Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
- agnostic_front
#26 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Nadam se da hoće. Po mogućnosti 0,01%.
-
sumirprimus
#27 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
šta misliš sto se sda grčevito bori za ostanak na vlasti u fbih?jefferson wrote:Damire, jebe se tebi za TE Tuzla i Blok 7, tebi je krivo sto "hare" nije sad tu.
Daj ba popusti, kad malo odrastes naucit ces.
pa vide ljudi šta bi sa szbih,nakon silaska sa vlasti i gubitka koke EPBIH!...
- dustaban
#28 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
E jebote, ja strucnjaka i price na ovoj temi!
Ali, opet, budite sigurni, vi ste mila majka za ministre i ostale qrtze-paltze koji o ovome STVARNO odlucuju.
U ovoj energetici ste se vec naslusali i jos cete, svakakvih opcija i argumentacija.
A sve je veoma prosto, obicni seljak bi vam o ovome mogao reci korisnijih stvari od ovoga sto su nam srali Hece, Silajdzici, Jerlagici...sad Grabovice, i Lagumdzije.
Seljak ako ima veliku njivu i AKO SAM MOZE, naravno da ce je sam kositi. Ako ne moze sam onda dadne nekom da kosi i uzme procenat. To ti je KONCESIJA.
Sa druge strane, problem moze nastati i ako se sve pokosi a nemas kome travu prodati, odnosno moras je prodati pojeftino. U tom slucaju bi najbolje bilo naci nekoga ko ima puno stoke pa sa njim napraviti dogovor. To bi mu ga bio STRATESKI PARTNER.
Ako neces ti kositi vec neko drugi, a on se pojavi sa kosilicom i sve to pokosi za dan, ti mozes samo sjesti i plakati sto ni ti nemas koslicu i zaviditi mu kako on na lak i brz nacin dodje do trave.
Sljedece godine velis sam sebi - "e neces ti mene praviti budalom, kupujem i ja kosilicu"... ali kad saznas cijenu kosilice, zakolutas ocima i skontas da ti se zazivota nece isplatiti.
To te sve natjera na malo dublje analize i malo sofisticiranije varijante: rentanje kosilice, prodaja komada zemlje da je kupis pa ti onda rentas kosilicu drugima, razmisljas o baliranju sijena i transportu na druga trzista, malo se pocnes baviti i naukom pa gledas ima li se sta pametnije posijati na toj njivi...
Nigdje kraja.
I sad se vratite na pocetak i postavite ono glupo pitanje - Kositi ili dat drugome da kosi?
To vam je isto sa pitanjem investiranja u energetiku. Imas ugalj nemas tehnologiju; imas naftu pod zemljom, nemeres je sam izvuci na zemlju; imas rijeke i potoke sto zadzaba teku, isplatil se to sve unistiti i metnuti u cijev radi par sijalica?!
DAkle, veoma zivotna pitanja, rekao bih dileme svakog domacinstva i svakog domacina.
Ali nas je problem sto mi nemamo nikoga ko se prema drzavnoj imovini ponasa DOMACINSKI.
Ne nasjedajte na price ovih lopuza. Jedni nude model "njima struja, nama objekti", drugi nude model "njima objekti i struja, nama resursi", treci nude model "njihov kredit, vracamo struju"...
Dakle, milijardu opcija, ali necete naci, budite uvjereni, nijednog investitora BUDALU !
Budale su ovdje, bez obzira koju opciju odaberemo!
Ali, opet, budite sigurni, vi ste mila majka za ministre i ostale qrtze-paltze koji o ovome STVARNO odlucuju.
U ovoj energetici ste se vec naslusali i jos cete, svakakvih opcija i argumentacija.
A sve je veoma prosto, obicni seljak bi vam o ovome mogao reci korisnijih stvari od ovoga sto su nam srali Hece, Silajdzici, Jerlagici...sad Grabovice, i Lagumdzije.
Seljak ako ima veliku njivu i AKO SAM MOZE, naravno da ce je sam kositi. Ako ne moze sam onda dadne nekom da kosi i uzme procenat. To ti je KONCESIJA.
Sa druge strane, problem moze nastati i ako se sve pokosi a nemas kome travu prodati, odnosno moras je prodati pojeftino. U tom slucaju bi najbolje bilo naci nekoga ko ima puno stoke pa sa njim napraviti dogovor. To bi mu ga bio STRATESKI PARTNER.
Ako neces ti kositi vec neko drugi, a on se pojavi sa kosilicom i sve to pokosi za dan, ti mozes samo sjesti i plakati sto ni ti nemas koslicu i zaviditi mu kako on na lak i brz nacin dodje do trave.
Sljedece godine velis sam sebi - "e neces ti mene praviti budalom, kupujem i ja kosilicu"... ali kad saznas cijenu kosilice, zakolutas ocima i skontas da ti se zazivota nece isplatiti.
To te sve natjera na malo dublje analize i malo sofisticiranije varijante: rentanje kosilice, prodaja komada zemlje da je kupis pa ti onda rentas kosilicu drugima, razmisljas o baliranju sijena i transportu na druga trzista, malo se pocnes baviti i naukom pa gledas ima li se sta pametnije posijati na toj njivi...
Nigdje kraja.
I sad se vratite na pocetak i postavite ono glupo pitanje - Kositi ili dat drugome da kosi?
To vam je isto sa pitanjem investiranja u energetiku. Imas ugalj nemas tehnologiju; imas naftu pod zemljom, nemeres je sam izvuci na zemlju; imas rijeke i potoke sto zadzaba teku, isplatil se to sve unistiti i metnuti u cijev radi par sijalica?!
DAkle, veoma zivotna pitanja, rekao bih dileme svakog domacinstva i svakog domacina.
Ali nas je problem sto mi nemamo nikoga ko se prema drzavnoj imovini ponasa DOMACINSKI.
Ne nasjedajte na price ovih lopuza. Jedni nude model "njima struja, nama objekti", drugi nude model "njima objekti i struja, nama resursi", treci nude model "njihov kredit, vracamo struju"...
Dakle, milijardu opcija, ali necete naci, budite uvjereni, nijednog investitora BUDALU !
Budale su ovdje, bez obzira koju opciju odaberemo!
- Damir_5
#29 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Vidim neki zaboravili, pa da se posjetimo kako je to Zlaja prije pricao. Interesantan dio od 4:20.
Ukratko, Zlaja tvrdi da BiH ima pare za sve to i da nam u opste ne trebaju strani investitori, znaci ne samo da Zlaja tvrdi da ne dolazi u obzir da se stranim investitorima isplacuju investicije u struji, a da objekti cijelo vrijeme budu u vlasnistvu EPBIH, nego za Zlaju ne dolazi u obzir da se energetski objekti daju u strano vlasnistvo.
Slazemo se Zlaja s tobom. Hajmo sad na posao.Sredstva su tu, krampovi su tu, lopate su tu, inzinjer si, uzmi BiH pare i pravi blok 7 TE Tuzla.
Ukratko, Zlaja tvrdi da BiH ima pare za sve to i da nam u opste ne trebaju strani investitori, znaci ne samo da Zlaja tvrdi da ne dolazi u obzir da se stranim investitorima isplacuju investicije u struji, a da objekti cijelo vrijeme budu u vlasnistvu EPBIH, nego za Zlaju ne dolazi u obzir da se energetski objekti daju u strano vlasnistvo.
Slazemo se Zlaja s tobom. Hajmo sad na posao.Sredstva su tu, krampovi su tu, lopate su tu, inzinjer si, uzmi BiH pare i pravi blok 7 TE Tuzla.
-
The 51st State
#30 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
kratko, Damir_5, je sto posto u pravu, samo sitnosopstvenicki interesi "bosnjackih politicara" i strah od povecanja rejtinga silajdzicu i stranci mu, su ono sto je sjebalo ovaj projekat.
-
sumirprimus
#31 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
dustaban znam ja itetako ko kosi,a ko vodu nosi,gledam ja to svaki dan
kakve investicije kakve pizde materine,ovde je samo pitanje koji ce se uhljup vise uglavit,,,
a zna se ko se svih ovih godina najvise uglavljivo...
e zato pojedince ovaj gubitak najvise i boli...
kakve investicije kakve pizde materine,ovde je samo pitanje koji ce se uhljup vise uglavit,,,
a zna se ko se svih ovih godina najvise uglavljivo...
e zato pojedince ovaj gubitak najvise i boli...
- spreca
#32 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Vidim ovdje neki zagovaraju inoinvesticije po svaku cijenu.........evo da uzmemo za istinu a vjerovatno jeste ,ono sto pise @Damir.....znaci EP bi ostalo 25%........ajmo ekonomisti koji su za 25% izracunajte ,sobzirom na rok trajanja tog bloka +kapaciteta+cijena energije koja je to suma koja ce ostajati EP BIH za godinu.Samo nemojte da zaboravite u to da ukalkulisete i stetu koja ce biti posledica te TE(okolina i zdravlje ljudi)..........cak sta vise mislim da bi trebalo sprovesti referendum bar u TK ..........ja mislim da ljudi koji tamo zive imaju pravo na to pa cak i na to koliko ce nama ostati od tog kolaca,jer oni ce udisati taj prljavi tuzlanski zrak a ne nasi politicari.A strani investitori ako nisu zadovoljni ima pase i osim nasih pasnjaka.
@The 51st State
@sumirprimus
@The 51st State
@sumirprimus
- dustaban
#33 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Ma daj koji vam je kuratz jel to jos uvijek ima pojedinaca koji vjeruju da je Silajdzic_Orucevic_Heco projekat bio dobar pokusaj.The 51st State wrote:kratko, Damir_5, je sto posto u pravu, samo sitnosopstvenicki interesi "bosnjackih politicara" i strah od povecanja rejtinga silajdzicu i stranci mu, su ono sto je sjebalo ovaj projekat.
Radoncic je kriminalac samo taki, ali ima da ga u guzicu ljubimo sto zaustavi ovu mafiju.
Ono kako smo trebali raditi je ono sto su dvije elektroprivrede pripremile prije dolaska ove falange a oni to razvalili i zaustavili, jebote, sve sto je nekome naumpalo stavili u ponudu nakim kurvama i dzidijama tipa Montenegro
Nemoj mi matereti braniti tu mafiju.
Lagumdzija je gowno i stetocina, ali to ne moze biti razlog da ovu SBiH mafiju nazivas dobrotom!
-
The 51st State
#34 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
bio je bolji nego sto danas imamo, tj. bio je laksi damage control, elem cisto politikanstvo i odsustvo empatije za sire drustvene interese je sjebalo ovaj projekat. mislim, ako budemo cekali na idealne projekte, nacekacemo se. sta danas imamo na stolu? znas li da resursi kaknja i tuzle isticu 2017? znas li da je vec danas trebalo biti u pogonu izgradnja zamjenskih blokova, a kamo li jos neko prosirenje kapaciteta. ko je tu sad lopov, onaj koji je ikako mislio na to ili ova sda-sdp-radoncic demagogija?dustaban wrote:Ma daj koji vam je kuratz jel to jos uvijek ima pojedinaca koji vjeruju da je Silajdzic_Orucevic_Heco projekat bio dobar pokusaj.The 51st State wrote:kratko, Damir_5, je sto posto u pravu, samo sitnosopstvenicki interesi "bosnjackih politicara" i strah od povecanja rejtinga silajdzicu i stranci mu, su ono sto je sjebalo ovaj projekat.
Radoncic je kriminalac samo taki, ali ima da ga u guzicu ljubimo sto zaustavi ovu mafiju.
Ono kako smo trebali raditi je ono sto su dvije elektroprivrede pripremile prije dolaska ove falange a oni to razvalili i zaustavili, jebote, sve sto je nekome naumpalo stavili u ponudu nakim kurvama i dzidijama tipa Montenegro
![]()
Lagumdzija je gowno i stetocina, ali to ne moze biti razlog da ovu SBiH mafiju nazivas dobrotom!
- Shahab
#35 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Kakav HEP? HEP je u totalnom kolapsu i ne može da realizuje investicije ni u hrvatsku energetiku. Kod nas niko o energetici ne razmišlja sa stručnog aspekta, nego se sve podređuje mešetarima i korupcijskim interesima. Kako za vrijeme prethodne Vlade kada je energetiku držala SBiH, tako i za vrijeme aktuelne Vlade kada energetiku drži Lagumdžija. Ozbiljnih investitora nema ni na vidiku. Uvjeti se svakodnevno mjenjaju i investitori svoje odluke donose na temelju projekcija prodaje struje. Danas su uvjeti drugačiji nego prije nekoliko godina. Danas se energetika promatra kroz prizmu regionalnog a ne lokalnog tržišta. Hrvatska planira do 2017 godine postati izvoznik struje, a u Republiku Srpsku dolazi Južni tok i gradit će se dvije velike gasne elektrane. Zbog energetske revolucije koja se dešava u Americi, a koja se zasniva na "shale gas revolution", odnosno gasu iz škriljaca, cijena gasa će u narednom periodu pasti 15-20%. Budućnost energetike je u gasnim centralama i obnovljivim izvorima, lignita i spašavanja rudnika tu nema ni na mapi....Evo kako je u HEP-u a mi smo deset puta u goroj situaciji. Našom energetikom vladaju mešetari i kruže torbe para korupcijskog porijekla...Damir_5 wrote:Ja cu ti jos jednom ponoviti, ne znam koji put po redu, nikad se i nije doslo do toga da se odlucuje u vladi ili bilo gdje, osim u debati (sto je za FBIH neobavezujuce), ko ce biti taj koji ce uloziti pare u Haretovom projektu. Naravno da se podrazumijevalo da vlada FBIH raspise tender za takvo sto jer je projekt sam po sebi ogromne vrijednosti i to automatski zahtjeva tender. Mozda su Hare and co imali kandidata, mozda su ih i gural, ne znam, ali svejedno, bez tendera ni u kom slucaju se taj projekt nije mogao pokrenuti. A na tenderu bi bilo odluceno ko bi bio investitor i kako bi izgledao modalitet vracanja investicije kroz isporuku struje, tacnije po kojoj cijeni i u kojem vremenskom roku.Canton wrote: HEP je sigurno ozbiljnija firma od Haretovih hoštaplera. Koliko ti Haretovi investitori proizvedu struje godišnje? Ustvari ko su oni, gdje su danas? Nije korektno na osnovu medijskih natpisa formirati zaključke naročito u Bosni i Hercegovini.
Koliko bi po Haretovom modelu EP BiH morala struje davati firmi partneru?
Citiraj mi dokumente, odnosno ugovor u kome se govori o 75% to je centrali jedino prihvatljivo.
Medjutim SDP i SDA su to odbili puno prije toga iz politikanskih razloga rusenja Hareta, tako da do tog stadija u tom projektu nikad se i nije doslo. Zato je ofirno u opste govoriti o investitoru ili precizno o nacinu vracanja investicije kroz isporuku struje u tom Haretovom projektu.
Da je to istina, onda bi danas pustio SDP i ne bi reagovao da prodaju FBIH za uzinu, kao sto rade sad.jefferson wrote:Damire, jebe se tebi za TE Tuzla i Blok 7, tebi je krivo sto "hare" nije sad tu.
Daj ba popusti, kad malo odrastes naucit ces.
Medjutim ja upravo sad insistiram da se danas kad Hare nije na vlasti, a cini mi se da to ne planira ni u buducnosti, ako se zeli graditi blok 7 TE Tuzla, da se radi po Haretovom konceptu i da se investitor izabere na tenderu, gdje bi se odredili i modeliteti vracanja investicije kroz isporuku struje, znaci vremenski rok i cijena struje, a ne da se od strane SDP-a vlasnistvo nad tim buducim blokom daje stranom investitoru dozivotno, sto je nista drugo do prodaja BiH za neku novu vilu na Poljinama ili stan od "punca" u Sarajevu.
Zato i jesam spominjao Haretov koncept, jer su ga u SDP odbili, i jer je puno bolji za interese BiH od koncepta SDP kaste sa Poljina koji bi dali taj blok stranim investitorima u vlasnistvo zauvijek, gdje bi vecina vlasnistva i vecina profita dozivotno isli stranom investitoru. U slucaju rada po Haretovom konceptu, FBIH bi mogla otplatiti investiciju za 15-20 godina, gdje bi nakon toga sav profit i vlasnistvo bili od EP BIH, tacnije od FBIH.
Znaci raspisati tender, ponude otvoriti javno, traziti da zainteresirani predloze modelitete za vracanje investicije kroz isporuku struje (rok i cijenu struje) i graditi blok 7 TE Tuzla iskljucivo po tom modalitetu. Neko je spomenuo hrvatski HEP? Ne vidim razloga zasto i oni ne bi ucestvovali na tom tenderu, ako im ponuda bude najbolja, ne vidim razlog zasto da oni ne budu investitor, ako iskazu interes za takvo sto. U ostalom tako se to radilo i prije rata, zasto ne i danas.
Vladina analiza u sklopu projekta Clean Start razotkrila je činjenicu da HEP ima velikih problema s likvidnošću i da bez velikog troškovnog restrukturiranja investicijski plan kompanije neće biti održiv. To, između ostalog podrazumijeva rušenje kolektivnog ugovora, 30-postotno smanjivanje troškova za plaće, jačanje kontrolinga te razbijanje kartela u nabavi roba i usluga, savjetuju konzultanti. S obzirom na to da sadašnja Uprava nije pokazala odlučnu namjeru za provođenje potrebnih promjena u kompaniji niti s kadrovskog, niti s organizacijskog niti s financijskog aspekta, već je pogurnula kompaniju u još veće dubioze, glatka realizacija investicija bit će vrlo upitna.
Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević, o čijoj smjeni se već neko vrijeme govori, nakon godinu dana rada predstavio je plan rada Uprave do 2016. u kojem se navode investicije vrijedne čak 25 milijardi kuna. Mnogi kažu da se radi o popisu lijepih želja, nalik onima koje su obilato producirale bivše Uprave, prema kojima je Hrvatska 2015. trebala biti energetski samodostatna. Prema tom planu, iz vlastitih sredstava HEP bi za svoje investicije trebao izdvojiti 12 milijardi kuna, a o energetskoj neovisnosti nema govora jer će država nastaviti ovisiti o uvoznom ugljenu i uvoznom plinu. Koračević je pritom istaknuo da će HEP 2017. postati izvoznik struje, te da cijena energije neće rasti. Njegove riječi u najmanju ruku ne zvuče uvjerljivo. Usprkos 22-postotnom poskupljenju struje, likvidnost kompanije je ugrožena, a to je pokazalo i snižavanje kreditnog rejtinga koje je Standards & Poors (S&P) napravio u listopadu. Ta je agencija dugoročni kreditni rejting HEP-a snizila s BB na BB-. Izvješće S&P-a navodi da je HEP-ova likvidnost “neadekvatna”.
“Negativni novčani tok već je doveo do agresivnog kratkoročnog kreditnog zaduživanja i usporavanja investicija”, stoji u S&P-ovom izvješću koje predviđa da će kompanija u narednih tri do pet godina konstantno generirati negativan operativni novčani tok zbog ekstenzivnog investicijskog ciklusa. Dugoročne obaveze HEP-a Clean Start je procijenio na čak 9,6 milijardi kuna. Tvrtka će za otplatu dugova u 2013. trebati izdvojiti čak 1,3 milijarde kuna, ne računajući nova zaduživanja, a tu je i rizik godišnjeg produljenja postojećih kreditnih linija vrijednih milijardu kuna. Zanimljivo je da je S&P svoje zaključke donio baratajući s brojkom od 19 milijardi kuna investicija. Što bi tek rekli za Božićnu bajku o 25 milijardi kuna investicija?
- spreca
#36 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
dustaban wrote:Ma daj koji vam je kuratz jel to jos uvijek ima pojedinaca koji vjeruju da je Silajdzic_Orucevic_Heco projekat bio dobar pokusaj.The 51st State wrote:kratko, Damir_5, je sto posto u pravu, samo sitnosopstvenicki interesi "bosnjackih politicara" i strah od povecanja rejtinga silajdzicu i stranci mu, su ono sto je sjebalo ovaj projekat.
![]()
- sinuhe
#37 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Lignit zapravo uzvraca udarac kako Nijemci odustaju od nuklearki tako i elektrane na lignit potpalu postaju efikasnije. Nijemci radi sebe to rade, ali izacice Siemens i BiH u susret. Budućnost energetike je u gasnim centralama i obnovljivim izvorima, lignita i spašavanja rudnika tu nema ni na mapi....
- Shahab
#38 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Nema više lignita, osim u Poljskoj...rade se samo nove gasne elektrane (jer je sto isplatnije i čišće) i obnovljivi izvori. Njemci gase nuklearke ali opet izvoze energiju...sinuhe wrote:Lignit zapravo uzvraca udarac kako Nijemci odustaju od nuklearki tako i elektrane na lignit potpalu postaju efikasnije. Nijemci radi sebe to rade, ali izacice Siemens i BiH u susret. Budućnost energetike je u gasnim centralama i obnovljivim izvorima, lignita i spašavanja rudnika tu nema ni na mapi....
Njemačka je počela s gašenjem svojim nuklearnih elektrana prije 18 mjeseci, nakon katastrofe u Fukušimi. Od tada mnogi u poslovnom i industrijskom svijetu, ali i u široj javnosti su se bojali da će se zemlja uskoro suočiti s nestašicom energije pa čak k i restrikcijama zbog manjka električne energije.
Umjesto toga, Njemačka je prozvela toliko mnogo energije ove godine da je svoj višak izvezla. Još u 2011. Njemačka je morala uvoziti električnu energiju, ali ove godine, energetska poduzeća su, prema preliminarmom izvještaju njemačkog Udruženja industrija vode i energije (BDEW), isporučila nekih 14.7 milijardi kilovat sati energije u inozemstvo.
Jeftina struja iz Njemačke
Brzi porast dobivanja energije iz vjetra, sunca i vode u Njemačkoj je bio praćen jednako brzim smanjenjem cijene električne energije - ali ne za njemačke potrošače, već za velike kupce iz inozemstva. To je pak rezultiralo porastom potražnje za jeftinom energijom iz Njemačke; naročito potražnjom Nizozemske, u kojoj je zbog jeftinog uvoza čak nekoliko domaćih plinskih elektrana ugašeno. Švicarska i Austrija su također među boljim njemačkim mušterijama.
-
Almond
#39 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Da li je sa tom metodom moguće dobivati gas i ostale derivate iz lignita/mrkog uglja?Shahab wrote: Zbog energetske revolucije koja se dešava u Americi, a koja se zasniva na "shale gas revolution", odnosno gasu iz škriljaca, cijena gasa će u narednom periodu pasti 15-20%. Budućnost energetike je u gasnim centralama i obnovljivim izvorima, lignita i spašavanja rudnika tu nema ni na mapi....
Rezerve uglja u Tuzlanskom i centralnobosanskom bazenu cijeni se na oko 2 milijarde tona.
-
The 51st State
#40 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
fantazista, frajer. lijepo mu covjek rece da se i njemci kao ultra ekolozi vracaju termoelektranama jer imaju tehnologiju koja zatvara 99,9 procesa, a on o skriljicima i slicnim glupostima.Almond wrote:Da li je sa tom metodom moguće dobivati gas i ostale derivate iz lignita/mrkog uglja?Shahab wrote: Zbog energetske revolucije koja se dešava u Americi, a koja se zasniva na "shale gas revolution", odnosno gasu iz škriljaca, cijena gasa će u narednom periodu pasti 15-20%. Budućnost energetike je u gasnim centralama i obnovljivim izvorima, lignita i spašavanja rudnika tu nema ni na mapi....
Rezerve uglja u Tuzlanskom i centralnobosanskom bazenu cijeni se na oko 2 milijarde tona.
i da, moguce je samo sto vise ulozis energije nego sto povratis.
- sinuhe
#41 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Ma to mediji prenose jer je to trend.
http://spectrum.ieee.org/energy/fossil- ... coal-power
http://spectrum.ieee.org/energy/fossil- ... coal-power
As Germany phases out nuclear power, keeping coal plants running will be a necessity, because natural gas is expensive there. And it’s not just Germany. The International Energy Agency predicts that by the end of the decade, demand from India and China will push coal to surpass oil as the world’s No. 1 energy source.
Last edited by sinuhe on 13/02/2013 12:12, edited 1 time in total.
- Shahab
#42 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Sve je moguće...sačekajmo rezultate Shell-ovih analiza, koji rade istraživanja u Federaciji BiH. Sada mi sve ima smisla...Almond wrote:Da li je sa tom metodom moguće dobivati gas i ostale derivate iz lignita/mrkog uglja?Shahab wrote: Zbog energetske revolucije koja se dešava u Americi, a koja se zasniva na "shale gas revolution", odnosno gasu iz škriljaca, cijena gasa će u narednom periodu pasti 15-20%. Budućnost energetike je u gasnim centralama i obnovljivim izvorima, lignita i spašavanja rudnika tu nema ni na mapi....
- Shahab
#43 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Svet je usred revolucije prirodnog gasa. Čak i uzdržana Međunarodna agencija za energiju (EIA) ukazuje na scenario koji naziva “zlatna epoha gasa”, imajući u vidu i novu metodu njegove eksploatacije iz škriljaca, koja SAD omogućava rezerve ovog energenta u narednih 40 godina. Međutim, eksperti upozoravaju i na rizike od nove tehnologije, zbog velikog korišćenja vode i hemikalija.
Ako se ovaj optimizam pokaže opravdanim, posledice će biti mnogo dalekosežnije nego moguća bolna disolucija evrozone. Nikada ne zaboravite da naša civilizacija počiva na jeftinom snabdevanju komercijalnom energijom. Ekonomski rast zemalja u usponu je skopčan sa dramatičnim povećanjem potražnje energije u narednim decenijama. Gas je veoma važan. Ova revolucija se zove: “hidraulično slamanje”.
Kao i gotovo sve tehnološke revolucije u prošlom veku, i ova je pokrenuta u SAD.
Američka uprava za energiju objašnjava da je “horizontalno bušenje zajedno sa hidrauličnim lomljenjem u velikoj meri povećalo mogućnosti proizvođača da eksploatišu gas iz nisko propustljivih (teško probojnih) geoloških formacija, pre svega iz škriljaca”.
Mada je bilo nekih otkrića u ovoj tehnologiji još 1970-ih, Međunarodna agencija za energiju ističe da nije bilo veće proizvodnje gasa iz škriljaca sve dok “Mičel enerdži i divilopment korporejšen” (Mitchell Energy and Development Corporation) nisu eksperimentisali tokom 1980-ih i 1990-ih u severnom-centralnom delu Teksasa (Barnett Shale) u cilju eksploatacije gasa iz škriljaca u komercijalne svrhe, što je sada “promenilo pravila igre” na američkom tržištu prirodnog gasa.
Ovim aktivnostima povećana je proizvodnja suvog, odnosno zemnog gasa iz škriljaca u SAD sa 390 milijardi kubnih stopa (kubna stopa = 0.0283168466 kubnih metara) 2000. godine na 4.800 milijardi kubnih stopa 2010-te, što čini 23 odsto ukupne proizvodnje suvog (zemnog) gasa.
Međunarodna agencija za energiju procenjuje da SAD raspolažu sa 860 hiljada milijardi kubnih stopa “tehnički nadoknadivog” gasa naspram 237 milijardi za sada utvrđenih rezervi. Ako je ova procena tačna, samo gas iz škriljaca obezbediće SAD-u 40 godina gasa prema sadašnjoj stopi potrošnje.
Svet raspolaže sa 6,600 milijardi kubnih stopa tehničkih nadoknadivog gasa iz škriljaca, a što se u osnovi poklapa sa brojkama o potvrđenim rezervama. To je utvrđeno na osnovu istraživanja u 48 škriljičnih basena u 32 zemlje.
Najvećim rezervama, osim SAD, raspolažu Kina (1,275 milijardi), Argentina (774 milijardi), Meksiko (681 milijardi) Južna Afrika (485 milijardi), Kanada (388 milijardi), Libija (290 milijardi), Alžir (231 milijardu), Brazil (226 milijardi), Poljska (187 milijardi) i Francuska (180 milijardi). Ovim istraživanjem nisu obuhvaćeni Rusija, centralna Azija, Bliski istok, jugoistočna Azija i centralna Afrika. To znači da je globalni potencijal mnogo veći.
Do 2030. kao ugalj ili nafta
Međunarodna agencija za energiju je ocenila u izveštaju iz 2011. o perspektivama svetske energije da su “razmotreni svi scenariji… i da će prirodni gas učestvovati 2035. godine u većem procentu u globalnoj potrošnji energije nego sada”. Prema ovom scenariju o “zlatnoj epohi gasa”, tražnja za gasom će rasti po stopi od 2 odsto godišnje između 2009. i 2035. godine.
Čak i prema opreznijem scenariju, koji se naziva “nove politike”, tražnja će rasti 1.7 odsto godišnje ili 55 procenata u celom ovom periodu. To znači da će gas sve više biti korišćen kao zamena za ostale izvore grejanja, pre svega električnu energiju, mazut i ugalj.
Gas ima, takođe, značajan potencijal kao gorivo u saobraćaju. Sveukupno, procenjuje se da do 2030. godine gas može dostigne nivo potrošnje uglja i nafte kao ključnih izvora energije.
Zamena uglja ili nafte gasom je poželjna zbog emisije štetnih materija (efekat staklene bašte). Gas emituje tek malo više od polovine ugljen dioksida u odnosu na ugalj, ili 70 procenata u poređenju sa naftom. Istovremeno, gas emituje tek petinu karbon monoksida u odnosu na ugalj. Posebno je beznačajna emisija sumpor dioksida iz gasa. U svakom uverljivom scenariju za rešavanje problema emisije štetnih materija, gas ima značajnu ulogu kao zamena za ostale energente, mada razvoj jeftinih skladišta za ugljenik jača poziciju uglja. U Kini, koja se suočava sa problemom zagađenja zbog velike potrošnje uglja, “trka za gasom” ima smisla.
Dakle, da li je gas iz škriljaca korisna transformacija kako tvrde njegovi pobornici? Možda nije. Kontroverzni ugao ove nove tehnologije je njen uticaj na prirodnu okolinu. U tekstu iz novembra 2011, Kris Muni (Chris Mooney), pisac o nauci, ističe da “horizontalno lomnjenje iziskuje ogromne količine vode i hemikalija”.
Ogromne bare ili cisterne su, takođe, potrebne da bi se uskladištila voda prepuna hemikalija koja se vraća u rupe nakon lomljenja škriljaca.
Svako stepenasto okno iziskuje između 2 i 4 miliona galona vode (galon = 3.78 litara) i između 15 i 60 hiljada galona hemikalija. Muni smatra da postoji pretnja od zagađenja zemljišta. Još nije zabeležen neki slučaj kontaminacije, ali, po njegovom mišljenju, postoje rizici i neizvesnost. Stoga se ova nova metoda eksploatacije gasa mora striktno nadzirati.
U tom smislu će mudrost postupanja sa ovom tehnologijom na globalnom planu sve više zavisiti od nekoliko faktora: prvo, lokalne cene vode; drugo, sposobnosti i pouzdanosti operatora; treće, kapaciteta regulatora; četvrto, koristi od bilo koje ekstra količine gasa u poređenju sa alternativnim energentima; peto, bolje poznavanje uticaja tehnologija. Na primer, zbog konkurentske potražnje za vodom i opasnosti od zagađenja, u Kini bi bila rizična eksploatacija gasa iz škriljaca većih razmera.
Gas iz škriljaca ukazuje na mudrost onih koji su uključeni u pronalaženje novih izvora energije. To takođe nagoveštava dobrodošlu mogućnost dobijanja jeftinog gasa u mnogo decenija pred nama. Ali ova revolucija može da se pokaže kao „Faustovska nagodba“. Potrebno je obratiti pažnju kako – i koliko brzo – se primenjuje ova tehnologija: ekološki troškovi mogu biti ogromni. „Požuri polako“, kao što su govorili stari Rimljani.
- Damir_5
#44 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Eh to nas je "utjesilo" ako stranci nece biti vecinski vlasnici? SDP nastavlja ka svom dnu. Video ispod je dokaz kojim se sve SDP lazima sluzi.Grabovica o Bloku 7: Izbor partnera ide po planu
Generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica rekao je jučer za "Dnevni avaz" da bi projektni partner za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla mogao biti poznat u maju ili junu ove godine. Podsjećamo, u novembru prošle godine u pretkvalifikacijskom postupku "Elektroprivreda BiH" izabrala je 11 velikih svjetskih kompanija koje su zadovoljile postavljene kriterije potrebne za izgradnju najveće poslijeratne investicije vrijedne 1,5 milijardi KM.
- Još prikupljamo podatke i razmjenjujemo informacije. Riječ je o velikom projektu i ništa ne želimo prepustiti slučaju. S tim da se druga faza postupka očekuje u aprilu, kada ćemo i napraviti short listu najozbiljnijih ponuđača. Naravno, sve zavisi i od toga hoće li biti žalbi. Za sada, kako stvari stoje, sve ide planiranim tokom. Pojavile su se priče da strateški partneri insistiraju na većinskom vlasništvu u Bloku 7 TE, ali to su neistine - rekao je Grabovica.
Inače, izgradnja Bloka 7 planirana je 2014., da bi objekt počeo s radom već 2018. godine.
- Hajlac
#45 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Mislis na ugalj ili?The 51st State wrote:bio je bolji nego sto danas imamo, tj. bio je laksi damage control, elem cisto politikanstvo i odsustvo empatije za sire drustvene interese je sjebalo ovaj projekat. mislim, ako budemo cekali na idealne projekte, nacekacemo se. sta danas imamo na stolu? znas li da resursi kaknja i tuzle isticu 2017? znas li da je vec danas trebalo biti u pogonu izgradnja zamjenskih blokova, a kamo li jos neko prosirenje kapaciteta. ko je tu sad lopov, onaj koji je ikako mislio na to ili ova sda-sdp-radoncic demagogija?dustaban wrote: Ma daj koji vam je kuratz jel to jos uvijek ima pojedinaca koji vjeruju da je Silajdzic_Orucevic_Heco projekat bio dobar pokusaj.
![]()
- Hajlac
#46 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Jel to isti onaj Siemens = korumpirana "koverta" kompanija?sinuhe wrote:Lignit zapravo uzvraca udarac kako Nijemci odustaju od nuklearki tako i elektrane na lignit potpalu postaju efikasnije. Nijemci radi sebe to rade, ali izacice Siemens i BiH u susret. Budućnost energetike je u gasnim centralama i obnovljivim izvorima, lignita i spašavanja rudnika tu nema ni na mapi....
Daleko im kuca
-
The 51st State
#47 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
tehnicke resurse, sirovine ce biti jos godinama...Hajlac wrote:Mislis na ugalj ili?The 51st State wrote:bio je bolji nego sto danas imamo, tj. bio je laksi damage control, elem cisto politikanstvo i odsustvo empatije za sire drustvene interese je sjebalo ovaj projekat. mislim, ako budemo cekali na idealne projekte, nacekacemo se. sta danas imamo na stolu? znas li da resursi kaknja i tuzle isticu 2017? znas li da je vec danas trebalo biti u pogonu izgradnja zamjenskih blokova, a kamo li jos neko prosirenje kapaciteta. ko je tu sad lopov, onaj koji je ikako mislio na to ili ova sda-sdp-radoncic demagogija?dustaban wrote: Ma daj koji vam je kuratz jel to jos uvijek ima pojedinaca koji vjeruju da je Silajdzic_Orucevic_Heco projekat bio dobar pokusaj.
![]()
-
sumirprimus
#48 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
ne godinama nego decenijama,bar tri cetr...
a bogami i struje...
a bogami i struje...
- Hajlac
#49 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
aha samo sto ce cijene skociti 4-5 puta od sadasnjih. Smrt za ekonomiju i sve stanovnike.sumirprimus wrote:ne godinama nego decenijama,bar tri cetr...
a bogami i struje...
Cijene svijeca ce skociti zbog potraznje
Svi ugradjeni i oni koji mastaju o 'ugradnji' iz energetskog sektora imaju mokre snove o dovodjenju cijena "na evropski nivo"
A to sto ce se drustvo vratiti u predindustrijski period(zbog preskupe osnovne zile civilizacije - struje) i sto ce priroda biti unistena tolikim spaljivanjem uglja da bi Evropa dobijala prljavu struju ali proizvedenu van svoje teritorije, zaboli domace dushmane. Zelembaci i shuplja o "napretku" i "investicijama" im pomutila razum.
Stranci grade i naplacuju gradnju od nasih kredita, stranci ubiru ne samo kajmak vec i haman citavo mlijeko, stranci odredjuju uslove i cijene(vecinski vlasnici) - samo ne trpe posljedice (barem ne direktno) sve intenzivnijeg izgaranja fosilnih goriva.
A klima ode u helac!
Naprijed lobisti i 'ugradjeni' !
-
Canton
#50 Re: Hoce li FBIH biti manjinski vlasnik u Bloku 7 TE Tuzla?
Naravno da stranci neće biti većinski vlasnici.Damir_5 wrote:Eh to nas je "utjesilo" ako stranci nece biti vecinski vlasnici? SDP nastavlja ka svom dnu. Video ispod je dokaz kojim se sve SDP lazima sluzi.Grabovica o Bloku 7: Izbor partnera ide po planu
Generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica rekao je jučer za "Dnevni avaz" da bi projektni partner za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla mogao biti poznat u maju ili junu ove godine. Podsjećamo, u novembru prošle godine u pretkvalifikacijskom postupku "Elektroprivreda BiH" izabrala je 11 velikih svjetskih kompanija koje su zadovoljile postavljene kriterije potrebne za izgradnju najveće poslijeratne investicije vrijedne 1,5 milijardi KM.
- Još prikupljamo podatke i razmjenjujemo informacije. Riječ je o velikom projektu i ništa ne želimo prepustiti slučaju. S tim da se druga faza postupka očekuje u aprilu, kada ćemo i napraviti short listu najozbiljnijih ponuđača. Naravno, sve zavisi i od toga hoće li biti žalbi. Za sada, kako stvari stoje, sve ide planiranim tokom. Pojavile su se priče da strateški partneri insistiraju na većinskom vlasništvu u Bloku 7 TE, ali to su neistine - rekao je Grabovica.
Inače, izgradnja Bloka 7 planirana je 2014., da bi objekt počeo s radom već 2018. godine.
Konkretno u Tuzli će maximalno biti 50% vlasnici.