HIV / AIDS u BiH

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#76 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Truba »

ko guzi nek se ide testirati :lol: :lol: :lol:
zemo_online

#77 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

komi wrote:ko guzi nek se ide testirati :lol: :lol: :lol:

pogotovo u tom slucaju jer je analni sex visestruko opasniji.
u pravu si.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#78 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Truba »

nemam pojma o čemu pričaš :D
hali gali halid

#79 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by hali gali halid »

Ja sam se testirao 22 dana nakon izlozenosti mogucoj zarazi i test je bio negativan, s tim da moram opet za 2 mjeseca ici da se testiram, ali doktorica mi je rekla da se ne trebam brinuti, jer test je Combo Ag/At 4 generacije koji moze jako rano da otkrije ako je osoba zarazena Hiv-om, ali eto, vidjet cemo za 2 mjeseca :)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#80 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Pera Trta »

hali gali halid wrote:Ja sam se testirao 22 dana nakon izlozenosti mogucoj zarazi i test je bio negativan, s tim da moram opet za 2 mjeseca ici da se testiram, ali doktorica mi je rekla da se ne trebam brinuti, jer test je Combo Ag/At 4 generacije koji moze jako rano da otkrije ako je osoba zarazena Hiv-om, ali eto, vidjet cemo za 2 mjeseca :)
Malo si poranio, jer HIV ima "period prozora", tj.vrijeme od trenutka zaraze HIV-om do momenta kada se u krvi razvije dovoljno antitijela da ih današnji testovi mogu otkriti. Taj period se smatra da kod većine slučajeva iznosi 4-6 sedmica, ali radi veće sigurnosti i što manjeg broja lažno negativnih rezultata, kao "window" period uzima se vrijeme od 3 mjeseca. Zato ti je doktorica i rekla da za 2 mjeseca ponoviš testiranje.
Dakle, za sve važi: ako ste imali rizično ponašanje za koje sumnjate da vas je moglo dovesti u kontakt sa HIV-om, pričekajte 3 mjeseca do testiranja. Za to vrijeme ništa vam neće biti, a šanse da test ne detektuje antitijela, iako imate HIV, svedene su na minimum, niti će te, u slučaju negativnog testa, isti morati ponavljati (do narednog rizičnog ponašanja, naravno :) ).
A najefikasnija zaštita (kad je seksualni prenos u pitanju): zna se-guma glavu čuva! :)
zemo_online

#81 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

hiv se ne prenosi lako za razliku od ostalih spb. najlakse se prenosi u pocetnoj fazi kada tj. prva dva mjeseca od zaraze jer je tada kolicina virusa u krvi najveca i moze da bude do 2 miliona kopija po mll krvi. po nekim statistikama 50% svih infekcija spolnim putem se desava bas od tih ljudi koji ni ne znaju da su zarazeni.
najlakse se prenosi transfuzijom zarazene krvi. to moze svakom da se desi iako se krv testira ,zbog window perioda.
ne postoji test koji moze u prvih 14 dana da otkrije zarazu.
zemo_online

#82 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

.
hali gali halid

#83 Re: HIV / AIDS u BiH

Prilikom testiranja, primjetio sam da se koristi ista ona plastika za sve, ne znam kako se zove to, ono na sta se stavi igla, pa se odozdo ubaci ona epruveta, moze li se prenijeti preko toga?
Mannequin

#84 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Mannequin »

hali gali halid wrote:Prilikom testiranja, primjetio sam da se koristi ista ona plastika za sve, ne znam kako se zove to, ono na sta se stavi igla, pa se odozdo ubaci ona epruveta, moze li se prenijeti preko toga?
Ne.
hali gali halid

#85 Re: HIV / AIDS u BiH

Je l' to sigurno?
Mannequin

#86 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Mannequin »

hali gali halid wrote:Je l' to sigurno?
Da.
:mrgreen:
psydelija

#87 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by psydelija »

100 zarazenih na 4 miliona je puno, ali i nista...
zemo_online

#88 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

psydelija wrote:100 zarazenih na 4 miliona je puno, ali i nista...

ima vise, kojih 100? to je sluzbena statistika,oni kojima je potvrdjeno da su pozitivni. oni koji ne znaju da imaju, realna brojka,zbog malog broja testiranja u nas, bi bila sa nulom vise.
zemo_online

#89 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

u bih je sve vise drogerasa i bosanci su dosta nemarni ljudi pa koriste vec koristene igle. osim toga, bosanci su najbolji jebaci na svijetu ,ne vole kondome....
to sve spada pod rizik.
hali gali halid

#90 Re: HIV / AIDS u BiH

Ja kad raji kazem da sam išao da se testiram, gledaju me kao da sam ne znam ti sta rekao, kao ono "gdje ces to ba"...
manki

#91 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by manki »

hali gali halid wrote:Ja kad raji kazem da sam išao da se testiram, gledaju me kao da sam ne znam ti sta rekao, kao ono "gdje ces to ba"...
Zato što su primitivni i zatucani.

Testiranje je pozitivna stvar, i pokazatelj da se neko brine za sebe, i za svoju okolinu.
hali gali halid

#92 Re: HIV / AIDS u BiH

Testirao sam se oko 22 dana ili 3 sedmice poslije izlozenosti mogucoj zarazi, i rezultat je bio negativan, zatim sam se testirao nakon otprilike 90 dana, tj 3 mjeseca od te izlozenosti, i rezultat je bio negativan, eh sad cuo sam da se treba testirati i nakon 6 mjeseci, sad me zanima koliko ja mogu biti siguran u rezultate nakon 3 mjeseca?
zemo_online

#93 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by zemo_online »

hali gali halid wrote:Testirao sam se oko 22 dana ili 3 sedmice poslije izlozenosti mogucoj zarazi, i rezultat je bio negativan, zatim sam se testirao nakon otprilike 90 dana, tj 3 mjeseca od te izlozenosti, i rezultat je bio negativan, eh sad cuo sam da se treba testirati i nakon 6 mjeseci, sad me zanima koliko ja mogu biti siguran u rezultate nakon 3 mjeseca?

treba radi apsulutne sigurnosti ako si bio u kontaktu sa hiv pozitivnom osobom ili krvlju.
hali gali halid

#94 Re: HIV / AIDS u BiH

Znam da je možda glupo i smiješno pitanje, ali s obzirom da sam pravi paranoik i hipohondar, zanima me da li se može prenijeti hiv, hepatitis ili nešto drugo preko električnog brijača, znači recimo da se neko obrijao, a ja se sutradan obrijem tim istim brijačem, je li moguće to? :mrgreen:
Mannequin

#95 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Mannequin »

hali gali halid wrote:Znam da je možda glupo i smiješno pitanje, ali s obzirom da sam pravi paranoik i hipohondar, zanima me da li se može prenijeti hiv, hepatitis ili nešto drugo preko električnog brijača, znači recimo da se neko obrijao, a ja se sutradan obrijem tim istim brijačem, je li moguće to? :mrgreen:
Nije ;-)
Sanse za infekcijom bi postojale kad bi hiv+ osoba brijacem izmasakrirala lice, bilo puno krvi na brijacu i ti odmah s brijacem to isto sebi ucinio po licu :mrgreen: znaci ne prenosi se tako :oops:
hali gali halid

#96 Re: HIV / AIDS u BiH

Hvala :mrgreen:
alcho

#97 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by alcho »

Ma nemoj mi reci da si se isao testirati zato sto si se brijao tudjim aparatom? :-)
hali gali halid

#98 Re: HIV / AIDS u BiH

alcho wrote:Ma nemoj mi reci da si se isao testirati zato sto si se brijao tudjim aparatom? :-)
Nisam :-D
Klon

#99 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Klon »

najveci problem je kod nas da se o takvim temama i neprica.
neznam jel kod nas u skoli djecu uopste uce sta je HIV i sta je aids.

mislim da je broj zarazenih u BiH puno veci, nego sto se spominje.
ipak HI Virus covjek moze nositi u sebi vise od deset godina a da nema nikakvih simptoma.
u to vrijeme moze zaraziti jos stoninu drugih.

trebalo bi mlade upozoriti nekim kampanijama. ali sta ces kod nas cura od sesnest godina nesmije roditeljima reci da ima momka, nemoze se onda od nje ocekivati da se ide testirati.
Mannequin

#100 Re: HIV / AIDS u BiH

Post by Mannequin »

hali gali halid wrote:Hvala :mrgreen:
I drugi put :D
Post Reply