HS konekcija na Visti RIJESENO

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
SundanceKid
Posts: 1360
Joined: 26/01/2008 23:38

#1 HS konekcija na Visti RIJESENO

Post by SundanceKid » 02/10/2011 11:35

Pozdrav raja, imam problem sa HSom i konekcijom na laptopu pa ako ima neko kakvu ideju, bice vise nego dobrodosla. Evo situacije - na PCu mi konekcija radi skroz ok, ali na laptopu iz nekog razloga nikako ne ide. Imam Vistu na laptopu, hp 6930p i konektujem se lan kablom (modem motorola sb5101e). Driveri su uredu, skinuo sam zadnje sa HPove stranice, instalirao sve, modem restartovo vise puta, ali konekcije nema. U device manageru je sve ok, nikakvih usklicnika nema, dakle svi driveri su ok. U network and sharing centru, prvo ide identifying network dosta dugo, nakon toga slika izgleda ovako:
PC--------unknown network-----x-------internet (dakle imam crveni x izmedju network i internet, klikom na njega dobijem poruku There might be a problem with one or more network adapters..)

Takodje, local area connection internet protokoli su namjesteni na automatic obtain IP, i to je podeseno.

Nemam stvarno vise ideja, jel ovo neki problem sa Vistom i HSom, imal iko kakvu ideju???
Last edited by SundanceKid on 03/10/2011 01:14, edited 1 time in total.


User avatar
casper_
Posts: 1096
Joined: 24/06/2010 12:26

#2 Re: HS konekcija na Visti

Post by casper_ » 02/10/2011 11:42

koji q ce ti vista

SundanceKid
Posts: 1360
Joined: 26/01/2008 23:38

#3 Re: HS konekcija na Visti

Post by SundanceKid » 02/10/2011 11:48

casper_ wrote:koji q ce ti vista
Ah znao sam da ce bit ovako konstruktivnih odgovora. Da ti zadovoljim znatizelju, vista jer je originalna i licencirana uz laptop, a laptop je poslovni, pa firma ne zeli nelicenciran OS, nit zeli mijenjat nesto sto je vec platila..to je jasno..

Fake_
Posts: 100
Joined: 20/05/2007 11:51
Contact:

#4 Re: HS konekcija na Visti

Post by Fake_ » 02/10/2011 12:01

Nije problem do tebe vec hs-a, Kada god promjenis kompjuter iza modema moras nazavti hs i reci da ti obrisu ip adrese sa modema. Tek tada ce ti proraditi...

Solucija :
1. Kupi sebi ruter i konfiguris ga. Ali opet ces morati nazvati njih da ti "obrisu ip adrese" prvi put kada konfigurises.

2. Na kompu na kojem ti radi. Zapisi koje si ip adrese dobijo ( IP adres, subnet mask, gateway , DNS 1 i DNS 2 ) onda na laptopu udje u menage network connection i na local area connecion ( ona koja je konektovana ) desni klik properties pa zatim internet protokol version 4. Onda klinki use the following ip ... i tada ukucaj ip adrese koje si zapisao sa prvog racunara.

3. Izgasis modem iz struje duze od 8 sati ( dok DHCP "nezaboravi" koji je uredjaj iza tvog modema ), i onda ukljucis u komp koji hoces :) :) :evil:

Pozz
Last edited by Fake_ on 02/10/2011 12:03, edited 1 time in total.

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

#5 Re: HS konekcija na Visti

Post by Miro Spiro » 02/10/2011 12:02

Idi na mreznu pa klikni disable a onda enable.

Ako ne radi onda

Desni klik pa onda troubleshoot problems i pusti da vidi sta ce reci nekad sam popravi.

User avatar
dr.gog
Posts: 4752
Joined: 09/09/2007 12:52
Location: [email protected]
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

#6 Re: HS konekcija na Visti

Post by dr.gog » 02/10/2011 12:03

Tačan odgovor ti je : Podrška HS interneta :D

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

#7 Re: HS konekcija na Visti

Post by Miro Spiro » 02/10/2011 12:03

Fake_ wrote:Nije problem do tebe vec hs-a, Kada god promjenis kompjuter iza modema moras nazavti hs i reci da ti obrisu ip adrese sa modema. Tek tada ce ti proraditi...

Solucija :
1. Kupi sebi ruter i konfiguris ga. Ali opet ces morati nazvati njih da ti "obrisu ip adrese" prvi put kada konfigurises.

2. Na kompu na kojem ti radi. Zapisi koje si ip adrese dobijo ( IP adres, subnet mask, gateway , DNS 1 i DNS 2 ) onda na laptopu udje u menage network connection i na local area connecion ( ona koja je konektovana ) desni klik properties pa zatim internet protokol version 4. Onda klinki use the following ip ... i tada ukucaj ip adrese koje si zapisao sa prvog racunara.


Pozz

Ako nemas rutera onda je ovo od @Fake rješenje.

SundanceKid
Posts: 1360
Joined: 26/01/2008 23:38

#8 Re: HS konekcija na Visti

Post by SundanceKid » 02/10/2011 13:09

Hvala ljudi, pokusao sam ovo Fake-ovo rjesenje, podesio na laptopu adrese, ali opet ne ide.. Stvarno je ovo idiotizam sto radi HS, na logosoftu ovakvih gluposti nije bilo, bio rahat...ajd nista, gledacu da kupim ruter i to je to ccc....

AdrianMole
Posts: 668
Joined: 08/05/2007 14:00
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

#9 Re: HS konekcija na Visti

Post by AdrianMole » 02/10/2011 14:28

SundanceKid wrote:Hvala ljudi, pokusao sam ovo Fake-ovo rjesenje, podesio na laptopu adrese, ali opet ne ide.. Stvarno je ovo idiotizam sto radi HS, na logosoftu ovakvih gluposti nije bilo, bio rahat...ajd nista, gledacu da kupim ruter i to je to ccc....
Nije riječ eksluzivno o HS-u nego od DHCP-u tj. stalnoj konekciji za razliku od PPPOE-a.Tvoja identifikacija je mrežna kartica računara i nije moguće ostvariti više konekcija bez rutera.Tako je sada i kod Telemacha,Moneta,Telekabela i vrlo uskoro većine kablovskih operatera.

Fake_
Posts: 100
Joined: 20/05/2007 11:51
Contact:

#10 Re: HS konekcija na Visti

Post by Fake_ » 02/10/2011 15:25

AdrianMole wrote:
SundanceKid wrote:Hvala ljudi, pokusao sam ovo Fake-ovo rjesenje, podesio na laptopu adrese, ali opet ne ide.. Stvarno je ovo idiotizam sto radi HS, na logosoftu ovakvih gluposti nije bilo, bio rahat...ajd nista, gledacu da kupim ruter i to je to ccc....
Nije riječ eksluzivno o HS-u nego od DHCP-u tj. stalnoj konekciji za razliku od PPPOE-a.Tvoja identifikacija je mrežna kartica računara i nije moguće ostvariti više konekcija bez rutera.Tako je sada i kod Telemacha,Moneta,Telekabela i vrlo uskoro većine kablovskih operatera.

NE !

Na telemachu ( monet ) kada restartujes modem ( iskljucis iz struje ) i nakacis novi CPE uredjaj on automatski dobija novu IP adresu za razliku od HS gdje oni moraju clearat modem sa CMTS da bi dobio nove postavke na modemu odnosno ip. Ovo je do hs i njihovih postavki. . .

SundanceKid
Posts: 1360
Joined: 26/01/2008 23:38

#11 Re: HS konekcija na Visti

Post by SundanceKid » 02/10/2011 16:04

AdrianMole wrote:
SundanceKid wrote:Hvala ljudi, pokusao sam ovo Fake-ovo rjesenje, podesio na laptopu adrese, ali opet ne ide.. Stvarno je ovo idiotizam sto radi HS, na logosoftu ovakvih gluposti nije bilo, bio rahat...ajd nista, gledacu da kupim ruter i to je to ccc....
Nije riječ eksluzivno o HS-u nego od DHCP-u tj. stalnoj konekciji za razliku od PPPOE-a.Tvoja identifikacija je mrežna kartica računara i nije moguće ostvariti više konekcija bez rutera.Tako je sada i kod Telemacha,Moneta,Telekabela i vrlo uskoro većine kablovskih operatera.
Ono sto znam sigurno je da sam na LOLu (na kojem sam bio donedavno) premijestao bez ikakvih problema lan kabal iz kompa u laptop, samo restartujem modem, i zdravo...a sad imam problem gdje ne mogu na laptopu uopste da dobijem konekciju...to je idiotski..

User avatar
pici
Posts: 31145
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...
Has thanked: 382 times
Been thanked: 475 times

#12 Re: HS konekcija na Visti

Post by pici » 02/10/2011 17:33

kolko mi objasniše HS inžinjerci :mrgreen: MAC adresa se mjenja a ne IP svaki router, laptop, mrežna karta imaju svoju MAC.Ja imam dva routera i kad sam htjeo na nakaćim ovaj novi, nije moglo dok nisam ukucao MAC adresu starog u sistem properties od novog.Uglavnom kažu da bi MAC se promjenio moraš njima izdiktirati ako hočeš odmah novi uređaj il iskopčat iz struje modem , sačekati dva-tri sata i onda uključiti recimo novi laptop i on ti tek tada resetira MAC i stavlja novi MAC od laptopa i on ti šljaka dok ponovo ne ućiniš ovo isto(ja ovo nisam probao al tako kaju inžinjerci :mrgreen: )...najbolja opcija je router i vozi miško.

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

#13 Re: HS konekcija na Visti

Post by Loky » 02/10/2011 17:46

SundanceKid wrote:Pozdrav raja, imam problem sa HSom i konekcijom na laptopu pa ako ima neko kakvu ideju, bice vise nego dobrodosla. Evo situacije - na PCu mi konekcija radi skroz ok, ali na laptopu iz nekog razloga nikako ne ide. Imam Vistu na laptopu, hp 6930p i konektujem se lan kablom (modem motorola sb5101e). Driveri su uredu, skinuo sam zadnje sa HPove stranice, instalirao sve, modem restartovo vise puta, ali konekcije nema. U device manageru je sve ok, nikakvih usklicnika nema, dakle svi driveri su ok. U network and sharing centru, prvo ide identifying network dosta dugo, nakon toga slika izgleda ovako:
PC--------unknown network-----x-------internet (dakle imam crveni x izmedju network i internet, klikom na njega dobijem poruku There might be a problem with one or more network adapters..)

Takodje, local area connection internet protokoli su namjesteni na automatic obtain IP, i to je podeseno.

Nemam stvarno vise ideja, jel ovo neki problem sa Vistom i HSom, imal iko kakvu ideju???

Prvo provjeri na DEVICE MANAGER:
Start
Control panel
device manager
network adapters
koliko adaptera imas na kompu
trebas imati 2: WLAN i LAN cak i 3 ako imas Bluetooth
jedan je bezzicni a drugi zicni. Desava se prilikom instalacije da ti ne pokaze ili ne pronadje jedan adapter.

Pronadji sebi win7 i rijesi se problema sa vistom.

User avatar
davorf
Posts: 11086
Joined: 15/02/2008 15:53
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#14 Re: HS konekcija na Visti

Post by davorf » 02/10/2011 18:17

Loky wrote:
SundanceKid wrote:Pozdrav raja, imam problem sa HSom i konekcijom na laptopu pa ako ima neko kakvu ideju, bice vise nego dobrodosla. Evo situacije - na PCu mi konekcija radi skroz ok, ali na laptopu iz nekog razloga nikako ne ide. Imam Vistu na laptopu, hp 6930p i konektujem se lan kablom (modem motorola sb5101e). Driveri su uredu, skinuo sam zadnje sa HPove stranice, instalirao sve, modem restartovo vise puta, ali konekcije nema. U device manageru je sve ok, nikakvih usklicnika nema, dakle svi driveri su ok. U network and sharing centru, prvo ide identifying network dosta dugo, nakon toga slika izgleda ovako:
PC--------unknown network-----x-------internet (dakle imam crveni x izmedju network i internet, klikom na njega dobijem poruku There might be a problem with one or more network adapters..)

Takodje, local area connection internet protokoli su namjesteni na automatic obtain IP, i to je podeseno.

Nemam stvarno vise ideja, jel ovo neki problem sa Vistom i HSom, imal iko kakvu ideju???

Prvo provjeri na DEVICE MANAGER:
Start
Control panel
device manager
network adapters
koliko adaptera imas na kompu
trebas imati 2: WLAN i LAN cak i 3 ako imas Bluetooth
jedan je bezzicni a drugi zicni. Desava se prilikom instalacije da ti ne pokaze ili ne pronadje jedan adapter.

Pronadji sebi win7 i rijesi se problema sa vistom.
Ovo nema nikakve veze sa stvarnim problemom. Kao sto rekose ranije, problem je u HSovom sistemu, koji pamti MAC adresu zadnjeg uredjaja koji se nalazi iza modema (router, mrezna kartica). Na temi o HSu imas objasnjeno kako da na taj laptop kloniras MAC adresu desktop racunara. Onda ti kod mijenjanja desktop->laptop nece praviti problem sa konekcijom. Mada ti je najbezbolnije rjesenje da kupis router. Ima ih sad po 35-40 KM. Jednom ga prijavis i sve uredjaje kopcas na njega. A pored toga, mozes se onda sa laptopa i WiFi-em konektovati, a i imati vise uredjaja konektovanih na net odjednom, jer ovo sa kloniranjem ti opet omogucava internet samo na jednom od ta dva uredjaja. Evo ti link na objasnjenje kako klonirati MAC adresu:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p5367165

SundanceKid
Posts: 1360
Joined: 26/01/2008 23:38

#15 Re: HS konekcija na Visti

Post by SundanceKid » 03/10/2011 00:04

Hvala Davore, konacno sve radi super! Znam da ne ide na oba kompa u isto vrijeme naravno, ali to mi nije ni trebalo trenutno, tako da mi je ovo rjesenje odlicno.

Hvala ti puno, a naravno i ostalim koji su pomogli, moze lock!

Pozz

Post Reply