Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
-
djordj_kluni
#76 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Juzna Amerika je velicanstvena u mnogim pogledima, ne samo fudbalu. Primjera radi, tamo djeca se obracaju roditeljima sa "vi" ("usted"). Za nekog to moze biti pretjerano medjutim to je odraz kulture i obrazovanja koja se na zalost gubi na ovoj strani okeana.
Stoljecima tlacena i pljackana, majka je velikih revolucionara i boraca za pravdu, neku osnovnu, minimalnu.
Cijena pravde je visoka, to dobro znaju kubanci, a i ostale bolivarijanske zemlje kojih je danas sve vise. Zaboravili ste ubaciti u listu i predsjednika Rafaela Correu, najelokventniji antiokupatorski borac, koji takodje nije samo ostao na rijecima vec drasticno uravnotezio socijalnu nejednakost i nepravde u Ekvadoru. Retorika naspram okupatorskih imperija je jasna: princip jednakosti je striktni preduvjet za dalje razgovore. Ovo svakako iritira demokrate, borce za "pravdu i jednakost" (vlastitu, dominatorsku).
Mozete blatiti Kastra, jer ste toliko idealizirali progresivno kapitalisticko uredjenje da ste unaprijed sprijeceni kriticki razumno diskutovati. Medjutim, imajte na umu cinjenice: djeca u Kubi imaju daleko kvalitetniji zdravstveni i obrazovni sistem, dostupan svima bez obzira koliko bogati bili, nesto sto kompetitivna uredjenja poput vasih ne mogu ni sanjati. To je socijalna pravda, a cijena je imati najvece demokrate na planeti natakarene na tebe, pa je stoga i napredak spor, blokiran. Ne zato sto su kubanci lijeni, vec sto USA demokratija i Israel demokratija to ne dozvoljavaju.
Kastro je priorizirao minimalno socijalno pravedno uredjenje naspram liberalne MMF ekonomije, i zato ce za mene i milione normalnih postenih ljudi na ovoj planeti ostati vjeciti heroj, poput komandanta Chaveza.
Mujica je sve te vrijednosti samo podigao na jos jedan, dosada ne vidjen nivo.
Zivjela bolivarijanska revolucija.
Stoljecima tlacena i pljackana, majka je velikih revolucionara i boraca za pravdu, neku osnovnu, minimalnu.
Cijena pravde je visoka, to dobro znaju kubanci, a i ostale bolivarijanske zemlje kojih je danas sve vise. Zaboravili ste ubaciti u listu i predsjednika Rafaela Correu, najelokventniji antiokupatorski borac, koji takodje nije samo ostao na rijecima vec drasticno uravnotezio socijalnu nejednakost i nepravde u Ekvadoru. Retorika naspram okupatorskih imperija je jasna: princip jednakosti je striktni preduvjet za dalje razgovore. Ovo svakako iritira demokrate, borce za "pravdu i jednakost" (vlastitu, dominatorsku).
Mozete blatiti Kastra, jer ste toliko idealizirali progresivno kapitalisticko uredjenje da ste unaprijed sprijeceni kriticki razumno diskutovati. Medjutim, imajte na umu cinjenice: djeca u Kubi imaju daleko kvalitetniji zdravstveni i obrazovni sistem, dostupan svima bez obzira koliko bogati bili, nesto sto kompetitivna uredjenja poput vasih ne mogu ni sanjati. To je socijalna pravda, a cijena je imati najvece demokrate na planeti natakarene na tebe, pa je stoga i napredak spor, blokiran. Ne zato sto su kubanci lijeni, vec sto USA demokratija i Israel demokratija to ne dozvoljavaju.
Kastro je priorizirao minimalno socijalno pravedno uredjenje naspram liberalne MMF ekonomije, i zato ce za mene i milione normalnih postenih ljudi na ovoj planeti ostati vjeciti heroj, poput komandanta Chaveza.
Mujica je sve te vrijednosti samo podigao na jos jedan, dosada ne vidjen nivo.
Zivjela bolivarijanska revolucija.
- Gojeni H
#77 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Oni Kubanci sto na unutrasnjim kamionskim gumama i malim camcima pokusavaju da se domognu obale Floride to vjerovatno rade radi svrbiguza? Kakva nezahvalnost prema velikom vodji.djordj_kluni wrote: Mozete blatiti Kastra, jer ste toliko idealizirali progresivno kapitalisticko uredjenje da ste unaprijed sprijeceni kriticki razumno diskutovati. Medjutim, imajte na umu cinjenice: djeca u Kubi imaju daleko kvalitetniji zdravstveni i obrazovni sistem, dostupan svima bez obzira koliko bogati bili, nesto sto kompetitivna uredjenja poput vasih ne mogu ni sanjati. To je socijalna pravda, a cijena je imati najvece demokrate na planeti natakarene na tebe, pa je stoga i napredak spor, blokiran. Ne zato sto su kubanci lijeni, vec sto USA demokratija i Israel demokratija to ne dozvoljavaju.
-
flexibila
#78 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Nekad Gojeni nekad, kad su vidjeli i skontali da je to utopija od koje nema hajra, batalise obecani zivotGojeni H wrote:Oni Kubanci sto na unutrasnjim kamionskim gumama i malim camcima pokusavaju da se domognu obale Floride to vjerovatno rade radi svrbiguza? Kakva nezahvalnost prema velikom vodji.djordj_kluni wrote: Mozete blatiti Kastra, jer ste toliko idealizirali progresivno kapitalisticko uredjenje da ste unaprijed sprijeceni kriticki razumno diskutovati. Medjutim, imajte na umu cinjenice: djeca u Kubi imaju daleko kvalitetniji zdravstveni i obrazovni sistem, dostupan svima bez obzira koliko bogati bili, nesto sto kompetitivna uredjenja poput vasih ne mogu ni sanjati. To je socijalna pravda, a cijena je imati najvece demokrate na planeti natakarene na tebe, pa je stoga i napredak spor, blokiran. Ne zato sto su kubanci lijeni, vec sto USA demokratija i Israel demokratija to ne dozvoljavaju.
I samo da dodam u zadnjih desetak godina Kubanci se polomise bjezeci za Floridu, sa unutrasnjim kamionskim gumama
-
djordj_kluni
#79 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Svi smo mi drugaciji. Nisu samo bosanci tako neslozni i razdjeljeni. Jedinstvena ideja o drustvu unutar istog se po nasoj definiciji smatra diktaturom, jednoumljem, a kad smo svi sarenolikih stavova i sebicne prirode, tad zivimo u "demokratskom" i "slobodnom" drustvu.Gojeni H wrote:Oni Kubanci sto na unutrasnjim kamionskim gumama i malim camcima pokusavaju da se domognu obale Floride to vjerovatno rade radi svrbiguza? Kakva nezahvalnost prema velikom vodji.
Zamisli imati socijalnu pravdu kod kuce tako da ste ti, tvoja familija i tvoje komsije imali jednake uvjete za skolsko i visoko obrazovanje i kvalitetnu zdravstvenu zastitu, a zauzvrat slijedece: vozas auto starije od sebe, jedes skoro svaki dan grah i rizu, jednom mjesecno meso, nosis jednu te istu odjecu, i radis za sitne pare. Hrana i osnovne kucne potrepstine su besplatne, a u prodavnicama jedan jedini model patika. Ovaj sistem svakako ne odgovara ambicioznim pojedincima, sto je sasvim razumno i legitimno, pa je stoga princip isti kao i na zapadu: ko voli nek izvoli. Drzava ti ne zeli ili ne moze odobriti azil, a druge drzave te i ne primaju bas rasirenih ruku. Sistem je tu radi zajednice, ne individua, sto je i kod nas ali suprotnom smjeru.
Ja bih kod nas takav sistem. Kod nas medjutim, vecina izgleda zeli kompetitivni sistem gdje "svako" moze postati zvijezda, ili ako nista, priustiti si dobru hranu, dobru odjecu, vozila... Onaj sto prosi na ulici je sam sebi kriv i tako mirno spavamo. Jes da nam je obrazovanje i zdravstvo sve gore i gore (sacekaj jos da i to privatiziraju), ali zato mogu svoje nedostatke nadopuniti provodom i raskosem, pa je s takvom mojom logikom Kuba zaista jedan kavez.
Ljudi koji su bogati bez pare u dzepu, dakle u dusi, znaju koji je sistem ispravniji. Ne govorim da su jedni bolji od drugih, samo zelim da se zna da ima ogromna vecina kubanaca s kojima se nasi nebi nikada slozili. Ja sam u dusi kunanac, iako zivim na kompetitivnom korumpiranom zapadu, sa pretplatom na smartfonu... Jbg, ja dodjem ko ti sto zele otpiciti iz Kube jer ne zele taj sistem, samo obratno.
- Gojeni H
#80 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Da li zelis da kazes da bogatstvo duse dolazi sa diktaturom i kolektivizmom? Samim tim do inovacija, izgradjivanja, novih ideja, itd.?djordj_kluni wrote:Ljudi koji su bogati bez pare u dzepu, dakle u dusi, znaju koji je sistem ispravniji. Ne govorim da su jedni bolji od drugih, samo zelim da se zna da ima ogromna vecina kubanaca s kojima se nasi nebi nikada slozili. Ja sam u dusi kunanac, iako zivim na kompetitivnom korumpiranom zapadu, sa pretplatom na smartfonu... Jbg, ja dodjem ko ti sto zele otpiciti iz Kube jer ne zele taj sistem, samo obratno.Gojeni H wrote:Oni Kubanci sto na unutrasnjim kamionskim gumama i malim camcima pokusavaju da se domognu obale Floride to vjerovatno rade radi svrbiguza? Kakva nezahvalnost prema velikom vodji.
Na Zapadu si, a podjahkad pomislis da se ispalis na Kubu, ako sam dobro shvatio?
Kakvu poruku zelis da nam posaljes?
-
djordj_kluni
#81 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Post je namjenjen tebi i svim kriticarima kubanskog rezima, samo radi kompletnije slike realnosti i situacije u Kubi, iako demokratske sankcije nisam ni spomenuo, a trebao sam. Nadam se da si ostatak procitao iako citiras samo ovo zadnje.Gojeni H wrote:Da li zelis da kazes da bogatstvo duse dolazi sa diktaturom i kolektivizmom? Samim tim do inovacija, izgradjivanja, novih ideja, itd.?djordj_kluni wrote:Ljudi koji su bogati bez pare u dzepu, dakle u dusi, znaju koji je sistem ispravniji. Ne govorim da su jedni bolji od drugih, samo zelim da se zna da ima ogromna vecina kubanaca s kojima se nasi nebi nikada slozili. Ja sam u dusi kunanac, iako zivim na kompetitivnom korumpiranom zapadu, sa pretplatom na smartfonu... Jbg, ja dodjem ko ti sto zele otpiciti iz Kube jer ne zele taj sistem, samo obratno.Gojeni H wrote:Oni Kubanci sto na unutrasnjim kamionskim gumama i malim camcima pokusavaju da se domognu obale Floride to vjerovatno rade radi svrbiguza? Kakva nezahvalnost prema velikom vodji.
Na Zapadu si, a podjahkad pomislis da se ispalis na Kubu, ako sam dobro shvatio?
Niposto ne znaci da je diktatura isto sto i zdrava dusa. Diktatura je osnovni pravilnik drustvenog vladanja. Svakako, to bi moglo prerasti u totalitarizam poput Ekvatorijalne Gvineje u Africi, sto nije ni blizu slucaj u Kubi. Diktatura je i u Qataru, ali posto ima dovoljno nafte za sve, svi otprilike dobro zive i niko se ne buni.
Medjutim, Kuba je poseban slucaj, antagonija kapitalistickog shvatanja svijeta i zivota na njemu, a to je danas drugi najveci grijeh. Prvi je preispitati historiju pobjednika, ali ne bih o tom sada.
Progres, inovacije, nove ideje i ostale blagodati kompetitivnog uredjenja su u drzavama poput Kube sporedna stvar, zato sto je zivot, pa samim tim neka osnovna pravda i dostojanstvo, osnovica tog sistema. Kod nas tog nema, pa tako dozivljavamo paradokse poput RVI koji jedva prezivljavaju dok drugi grabe sve vise i rastu sve vise. Kolika je cijena progresa i tehnoloskog napretka? Isti odgovor kao maloprije: neko bi dostojanstvo i pravdu, a neko bi da postigne vece ciljeve u zivotu. Ja navijam za ove prve.
Na drugo pitanje, ne znam sta znaci podvuceno, pretpostavljam da si htio reci "ponekad". Poruka, i ujedno moja nemirna sudbina, je da sam osudjen da zivim na ovoj strani svijeta, jer kada bih otisao da zivim na Kubu, sto bih zaista volio, zbog upravo sistema i vrijednosti koje kod njih cijenim, tesko bih se mogao vratiti svojoj kuci, gdje sam rodjen, odgojen, gdje su moji najdrazi i voljeni, gdje je moja Drina, burek i cevapi... Na vagi su mi ideali s jedne i sve ovo sto nabrojah s druge strane. Da nemam roditelje i prijatelje, vjerovatno bih vec bio tamo...
Prestao sam se takmiciti s ljudima i drustvom. Zelim nesto sto je kod nas tesko ostvariti...
-
detroit-mercy
#82 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Problem je samo u tome sto definiciju "dostojnog zivota" ti odredjuje drugi, odnosno drugi misli za tebe sta je to dostojanstven zivot. Uzgred da dodam, ti drugi obicno zive zivote koji su susta suprotnost od dostojanstvenog zivota plebsadjordj_kluni wrote:Post je namjenjen tebi i svim kriticarima kubanskog rezima, samo radi kompletnije slike realnosti i situacije u Kubi, iako demokratske sankcije nisam ni spomenuo, a trebao sam. Nadam se da si ostatak procitao iako citiras samo ovo zadnje.Gojeni H wrote:Da li zelis da kazes da bogatstvo duse dolazi sa diktaturom i kolektivizmom? Samim tim do inovacija, izgradjivanja, novih ideja, itd.?djordj_kluni wrote:
Ljudi koji su bogati bez pare u dzepu, dakle u dusi, znaju koji je sistem ispravniji. Ne govorim da su jedni bolji od drugih, samo zelim da se zna da ima ogromna vecina kubanaca s kojima se nasi nebi nikada slozili. Ja sam u dusi kunanac, iako zivim na kompetitivnom korumpiranom zapadu, sa pretplatom na smartfonu... Jbg, ja dodjem ko ti sto zele otpiciti iz Kube jer ne zele taj sistem, samo obratno.
Niposto ne znaci da je diktatura isto sto i zdrava dusa. Diktatura je osnovni pravilnik drustvenog vladanja. Svakako, to bi moglo prerasti u totalitarizam poput Ekvatorijalne Gvineje u Africi, sto nije ni blizu slucaj u Kubi. Diktatura je i u Qataru, ali posto ima dovoljno nafte za sve, svi otprilike dobro zive i niko se ne buni.
Medjutim, Kuba je poseban slucaj, antagonija kapitalistickog shvatanja svijeta i zivota na njemu, a to je danas drugi najveci grijeh. Prvi je preispitati historiju pobjednika, ali ne bih o tom sada.
Progres, inovacije, nove ideje i ostale blagodati kompetitivnog uredjenja su u drzavama poput Kube sporedna stvar, zato sto je zivot, pa samim tim neka osnovna pravda i dostojanstvo, osnovica tog sistema. Kod nas tog nema, pa tako dozivljavamo paradokse poput RVI koji jedva prezivljavaju dok drugi grabe sve vise i rastu sve vise. Kolika je cijena progresa i tehnoloskog napretka? Isti odgovor kao maloprije: neko bi dostojanstvo i pravdu, a neko bi da postigne vece ciljeve u zivotu. Ja navijam za ove prve.
Na drugo pitanje, ne znam sta znaci podvuceno, pretpostavljam da si htio reci "ponekad". Poruka, i ujedno moja nemirna sudbina, je da sam osudjen da zivim na ovoj strani svijeta, jer kada bih otisao da zivim na Kubu, sto bih zaista volio, zbog upravo sistema i vrijednosti koje kod njih cijenim, tesko bih se mogao vratiti svojoj kuci, gdje sam rodjen, odgojen, gdje su moji najdrazi i voljeni, gdje je moja Drina, burek i cevapi... Na vagi su mi ideali s jedne i sve ovo sto nabrojah s druge strane. Da nemam roditelje i prijatelje, vjerovatno bih vec bio tamo...
Prestao sam se takmiciti s ljudima i drustvom. Zelim nesto sto je kod nas tesko ostvariti...
I na Kubi kao i drugdje u svijetu, jedna dobra ideja se je pretvorila u svoju sustu suprotnost
- Gojeni H
#83 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Aaaaa ... mmmm ..... hvala sto si s nama podijelio svoje unutrasnje nemire i neodumice.djordj_kluni wrote: Post je namjenjen tebi i svim kriticarima kubanskog rezima, samo radi kompletnije slike realnosti i situacije u Kubi, iako demokratske sankcije nisam ni spomenuo, a trebao sam. Nadam se da si ostatak procitao iako citiras samo ovo zadnje.
-
djordj_kluni
#84 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Molim, nema na cemu. Nije to bila poenta nase diskusije, sad vidim da nema fajde. Toliko recenog za tako siromasan odgovor zacinjen smrdljivom ironijom... Halal ti bilo.Gojeni H wrote:Aaaaa ... mmmm ..... hvala sto si s nama podijelio svoje unutrasnje nemire i neodumice.
-
djordj_kluni
#85 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
@detroit-mercy: ne slazem se s tvojim misljenjem. Ljudsko dostojanstvo ima neki minimalni zajednicki sadrzilac, a to su svakako najosnovnije zivotne potrebe: krov nad glavom i hrana. Posao, zdravstvo, obrazovanje itd dolaze poslije tog. Nike patike, BMW i kozne fotelje izlaze iz grupe, mislim da tu nema dileme.
Eh sad, ako Fidel pusi skupe cigare i zivi u palaci (zaista ne znam da li zivi kao sto je nekoc pokojni Gadafi, ne vjerujem), to ide samo kontra sistemu koji pokusava odrzati. Ne znam, siguran sam da je uzivao neki luksuz. Zato kao vrhunski primjer vodje, ne samo zakonskog vec i moralnog, stoji Mujica, kojeg i hvalimo ovdje.
Ako smatras da je dostojanstvo iskljucivo individualno tumacenje (kao neka licna skala vrijednosti), onda i jeste normalno zivjeti u zemlji gdje imas milijardere i ljude koji kupe hranu iz kontejnera. Ja ne mogu imati dostojan zivot ukoliko imam viska, a oko mene bijeda i jad. Na zapadu je taj koncept posljednjih decenija unisten.
Eh sad, ako Fidel pusi skupe cigare i zivi u palaci (zaista ne znam da li zivi kao sto je nekoc pokojni Gadafi, ne vjerujem), to ide samo kontra sistemu koji pokusava odrzati. Ne znam, siguran sam da je uzivao neki luksuz. Zato kao vrhunski primjer vodje, ne samo zakonskog vec i moralnog, stoji Mujica, kojeg i hvalimo ovdje.
Ako smatras da je dostojanstvo iskljucivo individualno tumacenje (kao neka licna skala vrijednosti), onda i jeste normalno zivjeti u zemlji gdje imas milijardere i ljude koji kupe hranu iz kontejnera. Ja ne mogu imati dostojan zivot ukoliko imam viska, a oko mene bijeda i jad. Na zapadu je taj koncept posljednjih decenija unisten.
-
detroit-mercy
#86 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Sto je najcudnije, ti bi isao zivjeti na Kubu jer imas neke predstave o Kubi ali nemas bas tacnu informaciju kako Kuba stvarno izgleda. Kuba je zemlja prepuna problema koja svojim stanovnicima ne moze da obezbijedi neke osnovne stvari i zbog toga mnogi Kubanci pokusavaju da napuste Kubu. Mozda to tebi djeluje romanticno, zemlja Bolivara i revolucije i drugih velikih ideja ali nikako da se zapitas sta je nakon 30-40 godina od pocetka te revolucije ostalo, gdje su zaglavile one izvorne ideje revolucije, gdje su danas oni koji su vodili revoluciju i njihove familije.Covjece oni svojim ljudima zabranjuju osnove stvari a to je da li da odu ili ostanu, valjda si dovoljno odrastao da znas da drustvo koje ima tolike restrikcije ne moze biti dobro drustvo. Ne znam na cemu gradite to neku idealizirane slike pojedinih zemalja koje svoje stanovnistvo drze malo je reci u nekoj vrsti zatvora ili drze na nekom minimumu potreba i onda tvrdite eto svima je lijepo.djordj_kluni wrote:@detroit-mercy: ne slazem se s tvojim misljenjem. Ljudsko dostojanstvo ima neki minimalni zajednicki sadrzilac, a to su svakako najosnovnije zivotne potrebe: krov nad glavom i hrana. Posao, zdravstvo, obrazovanje itd dolaze poslije tog. Nike patike, BMW i kozne fotelje izlaze iz grupe, mislim da tu nema dileme.
Sad posto nisi bas siguran da li se kasta na vlasti bas pridrzava ideja revolucije onda se prebacujes na Jose Mujic-u
Cak i tvoja definicija ljudskog dostojanstva je diskutabilna, ti bi napustio zemlju BiH u kojoj u najvecem procentu ljudi imaju krov nad glavom, imaju sta da jedu u kojoj je realno stanje za zivot puno bolje nego na Kubi za neku imaginarnu srecu na Kubi, jer eto na Kubi ti predsjednikova porodica naredi sta je ono sto treba da te cini srecnim a u BiH ti nema ko da naredi sta je ono sto treba da te cini srecnim. Dosta se konfuzan, hoces nesto ali nisi bas siguran sta je to i ne nalazis bas najbojle primjere da nam objasnis sta je to.
Sto ba Kuba, sto ne Island
- Styling
#87 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Simpatican ciko ovaj Jose. Samo, bojim se da ce ga Ameri maknuti kad im dojadi.
-
detroit-mercy
#88 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Navedi mi jedan razlog zasto bi ga Ameri micaliStyling wrote:Simpatican ciko ovaj Jose. Samo, bojim se da ce ga Ameri maknuti kad im dojadi.
Zato sto voza Bubu
-
Baboolal
#89 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Jedan.detroit-mercy wrote: ...Jozo ce da odsjedi svoja dva mandata (ne znam koliko predsjednik Urugvaja moze da ima mandata) ...
-
djordj_kluni
#90 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Dosta dobro receno, mogao bih se u nekim stvarima i sloziti s tobom. Imam malo vise od predstave u vezi Kube, samo jos fizicki nisam tamo bio. Znam da tamo nema toalet papira, da ne govorimo o osnovnim kuhinjskim namjestajem. Tehnologija kao i sav uvoz robe je tamo pojam, ima i pljacke. Ima i skupih hotela za turiste. Ukoliko se ne varam, skoro je ta zabrana kretanja van drzave uklonjena ili ublazena. Disidenti su pod pritiskom. I da, u mom slucaju ima i te romantike, sto da ne.detroit-mercy wrote:Sto je najcudnije, ti bi isao zivjeti na Kubu jer imas neke predstave o Kubi ali nemas bas tacnu informaciju kako Kuba stvarno izgleda. Kuba je zemlja prepuna problema koja svojim stanovnicima ne moze da obezbijedi neke osnovne stvari i zbog toga mnogi Kubanci pokusavaju da napuste Kubu. Mozda to tebi djeluje romanticno, zemlja Bolivara i revolucije i drugih velikih ideja ali nikako da se zapitas sta je nakon 30-40 godina od pocetka te revolucije ostalo, gdje su zaglavile one izvorne ideje revolucije, gdje su danas oni koji su vodili revoluciju i njihove familije.Covjece oni svojim ljudima zabranjuju osnove stvari a to je da li da odu ili ostanu, valjda si dovoljno odrastao da znas da drustvo koje ima tolike restrikcije ne moze biti dobro drustvo. Ne znam na cemu gradite to neku idealizirane slike pojedinih zemalja koje svoje stanovnistvo drze malo je reci u nekoj vrsti zatvora ili drze na nekom minimumu potreba i onda tvrdite eto svima je lijepo.djordj_kluni wrote:@detroit-mercy: ne slazem se s tvojim misljenjem. Ljudsko dostojanstvo ima neki minimalni zajednicki sadrzilac, a to su svakako najosnovnije zivotne potrebe: krov nad glavom i hrana. Posao, zdravstvo, obrazovanje itd dolaze poslije tog. Nike patike, BMW i kozne fotelje izlaze iz grupe, mislim da tu nema dileme.
Sad posto nisi bas siguran da li se kasta na vlasti bas pridrzava ideja revolucije onda se prebacujes na Jose Mujic-ukoji je u principu jedna excentricna osoba a koji je predsjednik kapitalisticke drzave
. Urugvaj je kapitalisticka zemlja od svog nastanka, veom liberalana, veoma obrazovano stanovnistvo, jaka srednja klasa, mahom doseljenici iz Evrope. Znaci ti ne bi imao prblem zivjeti u kapitalistickoj zemlji gdje je predsjednik kao Jose Mujica ili socijalistickoj zemlje gdje kasta na vlasti ima sve i drzi svoje stanovnistvo u bijedi ali imas problema da zivis u zemlji gjde neki imaju sve a neki nista. Koja je razlika u Urugvaju sa imucnim covjekom na vlast i Jose Mujicom, u principu nikakva
.
Cak i tvoja definicija ljudskog dostojanstva je diskutabilna, ti bi napustio zemlju BiH u kojoj u najvecem procentu ljudi imaju krov nad glavom, imaju sta da jedu u kojoj je realno stanje za zivot puno bolje nego na Kubi za neku imaginarnu srecu na Kubi, jer eto na Kubi ti predsjednikova porodica naredi sta je ono sto treba da te cini srecnim a u BiH ti nema ko da naredi sta je ono sto treba da te cini srecnim. Dosta se konfuzan, hoces nesto ali nisi bas siguran sta je to i ne nalazis bas najbojle primjere da nam objasnis sta je to.
Sto ba Kuba, sto ne Island. Eto i na Islandu imaju besplatno skolstvo, zdravstvo, dobar standard, ostrvo su
jedina razlika sto je malo hladnije nego na Kubi al ko ga sisa, bitno je dostojanstvo.
Zasto "idealiziram" drzavu poput Kube? Ne idealiziram, kazem da u humanosti prednjaci naspram svih onih koji se upravo time hvale, ciji su ustavi lijepa muzika za usi, i nista vise od teksta na papiru. U Kubi znas na cemu si, ovdje ces umrijeti a neces se nagledati svega i svacega. Kada si sve fino spomenuo, osim naravno jedne najbitnije cinjenice a to su ekonomske sankcije od preko 50 godina nametnute od najvece komercijalne sile i njenih partnera, sta mislis zbog cega vlada ta nestasica, ogranicenja i zabrane u toj zemlji? Molim te da mi odgovoris na ovo isto tako razumno kao maloprije.
Evo moje skromno misljenje sto ne mora biti u potpunosti tacno, ali matematika je svugdje ista: da je uspostavljen liberalni rezim, srce kubanske utopije bi za par godina nestalo zauvjek. Usao bi strani kapital, privatizovao bi sve, prva generacija bi uzivala u obilju i raskosu da bi narede to izobilje otplacivalo dozivoto. Suverenitet bi iz predsjednicke palate otisao u sjediste MMFa, a to oni koji znaju sta je, kao Fidel, zna da ce skuplje kostati cak i one sto bi sutradan odmah potpisali predaju. Usput, Rusija je skoro oprostila 90% duga Kubi. A vidimo kako se to radi s ovim demokratskim partnerima - tasa samoubistava najvisocija ikada sirom juzne Evrope. Dakle, i vise nego opravdan potpora, uprkos svim tim ekonomskim manjcima, od kojih je uveliko kriva demokratska SAD, da, oni sto postuju tudje suverenitete i slobode.
Ni trunku ne sumnjam u Fidelove principe i tu utopijsku ideju, samo kazem da ne znam da li uziva u izobilju, sto je moguce, pa opet... Ne vjerujem da voza Aston Martina i jede kavijar (osim ako mu prijatelj Ahmadinedzad nesto nije doturio). Usput maloprije rekoh da pusi "skupe" kubanske cigare, slagao sam, skupe su americkim drzavnicima koji ih ilegalno nabavljaju, cigare su njegove
Preskocicu Urugvaj i Mujicu, da ne bude previse za ovaj post. Sto se tice dostojanstva, Bosne i Islanda... Bosna za nas i jeste jedna od najljepsih zemalja za zivjeti, a ja sam je posebno pozelio jer nisam trenutno tu. Island je dobra opcija, medjutim islandjani izgleda bjeze u Dansku i Norvesku, pa ne znam bas... Jeste, zivot je komplikovan, za mene i konfuzan. Bosna je lijepa koliko je i njeno drustveno politicko uredjenje mizerno, odvratno. Imamo zbir najljepseg i najgroznijeg, pa se valjda ostane na pozitivnoj nuli, ne znam. Jos sam mlad pa cemo vidjeti. Pozdrav amigo
- Styling
#91 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Ne znam. Mozda kad pronadju nesto sto bi im bilo interesantno.detroit-mercy wrote:Navedi mi jedan razlog zasto bi ga Ameri micaliStyling wrote:Simpatican ciko ovaj Jose. Samo, bojim se da ce ga Ameri maknuti kad im dojadi..
Zato sto voza Bubu, sta je to Jozo uradio protivno americkim interesima pa da ga maknu. Jozo ce da odsjedi svoja dva mandata (ne znam koliko predsjednik Urugvaja moze da ima mandata) i onda ce doci neki drugi Jozo a Urugvaj ce da ide i dalje svojim pravcem
.
- seln
#92 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Mozda pomisle da on proizvodi hemijsko oruzje (vec im se jednom desilo), pa preventivno bombarduju zemlju, umarsiraju u nju, a posle je ostave u haosu. Ameri su glupi ko qratz i oko te drzave bi trebalo napraviti karantinsku zonu.detroit-mercy wrote:Navedi mi jedan razlog zasto bi ga Ameri micaliStyling wrote:Simpatican ciko ovaj Jose. Samo, bojim se da ce ga Ameri maknuti kad im dojadi..
Zato sto voza Bubu, sta je to Jozo uradio protivno americkim interesima pa da ga maknu. Jozo ce da odsjedi svoja dva mandata (ne znam koliko predsjednik Urugvaja moze da ima mandata) i onda ce doci neki drugi Jozo a Urugvaj ce da ide i dalje svojim pravcem
.
-
detroit-mercy
#93 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Kako to da glupi mogu vladati pametnimaseln wrote:Mozda pomisle da on proizvodi hemijsko oruzje (vec im se jednom desilo), pa preventivno bombarduju zemlju, umarsiraju u nju, a posle je ostave u haosu. Ameri su glupi ko qratz i oko te drzave bi trebalo napraviti karantinsku zonu.detroit-mercy wrote:Navedi mi jedan razlog zasto bi ga Ameri micaliStyling wrote:Simpatican ciko ovaj Jose. Samo, bojim se da ce ga Ameri maknuti kad im dojadi..
.
-
detroit-mercy
#94 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Kao nprStyling wrote:Ne znam. Mozda kad pronadju nesto sto bi im bilo interesantno.detroit-mercy wrote:Navedi mi jedan razlog zasto bi ga Ameri micaliStyling wrote:Simpatican ciko ovaj Jose. Samo, bojim se da ce ga Ameri maknuti kad im dojadi..
.
- O'zone
- Globalni moderator
#95 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Mujica stari perverzanjak
gledaj ti kakvu on sekretaricu ima. Iskustvo nego šta

http://www.telegraf.rs/vesti/930890-pog ... foto-video

http://www.telegraf.rs/vesti/930890-pog ... foto-video
- seln
#96 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Pamet nije nuzna, dovoljno je nekoliko nosaca aviona.detroit-mercy wrote:Kako to da glupi mogu vladati pametnimaseln wrote:Mozda pomisle da on proizvodi hemijsko oruzje (vec im se jednom desilo), pa preventivno bombarduju zemlju, umarsiraju u nju, a posle je ostave u haosu. Ameri su glupi ko qratz i oko te drzave bi trebalo napraviti karantinsku zonu.detroit-mercy wrote: Navedi mi jedan razlog zasto bi ga Ameri micali.
.
?
- Challenger__
#97 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
seln wrote:Mozda pomisle da on proizvodi hemijsko oruzje (vec im se jednom desilo), pa preventivno bombarduju zemlju, umarsiraju u nju, a posle je ostave u haosu. Ameri su glupi ko qratz i oko te drzave bi trebalo napraviti karantinsku zonu.
Pitao sam se zašto mi je forumaš Seln drag... Pa naravno, ko ima na avataru Muhiku, ne može biti glup.
- O'zone
- Globalni moderator
#98 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Mujo ide dalje
Siromašni Mujica objavio rat formalnom odijevanju: Izgledamo kao majmuni s kravatama!
Jose Mujica, najskromniji predsjednik na svijetu, objavio je rat imperijalizmu, rasizmu i formalnom odjevanju.
Predsjednik Urugvaja kojeg nazivaju najsiromašnijim predsjednikom na svijetu pridobio je simpatije ljudi širom svijeta zbog toga što najveći dio svoje plaće daje u humanitarne svrhe, vozi staru Volkswagenovu bubu te živi u skromnoj seoskoj kući odbijajući da preseli u predsjedničku palaču.
On je sada ponovo uzburkao javnost istakavši da se svijet mora boriti protiv formalnosti, poslovnih odijela, ali i protiv imperijalizma i rasizma.
Na regionalnom samitu na Kubi Jose Mujica je kazao da je odijelo pravo zlo koje muči čovječanstvo.
"Moramo se odijevati kao engleska gospoda. To je industrijalizacija nametnula svijetu", uzviknuo je uragvajski predsjednik.
"Čak su se i Japanci morali odreći svojih kimona kako bi imali veći ugled u svijetu. Svi se moramo oblačiti tako i izgledati kao majmuni s kravatama", kazao je Mujica, poznat po tome što nikada ne nosi kravatu.
On je naglasio da lideri latinoameričkih država moraju čuvati tradiciju i ostati vjerni svojim kulturnim korijenima.
"Da biste bili slobodni morate imati vremena, malo vremena da se posveti stvarima koje su bitne. Sve ostalo je samo buka i galama", rekao je Mujica na samitu u Havani.
-
djordj_kluni
#99 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Upravo tako, majmuni. I svi mi, na kraju krajeva, wannabe majmuni.O'zone wrote:Mujo ide dalje![]()
Siromašni Mujica objavio rat formalnom odijevanju: Izgledamo kao majmuni s kravatama!
Jose Mujica, najskromniji predsjednik na svijetu, objavio je rat imperijalizmu, rasizmu i formalnom odjevanju.
Predsjednik Urugvaja kojeg nazivaju najsiromašnijim predsjednikom na svijetu pridobio je simpatije ljudi širom svijeta zbog toga što najveći dio svoje plaće daje u humanitarne svrhe, vozi staru Volkswagenovu bubu te živi u skromnoj seoskoj kući odbijajući da preseli u predsjedničku palaču.
On je sada ponovo uzburkao javnost istakavši da se svijet mora boriti protiv formalnosti, poslovnih odijela, ali i protiv imperijalizma i rasizma.
Na regionalnom samitu na Kubi Jose Mujica je kazao da je odijelo pravo zlo koje muči čovječanstvo.
"Moramo se odijevati kao engleska gospoda. To je industrijalizacija nametnula svijetu", uzviknuo je uragvajski predsjednik.
"Čak su se i Japanci morali odreći svojih kimona kako bi imali veći ugled u svijetu. Svi se moramo oblačiti tako i izgledati kao majmuni s kravatama", kazao je Mujica, poznat po tome što nikada ne nosi kravatu.
On je naglasio da lideri latinoameričkih država moraju čuvati tradiciju i ostati vjerni svojim kulturnim korijenima.
"Da biste bili slobodni morate imati vremena, malo vremena da se posveti stvarima koje su bitne. Sve ostalo je samo buka i galama", rekao je Mujica na samitu u Havani.
Koliko zla ucinise Hollywood, Disney i MTV. Nismo svjesni koliko smo udaljeni od zdravog razuma. Vukovi i vampiri vladaju, a mi slijepi se tu negdje izmedju snalazimo.
- O'zone
- Globalni moderator
#100 Re: Hose Muhika ili ti ga po Bosanski Jose Mujica!
Jedva nađoh temu
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/preds ... 0803070#13
Predobra fotogalerija
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/preds ... 0803070#13
Predobra fotogalerija
O revoluciji i revoltima
"Mi ljudi smo društvena bića, ne možemo živjeti sami i ovisimo o drugim ljudima. Jedna je stvar rušiti vladu i blokirati ulice, a potpuno druga raditi zajedno i pokušavati stvoriti bolje društvo, ono kojem treba dobra organizacija, disciplina I dugoročni disciplinovani rad. Razumijem tu mladu energiju, ali vjerujem kako se time neće postići ništa, sve dok društvo u cjelini ne sazrije."
O legalizaciji marihuane
"Uvijek je bilo tako kad se radilo o velikim promjenama. Davne 1913. godine, žene u Urugvaju su dobile pravo razvoda. Znate kakve su reakcije ljudi uslijedile na ovu odluku? Da će se 'porodice raspasti'. Da je ovo 'kraj društva'. Uvijek su postojali konzervativni i tradicionalni ljudi koji se plaše promjena. Kad sam ja bio mlad, na plesne zabave si morao ići obučen u odijelo i sa kravatom, inače te ne bi pustili unutra. Ne vjerujem da se danas iko više oblači na takav način."
O abortusu i istospolnim brakovima
"Primijenimo jedan vrlo jednostavan princip - prepoznajmo činjenice. Abortus postoji otkad je svijeta i vijeka. Homoseksualnost također, spomenimo samo Julija Cezara i Aleksandra Velikog. Dajte, molim vas - ne možemo reći kako su ovo produkti modernog društva, kad se radi o stvarima koje su postojale oduvijek. Radi se o objektivnoj stvarnosti koja kao takva egzistira duže od nas samih. Ukoliko to zabranimo, to samo znači nepotrebnu torturu za ljude."
O starosti i godinama
"Ono što je tužno jeste da jedan osamdesetogodišnjak mora biti taj koji je otvorenog uma. Stare ljude starima ne čine njihove godine, već to kako su im stvari postavljene u glavama."
O ovisnosti o drogama
"Droge su bolest i ne smatram kako postoje dobre droge. Ne smatram kako je marihuana dobra droga. Nisu ni cigarete, kao ni alkohol. Nijedna ovisnost nije dobra. Jedina dobra ovisnost je ljubav. Zaboravite na sve ostalo."
O svojoj tituli "najsiromašnijeg predsjednika na svijetu"
"Ja nisam najsiromašniji predsjednik. Najsiromašniji je onaj kojem je potrebno mnogo toga da bi preživio. Moj način života je manifest mojih životnih rana. Ja sam dijete svoje prošlosti. Bilo je perioda u mom životu u kojima sam bio sretan samo ako imam na čemu da spavam."
O doniranju 90 posto svoje plate u humanitarne svrhe
"Moj način života se ne mijenja samim time što sam sada predsjednik. Zarađujem više nego što mi je potrebno, čak i ako se to drugima ne čini tako. Doniranje tog novca za mene nije žrtva, već dužnost."
O tajni sreće
"Svako treba živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima i osjećanjima. Budite svoji i ne pokušavajte svoje kriterije primijeniti na ostale. Ja ne očekujem od drugih da žive na način kako ja živim. Želim poštovati ljudsku slobodu, ali i braniti svoju. I sve to dolazi u paketu sa hrabrošću da se iskreno iznese svoje mišljenje, uprkos tome što će uvijek postojati oni koji ne razmišljaju na način kao vi."
O (ne)skromnosti političara
"Čim se političari domognu položaja i moći, odjednom postaju kraljevi. Ne znam zbog čega, ali čini mi se radi o ostatku iz feudalne prošlosti: treba im palača, crveni tepih, te mnogo ljudi iza njih koji će im govoriti 'Da, gospodine'. Mislim da je sve to užasno."
O ulozi predsjednika
"Biti predsjednik sa sobom donosi visok nivo odgovornosti. Predsjednik nije kralj, niti bog. On nije ni vještac, kao ni doktor koji zna sve. On je sluga društva. Mislim da je jedini pravi način na koji on treba živjeti upravo način na koji živi većina njegovog stanovništva."