Lajavikrelac wrote:1. Ako neko želi da upiše ekonomiju, jezik ili nešto treće - nemamo ni ja ni ti pravo odlučiti u njegovo ime treba li to učiniti. Ja biram svoj životni poziv i sutra ću snositi posljedice ako izaberem pogrešno. Naprotiv, treba otvarati nove fakultete, nove odsjeke i tako širiti mogućnosti izbora, a ne zatvarati postojeće i sužavati izbor. Samo širenjem će se stvoriti diverzifikacija i smanjivati suficit kadrova, jer će se ljudi pronalaziti u novim djelatnostima koje vole i žele raditi.
2. Bilo bi radnog mjesta za sve da ima privrede. Ovo je zemlja od 4 miliona stanovnika sa mnoštvom resursa, to je poput grada neke razvijene zemlje. Mogli bismo živjeti kao kraljevi da se fokusiramo na privredu i da nije politička močvara kakva jeste.
Što se tiče prvog to je tačno nemamo se pravo miješati, ali treba stvoriti mogućnosti za zapošljavanje istih i tu dolazimo do privrede. Napredak nauke i tehnologije je omogućio da posao npr usluge korisnika može raditi za računarom 20 ljudi po smjeni na 50 000 korisnika usluga, umjesto 100 na analognoj centrali na isti broj. Imaš tehnološki višak u startu, ako ga ne možeš zaposliti tu edukuj ga ili prefabrikuj za drugu djelatnost ako nećeš aj lezi kući biće ti bolje...e to je zapad.
Što se tiče privrede slažem se s tobom, ali evo primjera na jedan odjel firme sa 140 zaposlenih dolazi jedan pravnik i ekonomista da rade svoj stručni posao. Al svi hoće da landaraju i šefuju po kancelariji a niko da zasuče rukave al to je drugo..
Sestra mi završila ekonomiju i neće svašta da radi hoće drito u banku u neki sektor ispod časti šalter i to, ili osiguravajuća kuća da savjetuje i udara pečate....a jutros donijela diplomu

radno iskustvo: lakiranje noktiju i šminkanje
Velika je greška u našem obrazovanju što je visoko školstvo besplatno i što te pogrešno usmjeruju na istom. Završiš faks da ne bi radio

U jednu veliku softversku firmu kod mene malo ljudi sa ETFom se gura evo zašto: kad su radili na objektu državne uprave mrežni sistem došli su IT inžinjeri u pola 8 ujutro i umrežavali i dizali sistem do skoro 12 po ponoći

jebi ga plaćeno je al se i radi....a pomama i pare se daju za uvaljivanje u telekom a što? Dobiješ posao, okačiš titulu na vrata, pohađaš seminare, vozaš firmino auto laprdaš po hodnicima, mašeš titulom ko lord, i u 5 do 3 si uhvatio krivinu kući a plata mašala

e to je kod nas zlo...