Huma Kosaca hatun

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

akcid

#101 Re: Huma Kosaca hatun

Post by akcid »

theTruePath wrote:Jedna druga,nasa princeza,Katarina Tomasevic,kcerka Katarine Kosace,i njeno turbe

Image
Da... :-) :(

theTruePath

#102 Re: Huma Kosaca hatun

Post by theTruePath »

Obnovilo se turbe ovog marta :)
Ammaar

#103 Re: Huma Kosaca hatun

Post by Ammaar »

Pisistratus wrote:
Ammaar wrote:Zanimljiva tema isto sto me fascinira jeste broj bosnjaka koji su bili veliki veziri, najpoznatiji nam je Mehmed Pasa Sokolovic ali koliko znamo o druygima kao npr Semiz Ali Pasha,damat Ibrahim pasha (nije pargalar), yavuz Ali Pasha, Dervish Mehmed Pasha, Kuyucu Murat Pasha (kuyucu je dobio po bunaru u koje je volio trpati zrtve) I mnogi drugi.
Nwbi bilo lose da neko ili neki institute napravu hronologiju o velikim vezirima sa podrucja Bosne I Hercegovine.

Rustem paša Opuković npr.(onaj "zli" iz Sulejmana Veličanstvenog, serija koju Bošnje ne propuštaju) je isto iz Bosne. Gore spomunuti pisac Salih Sidkki Muvekkit, koji je bio čuvar Gazi Husrev begove biblioteke je napisao Povijest Bosne, a osmanski dio je hronološki poredao po velikim vezirima. Kod svakog vezira iz Bosne je stavio posebnu zabilješku, tako da u njegovom djelu lako možeš naći sve vezire iz Bosne koji su služili u Imperiji.
Kako sam cuo da su misljenja podjeljena u vezi Rustem pase Opukovica, neki vele da je hrvat porijeklom a neki da je bosnjak, inace je iz Skradina ako se nevaram cak su to spomenuli i u seriji hehe a i to da je hrvat mada je sama serija puna istorijskih gresaka...
tnnt

#104 Re: Huma Kosaca hatun

Post by tnnt »

theTruePath wrote:Obnovilo se turbe ovog marta :)
zašto obnovili?
pa žena se poklonila osvajačima i rušiteljima svoje zemlje
od nekad jakog kraljestva postade pašaluk, a pola naroda pobježe ili biva odvedeno u tursku
ocu su joj odsjekli glavu a majka i obitelj pobjegla na sve strane
to turbe srušiti treba :D
theTruePath

#105 Re: Huma Kosaca hatun

Post by theTruePath »

ja ja ,,,ajde idi ti u lipu svoju :mrgreen:
theTruePath

#106 Re: Huma Kosaca hatun

Post by theTruePath »

Ammaar wrote:
Pisistratus wrote:
Ammaar wrote:Zanimljiva tema isto sto me fascinira jeste broj bosnjaka koji su bili veliki veziri, najpoznatiji nam je Mehmed Pasa Sokolovic ali koliko znamo o druygima kao npr Semiz Ali Pasha,damat Ibrahim pasha (nije pargalar), yavuz Ali Pasha, Dervish Mehmed Pasha, Kuyucu Murat Pasha (kuyucu je dobio po bunaru u koje je volio trpati zrtve) I mnogi drugi.
Nwbi bilo lose da neko ili neki institute napravu hronologiju o velikim vezirima sa podrucja Bosne I Hercegovine.

Rustem paša Opuković npr.(onaj "zli" iz Sulejmana Veličanstvenog, serija koju Bošnje ne propuštaju) je isto iz Bosne. Gore spomunuti pisac Salih Sidkki Muvekkit, koji je bio čuvar Gazi Husrev begove biblioteke je napisao Povijest Bosne, a osmanski dio je hronološki poredao po velikim vezirima. Kod svakog vezira iz Bosne je stavio posebnu zabilješku, tako da u njegovom djelu lako možeš naći sve vezire iz Bosne koji su služili u Imperiji.
Kako sam cuo da su misljenja podjeljena u vezi Rustem pase Opukovica, neki vele da je hrvat porijeklom a neki da je bosnjak, inace je iz Skradina ako se nevaram cak su to spomenuli i u seriji hehe a i to da je hrvat mada je sama serija puna istorijskih gresaka...

Bio je Bosnjak,ne znam ko tvrdi da je bio hrvat
theTruePath

#107 Re: Huma Kosaca hatun

Post by theTruePath »

A sto se tice serije,jel tacno da ce biti i Mehmed pasa Sokolovic? e to bi bilo zanimljivo :)
tnnt

#108 Re: Huma Kosaca hatun

Post by tnnt »

theTruePath wrote:

Bio je Bosnjak,ne znam ko tvrdi da je bio hrvat
Turci tvrde da je bio Hrvat, a tko tvrdi da je bio Bošnjak?
Bošnjaci? :D
theTruePath

#109 Re: Huma Kosaca hatun

Post by theTruePath »

Izvor?
tnnt

#110 Re: Huma Kosaca hatun

Post by tnnt »

theTruePath wrote:Izvor?
hebote proguglaj malo
zvali su ga Hırvat Rüstem-Paşa
imaš i translator na googlu :D
theTruePath

#111 Re: Huma Kosaca hatun

Post by theTruePath »

Znam ja to pametnjakovicu,medjutim sama ta cinjenica nije dokaz ni za sta,imas i danas Bosnjak prezime kod vas,i Hrvat prezime kod nas
tnnt

#112 Re: Huma Kosaca hatun

Post by tnnt »

theTruePath wrote:Znam ja to pametnjakovicu,medjutim sama ta cinjenica nije dokaz ni za sta,imas i danas Bosnjak prezime kod vas,i Hrvat prezime kod nas
da isto kao i Mahmud-paša Hırvat, koji je gle čudom rođen kao stjepan hercegović, otkud sad prezime hirvat se stvorilo? :)
a bio je sin stjepana kosače
evo ti jedna turska stranca, ima i Bošnjaka i Hrvata paša :D
http://www.ahmetakyol.net/index.php?opt ... ew&id=8031
theTruePath

#113 Re: Huma Kosaca hatun

Post by theTruePath »

Ok
Post Reply