Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Nijaz niki nileee je za vas

Lafac ... i ja bih tako al mi ne da zena
38
31%
Big musliman ... elhamdullilah tako i treba
16
13%
Nemoralna osoba ...
25
20%
Krsitelj zakona ...
25
20%
Samo cetvrtkom ... tesko je biti pametan :D
18
15%

Total votes: 122

BlooQ.

#176 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by BlooQ. »

Risto Kuglarić wrote:
Latina wrote:
p.s @Risto_Kuglaricu, da imas obraza i morala, i da ti bilo koja od kognitivnih funkcija funkcionise, ne bi se bavio vrijedjanjem nepoznatih osoba na Netu. Ovdje nase diskusije prestaju, nikada nisam ni namjeravala s tobom diskutovati o bilo cemu ( u RL bih se samo okrenula i otisla svojim putem, ali ovdje nemam izbora ).
ma šta si se upalila nije mi namjera bila da te vrijeđam (iako si dobro naslutila, ja stvarno nemam ni obraza ni morala :D ), samo da ti skrenem pažnju da nema potrebe da se bilo kome pravdaš kad ti kaže da zastupaš feminističke stavove.

@BlooQ - ma znam, al kako govoriti o tome kad neki ne znaju ni šta je uopšte taj najmanji zajednički imenilac feminizmima, već kad im neko kaže da su feministkinje uglavnom reaguju ko da im je neko reko da imaju neku rijetku, tešku i sramotnu bolest (ko, ja feministkinja?! :shock: <fljas.šamar> mati ti je feministkinja! :x ) :D Kontaš... I sad da govorimo o valovima nekakvim...

Btw., što baš bihaćka...? :D
bihaćka digresija - nastala zbog druga Tihe iz Bihaća (poznati veseli alkos sa odsjeka komparativne knjizevnosti u Sarajevu) koji je posjedovao neponovljivi talenat da prilikom pjanske priče ima kilometarske digresije od teme :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#177 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Latina »

Loulou wrote:
Nekako sam mišljenja da bigamne/poligamne zajednice imaju, suštinski, tužnu pozadinu... Neosnažene žene, ostavljene na milost i nemilost, između ostalog, tumačima/čuvarima tradicije...
S jedne strane, svjesna sam da je moje shvatanje toga uvjetovano načinom na koji sam ja socijalizirana, a s druge, ko njih pita da li su zaista sretne unaprijed određenim odnosima koji se ne podvrgavaju kritičkoj analizi (naravno, ne u svim slučajevima) i koji se prihvataju kao životna datost...
Što se Jagode/Emine, tiče, nije u pitanju tradicija nego splet nesretnih okolnosti, ali se opet svede na neosnaženost.
To sam napisala u prvom ukljucivanju na ovu temu. :thumbup:
medda

#178 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by medda »

Risto Kuglarić wrote:
Latina wrote:
Risto Kuglarić wrote:
nope... pogađaj dalje, al ovaj put uključi mozak... nije teško
Mozak mi je itekako ukljucen, imam materijalne dokaze za to. S obzirom da mi nisi interesantan, nema razloga da pogadjam. :)
to što ti prsti i jezik rade ne znači da su ti više kognitivne funkcije aktivne :)

evo ti hint... jesam li muški šovinista ako smatram da žena mora biti ili glupa, ili zaostala ili mazohistkinja ili kombinacija ovo troje da ne zastupa feminističke stavove? (Feminizam - politički diskurs koji zastupa jednakopravnost žena)
Feminizam kao prvo nije politicki diskurs vec socijalni pokret koji se zalagao/zalaze za jednaka prava zena.
Kao drugo, poznato je da se mnoge zene ne identificiraju sa feminizmom u njegovoj izvornoj formi jer su se praksa borbe za jednakost i drustveni razvitak moderne zene previse razlikovali. Paljenje grudnjaka, neobrijane noge, treger-dzins i neprakticni zenski kondomi su zasluzeno ili nezasluzeno postali simboli tog pokreta od kojih moderna zena okrece glavu na drugu stranu.
Tako da tvoje misljenje da svaka imalo razvijena (obrazovanjem, socijalnim statusom, itd.) zena je po defaultu feministkinja ili barem zastupa te stavove je potpuno pogresno.
Jer, vjeruj mi, ja ne vjerujem i ne zastupam stav da moram moci pisati stojeci.
Risto Kuglarić

#179 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Risto Kuglarić »

Latina wrote:
Risto Kuglarić wrote:
ma šta si se upalila nije mi namjera bila da te vrijeđam (iako si dobro naslutila, ja stvarno nemam ni obraza ni morala :D ), samo da ti skrenem pažnju da nema potrebe da se bilo kome pravdaš kad ti kaže da zastupaš feminističke stavove.
Izabrao si veoma interesantan nacin da mi to pojasnis. Nedostajalo je jos samo da mi pomenes familiju.

Vjestina komunikacije, sta je to ?
E jebiga sad, familiju, bezobrazan jesam, al nisam zao :D

...šta da ti kažem, prelistaj svoje postove, pa ako si bez grijeha, kamen u šake i... :D
Loulou

#180 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Loulou »

Risto Kuglarić wrote:...
ma znam, al kako govoriti o tome kad neki ne znaju ni šta je uopšte taj najmanji zajednički imenilac feminizmima, već kad im neko kaže da su feministkinje uglavnom reaguju ko da im je neko reko da imaju neku rijetku, tešku i sramotnu bolest (ko, ja feministkinja?! :shock: <fljas.šamar> mati ti je feministkinja! :x ) :D Kontaš...
...
Anforčntli, ovo je zaista tako. To je ono što sam i pomenula u postu na prethodnoj stranici - nepoznavanje pojmova, koncepcije... dovodi do ovoga. Društvo zalijepi neku od svojih etiketa i ,ako se ti sam/a ne zainteresiraš da saznaš šta je šta ustvari....iiii...
tech10

#181 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by tech10 »

Kad bi se ozakonilo, to bi potpuno unistilo draz malih izleta u braku. :-D
Risto Kuglarić

#182 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Risto Kuglarić »

medda wrote:
Risto Kuglarić wrote:
Latina wrote:
Mozak mi je itekako ukljucen, imam materijalne dokaze za to. S obzirom da mi nisi interesantan, nema razloga da pogadjam. :)
to što ti prsti i jezik rade ne znači da su ti više kognitivne funkcije aktivne :)

evo ti hint... jesam li muški šovinista ako smatram da žena mora biti ili glupa, ili zaostala ili mazohistkinja ili kombinacija ovo troje da ne zastupa feminističke stavove? (Feminizam - politički diskurs koji zastupa jednakopravnost žena)
Feminizam kao prvo nije politicki diskurs vec socijalni pokret koji se zalagao/zalaze za jednaka prava zena.
Kao drugo, poznato je da se mnoge zene ne identificiraju sa feminizmom u njegovoj izvornoj formi jer su se praksa borbe za jednakost i drustveni razvitak moderne zene previse razlikovali. Paljenje grudnjaka, neobrijane noge, treger-dzins i neprakticni zenski kondomi su zasluzeno ili nezasluzeno postali simboli tog pokreta od kojih moderna zena okrece glavu na drugu stranu.
Tako da tvoje misljenje da svaka imalo razvijena (obrazovanjem, socijalnim statusom, itd.) zena je po defaultu feministkinja ili barem zastupa te stavove je potpuno pogresno.
Ako feminizam svodiš na paljenje grudnjaka, neobrijane noge i pišanje stojeći, e onda ga popišaj.

A feminizam jeste socijalni pokret. I politički diskurs.... i....

A ženski kondom nije stav.

To što ljudi imaju tendenciju da vide formu umjesto suštine, pa kad kažeš feminizam pomisle na pišanje stojeći, a ne na borbu za jednakopravnost je njihov problem.
Last edited by Risto Kuglarić on 22/07/2009 16:15, edited 1 time in total.
BlooQ.

#183 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by BlooQ. »

Risto Kuglarić wrote:
medda wrote:
Risto Kuglarić wrote:

Ako feminizam svodiš na paljenje grudnjaka, neobrijane noge i pišanje stojeći, e onda ga popišaj.

A feminizam jeste socijalni pokret. I politički diskurs.... i....

A ženski kondom nije stav.

To što ljudi imaju tendenciju da vide formu umjesto suštine, pa kad kažeš feminizam pomisle na pišanje stojeći, a ne na jednakopravnost je njihov problem.

ne :D feministkinje su debele lezbejke neobrijanih nogu koje mrze muškarce :D
Last edited by BlooQ. on 22/07/2009 16:14, edited 1 time in total.
Latina

#184 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Latina »

medda wrote:
:thumbup:

Uz to, zbog cega "labels" ? Ako si finansijski neovisna o muskarcu, moras biti feministkinja - jer garant si ruzna i slicne gluposti. Ako si lijepa dapace, mora da imas nekog sponzora, ili si karijeru stvorila koristenjem zenskih atributa. :zzzz:

Predrasude o feminizmu i feministicama su stvorili muskarci - to je samo dio opstih predrasuda prema zenama.
idealnaM

#185 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by idealnaM »

terapija wrote:
idealnaM wrote: :D ..nema mene ko šta ubjedjivati...zna se šeriatski propis glede ovoga... :D drugo je to što ja nisam na tom imanskom stupnju da bi džuvegiju,da ga imam ,mogla djeliti sa nekim..
Inače ,nemam baš tako loše mišljenje o suprotnom spolu...ta...u svakom kukolju ima žita.. :D

:skoljka:
Recimo da dzuvegija zazeli da ima jos 2-3. Da li bi mu uskratila to serijatsko pravo?
Da sam već u braku,i da muž izrazi tu želju...i da je to opravdana zelja,i da je to uslov opstanka naše bračne zajednice,nebih.Ovo "opravdana zelja"odnosi se na neke druge aspekte života,ne samo sexualne ,kako se na ovoj temi potencira,kao sto su bolest supruge,frigidnost,sterilnost,razdvojenost na duze vrijeme,itd itd...Ali,velim nebih ga djelila "tek onako"...
Last edited by idealnaM on 22/07/2009 16:19, edited 2 times in total.
HAVANA

#186 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by HAVANA »

Aaaa ,što nijaz zakuha :D
Toffee karamela

#187 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Toffee karamela »

pustopoljina wrote:sta ja mogu kad citam hrvatski prevod (1981.) engleskog romana :D pa se uzivjela u jezik :D edit:nije u jezik,nego u stil :D

pazi ovo :
"
Ali neki su poroci bili tako neprirodni da uopce nisu postojali.Dvojim da je gospodja Poultney ikad u zivotu cula za rijec >>lezbijski<<;a da jest,zacijelo bi mislila da se to odnosi na stanovnika nekog otoka u Grckoj.Osim toga,za nju je bila cinjenica,jednako temeljna kao da je svijet okrugao,ili da je biskup od Exetera dr Phillpotts,da zene ne osjecaju puteni uzitak.Znala je dakako da niza vrsta zenske celjadi navodno uziva u odredjenoj vrsti muskog milovanja,kakav je na primjer bio onaj monstruozni poljubac koji je nekoc vidjela utisnut u Maryne obraze,ali smatrala je to posljedicom zenske tastine i zenske slabosti.Prostitutke su postojale,na sto su je,ako nista drugo,morala podsjetiti najcuvenija dobra djela lady Cotton;ali bile su objasnjive kao stvorenja tako pokvarena da su prevladala prirodjeno zensko gadjenje prema putenome u svojoj pohlepi za novcem."

p.s.
sigurna sam da je latina zeljela reci mormonima :D no,rekla je ,zapravo,ono sto misli: moroni :D
moracu sad uzeti neki srpski tekst da izbalansiram :P
Čita li se Fowles, čita....da i nešto pametno čujem na ovoj temi :-D
zelenashica

#188 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by zelenashica »

idealnaM wrote:
terapija wrote:
idealnaM wrote: :D ..nema mene ko šta ubjedjivati...zna se šeriatski propis glede ovoga... :D drugo je to što ja nisam na tom imanskom stupnju da bi džuvegiju,da ga imam ,mogla djeliti sa nekim..
Inače ,nemam baš tako loše mišljenje o suprotnom spolu...ta...u svakom kukolju ima žita.. :D

Recimo da dzuvegija zazeli da ima jos 2-3. Da li bi mu uskratila to serijatsko pravo?
Da sam već u braku,i da muž izrazi tu želju...nebih.
haj malo pogledaj izjave :-)
Risto Kuglarić

#189 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Risto Kuglarić »

Latina wrote:
medda wrote:
:thumbup:

Uz to, zbog cega "labels" ? Ako si finansijski neovisna o muskarcu, moras biti feministkinja - jer garant si ruzna i slicne gluposti. Ako si lijepa dapace, mora da imas nekog sponzora, ili si karijeru stvorila koristenjem zenskih atributa. :zzzz:

Predrasude o feminizmu i feministicama su stvorili muskarci - to je samo dio opstih predrasuda prema zenama.
Apsolutno, i o tome ti ja ustvari pričam. Samo, je došlo dotle da su te iste predrasude prihvatile i žene (evo ti ova gore, misli da ako je feministica mora pišat stojeći), i sad se one osjećaju prozvanima ako ih neko "etiketira" kao feministice, i da ne ponavljam sad onu priču o pravdanju...
idealnaM

#190 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by idealnaM »

Problemi sa postiranjem :D ..eto procitaj ponovo moj post.....nisam ja kriva sto je navala na ovoj temi ... :D
idealnaM

#191 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by idealnaM »

idealnaM wrote:
terapija wrote:

Da sam već u braku,i da muž izrazi tu želju...i da je to opravdana zelja,i da je to uslov opstanka naše bračne zajednice,nebih.Ovo "opravdana zelja"odnosi se na neke druge aspekte života,ne samo sexualne ,kako se na ovoj temi potencira,kao sto su bolest supruge,frigidnost,sterilnost,razdvojenost na duze vrijeme,itd itd...Ali,velim nebih ga djelila "tek onako"...
pustopoljina

#192 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by pustopoljina »

risto-druze-mudro zboris , ako si musko-sve pohvale!
HAVANA

#193 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by HAVANA »

idealnaM wrote:
terapija wrote:

BlooQ.

#194 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by BlooQ. »

idealnaM wrote:
terapija wrote:

Šerijat takođe propisuje i pravila ponašanja muslimana u politici, društvu, ekonomiji, pravu i drugim oblastima..znači ako npr se šerijatskim zakonom tebi zabrani da voziš auto, da izađeš vani bez pratnje muških rođaka, da radiš ...

Ja ne osuđuje tvoj stav i tvoju odluku, jer za mene je ova stavka mnogoženstva jednostavno bila praktična prije kada žene nisu bile pravni subjekti, nisu imale nikakvih prava, te su tehnički bile nezaštićene pred društvom..
Toffee karamela

#195 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Toffee karamela »

Latina wrote: Nego... :D da se ne udaljavamo od teme previse. Sve zemlje u kojima je poligamija ozakonjena su siromasne ( osim S. Arabije i Indije koja je nedavno dozivjela ekonomski skok, ali vecina stanovnistva zivi u siromastvu ).

Afghanistan
Algeria
Bahrain
Bangladesh
Brunei
Burkina Faso
Cameroon
Chad
CAR
Comoros
Congo
Djibouti
Egypt
Gabon
The Gambia
India1
Indonesia
Iran
Iraq
Jordan
Kuwait
Lebanon
Libya
Malaysia

Maldives
Mali
Mauritania
Morocco
Myanmar
Niger
Oman
Pakistan
Palestine
Qatar
Saudi Arabia
Senegal
Singapore1
Somalia
Sri Lanka1
Sudan
Syria
Tanzania
Togo
Uganda
UAE
Utah
Western Sahara
Yemen
Zambia

Over&out. :run:
Siromašne? Kakav ti je to argument? Zar zato što su sada siromašni, njihove etnološke i kulturološke navade nisu vrijedne izučavanja i sve što je sastavni dio njihovih društava ne pika se? Na ovoj listi nalazi se Jemen, ako nisi znala u antičko doba tamo se nalazila kultura koja je zgrtala ogromne svote novca od uzgoja i izvoza tamjana, bili su bogati kao što su to danas Emirati. Rimljani su ih nazivali "najbogatijim narodom na svijetu". a i tada je tamo postojala bigamija, bezbeli.

To što se tebi ili meni ili bilo kome ne sviđa nešto, nije razlog da sve ostale kod kojih ta pojava postoji degradiraš kao "siromašne pa otud i nazadne i zatucane".
Last edited by Toffee karamela on 22/07/2009 16:26, edited 1 time in total.
idealnaM

#196 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by idealnaM »

E sad se vi uhvatili ovog mog lapsus posta ko pjan plota :D ..nemojte me pogresno citirati..
zelenashica

#197 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by zelenashica »

idealnaM wrote:
idealnaM wrote:
terapija wrote:
:shock: :? .. nema tu onako i ovako......................il dijeliš il ne dijeliš
Latina

#198 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Latina »

Risto Kuglarić wrote:
Apsolutno, i o tome ti ja ustvari pričam. Samo, je došlo dotle da su te iste predrasude prihvatile i žene (evo ti ova gore, misli da ako je feministica mora pišat stojeći), i sad se one osjećaju prozvanima ako ih neko "etiketira" kao feministice, i da ne ponavljam sad onu priču o pravdanju...
Ali si izabrao da mi to predocis na nacin koji si ucinio - prvo spocitavsi mi nedostatak znanja, a potom iduci i korak dalje - pominjuci vise kognitivne funkcije ( ah ) ?

Zbog cega ? Je li u pitanju bosanski odgoj ( jedna od rijetkih zemalja gdje kcerki kazu "sine" ) ili se ipak radi o malo dublje ukorijenjenim predrasudama prema zenama ?
BlooQ.

#199 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by BlooQ. »

http://www.altmuslimah.com/a/b/a/3171/

Feminist theory
The dos and don’ts of defending Muslim women

While the defense of the rights of Muslim women from all faiths and from all corners of the globe is laudable, it’s important to call non-Muslims out on their privileges and prejudices about Muslim women’s lives and manifestations of faith, and the arrogance in how they speak about and interact with Muslim women.

ak je ko zainteresiran :D
bespelj

#200 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by bespelj »

Sve se svodi na pogrešno tumačenje šerijatskih pravila, pa naši veliki MUSLIMANI uzimaju sebi dvije i više žena. Tu se radi uglavnom o povredi ljudskih prava, jer kakva prava ima žena koja druga ulazi u takav brak. Te žene su uglavnom staratelji DALI još kao djevojčicu iz ko zna kojih razloga, samo ne roditeljskih, a naši vrli VJERNICI to koriste. Koji je od njih oženio drugu ženu iz sevapa, tj. da odgoji njenu djecu ili zato što je invalid a o njoj nema ko da se brine NIJEDAN. Iz Kur'ana se uzima ono što kome odgovara i time se pravda ljudska pohlepa i glupost.
Locked