HSP BiH za šest federalnih jedinica

homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

elSaik wrote:Evo ideje... podijelimo Bosnu i Hercegovinu na 4.000.000 malih dijelova. Znači svakom stanovniku po 1,28 m^2. (mislim da je toliko :-) ).

I fino podijelimo svima kartone.
Bošnjakistan.
Srpska.
Herceg-Bosna.
State of Trying to be normal Bosnian - STNB.

I fino svako digne onaj karton za regiju u kojoj želi da živi. Tako ćemo imati fino 4 regije u kojoj će svaki građanin svojom voljom živjeti.

Jel može? :oops:

Hoče li biti prava na otcjepljenje od obojenih ?
elSaik

Post by elSaik »

homo_sapiens wrote:
elSaik wrote:Evo ideje... podijelimo Bosnu i Hercegovinu na 4.000.000 malih dijelova. Znači svakom stanovniku po 1,28 m^2. (mislim da je toliko :-) ).

I fino podijelimo svima kartone.
Bošnjakistan.
Srpska.
Herceg-Bosna.
State of Trying to be normal Bosnian - STNB.

I fino svako digne onaj karton za regiju u kojoj želi da živi. Tako ćemo imati fino 4 regije u kojoj će svaki građanin svojom voljom živjeti.

Jel može? :oops:

Hoče li biti prava na otcjepljenje od obojenih ?
Ne.
cyprus

Post by cyprus »

A šta će dobit ovi narandžasti? Meni bi bilo dosta samo Sarajevo :D .
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

cyprus wrote:A šta će dobit ovi narandžasti? Meni bi bilo dosta samo Sarajevo :D .

Zauzeto ! Pokret zelenih ga okupirao :x
elSaik

Post by elSaik »

homo_sapiens wrote:
cyprus wrote:A šta će dobit ovi narandžasti? Meni bi bilo dosta samo Sarajevo :D .

Zauzeto ! Pokret zelenih ga okupirao :x
Da, nažalost.
Mislim da je ternutno jedino Tuzla prikladno mjesto za narandžaste. Iako nas, cipruse, baš ne vole gore... :oops:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jedino logicno rjesenje je da o svojoj sudbini odlucuje nOarod koji tu zivi, zar ne? Znaci oni koji zive u Brckom, Mostaru, Cekrcicima su jedini koji trebaju odlucivati sta ce se desiti sa Brckom, Mostarom, Cekrcicima.
Od toga treba poci, pa cemo dalje lako. :oops:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

jeza u ledja wrote:Jedino logicno rjesenje je da o svojoj sudbini odlucuje nOarod koji tu zivi, zar ne? Znaci oni koji zive u Brckom, Mostaru, Cekrcicima su jedini koji trebaju odlucivati sta ce se desiti sa Brckom, Mostarom, Cekrcicima.
Od toga treba poci, pa cemo dalje lako. :oops:

Sta mislis vazi li to pravilo za Knin,Benkovac,Drnis,..... :-)

Odluku mogu donositi samo Brcaci,Mostarci,Banjalucani,Zvornicani...rodjeni u tim mjestima..jer oni nisu trazili rat i da ih neko protjera iz njihovih domova..pa da danas sudbinu njihovih gradova odredjuju gradjani nekih drugih gradova..jer sutra po tebi mogu bosnjaci iz Novog Pazara odredjivat sudbinu gradjana Nevesinja ili srbi sa Kosova sudbinu Gorazda... :-)
Fratris

Post by Fratris »

zavrzlama wrote: Odluku mogu donositi samo Brcaci,Mostarci,Banjalucani,Zvornicani...rodjeni u tim mjestima..jer oni nisu trazili rat i da ih neko protjera iz njihovih domova..pa da danas sudbinu njihovih gradova odredjuju gradjani nekih drugih gradova..jer sutra po tebi mogu bosnjaci iz Novog Pazara odredjivat sudbinu gradjana Nevesinja ili srbi sa Kosova sudbinu Gorazda... :-)
Bosnjaci iz Novog Pazara vec odredjuju sudbinu cijele drzave.
kijameta

Post by kijameta »

elSaik wrote:4 + Sarajevo... Sa ovlastima koje imaju npr. regije u Njemačkoj... :)

Jel može?
Koliko je svakom poznato u njemackoj su DRZAVE i SLOBODNI GRADOVI,koji su svojom voljom ujedinjeni u savez/federaciju.

A posto niko dosad nije rekao 7 regija u BiH,evo ja patentujem broj 7.
svenson

Post by svenson »

zašto ne 9?
Liska

Post by Liska »

Opet ne znamo nikakve detalje. Mene kopka zasto nekima smeta 3 a moze 6. I u tih sest ce Mostar biti dio neke tzv. hrvatske jedinice, oblasti, okruga, kako ga god nazovete. U cemu je razlika? Mozda samo u tumacenju namjera ili proizvoljnom gledanju. Ja bas i ne vidim neke velike razlike u strategiji HDZ-ova i HSP-a. Samo detalji i taktika. Sve drugo je isto. Interesira me gdje vi vidite razliku?
elSaik

Post by elSaik »

kijameta wrote:
elSaik wrote:4 + Sarajevo... Sa ovlastima koje imaju npr. regije u Njemačkoj... :)

Jel može?
Koliko je svakom poznato u njemackoj su DRZAVE i SLOBODNI GRADOVI,koji su svojom voljom ujedinjeni u savez/federaciju.
Nek' si mi rekla. :zzzz:

Gledaj, ja tražim rješenje koje je funkcionalno i koje će nam donijeti bolje sutra. To kako je Njemačka nema veze. Tu državu sam samo uzeo kao pimjer ovlasti koje kod njih regije imaju. Ali, dobro, nećeš, ne moraš, priklonit ću se masi... svakom stadu njegova regija, pa da uživamo u ispaši... :roll:
and

Post by and »

trebalo bi sacekati da vidimo prijedloge i 80 i nesto % bih,pa sve prijedloge sagledati i naci neku sredinu
Prozor

Post by Prozor »

Liska wrote:Opet ne znamo nikakve detalje. Mene kopka zasto nekima smeta 3 a moze 6. I u tih sest ce Mostar biti dio neke tzv. hrvatske jedinice, oblasti, okruga, kako ga god nazovete. U cemu je razlika? Mozda samo u tumacenju namjera ili proizvoljnom gledanju. Ja bas i ne vidim neke velike razlike u strategiji HDZ-ova i HSP-a. Samo detalji i taktika. Sve drugo je isto. Interesira me gdje vi vidite razliku?
Zato sto je tri naroda, a sest regija ocito ne pravi podjelu - svakom narodu svoje. Tri regije, to ocito rade. Sem Sarajeva, to je ipak svacije...
kijameta

Post by kijameta »

Prozor wrote:
Liska wrote:Opet ne znamo nikakve detalje. Mene kopka zasto nekima smeta 3 a moze 6. I u tih sest ce Mostar biti dio neke tzv. hrvatske jedinice, oblasti, okruga, kako ga god nazovete. U cemu je razlika? Mozda samo u tumacenju namjera ili proizvoljnom gledanju. Ja bas i ne vidim neke velike razlike u strategiji HDZ-ova i HSP-a. Samo detalji i taktika. Sve drugo je isto. Interesira me gdje vi vidite razliku?
Zato sto je tri naroda, a sest regija ocito ne pravi podjelu - svakom narodu svoje. Tri regije, to ocito rade. Sem Sarajeva, to je ipak svacije...
Sarajevo nije svacije.Sarajevo je nase,pripada iskljucivo sarajlijama(ne mislim tu na onu glupu podjelu na 'prave' i na 'doslje'),nego svim ljudima koji tu zive i u Sarajevu vide svoju zivotnu perspektivu.
Mozda sam ja dosadan sa ovim ali sjecam se da smo 90 pred izbore u Bosni imali sve sto EU ,sada trazi,jedinstvenu policiju,jedinstvenu TO,jedinstvenu postu,jedinstvenu TV,sve jedinstveno. A imali smo i regije,osnovane na ekonomskim,demografskim,geografskim i svim ostalim normalnim ciniocima.I te regije su frcerale kao svicarski sat.Znaci ne treba izmisljati toplu vodu,samo treba precrtati mapu BiH iz 90 i sve ce krenuti naprijed.
nokturno

Post by nokturno »

Ko kaze da ce Mostar biti dio hrvatske administrativne jedinice?? I danas u Federaciji imamo bosnjacke, hrvatske i dva mjesovita kantona u koje ulaze opstine na koje i Bosnjaci i Hrvati polazu podjednako pravo. Stvaranje ova dva kantona je bio i kljuc zavrsetka rata izmedju Armije BiH i hrvatskih paravojnih jedinica.

Za mene nije prihvatljivo nikakvo rjesenje koje ne ukljucuje minimum da je najmanje jedna regija konstituisana kao mjesovita a u taj minimum ulazi ono sto se danas zove Srednjebosanski i Hercegovacko - Neretvanski kanton. Ukoliko se dogovori i vise takvih regija, u tom jos bolje.

Mislim da su i hrvatski predstavnici svjesni da Bosnjaci nemaju razloga da idu ispod onog sto je postignuto potpisivanjem Vasingtonskog sporazuma ali sad traze megalomanski da bi krenuli u pregovore sa sto bolje pozicije.

Za mene je najrealniju sliku o svim ovim planovima i zeljama dao Zubak, koji kaze da smo ponovo, kao i 95', krenuli u pogresnom pravcu. Umjesto da se grade temelji i skoncentrise na ovlasti drzave, narodnim predstavnicima je to zadnja rupa na svirali a vecinom se snaga trosi na price o unutrasnjem uredjenju. To najbolje govori da njima drzava BiH nije interes vec nuzno zlo.

Ko ce od ovakve politike imati najvise koristi, vidjet cemo. Moje misljenje da ce to biti isti oni koji su imali najvise koristi i od Bobanove politike, a to sigurno nisu bili Hrvati iz BiH. Hrvatski politicari su tada nasjeli na price engleskih lordova, danas nasjedaju na fore dusebriznika iz Banja Luke.
Prozor

Post by Prozor »

kijameta wrote:
Prozor wrote:
Sarajevo nije svacije.Sarajevo je nase,pripada iskljucivo sarajlijama(ne mislim tu na onu glupu podjelu na 'prave' i na 'doslje'),nego svim ljudima koji tu zive i u Sarajevu vide svoju zivotnu perspektivu.
Mozda sam ja dosadan sa ovim ali sjecam se da smo 90 pred izbore u Bosni imali sve sto EU ,sada trazi,jedinstvenu policiju,jedinstvenu TO,jedinstvenu postu,jedinstvenu TV,sve jedinstveno. A imali smo i regije,osnovane na ekonomskim,demografskim,geografskim i svim ostalim normalnim ciniocima.I te regije su frcerale kao svicarski sat.Znaci ne treba izmisljati toplu vodu,samo treba precrtati mapu BiH iz 90 i sve ce krenuti naprijed.
Ne ide tako, neko je ugrozen ako ne zivi u regiji nazvanoj po njegovom narodu, a sto i tad nece imat posla nije tol´ko vazno...
elSaik

Post by elSaik »

@Prozor - narod je zadovoljan. Zar ne pratiš izbore?
osa

Post by osa »

kijameta wrote:
Prozor wrote:
točno, sve se to imalo devedesete, a rezultat te ljepote se mogao vidjeti od 92.-95., a posljedice se osjećaju i sada i još dugo će.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Inicijatori federalnih jedinica su velikosrbi i dio hrvatskog klana u BIH koji tezi konacnoj podjeli BIH..

Federalni ustroj je nemoguc iz razloga sto velikosrbi nece nikad pristat na teritorijalnu podjelu BIH na federalne jedinice gdje bi se ispostovalo bar 70% stanja od prije rata...i jos kad se doda da te federalne jedinice nemaju pravo na samoopredjeljenje velikosrbi ce se zasad zadovoljiti i entitetom a polako raditi na rusenju BIH i stvaranje predpostavki za podjelu BIH...sto rade svih i ratnih i posleratnih godina...Dodiku BIH hrvati samo sluze da se uvjeri MZ da dva od tri naroda zele federalizaciju i tako bosnjake stave u polozaj onih koji nisu za dogovor...kako MZ nije podjela BIH u strateskom cilju i kako secesionisti nemaju vojnu moc da to sprovedu......BIH ce zivjeti jos dugo godina a oni koji je mrze ce se vremenom zbog ekonomskih i politickih razloga istopiti kao snijeg u Maju....ne zuri se Bosni nigdje :)
Last edited by zavrzlama on 12/01/2008 20:02, edited 1 time in total.
osa

Post by osa »

zavrzlama wrote:Inicijatori federalnih jedinica su velikosrbi i dio hrvatskog klana u BIH koji tezi konacnoj podjeli BIH..

Federalni ustroj je nemoguc iz razloga sto velikosrbi nece nikad pristat na teritorijalnu podjelu BIH na federalne jedinice gdje bi se ispostovalo bar 70% stanja od prije rata...i jos kad se doda da te federalne jedinice nemaju pravo na samoopredjeljenje velikosrbi ce se zasad zadovoljiti i entitetom a polako raditina rusenju BIH i stvaranje predpostavki za podjelu BIH...sto rade svih i ratnih i posleratnih godina...Dodiku BIH hrvati samo sluze da se uvjeri MZ da dva od tri naroda zele federalizaciju i tako bosnjake stave u polozaj onih koji nisu za dogovor...kako MZ nije podjela BIH u strateskom cilju i kako secesionisti nemaju vojnu moc da to sprovedu......BIH ce zivjeti jos dugo godina a oni koji je mrze ce se vremenom zbog ekonomskih i politickih razloga istopiti kao snijeg u Maju....ne zuri se Bosni nigdje :)
A inicijatori građanske države (unitarne) bošnjački fundamentalisti koji žele preglasavanjem ostalih bih naroda stvoriti državu po svom ćeifu.
osa

Post by osa »

Ovo je ipak logičnije od šest jedinica,"ne tražimo ništa što ne želimo da imaju i drugi"

MOSTAR – Hrvatski narod u BiH treba dobiti javnu televiziju na svome jeziku, jedan je od zaključaka sastanka lidera pet stranaka s hrvatskim predznakom i Narodne stranke Radom za boljitak.

Lideri hrvatskih stranaka su danas u Mostaru, također, dali i načelnu podršku prijedlozima dva HDZ-a o reformi ustava naše zemlje.

''Jednoglasni smo kada je kanal ili televizija na hrvatskom jeziku u pitanju. Svih šest stranaka se slaže da su aspiracije hrvatskoga naroda za javnim televizijskim programom na hrvatskom jeziku legitiman zahtjev'', kazao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je bio i domaćin ovog sastanka.

Čović je također kazao kako ostali hrvatski lideri prihvatili koncept ustavnih promjena koje predlaže njegova stranka.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić je naglasio kako se ustavna reforma mora otvoriti bez obzira na regionalne probleme aludirajući na krizu na Kosovu.

''Dva HDZ-a su ponudila dva dosta slična koncepta i s tim ćemo izaći pred naše kolege iz druga dva naroda'', kazao je Ljubić.

Sudionici sastanka istaknuli su kako u suštini nema velike razlike između tih prijedloga, a u njima se navodi da bi BiH trebala imati državnu vladu, dvodomni parlament, jednog predsjednika i dva potpredsjednika te tri razine vlasti, od kojih bi svaka imala sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast. Na razini države bi se primjenjivala načela koncenzusa i rotacije.

"Dogovorili smo se da o detaljima ne raspravljamo previše u javnosti. Čekamo ostale stranke da dobijemo punu dinamiku. Nadamo se da ćemo skoro dobiti priliku da postavimo jasne rokove i da punim kapacitetom razgovaramo o ustavu BiH. Bude li nas previše opterećivalo Kosovo, BiH će zaostajati u svim drugim elementima razvoja što ne bi bilo dobro ni za jednog građanina BiH", kazao je Čović.

Upitan da prokomentira izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika, koji je kazao da se o ustavnim reformama može govoriti samo pod uvjetom da se u Republiku Srpsku ne dira, Čović je kazao kako razumije poziciju Milorada Dodika, ali da će se u procesu ustavnih reformi razgovarati o cjeloj BiH, a ne samo jednom njenom dijelu.

Inače, na sastanku su sudjelovali predsjednici dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić, lider HSP BiH Zvonko Jurišić, Ivan Musa, predsjednik HKDU BiH te Pero Raič i Jerko Ivanković Lijanović iz HSS BiH-NHI odnosno NS Radom za boljitak.

11.1.2008.
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:
zavrzlama wrote:Inicijatori federalnih jedinica su velikosrbi i dio hrvatskog klana u BIH koji tezi konacnoj podjeli BIH..

Federalni ustroj je nemoguc iz razloga sto velikosrbi nece nikad pristat na teritorijalnu podjelu BIH na federalne jedinice gdje bi se ispostovalo bar 70% stanja od prije rata...i jos kad se doda da te federalne jedinice nemaju pravo na samoopredjeljenje velikosrbi ce se zasad zadovoljiti i entitetom a polako raditina rusenju BIH i stvaranje predpostavki za podjelu BIH...sto rade svih i ratnih i posleratnih godina...Dodiku BIH hrvati samo sluze da se uvjeri MZ da dva od tri naroda zele federalizaciju i tako bosnjake stave u polozaj onih koji nisu za dogovor...kako MZ nije podjela BIH u strateskom cilju i kako secesionisti nemaju vojnu moc da to sprovedu......BIH ce zivjeti jos dugo godina a oni koji je mrze ce se vremenom zbog ekonomskih i politickih razloga istopiti kao snijeg u Maju....ne zuri se Bosni nigdje :)
A inicijatori građanske države (unitarne) bošnjački fundamentalisti koji žele preglasavanjem ostalih bih naroda stvoriti državu po svom ćeifu.
Jesi li i ti gledao Darka Trifunovica? Zasto Crnogorci nisu fundamentalisti kada zele gradjansku drzavu iako su tek 40% stanovnistva u istoj...?

A ovo za TV, evo ja dajem podrsku hrvatskoj TV 100%. Ali da ne bude anti-bosanskoj "djelovanja"...
Liska

Post by Liska »

Prozor wrote:
Po meni citava nam rasprava nema logike jer jos uvijek nemamo dovoljno detalja da bi o bilo cemu raspravljali. Ali zasto bi tri kantona ili entiteta bili uvjet za raspad zemlje a sest ne bi. Kao da se npr. dva nazovi hrvatske ne mogu ujediniti ili pokusati nesto slicno. Da ne kazem da je i Covic jasno rekao da se radi o Ustavnoj reformi citave BiH a ne samo Federacije. Na stranu sto prijedlozi Hrvata nece proci jer ce dirati u polozaj RS i sto to nikada nece proci u drzavnom parlamentu jer se nikada nece moci osigurati dvotrecinska vecina i vecina iz entiteta. Prema tome, ne ocekujem nista od ustavnih reformi sem sto je sada nemoguce doci do konsenzusa i za onaj paket iz prosle godine, za koji se Dodik slozio ali ga stranke iz Federacije nisu htjele. Danas bi iste stranke bile spremne potpisati i taj paket ali Dodik vise nije. I gdje vi tu vidite neko rjesenje? Ukratko, rjesenja nema.
osa

Post by osa »

Liska wrote:
Prozor wrote:
Po meni citava nam rasprava nema logike jer jos uvijek nemamo dovoljno detalja da bi o bilo cemu raspravljali. Ali zasto bi tri kantona ili entiteta bili uvjet za raspad zemlje a sest ne bi. Kao da se npr. dva nazovi hrvatske ne mogu ujediniti ili pokusati nesto slicno. Da ne kazem da je i Covic jasno rekao da se radi o Ustavnoj reformi citave BiH a ne samo Federacije. Na stranu sto prijedlozi Hrvata nece proci jer ce dirati u polozaj RS i sto to nikada nece proci u drzavnom parlamentu jer se nikada nece moci osigurati dvotrecinska vecina i vecina iz entiteta. Prema tome, ne ocekujem nista od ustavnih reformi sem sto je sada nemoguce doci do konsenzusa i za onaj paket iz prosle godine, za koji se Dodik slozio ali ga stranke iz Federacije nisu htjele. Danas bi iste stranke bile spremne potpisati i taj paket ali Dodik vise nije. I gdje vi tu vidite neko rjesenje? Ukratko, rjesenja nema.
upravo tako .
Post Reply