Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!

Da li ce koalicija HSP-NSRZB bolje zastupati interese Hrvata u BiH od predhodnih HDZ-a i HDZ-1990

Da
31
72%
Ne
12
28%
 
Total votes: 43

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Bosnolog » 07/04/2011 09:03

Hrvati u BiH su nakon porazavajuceg koketiranja sa Dodikom od strane Covica i HDZ-BiH kome se poslije izbora prikljucio Bozo Ljubic i nejegov ogranak HDZ-1990 to jest velikosrpskim ideolozima nastavka politike iz Karadordeva,cime su ponovo dosli u vec videnu sudbonosnu poziciju devedesetih godina koja podsjeca na planove Tudmana i Milosevica o etnickoj podjeli BiH i uspostavi etnicke federalne jedinice sto bi bilo krsenje Daytona nakon cega bi nekom doglednom vremu se prikljucili hrvatskoj u stvaranju Banovine sto bi otvorilo mogucnost sukoba i reprizi na sukobe krajem 1992-1994 izmedu HVO i ARBiH sa tragicnim posljedicama,cijim se akterima sudi u Hagu za zlocinacki poduhvat tzv,HZ HB a cije presude trebaju da se izreknu za nekih par mjeseci.

Obzirom da vojni sukobi nisu nikom u interesu ali nisu iskljuceni ako plan dvoglavog HDZ BiH bude pokusaj nastavka daljih opstrukcija i stvaranje tenzija izmedu probosansko bosnjackih politickih stranka kao i Bosnjaka sa jedne strane i hadezeiniranih Hrvata koje su ova dva HDZ svojim saveznistvom sa Dodikom doveli u delikatnu situaciju,koja moze imati katastrofalne posljedice po buducnost hrvatskog naroda u BiH,stabilnost BiH kao i regije.Na drugoj strani dvije hrvatske stranka HSP i NSRZB su prihvatile koalicionu platformu SDP-a i SDA shvatajuci da je borba za jedankopravan polozaj Hrvata na cijlom prostoru BiH njihova vizija te prihvatanjem rijesenja iz zajednicke Platforme koja im u Federaciji nude jednokaopraniji status Hrvata od onog kojeg nisu uspjeli obezbjediti za dva HDZ-a vrijeme dvodecenijske vladavine,..Zbog pristajanja na kolaiciju sa SDP-om i SDA-om celnici ovih stranaka naisli su na osude i prozivanja pa cak i verbalnih napada od strane opozicionih lidera i rukovodstva HDZ-a i HDZ-1990

Kao da se historija ponavlja,cak je i simbolicno ponovljeno mini Karadordevo u Mostaru tacno nakon dvadeset godina 25.3.1991-25.3.2011,gdje su ovoga puta Dodik i Covic pokusali da ponove ono sto su im idoloski mentori Milosevic i Tudman zagovarali prije rata sto je bilo katastrofalno po BiH ali nisu uspjeli u svojim nakanama.Ovoga puta je to mnogo teze ostvariti ali bi se moglo desiti da ponovo najvecu cijenu plate uprao Hrvati BiH jer je sporazum iz Karadordeva i pogresna politika HDZ hrvatske taj narod gotovo pepolovilo u BiH,...

HDZ Hrvatske je u velikom problemima u Hrvatskoj u kojeg su se najveci broj hrvatskih gradana razocarao i na predstojecim izborima ih ceka najvjerovatnije veliki poraz i opozicija.Josipovic je izgleda nedorastao vremenskom izazovu i pod velikim uticaja velikosrpske politike luta i cini strateski greske po interese hrvatske i Hrvata u BiH kao i same BiH,...Hrvatskoj koja je najzaduzenija zemlja u regionu a koja zeli biti dio EU ne ide u prilog takode bilo kakav sukob i dalje zaostravanje odnosa u BiH i regiji,...

Ugledni i poznati politicki analiticari u Hrvatskoj i BiH ukazuju na pogubnost takve HDZ i hrvatske politike u BiH od koje jedino mogu profitirati velikosrpski ideolozi prije svega Srbija i njena genocidna tvorevina u BiH koja prizeljkuje dalje odrzavanje tenzija izmedu Sarajeva i Zagreba odnosno Hrvata u BiH i Bosnjaka kao i probosnaski orjentisanih gradana.

Vrijeme ce biti svjedok ovim dogadajima,cinjenice su da koaliciona Vlada oko SDP ima naklonost i podrsku MZ a prije svega Amerike koja je preko Zagreba i premijerke Kosor vec porucila dvoglavom HDZ-u da trebaju priznati novoformiranu Federalnu vlast i ostati u opoziciji sto Dodika cini sve vise nervoznim nakon sto im je saveznicka dvoglava HDZ koalicija na celu sa Covicem uklonjena iz vlasti u Federaciji cime je osujecen mnogo prije izbora napravljeni plan blokada federalne vlasti sa krajnjim ishodom nastavka etnicke podjele i raspada BiH kako je to Covic najavio u izbornoj noci 3.10.2010 na gore prilozenom video zapisu,.....Hrvatska Televizija koju jos uvijek kontrolise HDZ hrvatske,a koja je iskljucivo ustupala medisjki prostor Covicu i njegovom HDZ-u kao i Ljubicu,dok je medijski gotovo ignorisala i izolirala HSP i NSRZB od javnosti u hrvatskoj da cuje misljenje i stavove onih koji ne zele izostaviti i izdati Hrvate BiH tamo gdje su oni mnogo manje zastupljeni i naseljeni kao i one koji se jos uvijek nisu vratili a prije svega u Posavini,niti zele podrzati velikosroske planove etnicke podjele BiH cime bi se ugrozili strateski interesi i same Hrvatske kako to vide ugledni vizionari,profesori i historicari poput Banca,Mesica i drugih.Obzirom na geostrateski polozaj BiH koja lezi duboko u utrobi Hrvatske koja bi postala jako ranjiva i realno ostvarivi velikosrpski ciljevi u nekoj buducnosti sa zamisljenim granicam Karlovac-Karlobag-Virovitica-....

Image
Predizborni plakat koalicije HDZ-1990 HSP koju je potom Bozo Ljubic izigrao i priklonio se Covicu iako je glasove dobio u koaliciji i predizbornom programu koji je zagovarao suprotno od Covicevog HDZ-a


Area_51
Posts: 962
Joined: 03/09/2007 00:09
Location: Rodjeni Sarajlija

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Area_51 » 07/04/2011 11:14

Stvar je jako jednostavna.

Bozo Ljubic, u tihom dogovoru sa Draganom Covicem ulazi u laznu koaliciju sa HSP-om koja je izborne kampanje vodila na negiranju HDZ-ovog dosadasnjeg rada. Na taj nacin, neukim »legitimnim« Hrvatima stavljena je omca oko vrata. Kako god glasali za ili protiv HDZ-a, pobjedice upravo taj isti HDZ na nacin da ce se Bozo Ljubic naglo bez objasnjenje razvesti od HSP-a i pridruziti matici svojoj - HDZ-u. Malo ovdje upada svima u oci, kako su glasaci hrvatskog porijekla jako naivno poletili i nasjeli na ovu pricu.

Dragan Covic, nekadasnji Tesic, negira sve sto je probosansko jer se boji svoje sjene, koja bi ga, izmedju ostalih mogla odvesti u zatvor. Bez prevelike ljubavi odlazi bratu Miloradu Dodiku da obezbjedi dovoljno podrske za takav posao, kako bi se Bosna i Hercegovina duze vremena bavila sobom, navodnim raspadima i legitimnostima, a ne postupcima i tuzbama protiv pojedinih politickih kriminalaca.

Zvonko Jurisic, postize pogodak, stavljajuci SDP-u izmjene Izbornog zakona po principu zatvaranja listi, odnosno, ma sta mi glasali, stranke ce birati ljude koji idu u parlamente a ne gradjani. Osobno, ako tako nesto prodje, necu vise nikad izaci na izbore, jer necu da drugi u moje ime odlucuju o izabranim zvanicnicima. Kako je SDP pristao na tako velik ustupak ostaje tajna. Stvar je gora, da to vide i oba HDZ-a, sto znaci da njima nije stalo do »legitimnosti« nego do bjega od zakona.

Lijanovici, dokazani korupcionasi, nasli su se u ovoj grupaciji nicim izazavani, plasirajuci naivnim ljudima neki prosperitet, a zapravo su vodjeni svojim poslovnim interesima. Svaka njihova prica o ekonomiji i privredi posvecena je prici o olaksicama u industriji gdje oni imaju biznis. Ruku na srce, sve takve olaksice imace pozitivan eho i kod drugih poduzetnika, odnosno mogla bi domaca privreda poceti sta prodavati nasim gradjanima, tipa ono zasto uvozimo vodu kad imamo svoju, zasto uvozimo mlijeko kad ga imamo i previse.

Zakljucak: nema ovdje bilo kakve hrvatske politike ili one koja je upucena Hrvatima kao narodu koji ovdje ravnopravno zivi. Ovdje se radi o mrezi licnih interesa, glavnih aktera politike koji se vjesto zaklanjaju iza hrvatstva.

User avatar
MuaDib
Posts: 3706
Joined: 28/10/2006 23:25
Location: Sarajevo

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by MuaDib » 07/04/2011 16:17

Hrvatska politika u BiH i prema BiH vođena iz Hrvatske ima konstantu prevrtljivosti i neiskrenost, te je kako takva najviše štetila bh Hrvatima. Trenutna politika vođena iz Zagreba posljedica je dvije stvari: djelovanja Kosorke koja nastoji prikupiti jeftine političke pričom o brizi za Hrvate, te djelovanja Josipovića koji je očito u nedostatku političkog iskustva nasjeda na tezama Borisa Tadića, iz SANU kuhinje. Sa druge strane priča se podgrijava zbog jesenjih izbora u Hrvatskoj, pogotovo što HDZ-u Hrvatske prijeti potpuni poraz. Sestrinska stranka HDZ BiH je itekako svjestan da ako ne uđe u novu BH vlast, i oni padaju, ako padne HDZ Hrvatske. Također razotkrivanje Sanaderove hobotnice, blokiralo je finansiranje HDZ1990, a koko se poznoo po nevolji s HDZBiH, odatle i njihovo ponovno bratimljenje. Također kršeći Ustav FBiH, kako bi osigurali svoj ulazak u Vlast oba HDZ-a su stvorila dojam majorizacije Hrvata. Mada bi neki zahtjeva oba HDZ okarakterisali čak kako i nacionalni aperthajd. Izazivanjem političke krize u BiH od strane oba HDZ i petljanje u unutrašnje stvari BIH, posebno Kosorke, je samo u svrhu opstanka projekta HDZ-a. Ali cjelokupno ovo ponašanje, liči na ponašanje ranjene životinje, koja postaje svjesna svog kraja.

User avatar
Komrad
Posts: 3884
Joined: 05/09/2010 21:03
Location: Republika Bosna

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Komrad » 07/04/2011 16:28

Area_51 wrote:Stvar je jako jednostavna.

Bozo Ljubic, u tihom dogovoru sa Draganom Covicem ulazi u laznu koaliciju sa HSP-om koja je izborne kampanje vodila na negiranju HDZ-ovog dosadasnjeg rada. Na taj nacin, neukim »legitimnim« Hrvatima stavljena je omca oko vrata. Kako god glasali za ili protiv HDZ-a, pobjedice upravo taj isti HDZ na nacin da ce se Bozo Ljubic naglo bez objasnjenje razvesti od HSP-a i pridruziti matici svojoj - HDZ-u. Malo ovdje upada svima u oci, kako su glasaci hrvatskog porijekla jako naivno poletili i nasjeli na ovu pricu.

Dragan Covic, nekadasnji Tesic, negira sve sto je probosansko jer se boji svoje sjene, koja bi ga, izmedju ostalih mogla odvesti u zatvor. Bez prevelike ljubavi odlazi bratu Miloradu Dodiku da obezbjedi dovoljno podrske za takav posao, kako bi se Bosna i Hercegovina duze vremena bavila sobom, navodnim raspadima i legitimnostima, a ne postupcima i tuzbama protiv pojedinih politickih kriminalaca.

[b]Zvonko Jurisic, postize pogodak, stavljajuci SDP-u izmjene Izbornog zakona po principu zatvaranja listi, odnosno, ma sta mi glasali, stranke ce birati ljude koji idu u parlamente a ne gradjani. Osobno, ako tako nesto prodje, necu vise nikad izaci na izbore, jer necu da drugi u moje ime odlucuju o izabranim zvanicnicima. Kako je SDP pristao na tako velik ustupak ostaje tajna. Stvar je gora, da to vide i oba HDZ-a, sto znaci da njima nije stalo do »legitimnosti« nego do bjega od zakona.
[/b]
Lijanovici, dokazani korupcionasi, nasli su se u ovoj grupaciji nicim izazavani, plasirajuci naivnim ljudima neki prosperitet, a zapravo su vodjeni svojim poslovnim interesima. Svaka njihova prica o ekonomiji i privredi posvecena je prici o olaksicama u industriji gdje oni imaju biznis. Ruku na srce, sve takve olaksice imace pozitivan eho i kod drugih poduzetnika, odnosno mogla bi domaca privreda poceti sta prodavati nasim gradjanima, tipa ono zasto uvozimo vodu kad imamo svoju, zasto uvozimo mlijeko kad ga imamo i previse.

Zakljucak: nema ovdje bilo kakve hrvatske politike ili one koja je upucena Hrvatima kao narodu koji ovdje ravnopravno zivi. Ovdje se radi o mrezi licnih interesa, glavnih aktera politike koji se vjesto zaklanjaju iza hrvatstva.Jel ovo tvoje razmisljanje ili?

User avatar
lupp
Posts: 305
Joined: 13/07/2010 11:52

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by lupp » 07/04/2011 16:35

Area_51 wrote:Stvar je jako jednostavna.

Bozo Ljubic, u tihom dogovoru sa Draganom Covicem ulazi u laznu koaliciju sa HSP-om koja je izborne kampanje vodila na negiranju HDZ-ovog dosadasnjeg rada. Na taj nacin, neukim »legitimnim« Hrvatima stavljena je omca oko vrata. Kako god glasali za ili protiv HDZ-a, pobjedice upravo taj isti HDZ na nacin da ce se Bozo Ljubic naglo bez objasnjenje razvesti od HSP-a i pridruziti matici svojoj - HDZ-u. Malo ovdje upada svima u oci, kako su glasaci hrvatskog porijekla jako naivno poletili i nasjeli na ovu pricu.

Dragan Covic, nekadasnji Tesic, negira sve sto je probosansko jer se boji svoje sjene, koja bi ga, izmedju ostalih mogla odvesti u zatvor. Bez prevelike ljubavi odlazi bratu Miloradu Dodiku da obezbjedi dovoljno podrske za takav posao, kako bi se Bosna i Hercegovina duze vremena bavila sobom, navodnim raspadima i legitimnostima, a ne postupcima i tuzbama protiv pojedinih politickih kriminalaca.

Zvonko Jurisic, postize pogodak, stavljajuci SDP-u izmjene Izbornog zakona po principu zatvaranja listi, odnosno, ma sta mi glasali, stranke ce birati ljude koji idu u parlamente a ne gradjani. Osobno, ako tako nesto prodje, necu vise nikad izaci na izbore, jer necu da drugi u moje ime odlucuju o izabranim zvanicnicima. Kako je SDP pristao na tako velik ustupak ostaje tajna. Stvar je gora, da to vide i oba HDZ-a, sto znaci da njima nije stalo do »legitimnosti« nego do bjega od zakona.

Lijanovici, dokazani korupcionasi, nasli su se u ovoj grupaciji nicim izazavani, plasirajuci naivnim ljudima neki prosperitet, a zapravo su vodjeni svojim poslovnim interesima. Svaka njihova prica o ekonomiji i privredi posvecena je prici o olaksicama u industriji gdje oni imaju biznis. Ruku na srce, sve takve olaksice imace pozitivan eho i kod drugih poduzetnika, odnosno mogla bi domaca privreda poceti sta prodavati nasim gradjanima, tipa ono zasto uvozimo vodu kad imamo svoju, zasto uvozimo mlijeko kad ga imamo i previse.

Zakljucak: nema ovdje bilo kakve hrvatske politike ili one koja je upucena Hrvatima kao narodu koji ovdje ravnopravno zivi. Ovdje se radi o mrezi licnih interesa, glavnih aktera politike koji se vjesto zaklanjaju iza hrvatstva.


lijepo receno

Area_51
Posts: 962
Joined: 03/09/2007 00:09
Location: Rodjeni Sarajlija

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Area_51 » 07/04/2011 22:09

Komrad wrote:
Area_51 wrote:Stvar je jako jednostavna.

Bozo Ljubic,
u tihom dogovoru sa Draganom Covicem ulazi u laznu koaliciju sa HSP-om
koja je izborne kampanje vodila na negiranju HDZ-ovog dosadasnjeg
rada
. Na taj nacin, neukim »legitimnim« Hrvatima stavljena je omca
oko vrata. Kako god glasali za ili protiv HDZ-a, pobjedice upravo taj
isti HDZ na nacin da ce se Bozo Ljubic naglo bez objasnjenje razvesti
od HSP-a i pridruziti matici svojoj - HDZ-u. Malo ovdje upada svima u
oci, kako su glasaci hrvatskog porijekla jako naivno poletili i nasjeli
na ovu pricu.

Dragan Covic, nekadasnji Tesic, negira sve
sto je probosansko jer se boji svoje sjene, koja bi ga, izmedju ostalih
mogla odvesti u zatvor. Bez prevelike ljubavi odlazi bratu Miloradu
Dodiku da obezbjedi dovoljno podrske za takav posao, kako bi se Bosna i
Hercegovina duze vremena bavila sobom, navodnim raspadima i
legitimnostima, a ne postupcima i tuzbama protiv pojedinih politickih
kriminalaca.

[b]Zvonko Jurisic, postize pogodak,
stavljajuci SDP-u izmjene Izbornog zakona po principu zatvaranja listi,
odnosno, ma sta mi glasali, stranke ce birati ljude koji idu u
parlamente a ne gradjani
. Osobno, ako tako nesto prodje, necu vise
nikad izaci na izbore, jer necu da drugi u moje ime odlucuju o
izabranim zvanicnicima. Kako je SDP pristao na tako velik ustupak
ostaje tajna. Stvar je gora, da to vide i oba HDZ-a, sto znaci da njima
nije stalo do »legitimnosti« nego do bjega od zakona.
[/b]
Lijanovici,
dokazani korupcionasi, nasli su se u ovoj grupaciji nicim izazavani,
plasirajuci naivnim ljudima neki prosperitet, a zapravo su vodjeni
svojim poslovnim interesima. Svaka njihova prica o ekonomiji i privredi
posvecena je prici o olaksicama u industriji gdje oni imaju biznis.
Ruku na srce, sve takve olaksice imace pozitivan eho i kod drugih
poduzetnika, odnosno mogla bi domaca privreda poceti sta prodavati
nasim gradjanima, tipa ono zasto uvozimo vodu kad imamo svoju, zasto
uvozimo mlijeko kad ga imamo i previse.

Zakljucak: nema
ovdje bilo kakve hrvatske politike ili one koja je upucena Hrvatima kao
narodu koji ovdje ravnopravno zivi. Ovdje se radi o mrezi licnih
interesa, glavnih aktera politike koji se vjesto zaklanjaju iza
hrvatstva.Jel ovo tvoje razmisljanje ili?


Moje. Naravno poptuno otvoreno i za drugacija promisljanja.

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by heckler » 07/04/2011 23:14

Vrlo je moguce da su hrvati presli tacku bez povratka sto se tice BiH. Da ove iste sekunde potpuno promjene politiku i da niti jedan jedini vise los potez ne naprave i dalje bi bili u bezizlaznoj situaciji vizavi dugorocnog opstanka u BiH.
Razloga je bezbroj.

Od bijele kuge, do boljestojece Hrvatske koja i sama krpi demografske rupe kao magneta, preko sizofrenicne politike koja konstantno gaji mrznju prema rodjenoj zemlji i tako stvara mentalitet dijaspore u vlastitoj drzavi pa sve do neuspjeha preuzimanja kontrole niti u jednoj vecoj urbanoj sredini koja moze sluziti kao generator razvoja i integracija.
Za mlade iz ruralnih sredina srednje bosne i zapadne hercegovine bljestavilo Hrvatskih gradova ce uvijem biti neoporedivo primamljivije nego "bljestavilo" tog frtalja "stolnog" grada koji "drze".

Davanje domovnica svim bosanskim katolicima je vjerovatno najkatastrofalniji potez Hrvatske drzave u vezi opstanka hrvata u BiH koji ce mozda u historijskim analima ostati zapisan kao prekretnica bioloskog opstanka.

Politika vodecih hrvatskih stranaka je nekom carolijom uspjela da preokrne naglavacke realnost te da najbolje zasticenu nacionalnu manjinu u evropi uvjere da im drugi ugrozavaju bioloski opstanak. Da, rekao sam nacionalnu manjinu, jer termin "konstituivni" neznaci ama bas nista, a pogotovo ne kad cinis nesto vise od 10% stanovnistva. Nigdje u evropi a vjerovatno ni u svijetu jedna nacionalna manjina ne uziva veca prava. To je cinjenica.

I sta sad? Nista. Trebala bi bozija intervencija da se ovaj trend preokrene. Cesto se u novinama proteze teza "Nema Bosne bez Hrvata". Aha. Evlija Celebija izbroja u Beogradu 217 dzamija i medzlisa. Mozebiti da je neko u tom momentu rekao da nema Beograda bez muslimana. Bilo pa se spominjalo.

Sta bi to nova hrvatska politicka strategija trebala da radi? Da budem iskren, boli me neka stvar. Ali evo da sam ja licno na njihovom mjestu ja bih se trudio da mi prava ne ovise od broja i zapisanog teritorija, jer i jedno i drugo se smanjuje. Mozebiti da bih se trudio da imam ista prava i tamo gdje sam jedini hrvat u gradu i tamo gdje sam vecina. Ali to sam samo ja.

Sve u svemu, hrvati kao politicki faktor nece prezivjeti jos 10-15 godina ovakve politike. Tojest, moguce da su upravo ove 2011te klinicki umrli kao politicki faktor ali nemam kristalnu kuglu pa ne mogu tvrditi sa sigurnoscu. Ali jos 10-15 godina ovog pravca je vrlo vjerovatno maksimum.

User avatar
cyprus
Posts: 37791
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by cyprus » 08/04/2011 02:05

Da li ce koalicija HSP-NSRZB bolje zastupati interese Hrvata u BiH od predhodnih HDZ-a i HDZ-1990?


Zar su samo ove dvije stranke u koaliciji i zar samo one zastupaju interese Hrvata? :-)

User avatar
Komrad
Posts: 3884
Joined: 05/09/2010 21:03
Location: Republika Bosna

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Komrad » 08/04/2011 02:32

Area_51 wrote:
Jel ovo tvoje razmisljanje ili?


Moje. Naravno poptuno otvoreno i za drugacija promisljanja.[/quote]

Ovo sto si naveo za HSPovce i zatvorene liste..
Hm to je situacija koja je po meni dobra.. ona kao takva ne moze nanijeti stetu SDPu jer kao prvo
mogla bi se sprijeciti situacija kao sa aprilskim paketom i ako ova situacija sa gospodjom abdic jelenovic i ona situacija kad je HDZ kupio glas covjeka u skupstini ZDK

Druga stvar koja je dobra je ta sto u platformi takodjer stoji da ce se dom naroda ubuduce birati u predstavnickom domu
dakle ako budemo imali sistem zatvorenih lista SDP u predstavnickom domu moze postaviti dovoljan broj zastupnika iz svakog naroda te na takav nacin obezbijediti jednu trecinu u svakom klubu

Dakle ova situacija nije stetna po SDP ....

Mozda je bolje kada mi sami biramo covjeka po imenu i prezimenu .. medjutim i ova opcija ima svojih prednosti

User avatar
heckler
Posts: 3741
Joined: 24/01/2010 03:14

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by heckler » 08/04/2011 03:36

Zatvorene liste su garancija da ce taman uvijek biti dovoljno ruku koliko treba medju svakim od "konstutivnih" 8-)

Takodjer, na ovim zatucanim prostorima to je i jedini nacin da se ikad dodje do dovoljnog broja zena u skupstinama.

Mimo toga nemaju prednosti. Za ovu nasu trenutnu sitaciju ipak prednosti nadmasuju mane iako je mana jako puno.

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Bosnolog » 08/04/2011 08:14

cyprus wrote:
Da li ce koalicija HSP-NSRZB bolje zastupati interese Hrvata u BiH od predhodnih HDZ-a i HDZ-1990?


Zar su samo ove dvije stranke u koaliciji i zar samo one zastupaju interese Hrvata? :-)


Svakako da pored njih imas i Hrvate u SDP i tu stranku koja ce zastupati interese svih grdana pa tako i Hrvata,.....Pointa je da ce HSP i NSRZB uraditi vise za cetiri godine sto dva HDZ-a nisu uradila za svo vrijeme nakon rata,u sto sam ubjeden,.....Bez obzira koliko im sada podmetali kradezeasi nece uspjeti jer nakon hladenja glava i podvlacenja rezultata ucinka,svari ce drugacije izgledati,zahvaljujuci programu reformskoe platforme koja ce im to omoguciti,.........

Samo par dana nakon što je napadnut Glavni Stan HSP-a u Mostaru je napadnuto je i sjedište te stranke u Zagrebu piše. Ulaz u središnjicu HSP-a premazan je u zeleno a ispod ulazne table stoji natpis "Bošnjački institut"....

Image
Image
Image

Frustrirani HDZ-i gubitnici teroriziraju po hrvatskoj u organizaciji erceg kamenjaraca na celu sa NInom Raspcicem kao sto to rade po Mostaru sa sprejevima pisuci fasisticke poruke i parole,to im je izgleda maksimalan domet.Retardi fasisticki,....

User avatar
ultima_palabra
Posts: 46656
Joined: 15/12/2008 16:53
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by ultima_palabra » 08/04/2011 08:35

Area_51 wrote:Stvar je jako jednostavna.

Bozo Ljubic, u tihom dogovoru sa Draganom Covicem ulazi u laznu koaliciju sa HSP-om koja je izborne kampanje vodila na negiranju HDZ-ovog dosadasnjeg rada. Na taj nacin, neukim »legitimnim« Hrvatima stavljena je omca oko vrata. Kako god glasali za ili protiv HDZ-a, pobjedice upravo taj isti HDZ na nacin da ce se Bozo Ljubic naglo bez objasnjenje razvesti od HSP-a i pridruziti matici svojoj - HDZ-u. Malo ovdje upada svima u oci, kako su glasaci hrvatskog porijekla jako naivno poletili i nasjeli na ovu pricu.

Dragan Covic, nekadasnji Tesic, negira sve sto je probosansko jer se boji svoje sjene, koja bi ga, izmedju ostalih mogla odvesti u zatvor. Bez prevelike ljubavi odlazi bratu Miloradu Dodiku da obezbjedi dovoljno podrske za takav posao, kako bi se Bosna i Hercegovina duze vremena bavila sobom, navodnim raspadima i legitimnostima, a ne postupcima i tuzbama protiv pojedinih politickih kriminalaca.

Zvonko Jurisic, postize pogodak, stavljajuci SDP-u izmjene Izbornog zakona po principu zatvaranja listi, odnosno, ma sta mi glasali, stranke ce birati ljude koji idu u parlamente a ne gradjani. Osobno, ako tako nesto prodje, necu vise nikad izaci na izbore, jer necu da drugi u moje ime odlucuju o izabranim zvanicnicima. Kako je SDP pristao na tako velik ustupak ostaje tajna. Stvar je gora, da to vide i oba HDZ-a, sto znaci da njima nije stalo do »legitimnosti« nego do bjega od zakona.

Lijanovici, dokazani korupcionasi, nasli su se u ovoj grupaciji nicim izazavani, plasirajuci naivnim ljudima neki prosperitet, a zapravo su vodjeni svojim poslovnim interesima. Svaka njihova prica o ekonomiji i privredi posvecena je prici o olaksicama u industriji gdje oni imaju biznis. Ruku na srce, sve takve olaksice imace pozitivan eho i kod drugih poduzetnika, odnosno mogla bi domaca privreda poceti sta prodavati nasim gradjanima, tipa ono zasto uvozimo vodu kad imamo svoju, zasto uvozimo mlijeko kad ga imamo i previse.

Zakljucak: nema ovdje bilo kakve hrvatske politike ili one koja je upucena Hrvatima kao narodu koji ovdje ravnopravno zivi. Ovdje se radi o mrezi licnih interesa, glavnih aktera politike koji se vjesto zaklanjaju iza hrvatstva.

Vrlo dobro... samo ne znam odakle ti ovo za HSP, nije se o ovome baš pričalo?

sammo
Posts: 564
Joined: 16/12/2009 19:42

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by sammo » 08/04/2011 17:10

Svi sa HR putovnicom ce uskoro biti EU drzavljani.

User avatar
Komrad
Posts: 3884
Joined: 05/09/2010 21:03
Location: Republika Bosna

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Komrad » 08/04/2011 18:25

sammo wrote:Svi sa HR putovnicom ce uskoro biti EU drzavljani.


Hvala Bogu :)

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16772
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 08/04/2011 18:51

sammo wrote:Svi sa HR putovnicom ce uskoro biti EU drzavljani.


Na papiru hoce, u dusi i glavi daleko od EU.

Usput, drzavljanstvo EU ne postoji. :mrgreen:

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Bosnolog » 09/04/2011 10:37
Vrijedi pogledati i poslusati predsjednika Federacija koji ima mnogo bolju viziju borbe za BiH ukljucujci hrvatske interese u Federaciji kao i BiH,.....

Ovaj general Zivko Budimir kao da je bio kod Mesica na politickom edukovanju,....Svaka cast ovom covjeku :thumbup:

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Bosnolog » 10/04/2011 17:25

Ispisan uvrjedljivi grafit na zgradi u kojoj živi Zvonko Jurišić
Autor Onasa 2011-04-10 15:11:00
Decrease font Enlarge font
Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić

Ovo je već treći put da se na pročelja zgrada koja su usko povezana s HSP BiH u Mostaru ispisuju uvrjedljivi grafiti

Protekle noći nepoznati počinitelji ispisali su uvrjedljivi grafit na pročelje zgrade u Mostaru u kojoj stanuje predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) BiH Zvonko Jurišić.

Ovo je već treći put da se na pročelja zgrada koja su usko povezana s HSP BiH u Mostaru ispisuju uvrjedljivi grafiti.

U proteklih nekoliko dana crvenom bojom je prefarban jumbo plakat na pročelju zgrade HSP-a, ispred stranačkih prostorija u Mostaru nepoznati počinitelji ostavili su svezanog pijevca, dok je na pomenutoj zgradi ranije ispisan grafit "Jurišiću izdajico HERA te gleda"'.


Ova (S)HERA je izgleda sprej udruzenje koja je sarala sve one fasisticke simbole po Mostaru u proslosti a evo nastavila po uredu HSP-a .Ovo su ti Covicevi i kradezeovi junacki sprej jurisnici,.....

HSP treba postaviti nadzorne vido kamere ali tako da se ne vide s vana.Takode imaju nocene (infra) nocne koje odlicno koriste pojacivace svijetlosti ako prostor ispred zgrade nije dovoljno osvijetljen,......Ovo sto rade Covicevi sprej ratnici najvise stete nanose upravo Krade zeu,.....vrijeme ce to pokazati,...... ;-)

User avatar
mO k3
Posts: 26307
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
Has thanked: 5 times

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by mO k3 » 10/04/2011 17:47

Bosnolog wrote:
Ispisan uvrjedljivi grafit na zgradi u kojoj živi Zvonko Jurišić
Autor Onasa 2011-04-10 15:11:00
Decrease font Enlarge font
Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić

Ovo je već treći put da se na pročelja zgrada koja su usko povezana s HSP BiH u Mostaru ispisuju uvrjedljivi grafiti

Protekle noći nepoznati počinitelji ispisali su uvrjedljivi grafit na pročelje zgrade u Mostaru u kojoj stanuje predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) BiH Zvonko Jurišić.

Ovo je već treći put da se na pročelja zgrada koja su usko povezana s HSP BiH u Mostaru ispisuju uvrjedljivi grafiti.

U proteklih nekoliko dana crvenom bojom je prefarban jumbo plakat na pročelju zgrade HSP-a, ispred stranačkih prostorija u Mostaru nepoznati počinitelji ostavili su svezanog pijevca, dok je na pomenutoj zgradi ranije ispisan grafit "Jurišiću izdajico HERA te gleda"'.


Ova (S)HERA je izgleda sprej udruzenje koja je sarala sve one fasisticke simbole po Mostaru u proslosti a evo nastavila po uredu HSP-a .Ovo su ti Covicevi i kradezeovi junacki sprej jurisnici,.....

HSP treba postaviti nadzorne vido kamere ali tako da se ne vide s vana.Takode imaju nocene (infra) nocne koje odlicno koriste pojacivace svijetlosti ako prostor ispred zgrade nije dovoljno osvijetljen,......Ovo sto rade Covicevi sprej ratnici najvise stete nanose upravo Krade zeu,.....vrijeme ce to pokazati,...... ;-)

hahhaha sprej ratnici.. :)

User avatar
ČikaJosip
Posts: 250
Joined: 24/01/2011 12:17

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by ČikaJosip » 10/04/2011 18:17

Lijan neće zastupati nikoga doli sebe. Tko vjeruje u njega želim mu da samo mjesec dana radi u njegovoj firmi i siguran sam da će tada početi cijeniti demokraciju i žudjeti za njom. A HSP, pa vjerujem da oni neće biti lošiji od HDZ-a. Mislim da će bolje zastupati interese Hrvata. Zato im je i bilo važno mjesto Predsjednika Federacije da mogu zaustaviti preglasavanje Hrvata u vladi.

hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by hercegovac_pravi » 10/04/2011 18:42

Ženski Dr.Med wrote:
Bosnolog wrote:
Ispisan uvrjedljivi grafit na zgradi u kojoj živi Zvonko Jurišić
Autor Onasa 2011-04-10 15:11:00
Decrease font Enlarge font
Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić

Ovo je već treći put da se na pročelja zgrada koja su usko povezana s HSP BiH u Mostaru ispisuju uvrjedljivi grafiti

Protekle noći nepoznati počinitelji ispisali su uvrjedljivi grafit na pročelje zgrade u Mostaru u kojoj stanuje predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) BiH Zvonko Jurišić.

Ovo je već treći put da se na pročelja zgrada koja su usko povezana s HSP BiH u Mostaru ispisuju uvrjedljivi grafiti.

U proteklih nekoliko dana crvenom bojom je prefarban jumbo plakat na pročelju zgrade HSP-a, ispred stranačkih prostorija u Mostaru nepoznati počinitelji ostavili su svezanog pijevca, dok je na pomenutoj zgradi ranije ispisan grafit "Jurišiću izdajico HERA te gleda"'.


Ova (S)HERA je izgleda sprej udruzenje koja je sarala sve one fasisticke simbole po Mostaru u proslosti a evo nastavila po uredu HSP-a .Ovo su ti Covicevi i kradezeovi junacki sprej jurisnici,.....

HSP treba postaviti nadzorne vido kamere ali tako da se ne vide s vana.Takode imaju nocene (infra) nocne koje odlicno koriste pojacivace svijetlosti ako prostor ispred zgrade nije dovoljno osvijetljen,......Ovo sto rade Covicevi sprej ratnici najvise stete nanose upravo Krade zeu,.....vrijeme ce to pokazati,...... ;-)

hahhaha sprej ratnici.. :)

:lol: :-)

sinn SPREJ

User avatar
Komrad
Posts: 3884
Joined: 05/09/2010 21:03
Location: Republika Bosna

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Komrad » 10/04/2011 19:56

ČikaJosip wrote:Lijan neće zastupati nikoga doli sebe. Tko vjeruje u njega želim mu da samo mjesec dana radi u njegovoj firmi i siguran sam da će tada početi cijeniti demokraciju i žudjeti za njom. A HSP, pa vjerujem da oni neće biti lošiji od HDZ-a. Mislim da će bolje zastupati interese Hrvata. Zato im je i bilo važno mjesto Predsjednika Federacije da mogu zaustaviti preglasavanje Hrvata u vladi.sta ovo treba da znaci?

User avatar
ČikaJosip
Posts: 250
Joined: 24/01/2011 12:17

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by ČikaJosip » 10/04/2011 20:39

Pa ne znam sada točno ...... uglavnom neke odluke koje se donose na vladi federacije da bi bile pravovaljane moraju dobiti potpis predsjednika federacije i onda mogu ući u službene novine. Znači dok on ne potpiše ništa od tih odluka. To HSP spočitava HDZ-u. Govore: Kako ste se bunili da vas se spreglasava u Federalnoj vladi a imali ste predsjednicu federacije? Što je potpisivala te odluke i tako ih činila pravovaljanim, a u isto vrijeme njeni stranački kolege se tuže da ih se preglasava. Gdje je tu logika.

User avatar
Komrad
Posts: 3884
Joined: 05/09/2010 21:03
Location: Republika Bosna

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Komrad » 10/04/2011 21:02

ČikaJosip wrote:Pa ne znam sada točno ...... uglavnom neke odluke koje se donose na vladi federacije da bi bile pravovaljane moraju dobiti potpis predsjednika federacije i onda mogu ući u službene novine. Znači dok on ne potpiše ništa od tih odluka. To HSP spočitava HDZ-u. Govore: Kako ste se bunili da vas se spreglasava u Federalnoj vladi a imali ste predsjednicu federacije? Što je potpisivala te odluke i tako ih činila pravovaljanim, a u isto vrijeme njeni stranački kolege se tuže da ih se preglasava. Gdje je tu logika.


Dakle dosli smo do jos jednog zanimljivog podatka o tome kako HDZ laze svoje birace i sve nas zajedno
o njihovoj institucionalnoj ugrozenosti i preglasavanju

Ili nisu znali da rade svoj posao i kakve sve nadleznosti imaju ili su namjerno pravili krizu da bi mogli kukati kako su preglasavani

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by Bosnolog » 10/04/2011 21:04

ČikaJosip wrote:Pa ne znam sada točno ...... uglavnom neke odluke koje se donose na vladi federacije da bi bile pravovaljane moraju dobiti potpis predsjednika federacije i onda mogu ući u službene novine. Znači dok on ne potpiše ništa od tih odluka. To HSP spočitava HDZ-u. Govore: Kako ste se bunili da vas se spreglasava u Federalnoj vladi a imali ste predsjednicu federacije? Što je potpisivala te odluke i tako ih činila pravovaljanim, a u isto vrijeme njeni stranački kolege se tuže da ih se preglasava. Gdje je tu logika.
:mrgreen:


Kakve ti nebuloze pises,....pa predsjednik federacije nije Kralj niti ima pravo veta da ne potpise odluke koje se donesu konsenzusem ili prostom vecininom, :shock: .....

Ako odluka steti nacionalnom interesu onda se ulozi veto od strane doma onog naroda koji smatra da su protiv interesa istih i trazi misljenje suda koji je jedini zaduzen da tumaci sto su to vitalni nacionalni interesi,.....

Ne mogu sve odluke kje se nekome ne svidaju biti blokirane jer nije bilo koncenzusa i tako odustati od glasanja i donosenja istih,..... :lol: :lol: :lol: :lol:

Cudna je to demokratija manjie koja bi da ucjenjuje vecinu,..Slazem se da treba gledati da se odluke donose konsenzusom ali ako nema istog, kompromisa ili se zeli izazvati sabotaza projekta bez valjanih dokaza protivrjecja istima onda se glasa javno od strane prisutnih i to je to,.......

Izbite sebi iz glave da ce manjina ucjenjivati vecinu mislim na glasovanju ako nema konsenzusa i ako te odluke nisu uperene protiv vitalnog nacionog interesa neke od etnickih zajednica u BiH,Kod nas se iza licnostranacki interesa pokusavaju prodavati etnonacionalni i tako zloupotrebljava pravo veta,sto u krajnjem slucaju sudovi regulisu tumacenjem sto je to VNI ........

User avatar
ČikaJosip
Posts: 250
Joined: 24/01/2011 12:17

Re: Hrvati i Hrvatska Politika u BiH na raskrsnici politika

Post by ČikaJosip » 10/04/2011 21:12

Bosnolog ne budi zloban. Nisam niti rekao da je kralj. Nisam ni napisao da za sve odluke treba njegov potpis. Rekao sam za neke. Čovjek, političar, mi je sve bio objasnio davno. Objasnio koje su ovlasti predsjednika Federacije i gdje treba njegov potpis. Objasnio je i da se druge odluke, za koje ne treba njegov potpis mogu osporiti, ili pokušati osporiti preko Doma naroda Federacije.
Dakle nemoj se praviti pametan. Jer, konkretno, da bi zahtjev za ocjenom ustavnosti Statut Grada Mostara otišao na federalni ustavni sud trebalo je skupiti 3 potpisa u federalnom parlamentu. Ili je dovoljno bilo da taj zahtjev pošalje Borjana kao predsjednica. I to su joj spočitavali jer nije to htijela. Dakle ima predsjednik federacije ogromne ovlasti i za puno odluka treba njegov potpis a ne treba potpis čak ni dopredsjednika.
Zato malo lakše sa osudama drugih forumaša.

Post Reply