HRABRI BOSANAC BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Mahmut Bušatlija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Bumerang
Posts: 1612
Joined: 27/06/2003 00:00

#1 HRABRI BOSANAC BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Mahmut Bušatlija

Post by Bumerang »

HRABRI BOSANAC BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Fašistima je bio trn u oku, jurišao na metke, a nakon ustaške zasjede na Majevici, skončao je na jeziv način

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

Jeste li znali

17. Okt. 2020 17. Okt. 2020

Image

Glavni junak naše današnje priče je Mahmut Bušatlija, antifašistički borac i narodni heroj Jugoslavije.

Buš, kako su ga odmila zvali, rodio se u Bugojnu. Prijeratni student na Pravnom fakultetu u Beogradu bio je jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta.

Image

Bio je i član Uprave Udruženja bosanskohercegovačkih studenata „Petar Kočić“ te jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta na Univerzitetu u Beogradu. Član KPJ-a postao je od 1937. godine. Napreduje u članstvu i od 1939. je član rukovodstva univerzitetskog odbora KPJ-a.

Image

Radio je i u Sarajevu, a kao ilegalac je djelovao na pravcu od Sarajeva do Tuzle. Bušatlija je bio sudionik NOB-a od 1941. godine. Poslije majskog vijećanja CK KPJ 1941. godine, rukovodio je Vojnom komisijom, stvorenom pri pokrajinskom odboru KPJ za Bosnu i Hercegovinu. Kao takav, bio je suorganizator priprema za oružani ustanak u Bosni i Hercegovini. Obilazio je stranačke organizacije u Bosanskoj krajini, srednjoj i istočnoj Bosni.

Image

Koncem ljeta 1941. godine, politički je djelovao u istočnoj Bosni. Izvodeći jednu grupu ilegalaca iz Tuzle u Majevički partizanski odred 16. oktobra 1941. godine, upao je u ustašku zasjedu kod Gornje Tuzle, na Majevici. Izbio je okršaj s ustašama, pri čemu je teško ranjen i zarobljen.

Sutradan je umro u tuzlanskoj bolnici. Posmrtni ostaci poslije rata pokopani su u Grobnici narodnih heroja u Spomen-parku Vraca iznad Sarajeva. Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) od 26. jula 1945. godine među prvim je borcima narodnooslobodilačke vojske proglašen za narodnog heroja.

(SB)

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/17 ... achin.html
Post Reply