Ubrlja i taj Škot dobro. Pogotovo na kraju.I meni to oko Kosova ide na živce, ali postoje ipak i činjenice koje treba znati. Drugačije od toga kako ih taj Škot priča, ali i drugačije od onog srpsko-crkvenog mita.zlatan01 wrote:E a sta se meni desilo...1993 sam bio zaduzen za saradnju sa Skotskom humanitarnom organizacijom SEA a ciji opet "covjek za vezu" bio jedan istoricar. Covjek se zanimao za istoriju Balkana i jednom tako poceo da prica, o cemu nego o najvecem srpskom mitu. Kosovskom boju dakle. Slusam ja njega i rekoh, zajebava me garant, kad on 100 % ozbiljan rece da te bitke nikad nije ni bilo!? Pitak kako je moguce, kaze jeste krenula vojska, i turska i srpska i neposredno pred bitku po tadasnjem obicaju zapovjednici se sretnu na "nicijoj zemlji". Tada Bajazit, buduci Sultan i sin aktuelnog Cara Murata kao zapovjednik turske vojske nudi srpskim vodjama da predju u Sultanovu sluzbu nudeci im nekoliko puta vecu naknadu nego sto imaju kod Cara Lazara. Ovi prihvate i svi lijepo odu kuci. Na pitanje sta je sa Milosem Obilicem i ubistvom Cara Murata, kaze covjek, Murat je tada bio vec jako star i vjerovatno je umro slucajno bas u to vrijeme a Srbi su od toga ispreli legendu. Covjek kaze i da je istrazivao arhive u Istambulu i Ankari i da nikakvog traga nema osim odredjenih isplata. Poznato je recimo da je Kraljevic Marko poslije ove "bitke" bio turski vazal i cak komadovao u bitci na Marici (cini mi se bi ta) nekoliko godina poslije. Sto se tice pomoci iz Bosne i Hrvatske, ona nikada nije ni stigla na Kosovo, jer je na putu dosla vijest da su Srbi presli na tursku stranu...Eto, sta bi od onolokog mita, a ja niti sta dodadoh niti oduzeh!exliberal wrote:sad cu ti ispricat jednu pricu ko hoce da vjeruje ok ko nece nemora ko hoce diskutuje tu sam ko nece bez ljutnje.
elem prica ide ovako....radio sam sa jednom grupom neke poslove za kanadsku vojsku...Opet ponavljam ovo je sto se meni desilo, nisam dodavao niti izbacivao nista ....
1. Bitka na Marici se desila mnogo prije Kosovske i u toj bici je poginuo otac Kraljevića Marka, nakon čega je ovaj postao osmanski vazal. Znači, postao je vazal prije Kosovske bitke.
2. Dalje, u mnogim dokumentima se spominju bosanski vojnici koji su pali u osmansko zarobljeništvo tokom bitke na Kosovu i čak se spominje otkupnina za njih. Čini i se da se o tome može pročitati kod Ćirkovića u njegovoj knjizi Istorija srednjovjekovne bosanske države. Isto tako, kralj Tvrtko te godine šalje pismo u Veneciju i javlja o velikoj pobjedi njegove vojske na Kosovu. Normalno, malo je pretjerao, jer iako je njegov odred napustio bitku neporažen i sa manjim gubicima, zna se da su Osmanlije dobile tu bitku. Knez Lazar (ne car) je takođe poginuo u toj bici, a njegov sin se Bajazitu zakleo na vjernost i čak mu dao svoju sestru za ženu. Valjda se iz toga razvila i prava ljubav.