Nomo wrote:JBT wrote:
Embargo je druga tema i prica se moze svesti na hipoteticke tvrdnje. Sta bi bilo da je bilo...... Mozda bi bilo dobro da nije bilo embarga, a mozda bi bilo jos gore da nije bilo embarga jer bi i Rusija dopremila znacajne kolicine drugoj strani pa bi mozda bilo triput vise mrtvih sa istim konacnim rezultatom. Mozda. Kao sto rekoh, druga tem
a.
dosad si pisao pomirljivo , pametno , tolerantno , razumno i suvislo . skruseno , u cilju jacanja suradnje i suzivota . sa puno strpljenja i gomilom argumenata . sa ogromnom kolicinom snishodljivosti i sa velikom dozom respekta cak i za ljude koji nisu dorasli materiji i koji lutaju u bespucima prostranstva . ali sa ovim postom si usrao i sefa i stanicu . podsjecas me na kravu koja daje veliku kantu dobrog mlijeka i koja na kraju muznje udari nogom kantu i sve prolije . post je blago receno( bez uvrede moilim ) malouman . bez ljutnje , ovo je fula i nula .
ps Srbi su imali sve osim atomske . po tvom pisanju da smo mi imali mitraljez Ruje bi Servima dale nuklearku .

Da ponovim, raspravljati o embargu i sta bi bilo da je bilo je kao gledati u Azirine kasike. Mi ne mozemo znati sta bi bilo da je embargo ukinut.
Znam da bi ukidanjem embarga embargo bio ukinut i agresorskim stranama kako sa lijeva tako i sa desna. Jedino sta bi bilo sigurno je to da bi klaonica bila veca.
Srpska strana je imala svo oruzje koje je uzela iz vlasnistva bivse JNA. Bilo je toga puno, stotinu puta vise nego ono cime je raspolagala Armija, ali bi sa Rusima bilo jos vise. Da je Sarajevo dobijalo vishe oruzja zbog ukinutog embarga onda bi mogli pucati vishe po okolnim brdima, ali budite sigurni da bi dobili nazad vishe. Mozda, kazem mozda opet, sto znaci da to niko ne moze znati, ali se radi o mogucem scenariju, mozda bi na Sarajevo padalo umjesto hiljadu granata dnevno par desetina hiljada dnevno. Nisu bas cetnici mogli pucati tolike kolicine granata ako se znalo da je Armija u gradu skoro pa nenaoruzana u odsnosu na one na brdu.
Ima toga puno tu. Svijetu nije odgovaralo da u BiH dobije definitivnog pobjednika jer bi u tom slucaju dobili nekoliko miliona izbjeglica vishe kod svojih kuca. Zato su i zaustavili napredovanje HV-e i Armije BiH nakon bombardovanja kojeg su izveli nad srpskim polozajima.
Bilo bi "maloumno"

ocekivati da se ukidanjem embarga jedna strana naoruzava, a ostale strane ne. Dodatan je problem kako bi se to izvelo a da se niko ne svrstava ni na jednu stranu, sto svijet i jeste izbjegavao. Puno je oruzja oduzeto od strane i hrvatskih snaga na putu prema Armiji BiH.
Pitanje je da li bi zaista doslo do promjene u razvoju dogadjaja. To niko ne moze znati, ali je do promjene doslo nakon bombardovanja i to upravo nakon toga sto se vidjelo da srpska strana ne zeli suradjivati i da idu na unistenje drugog naroda upravo zbog toga sto su oruzano dominantni.
Moglo bi se tu jos diskutovati.
Uglavnom, bilo je kako je bilo i zna se ko je bombardovan od strane svijeta.
Presude u Haag-u jesu posljedica pocinjenih zlocina, ako gledamo brojcanu zastupljenost osudjenih ratnih zlocinaca i broju godina zatvora za osudjene. Moze se tacno vidjeti ko je u kojoj kolicini pravio zlocine.
Ono sto ja mogu zamjeriti Sudu su presude u godinama tj. licno bih zelio vidjeti kazne sa minimalno + 20 godina na ove izrecene.