nane_hercegovac wrote:Slazem se da trebam postovati pravila domacina, samo zavisi o cemu se radi.
Recimo, bio sam na predizbornom skupu HDZ-a i svi su pjevali Lijepu nasu, tada sam se ustao, ali nisam pjevao. Također, bio sam na obilježavanju 15. godišnjice HKDD (ono društvo to vodi don Anto Jelić) i kad je bila minuta šutnje i stajanja za žrtve na Baljburgu i Bugojanskoj grupi "Fenix" pridružio am se prisutnim u sajanju, bez obzira što imam negativan stav o tim događajima.
A na ovoj skupštini nakon himne bila je samo Fatiha i samo za šehide, nigdje minute šutnje, niti poginulih boraca. Mogu samo zamisliti kako bi se osjećao neki moj kolega, koji je ateista, ili pripadnik druge konfesije.
A nisam mogao zakasniti na taj događaj, jer je dio bontona ne kasniti na skupove. Neutralnost se gleda u objavljenom materijalu.
Kako bi se osjecao?
Otprilike ovako... kao ovaj Osman Tica
[size=150]OTVORENO PISMO GOSPODINU ALIJI IZETBEGOVICU[/size] wrote:Gospodine Izetbegovicu kanim se dugo da Vam pisem i sve sam to odgadjao pravdajuci se borbom protiv agresora na Bosnu i Hercegovinu koja je preca i vaznija od toga sta vam zamjeram. Sada je u Bosni mir, Amerika je punom nogom krocila na tlo Bosne. To mi daje i snage i prava da vam pisem. Pisem Vam jer zelim da mi budete predsjednik i, po svemu sudeci, nije do mene vec do Vas da to ne zelite.
Ne pisem Milosevicu jer ne zelim njega za predsjednika. On je fasista, odgovoran za patnje i genocid nad mojim narodom i mojom drzavom. Njemu neka pisu prevareni Srbi i bosanski pravoslavci.
Ne zelim pisati ni Tudjmanu. Njemu neka pisu Hrvati, izdani bosanski katolici, prognani Srbi.
Moj sin je poginuo braneci Bosnu kao borac Armije BiH. Ni on ni ja nismo bili clanovi nikakvih politickih partija. Kad je Bosna napadnuta, uzeli smo oruzje da je branimo. On poginuo a ja sam kao teski ranjenik prebacen na lijecenje u inostranstvo. Nadam se da imam pravo da Vas pitam:
1. Zasto uz ime mog sina i uz ime toliko hrabrih boraca Bosne vezujete vjerski imenitelj sehid? Moj sin nije sehid, niti dozvoljavam bilo kome da njegovu smrt tako zove. U mom jeziku ima hiljadu rijeci kojim se njegova pogibija za Bosnu moze nazvati, ali nikako vjerskom i stranom.
2. Zasto borce Armije BiH pozdravljate sa "Selam alejkum" (Smotra boraca Treceg korpusa u Zenici )? Tako se ne moze pozdravljati Armija BiH, cak ni Bosnjacka armija jer se Bosnjaci ne stide svog jezika. Ne stide se ni vjere oni koji su vjernici, ali vjera je jedno, partija drugo, armija drzave BiH, trece.
3. Zasto ucite fatihu nad umrlim i poginulim? Kao vjerniku privatno Vam ne zamjeram, ali Vi ste drzavnik, i to multinacionalne Bosne. Nad mojim sinom odsutite. Bolje nista ne reci nego govoriti na jeziku koji ni on ni ja ne bismo razumjeli.
4. Zasto ste na dvije nespojive funkcije, funkciji predsjednika drzave BiH i vjersko-nacionalne stranke SDA. Vi ne mozete biti predsjednik multinacionalne drzave i jednonacionalne partije. Nacionalne partije mogu vladati nacionalnim drzavama, a nikako visenacionalnim.
5. Zasto ne objelodanite narodu Bosne i Hercegovine da su nacionalne partije politicki mrtve poslije pocinjena zlocina nad drzavom i narodom u kojoj su, htjeli mi to priznati ili ne, cijelo vrijeme bile politicki savezici. Stepen odgovornosti i zlocina je drugo pitanje. U onoj mjeri u kojoj nacionalne partije jos uvjek postoje u toj mjeri Bosna ne postoji. Morate reci narodu sta je pobjedilo poslije Deytona: Bosna ili nacionalne partije. Ako je suditi po kadrovskim promjenama koja se desavaju na terenu, u kojem SDA ne zaostaje, bojim se da je po srijedi ono drugo.
Citam da prognozirate ponovnu pobjedu nacionalnih partija i to da ce SDA pokupiti najveci broj bosnjackih glasova. Znaci li to da Bosne vise nema i da je stvar nacionalnih politickih partija koko ce urediti "svoje" teritorije? Ili nas ceka jos jedan rat strasniji od ovoga?
6. Zasto napadate one kojima je Deda Mraz izuzetno svijetla tacka u zivotu? Toliko radosti, toliko nade i iluzija malo sta djeci moze da donese kao on. Mi u Bosni to slavimo vijekovima i on je jednostavno nadnacionalna kategorija, kao i Nova godina. Bajrami, bozici i ko zna koji drugi vjerski praznici u Bosni nisu zajednicki ali Nova godina i Djeda Mraz jesu.
7. Zasto ne oduzmete pravo vjerskom listu "Ljiljan" da se naziva nacionalnim listom Bosnjaka? Sedam teologa, koliko ih uredjuje list, ne moze uredjivati nacionalni vec vjerski list. Bosnjaci trebaju nacionalni list, ali vjera i nacija nisu isto.
8. Zasto ne smanjite kampanju protiv nezavisnih informativnih glasila (ubistvo novinara u Zepcu, premlacivanje u Tuzli, podmetanje bombe u nezavisnom radiju u Sarajevu, premlacivanje Senada Avdica), cak i Vi licno napadate redakciju TV BiH.
Gospodine Izetbegovicu, ja uvazavam vase vjerske nazore prema zivotu i smatram ih privatnim. Od Vas ocekujem da budete predsjednik koji uvazava moj ateisticki odnos prema zivotu. Vjera nam nije zajednicka, ali Bosna jeste, moramo se izdici iznad vjerskog, partijskog, nacionalnog do nivoa drzavnog da bi opstali, a Vi ostali moj predsjednik. U suproptnom to ne mozete biti.
Osman Tica
Kopenhagen, Tel 33252712/206