Hrvatska putovnica, bosanska vozacka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TDK-90

#26 Re: Hrvatska putovnica, bosanska vozacka

Post by TDK-90 »

Kakvu sad vizu imas ? Ako imas Hrvatsku putovnicu nema nikakve vize :? Samo prijava stanovanja-Anmeldung.

Da bi se zapoceo proces zamjene BiH vozacke za Njemacku mora se biti prijavljen u Njemackoj min. 185 dana. Do tog dana mozes koristiti BiH vozacku regularno.
Ja sam predao zahtjev nakon skoro godinu dana od prijave boravka, jer su tek tada priznali BiH vozacku u mom mjestu Rosenheim, u drugim mjestima su priznavali ranije ili kasnije kako gdje. U Drezdenu npr. jos ne priznaju BiH vozacku itd.
Ja sam morao donijeti i potvrdu iz mog MUP-a tj. izvod iz vozakog kartona i njega prevesti na Njemacki, pa ADAC prevod vozacke, prva prijava stana Anmeldung to dobijes u opcini boravka, biometrijska slika, zahtjev , neka bezvezna izjava se potpise platio cca 40,- Eura i nakon 20 ak dana dobio vozacku. BiH vozacka se oduzima i salje u tvoj MUP

pozzzzz
miki365

#27 Re: Hrvatska putovnica, bosanska vozacka

Post by miki365 »

Sad je sve jasno, hvala puno :-D
mahalas505

#28 Re: Hrvatska putovnica, bosanska vozacka

Post by mahalas505 »

TDK-90 wrote:Kakvu sad vizu imas ? Ako imas Hrvatsku putovnicu nema nikakve vize :? Samo prijava stanovanja-Anmeldung.

Da bi se zapoceo proces zamjene BiH vozacke za Njemacku mora se biti prijavljen u Njemackoj min. 185 dana. Do tog dana mozes koristiti BiH vozacku regularno.
Ja sam predao zahtjev nakon skoro godinu dana od prijave boravka, jer su tek tada priznali BiH vozacku u mom mjestu Rosenheim, u drugim mjestima su priznavali ranije ili kasnije kako gdje. U Drezdenu npr. jos ne priznaju BiH vozacku itd.
Ja sam morao donijeti i potvrdu iz mog MUP-a tj. izvod iz vozakog kartona i njega prevesti na Njemacki, pa ADAC prevod vozacke, prva prijava stana Anmeldung to dobijes u opcini boravka, biometrijska slika, zahtjev , neka bezvezna izjava se potpise platio cca 40,- Eura i nakon 20 ak dana dobio vozacku. BiH vozacka se oduzima i salje u tvoj MUP

pozzzzz

Kako mislis "tvoj Mup"? Ja ipak mislim da se ta vozacka stornira u Njemackom Mup-u na nivou drzava, a nikakvo slanje nazad. Pa ti uvijek mozes traziti svoju vozacku nazad, naravno da vratis njemacku.
TDK-90

#29 Re: Hrvatska putovnica, bosanska vozacka

Post by TDK-90 »

mahalas505 wrote:
TDK-90 wrote:Kakvu sad vizu imas ? Ako imas Hrvatsku putovnicu nema nikakve vize :? Samo prijava stanovanja-Anmeldung.

pozzzzz

Kako mislis "tvoj Mup"? Ja ipak mislim da se ta vozacka stornira u Njemackom Mup-u na nivou drzava, a nikakvo slanje nazad. Pa ti uvijek mozes traziti svoju vozacku nazad, naravno da vratis njemacku.
Dogovorom Njem i BiH je predvidjeno da neko nase ministarstvo dobije te vozacke i proslijedi ih MUP u BiH imaju i na klixu te vijesti i postupak zamjene. Meni su uzeli BiH vozacku a nekome ne uzmu nikako , kako kome. Moja sigurno nije u Njemackom MUP jer sam neki dan trazio kopiju prevoda vozacke i tamo u aktima nije je bilo
miki365

#30 Re: Hrvatska putovnica, bosanska vozacka

Post by miki365 »

Pozdrav još jednom, čisto da potvrdim nekoliko informacija za svu ostalu raju:

Tvrdnja 1: Da bi se zapoceo proces zamjene BiH vozacke za Njemacku mora se biti prijavljen u Njemackoj min. 185 dana. Do tog dana mozes koristiti BiH vozacku regularno.
Odgovor: Ovo nije tačno. Zahtjev za izradu njemačke vozačke dozvole može se podnijeti ako boravite u Njemačkoj i manje od 185 dana. Ovo vrijedi za grad Munchen za ostale ne znam.

Da biste izvadili njemačku vozačku dozvolu trebate:
  • Sa sobom ponijeti BiH VD + Pasos i potvrdu o boravku
    Otici u Fahrerlaubnisbehörde (Führerscheinstelle) - Ured za izdavanje vozacke dozvole
    Zatraziti zamjenu postojece BiH VD sa Njemackom
    Popuniti formulare i napraviti biometrijsku fotografiju. Biometrijsku fotografiju mozete napraviti na skoro svim stanicama U-Bahn-a ili S-bahna (6€)
    Uplatiti oko 40€

Oni ce zadrzati vasu vozacku, i reci ce vam da morate cekati 1-2 sedmice i vozacka je tu.

Pozdrav svima.
brad90
Location: DVASPORTA.BA DALEKO NAJOZBILJNIJI FORUM NA NEBU INTERNETA

#31 Re: Hrvatska putovnica, bosanska vozacka

Post by brad90 »

izdo si bosnu
Post Reply