HRVATI U SARAJEVU

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
boucheron

Post by boucheron »

Haqqani wrote:Selam svima , i merhaba , da se ko ne uvrijedi 8-)

Image

Predlazem da rusimo , kako se gospoda ne bi osjecala ugrozena :)
E da ima iole malo pameti u gradu, to se ne bi dozvolilo da se napravi. Svi vi koji ste odrastli u Sa znate da je ta povrsina bila za djecu i za mali nogomet. Ali nekome se digla chuna, pa hajde jos jedna mijadza. Hallo ba, ima li ikakvoga urbanistickoga plana? Jel ljepota zivljenja znaci nekome nesto? Cudi me da nisu srusili Momu i Uzeira pa tamo napravili jos jedan mauzolej. Ne ide ovako :sad:
zzzzz

Post by zzzzz »

Da se razumijemo, ne postoji sredina u kojoj vecina ne nagazi manjinu i namece svoja pravila ponasanja. Ne opravdavam, samo konstatujem
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zzzzz wrote:Da se razumijemo, ne postoji sredina u kojoj vecina ne nagazi manjinu i namece svoja pravila ponasanja. Ne opravdavam, samo konstatujem
Ili drugim rijecima: zasto bi ONI bili veci krkani od NAS.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

_BosanaC wrote:
zzzzz wrote:Da se razumijemo, ne postoji sredina u kojoj vecina ne nagazi manjinu i namece svoja pravila ponasanja. Ne opravdavam, samo konstatujem
Ovo je zaista dobro receno. Svaka cast !!!!!!
I

Post by I »

Ne znam da li znate ali Presernov park je onako neuredjen jer su gospoda tamo htjela da naprave jos jednu dzamiju pa su gradjani stopirali i sada je taj prostor ni na nebi na na zemlji.
Al predlazem da se napravi dzamija. Bas tamo fali jedna
zzzzz

Post by zzzzz »

_BosanaC wrote:
Ne vec zato sto smo ljudi kao svi ostali.
Haqqani

Post by Haqqani »

I wrote:Ne znam da li znate ali Presernov park je onako neuredjen jer su gospoda tamo htjela da naprave jos jednu dzamiju pa su gradjani stopirali i sada je taj prostor ni na nebi na na zemlji.

Podrzavam tvoj prijedlog , posto je tu vec bila nekada i zatim srusena Kalin hadži Alijina džamija.

Bok 8-)
mala-i

Post by mala-i »

Haqqani wrote:
I wrote:Ne znam da li znate ali Presernov park je onako neuredjen jer su gospoda tamo htjela da naprave jos jednu dzamiju pa su gradjani stopirali i sada je taj prostor ni na nebi na na zemlji.

Podrzavam tvoj prijedlog , posto je tu vec bila nekada i zatim srusena Kalin hadži Alijina džamija.

Bok 8-)
bi li se po toj logici nesto trebalo poraditi i na aja sofiji?
I

Post by I »

Jel to ti po cijeli dan gledas mapu Sarajeva i kontas gdje bi mogao ubaciti jos koju dzamiju.

Imas li ti zivot?
Teufik iz Los Angelesa

Post by Teufik iz Los Angelesa »

hako jel ti smetala izgradnja obiljezja sa krstom poginulim francuzima kod doma policije, na starom muslimanskom groblju? nesto nisam cuo reisa da se buni. hoce to kad se podmaze.
Haqqani

Post by Haqqani »

Teufik iz Los Angelesa wrote:hako jel ti smetala izgradnja obiljezja sa krstom poginulim francuzima kod doma policije, na starom muslimanskom groblju? nesto nisam cuo reisa da se buni. hoce to kad se podmaze.
Mislim da si u pravu u vezi tog slucaja.
suncokret13

Post by suncokret13 »

Dragi Tito,

u Tvoje vrijeme,nije bilo ugrozenih ni jednih,ni drugih ,ni trecih.........

ko je htjeo mogao je ici u dzamiju,crkvu ( jednu ili drugu ) a i u sinagogu ( ovo je za cetvrte ).........KO JE HTJEO !

u Bosni postoji poslovica,:
''Pitu savija onaj ko je NAUCIO,a ne onaj koji ima.''

za Titovog doba nije bilo :

ludih krava ,
ni terorizma,
ni pticijeg gripa
plata svakog prvog,
godisnji odmor minimum mjesec dana,
besplatno zdravstvo,
besplatno skolstvo,
PASOS !!!! - moglo se putovati bilo gdje po svjetu bez tone i po viza,potvrda....
......dobro bilo je i negativnih stvari...........
ali ipak je bilo mnogo bolje nego danas.
Lace

Post by Lace »

I wrote:Pa istina je da nije bilo kupiti svinjetine u Sarajevu dok se Merkator nije otvorio.

To i jeste jedan vid ugrozenosti ako cemo iskreno.

Ugrozenost mi je i sto su u parku cara Dusana ili Atmejdanu kako se sada zove, gdje se djeca igraju postavili montaznu dzamiju. A da ja spomenem da bi se trebala ponovo izraditi crkva koja je bila na podrucju starog grada do 2. svjetskog rata proglasili bi me nacionalistom.
WTF...montaznu dzamiju???? ...ja zivim u blizini parka...i jedino sto je postavljeno je...muzicki paviljon...koji je btw mjesto gdje mozes popiti kafu...tebi valjda lici na dzamiju :-? :D
Lace

Post by Lace »

I wrote:Citat:
Atmejdan se tako zvao prije vise od stotinu godina, pa ne vidim zasto se ne bi zvao sada. (pogotovo nakon rata u kojem su tog cara velicali zlocinci koji su pucali po Sarajevu)
Za montaznu dzamiju ne znam, ali ako je to ono sto ja mislim da ti smatras dzamijom, moram te razocarati. To je naime muzicki paviljon.

Za Atmejdan nisam nista rekla jer poprilicno dobro poznajem historiju ovog grada da bih mogla reci kako se sta zove i kako se sta zvalo... Iskreno osjecam se uvrijedjenom za skretanje paznje na muzicki paviljon. Vrlo dobro znam sta je i cemu sluzi muzicki paviljon... Ako ti nije mrsko sutra prosetaj do parka i predji most Cumurija i ne mozes fulati montaznu dzamiju - paviljnon je u centralnom dijelu.

Citat:
Dali se ja osjecam ugrozen - NE, ali bi se jos bolje osjecao kad me ljudi nebi cudno gledali kad im kazem kako se zovem. Eto samo to.

Potpisujem u potpunosti.
jebote...prolazim tuda 29 godina...i ne vidjeh to o cemu pricas...desno je puteljak koji vodi jednom od ulaza papagajke...pravo su one nake iskopine a lijevo je opet put koji vodi prema slijedecem mostu i skretanje ka glavnoj ulici...ili sam corava...ili ne primjecujem dzamije...pa ni montazne :-?
I

Post by I »

Citat:
WTF...montaznu dzamiju???? ...ja zivim u blizini parka...i jedino sto je postavljeno je...muzicki paviljon...koji je btw mjesto gdje mozes popiti kafu...tebi valjda lici na dzamiju

Nema potrebe da se podcjenjujemo.
Bas na tim iskopinama je postavljena montazna dzamija prije par dana.
I

Post by I »

I vec sam rekla da nisam bas toliko glupa da ne znam sta je muzicki paviljon i cemu on sluzi.
Lace

Post by Lace »

I wrote:Citat:
WTF...montaznu dzamiju???? ...ja zivim u blizini parka...i jedino sto je postavljeno je...muzicki paviljon...koji je btw mjesto gdje mozes popiti kafu...tebi valjda lici na dzamiju

Nema potrebe da se podcjenjujemo.
Bas na tim iskopinama je postavljena montazna dzamija prije par dana.
pretpostavljam ako jeste...a nisam tamo prolazila u par dana tako da nisam to vidjela...da nece tu ostati...neko smatra da je to tlo mjesto gdje je nekad davno postojala dzamija i mozda zeli tokom ramazana da klanja na tom mjestu (nagadjam)...jes da je malo bezze i pretjerano ali nekim vjernicima-muslimanima je to vazno ko vjernicima-katolicima nedjeljnja misa...ili razna hodocasca...od kojih se napravio pravi biznis (mislim da zgrtanje novca koristenjem hodocasca nije bas nesto sto je Bog propisao)...al se ipak radi i kod jednih i kod drugih

ako tebi smeta ta montazna "dzamija"...imas izbor da ne obracas paznju na to...svakako je privremeno...samo ne kontam....na koji nacin tebe ugrozava montazna gradjevina podignuta uz rupu uz koju svakako nije sigurno da se prolazi pa je svi zaobilaze u sirokom luku ???? :-?
danas

Post by danas »

ja da sam hrvatica, sad bih se osjecala ugrozena poslije ovih komentara... :-)
I

Post by I »

Ne ugrozava mene direktno nego ugrozava ako cemo iskreno sve gradjane Sarajeva. Najbolje bi bilo poravnati sve parkove pa sagraditi bogomolje. I tu nije bila rupa nego travna povrsina dok se neki pametnjakovici nisu sjetili da je tu nekada bila dzamija i da se ti treba iskopati i sagraditi nova.
Ako ti to odobravas ok, ali meni smeta. I nije samo meni nego i mnogima drugim i to islamske vjeroispovjesti.
Lace

Post by Lace »

I wrote:Ne ugrozava mene direktno nego ugrozava ako cemo iskreno sve gradjane Sarajeva. Najbolje bi bilo poravnati sve parkove pa sagraditi bogomolje. I tu nije bila rupa nego travna povrsina dok se neki pametnjakovici nisu sjetili da je tu nekada bila dzamija i da se ti treba iskopati i sagraditi nova.
Ako ti to odobravas ok, ali meni smeta. I nije samo meni nego i mnogima drugim i to islamske vjeroispovjesti.
generalno ne odobravam gradnju silnih dzamija pored gomile razrusenih kuca, stanova i skola...jel to zato sto sam agnostik??...ne znam...nadam se da je nece izgraditi tu jer ih ima nekoliko u precniku od 100 metara

kao gradjanku sarajeva...ne ugrozava me i da je izgrade...dzamiju, crkvu, sinagogu...ali me ljuti cinjenica da je taj novac mogao otici u druge svrhe a ne u gradnje bogomolja...covjek se moze moliti i u kuci ako zeli
shin

Post by shin »

Tema je blanja kao i naziv, logicnije bi bilo ''katolici u Sarajevu'' kakvi hrvati? Ima hrvata i drugih vjera.

Stvarno ne znam zasto se neko katolicke vjeroispovjesti mora voditi pod hrvat?

Rođen u Sarajevu, odrastao u Sarajevu da se fura na šahovnice i ostale kerefeke.
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Lace wrote: kao gradjanku sarajeva...ne ugrozava me i da je izgrade...dzamiju, crkvu, sinagogu...ali me ljuti cinjenica da je taj novac mogao otici u druge svrhe a ne u gradnje bogomolja...covjek se moze moliti i u kuci ako zeli
To je već druga stvar i druga vrsta stava!
Liv4

Post by Liv4 »

shin wrote:Tema je blanja kao i naziv, logicnije bi bilo ''katolici u Sarajevu'' kakvi hrvati? Ima hrvata i drugih vjera.

Stvarno ne znam zasto se neko katolicke vjeroispovjesti mora voditi pod hrvat?

Rođen u Sarajevu, odrastao u Sarajevu da se fura na šahovnice i ostale kerefeke.
Ne mora se voditi pod Hrvat, ali cinjenica da mnogi zele da se vode pod tim imenom govori o necemu.
Uglavnom, ja zamolih da se jave Hrvati, ili sarajevski katolici (kako ko zeli) i kazu da li su ugrozeni, a Haqqani pretvori temu u raspored nestalih dzamija...
:shock:
Hmmm
zzzzz

Post by zzzzz »

Lace wrote:
I wrote:Ne ugrozava mene direktno nego ugrozava ako cemo iskreno sve gradjane Sarajeva. Najbolje bi bilo poravnati sve parkove pa sagraditi bogomolje. I tu nije bila rupa nego travna povrsina dok se neki pametnjakovici nisu sjetili da je tu nekada bila dzamija i da se ti treba iskopati i sagraditi nova.
generalno ne odobravam gradnju silnih dzamija pored gomile razrusenih kuca, stanova i skola...jel to zato sto sam agnostik??...ne znam...nadam se da je nece izgraditi tu jer ih ima nekoliko u precniku od 100 metara

kao gradjanku sarajeva...ne ugrozava me i da je izgrade...dzamiju, crkvu, sinagogu...ali me ljuti cinjenica da je taj novac mogao otici u druge svrhe a ne u gradnje bogomolja...covjek se moze moliti i u kuci ako zeli
Ma mene nije briga gdje trose svoje pare, dzamije mi ne smetaju, cak sta vise ali da se gradi kao u nekoj ruralnoj sredini gdje kome padne na pamet, to mi smeta. Time samo rade protiv svog grada a i protiv dzamija.
Lace

Post by Lace »

ClonedAgain wrote:
Lace wrote: kao gradjanku sarajeva...ne ugrozava me i da je izgrade...dzamiju, crkvu, sinagogu...ali me ljuti cinjenica da je taj novac mogao otici u druge svrhe a ne u gradnje bogomolja...covjek se moze moliti i u kuci ako zeli
To je već druga stvar i druga vrsta stava!
jeste...nisam "hrvatica" a ni katolkinja...mene zanima...kako ova montazna "dzamija" ugrozava hrvate...jer je I ocito hrvatica koju ta dzamija ugrozava kao hrvaticu...valjda ju je zbog toga i pomenula na ovoj temi??? nije mi jasno al fakat :-?
Locked