Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Tomislav MO

#76 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

and wrote: ima i hrvata i srba koji za sebe kažu da govore bosanski,neda im se učiti sada hrvatski i srpski
Meni osobno ne smeta. Neka svatko slobodno odabire bez nametanja, zabrana, netolerancije i sl. :thumbup:
cikogonzales

#77 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by cikogonzales »

Tomislav MO wrote:

Samo objašnjavam zašto Hrvati govore svojim jezikom. :thumbup:

Inače, kao odgovor na temu bi bilo, ne postoji "hrvatska matematika", ali postoji hrvatski jezik. Možda se postavljaču teme zamuti pred očima čim vidi pridjev "hrvatski" pa onda pogrešno pročita. :D

Ali budem ja to sad povećao. 8)
"Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto u subotu je u Srednjoj školi u Čapljini otvorila 16. federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu."
Evo, ovo bi trebalo biti dovoljno veliko čak i za one koji "ne vide" dobro.
Sta ste se uhvatili jezika hebo vas jezik, hrvatski jezik je zvanicni jezik u BiH i tacka i to nije nikakav problem.Samo ti nisi boldiro pravu stvar tomo iz kojeg razlog neznam mozda ti je samo merak da se prepucavas,trebo si ovo da povecas i boldiras
"Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto u subotu je u Srednjoj školi u Čapljini otvorila 16. federalno takmičenje iz matematike[/size] učenika srednjih škola koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu ."

Meni nije jasno sto je to federalno takmicenje samo tih skola i sto ne postoji jedno takmicenje na kojem ce biti neka 2 jezicna varijanta pa ko sta razumije, znaci nije problem sto nekoga bode u oci hrvatsko nego sto pojedine(pri tom ne mislim direktno na tebe iz prostog razloga sto te neznam) bode bosansko.
Last edited by cikogonzales on 06/04/2009 23:13, edited 1 time in total.
and

#78 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by and »

Tomislav MO wrote:
and wrote: ima i hrvata i srba koji za sebe kažu da govore bosanski,neda im se učiti sada hrvatski i srpski
Meni osobno ne smeta. Neka svatko slobodno odabire bez nametanja, zabrana, netolerancije i sl. :thumbup:
naravno,zato nemoj drugima govoriti kojim jezikom govori.
može jedno pitanje?
kako se na hrvatskom kaže kuća?
Tomislav MO

#79 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

cikogonzales wrote: Sta ste se uhvatili jezika hebo vas jezik, hrvatski jezik je zvanicni jezik u BiH i tacka i to nije nikakav problem.Samo ti nisi boldiro pravu stvar tomo iz kojeg razlog neznam mozda ti je samo merak da se prepucavas,trebo si ovo da povecas i boldiras
Nisi me shvatio. Podebljao sam riječ matematika zato da ukažem da su djeca učila matematiku.

Znači, nije se nitko potukao na nacionalnoj osnovi, nije bilo sukoba navijača, nije bilo droge, pljačke itd.

Što je bilo ljudi? Bila je škola i matematika! Pa učenje nam treba, a ne nered i bavljenje glupostima. :bih:
cikogonzales wrote:Meni nije jasno sto je to federalno takmicenje samo tih skola i sto ne postoji jedno takmicenje na kojem ce biti neka 2 jezicna varijanta pa ko sta razumije, znaci nije problem sto nekoga bode u oci hrvatsko nego sto pojedine(pri tom ne mislim direktno na tebe iz prostog razloga sto te neznam) bode bosansko.
Problema uopće nema. Negdje u Čapljini djeca rješavala matematičke zadatke. Prestrašno! :-)
cikogonzales

#80 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by cikogonzales »

Nista sljedeci put treba sve koji se izjasnjavaju ko hrvati poslati u capljinu da rade zadatke jer ipak su oni zakinuti tu,oni se mijesaju s drugom dijecom to nije dobro nikako za njihov dalji matematicki razvoj
Tomislav MO

#81 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

and wrote:
Tomislav MO wrote:
može jedno pitanje?
Ali ja ne govorim nikome kojim jezikom će govoriti. Slobodno svatko neka odabere hrvatski ili bošnjački (ili kako vi izgovarate bosanski :thumbup: ) ili srpski. Meni ne smeta, a tolerancija nam treba.

Inače, hrvatski se kaže kuća.
topcam
Vozim: uzbrdo

#82 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by topcam »

and wrote:
Tomislav MO wrote:
može jedno pitanje?
dalmatinci kazu iden ća

valjda dom, ko kod nas popravni dom
cikogonzales

#83 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by cikogonzales »

Moram jos jednom da repliciram,haj ne zajebavaj tomo pricas o nekoj toleranciji a govoris bosnjacki a tog jezika nema postoji zvanicno bosanski jezik zato nije ni cudo kad neko kaze sta hrvatski jezik, nema daleko cemo dogurati svi zejedno
charvel.

#84 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by charvel. »

Tomislav MO wrote:
charvel. wrote: Bosanski jezik nije bosnjacki jezik, ko sto imate obicaj izvalit
Ovdje je u pitanju nesporazum.

Izraz "bošnjački jezik" ne predstavlja negiranje tuđeg jezika kako Bošnjaci često pogrešno shvataju. U pitanju je samo prijevod na hrvatski.

Znači:

"bošnjački jezik" je samo hrvatski prijevod izraza koji se na vašem jeziku kaže "bosanski jezik".

Slično, Englezi npr. ne zovu svoj jezik engleski, nego kažu english, Nijemci niti za sebe kažu da su "nijemci" niti da im je jezik "njemački" itd.
Ovo boldirano ti je vrlo podmukao :!: pokusaj negiranja bosanskog jezika. Ovo je stvarno providno, nisko i sramotno za sve one koji ovim nesto pokusavaju objasnit.

To znaci Bosnjaci kazu da pricaju bosanski jezik, ali svi ustvari znaju da je to bosnjacki jezik.
Znaci bosanski jezik je bosanski jezik - al samo iz ugla Bosnjaka, za ostale je bosnjacki.

:?: (Malo podpitanje: sta ako neki nebosnjak kaze da govori bosanski jezik? Kako se onda taj jezik zove?) :?:

Pitam te, pa ko onda govori taj fantomski bosanski jezik? Je li iko ikad govorio taj jezik? Odkad je taj jezik i gdje se govorio - ako i jest ikad?
Tomislav MO wrote: Ne vidim zašto je pričanje bošnjačkog njegovanje odanosti BiH a pričanje hrvatskog nije. Zašto bi moj jezik bio manje vrijedan od tvoga?
(Boldovano)Opet ona podlost maloprije razotkrivena, gdje bosanski postane bosnjacki.
Bosnjacki ne postoji, ali govorenje bosanskog jeste njegovanje odanosti i tradicije Bosne koja nije tek od 1992.

Tvoj jezik (hrvatski) nije nista manje vrijedan od mog, ali ne mozes tvrdit da je njegovanje bosanske tradicije govorenje hrvatskog jezika. Jednostavno, ne mozes, jer trenutno stanje (gdje hrvatski j. stvarno jest jedan od zvanicnih u BiH) je ovakvo kao plod posljednje agresije na BiH, a ne bosanska tradicija.
Tomislav MO

#85 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

topcam wrote: valjda dom, ko kod nas popravni dom
dom i kuća su riječi različitog značenja.

Kuća je racionalni izraz, građevina koja služi za stanovanje.

A dom je više emotivni izraz za kuću/stan/šator pa čak i brod ili bilo što drugo u čemu živim i koji smatram svojim i gdje se osjećam domaće.
Tomislav MO

#86 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

cikogonzales wrote:Moram jos jednom da repliciram,haj ne zajebavaj tomo pricas o nekoj toleranciji a govoris bosnjacki a tog jezika nema postoji zvanicno bosanski jezik zato nije ni cudo kad neko kaze sta hrvatski jezik, nema daleko cemo dogurati svi zejedno
Pa zato sam i naglasio da nema mjesta negiranju nego je u pitanju samo prijevod. Ni Nijemci sebe ne zovu "Nijemci", niti pričaju "njemačkim" jezikom. Oni jednostavno za svoj jezik imaju svoju riječ. Tvojom logikom, Nijemac bi se morao naljutiti ako mu se ne obratim sa Deutsch.

Shvati da iako ti možda kažeš kafa, a ja kava, ali i dalje mislimo na istu crnu tekućinu.
topcam

#87 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by topcam »

Tomislav MO wrote:
topcam wrote: valjda dom, ko kod nas popravni dom
dom i kuća su riječi različitog značenja.

Kuća je racionalni izraz, građevina koja služi za stanovanje.

A dom je više emotivni izraz za kuću/stan/šator pa čak i brod ili bilo što drugo u čemu živim i koji smatram svojim i gdje se osjećam domaće.
onda sam ja racionalan i sjedim kod kuce, ti si emotivan i doma si :)
topcam

#88 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by topcam »

Tomislav MO wrote:
cikogonzales wrote:Moram jos jednom da repliciram,haj ne zajebavaj tomo pricas o nekoj toleranciji a govoris bosnjacki a tog jezika nema postoji zvanicno bosanski jezik zato nije ni cudo kad neko kaze sta hrvatski jezik, nema daleko cemo dogurati svi zejedno
Pa zato sam i naglasio da nema mjesta negiranju nego je u pitanju samo prijevod. Ni Nijemci sebe ne zovu "Nijemci", niti pričaju "njemačkim" jezikom. Oni jednostavno za svoj jezik imaju svoju riječ. Tvojom logikom, Nijemac bi se morao naljutiti ako mu se ne obratim sa Deutsch.

Shvati da iako ti možda kažeš kafa, a ja kava, ali i dalje mislimo na istu crnu tekućinu.
ako vec, rekli bi Njemci :D
topcam

#89 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by topcam »

dupli :run:
in33sa

#90 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by in33sa »

and wrote: to je tvoje lično mišljenje,a zvanično piše u zvaničnim dokumentima.ps.ima i hrvata i srba koji za sebe kažu da govore bosanski,neda im se učiti sada hrvatski i srpski
To je njihova stvar, mogu lahko i mehko po bosanski, ako im volja.

Ne mijenja na stvari, srpski i hrvatski su ravnopravni bosanskom jeziku u BiH, i kao takvi ce ostati. Manite se ljudi iluzija, jedna je drzava propala zbog nametanja, majorizacije, centralizacije, izmisljanja nekakvih umjetnih nacija.
Tomislav MO

#91 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

charvel. wrote:Ovo boldirano ti je vrlo podmukao :!: pokusaj negiranja bosanskog jezika. Ovo je stvarno providno, nisko i sramotno za sve one koji ovim nesto pokusavaju objasnit.

To znaci Bosnjaci kazu da pricaju bosanski jezik, ali svi ustvari znaju da je to bosnjacki jezik.
Znaci bosanski jezik je bosanski jezik - al samo iz ugla Bosnjaka, za ostale je bosnjacki.
Koja teorija urote :D
Ne kolega, opusti se, nitko ti ne negira jezik. Ako ti je lakše ni na engleskom se ne kaže "bosanski", nego "bosnian". Što sad, Englezi tu nešto nekome negiraju? :x :-)
charvel. wrote: :?: (Malo podpitanje: sta ako neki nebosnjak kaze da govori bosanski jezik? Kako se onda taj jezik zove?):?:
Smiri se. Lakše ćeš razmišljati racionalno ako usporediš nešto s čime nisi toliko emotivno vezan.

Evo recimo da nebošnjak ili bošnjak kaže da govori english. Kako se jezik zove? Pa kad govorim hrvatski reći ću da on govori engleski, kad govorim francuski reći ću da govori anglais, na italijanskom će biti inglese, na češkom anglicky itd. itd. Isto bismo mogli usporediti za svaki drugi jezik, Englezi npr. ne kažu "hrvatski" nego "croatian".
charvel.

#92 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by charvel. »

Tomislav MO wrote:"bošnjački jezik" je samo hrvatski prijevod izraza koji se na vašem jeziku kaže "bosanski jezik".
Aha, logikom tog tvog hrvatskog jezika rijec bosanski se prevodi bosnjacki. Stoga na tom hrvatskom ne postoji rijec bosanski nego ima bosnjacki, isto ko sto ne postoji rijec hiljadu vec ima rijec tisucu? Jesam li upravu?

Izgleda da ja bolje poznajem taj tvoj hrvatski od tebe jer sam imo priliku vidjet u hrvatskim medijima koji pisu na hrvatskom jeziku fraze bosanski dijamant, bosanski turisti, bosanski politicari - sto implicira da ipak u hrvatskom postoji rijec bosanski, i da se ne prevodi kao bosnjacki.
Tomislav MO wrote:
charvel. wrote: :?: (Malo podpitanje: sta ako neki nebosnjak kaze da govori bosanski jezik? Kako se onda taj jezik zove?):?:
Smiri se. Lakše ćeš razmišljati racionalno ako usporediš nešto s čime nisi toliko emotivno vezan.

Evo recimo da nebošnjak ili bošnjak kaže da govori english. Kako se jezik zove? Pa kad govorim hrvatski reći ću da on govori engleski, kad govorim francuski reći ću da govori anglais, na italijanskom će biti inglese, na češkom anglicky itd. itd. Isto bismo mogli usporediti za svaki drugi jezik, Englezi npr. ne kažu "hrvatski" nego "croatian".
Opet, po tvojoj logici izraz ''bosanski jezik'' se kaze:

(eng.) bosnian language
(fra.) langue bosniaque
(ser./bos./slo.) bosanski jezik
(ger.) bosnische sprache
(lat.) linguae bosniacum
(hrv.) bosnjacki jezik (!?)

Nadam se da ti sad tvoja teorija izgleda presmijesno za povjerovat.
Pametnom i jedna dosta.
Za tvoje dobro, nadam se da se samo pravis glup... ozbiljno, bez uvrede.
Hoce li sloboda ...

#93 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Hoce li sloboda ... »

Jezici dobivaju ime naroda koji tim jezikom govore. Pleme Latina je govorilo latinski pa su ga Rimljani preuzeli, Englezi su govorili engleski kojeg su Amerikanci preuzeli, Portugalci portugalski kojeg su opet Brazilci preuzeli. Srbi i Hrvati, imaju svoje jezike sa pravopisnim pravilima, gramatikama, literaturom i zbog čega bi preuzimali neki drugi jezik? Ako "bosanskim" jezikom za kojeg niko ne zna šta je (malo srpski malo hrvatski i sva pravila vrijede) govore samo Bošnjaci u čemu je problem ako ga nazivamo bošnjački?

Meni strancu nije jasno zašto Bošnjaci ne žele svoj jezik nazivati bošnjački. Makedonci su sretni što imaju svoj, makedonski jezik, Moldavci što imaju moldavski, Andoranci što imaju andoranski mada je prvi bugarski, drugi rumunski, a treci katalonski. Ako mi neko meni neukom moze pomoći.
Tomislav MO

#94 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

charvel. wrote:
Tomislav MO wrote:"bošnjački jezik" je samo hrvatski prijevod izraza koji se na vašem jeziku kaže "bosanski jezik".
Aha, logikom tog tvog hrvatskog jezika rijec bosanski se prevodi bosnjacki. Stoga na tom hrvatskom ne postoji rijec bosanski nego ima bosnjacki, isto ko sto ne postoji rijec hiljadu vec ima rijec tisucu? Jesam li upravu?
Nisi, jer u hrvatskom postoji riječ "bosanski" kao i "bošnjački". :thumbup:

Ono što ne kontaš je da je "bošnjački" u rečenici: "hrvatski i bošnjački predstavnici usuglasili su se..." je prisvojni pridjev.

Dok je u sintagmi "bošnjački jezik", predstavlja imenicu tj. naziv jezika.

charvel. wrote:Izgleda da ja bolje poznajem taj tvoj hrvatski od tebe jer sam imo priliku vidjet u hrvatskim medijima koji pisu na hrvatskom jeziku fraze bosanski dijamant, bosanski turisti, bosanski politicari - sto implicira da ipak u hrvatskom postoji rijec bosanski, i da se ne prevodi kao bosnjacki.
Naravno da postoji riječ bosanski. Molim da se citira gdje sam ja rekao da u hrvatskom ne postoji riječ "bosanski". :oops:

charvel. wrote:Opet, po tvojoj logici izraz ''bosanski jezik'' se kaze:

(eng.) bosnian language
(fra.) langue bosniaque
(ser./bos./slo.) bosanski jezik
(ger.) bosnische sprache
(lat.) linguae bosniacum
(hrv.) bosnjacki jezik (!?)

Nadam se da ti sad tvoja teorija izgleda presmijesno za povjerovat.
Pametnom i jedna dosta.
Može tebi izgledati smiješno, ali jezici nemaju istu strogu formu, pogotovo ako uspoređuješ različite grupe jezika.

Pa kakva je uopće logika:

hrv. Nijemac
njem. Deutcher
eng. German

Jedina "logika" je da naši preci nisu razumjeli jezik drugog plemena pa su mislili da su "nijemi" odatle i naziv Nijemci. Pa bi onda njemački bio jezik nijemih ljudi što je samo po sebi oksimoron :-)
charvel. wrote:Za tvoje dobro, nadam se da se samo pravis glup... ozbiljno, bez uvrede.
Ma nema uvrede :thumbup: , mada ni izbliza glupo koliko je glupo da Bošnjaci isto kao nekad prije Srbi pokušavaju učiti Hrvate kako trebaju pričati hrvatski, jer eto oni sami ne znaju. :roll:
hamdija

#95 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by hamdija »

Tomislave nemoj vise hrvatskog ti jezika
Kupalo

#96 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Kupalo »

Ja pegle teme................. :bih:

Pik Tito ja govorim BHS
Tomislav MO

#97 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

hamdija wrote:Tomislave nemoj vise hrvatskog ti jezika
Pa Hamdija treba razjasniti u interesu suživota i tolerancije.

Tema kako je postavljena, ispade da je negdje bio ustaški skup gdje su se oštrili noževi i dijelila BiH. :run:

Kad tamo, djeca učila matematiku. I to u tišini, nisu čak ni slušali zločestog Thompsona. Prestrašno. :lol:
charvel.

#98 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by charvel. »

Hoce li sloboda ... wrote: Ako mi neko meni neukom moze pomoći.
@Hoce li sloboda
Pokusat cu ti pomoci kolko to mogu. :) Ali bih zamolio upucenije u tematiku da ponude bolju pomoc ovom covjeku.

Prvo da se ogradim, i da kazem, da smatram da su bosanski, hrvatski i srpski svi ustvari jedan te isti jezik. Medju njima nema toliko razlika da bi se zvali zasebnim imenima. Al opet, kad je sta ovdje bilo normalno? Svi pricamo jedan jezik i to tvrde i mnogi strani (citaj: mnogo objektivniji od nas) lingvisticari.
Ali posto Srbi i Hrvati (pogotovu) forsiraju to diferenciranje jezika, onda ja hocu samo da pokusam dokazat da i Bosanci imaju svog konja za tu utrku.

Izgleda pojedini ne zele da shvate da bosanski jezik nije nastao devedesetih kad su se bosanski muslimani poceli nazivat Bosnjaci. Ovo pod br.1 morate shvatit da bi uopste mogli krenut dalje.

Muhamed Hevaija Uskufi je napisao prvi rjecnik bosanskog jezika - Potur Sahidija - 1631 godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rjecnika. Postoje cetiri sacuvana primjerka ovog rjecnika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli. Sta imaju na ovo reci oni koji govore da je bosanski jezik ustvari srpski?

Evo jedan link na kojem se vidi gramatika bosanskog jezika stampana 1890.
http://www.modersmal.lund.se/sidor/spra ... tika1a.jpg

Odlukom austrougarskih vlasti, a radi zastite krscanskih interesa i "zastiti" Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini, naziv boanskog jezika mijenja se dekretom, i od tog trenutka bosanski jezik postaje srpsko-hrvatski(otud i vjerovanje neupucenih da je bosanski malo srpskog, malo hrvatskog i sva pravila vrijede).

BOSANSKI JEZIK POSTAO JE TEMELJ SRPSKOM I HRVATSKOM KNJIZEVNOM JEZIKU.
Tako je napisao reformator tih jezika, Vuk Stefanovic Karadzic!(a bas me zanima i gdje je otisao da pronadje srpski jezik kad ga je standardizovao)

Taj jezik jeste jezik obrazovanih Bosanaca, bosanskih begova i aga koji su zivjeli i imali begovate i agaluke u juznoj Bosni i Sandzaku.

S druge strane, NE POSTOJI NI JEDNO, NI NAJMANJE MJESTO U BOSNI U KOJEM SE GOVORI JEZIK KOJI JE SLABO RAZUMLJIV ILI NERAZUMLJIV.

U Hratskoj i Srbiji sigurno ima.

Kada u Srbiji i Hrvatskoj govore bosanskim jezikom, odnosno srpskim knjizevnim i hratskim knjizevnim jezikom, nece biti nikakvih probelma da ih Bosanac razumije.
Naravno, ima sinonima, i oni su nastajali pod raznim politickim uplivima:
pa ce jedan Hrvat umjesto "sta" reci "sto" temeljeci PRAVO hrvatskog jezika na jednom slovu!
To je, ipak, neozbiljno!
Jednako ce uciniti i Srbi: iskoristice tursku rijec "bre" i reci ce "hleb" i temeljice pravo srpskog jezika opet na tudjicama ili pak jednom slovu!

ali, ONI SE NE LIBE DA NEGIRAJU BOSANSKI JEZIK!

Takav pristup povijesti prilici jedino Barbarima i ostalim divljackim narodima!
(Barbari: Huni, Avari, Slaveni i ostali divljacki narodi su unistavali civilizaciju na teritorijama koje su pljackali. Danasnji divljaci se ne razlikuju od tih davnih, izuzev sto su jace naoruzani).

NIJE DAKLE UPITAN BOSANSKI JEZIK.
Hoce li sloboda ... wrote:Jezici dobivaju ime naroda koji tim jezikom govore. Pleme Latina je govorilo latinski pa su ga Rimljani preuzeli, Englezi su govorili engleski kojeg su Amerikanci preuzeli, Portugalci portugalski kojeg su opet Brazilci preuzeli. Srbi i Hrvati, imaju svoje jezike sa pravopisnim pravilima, gramatikama, literaturom i zbog čega bi preuzimali neki drugi jezik? Ako "bosanskim" jezikom za kojeg niko ne zna šta je (malo srpski malo hrvatski i sva pravila vrijede) govore samo Bošnjaci u čemu je problem ako ga nazivamo bošnjački?

Meni strancu nije jasno zašto Bošnjaci ne žele svoj jezik nazivati bošnjački. Makedonci su sretni što imaju svoj, makedonski jezik, Moldavci što imaju moldavski, Andoranci što imaju andoranski mada je prvi bugarski, drugi rumunski, a treci katalonski. Ako mi neko meni neukom moze pomoći.
...Moldavci govore moldavski, Englezi engleski, Portugalci portugalski...uredu, razumijem, ali ne znaci da i Bosnjaci moraju govorit bosnjackim. Isto ko sto i Australijanci svojima jezikom zovu engleski, tako i Bosnjaci zovu bosanski svojim jezikom (i ne samo oni, naravno). Ne mora naziv jezika bit direktna izvedenica od naziva naroda koji ga koristi (tako da u buduce znate da Bosnjaci ne pricaju bosnjackim).

Nadam se da sam uspio pomoc.

P.S.
Ovaj post nije u potpunosti moje djelo, vec je bilo i malo copy/paste. :-D
charvel.

#99 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by charvel. »

Hehehe Tomislave, Tomislave. :thumbup: Svaka ti cast.

Vjeruj ne mogu se vise s tobom prepirat oko ovog, vidim da nema smisla.

De samo, molim te, jos jednom nedvosmisleno potvrdi da se fraza BOSANSKI JEZIK na hrvatskom kaze BOSNJACKI JEZIK, pa samo nek se vidi. :lol: Molim te.

Ja ti kazem da je to samo jedan podmukao i jeftin pokusaj negiranja bosanskog jezika nazivajuci ga bosnjackim i ogranicavajuci ga samo na Bosnjake. A ti vjeruj u sta hoces.
Za tvoju informaciju, to podmulo negiranje ne dolazi samo sa hrvatske strane, nego isto to dolazi i sa srpske. A, ustvari, na zvanicnom srpskom se kaze bosanski jezik. :!: :?: Mozes mislit. :lol:
Tomislav MO

#100 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Tomislav MO »

charvel. wrote:pa ce jedan Hrvat umjesto "sta" reci "sto" temeljeci PRAVO hrvatskog jezika na jednom slovu!
To je, ipak, neozbiljno!
Jednako ce uciniti i Srbi: iskoristice tursku rijec "bre" i reci ce "hleb" i temeljice pravo srpskog jezika opet na tudjicama ili pak jednom slovu!

ali, ONI SE NE LIBE DA NEGIRAJU BOSANSKI JEZIK!

Takav pristup povijesti prilici jedino Barbarima i ostalim divljackim narodima!
(Barbari: Huni, Avari, Slaveni i ostali divljacki narodi su unistavali civilizaciju na teritorijama koje su pljackali. Danasnji divljaci se ne razlikuju od tih davnih, izuzev sto su jace naoruzani).
Mislim charvel malo si pretjerao, najprije negiraš Hrvatima jezik, a onda još nazivaš divljacima. Zar treba tema ići na tom nivou? Pa ako se i ne slažemo, zar rasprava ne može ostati u nekom demokratskom tonu?

Od svega citiranog se slažem samo da smo jače naoružani, barem tako Obama kaže Sanaderu. 8) :thumbup:

Glede teme, Hrvati NE NEGIRAJU Bošnjacima jezik. Hrvati su prihvatili da Bošnjaci imaju vlastiti jezik, i nikome normalnom ne pada na pamet da to negira. I nijedan hrvatski političar, ni u BiH ni u Hrvatskoj, nije rekao da Bošnjaci nemaju pravo na svoj jezik.
Post Reply