljskim vezama clanova, i kojima je jasno da je pored pomoci, ili sta im je vec misija, druga najvaznija stvar transparentonst i odnos sa javnoscu. Od javnosti vi i ovisite. A odnos sa javnoscu nije samo tapsanje jednih druge po ramenima, slikanje po novinama i jeftino samo-reklamiranje sopstvene humanosti po forumima i TV programima, vec je to nesto mnogo kompliciranije i bitnije.

Za primjer, osvrnucu se na post forumasa pod nickom "daduli-sa", koji koliko shvatam ima neku funkciju u vasoj organizaciji:

"Za sva ostala pitanja kontaktirati direktno Udruzenje jer ne mislim da jos trebam za radnog vremena kontati da li nam je neko negdje na nekom forumu postavio neko pitanje.
Cemu nam onda slizu nasa stranica?! Naravno, ako su u pitanju dobronamjerni upiti, sugestije, pohvale i kritike, a ne cisto "balkanski sindrom pljuc-pljuc"."

U prevodu – stoko balkanska, vi ste tu da dajete novac, i da otvarate usta samo da nas pohvalite. Inace, ima da sutite, a ne da me nervirate (mene –ocito jako bitnog i zauzetog covjeka!) sa vasim glupostima!

Ovakvu drskost i bezobrazluk jos nisam vidjela, osim kod onih koji na pitanja sta je bilo sa ratnim humanitarnim donacijama odmah zalaju da nisi partiota jer tako nesto ikako i pitas. Prosto NEVJEROJATNO! Jos sokantije je da se niko iz udruge nije ovdje javno ogradio od ovog i slicnih postova, niti ispricao za vrijedjanje nicka "chudna" od strane ovog forumasa (funkcionera udruge???), niti za blago nesuvisle postove nicka "protest.ba" koji su insinuirali da i nick "chudna" i ja lazemo, jer nasi postovi "ne piju vode". Umjesto toga, tema je majstorski sabotirana postovima istih forumasa, kako je dosta "suplje" jer zaboga paketici cekaju, i to na threadu koji nema nikakve ali bas nikakve veze sa vasim famoznim paketicima. Da, sigurna sam da paketici cekaju i da jako puno posla ima (valja se slikati za novine), ali toliko posla nema da se ne moze odvojiti 10 minuta na razuman i ljudski dijalog sa osobom koja je (bila) voljna pomoci. Uzimajuci u obzir prirodu odnosa kao i osjetljivost situacije, ovakvo ponasanje je krajnje degutantno.

Po ne znam koji put cu reci da ja nikakvih niti zlih namjera, niti optuznica nisam imala. Samo sam zeljela odgovor na par jednostvanih pitanja. Javno nikada ne bih pitala sta je sa mojom uplatom, da thread nije vec bio pokrenut i da niste onako napali djevojku koja je pitala prosto pitanje. Ali VASI odgovori su me naveli na potpuno drukcije razmisljanje.

Vi i samo vi ste odgovorni za to. Ocito je da vam nije stalo ali, eto, samo kazem.
Post Reply