Hipoteza

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

xon_sa

Post by xon_sa »

_BosanaC wrote:
Downunda wrote:Ne znam na osnovu čega dolazi iko do zaključaka da u Sarajevu Srbi i Hrvati nemaju posao, riječ je bila o tome da nacionalna vlast u Sarajevu zapošljava po nacionalnom ključu, pa s'toga u Uniticu i rade oni koji su bili u Romanijskom korpusu ili koji su sa Pala, iz Kiseljaka i sl. O tome je bilo riječi, niko nije rekao Srbi ili Hrvati ne mogu raditi zbog Bošnjaka - ni jedni ni drugi ni treći ne mogu raditi (bar u državnim organima) bez jake štele ili stranačkih veza, i nemojte molim vas okretati priču na stranu koja vama (svađalicama) odgovara- pokušajte jednu temu bez prepucavanja! (ovo se naravno odnosi na ljude koji su na skoro svim temema skloni psovkama ili svađanju)! :)
Osim sto je nas mali naci xon_sa rekao da Bosnjaci ne mogu raditi zbog Srba i Hrvata ;)

A znamo i da Sarajlije ne mogu raditi zbog onih koji za Boga dodjose sa strane u NJIHOV grad.

I ovo opet nema nikakve veze s tezom iz teme koja prica o nekakvom povratku na prijeratno/ratno radno mjesto :?
Da si mi ovo uzivo rekao dobio bi samarcinu, a ovako cu se samo pozvati na pravila foruma po kojima zasluzujes BAN! Ali naravno nista od toga, znamo da to vazi samo za one koji nisu privilegovani na ovom forumu.

A bolje bi ti bilo da si procitao postove prije mog gdje se ubise dokazati kako srbi i hrvati ne mogu radi bosnjaka dobiti posao. Ako su nacionalnim kljucem zaposljavanja u drzavinm organima ugrozeni srbi i hrvati, to isto vazi i za bosnjake.
xon_sa

Post by xon_sa »

Downunda wrote:
xon_sa wrote:Ja sam to "manjina" stavio pod navodnike jer su neki od vas srbe i hrvate u Sarajevu poceli tako nazivati. Mozete vi reci da ne poznajem dovoljno srba i hrvata (iako znam da to nije istina, ali nemam namjeru da nekoga ubjedjujem u to), ali takvo je moje iskustvo. S druge strane poznajem veliki broj bosnjaka koji su bez posla. Etnicka odrednica pri zaposljavanju u drzavnim orgainma i njima je cesto prepreka da dodju do posla za koji su cesto bolje kvalifikovani od nekog pripadnika drugog naroda. Bezveze je praviti neku vjestacku ugrozenost zbog te cinjenice.

Rado bih vidio statistiku nezaposlenosti po nacionalnoj strukturi u Sarajevu recimo, jer sam ubijedjen da je daleko veci procenat nezaposlenih bosnjaka nego ovih ostalih...
Pa fino bi bilo vidjeti koliko Bosnjaci cine od ukupnog stanovnistva Sarajeva, pa je i logicno da ih ima najvise nezaposlenih.
To je kao da kazes da u Pekingu ima najvise nezaposlenih Kineza, mislim... :?
Problem i tuga je sto se Bosnjaci ne mogu zaposliti ako nemaju neke stranacke i familijarne stele, kao uostalom ni ostali (mrzim ovu rijec pravo)!
a to za drzavnenorgane nema veze sa zivotom; tamo se zaposljava po nacionalnom kljucu, tako da mjesto Hrvata sigurno ne moze zauzeti niti Srbin niti Bosnjak (to se zahvali ovim sto su na vlasti od 1995. pa na ovamo), jer ako nema dovoljno prvih drugih ili trecih onda ce dovesti nekog van Sarajeva da popuni to upraznjeno nacionalno mjesto! Ja znam koliko hoces ljudi koji nisu iz Sarajeva a rade u DO jer ismo dovoljno multietnicni (nemamo dovoljno Hrvata ili Srba - kako ovo odvratno zvuci, nemamo dovoljno.... :sad: )
Molim tebe i ostale da jos jednom procitate moj post koji ste citirali i da naucite razliku izmedju apsolutnih brojeva i procenata. Ako treba daljnje objasnjenje samo recite, rado cu vam ga dati...

P.S. poruka ovima koji ne znaju da citaju i tvrde kako ja govorim o tome kako iskljucivo bosnjaci imaju problema pri zaposljavanju u drzavnim organima: obratite na veliko crveno slovo I (promijenicu ja i boju slova ako ste daltonisti)
Downunda

Post by Downunda »

xon_sa wrote:
Downunda wrote:
xon_sa wrote:Ja sam to "manjina" stavio pod navodnike jer su neki od vas srbe i hrvate u Sarajevu poceli tako nazivati. Mozete vi reci da ne poznajem dovoljno srba i hrvata (iako znam da to nije istina, ali nemam namjeru da nekoga ubjedjujem u to), ali takvo je moje iskustvo. S druge strane poznajem veliki broj bosnjaka koji su bez posla. Etnicka odrednica pri zaposljavanju u drzavnim orgainma i njima je cesto prepreka da dodju do posla za koji su cesto bolje kvalifikovani od nekog pripadnika drugog naroda. Bezveze je praviti neku vjestacku ugrozenost zbog te cinjenice.

Rado bih vidio statistiku nezaposlenosti po nacionalnoj strukturi u Sarajevu recimo, jer sam ubijedjen da je daleko veci procenat nezaposlenih bosnjaka nego ovih ostalih...
Pa fino bi bilo vidjeti koliko Bosnjaci cine od ukupnog stanovnistva Sarajeva, pa je i logicno da ih ima najvise nezaposlenih.
To je kao da kazes da u Pekingu ima najvise nezaposlenih Kineza, mislim... :?
Problem i tuga je sto se Bosnjaci ne mogu zaposliti ako nemaju neke stranacke i familijarne stele, kao uostalom ni ostali (mrzim ovu rijec pravo)!
a to za drzavnenorgane nema veze sa zivotom; tamo se zaposljava po nacionalnom kljucu, tako da mjesto Hrvata sigurno ne moze zauzeti niti Srbin niti Bosnjak (to se zahvali ovim sto su na vlasti od 1995. pa na ovamo), jer ako nema dovoljno prvih drugih ili trecih onda ce dovesti nekog van Sarajeva da popuni to upraznjeno nacionalno mjesto! Ja znam koliko hoces ljudi koji nisu iz Sarajeva a rade u DO jer ismo dovoljno multietnicni (nemamo dovoljno Hrvata ili Srba - kako ovo odvratno zvuci, nemamo dovoljno.... :sad: )
Molim tebe i ostale da jos jednom procitate moj post koji ste citirali i da naucite razliku izmedju apsolutnih brojeva i procenata. Ako treba daljnje objasnjenje samo recite, rado cu vam ga dati...

P.S. poruka ovima koji ne znaju da citaju i tvrde kako ja govorim o tome kako iskljucivo bosnjaci imaju problema pri zaposljavanju u drzavnim organima: obratite na veliko crveno slovo I (promijenicu ja i boju slova ako ste daltonisti)
Niko nije osporio činjenicu koji si iznio, tj. da procentualno ima najviše nezaposlenih iz reda Bošnjaka. Međutim bilo bi dobro da i ti proičitaš ono što je napisano, a to je činjenica da je logično da Bošnjaka ima najviše nezaposlenih jer postotak nije racionalan. Ako npr.imaš preko cca 300 000 Bošnjaka u gradu od kojih ne radi 150 000. onda je procenat nezaposlenosti 50%, ali ako od Srba ili Hrvata kojih ima bar 10. manje, recimo 30 000, ne radi 50% onda je to matematički istiomjer, ali je logično da je tako.
Da je naš grad u prijeratnim granicama i da je zastupljenost ostalih naroda ista, onda bi statistika bila vjerovatno drugačija, zar ne?
Zbog toga sam i naveo primjer Kineza u Pekingu kojih sigurno procentualno ima najviše nezaposlenih, jer ih i ima najviše.
Već svi znamo da jedan broj "nebošnjaka" mora uvijek raditi u DO, zbog nacionalnog balansa, uvijek ćemo i imati najveći broj nesaposlenih Bošnjaka, tj. pripadnika naroda koji čini apsolutnu većinu u gradu.
Znači sve stoji što si naveo, samo smo pokušali reći da je zbog današnje situacije to i (ne)logično. :)
xon_sa

Post by xon_sa »

Krenes dobro pa onda opet zalutas. Dakle govorio sam da je procenat nezaposlenosti unutar srba i hrvata u Sarajevu daleko manji nego isti taj procenat unutar bosnjaka. Ja ne vidim nikakvu logiku u tome i definitivno predstavlja nejednakost. Apsolutni brojevi tu ne igraju nikakvu ulogu.
Downunda

Post by Downunda »

xon_sa wrote:Krenes dobro pa onda opet zalutas. Dakle govorio sam da je procenat nezaposlenosti unutar srba i hrvata u Sarajevu daleko manji nego isti taj procenat unutar bosnjaka. Ja ne vidim nikakvu logiku u tome i definitivno predstavlja nejednakost. Apsolutni brojevi tu ne igraju nikakvu ulogu.
Ja sam samo pokušao objasniti da bi se realan omjer mogao sagledati samo kada bi u Sarajevu živio isti broj i Bošnjaka, i Srba i Hrvata.
Tada bi mogli reći da ovih ili onih ima više ili manje nezaposlenih, jer ako se zanemare brojevi onda se svakom gradu u BiH može reći da među lokalnim stanovništvom ima najviše nezaposlenih (pošto je svaki grad u BIH zbog ratnih i oslije ratnih dešavanja skoro pa "etnički čist"), pa tako u BL u odnosu na druge Srba ima ubjedljivo najviše nezaposlenih (pošto su ostali otjerani - ne povezujem ovo sa Sarajevom da mi neko ne bi odmah prigovorio), ili u Čapljini ima najviše nezaposlenih Hrvata itd.

Ja bih lično volio, kad bi građani BiH, bez obzira ko su, bili zaposleni i radili po 10 sati na dan, jer bi tada imali manje vremena da se sekiraju oko stvari za koje nisu plaćeni, a i ovi političari bi imali mnogo manje uticaja na narod(e)!
zlotscha

Post by zlotscha »

Downunda wrote:
xon_sa wrote:Krenes dobro pa onda opet zalutas. Dakle govorio sam da je procenat nezaposlenosti unutar srba i hrvata u Sarajevu daleko manji nego isti taj procenat unutar bosnjaka. Ja ne vidim nikakvu logiku u tome i definitivno predstavlja nejednakost. Apsolutni brojevi tu ne igraju nikakvu ulogu.
Ja sam samo pokušao objasniti da bi se realan omjer mogao sagledati samo kada bi u Sarajevu živio isti broj i Bošnjaka, i Srba i Hrvata.
Tada bi mogli reći da ovih ili onih ima više ili manje nezaposlenih, jer ako se zanemare brojevi onda se svakom gradu u BiH može reći da među lokalnim stanovništvom ima najviše nezaposlenih (pošto je svaki grad u BIH zbog ratnih i oslije ratnih dešavanja skoro pa "etnički čist"), pa tako u BL u odnosu na druge Srba ima ubjedljivo najviše nezaposlenih (pošto su ostali otjerani - ne povezujem ovo sa Sarajevom da mi neko ne bi odmah prigovorio), ili u Čapljini ima najviše nezaposlenih Hrvata itd.

Ja bih lično volio, kad bi građani BiH, bez obzira ko su, bili zaposleni i radili po 10 sati na dan, jer bi tada imali manje vremena da se sekiraju oko stvari za koje nisu plaćeni, a i ovi političari bi imali mnogo manje uticaja na narod(e)!
nazalost zemlja smo apsurda, poocevsi od Ustava koji kaze za tri predsjednika iz redova konstitutivnih naroda i nikakve sanse da neko od ostalih (ma kako pametan i razborit bio) dospije na tu funkciju, pa tako dalje i redom...
nekad odem u RS poslovno i kad kazem kako se zovem ne osjecam se bas najugodnije... dovoljan je pogled cudjenja sagovornika... iako, moj vjerski backgrund je PRESMJESAN!
molim te nemoj ovo shvatiti kao provokaciju ali omjer se odnosi na procente. tu imate sum u komunikacionom kanalu. :-)
i molim da se niko ne uvrijedi ali moram podrzati xon_sa! stvarno, skoro svi pripadnici manjina (koje licno poznajem) rade u drzavnim nam institucijama ili drzavnim kompanijama, ali nisu oni krivi sto rade a neko ne radi jer Ustav je sve rekao.
a ne mogu opisati svoje gadjenje prema ljudima koji nisu u stanju ni podrzati DRZAVNE REPREZENTACIJE iako im se ne gadi novac koji svaki mjesec uredno dobiju na ustrb ljudi koji iskreno vole svoju zemlju, bez obzira na sve vjestacke razlike koje su nam nametnute!
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Je..m ti više državne institucije, šta samo njih spominjete, kao da su one jedini poslodavci!? :x Privatnici danas sve uzeše, kod njih je siguran sam najviša koncentracija radne snage. E sad, kakva je situacija kod njih i da li oni gledaju na nacionalni ključ???
zlotscha

Post by zlotscha »

Romeo 80 wrote:Je..m ti više državne institucije, šta samo njih spominjete, kao da su one jedini poslodavci!? :x Privatnici danas sve uzeše, kod njih je siguran sam najviša koncentracija radne snage. E sad, kakva je situacija kod njih i da li oni gledaju na nacionalni ključ???
ne gledaju ali IZRABLJUJU!
licno spominjem te institucije jer je to dobro placen posao na koji mos doc iskljucenog mozga! znaci bez stresa, a fina PARA.
a ako je bilo kakav posao (neplacen, neplacen dovoljno, nemas radno vrijeme tj. radis od jutra do sutra, nemas nikakve beneficije, ne uplacuju ti zdravstveno i penziono, nemas godisnji odmor...) onda ima mjesta da nas je dvjesta!
xon_sa

Post by xon_sa »

Posto ocito ne shvata razliku izmedju procenata i apsolutnih brojeva da pokusam uz hipoteticke brojke objasniti sta sam htio da kazem.

Recimo, imas 1000 bosnjaka, 200 srba i 50 hrvata.

Ako imas 500 nezaposlenih bosnjaka, 60 srba i 15 hrvata, to procentualno znaci da unutar ova 3 naroda imas slijedece procente nezaposlenih:

- bosnjaci - 50%
- srbi - 30%
- hrvati - 30%

Dakle, iako u apsolutnim brojevima bosnjaci imaju najveci broj nezaposlenih, indikativno je da vode i u procentima. Kad bi striktno primjenili princip jednakopravnosti u ovoj situaciji procenti bi morali biti isti kod sva 3 naroda. Prema tome, u ovoj situaciji ocigledna je veca "ugrozenost" bosnjaka u pogledu zaposljavanja od drugih naroda.

Ovo su samo hipoteticke brojke, ne predstavljaju pravu situaciju, ali pokazuje princip i pokazuje da treba biti jako oprezan kod povlacenja pitanja ugrozenosti kod zaposljavanja, pogotovo vezano za srbe i hrvate u sarajevu.

Ja sam ubijedjen da je procenat nezaposlenih bosnjaka u Sarajevu veci nego srba i hrvata, a isto sam siguran da ni u PC-u ni u "hrvatskim" kantonima ovi "manjinski narodi" nemaju ovako veliki procenat zaposlenosti u odnosu na "vecinski narod".
suncokret13

Post by suncokret13 »

Ja sam ubijedjen da je procenat nezaposlenih bosnjaka u Sarajevu veci nego srba i hrvata, a isto sam siguran da ni u PC-u ni u "hrvatskim" kantonima ovi "manjinski narodi" nemaju ovako veliki procenat zaposlenosti u odnosu na "vecinski narod".
mozda je i tako,
a mozda bi trebalo uzeti u obzir i ko FURA ili NE fura sistem multieticnosti......u rs ga ne furaju i to priznaju.

problem je tamo gdje se NON-STOP pozivju na to i gdje su im usta puna hvale na dobrotu,merhametluk,pravicnost...

i sigurno je da se ( NAZALOST ) danas,vrsi SELEKCIJA ( prirodni odabir ) prema imenima.

...............................
pod pretpostavkama,Ti si vlasnik,gzda necaga,treba ti radnika,javljaju se trojca,cetvorica,petorica ( ILI kako danas kazu CETVRICA ili PETERICA ) kandidata, svi su priblizno oste dobi,svi su na priblizno istom nivou obrazovanja,razlika im je jedan ima malo vise kose u odnosu na ostale ,a dva su celavi......i da razlikuju se po vjeri i naciji.

koga ces primiti ??

.............................

druga stvar:

pod pretpostavkom da si musko...
ide dobra treba ulicom u strogom minjaku,dva centa duzem od kajsa....

prva stvar koja ce ti pasti na pamet je sigurno :

jel' srpkinja ?
jel' muslimanka ?
jel' hrvatica ?

ili nesto cetvrto ?

:-)
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Downunda wrote:Ne znam na osnovu čega dolazi iko do zaključaka da u Sarajevu Srbi i Hrvati nemaju posao, riječ je bila o tome da nacionalna vlast u Sarajevu zapošljava po nacionalnom ključu, pa s'toga u Uniticu i rade oni koji su bili u Romanijskom korpusu ili koji su sa Pala, iz Kiseljaka i sl. O tome je bilo riječi, niko nije rekao Srbi ili Hrvati ne mogu raditi zbog Bošnjaka - ni jedni ni drugi ni treći ne mogu raditi (bar u državnim organima) bez jake štele ili stranačkih veza, i nemojte molim vas okretati priču na stranu koja vama (svađalicama) odgovara- pokušajte jednu temu bez prepucavanja! (ovo se naravno odnosi na ljude koji su na skoro svim temema skloni psovkama ili svađanju)! :)
Izgleda da je i ovo posve u redu. Ovi iz Romanijskog korpusa su izgleda u "Momu", a ne u "Uzeiru", tako da je i to u redu. :oops: :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Pola pederalnih institucija je u Mostaru, a isto tako dosta drzavnih je u Banja Luci. I cisto da priupitam ove koji laju o najvecoj ugrozenosti Bosnjaka u Sarajevu: jesu li u Banja Luci najugrozeniji Srbi, odnosno u Mostaru Hrvati, s obzirom da i tu vrijedi isti kljuc pri zaposljavanju u drzavnim institucijama koji vrijedi i u Sarajevu? Btw. ne gledaju se nikakvi imaginarni popisi stanovnistva koje neki imaju u svojim glavama nego se gledaju popisi iz '91. Mozda to zulja nekog u Sarajevu jer ne moze da nadje svoje mjesto pod zeljenim drzavnim suncem ali moze izuzetno pomoci nekom Bosnjaku u Srebrenici, recimo.

Romanijski korpus vam je doveo Dedo kojem se klanjate i dan danas, ukidanje SDS-a isti taj Dedo i merhametlija sprijecio u svom silnom merhametluku, dijelio Bosnu do podne a od podne bio veliki BH... u stvari Bosnjacki... u stvari ne zna ni on sam - patriota.

I stavio svoj potpis na dokument po kojem je NORMALNO da pripadnik Romanijskog korpusa radi u Sarajevu danas i da bude jedini pravi i priznati Srbin u Sarajevu, isto kao sto je normalno da se pod 'prave' Hrvate priznaju samo i iskljucivo Hrvati iz Kiseljaka, Viteza, Citluka, zapadnog Mostara, a ono malo Bosnjaka sto ne zivi u Sarajevu i oko Sarajeva - ko *ebe.

Trazili ste - gledajte.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

bosmen wrote:
_BosanaC wrote:
Romanijski korpus vam je doveo Dedo kojem se klanjate i dan danas, ukidanje SDS-a isti taj Dedo i merhametlija sprijecio u svom silnom merhametluku, dijelio Bosnu do podne a od podne bio veliki BH... u stvari Bosnjacki... u stvari ne zna ni on sam - patriota.
Naravno, sve si u pravu.Jeli ti lakse sad? Mada nisam imao takvo misljenje, pocinjem ozbiljno razmisljati i pitati se sbog cega si toliko isfrustriran?
Cuj doveo nam? Kome nama?Koji si ti? Gdje pripadas ti? Zar nisi i ti bio na toj strani?
Naravno dedo je poceo rat i doveo romanijski korpus da ubija djecu po Sarajevu.Naravno . İ sta sad?
Slobodno ti okreci teze, izvlaci iz konteksta, skreci s teme - ali da ti je zivot vezan 24/7/365 za ovo podneblje i da nemas opcije, kao sto imas, da zivis i negdje drugdje a ovdje dolazis na odmor, znao bi o cemu pricam i zasto sam isfrustriran. A tebi ako je dobro iskreno mi je drago, a Dedi trk buket cvijeca na Kovace staviti. Ja mislim da se pola onih ljudi gore okrece u grobu od kada njega spustise pored njih.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

bosmen wrote:
_BosanaC wrote:
bosmen wrote: Naravno, sve si u pravu.Jeli ti lakse sad? Mada nisam imao takvo misljenje, pocinjem ozbiljno razmisljati i pitati se sbog cega si toliko isfrustriran?
Cuj doveo nam? Kome nama?Koji si ti? Gdje pripadas ti? Zar nisi i ti bio na toj strani?
Naravno dedo je poceo rat i doveo romanijski korpus da ubija djecu po Sarajevu.Naravno . İ sta sad?
Slobodno ti okreci teze, izvlaci iz konteksta, skreci s teme - ali da ti je zivot vezan 24/7/365 za ovo podneblje i da nemas opcije, kao sto imas, da zivis i negdje drugdje a ovdje dolazis na odmor, znao bi o cemu pricam i zasto sam isfrustriran. A tebi ako je dobro iskreno mi je drago, a Dedi trk buket cvijeca na Kovace staviti. Ja mislim da se pola onih ljudi gore okrece u grobu od kada njega spustise pored njih.
Ali ti mislis...... :zzzz:
Nevjerovatno, zar ne?
Post Reply