41 Konvertibilna Marka

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
Nesferatu

#1 41 Konvertibilna Marka

Post by Nesferatu »

Slijepa Banjalučanka Hanka Čaldarević sebe naziva umjetnikom u preživljavanju, jer njoj i njenoj kćerki mjesečna invalidnina od 41 KM predstavlja jedini izvor primanja.

Ni genijalci ne bi mogli s tim sredstvima preživjeti mjesec dana. Prošle godine moja kćerka, koja trenutno pohađa četvrti razred srednje škole, od Gradske uprave je dobijala đačku stipendiju u iznosu od 70 KM, a ove godine čekamo da joj to ponovo odobre kako bi se mogla školovati", priča Hanka.

Ova pedesetdvogodišnja žena govori o svojoj kćerki sa puno topline, ističući da joj je ona najveći oslonac u životu.

"Sama ne mogu otići ni u prodavnicu, niti obavljati bilo kakve poslove u gradu, tako da bez pomoći svoje kćerke nikako ne bih mogla opstati", kaže Hanka.

Ona priča da se s činjenicom da je potpuno slijepa nikada neće pomiriti, a bez vida je ostala u 13. godini kada je nakon prebolovanog gripa došlo do naglog pogoršanja vida.

Vid mi je bio sve slabiji zbog čega mi je izvršeno nekoliko operacija, ali su one bile bezuspješne. Nakon nekog vremena potpuno sam oslijepila", sjeća se ona.

Hendikep je nije spriječio da završi srednju Birotehničku školu i zaposli se u firmi "Jelšingrad", gdje je radila do juna 1992. godine.

"Tada su bila druga vremena. Radila sam u firmi kao telefonistkinja, tako da sam mogla izdvojiti sredstva da platim osobu koja će mi pomagati i pratiti me", priča Hanka.

Ona dodaje da joj je i sada prijeko potrebna pomoć druge osobe, ali da nema novca da plati te usluge.

"U preduzeću se vodim kao lice na čekanju, ne primam platu, niti imam socijalno osiguranje", ističe Hanka.

Za tešku situaciju u kojoj se danas nalazi Hanka nikoga ne okrivljuje, a kako kaže - odgovornost niko i ne želi preuzeti.
Hendrix

Post by Hendrix »

Kako bi na ovo reagovali naše vođe:

Terza "Nastavljamo reformski put ka EU i Bosna je
reintegrisana,ljudi rade i PDV na ovih 41 marku će biti sitnica tako da će joj ostati oko 34 marke ....."
Ili možda Tihi "Mislim da postoje institucije vlasti kroz koje građanka može tražiti svoja prava uz punu podršku predsjedništva..."
Boro :"Mi smo na jednoj sjednici ne znam ni ja kad odlučili da damo protivljenje ukidanju Republike Srpske.."
Ivo:"Nisam razumio vaše priopćenje jer nije na hrvatskom jeziku..."
Visoki:"Tommorow i will organise a press conference!"
Mirnes:"Pa ja ,sve je ovo SDP zakuho i ja ću sa svojim prijateljima iz Avaza ovo riješiti u roku od 365 dana!"
Bukejlović and Andan:"Mislim da je ovo uradila bijela Al-Qaida!"

Žalosno :(
fix tha thing

Post by fix tha thing »

od politicara se ne moze nadati da ce dobiti pomoc,to jr barem sigurno!!
jedina nada su im dobri ljudi :sad: :sad: :sad:
Dr.Cuddy

#4 Re: 41 Konvertibilna Marka

Post by Dr.Cuddy »

Nesferatu wrote:Slijepa Banjalučanka Hanka Čaldarević sebe naziva umjetnikom u preživljavanju, jer njoj i njenoj kćerki mjesečna invalidnina od 41 KM predstavlja jedini izvor primanja.

Ni genijalci ne bi mogli s tim sredstvima preživjeti mjesec dana. Prošle godine moja kćerka, koja trenutno pohađa četvrti razred srednje škole, od Gradske uprave je dobijala đačku stipendiju u iznosu od 70 KM, a ove godine čekamo da joj to ponovo odobre kako bi se mogla školovati", priča Hanka.

Ova pedesetdvogodišnja žena govori o svojoj kćerki sa puno topline, ističući da joj je ona najveći oslonac u životu.

"Sama ne mogu otići ni u prodavnicu, niti obavljati bilo kakve poslove u gradu, tako da bez pomoći svoje kćerke nikako ne bih mogla opstati", kaže Hanka.

Ona priča da se s činjenicom da je potpuno slijepa nikada neće pomiriti, a bez vida je ostala u 13. godini kada je nakon prebolovanog gripa došlo do naglog pogoršanja vida.

Vid mi je bio sve slabiji zbog čega mi je izvršeno nekoliko operacija, ali su one bile bezuspješne. Nakon nekog vremena potpuno sam oslijepila", sjeća se ona.

Hendikep je nije spriječio da završi srednju Birotehničku školu i zaposli se u firmi "Jelšingrad", gdje je radila do juna 1992. godine.

"Tada su bila druga vremena. Radila sam u firmi kao telefonistkinja, tako da sam mogla izdvojiti sredstva da platim osobu koja će mi pomagati i pratiti me", priča Hanka.

Ona dodaje da joj je i sada prijeko potrebna pomoć druge osobe, ali da nema novca da plati te usluge.

"U preduzeću se vodim kao lice na čekanju, ne primam platu, niti imam socijalno osiguranje", ističe Hanka.

Za tešku situaciju u kojoj se danas nalazi Hanka nikoga ne okrivljuje, a kako kaže - odgovornost niko i ne želi preuzeti.
proslijedi na http://www.dobro.ba , mozda se mogne pomoc :thumbup:
jasminasab

#5 Re: 41 Konvertibilna Marka

Post by jasminasab »

Ima li nekih kontakt podataka?
Citizen-X

#6 Re: 41 Konvertibilna Marka

Post by Citizen-X »

Ko god da je - dosad je mog'o i krepat'.

Pogledajte datume tog Nosferatuovog posta (vjerovatno mu je ovo bio prvi nick).
jasminasab

#7 Re: 41 Konvertibilna Marka

Post by jasminasab »

Jaoooj, koji propust. :roll:

Mozda neko ipak ima podataka o ovom slucaju?
Bumbar

#8 Re: 41 Konvertibilna Marka

Post by Bumbar »

ja sam tek sada vidjela datum :S:S:S:S jaoj covjece :SS:S:S:S:S:S
zastava101

#9 Re: 41 Konvertibilna Marka

Post by zastava101 »

Mozda su jos uvijek u teskoj situaciji, a opstaju. Treba provjeriti...
Post Reply