Huliganstvo

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

Locked
User avatar
pape
Posts: 6833
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#1 Huliganstvo

Post by pape »

Ponukan svakonedeljnim nemilim scenama koje gledam na nasim sportskim priredbama, ... scenama svakolikog primitivizma, nasilja i destrukcije, ... pokrecem ovu temu na kojoj mozemo govoriti o uzrocima i posljedicama huliganstva, ... o nacinima borbe protiv istog. Pozivam sve istinske ljubitelje sporta, posebno fudbala/nogometa, kao najpopularnijeg sporta, ... na zalost, sporta oko kojega se i okuplja najvise huligana, da daju svoj osvrt o ovom problemu i time doprinesu tome da sutra normalan covjek moze normalno, u miru i bez straha sa svojim djetetom pogledati utakmicu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Huliganstvo je termin koji opisuje ponašanje koje krši pravila društvenih normi, bontona, zakona i opće destruktivno ponašanje.

Sam termin huliganstva dolazi po irskom prezimenu Hooligan (Houlihan) a pojavio se u Velikoj Britaniji krajem 19. stoljeća a opisuje devijantno ponašanje i način življenja uličnih bandi i pojedinaca koji su ih sačinjavali. Također danas taj termin je općeprihvaćen i opisuje ponašanje kod pojedinaca ili skupine ljudi koji svojim destruktivnim ponašanjem ne uklapaju u društvene norme i zakone te vandaliziraju svoju okolinu.

Takva vrsta ponašanja pripisuje se obično navijačkim skupinama iz različitih sportova najčešće ekipnih kao što su nogomet, ragbi, košarka, rukomet,...


Zakonska regulativa

Zakoni koje krše huligani su opći zakoni te je njihovo kršenje vezano za:

1. vrijeđanje po raznim diskriminacijskim osnovama pojedinaca ili skupina ljudi,
2. fizički napadi sa nanošenjem lakših, težih ili čak smrtnih posljedica,
3. uništavanje javne i privatne imovine,
4. uznemiravanje javnog reda i mira,
5. ugrožavanje opće sigurnosti (pirotehnika),
6. zloupotreba zabranjenih sredstava (alkohol, narkotici, pirotehnika),
7. ometanje odvijanja sportskih i drugih društvenih događanja.

Različite države su različito okarakterizirale i zakonski regulirale huligansko ponašanje pa tako postoje različite kazne za takvo ponašanje u obliku:

1. društveno koristnog rada,
2. novčanih kazni,
3. zatvorskih kazni u trajanju od nekoliko dana do čak nekoliko godina,
4. ograničenja kretanja za vrijeme odvijanja određenih društvenih događanja,
5. izgon i progon za strane državljane

Izvor: Wikipedija

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kao svoj prilog temi, ... nudim vam (slikom) na uvid kako se to rjesava u nekim zapadnoeuropskim zemljama. Investicija nije nesto posebno velika, ali .... krajnji rezultat je vise nego dobar.

Image
Nakon ulaska kroz vrata koja propustaju po jednog posjetioca i gdje su detaljno pregledani, ... docekuju ih dvije kamere, jedna na dnu, jedna na vrhu stepenista.

Image
Gostujuca navijacka grupa se propusta na za njih specijalno pripremljenu tribinu.

Image
Njihova tribina je odijeljena od ostalog dijela tribina, duplim celicnim ustakljenim zidom.

Image
Stalno su pod video nadzorom.

Image
Specijalna mreza je pripremljena.

Image
Prije njihovog ulaska na tribinu je zategnuta.

Image
I sada mogu bodriti svoje ljubimce i urlikati koliko im volja, ... nema bacanja bilo cega na teren i navijace suprotnog tabora.
Majmun je tamo gdje mu i jeste mjesto, .... iza stakla, resetaka i mreza.
User avatar
JohnnyS
Posts: 13647
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#2 Re: Huliganstvo

Post by JohnnyS »

Dok god nekima bude važnija navijačka grupa nego klub za koji bi ta grupa trebala navijat, imat ćemo sačekuše, paljenja autobusa, dogovorene fightove... Klub treba biti broj 1, navijačka skupina je samo popratni folklor...

A kako se boriti protiv toga? Smanjiti medijski prostor takvim izgrednicima jer pola njih svršava na to da ih ima po novinama... Siguran sam da nisu Englezi iskorijenili huliganstvo, ali nema ih čak ni u tabloidima. A u nas se postavlja na sve portale, novine i televizije kad se pet budala pobije na stadionu. Mediji ne shvaćaju svoju odgovornost, ne smiju biti senzionalistički. Da se ja (kao "civil") pobijem s nekim s foruma, završio bi u u crnoj kronici (možda i u bolnici :D ), i to kao vijest od maksimalno dva reda. Da se ja (kao navijač, ajmo reć Želje) pobijem s nekim od uvaženih kolega forumaša što za Sarajevo navija, završili bismo na naslovnici... Treba medijski potpuno ignorirat izgrednike, a da organi reda izvršavaju u tišini efikasno zakone. Zakone koji bi ipak trebali bit korigirani u odnosu na dosadašnje, doneseni kroz javnu raspravu sa navijačkim skupinama, a ne prepustit da takve zakone donose političari koji vjerojatno nisu tribinu vidjeli osim na stranačkim skupovima...
User avatar
-LIBERO-
Čiča Gliša
Posts: 15604
Joined: 11/02/2008 01:27
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#3 Re: Huliganstvo

Post by -LIBERO- »

To se i u Evropi suzbilo samo i iskljucivo na stadionima,izvan stadiona je kao sto je uvijek i bilo,cak mozda i dosta organizovanije.
Autoputevi,pumpe,pubovi,parkovi,trgovi,ulice,sume,livade..sve je to izvan kontrole policije,ili barem sa nekom limitiranom kontrolom.
Dok god budu organizovane grupe navijaca ,bit ce i nekih sporadicnih obracuna,to je oduvijek bilo,uvijek ce i ostati
Samo sada se mjenjaju nacini na koji sve to funkcionise,sto od strane navijaca,koji su neuporedivo organizovaniji i spremniji,sto od strane policije,koja sve vise konta sta se zapravo desava,i da kamere na samom stadionu nisu ni 10% rjesenja tog problema.
hali gali halid
Posts: 2381
Joined: 08/10/2007 22:45

#4 Re: Huliganstvo

Post by hali gali halid »

Pa nisu svi navijaci huligani.
kriminale
Posts: 18
Joined: 10/02/2008 09:35

#5 Re: Huliganstvo

Post by kriminale »

pape wrote:Majmun je tamo gdje mu i jeste mjesto, .... iza stakla, resetaka i mreza.
Svakog navijaca koji ode na gostujucu utakmicu svog kluba smatras majmunom?
User avatar
pape
Posts: 6833
Joined: 21/08/2003 00:00
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#6 Re: Huliganstvo

Post by pape »

hali gali halid wrote:Pa nisu svi navijaci huligani.
Naravno da nisu. Mnostvo je onih koji posjecuju fudbalske utakmice, koji dolaze zbog ljubavi prema sportu, ... dolaze da uzivaju u onome sto pruzaju igraci na terenu. Ovdje i ne treba da bude razgovor o njima.
kriminale wrote:Svakog navijaca koji ode na gostujucu utakmicu svog kluba smatras majmunom?
Ne, ... nije svaki. Mnogo nas ode na gostujucu utakmicu svoga kluba ili reprezentacije, bodrimo svoje miljenike mozda i grlatije, ali ... kupujemo karte za tribine koje treba da su sto dalje od ovih "nasih" organizovanih grupa navijaca. Tu mozes samo belaja zaraditi.
Govorim o onim huliganskim, vandalskim grupama koje organizovano dolaze na utakmice, sa vec unaprijed isplaniranim tucama, ... provokacijama u vidu uvredljivih poruka i transparenata za protivnicke navijace ili cijele narode. Govorim o grupama koje svojim tijelima ispisuju fasisticke simbole, ... pale zastave mrskih im protivnika, .... koje divljaju bacajuci sve sto im stigne pod ruku na teren i druge dijelove tribina. Koji lome i pale inventar stadiona, ... napadaju protivnicke navijace, ili im demoliraju autobuse u dolasku ili povratku. Govorim o onima koji tako olako koriste pirotehniku za svoja "slavlja".
Govorim o onima zbog kojih vrlo lako mozemo ostati kratkih rukava za dogadjaje koje zelimo kao koricu kruha.
http://www.fifa.com/aboutfifa/federatio ... 58152.html

Govorim o onima kojima je mjesto samo iza resetaka i mreza, a vi ih nazivajte kako god zelite.
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#7 Re: Huliganstvo

Post by Nekako s proljeća »

:)

Fenomen huliganstva u Bosni i Hercegovini je primarno urbani fenomen.Javlja se izrazenije krajem 80-tih godina kroz pojavu organizovanih navijackih grupa.Pripadnici tih grupa predstavljaju novi tip navijaca fudbalskih klubova.Osnovno pravilo koje je vladalo u navijackoj grupi Horde zla je glasilo ''Vodi, slijedi ili se skloni s puta'' !

Glavni slogan unutar pomenute navijacke grupe usmjeren ka suparnickim grupama je ''Neka cijela Juga zna, najluđe su Horde zla'' a slogan usmjeren ka svim ostalim strukturama drustveno-plitickog sistema je glasio ''Nama niko nista ne moze''

Navijacka grupa Horde zla je proslavila 20 godina svog egzistiranja u gradu Sarajevu.

Urbana je to furka...
User avatar
Priorat
Posts: 1451
Joined: 07/04/2009 09:43
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#8 Re: Huliganstvo

Post by Priorat »

neznam, pape cim ti dolazis na tu ideju da otvoris temu o huliganstvu je dovoljno dobar razlog da ti mogu reci da se i sam palis na te stvari. zivim u gradu u kojem su huligani stvarno drustveni problem N°1, pratim ta desavanja, dozivljavam, gledam. huliganstvo nije problem nego masovni trip. ako si ikad bio/ucestvovao/gledao onda znas o cemu pricam. huliganstvo isto ima svoje kodexe a jedan od tih je da se o tome nikad nista neprica/nepise.... a ti sad kako hoces... :arrow:
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#9 Re: Huliganstvo

Post by Nekako s proljeća »

:)

U prilogu tvog komentara cu citirati izjavu jednog hordasa iz tog vremena, koji na novinarsko pitanje ''Čemu tuče''?!kaze:

''Dok je fudbala, bit' ce i tuča.Neki ne mogu dostojanstveno da podnesu poraz svog tima.O nacionalistickim tucama ne zelim da pricam.To je bolest.I jos nesto, o navijacima se pise samo kada naprave nesto lose.U suprotnom, svi cute.Zato se i prave neredi, da bi se pisalo.Ne trebaju nama ni psiholozi, ni pedagozi.Mi sve znamo''

Po meni vrlo jasno izrecen stav po ovom pitanju.Naravno , iz ugla onog kojem lijepe etiketu da je huligan...


A'' pape'' to s pravom gleda iz jedne druge perspektive, kada je fudbal bio igra.Prije svega...

Image
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#10 Re: Huliganstvo

Post by cyprus »

JohnnyS wrote: Klub treba biti broj 1, navijačka skupina je samo popratni folklor...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Inače, ja nisam ljubitelj navijačkih skupina nikako :) . Navijam za Sarajevo, ali ne pada mi napamet da se identifikujem sa Horde Zla, niti bilo kojoj drugom skupinom. Zato obično i ne učestvujem na temama od domaćem fudbalu ovdje, jer se 90% postova odnosi na navijače i navijanje, a tek nešto malo na igru, rezultate, same klubove, igrače itd. :roll:
User avatar
Bloodflow
Posts: 88
Joined: 20/12/2008 02:12

#11 Re: Huliganstvo

Post by Bloodflow »

Najmanji su problem neredi na BH stadionima, realno na stadionu i nemaš nerede jer su huliganske grupice neorganizovane a i veliko je neiskustvo BH huligana u neredima s murijom. Evo i na zadnjem derbiju je to vidljivo, policija bez problema lomi i dere navijače sarajeva po sjeveru dok je otpor hordi nikakav, što baš i nije slučaj u najbližem susjedstvu gdje su sudari s policijom i češći i žešći. Ima to i dobrih strana, na stadionu nema izgreda još od 1998...Na ulicama je daleko veći problem, presretanja, paljevina buseva, lomljenja vozila, pa čak i ubistva i sl. a sve daleko od očiju i bez kontrole. Tu su problemi, stadioni su većinom sigurni, čak i bez ovih kaveza i mreža, jer sam 10ak specijalaca posloži ove tzv. buntovnike k'o sardine...
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#12 Re: Huliganstvo

Post by Nekako s proljeća »

cyprus wrote:
JohnnyS wrote: Klub treba biti broj 1, navijačka skupina je samo popratni folklor...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Inače, ja nisam ljubitelj navijačkih skupina nikako :) . Navijam za Sarajevo, ali ne pada mi napamet da se identifikujem sa Horde Zla, niti bilo kojoj drugom skupinom. Zato obično i ne učestvujem na temama od domaćem fudbalu ovdje, jer se 90% postova odnosi na navijače i navijanje, a tek nešto malo na igru, rezultate, same klubove, igrače itd. :roll:
:)

Kao pasivni navijac Sarajeva (simpatizer) zanima me da li se mozes identifikovati sa tradicijom,nacinom odabira i dodjelom navijackog trofeja ''Trofej Ismir Pintol'' najborbenijem igracu kluba na kraju godine.Je li po tebi u redu ta simbioza navijaca i igraca,koja se postize dodjelom takvog trofeja.

To nema veze sa huliganstvom, zar ne?
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#13 Re: Huliganstvo

Post by cyprus »

Nekako s proljeća wrote:
cyprus wrote:
JohnnyS wrote: Klub treba biti broj 1, navijačka skupina je samo popratni folklor...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Inače, ja nisam ljubitelj navijačkih skupina nikako :) . Navijam za Sarajevo, ali ne pada mi napamet da se identifikujem sa Horde Zla, niti bilo kojoj drugom skupinom. Zato obično i ne učestvujem na temama od domaćem fudbalu ovdje, jer se 90% postova odnosi na navijače i navijanje, a tek nešto malo na igru, rezultate, same klubove, igrače itd. :roll:
:)

Kao pasivni navijac Sarajeva (simpatizer) zanima me da li se mozes identifikovati sa tradicijom,nacinom odabira i dodjelom navijackog trofeja ''Trofej Ismir Pintol'' najborbenijem igracu kluba na kraju godine.Je li po tebi u redu ta simbioza navijaca i igraca,koja se postize dodjelom takvog trofeja.

To nema veze sa huliganstvom, zar ne?
Ma OK to što spominješ. Ima među navijačkim skupinama i pozitivnih stvari, nisam ja ni reko da su navijačke skupine = huliganstvo. Ali kako sam rekao meni je sva ta stvar sa organizovanim navijanjem sasvim sporedna, dok je nekim drugima to očigledno jedino zbog čega "prate" fudbal. Čak i ako se izuzme huliganstvo, to navijanje radi navijanja i izbacivanja frustracija mi je nako poprilično besmisleno, a sa huliganstvom poprima takav oblik nebuloznosti koji sa fudbalom ima isto toliko veze koliko i pletenje čarapa :roll:
mostarac
Posts: 8416
Joined: 03/03/2005 13:47

#14 Re: Huliganstvo

Post by mostarac »

Po meni licno ovo su oni pravi, odani, iskreni navijaci i navijaci bez ikakvog interesa koje vodi samo ljubav prema klubu i fudbal se igra zbog ovih ljudi i za ove ljude fudbal jeste ono sto i treba biti, a to je sport, strast, ljubav i zabava. Neko od njih je tu zbog kluba, neko zbog igraca, neko zbog zaljubljenosti al svi su povezani jednom stvari, a to je fudbal i nisu na utakmicama da lijece komplekse. (ISPLATI SE POGLEDATI SVA VIDEA)





























na kraju i zivotinje koje uzivaju u ljepotama fudbala :D



i oni su dio nas



A OVIM DIVLJACIMA NIJE MJESTO NA STADIONIMA I ONI NE TREBA DA BUDU UZ FUDBAL I ZBOG NJIH FUDBAL NIKAD NECE BITI BOLJI I LJEPSI NEGO NAPROTIV




















User avatar
Savez napolje
Posts: 330
Joined: 07/04/2009 13:37
Location: Sarajevo

#15 Re: Huliganstvo

Post by Savez napolje »

To je minimalizam,to je minimalizam i nezna privitivizam sta je to minimalizam
User avatar
-LIBERO-
Čiča Gliša
Posts: 15604
Joined: 11/02/2008 01:27
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#16 Re: Huliganstvo

Post by -LIBERO- »

Svi su navijaci huligani.
Svi oni koji su dio organizovane navijacke skupine,su tu radi interesa,para...ili cega vec mislite,i oni ne vole svoj klub,niti zive za njeg,a jedini pravi navijaci su oni koji sjede i grickaju kospe,i pritom imaju na sebi 6 salova,3 zastave i najcesce kada im klubu ne ide bas najbolje,odluce da ostanu kuci da gledaju Juventus-Milan :shock: :D
Navijaci,ovi iz skupina,zasluzuju sve moguce oblike represije od strane bezgresne policije,batinjanje,cak udaranje nogama,gazenje,koristenje sve moguce kolicine sile i kazni,jer su oni stoka.
Pojedinacna krivica kod njih ne vazi,nije im ovo Hag,pa da mogu odgovarati pojedinacno za neke eventualne preksaje.
Sve njih treba u zatvor,zabraniti im odlaske na utakmice...hmmmm cek da vidim,kada bolje razmislim navijacke skupine su i najvece zlo u BiH uopste.
Zgaziti,slomiti mu extremitete,slomiti mu zube,UBITI pripadnika organizovane navijacke skupine,je opravdano,kao sto smo vidjeli sa rahmetli Anerom,cak niko nikada nece ni odgovarati za ubistvo,jer je momak bio clan organizovane skupine,automatski covjek drugog reda.

Sada mozete zakljucati temu,jer ovo je sazetak svih tendencija kamo ova tema treba da vodi. :lol: :lol: :run:
The 51st State
Posts: 16743
Joined: 12/01/2008 12:06

#17 Re: Huliganstvo

Post by The 51st State »

bolje fudbal da umre nego da ga babe, japanci i slicna publika gledaju kao sto je vec preovladjujuci trend u engleskoj, hoce narodu i posljednji ventil zacepiti. stop modernom fudbalu!!!
_dojava
Posts: 70
Joined: 19/05/2009 13:53
Location: sarajevo

#18 Re: Huliganstvo

Post by _dojava »

treba marvu udarati i zatvarati stalno pa ce se smiriti...ja sam i za smrtne kazne...
User avatar
JThomas
Posts: 69048
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#19 Re: Huliganstvo

Post by JThomas »

kažu da slika govori hiljadu riječi, koliko onda govori ovakav klip? ovo je umjetnički izraz, ništa manje...

User avatar
Priorat
Posts: 1451
Joined: 07/04/2009 09:43
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#20 Re: Huliganstvo

Post by Priorat »

ova tema je toliko glupa da nema rijeci za objasnit. neko ko nikad nije bio u tom fazonu nemoze nikad objasnit sta je to. ponavljam : huliganstvo je dustveni trip i nista vise... kad se drustveni trip poveze sa ljubavlju (npr. prema klubu) onda se za rezultat dobiva , pogadjate , sta drugo= huliganstvo... i to je dobro tako i treba da ostane tako...
zivjeli huligani...barem znaju za sta zive i sta vole i sta su ustanju da urade za ljubav..nema dalje...
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#21 Re: Huliganstvo

Post by cyprus »

Priorat wrote:ova tema je toliko glupa da nema rijeci za objasnit. neko ko nikad nije bio u tom fazonu nemoze nikad objasnit sta je to. ponavljam : huliganstvo je dustveni trip i nista vise... kad se drustveni trip poveze sa ljubavlju (npr. prema klubu) onda se za rezultat dobiva , pogadjate , sta drugo= huliganstvo... i to je dobro tako i treba da ostane tako...
zivjeli huligani...barem znaju za sta zive i sta vole i sta su ustanju da urade za ljubav..nema dalje...
Ljubav prema klubu i huliganstvo veze nemaju jedno s drugim. Valjda tražim puno ako želim dokaze te "ljubavi"? :roll:
mostarac
Posts: 8416
Joined: 03/03/2005 13:47

#22 Re: Huliganstvo

Post by mostarac »

The 51st State wrote:bolje fudbal da umre nego da ga babe, japanci i slicna publika gledaju kao sto je vec preovladjujuci trend u engleskoj, hoce narodu i posljednji ventil zacepiti. stop modernom fudbalu!!!
ma da, a ti si taj radi kojeg treba da postoji?

Shvati da je fudbal planetarna zabava i da je prerastao igru radnika sa dokova. Fudbal igraju i gledaju i bogati i siromasni i raduju mu se i ko si na kraju krajeva ti i koji si to ti faktor da zabranis mom dijetetu ili mojoj staroj da gledaju utakmicu jer ti zelis da svoju "ljubav" prema klubu dokazujes lijecenjem frustracija, cupanjem stolica i slicnim pizdarijama. Fudbal je nesto na sto svi imamo pravo, a ne samo pojedinci. Ljudi kao ti su srecom postali manjina i hiljadu je puta bolje vidjeti japance, babe i slicnu publiku nego nekoga ko stane iza tako sportskog i pitomog imena kao sto je "Horde Zla, Manijaci, Robijasi, Grobari" i slicno. To nema veze sa sportom i samo ime pokazuje da je tu sport sporedna prica.
Ja hocu dijete da dovedem na utakmicu i necu da mislim hoce li neka budala izazvati nered, hoce li mu neko razbiti glavu ili ce ga zakaciti pendrek zbog budala koji su lijecili svoje frustracije i umislili da se svijet vrti oko njih, da fudbal bez njih ne moze, da normalni ljudi bez njih ne mogu i da je smisao fudbala tribina, a ne teren. E pa gospodo varate se. Ne dolazi niko ili bar niko normalan, na utakmicu da gleda tribine nego da gleda u teren.
Fudbal bez "mentalita ultra" moze i jako dobro funkcionise, a engleska je ziv primjer. Nikad se engleski fudbal nije vise pratio kao danas.
Fudbal sasvim sigurno nece izumrijeti, ali oni koji misle da se fudbal igra da bi to bio povod sukoba navijaca ce bar u evropi sasvim sigurno izumrijeti na stadionima u roku najvise 20 godina i sasvim sigurno ce UEFA standard biti stadioni bez ograde, a da bi se to ispunilo divljaci ce se morati skloniti sa stadiona.
User avatar
-LIBERO-
Čiča Gliša
Posts: 15604
Joined: 11/02/2008 01:27
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23 Re: Huliganstvo

Post by -LIBERO- »

Vidis @mostarac,kako je tvoj upis pun predrasuda i generalizovana,vrlo vjerovatno namjerno zlonamjernih radi postizanja nekog efekta,tj. potvrde te tvoje teorije.

Ti ako smatras fudbal necim sto je preraslo svoj pocetni duh,nesto sto se pretvorilo u cistu masineriju za zaradu,bez emocija,pnosa,odnosa prema casti i "boji" kluba...nesto sto se pretvorilo u cisto kapitalisticko sranje za proizvodnju novca,to je tvoje pravo da ga tim smatras i da podrzavas to u sta se danasnji fudbal razvija.

Ali moras shvatiti,da ima i onih kojima je cast,ponos,istorija,grb i "boja"iznad svih mogucih rezonovanja dansnjeg fudbala,i da ima i onih koji na cijelu tu stvar gledaju iz druge perspektive.


To kako se neko indetifikuje i stoji iza imena recimo Hordi Zla,je necija licna stvar,(pogledaj pod ovim iznad,cast,boja,ponos,istorijat,tradicija)i ja sa ponosom se smatram Hordasem,bez obzira sto ti i slicni tebi,koji apsloutno na cijelu tu stvar gledaju iz svoje "ogranicene" perspektive,i svoga rezonovanja,smatraju to divljastvom.

Jednostavno,to je neshvatanje te nevijacke subkulture,kao sto hipici nisu recimo punkere shvatali,niti hip-hoperi rejvere,skejteri skinere itd itd.(banalizujem sada :mrgreen: ,poenta je bitna)


I ta prica da zbog navijackih skupina nema posjete na tribinama je cista laz,i to LAZ (napisano velikim slovima)
Pogledaj tribine na EX YU prostorima,80% publike cine bas navijacke skupine,slicno je i sa ostalim istocno evropskim zemljama.
Teorija da se na tribine ne dolazi zbog nasilja navijackih skupina je glupost najveca,pogledaj u Italiji recimo,gdje su apsolutno najorganizovanije navijacke skupin eu Evropi cijeloj,stadioni PREPUNI
Pogledaj u Francuskoj,gdje navijacka subkultura doslovce cvijeta..stadioni PREPUNI
Pogledaj u Holandiji,extra extra dobra navijacka scena u svim mogucim segmentima,stadioni PREPUNI
Pogledaj Argentinu,apsolutno najludje navijacke skupine u vasioni :mrgreen: ,stadioni PREPUNI.

ITD.ITD.ITD...a u svakome od ovih prvenstava ima vise nasilja na stadionima i oko njega nego sto ce ikada biti u nasoj zemlji.

Sta je poenta?????!!!!

Poenta je u tome da nasi stadioni (mislim na cijelu EX YU)nisu prazni iz toboze straha od navijackih skupina,i nasilja,nego zbog nedostatka kvaliteta fudbala

Potvrda tezi je da pogledaj izlete Sarajeva i Zeljeznicara u evropskim takmicenjima,i ni jedna jedina utakmica nije bila ispod 20.000 ljudi. zatso tada nisu smetale navijacke skupine,koje su ako ikada,onda tada bile u punim kapacitetima na tribinama !!!???
mostarac
Posts: 8416
Joined: 03/03/2005 13:47

#24 Re: Huliganstvo

Post by mostarac »

-LIBERO- wrote:Vidis @mostarac,kako je tvoj upis pun predrasuda i generalizovana,vrlo vjerovatno namjerno zlonamjernih radi postizanja nekog efekta,tj. potvrde te tvoje teorije.

Ti ako smatras fudbal necim sto je preraslo svoj pocetni duh,nesto sto se pretvorilo u cistu masineriju za zaradu,bez emocija,pnosa,odnosa prema casti i "boji" kluba...nesto sto se pretvorilo u cisto kapitalisticko sranje za proizvodnju novca,to je tvoje pravo da ga tim smatras i da podrzavas to u sta se danasnji fudbal razvija.

Ali moras shvatiti,da ima i onih kojima je cast,ponos,istorija,grb i "boja"iznad svih mogucih rezonovanja dansnjeg fudbala,i da ima i onih koji na cijelu tu stvar gledaju iz druge perspektive.


To kako se neko indetifikuje i stoji iza imena recimo Hordi Zla,je necija licna stvar,(pogledaj pod ovim iznad,cast,boja,ponos,istorijat,tradicija)i ja sa ponosom se smatram Hordasem,bez obzira sto ti i slicni tebi,koji apsloutno na cijelu tu stvar gledaju iz svoje "ogranicene" perspektive,i svoga rezonovanja,smatraju to divljastvom.

Jednostavno,to je neshvatanje te nevijacke subkulture,kao sto hipici nisu recimo punkere shvatali,niti hip-hoperi rejvere,skejteri skinere itd itd.(banalizujem sada :mrgreen: ,poenta je bitna)


I ta prica da zbog navijackih skupina nema posjete na tribinama je cista laz,i to LAZ (napisano velikim slovima)
Pogledaj tribine na EX YU prostorima,80% publike cine bas navijacke skupine,slicno je i sa ostalim istocno evropskim zemljama.
Teorija da se na tribine ne dolazi zbog nasilja navijackih skupina je glupost najveca,pogledaj u Italiji recimo,gdje su apsolutno najorganizovanije navijacke skupin eu Evropi cijeloj,stadioni PREPUNI
Pogledaj u Francuskoj,gdje navijacka subkultura doslovce cvijeta..stadioni PREPUNI
Pogledaj u Holandiji,extra extra dobra navijacka scena u svim mogucim segmentima,stadioni PREPUNI
Pogledaj Argentinu,apsolutno najludje navijacke skupine u vasioni :mrgreen: ,stadioni PREPUNI.

ITD.ITD.ITD...a u svakome od ovih prvenstava ima vise nasilja na stadionima i oko njega nego sto ce ikada biti u nasoj zemlji.

Sta je poenta?????!!!!

Poenta je u tome da nasi stadioni (mislim na cijelu EX YU)nisu prazni iz toboze straha od navijackih skupina,i nasilja,nego zbog nedostatka kvaliteta fudbala

Potvrda tezi je da pogledaj izlete Sarajeva i Zeljeznicara u evropskim takmicenjima,i ni jedna jedina utakmica nije bila ispod 20.000 ljudi. zatso tada nisu smetale navijacke skupine,koje su ako ikada,onda tada bile u punim kapacitetima na tribinama !!!???
Ti drug svjesno mjenjas teze. Prvo u nas naravno da postoji faktor kriminogenog saveza kao i u ostalim YU ligama, al postoji i faktor navijackih skupina. Niko normalan nece poci sa dijetetom na utakmicu iz Splita u Zagreb, a tu vec kriminal nije faktor nego navijacke skupine. kvalitet fudbala mislim da nema veze sa posjetama stadionu nego je vise kriminalizovana i nelegalna liga. Velez je na prosjecnoj utakmici federalne lige imao 5 puta vise ljudi na utakmici nego danas.

zatim, ja to ne posmatram iz svog ugla, nego posmatram iz ugla svih onih koji nisu dio te navijacke subkulture, a takvih je preko 90% koji prate i gledaju fudbal. Evo probaj se izolovat od subjektivnog osjecaja koji gajis prema Sarajevu kao klubu i reci na sta covjeka koji nema pojma o Bosni i Hercegovini, fudbalu i bilo cemu asocira naziv "Horde zla". De pogledaj to sa ljudske strane, izvan nekog pogleda insidera. Covjece to je uzasan naziv za skupinu ljudi. Nema nista pozitivno ni lijepo u sebi, a niti ima nekakvu tradicionalnu, istorijsku ili bilo koju drugu povezanost sa Sarajevom i gradom u kojem se egzistira. Isto tako smjesna je ta prica da svi oni koji sebe ne mogu poistovjetiti sa takvim nazivima i djelovanjima ne poznaju tradiciju, ne brane cast kluba, ne vole ga, nisu emotivni prema njemu. Ono mozes li mi navesti jedan segment po kojem navijaci organizovani u skupine brane vise cast kluba nego oni koje ti "navijaci" nazivaju simpatizerima. Po cemu to ti "navijaci" vise vole klub.
Isto tako apsurd mi je dovodi ime kultura, makar to bila i subkultura u vezu sa navijackim okrsajima i necim sto dovodi do fizickog nasilja. Meni je sasvim OK da se ta subkultura upraznjava na izolovanim livadama, mjestima gdje ne ugrozava nikoga, niti ugrozava sam klub za koji pripadnici te subkulture kao navijaju, ali gospodo odmaknite od stadiona i svijeta kome je do sporta, kluba i fudbala, a nije do batinjanja, kamenovanja i slicnih stvari.
Na kraju krajeva ako cemo posteno, inicijativa za povratak petokrake na Velezov grb (sto je Velezova cast i tradicija) je dosla od ljudi koji nikad nisu bili dio te subkulture, dok ta subkultura nije imala hrabrosti deset godina to da ucini. Znaci ta prica o branjenju nekakve casti i tradicije je smjesna.
Isto tako ne dovodi ovo sto ja pisem u vezu sa komercijalizacijom fudbala jer to nema veze jedno sa drugim. Lijep odgoj i fino vaspitanje nisu povezani sa novcem. Otvaranje stadiona za sve ljude koji vole fudbal nema veze sa komercijalizacijom istog. Sklanjanje ograda nema veze sa komercijalizacijom fudbala, nego sa provodjenjem zakona i donosenjem pravila ponasanja civilizovanog svijeta. Stadioni u engleskoj su danas pojam svim ljudima koji vole fudbal iz razloga sto je na stadione dovedena civilizacija, a ta subkultura kao sto joj samo ime kaze, je bacena tamo gdje i treba da bude, a to je na marginu drustva i daleko od civilizovanih ljudi i te skupine su debela manjina medju fudbalskim fanovima i ne vidim nikakav razlog zasto bi neko imao vece pravo na fudbal od nekog drugog.
Isto tako na kraju da kazem da ja uopste ne mislim da je tim organizovanim skupinama nesto posebno stalo do ponosa, casti, ugleda, istorije i tradicije kluba, a pogotovo do napretka i boljitka kluba jer da se razumijemo ako nekad neko klubu nanese stetu njegovoj casti, ugledu, tradiciji i slicno onda su to upravo organizovane navijacke skupine.
Neces mi valjda reci da je na cast i ponos FK Sarajevo ono sto su Horde radile na zadnjem derbiju na grbavici i da je na cast i ponos i opstu korist Crvene Zvezde kad njihovi divljaci dodju i zapale cijelu tribinu stadiona JNA. Ako mislis da je to nekome na cast i ponos onda ti imas gadno poremecene sisteme vrednovanja stvari drug moj.

Znas sta je na cast i ponos Velezu i Zelji bilo? Ono sto su ismijale sve te subkulture, a to su desavanja tokom i nakon utakmice na grbavici po povratku Veleza u PL, kad je bilo 1:1. Sve sto se desavalo prije, tokom, a i poslije utakmice je trebala da snima TV i prikazuje svake subote ponovo da se pokaze kako treba da se ponasaju pravi fudbalski navijaci. Ono je bio najpozitivniji sportski dogadjaj u BiH od rata u smislu nekakvog napretka.
Nazalost ta subkultura je ubrzo opet uzela svoj danak i desila su se sranja.

P.S. Je li ti zelis reci da oni ljudi sa mojih klipova nisu navijaci, ne brane cast svog kluba, ugled i slicno? Onaj navijac porta cini mi se ljudski pruza ruku navijacu reala na zasluzenom pogodku. To je pravi navijac. Svako navija za svoj klub, ali nema razloga da neko zbog toga nekoga tuche, al neki ljudi to ocito ne razumiju ili ustvari razumiju, ali imaju sasvim drugi smisao fudbala, a koji nema veze ni sa fudbalom ni sa sportom, nego se to samo koristi kao povod i izgovor.
User avatar
insajder 078
Posts: 73
Joined: 05/05/2009 00:15

#25 Re: Huliganstvo

Post by insajder 078 »

Samo red uvesti na stadione i postovanje zakona na stadionu i oko njega i mirna Bosna!Ne bi ni utakmice bile tako zanimljive da nema tih tzv.kopova,jbg ne mogu penzici,djeca i mi koji pratimo fudbal radi igre nabrijat atmosferu do usijanja kad treba.

Neka ih al da se zna gdje im je mjesto!!!

Sad psiholoski profil tih likova je druga prica i manje vise poznat je svima.Fenomen gomile ili ti mase gdje se osjecaju sigurno i shvaceno...Kad ih rastavis na jedinke ponasaju se kao prave pudlice i jedu ti iz ruke :D :D :D
Al to je vec druga strana price....
Locked