HIROSHIMA 06/O8/45
- danas
koja glupost majko mila...
pa samo u staljingradu je poginulo vise od milion ljudi, a u lenjingradu poumiralo od gladi vise od pola miliona... ovolika frka samo zbog psiholoskog efekta A-bombe... USA je 'rucno' pobila vise ljudi po tokiju vatrenim bombama, ali to je valjda OK jer niko se ovdje ne zgrazava nad tim zrtvama?!?! plus -- uz sto sto je poznat po hard-core nacionalizmu, rasizmu, i divljastvima iracionalih razmjera spram civila u aziji, sam japan je zvjerski pobio oko 200,000 civila samo u nankingu. ali ni to izgleda nikoga ne zgrazava... jer je bilo 'rucno' a ne atomskom bombom... pa se ne pika valjda...
a za kraj -- tako je to kad zapocnes osvajacki rat. ako vec glumis jalijasa, znaj da mozda mozes dobiti po pi*ki. sto ce reci -- sam pao sam se ubio. kao sto nosferatu rece, japanu je ponudjena predaja, ali se ni poslije prve bombe nije htio predati. pa je tek onda isao nagasaki. prema tome -- jedini istinski krivac za gubitak tih zivota je suludo japansko rukovodstvo. i vala, sta su radili drugma -- dobro su japanci prosli sta su zasluzili. nemam preca posla nego kukati za njima.
pa samo u staljingradu je poginulo vise od milion ljudi, a u lenjingradu poumiralo od gladi vise od pola miliona... ovolika frka samo zbog psiholoskog efekta A-bombe... USA je 'rucno' pobila vise ljudi po tokiju vatrenim bombama, ali to je valjda OK jer niko se ovdje ne zgrazava nad tim zrtvama?!?! plus -- uz sto sto je poznat po hard-core nacionalizmu, rasizmu, i divljastvima iracionalih razmjera spram civila u aziji, sam japan je zvjerski pobio oko 200,000 civila samo u nankingu. ali ni to izgleda nikoga ne zgrazava... jer je bilo 'rucno' a ne atomskom bombom... pa se ne pika valjda...
a za kraj -- tako je to kad zapocnes osvajacki rat. ako vec glumis jalijasa, znaj da mozda mozes dobiti po pi*ki. sto ce reci -- sam pao sam se ubio. kao sto nosferatu rece, japanu je ponudjena predaja, ali se ni poslije prve bombe nije htio predati. pa je tek onda isao nagasaki. prema tome -- jedini istinski krivac za gubitak tih zivota je suludo japansko rukovodstvo. i vala, sta su radili drugma -- dobro su japanci prosli sta su zasluzili. nemam preca posla nego kukati za njima.
- Citizen-X
Ma ja - i mi bi mogli jednog dana da naplatimo 150 000 zivota istom kolicinom srpskih - da ganjamo reciprocitete - ja ti demagogije a'la US demokratija...danas wrote:koja glupost majko mila...
-
xxxVedoxxx
Dobro a sta kazes na ovo?Citizen-X wrote:Zbog dominacije na Pacifiku!xxxVedoxxx wrote:Zbog cega je Japan napao Pearl Harbor?
Ukratko,militaristička klika u Japanu je željela ekspanziju poradi prirodnih resursa koji su tada (kao i sada) Japanu kronično nedostajali. U to „dobro staro vrijeme“ jedan od najčešće korištenih načina rješavanja tog problema je bila okupacija zemlje koja te resurse ima. Japan je odabrao Kinu, napao, „odgrizao komad“ i stvorio satelitsku državu Mandžuriju. Elem, Amerikanci na to nisu htjeli pristati i vršili su pritisak na Japan da se ostavi ćorava posla i povuče iz Kine. Pa su zatvorili špinu kroz koju je Japanu doticala nafta. Ono što je ovdje bitno napomenuti je da je u to vrijeme Amerika (odnosno američke kompanije) bila glavni proizvođač nafte pa se Japan našao pred zidom i odlukom – ako će se u rat, treba u rat brzo dok ima zaliha nafte u skladištima (spominjao se rok od 6 mjeseci prije nego što će ostati bez nafte).
Druga stvar,malo mi glupo da Japanci napadaju bez iskrcavanja pjesadije?? Da im nije zafalilo.
- Citizen-X
Dobro, mozemo mi guglat koliko hocemo... Nije tajna da se prate tokovi novca pa da dodjes do uzroka i razloga za neke stvari...
Medjutim sto bi onda ratovali na Pacifiku? Bolje im unistit flotu namah da se barem rijese tog fronta - mora! Eto ti zakljucak! Samo se nadovezao na tvoj!
A to sto nisu racunali na americke bombardere to je druga stvar!
Medjutim sto bi onda ratovali na Pacifiku? Bolje im unistit flotu namah da se barem rijese tog fronta - mora! Eto ti zakljucak! Samo se nadovezao na tvoj!
A to sto nisu racunali na americke bombardere to je druga stvar!
- danas
nije reciprotet nikakav. japanu je ponudjena predaja, nije pristao a bio je vec porazen. jedini krivac je japanski car. a ako vec kukas za ztrvama drugog svjetskog rata, oplaci prvo 50 miliona neduznih, pa onda ovih 150 000.Citizen-X wrote:Ma ja - i mi bi mogli jednog dana da naplatimo 150 000 zivota istom kolicinom srpskih - da ganjamo reciprocitete - ja ti demagogije a'la US demokratija...danas wrote:koja glupost majko mila...
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
a pitali se iko kolko bi ljudi poginulo da nije bacena bomba i da je izvrsena invazija na japan?
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
ali @danasdanas wrote:nije reciprotet nikakav. japanu je ponudjena predaja, nije pristao a bio je vec porazen. jedini krivac je japanski car. a ako vec kukas za ztrvama drugog svjetskog rata, oplaci prvo 50 miliona neduznih, pa onda ovih 150 000.Citizen-X wrote:Ma ja - i mi bi mogli jednog dana da naplatimo 150 000 zivota istom kolicinom srpskih - da ganjamo reciprocitete - ja ti demagogije a'la US demokratija...danas wrote:koja glupost majko mila...
znaci, ne kukam ja (ako kukam) za rukovodstvom, nego za djecom...
naravno da zalim za milionima pobijenim u II sv. ratu prvo. otkako sam naucila citati placem i nad fikcijom i nad zbiljom koju citam o II SR (softy
- danas
da, to sve stoji. ali ono sto meni nije jasno je sljedece -- vatrenim bombama je u tokiju pobijeno VISE ljudi nego atomskim... civila... a opet... nikome nista... u cemu je 'draz' atomske bombe... pa ovolika tragedija od nje napravljena, naustrb svega ostalog...dawn_upon_dawn wrote:ali @danasdanas wrote:koja glupost majko mila...
a za kraj -- tako je to kad zapocnes osvajacki rat. ako vec glumis jalijasa, znaj da mozda mozes dobiti po pi*ki. sto ce reci -- sam pao sam se ubio. kao sto nosferatu rece, japanu je ponudjena predaja, ali se ni poslije prve bombe nije htio predati. pa je tek onda isao nagasaki. prema tome -- jedini istinski krivac za gubitak tih zivota je suludo japansko rukovodstvo. i vala, sta su radili drugma -- dobro su japanci prosli sta su zasluzili. nemam preca posla nego kukati za njima.znam ja sve to, i koliko su japanci pobili, i da su vodili osvajacke ratove... ali sta su toliki ljudi krivi za to?
japanci su pobili toliko nevinih civila, ali ne znam... ubijanje drugih civila mi nije opravdanje zato... potkusurivanje ljudima
![]()
znaci, ne kukam ja (ako kukam) za rukovodstvom, nego za djecom...
jer od svog americkog peksinluka po bijelom svijetu, ovaj mi je najmanji za kukat. ovo nije irak ili vijetnam -- jer japan je prvi napao, i odbio je kapitulaciju. sta su ameri trebali raditi? ztrvovati SVOJU djecu (jer tada su imali regrutaciju i kupili su dejcu od 18 godina) i ici kroz jos godinu dana besmislenog rata? koji bi uzeo ne 150 000 vec mozda troduplo toliko ljudskih zivota na svim stranama? ali onda bi nama bilo lakse valjda, jer zlocin je samo kad se pobiju atomskom a ne obicnom bombom
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
sta je bio cilj, glumiti herojstvo ili zavrsiti rat sa sto manje ljudskih zrtava? ko sto je nosferatu reko, invazija bi bila krvava i duga, jer ipak je rijec o fanaticimaCitizen-X wrote:Ako cemo pravo, japanska armija je imala vojnike za koje su danasnji mala maca...
Mislim, poletis bombarderom i znas da nema povratka (aludiram na Pearl Harbour), i da, udarili jesu po luci al sa namjerom da uniste vojne instalacije, brodove i mornaricu...
Spominjes Drezden, to je bio jedan od najljepsih gradova u Njemackoj, al sta to znaci majmunu - nista - "kolateralna steta" uf kako mi se gadi na ovaj "diplomatski izraz"... Ko biva mi smo MORALI pa HALALITE![]()
![]()
Nacifasisticki imperijalizam u vidu globalnokorporativnog kolonizacijskog prosirenja na svaki nacin gledas i danas na Al-Jazeeri, CNN-u itd itd...
A bacanje bombe po gradu, atomske, je bio svjestan potez najobicnije p***e... I danas to rade, malo na jutub pa ces vidjet! Nigdje veze sa vojnom doktrinom i herojstvom! A gube na svim frontovima! Ako je tad Japan bio takav da je zasluzio FatBoy na sta bi amere trebalo osudit koji siju smrt godinama od Nikaragve, Salvadora, Hondurasa, Vietnama itd itd...
Off topic al eto da znas!
- danas
ne zaboravljam... samo kazem -- kucaj na vrata japanskog cara pa njemu se zali... imao je ponudjenu humanu opciju... nije htio... ni poslije hirosime...seka wrote:zaboravljate deformisane bebe koji se i danas radjaju kao posljedica te .ebene bombe.
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
da, moram priznati da ne znam zasto, valjda psiholoski efekat, a isto tako i neka vrsta preview-a kako bi sljedeci ratovi mogli izgledati, oruzje za masovno unistenje, radioaktiv, itd. mislim da je to ono sto ljudi pomisle kad se prica o atomskoj bombi. ona recimo ima posljedice i decenijama poslije.danas wrote:da, to sve stoji. ali ono sto meni nije jasno je sljedece -- vatrenim bombama je u tokiju pobijeno VISE ljudi nego atomskim... civila... a opet... nikome nista... u cemu je 'draz' atomske bombe... pa ovolika tragedija od nje napravljena, naustrb svega ostalog...
jer od svog americkog peksinluka po bijelom svijetu, ovaj mi je najmanji za kukat. ovo nije irak ili vijetnam -- jer japan je prvi napao, i odbio je kapitulaciju. sta su ameri trebali raditi? ztrvovati SVOJU djecu (jer tada su imali regrutaciju i kupili su dejcu od 18 godina) i ici kroz jos godinu dana besmislenog rata? koji bi uzeo ne 150 000 vec mozda troduplo toliko ljudskih zivota na svim stranama? ali onda bi nama bilo lakse valjda, jer zlocin je samo kad se pobiju atomskom a ne obicnom bombom
pa mislim da bismo trebali zaliti sve civile koji su izgubili zivot za sulude ciljeve, pa i one sto su poginuli od obicnih bombi. zalim i njih, od danas. a naravno da je tesko, kad se zna sta su radili fasisti u tom ratu.
samo mi je pravo krivo sto nisu matore budale naciste i fasiste vodje sprzili majku im njihovu