Hiperprodukcija kadrova

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
ExNihilo

#51 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

miki.ba wrote:
Ellinor wrote:Mi smo narod naopak u svemu. Naše rješenje za nezaposlenost: prestanite upisivati fakultete, radite fizičke poslove.

Shvatate li vi da smo mi na začelju (ako ne i zadnji) po broju visokoobrazovanih ljudi u Evropi? Pa kako se onda može pričati o "višku visokobrazovanog kadra". Nije problem previše visokobrazovanih već jadna privreda koja svakoga dana biva sve jadnija, pa kao takva ne može da apsorbuje ni ovo malo visokobrazovanih što imamo.

Samo privredno stanje je krivo za nezaposlenost. A ko je kriv za privredno stanje? Pogađajte.
Može li neki link na kojem si ovaj podatak pronašao?
Kad je rađena anliza, 96?
Naravno da može.

Podaci Agencije za statistiku za 2011. godinu u oblasti obrazovanja:

http://www.bhas.ba/saopstenja/2012/BH.pdf

Podaci za zemlje EU u oblasti obrazovanja:

http://eacea.ec.europa.eu/education/eur ... /105en.pdf

Suma sumarum: U BiH ispod 5% visokobrazovanih. Prosjek EU preko 20%, odnosno 30% za omladinsku populaciju.

http://www.tip.ba/2010/03/11/u-bih-pet- ... nih-ljudi/

http://www.capital.ba/rs-na-dnu-u-regio ... razovanih/

p.s. Poređenja radi, Hrvati imaju preko 18%. Srbija preko 6%, Makedonija preko 7%.
miki.ba

#52 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by miki.ba »

Ellinor wrote: Naravno da može.

Suma sumarum: U BiH ispod 5% visokobrazovanih. Prosjek EU preko 20%, odnosno 30% za omladinsku populaciju.

p.s. Poređenja radi, Hrvati imaju preko 18%. Srbija preko 6%, Makedonija preko 7%.
Srednje obrazovanje
Na početku školske 2011/2012. godine u BiH u 312 srednjih škola
upisano je 163.284 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku
godinu više za 11.604 učenika, ili 7,6 %. Najviše učenika je upisano
u tehničke škole 51,3 %, a potom u gimnazije 25,2 %, stručne škole
21,1 %, vjerske 1,3 % i umjetničke 0,9 %, te u srednje škole za djecu
sa posebnim potrebama 0,2 %.
Na početku školske 2011/2012. godine u nastavni proces bilo je
uključeno 12.773 nastavnika, a od toga 7.360 žena ili 57,6 %.
Visoko obrazovanje
U školskoj 2011/2012. godini u zimski semester (stari program i
Bolonjski program: 1. ciklus i integrisani 1. i 2. ciklus) upisano je
107.083
studenta, a od toga 59.411 žena ili 55,5 %. U 2011. godini
diplomiralo je 17.955 studenta, što je za 1,2 % manje u odnosu na
školsku 2010. godinu. Od ukupnog broja diplomiranih studenata
60,7 % su studentice.
JThomas

#53 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by JThomas »

pa dragi ljudi, nije problem što previše ima fakulteta i studenata, nego što nema privrede. tačno je da smo usprkos svim varoškim univerzitetima na evropskom dnu što se tiče postotka visokoobrazovanih ljudi.
ExNihilo

#54 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

miki.ba wrote:
Ellinor wrote: Naravno da može.

Srednje obrazovanje
Na početku školske 2011/2012. godine u BiH u 312 srednjih škola
upisano je 163.284 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku
godinu više za 11.604 učenika, ili 7,6 %. Najviše učenika je upisano
u tehničke škole 51,3 %, a potom u gimnazije 25,2 %, stručne škole
21,1 %, vjerske 1,3 % i umjetničke 0,9 %, te u srednje škole za djecu
sa posebnim potrebama 0,2 %.
Na početku školske 2011/2012. godine u nastavni proces bilo je
uključeno 12.773 nastavnika, a od toga 7.360 žena ili 57,6 %.
Visoko obrazovanje
U školskoj 2011/2012. godini u zimski semester (stari program i
Bolonjski program: 1. ciklus i integrisani 1. i 2. ciklus) upisano je
107.083
studenta, a od toga 59.411 žena ili 55,5 %. U 2011. godini
diplomiralo je 17.955 studenta, što je za 1,2 % manje u odnosu na
školsku 2010. godinu. Od ukupnog broja diplomiranih studenata
60,7 % su studentice.

18 000 diplomira godišnje, pri čemu je brojka u opadanju. To je katastrofalno malo u odnosu na evropski prosjek. Broj upisanih od 107 hiljada je na nivou Albanije, gdje godišnje upiše 99 hiljada. Pa ti sad vidi.
miki.ba

#55 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by miki.ba »

Ellinor wrote:
18 000 diplomira godišnje, pri čemu je brojka u opadanju. To je katastrofalno malo u odnosu na evropski prosjek. Broj upisanih od 107 hiljada je na nivou Albanije, gdje godišnje upiše 99 hiljada. Pa ti sad vidi.
Nema logike to tako gledati, možeš samo gledati u odnosu na ucenike koji su upisani u srednju.
Znaci od 167.000, kasnije se na faks upisalo 107.000 što je izuzetno veliki procenat.
Ja samo tvrdim ako se nastavi ovaj trend studiranja po kvazi fakultetima da ce se povecati broj visokoobrazovanih/neobrazovanih.
Micaha

#56 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Micaha »

Gdje su BiH i Albanija po BNP-u?
ExNihilo

#57 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

miki.ba wrote:
Ellinor wrote:
Nema logike to tako gledati, možeš samo gledati u odnosu na ucenike koji su upisani u srednju.
Znaci od 167.000, kasnije se na faks upisalo 107.000 što je izuzetno veliki procenat.
Ja samo tvrdim ako se nastavi ovaj trend studiranja po kvazi fakultetima da ce se povecati broj visokoobrazovanih/neobrazovanih.

Nije bitno koliko upisuje, već koliko završi. Ne postaješ visokobrazovan samim činom upisa na fakultet.

@Micaha

Ispred Albanije smo po GDP. Ali, Albanija ima manju stopu nezaposlenosti.
Micaha

#58 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Micaha »

Mogu li se dobiti malo diferenciraniji podaci, da vidimo koliko ih zavrsi masinstvo a koliko FPN?
miki.ba

#59 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by miki.ba »

Ellinor wrote:

Nije bitno koliko upisuje, već koliko završi. Ne postaješ visokobrazovan samim činom upisa na fakultet.
Naravno al isto tako možeš upisati sad faks, a završiti 2022. god.
Mislim da su ove statistike korištene nebil se kakva donacija izvukla iz eu fondova. :D
Muhamed Đakmić

#60 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Muhamed Đakmić »

JThomas wrote:pa dragi ljudi, nije problem što previše ima fakulteta i studenata, nego što nema privrede. tačno je da smo usprkos svim varoškim univerzitetima na evropskom dnu što se tiče postotka visokoobrazovanih ljudi.
Ovo je poenta cijele priče.
hrle1976

#61 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by hrle1976 »

leet wrote:Poznato nam je da svake godine miliJon studenata završava fakultet te za njih nema posla jer je sve popunjeno ! Kako riješiti ovaj gorući problem ?

Mnogo ovih studenata ne može da voda djevojke jer nemaju posla..

Zar u BiH svake godine milijon studenata napise diplomski rad?
DreamOblivion

#62 Re: Одг: Hiperprodukcija kadrova

Post by DreamOblivion »

Ne mogu biti svi profesori mora neko i raditi... manjak fabrika i radne klase;smanjiti prijem brucosa na minimalno za pravni i ekonomski fakultet a filozofski fakultet ukinuti
samo tehnicki fakulteti su spas

Послато са GT-S5830 користећи Тапаток 2
Kemal Malovčić

#63 Re: Одг: Hiperprodukcija kadrova

Post by Kemal Malovčić »

DreamOblivion wrote:Ne mogu biti svi profesori mora neko i raditi... manjak fabrika i radne klase;smanjiti prijem brucosa na minimalno za pravni i ekonomski fakultet a filozofski fakultet ukinuti

a šta ćemo sa fin-om?
ExNihilo

#64 Re: Одг: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

DreamOblivion wrote:Ne mogu biti svi profesori mora neko i raditi... manjak fabrika i radne klase;smanjiti prijem brucosa na minimalno za pravni i ekonomski fakultet a filozofski fakultet ukinuti

Najbolje da zatvorimo sve fakultete, osim ona 2-3 što garantuju posao.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#65 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Domaci izdajnik »

Ellinor wrote:Najbolje da zatvorimo sve fakultete, osim ona 2-3 što garantuju posao.
Tačno. Hronični manjak mašinaca, ET štručnjaka, tehnologa a pravnika i posebno ekonomista ispod svakog kamena. Na mašinskom studente svijećom traže a na ekonomiji i filozofskom (socijalni rad i nastavnici) po 500 na upisu :shock:
Koliki je procenat visokoobrazovanih u jednoj Njemačkoj, industrijskoj sili Evrope? 90%? Sigurno...u fabrikama samo rade inžinjeri a na njivi agronomi :-) Pa čovječe kod nas završi faks i ponaša se ko feldmaršal, ja sam učio da ne bi radio, hoću posao da samo laprdam (al da me niko ništa ne pita) s dobrom platom i u 3 da sam kod kuće. Gledam vas takve svaki dan i imam jedno u kući :x
JThomas

#66 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by JThomas »

mnogo veći nego kod nas. samo, oni imaju privredu.
Domaci izdajnik

#67 Re: Hiperprodukcija kadrova

Mnogo veći po broju da, ali su i daleko veća država pa je i logično. A bogatstvo zemlje se mjeri po radničkoj klasi i srednjem staležu nisu svi na zapadu doktori, magistri i stručnjaci a svi žive i rade....
ExNihilo

#68 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

Lajavikrelac wrote:
Ellinor wrote:Najbolje da zatvorimo sve fakultete, osim ona 2-3 što garantuju posao.
Tačno. Hronični manjak mašinaca, ET štručnjaka, tehnologa a pravnika i posebno ekonomista ispod svakog kamena. Na mašinskom studente svijećom traže a na ekonomiji i filozofskom (socijalni rad i nastavnici) po 500 na upisu :shock:
Koliki je procenat visokoobrazovanih u jednoj Njemačkoj, industrijskoj sili Evrope? 90%? Sigurno...u fabrikama samo rade inžinjeri a na njivi agronomi :-) Pa čovječe kod nas završi faks i ponaša se ko feldmaršal, ja sam učio da ne bi radio, hoću posao da samo laprdam (al da me niko ništa ne pita) s dobrom platom i u 3 da sam kod kuće. Gledam vas takve svaki dan i imam jedno u kući :x
Mozak me boli kako si glup post napisao. Prvo, ovo što sam gore napisao bila je ironija. Samo primitivna osoba inteligencije na nivu pećinskog čovjeka može smatrati da je rješenje bilo čega zatvarati fakultete.

Malo prelistaj ovaj forum, pa ćeš vidjeti temu na kojoj se čovjek, koji je završio ETF, žali kako ne može naći posao. Ni mašinstvo ni ETF više ne spadaju fakultete koji garantuju posao odmah po završetku istih. Kada bi se, ne daj bože, tvoja logika slijedila za godinu-dvije ni fakulteti koji daju posao to više ne bi činili - brzo bi postali suficitarni. Država koja ima tržište rada samo za određenu brašnu nije funkcionalna država. Ne mogu svi biti matematičari i programeri. Obrazovani ljudi su snaga jedne države i ne može ih biti previše nikada.

Tvoja naopaka logika toliko je uska da ne uzima u obzir da omladina, često, upisuje fakultete da bi se bavili onim što vole, onim u čemu su dobri, talentovani, što predstavlja njihov životni poziv. Ti bi takvima zaključao fakultete. Tvoja uska logika ne vidi ni one koji ne mogu doći u Sarajevo i upisati "perspektivan" fakultet, pa upisuju šta mogu, gdje mogu. Ti bi takvima uskratio pravo na obrazovanje.

Još nešto - za tvoju informaciju kvota upisa pravnika i ekonimista uvijek je veća u odnosu na ostale fakultete jer su potrebni, praktično, svakoj kompaniji bez obzira na djelatnost. Zato je ignorantno uspoređivati te brojke sa drugim fakultetima. Sasvim druga stvar je to što u ovoj močvari zvanoj BiH privreda ne može da apsorbuje nikoga - ni obrazovanog ni neobrazovanog, ni pravnika ni ekonomistu ni inžinjera. Kao što sam već pisao na temi : rješenje nije u prestanku obrazovanja, već širenju privrede.
Nisrin

#69 Re: Одг: Hiperprodukcija kadrova

Post by Nisrin »

Ellinor wrote:

Ellinor, logika ti nije jaca strana! Kao da ne bih voljela da sam dobra u matematici, fizici pa da upisem i ja jedan od PERPSKETIVNIH FAKULTETA poput masinstva ili ETF-a!
Jay Gatsby

#70 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by Jay Gatsby »

Pred rat je na prvoj godini na Mašinskom fakultetu u Sarajevu bilo oko 1400 ljudi (novoupisani i ponavljači). Ukupno je fakultet imao oko 2100 studenata. Prvi rok iz Statike - izađe oko 600 ljudi, a ne položi ni stotinu. Brojke su danas sasvim drugačije. I cjelokupna situacija.
ExNihilo

#71 Re: Одг: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

Nisrin wrote:
Ellinor wrote:

Ellinor, logika ti nije jaca strana! Kao da ne bih voljela da sam dobra u matematici, fizici pa da upisem i ja jedan od PERPSKETIVNIH FAKULTETA poput masinstva ili ETF-a!
Tebi čitanje, izgleda, nije jača strana. Pogledaj post iznad svog.
Domaci izdajnik

#72 Re: Hiperprodukcija kadrova

E znao sam :D
Haman ženska glavo nisam rekao da ne treba da se upisuje i obrazuje, nego da se treba planski upisivati ko u svakoj normalnoj zemlji. Napravi se plan i program koliko čega treba u narednih, lupam, 10 godina i tako se organizuje i upis na univerzitete. Jbt pa de mi objasni gdje će da se zaposle toliki profesori italijanskog jezika i socijalni radnici??? A svake godine ih se upisuje po bruka cifri?? Bitno je da se uzme lova za upis pa ko vas ferma...
Lajavikrelac wrote:Tvoja uska logika ne vidi ni one koji ne mogu doći u Sarajevo i upisati "perspektivan" fakultet, pa upisuju šta mogu, gdje mogu. Ti bi takvima uskratio pravo na obrazovanje.
Ne živim u SA, al de mi objasni: dođeš u SA studiraš ekonomiju, završiš, odvajaš od usta, odričeš se mnogo čega i na biro...nema posla. Radiš ko konobar ili šofer 5-6-10 godina i šta si uradio na kraju? Nemaš iskustva u struci, neće te niko bez iskustva a ispao si iz kolotečine....e sad će ona: diploma ostaje! Tačno tako, diploma ostaje al znanje izvjetri! Ja sam svaki dan satima za kompom, takav mi posao znam ga napamet kako diše, ali se prije neki dan nisam ni za živu glavu mogao sjetiti poravnanja texa u Wordu - nisam ga ko zna otkad radio ko osnovac se morao podjećati banalnosti, jebi ga zaboravio :cry:
Hoću da kažem: zar nije daleko veći grijeh nekoga obrazovati odvajati od usta i živaca da bi na kraju završio ko socijalni slučaj na birou ili završio radeći ono od čega je bježao???
ExNihilo

#73 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

Lajavikrelac wrote:E znao sam :D
Haman ženska glavo nisam rekao da ne treba da se upisuje i obrazuje, nego da se treba planski upisivati ko u svakoj normalnoj zemlji. Napravi se plan i program koliko čega treba u narednih, lupam, 10 godina i tako se organizuje i upis na univerzitete. Jbt pa de mi objasni gdje će da se zaposle toliki profesori italijanskog jezika i socijalni radnici??? A svake godine ih se upisuje po bruka cifri?? Bitno je da se uzme lova za upis pa ko vas ferma...
Lajavikrelac wrote:Tvoja uska logika ne vidi ni one koji ne mogu doći u Sarajevo i upisati "perspektivan" fakultet, pa upisuju šta mogu, gdje mogu. Ti bi takvima uskratio pravo na obrazovanje.
Ne živim u SA, al de mi objasni: dođeš u SA studiraš ekonomiju, završiš, odvajaš od usta, odričeš se mnogo čega i na biro...nema posla. Radiš ko konobar ili šofer 5-6-10 godina i šta si uradio na kraju? Nemaš iskustva u struci, neće te niko bez iskustva a ispao si iz kolotečine....e sad će ona: diploma ostaje! Tačno tako, diploma ostaje al znanje izvjetri! Ja sam svaki dan satima za kompom, takav mi posao znam ga napamet kako diše, ali se prije neki dan nisam ni za živu glavu mogao sjetiti poravnanja texa u Wordu - nisam ga ko zna otkad radio ko osnovac se morao podjećati banalnosti, jebi ga zaboravio :cry:
Hoću da kažem: zar nije daleko veći grijeh nekoga obrazovati odvajati od usta i živaca da bi na kraju završio ko socijalni slučaj na birou ili završio radeći ono od čega je bježao???

Nisam žensko.

Poenta je u tome da:

1. Ako neko želi da upiše ekonomiju, jezik ili nešto treće - nemamo ni ja ni ti pravo odlučiti u njegovo ime treba li to učiniti. Ja biram svoj životni poziv i sutra ću snositi posljedice ako izaberem pogrešno. Naprotiv, treba otvarati nove fakultete, nove odsjeke i tako širiti mogućnosti izbora, a ne zatvarati postojeće i sužavati izbor. Samo širenjem će se stvoriti diverzifikacija i smanjivati suficit kadrova, jer će se ljudi pronalaziti u novim djelatnostima koje vole i žele raditi.
2. Bilo bi radnog mjesta za sve da ima privrede. Ovo je zemlja od 4 miliona stanovnika sa mnoštvom resursa, to je poput grada neke razvijene zemlje. Mogli bismo živjeti kao kraljevi da se fokusiramo na privredu i da nije politička močvara kakva jeste.
Domaci izdajnik

#74 Re: Hiperprodukcija kadrova

Lajavikrelac wrote:1. Ako neko želi da upiše ekonomiju, jezik ili nešto treće - nemamo ni ja ni ti pravo odlučiti u njegovo ime treba li to učiniti. Ja biram svoj životni poziv i sutra ću snositi posljedice ako izaberem pogrešno. Naprotiv, treba otvarati nove fakultete, nove odsjeke i tako širiti mogućnosti izbora, a ne zatvarati postojeće i sužavati izbor. Samo širenjem će se stvoriti diverzifikacija i smanjivati suficit kadrova, jer će se ljudi pronalaziti u novim djelatnostima koje vole i žele raditi.
2. Bilo bi radnog mjesta za sve da ima privrede. Ovo je zemlja od 4 miliona stanovnika sa mnoštvom resursa, to je poput grada neke razvijene zemlje. Mogli bismo živjeti kao kraljevi da se fokusiramo na privredu i da nije politička močvara kakva jeste.
Što se tiče prvog to je tačno nemamo se pravo miješati, ali treba stvoriti mogućnosti za zapošljavanje istih i tu dolazimo do privrede. Napredak nauke i tehnologije je omogućio da posao npr usluge korisnika može raditi za računarom 20 ljudi po smjeni na 50 000 korisnika usluga, umjesto 100 na analognoj centrali na isti broj. Imaš tehnološki višak u startu, ako ga ne možeš zaposliti tu edukuj ga ili prefabrikuj za drugu djelatnost ako nećeš aj lezi kući biće ti bolje...e to je zapad.
Što se tiče privrede slažem se s tobom, ali evo primjera na jedan odjel firme sa 140 zaposlenih dolazi jedan pravnik i ekonomista da rade svoj stručni posao. Al svi hoće da landaraju i šefuju po kancelariji a niko da zasuče rukave al to je drugo..
Sestra mi završila ekonomiju i neće svašta da radi hoće drito u banku u neki sektor ispod časti šalter i to, ili osiguravajuća kuća da savjetuje i udara pečate....a jutros donijela diplomu :-) radno iskustvo: lakiranje noktiju i šminkanje :lol:
Velika je greška u našem obrazovanju što je visoko školstvo besplatno i što te pogrešno usmjeruju na istom. Završiš faks da ne bi radio :? :-) U jednu veliku softversku firmu kod mene malo ljudi sa ETFom se gura evo zašto: kad su radili na objektu državne uprave mrežni sistem došli su IT inžinjeri u pola 8 ujutro i umrežavali i dizali sistem do skoro 12 po ponoći :| jebi ga plaćeno je al se i radi....a pomama i pare se daju za uvaljivanje u telekom a što? Dobiješ posao, okačiš titulu na vrata, pohađaš seminare, vozaš firmino auto laprdaš po hodnicima, mašeš titulom ko lord, i u 5 do 3 si uhvatio krivinu kući a plata mašala :-) e to je kod nas zlo...
ExNihilo

#75 Re: Hiperprodukcija kadrova

Post by ExNihilo »

Lajavikrelac wrote:
Lajavikrelac wrote:1. Ako neko želi da upiše ekonomiju, jezik ili nešto treće - nemamo ni ja ni ti pravo odlučiti u njegovo ime treba li to učiniti. Ja biram svoj životni poziv i sutra ću snositi posljedice ako izaberem pogrešno. Naprotiv, treba otvarati nove fakultete, nove odsjeke i tako širiti mogućnosti izbora, a ne zatvarati postojeće i sužavati izbor. Samo širenjem će se stvoriti diverzifikacija i smanjivati suficit kadrova, jer će se ljudi pronalaziti u novim djelatnostima koje vole i žele raditi.
Što se tiče prvog to je tačno nemamo se pravo miješati, ali treba stvoriti mogućnosti za zapošljavanje istih i tu dolazimo do privrede. Napredak nauke i tehnologije je omogućio da posao npr usluge korisnika može raditi za računarom 20 ljudi po smjeni na 50 000 korisnika usluga, umjesto 100 na analognoj centrali na isti broj. Imaš tehnološki višak u startu, ako ga ne možeš zaposliti tu edukuj ga ili prefabrikuj za drugu djelatnost ako nećeš aj lezi kući biće ti bolje...e to je zapad.
Što se tiče privrede slažem se s tobom, ali evo primjera na jedan odjel firme sa 140 zaposlenih dolazi jedan pravnik i ekonomista da rade svoj stručni posao. Al svi hoće da landaraju i šefuju po kancelariji a niko da zasuče rukave al to je drugo..
Velika je greška u našem obrazovanju što je visoko školstvo besplatno i što te pogrešno usmjeruju na istom. Završiš faks da ne bi radio :? :-) U jednu veliku softversku firmu kod mene malo ljudi sa ETFom se gura evo zašto: kad su radili na objektu državne uprave mrežni sistem došli su IT inžinjeri u pola 8 ujutro i umrežavali i dizali sistem do skoro 12 po ponoći :| jebi ga plaćeno je al se i radi....a pomama i pare se daju za uvaljivanje u telekom a što? Dobiješ posao, okačiš titulu na vrata, pohađaš seminare, vozaš firmino auto laprdaš po hodnicima, mašeš titulom ko lord, i u 5 do 3 si uhvatio krivinu kući a plata mašala :-) e to je kod nas zlo...

Ti imaš predrasudu da pravnici i ekonomisti mlataraju spolnim organom i ništa ne rade. Mi moramo proći tranziciju ka ekonomiji znanja. Mora se cijeniti znanje, a ne samo vještina/zanat. Kod nas si dobar ako znaš mrežu instalirati ili programirati, to se cijeni, međutim pravni savjet ili općenito know-how se podrazumijeva. To je primjer nezrelog društva.

I visoko obrazovanje nije besplatno. Kamo sreće da jeste.
Post Reply