HITNO ZA VLASNIKE PASA
Moderator: anex
-
downtoearth
#1 HITNO ZA VLASNIKE PASA
Zaštitite svoje najbolje prijatelje od krpelja! Sezona je itekako počela
! Nažalost govorim o zaraženim krpeljima koji prenose piroplazmozu koja je vrlo, vrlo opasna za pse, naročito manje, mlađe i starije. Naš ljubimac se trenutno bori sa tom bolesti. Nisam mogao vjerovati koliko je to teška i ozbiljna bolest ali pas od 30 kg danima nije mogao ustati, visoka temperatura, mokrio krv, povraćao krv, apsolutno ništa jeo, na infuzijama.... Krpelji su opasni i za ljude. I još nešto: Frontline nije dovoljan. Trebate Scalibor ili ja preporučujem Advantix koga nisam našao u Sarajevu
. I pratite svoje ljubimce. Čim malaksaju i odbijaju hranu idite dobrom veterinaru jer svaki sat je bitan.
-
cupo_mo
#2 Re: HITNO ZA VLASNIKE PASA
proslo ljeto u mene je pas pokupio nekoliko krpelja (to su oni crni krpelji koji se transformisu u bijele kada popiju krv).mi mu izememo frontline ali i nadstojimo da ga nakon svake setnje pregledamo da se nije kojim slucajem zakacio ,provjeravamo rizicna mjesta gdje se najvise kace ,glava,pseci pazuh,predio izmedju zadnjih sapa (oko prepona)i stomoacic,u slucaju da ga otkrijemo uzmemo pincetu (samo za njega) ,malo ulja i namazemo uljem krpelja i polako ga pincetom izvucemo pazimo da glava bude izvucena jer se moze regenerisati ako mu glava ostane ,i onda se zna sta ga slijedi smrtna kazna tj ubijemo ga i to opravdano.Ali jednom prilikom nismo primjetili jednog krpelja koji mu je popio dosta krvi,i cupi nam je prisao i stalno nam ubacivao glavu u krilo (to jine bilo da se mazi jer se onda samo zavali na ledja i sapom nas udara da ga mazimo gdje njemu godi),moj otacu ga je pomilovao po glavi i osjetio mu je iznad oka velikog krpelja,pas je stajao i dao da ga unistimo
i sto se tice kako se odbraniti od krpelja najbolje je izbjegavati hodati sa psom kroz visoku travu i kroz gustu sumu jer se krpelji nalaze na listovima biljaka spremni da samo skoce na svoju zrtvu i da joj piju krv,traze samo toplokrvna bica.Ljudi su sigurni jer se krpelji ne mogu kaciti na odjecu i ako se zakace onda moraju naci put do krvi.i ako imate malog psa tj stene koje ne moze da dobije frontline ili neko drugo sredstov protiv buha i krpelja dobro ga pregledajte od tih napasnika jer ako ga uzmete u naramak moze vam ga prenijeti
i sto se tice kako se odbraniti od krpelja najbolje je izbjegavati hodati sa psom kroz visoku travu i kroz gustu sumu jer se krpelji nalaze na listovima biljaka spremni da samo skoce na svoju zrtvu i da joj piju krv,traze samo toplokrvna bica.Ljudi su sigurni jer se krpelji ne mogu kaciti na odjecu i ako se zakace onda moraju naci put do krvi.i ako imate malog psa tj stene koje ne moze da dobije frontline ili neko drugo sredstov protiv buha i krpelja dobro ga pregledajte od tih napasnika jer ako ga uzmete u naramak moze vam ga prenijeti
-
zengi
#3 Re: HITNO ZA VLASNIKE PASA
Cupo_mo, Boga mi ja zaradio krpelja prije tri dana. Na sebi sam imao dzemper, duksericu i vijetnamku i nekako mi se opet zakcio na unutrasnju stranu podlaktice. Tog dana sam se sa psima igrao malo po basti i isao u setnju na Darvu.
Nasao sam i jednog krpelja na psu. Niti jedno od ovih sretstava nije sigurno 100%.
Nasao sam i jednog krpelja na psu. Niti jedno od ovih sretstava nije sigurno 100%.
- mericak
#4 Re: HITNO ZA VLASNIKE PASA
Greska je misliti da ne mogu se kaciti po ljudskoj odjeci. Ja sam u zadnjih 15ak dana skinula vec 5-6 komada sa odjece sebe i svojih ukucana (nisu stigli se zakaciti), a maloprije mi je jedan hodao po zidu
. Doduse, ja imam dva psa i rizik da ih donesem u kucu je veci.
-
cupo_mo
#5 Re: HITNO ZA VLASNIKE PASA
on se moze zakaciti ali mu je problem da najde put do krvi jer treba prvi za njega veliki put pa mu se jednostavno ne ispalti zato se oni kace na psa,ja kada sam na svoga prvi put stavio frontline i posmatrao ga ,nos mu je bio crn od buha koje su bjezale sa njega,da ne mislitie da se ne birnem za njega tada je imao samo 2 mjeseca ,nisam mu mogao ranije staviti radi njegove sigurnosti.
I treba paziti koje je boje krpelj ako je crn njega samo treba iscupati i ubuti a ako je nekih od jarkih boja e odan teba to sto prije veterinaru psa odvesti. Treba izbjegavati mjesta okupjanja krpelja kao sto sam rekao ,ako imate neki vrt ili njivu kuda sa psom setate trudite se da barem bude pokosena radi vas i radi psa jer krpelji mogu prenijeti mengitis i jos neke bolesti
I treba paziti koje je boje krpelj ako je crn njega samo treba iscupati i ubuti a ako je nekih od jarkih boja e odan teba to sto prije veterinaru psa odvesti. Treba izbjegavati mjesta okupjanja krpelja kao sto sam rekao ,ako imate neki vrt ili njivu kuda sa psom setate trudite se da barem bude pokosena radi vas i radi psa jer krpelji mogu prenijeti mengitis i jos neke bolesti
-
zengi
#6 Re: HITNO ZA VLASNIKE PASA
U pravu si druze ali toliko ih ima i to bas svuda da nigdje nije sigurno, mada postoje mjesta koja si nabrojao i gdje je rizik veci. Ljudi ih dobivaju sjedeci na klupi u parku, šetajuci bez psa itd.cupo_mo wrote:on se moze zakaciti ali mu je problem da najde put do krvi jer treba prvi za njega veliki put pa mu se jednostavno ne ispalti zato se oni kace na psa,ja kada sam na svoga prvi put stavio frontline i posmatrao ga ,nos mu je bio crn od buha koje su bjezale sa njega,da ne mislitie da se ne birnem za njega tada je imao samo 2 mjeseca ,nisam mu mogao ranije staviti radi njegove sigurnosti.
Jedina utjeha je da u ovoliko godina, sa ovoliko pasa i toliko krpelja svaki dan kod mene jos niti jedan pas nije obolio a kazem ti tokom sezone vadim barem pet-sest komada dnevno sa jedno desetak pasa. Sreca je da kod nas jos nisu zarazeni u tolikoj mjeri kao sto su recimo u Turskoj za koju mi je jedan turcin rekao da umre 50-100 ljudi godisnje od raznih bolesti koje prenose krpelji.
Sto rece @Mericak, kace se oni za sta stignu jer njihov fazon je da sjede negdje na listu sa jednom nogom na kojoj ima kukica ispruzenom i tako cekaju zrtvu da prodje Tako mogu provesti 18 godina cekajuci da nesto naidje. Ta kukica ne bira ko nailazi i zakacit ce se za sve sto naleti sto ukljucujuci i ljude. Vecinom osjetim kad mi laza po kozi jer su mu te kikice jako ostre ali eto ponekad ne primjetim i CAP.
Najbolje bi bilo prevencije radi pregledati se svaki put kad se vrati iz kakve setnje i dobro istresti odjecu, naravno vani.
Ma to ti je u sustini ruski rulet, sto vise ruletas to su sanse vece da ti opali ali ne moze sad covjek sjediti kod kuce sa Scaliburom oko vrata.
Gledam na tv u Kanadi losovi bukvalno umru od gubitka krvi jer im se zna nakaciti 100.000 komada.
-
cupo_mo
#7 Re: HITNO ZA VLASNIKE PASA
Naravno da ne mozemo sjediti u kuci i cekati da nam se pas sam vrati iz setnje i da nam ono jos pokuca da se vratio.
mislim vasi psi to ne mogu ali moj mali domuz to moze ,jer se jednom odvezao /prosla njegova cura / i to se desilo u jutarnjim satima i negdje oko 5 ili 6 sati ujutro kaze tata cujem ja neko lupa na vratima ono ko kucka.i ja cujem u svojoj sobi kako tata govori "cupi okle tebe", kuda je to skilato Bog sami zna samo je imao crne sape jer je nekuda kroz vodu prosao i dovukao blato
- Pasiflora
#8 Re: HITNO ZA VLASNIKE PASA
zengi wrote:Ma to ti je u sustini ruski rulet, sto vise ruletas to su sanse vece da ti opali ali ne moze sad covjek sjediti kod kuce sa Scaliburom oko vrata.![]()
A sad bez zezanja: znam 2 osobe koje su bile u bonlnici 2 ili 3 mjeseca i kojima su ostale posljedice. Ne treba se zezati sa krpeljima.
- Cholina_Lokica
#9 Re: HITNO ZA VLASNIKE PASA
Ja sve kontam da i sebi nabacim skalibur il kiltixPasiflora wrote:zengi wrote:Ma to ti je u sustini ruski rulet, sto vise ruletas to su sanse vece da ti opali ali ne moze sad covjek sjediti kod kuce sa Scaliburom oko vrata.![]()
![]()
![]()
![]()
genijalno
![]()
A sad bez zezanja: znam 2 osobe koje su bile u bonlnici 2 ili 3 mjeseca i kojima su ostale posljedice. Ne treba se zezati sa krpeljima.
-
zengi
#10 Re: HITNO ZA VLASNIKE PASA
Stavljao bih ja sebi frontline ali me uvjek nesto ustakne u ledjima kad ga sipam sam sebi za vrat.Cholina_Lokica wrote:Ja sve kontam da i sebi nabacim skalibur il kiltixPasiflora wrote:zengi wrote:Ma to ti je u sustini ruski rulet, sto vise ruletas to su sanse vece da ti opali ali ne moze sad covjek sjediti kod kuce sa Scaliburom oko vrata.![]()
![]()
![]()
![]()
genijalno
![]()