Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
black wrote: ↑14/11/2024 10:59
ovo sto ateista pise nema veze sa higijenom, vise blagi OKP tj mali kompulzivni strah od zaraze
Nije to rijetkost ni novina.
Causesku je, navodno, svaki cas perkao ruke etanolom.
Plasio se da ce ga pokusati zaraziti nekom bolescinom i tako mu dohakati, pa se pokusavao zastititi hemijom.
I onda umre od akutnog dejstva teskih metala na organizam... ironija sudbe klete
Lakse mi tako, ako operem ruke onda ne mogu daljinski dirati, ili jednom rukom jedno a drugo drugom, komplikacija, lakse kasikom.
Ima smisla...
A šta grabiš kašikom? Smoki? Čips? Kokice? I kojom kašikom? Za čaj ili supu???
Jedeš li slane štapiće? Ako da, kako? Omekšaš li ih vodom, pa ih motaš viljuškom kao špagete???
Čitajući Ateistove postove, zamišljam tamo nekog Monka i baš me zanima kako bi mijenjao pelene djeci, ili ne daj Bože, nekoj starijoj osobi. Posebno palijativna njega nije za one sa slabijim želucem.
Što se higijene tiče, za wc Frosch svakodnevno, Domestos jednom sedmično. Za kuhinje, Diplo svakodnevno, Domestos jednom sedmično.
Bakterijska rezistencija je veliki problem u svijetu, tako da ne pretjerujem po tom pitanju.
ovo sto ateista pise nema veze sa higijenom, vise blagi OKP tj mali kompulzivni strah od zaraze
Plasio se da ce ga pokusati zaraziti nekom bolescinom i tako mu dohakati, pa se pokusavao zastititi hemijom.
I onda umre od akutnog dejstva teskih metala na organizam... ironija sudbe klete
naravno nikakva novina cak sta vise svi mi imamo urodjeni okp a koji se ogleda u npr provjeravanju da li su vrata zakljucana kad se podje vani, ugasen plin, pegla, sporet itd. ali se tokom zivota kod vecine ne razvije u problem
kad pomenu Causeskua i ironiju sudbine, naumpade mi legendarni fotograf Robert Capa, njegova poznata izreka je, ako ti fotografije nisu dovoljno dobre, nisi prisao dovoljno blizu i na kraju pogine od nagazne mine zeleci da iz blizine snimi borbu
FYI na mobitelu ti je nekih deset puta vise mikroorganizama po jedinici povrsine nego na toaletnoj dasci, na kompjuterskoj tastaturi dvjesto puta vise, na uredskom stolu cetristo puta vise, na papirnim novcanicama cetiri hiljade puta vise...
Ma znam ja za ta istrazivanja, ali treba to uzeti sa rezervom. Mozda ima vise mikroorganizama, ali ne znaci da su isti kao oni u WC solji i da su isto opasni. Kako god, ja ni nakon diranja telefona ne diram hranu rukama.
Ilustracije radi: na prosjecnoj toaletnoj dasci je, navodno, oko 50, na primjer, bakterija na nesto vise od sest kvadratnih centimetara - to bi znacilo da na mobitelu (na povrsini istih dimenzija) boravi oko 500 bakterija, na tastaturi (na povrsini istih dimenzija) 10 000 bakterija, na uredskom stolu (na povrsini istih dimenzija) 20 000 bakterija, na novcanicama (na povrsini istih dimenzija) 200 000 bakterija...
Razumno je ocekivati da ce svi mikroorganizmi prisutni u ljudskom organizmu u manjoj ili vecoj mjeri biti prisutni i na ljudskim prstima i dlanovima, a upravo odatle i dospijevaju prije na sve gore spomenute povrsine nego na toaletnu dasku - najkontamiraniji predmeti su upravo oni koje ljudi dodiruju prstima i dlanovima i toliko su i kontamiraniji koliko ih cesce dodiruju.
Uzrocnik zaraze jeste prva karika Vogralikovog lanca, a na njega primjenjivi bitni parametri jesu virulencija (sposobnost izazivanja bolesti, ono sto tebe brine), ali i broj mikroorganizama, pa bi stoga, u svjetlu gore navedenih statistickih podataka (ukoliko vjerujemo u njihovu barem pribliznu tacnost u smislu omjera) bilo smislenije izbjegavati dodirivanje povrsina na kojima boravi vise mikroorganizama, iako ne znamo pouzdano o kojim se mikroorganizmima radi
Mislim da je puno bitnije koje su bakterije nego kolicina. Svakako da kolicina povecava mogucnost zaraze, ali nije svejedno koja zaraza.
Ovo je moje nestrucno misljenje, ako ima neko bolje upucen neka me ispravi.
U stvari uopste nemam neki strah od zaraze, imam OK imuni sistem, u vrijeme corone se nisam nista posebno cuvao i pazio, dva puta je prebolovao. Ovo je vise stvar gadjenja, prema nekim stvarima imam gadjenje bez obzira na to da li cu se zaraziti ili ne, pa tako ovo poredjenje mobitela i WC solje na primjer - kakva god da je stvarna situacija, puno vise mi se gadi WC solja nego mobitel.
Isto tako ne volim dirati rukama hranu ni jesti iza nekog, bez obzira na to hocu li se zaraziti, jednostavno sam gadljiv.
Ateista wrote: ↑14/11/2024 10:08
Lakse mi tako, ako operem ruke onda ne mogu daljinski dirati, ili jednom rukom jedno a drugo drugom, komplikacija, lakse kasikom.
Ima smisla...
A šta grabiš kašikom? Smoki? Čips? Kokice? I kojom kašikom? Za čaj ili supu???
Jedeš li slane štapiće? Ako da, kako? Omekšaš li ih vodom, pa ih motaš viljuškom kao špagete???
I zamisli, posjetis Teju, a on te ponudi nabrojanim grickalicama - haj' ti znaj' jesu li bile u dodiru s tom famoznom kasikom ili nisu
Ma neka, hvala
I tu su mi standardi na visokom nivou - uvijek jasno razdvajam kasiku kojom nesto vadim i onu kojom jedem. Cak i ako cu sam nesto jesti, opet cu sipati drugom kasikom ili vaditi drugom viljuskom, ne onom kojom jedem, ako ce jos neko jesti onda pogotovo pazim. Isto tako vodim racuna o halal certifikatu, ako mi recimo dolaze gosti koji ne jedu svinjetinu, i dobro vodim racuna o tome da se ne mijesa sa drugim mesom, ne koristi isto sudje bez pranja i slicno.
Dakle grickalice prvo naspem u neku posudu pa onda jedem kasikom, ne iz kesice.
Satori wrote: ↑14/11/2024 11:20
Čitajući Ateistove postove, zamišljam tamo nekog Monka i baš me zanima kako bi mijenjao pelene djeci, ili ne daj Bože, nekoj starijoj osobi. Posebno palijativna njega nije za one sa slabijim želucem.
Što se higijene tiče, za wc Frosch svakodnevno, Domestos jednom sedmično. Za kuhinje, Diplo svakodnevno, Domestos jednom sedmično.
Bakterijska rezistencija je veliki problem u svijetu, tako da ne pretjerujem po tom pitanju.
Djetetu sam mienjao pelene bez problema, dok je bio u toj fazi, sta ces, sta se mora - mora se, operem ruke poslije.
Cak ni nemam slab zeludac, ne smeta mi da gledam takve stvari, samo ne volim dirati ako ne moram. Ako se mora onda OK, ali dok god mogu, izbjegavam prljave stvari da dirakm rukama.
John Cleese wrote: ↑14/11/2024 10:53
I zamisli, posjetis Teju, a on te ponudi nabrojanim grickalicama - haj' ti znaj' jesu li bile u dodiru s tom famoznom kasikom ili nisu
Ma neka, hvala
Gostima idu posebno označene kesice... Čim odu iz kuće, preostale kontaminisane grickalice se pod full opremom (maska, rukavice, plastično odjelo itd.) adekvatno zapale...
Ja više vodim računa o pranju ruku prije piškenja, nego poslije.
Ne dirati ga prljavim rukama! On treba da je uvijek čist, tako da mi ruke poslije njega svakako budu OK i to se samo reda radi sapere, jerbo ne piškim sebi u ruku.
ZoomZoomKiwi wrote: ↑14/11/2024 13:08
Kad smo kod higijene...
Ne dirati ga prljavim rukama! On treba da je uvijek čist, tako da mi ruke poslije njega svakako budu OK i to se samo reda radi sapere, jerbo ne piškim sebi u ruku.
joj kad ti na fordinu napisem prstom da peres ruke za neke pitchitche okolo da ih ne ufurljas
Kad smo kod higijene...
joj kad ti na fordinu napisem prstom da peres ruke za neke pitchitche okolo da ih ne ufurljas
Kad smo kod higijene...
Djetetu sam mienjao pelene bez problema, dok je bio u toj fazi, sta ces, sta se mora - mora se, operem ruke poslije.
Cak ni nemam slab zeludac, ne smeta mi da gledam takve stvari, samo ne volim dirati ako ne moram. Ako se mora onda OK, ali dok god mogu, izbjegavam prljave stvari da dirakm rukama.
Ako nije previše da pitam: je'l ti dijete iz epruvete???
Kako si ga napravio...?
Moram da pitam
Ono nije da iz tegle vadim med, salatu I sl. istom kašikom kojom I jedem...
Kad smo kod higijene...
Ako nije previše da pitam: je'l ti dijete iz epruvete???
Kako si ga napravio...?
Moram da pitam
Ono nije da iz tegle vadim med, salatu I sl. istom kašikom kojom I jedem...
Nije previse - napravio sam ga na klasicni nacin, sa tim nemam problem.
Najvise sam osjetljiv na ono sto jedem i pijem.