Hiperprodukcija kadrova

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
hrle1976

#76 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by hrle1976 »

leet wrote:Poznato nam je da svake godine miliJon studenata završava fakultet te za njih nema posla jer je sve popunjeno ! Kako riješiti ovaj gorući problem ?

Mnogo ovih studenata ne može da voda djevojke jer nemaju posla..
Kao prvo ovaj problem nemaju sve drzave, slika je sasvim drugacija ... A univerzitetei nude nova akademska podrucija itd. Mozda u BiH svi zele da studiraju pravo i ekonomiju ili neku vrstu managmenta pa je previse neuspjesnih ekonomista, pravnika i menadzera...
miki.ba

#77 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by miki.ba »

Problem u našem školstvu je što mi djecu ne usmjeravamo.
Nakon osnovne škole se vrlo dobro zna šta jedno dijete može, ali tu onda nastupaju roditelji sa željom da njihovo dijete ide ni manje ni više nego u gimnaziju i tu nastaje problem (štele, veze i razni fazoni).
Nakon borbe sa gimnazijom i prolaza na jedvite jade (štele, veze, itd...) upisuje se na bilo koji faks (opet, štele, veze itd..) i završava taj faks (...).

To ja povezujem direktno sa našom privredom, ne znam za vas...
Da je to djete imao ko usmjeriti (obrazovni sistem) možda bi postao poznati sarajevski auto lakirer ili nešto slicno...
ovako trune na birou jer je previše takvih da bi se opet upotrijebile štele, veze, itd...
Cinjenica je kad pricamo sa jednim prosjecnim Švabom da steknemo dojam da smo mnogo pametniji od njega, znamo mnogo stvari koje nam u sušti ništa ne znace, a bošva veze o životu nema.
Al zato je Švabo jedan strucan varioc auspuha koji od svog rada živi ko beg (nedavno mi puce auspuh, jedva nađo varioca :D )... bošva vari od 12 godine jer su ljudi prepoznali da on nije za faksa.
Realno ako nešto ne znaš...prepiši, u ovom slucaju obrazovni sistem.
seldzuk

#78 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by seldzuk »

To je ono što je rekao Filandra jednom na televiziji.
Nema tesara, ali zato ima pravnika i ekonomista na pasja preskakala.

Problem je što država nema strategiju niti obrazovanja niti razvoja. Ako je i neko izdao takve dokumente, oni su šturi, jadni, zapetljani do bola i ne govore ništa konkretno.
Problem obrazovanja je što nema fleksibilnost prema tržištu rada. U filmu Čudo u Inđiji se može vidjeti šta se sve može uraditi i kako prilagoditi obrazovanje tržištu rada. Kod nas u jednom Žepču srednja tehnička škola sa smjernom za tekstilne radnike, a tekstilne industrije skoro da i nema u cijeloj BiH. Kaže jedan čovjek koji ima uticaja upravi škole da naprave smjer za građevinske radnike jer toga ima i traži se. Jedva ih namolio. Mrsko im se prekvalifikovati.
Naše državne firme bi trebalo malo češće pretresati i vidjeti šta se u njima dešava. Puno tamo ljudi leži, troši bezveze pare koje se mogu usmjeriti u razvojne projekte.

Meni je pravo čudo kako se u BiH nije desilo ništa krupnije po pitanju IT sektora.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#79 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Domaci izdajnik »

Ellinor wrote:Ti imaš predrasudu da pravnici i ekonomisti mlataraju spolnim organom i ništa ne rade. Mi moramo proći tranziciju ka ekonomiji znanja. Mora se cijeniti znanje, a ne samo vještina/zanat. Kod nas si dobar ako znaš mrežu instalirati ili programirati, to se cijeni, međutim pravni savjet ili općenito know-how se podrazumijeva. To je primjer nezrelog društva.

I visoko obrazovanje nije besplatno. Kamo sreće da jeste.
Nemam predrasudu nažalost govorim iz iskustva, a ne govorim o pravnicima i ekonomistima izričito tamo gdje radim ima svakakve fele, ali inžinjeri su najgori što se tiče javašluka, misli da mu titula daje baronske počasti u najmanju ruku a da su pod njim kmetovi :x I cijena školstva bar držvnog je haman džabe, da nije ne bi bilo ovolike navale i hiperprodukcije :oops:
Domaci izdajnik

#80 Re: Hiperprodukcija kadrova

miki.ba wrote:Problem u našem školstvu je što mi djecu ne usmjeravamo.
Nakon osnovne škole se vrlo dobro zna šta jedno dijete može, ali tu onda nastupaju roditelji sa željom da njihovo dijete ide ni manje ni više nego u gimnaziju i tu nastaje problem (štele, veze i razni fazoni).
Nakon borbe sa gimnazijom i prolaza na jedvite jade (štele, veze, itd...) upisuje se na bilo koji faks (opet, štele, veze itd..) i završava taj faks (...).

Da je to djete imao ko usmjeriti (obrazovni sistem) možda bi postao poznati sarajevski auto lakirer ili nešto slicno...
ovako trune na birou jer je previše takvih da bi se opet upotrijebile štele, veze, itd...
Cinjenica je kad pricamo sa jednim prosjecnim Švabom da steknemo dojam da smo mnogo pametniji od njega, znamo mnogo stvari koje nam u sušti ništa ne znace, a bošva veze o životu nema.
Al zato je Švabo jedan strucan varioc auspuha koji od svog rada živi ko beg (nedavno mi puce auspuh, jedva nađo varioca :D )... bošva vari od 12 godine jer su ljudi prepoznali da on nije za faksa.
Potpis ko kuća :thumbup:
Kad mi neko kaže jebi ga nije bilo posla pa eto upisao i ja nešto i studira na guzove 8-10 godina skoči mi kiselina :x To će da bude kadar kao npr mađarske i rumunske sijalice nekad svaka peta je valjala nečemu :D
Znam čovjeka koji je bio avio mehaničar, mašinac, sad radi reparaciju karburatora i dizni, lik za jednu diznu za pola sata posla u vr' glave uzme 50 KM :wink: a ako ima više rada i više košta....sam radi i ubi puru koliko ima posla, vazda četiri auta pred garažom :) al kaže ne može naći radnika niko ne zna da radi i neće....
Drugi, komšija radi remont turbina i kompresora, posla ima stići ne može :-) kad je tražio radnika i davao početnu platu 800 KM jedva našao morao ga obučavati nanovo....niko neće da se uprlja :?
Činjenica je da bi svi da pišu i udraraju pečate, i nose fitilj oko vrata...ja sam upisivao smijer komunikologiju i novinarstvo i nisam mogao zbog manjka intreresanata ukinut smijer :cry: ali zato na ekonomiji i menadžmentu 100 molbi više za prijem :? to sve govori....zemlja dembelija :bih:
Micaha

#81 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Micaha »

Ellinor, cime se ti bavis, sta ti je poso?
DreamOblivion

#82 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by DreamOblivion »

Ellinor je vjerovatno ide na filozofski ili akademiju umjetnosti...

Jednom je jedan profesor govorio na mf da su ranije u sfrj gledali inžinjere kao gospodine i gledali su ih visoko a sada inžinjeri primaju bijednu platu a ekonomisti i pravnici imaju u nekim slučajevima 2x ili 3x veću platu a rade poslove koji nisu nikako produktivni...

u njemačkoj je bilo da se bar minimalno 3 puta više od ostalih djelatnosti razvija proizvodnja a onda kad se nešto zaradi onda se može ulagati u ostale stvari tipa umjetnost,filozofiju,sport itd.
ExNihilo

#83 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

DreamOblivion wrote:Ellinor je vjerovatno ide na filozofski ili akademiju umjetnosti...
Završio sam fucks. Nisam studirao nijedan od pomenuta dva fakulteta, nisi mogao teoretski više ofulati. :) Telepatske veze nema. Ne znam samo po čemu moji postovi odaju dojam studenta filozofskog faxa ili akademije umjetnosti? :-)
DreamOblivion wrote:Jednom je jedan profesor govorio na mf da su ranije u sfrj gledali inžinjere kao gospodine i gledali su ih visoko a sada inžinjeri primaju bijednu platu a ekonomisti i pravnici imaju u nekim slučajevima 2x ili 3x veću platu a rade poslove koji nisu nikako produktivni..

U SFRJ moja mama (medicinska sestra) imala platu veću od oca koji je mašinski inžinjer. Toliko o tome.
Nisrin

#84 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Nisrin »

Lajavikrelac wrote:

Kad mi neko kaže jebi ga nije bilo posla pa eto upisao i ja nešto i studira na guzove 8-10 godina skoči mi kiselina :x To će da bude kadar kao npr mađarske i rumunske sijalice nekad svaka peta je valjala nečemu :D
Znam čovjeka koji je bio avio mehaničar, mašinac, sad radi reparaciju karburatora i dizni, lik za jednu diznu za pola sata posla u vr' glave uzme 50 KM :wink: a ako ima više rada i više košta....sam radi i ubi puru koliko ima posla, vazda četiri auta pred garažom :) al kaže ne može naći radnika niko ne zna da radi i neće....
Drugi, komšija radi remont turbina i kompresora, posla ima stići ne može :-) kad je tražio radnika i davao početnu platu 800 KM jedva našao morao ga obučavati nanovo....niko neće da se uprlja :?
Činjenica je da bi svi da pišu i udraraju pečate, i nose fitilj oko vrata...ja sam upisivao smijer komunikologiju i novinarstvo i nisam mogao zbog manjka intreresanata ukinut smijer :cry: ali zato na ekonomiji i menadžmentu 100 molbi više za prijem :? to sve govori....zemlja dembelija :bih:
Ne znam gdje si upisivao komunikologiju ali taj ODSJEK postoji u SA i TZ, ali je u isto vrijeme sreca da ga nisi uspio upisati s obzirom da pises "smijer" ...back to school ili radi te turbine i ostale automehanicarske poslove kad niko drugi nece!
Neki ljudi ne mogu da shvate da nije svako podjednako nadaren ...ja bih voljela da lijepo pjevam, da imam glas ko Alicia Keys i da se bavim muzikom, ali sta cu kad nemam glas! Voljela bih da znam matematiku i fiziku pa da zavrsim ETF -ali ne ide ni to...

Istina je da ima svega, ali ne treba generalizovati ljude ni u kojem smislu, a tako ni poslove!
tagomago

#85 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by tagomago »

XeuX wrote:

Vidiš recimo autopraonice se polako zamjenjuju samouslužnim.

Biti konobar je najgori mogući posao,ti si rob i sluga bez ikakve perspektive.A zbog te logike bolje 4-5 stoja nego ništa nam i daju mizerne plate jer smo spremni crnčit za siću.Bolje je biti dostojanstveno siromašan nego biti rob za male pare.
eo chaplin došo na forum, tonel amerika još

takoe, dostojanstveno izvraćat džepove
Jay Gatsby

#86 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Jay Gatsby »

DreamOblivion wrote:Ellinor je vjerovatno ide na filozofski ili akademiju umjetnosti...

Jednom je jedan profesor govorio na mf da su ranije u sfrj gledali inžinjere kao gospodine i gledali su ih visoko a sada inžinjeri primaju bijednu platu a ekonomisti i pravnici imaju u nekim slučajevima 2x ili 3x veću platu a rade poslove koji nisu nikako produktivni...

u njemačkoj je bilo da se bar minimalno 3 puta više od ostalih djelatnosti razvija proizvodnja a onda kad se nešto zaradi onda se može ulagati u ostale stvari tipa umjetnost,filozofiju,sport itd.
Dobar pravnik ili ekonomista firmi mogu valjati više nego pet prosječnih inžinjera. Dobar prevodilac (a jezici se studiraju na filozofskom) može zarađivati osjetno više od inžinjera bilo koje struke. I obratno. Svaka branša ima svoje "kosce i vodonoše".
Chuckie

#87 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Chuckie »

Samo da se prikačim na temu.
newone

#88 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by newone »

Citam kako razmisljate, a i sam sam iz te sredine i tamo studirao, a sad sam na zapadu (USA) pa da malo sa vama podijelim moja ovdje iskustva po ovom pitanju. Jos uvijek kod vas vecine postoji taj socijalisticki "mode" razmisljanja kojeg se morate pod hitno osloboditi, inace ce vas kapitalizam zgaziti.
Kao prvo, NIKAD NEMOJTE SEBI DOPUSTITI DA RADITE POSLOVE KOJI SU ISPOD VASEG AKADEMSKOG NIVOA. To je najvece ponizenje koje sebi mozete uraditi. Kad neko posmatra recimo nekoga ko je zavrsio fakultet, a radi kao kelner ili utovarivac ili taksista, prva ekspresija koja ce se stvoriti je da ste nesposobni raditi posao za kojeg ste stekli diplomu i ljudi ce vas poceti sazalijevati. Znam da je tamo velika nezaposlenost, ali ovo kad cinite, cinite sebi lose. Ovdje vas sa diplomom niko na takve poslove nikada ne bi ni zaposlio jer bi vam odmah rekli da ste overqualified.
Kao drugo, NIKAD NE RADITE ZA MALE NOVCE, jer kome treba pravnik, ekonomista, inzenjer itd. taj ce platiti za kvalificiranu osobu adekvatnu cijenu rada. Ako svi zauzmete ovakav stav, poslodavcima nece nista drugo preostati nego da plate. Ulozili ste trud, novac i vrijeme da bi stekli diplomu fakulteta i ako vi to ne cijenite, kako cete ocekivati da to drugi cijene!
E sad, ovdje u USA se visoko obrazovanje placa uglavnom podizanjem kredita iz banke, tako da zavrseni diplomci i te kako cijene i te novce i svoje znanje i nema mile-cile od strane poslodavaca. Mozda bi rjesenje i za vas bilo placanje skolarine, jer cete tako podici svoje dostojanstvo....jer ovako, razmisljate u stilu, zavrsio sam besplatno fakultet, nema posla, pa mogu i taxi voziti!!!! Placanjem skolarine bi se mnogi studenti uozbiljili pa bi onda maksimalno iskoristili nastavu za svoje pare koje daju. Uz to, oni neozbiljni, ne bi ni upisivali fakultet.
Vidim imate taj problem odnos privatni vs. drzavni univerziteti. I u Americi ima dosta drzavnih univerziteta, ali i oni se placaju. Neki su cak skuplji i od nekih privatnih. I ovdje ima trecerazrednih univerziteta i koledza. Ali, kako je ova zemlja okrenuta kapitalizmu tj. profitu i kako kompanije koje nisu profitabilne propadnu jako brzo, poslodavci dobro paze da zaposle samo diplomce sa onih OK univerziteta jer im to pruza neku garanciju da ce ljudi se lako uklopiti u posao. Znaci, mozes imati diplomu trecerazrednog univerziteta, ali ces do posla jako tesko doci. E da bi sada i kod vas ovo ferceralo, treba tamo sve privatizirati i sve firme prepustiti slobodnom trzistu rada. U takvom okruzenju bi oni sposobni uvijerk imali prednost i kod zaposljavanja i brze bi napredovali u karijeri. Stele i veze tada ne igraju nikakvu ulogu jer niko nece zaposliti nekog sa vezom, a da mu poslije pravi gubitke na radnom mjestu.
I jos jedna interesantna stvar je da u USA ogromna vecina kompanija uopste ne zaposljava ekonomiste i pravnike, vec postoje privatni pravni i ekonomski biroi koji odradjuju pravne i ekonomske poslove na ugovor za kompanije. Cak im rade i kompletan pay-roll. Telekomi kao sto su Verizon, T-Mobile, MCI,....., uopste ne zaposljavaju inzenjerski kadar, vec usluge inzenjeringa nude third-part companies koje za te telekome rade poslove inzenjeringa, planiranja, projektovanja, instaliranja itd.
Znaci temeljno pitanje koje treba da se odradi je PRIVATIZACIJA i otvaranje trzista rada i kapitala da bi se svi vi uspjeli zaposliti nakon fakulteta. Bez toga, crno vam se pise.....zapravo, samo ce oni sa stelama dobivati poslove i biti adekvatno placeni za svoj rad. Hocu reci da vam se svi drustveni problemi upravo oko toga vrte.
Josko Domorocki

#89 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Josko Domorocki »

Jel u Americi mozda nezaposlenost 60 % , jel u Americi za prosjecnu platu kupis 250 l benzina ? Care uslovi studiranja i kvalitet nastave se ne moze poredit sa nasim BH.. Ovde se takodje placa ali za to sto se plati slabo je neko znanje..
Ja vjerujem da i 3 razredni faxovi kod vas imaju bolji kvalitet od nasih najboljih .. Vjeruj mi ako skolarina na vasem faxu kosta 2 000-3000 dolara bar znas sta dobijas za to.. Ovde ti niko nista ne garantuje osim unistenih sati i dana i mjeseci i godina teskog intelektualnog,psihickog rada a jos ako si u situaciji da paralelno radis onda te bukvalno nema..
Situacija u BiH je daj sta das., nema biranja .. Care zbog cega si ti u Americi , zbog dobrog kikirikija ili zbog robije zvana Bosna ?
mahalas505

#90 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by mahalas505 »

Josko Domorocki wrote:Jel u Americi mozda nezaposlenost 60 % , jel u Americi za prosjecnu platu kupis 250 l benzina ? Care uslovi studiranja i kvalitet nastave se ne moze poredit sa nasim BH.. Ovde se takodje placa ali za to sto se plati slabo je neko znanje..
Ja vjerujem da i 3 razredni faxovi kod vas imaju bolji kvalitet od nasih najboljih .. Vjeruj mi ako skolarina na vasem faxu kosta 2 000-3000 dolara bar znas sta dobijas za to.. Ovde ti niko nista ne garantuje osim unistenih sati i dana i mjeseci i godina teskog intelektualnog,psihickog rada a jos ako si u situaciji da paralelno radis onda te bukvalno nema..
Situacija u BiH je daj sta das., nema biranja .. Care zbog cega si ti u Americi , zbog dobrog kikirikija ili zbog robije zvana Bosna ?
I sto je najbolje odmah bi to covjek sve privatizirao (i ovo malo crkavice sto jos nije privatizovano) :-) . Nigdje ne spominje koliko samo se stipendija dodjeluje u Americi.
miki.ba

#91 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by miki.ba »

Veoma malo stipendija se dobiva, to samo oni najbolji i vrhunski sportaši.
Školarina nije 2000-3000 godišnje nego 20 000-30 000 godišnje, pa bujrum.
Kod nas ko završi faks ne može biti taxista, jer je lakše steci diplomu nego taxi licencu. :D

Evo par smješnih stvari našeg školstva, kcerka mi je prvi razred pa sam primjetio neke gluposti:
- imala je vec par testova iz matematike, bosanskog i moje okoline
- redovno uce pjesmice iz bosanskog i muzickog
- iz vjeronauke uce razne lekcije, islamske pozdrave, znacenja itd..
- ide na kurs engleskog, redovno rade testove, uce pjesmice
Sve ovo naša djeca rade bez da su naucili SLOVA, u devetogodišnjem obrazovnom sistemu se slova i brojevi uce tek u drugom polugodištu. :shock:
- dobila je vec mnogo petica i ako je po ovom sistemu strogo zabranjeno davanje ocjena do treceg razreda. :mrgreen:

Pitam ja na zadnjem roditeljskom uciteljicu, pa zar djeca moraju znati slova, kaže ona ne al bi trebali. :lol:
Nije frka zna moja mala slova, al ima djece od 5,5 godina pišaju se još u gace....bože dragi. :-)

Ovdje nema ni privrede ni ništa bez reforme školstva i visokog obrazovanja.
Chuckie

#92 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Chuckie »

Mene samo interesuje hocemo li ikad dozivjeti reviziju nasih fakultetskih diploma, smijesno je ljudi sta se radi na fakultetima u Travniku, Kiseljaku, Vitezu i slicnim.

Kako se tamo stancaju diplome to nije normalno. I takve stavljaju u rang sa nasima, cak i ispred diploma drzavnih univerziteta.
MedenoSrce

#93 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by MedenoSrce »

A Sokolac :shock: , Aperion, ...
Micaha

#94 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Micaha »

Josko Domorocki wrote:Jel u Americi mozda nezaposlenost 60 % , jel u Americi za prosjecnu platu kupis 250 l benzina ? Care uslovi studiranja i kvalitet nastave se ne moze poredit sa nasim BH.. Ovde se takodje placa ali za to sto se plati slabo je neko znanje..
Ovo sto pise Amerikanac nije uopste izvodljivo u BiH kakva je danas. Ali bi se mozda ovim putem trebalo ici, ovome stremiti
Micaha

#95 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Micaha »

Ellinor wrote:
Završio sam fucks. Nisam studirao nijedan od pomenuta dva fakulteta, nisi mogao teoretski više ofulati. :) Telepatske veze nema. Ne znam samo po čemu moji postovi odaju dojam studenta filozofskog faxa ili akademije umjetnosti? :-)
DreamOblivion wrote:Jednom je jedan profesor govorio na mf da su ranije u sfrj gledali inžinjere kao gospodine i gledali su ih visoko a sada inžinjeri primaju bijednu platu a ekonomisti i pravnici imaju u nekim slučajevima 2x ili 3x veću platu a rade poslove koji nisu nikako produktivni..

U SFRJ moja mama (medicinska sestra) imala platu veću od oca koji je mašinski inžinjer. Toliko o tome.
Mene je interesovalo sta radis, rekao bih da si na donatorskim jaslama i time pristrasan u diskusiji
ExNihilo

#96 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

Micaha wrote:
Ellinor wrote:

Mene je interesovalo sta radis, rekao bih da si na donatorskim jaslama i time pristrasan u diskusiji
Ne znam šta podrazumijevaš pod "donatorskim jaslama", ali vidim da u rezonu činiš klasičnu logičku grešku ad hominem - lične karakteristike osobe ne umanjuju valjanost argumenta koji ta osoba iznosi. Da apsurd bude veći moje lične karakteristike uopće ne poznaješ već ih pretpostavljaš u skladu s onim što bi tebi odgovaralo da je istina i time činiš još jednu logičku pogrešku.

Sad kad smo to apsolvirali, možemo da se fokusiramo na rečeno, pa da te pitam - šta je pogrešno u ideji da problem ovog društva nije pretjerano obrazovanje već uska privreda?
miki.ba

#97 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by miki.ba »

Ellinor wrote:šta je pogrešno u ideji da problem ovog društva nije pretjerano obrazovanje već uska privreda?
Problem je što se obrazujemo da bi nam napredovala privreda, a ne da bi bili obrazovani.
Uska privreda je rezultat uskog obrazovanja ako mene pitaš.
Nije jedini problem privrede obrazovanje al je jedan od problema naše privrede.
Lupam... evo da hocemo pokrenuti proizvodnju LCD televizora, realno nemamo u BiH kadrova da to pokrenemo, morali bi ih uvoziti.
Evo recimo da hocemo napraviti sistem za popravljanje dotrajalih vodovodnih sistema u Sarajevu, opet nemamo kvalitetnih ljudi u BiH. To je recimo aktuelna tema i ispostavlja se da niko nema ideje kako to poceti, vec su se poceli spominjati stranci.
Znaci privreda ide u jednom smjeru, a obrazovanje u drugom.
Stoji tvoje mišljenje da se trba obrazovati, al ne na ovaj nacin i nekvalitetno.
ExNihilo

#98 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

miki.ba wrote:
Ellinor wrote:šta je pogrešno u ideji da problem ovog društva nije pretjerano obrazovanje već uska privreda?
Problem je što se obrazujemo da bi nam napredovala privreda, a ne da bi bili obrazovani.
Uska privreda je rezultat uskog obrazovanja ako mene pitaš.
Nije jedini problem privrede obrazovanje al je jedan od problema naše privrede.
Lupam... evo da hocemo pokrenuti proizvodnju LCD televizora, realno nemamo u BiH kadrova da to pokrenemo, morali bi ih uvoziti.
Evo recimo da hocemo napraviti sistem za popravljanje dotrajalih vodovodnih sistema u Sarajevu, opet nemamo kvalitetnih ljudi u BiH. To je recimo aktuelna tema i ispostavlja se da niko nema ideje kako to poceti, vec su se poceli spominjati stranci.
Znaci privreda ide u jednom smjeru, a obrazovanje u drugom.
Stoji tvoje mišljenje da se trba obrazovati, al ne na ovaj nacin i nekvalitetno.
Ova naša privredna močvara nije dominantno rezultat obrazovnog sistema. Ne kažem da je obrazovni sistem dobar, izuzetno je loš, ali to je zasebna tema o kojoj možemo takođe diskutirati. Ova privreda je prije svega rezultat katastrofalne pravo-ekonomske klime. Ne znam da li si ikada pokušao pokrenuti bilo kakvu vlastitu djelatnost ili poznaješ nekoga ko je to učinio - sizifove muke su preblag opis. Naplatiti legitimna potraživanja je kod nas bingo. U takvoj atmosferi niko se ne usuđuje investirati, pokretati proizvodnju, ulagati krvavo stečen novac ili ga pozajmljivati za istu svrhu. Praktična znanja visokotehnoloških i stručnih poslova kakve ti spominješ ne stiču se ni na jednom fakultetu na svijetu. Za to su potrebna dugogodišnja praksa i iskustvo u privredi. Pokaži mi tog studenta koji će izaći s fakulteta i baciti se u proizvodnju LCD televizora. Ma nema šanse. Gdje kod nas u privredi da mladi, perspektivni, obrazovani ljudi steknu to iskustvo? Nigdje. Problem je u uskoj privredi.

Zašto ne dovesti strance da proizvode LCD? Zaposlit će gore pomenute perspektivne ljude koji će kod njih "ispeći zanat", pa za 10 godina možda i sami pokrenuti nešto stekavši praktična znanja rada u privredi. Problem je što stranci neće da dođu u ovu močvaru, neće da investiraju. Zašto neće? Pa opet se vraćamo na pravno-ekonomsku močvaru. Mi bismo ih primili objeručke, oni neće.

U svakom slučaju, najgora od svih opcija je reći "prestanite se obrazovati".
Domaci izdajnik

#99 Re: Hiperprodukcija kadrova

Nisrin wrote:
Lajavikrelac wrote:

Ne znam gdje si upisivao komunikologiju ali taj ODSJEK postoji u SA i TZ, ali je u isto vrijeme sreca da ga nisi uspio upisati s obzirom da pises "smijer" ...back to school ili radi te turbine i ostale automehanicarske poslove kad niko drugi nece!
Neki ljudi ne mogu da shvate da nije svako podjednako nadaren ...ja bih voljela da lijepo pjevam, da imam glas ko Alicia Keys i da se bavim muzikom, ali sta cu kad nemam glas! Voljela bih da znam matematiku i fiziku pa da zavrsim ETF -ali ne ide ni to...

Istina je da ima svega, ali ne treba generalizovati ljude ni u kojem smislu, a tako ni poslove!
Prvo ne generalizujem, drugo nisam završio jezik i književnost pa ne lekturišem svaku misao kao ti pa napadam ljude al nebitno...za posao ne treba biti nadaren nego motivisan i vrijedan, nadaren si za violinu za francuski ključ ti ne treba talenat.
Ja već radim posao koji znam i nije mi ispod časti da RADIM za pare, a mnogima jeste na žalost nezavisno od struke.
Vrlo je bitna razlika između primati platu i zaraditi platu!
U svakom slučaju, najgora od svih opcija je reći "prestanite se obrazovati".
Ne treba prestati se obrazovati čovjek se uči dok je živ, ali treba se obrazovati u pravom smjeru. Suficitaran kadar ne korisi nikom....samo smeta.
afrodita11

#100 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by afrodita11 »

Ellinor wrote:

Moje misljenje je da medicinski radnici i treba da imaju dosta vece plate bilo da su doktori , sestre ili bilo koji drugi i da budu jos placeni jer trenutno za ono sto rade nisu placeni dovoljno. Ipak spasavati neciji zivot i voditi brigu o tome je jedan od veoma odgovornih poslova i uvek ce trebati takvih radnika, a to ipak ne moze svako da radi i da se suocava svaki dan sa tom odgovornoscu.
Post Reply