Hidzab

Rasprave o vjerskim temama.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Ahmmed wrote:
Danko_Bananko wrote:
Danko - Bananko, sabura, živ bio Smile Ja, eto, nekako, ne zamišljam sebe kako na Sudnjem danu svjedočim protiv bilo koga....Mislim o svojim halovima, grijesima....razmišljam koliki li je moj đunah na ovom svijetu.....

Ne bih se rad vidio u redu onih koji svjedoče o tuđim grijesima.....Molim Boga dž.š. da red onih koji će protiv mene svjedočiti....ne bude podugačak
Generalno - s tobom/vama bih se u potpunosti slozio, u ovom slucaju ipak ne.
Prvo, nisam ti ja "vama" :D , drugo, naravno, tu smo da razmjenjujemo mišljenje, diskutiramo i razgovaramo, pa makar se i ne složili u nekim stvarima :)

E, sad i ja nešto generalno o tebi:

Da ti Bog dž.š. podari iz svoga obilja, na tvojoj iskrenosti, jasnoći, britkosti koja ,ipak, poznaje granicu, pa makar se , ponekad i vrlo rijetko , ne složili u mišljenju :)
Amin, we ijjake.

Ma vama je bilo jer sam bio visestruko kritikovan, pa da ne citiram svakog :D
Kontam ja vas, u pravu ste skroz, al...
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

zena wrote:“Samo Allahovom miloscu ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se od tvoje blizine.” ( Ali Imran, 159)

„Strpljiv budi, ali strpljiv ces biti samo zu Allahovu pomoc. I ne tuguj za njima i neka ti nije tesko zbog spletkarenja njihova.“ (En-Nahl, 127)

„A meni lijepo strpljenje ostaje …“ Jusuf, 18
Da te Allah nagradi, al ja musko ko musko :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

MuaDib wrote:Ako je Bog stvorio Evu golu, što je za muslimanke poželjno pokriti tijelo, a neke to smatraju i obavezom. Logično pitanje.
Ja inače nemam ništa protiv žene koje nose maramu, čak šta više lijepo izgledaju, ali mi stvarno smetaju one sa zarom, rukavicama i haljama, liče na đavole i aveti.
Mislim da svako ima pravo da se oblači kako hoće, ali nema pravo to drugom nametati. Mislim što se Bošnjakinja tiće da bi se više trebale okrenuti tradiciji, a ne vehabijskim novotarijama.

ihh :D ima logike, al nema ibre :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

MuaDib wrote:Ako je Bog stvorio Evu golu, što je za muslimanke poželjno pokriti tijelo, a neke to smatraju i obavezom. Logično pitanje.
Ja inače nemam ništa protiv žene koje nose maramu, čak šta više lijepo izgledaju, ali mi stvarno smetaju one sa zarom, rukavicama i haljama, liče na đavole i aveti.
Mislim da svako ima pravo da se oblači kako hoće, ali nema pravo to drugom nametati. Mislim što se Bošnjakinja tiće da bi se više trebale okrenuti tradiciji, a ne vehabijskim novotarijama.

Ako se dobro sjecam, nije zabranjeno postati slike, pa rekoh da postavim malo dokumenata iz visestoljetne vehabijske historije Bosne i Hercegovine :

Image
Image

Volim poentirati zicere, to je cudo jedno :D

Inace koliko je nikab vehabijska novotarija, a koliko stav jednog dijela ucenjaka svih pravnih skola, dovoljno govori podatak da je bio nasiroko rasprostranjen u cijeloj Bosni i Hercegovini stotinama godina, iako je Bosna i Hercegovina kontinuirano bila vecinski sufijska i hanefijska.

Onima koji o islamu znaju vise od feljtona iz Dana i Slobodne Bosne, jasno je o cemu pricam.

Pocetkom 20. stoljeca samo u Bihackom podrucju broj zena koje su nosile nikabe je bio preko 60 posto ( ako ne zaboravimo da je to nekih 20 + godina nakon austrougarske aneksije, nije tesko pretpostaviti do kojih je postotaka isao na vrhuncu Osmanske vladavine ).

U Bosni i Hercegovini je zabranjen "demokratskim i tolerantnim" potezom nikad prezaljenih komunistickih vlasti, Zakonom o zabrani nosenja zar i feredze 24.10.1952 god, a njegovu primjenu su u praksi provodili vjerni dzelati sistema iduci od kuce do kuce i paleci zarove, dok su mnoge zene javno ponizavane na nacin da im se javno skidao nikab pred okupljenim selom.

Nesto poput javnih vjesanja koja su nam poznata sa filmova.
Mislim što se Bošnjakinja tiće da bi se više trebale okrenuti tradiciji
Nemas pojma koliko bi naudio svojim ocekivanjima ;) i koliko bi se zijanio ucestalom pojavom djavolica i avetica
Gost123

Post by Gost123 »

zena wrote: gost123,
Poslanik Muhammed a.s., sto se tice, islamskih ucenjaka i ucenja islama, bio je bezgresan u smislu:
- nije pripadao idolopoklonskoj religiji prije Objave
- nije bila moguca greska u prenosenju Objave
... o cemu se radi. Greske su mu se mogle dogoditi u onome o cemu nije imao direktne Objave i da tako kazem, instrukcija od Boga samoga. u slucaju da je napravio gresku u ponasanju, Bog se nije stidio, da tu gresku obznani, kao pouku, ali i kao preporuku o ponasanju...
Pogledaj suru Abese

Nadam se jasnije...
Svako dobro.
hvala na objasnjenju, i to je puno drugacije od onoga sto bananko napisa: bio cist od grijeha... u krscanskoj teologiji je jedino isus bio cist od grijeha jer je bio bog. nitko drugi. pa sam zato trazio objasnjenje. na muhameda su osjecaji utjecali kao i na sve ljude. pod mogucnoscu grijesenja nisam ni mislio na greske u prenosenju objave ili pripadnosti nekim ranijim religijama, nego u svakodnevnom zivotu, u politickim stvarima, nekim medjuljuskim djelovanjima i slicno.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Gost123 wrote:
zena wrote: gost123,
Poslanik Muhammed a.s., sto se tice, islamskih ucenjaka i ucenja islama, bio je bezgresan u smislu:
- nije pripadao idolopoklonskoj religiji prije Objave
- nije bila moguca greska u prenosenju Objave
... o cemu se radi. Greske su mu se mogle dogoditi u onome o cemu nije imao direktne Objave i da tako kazem, instrukcija od Boga samoga. u slucaju da je napravio gresku u ponasanju, Bog se nije stidio, da tu gresku obznani, kao pouku, ali i kao preporuku o ponasanju...
Pogledaj suru Abese

Nadam se jasnije...
Svako dobro.
hvala na objasnjenju, i to je puno drugacije od onoga sto bananko napisa: bio cist od grijeha... u krscanskoj teologiji je jedino isus bio cist od grijeha jer je bio bog. nitko drugi. pa sam zato trazio objasnjenje. na muhameda su osjecaji utjecali kao i na sve ljude. pod mogucnoscu grijesenja nisam ni mislio na greske u prenosenju objave ili pripadnosti nekim ranijim religijama, nego u svakodnevnom zivotu, u politickim stvarima, nekim medjuljuskim djelovanjima i slicno.
Logicno kad pricamo o Muhammedu s.a.w.s da pricamo o grijesima u vezi vjere, ostalo su greske, nikako grijesi.
Gost123

Post by Gost123 »

Danko_Bananko wrote: Logicno kad pricamo o Muhammedu s.a.w.s da pricamo o grijesima u vezi vjere, ostalo su greske, nikako grijesi.
pa ja sam mislio na njegove osjecaje, primjerice, pozudno pogledati zenu koja je udana, zbog nekih osjecaja osvetiti se drugima, kazniti ih i slicno. postoji li u teoriji mogucnost za takve grijehe?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Gost123 wrote:
Danko_Bananko wrote: Logicno kad pricamo o Muhammedu s.a.w.s da pricamo o grijesima u vezi vjere, ostalo su greske, nikako grijesi.
pa ja sam mislio na njegove osjecaje, primjerice, pozudno pogledati zenu koja je udana, zbog nekih osjecaja osvetiti se drugima, kazniti ih i slicno. postoji li u teoriji mogucnost za takve grijehe?
Ne , pricamo o stvarima kada je Poslanik s.a.w.s jednom, prilikom napada musrika na Medinu imao drugaciji stav od drugih istaknutih muslimana u vezi strategije i mjesta na kojem bi trebali docekati napadace.

Kad su mu ostali izlozili drugo rjesenje, on je rekao : " Vi se ipak bolje razumijete u dunjalucke stvari od mene "

Za ove stvari koje ti govoris bi automatski radio suprotno kur'anskim ajetima :

" Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim. I reci vjernicama neka obore svoje poglede...."

" O vjernici, duznosti prema Allahu izvrsavajte, i pravedno svjedoicte! Neka vas mrznja koju prema nekim ljudima nosite nikako
ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najblize cestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono sto cinite!
"

... a on je cist od toga.
Shoshana

Post by Shoshana »

Nije o velu nego o marami (neka se niko ne ljuti, meni su nikab i hidzab strane rijeci i ne vidim razloga da se ne sluzim mojim vlastitim jezikom), ali ja zaista moram ovo da napisem.

U zadnje sam vrijeme bila prisiljena zauzeti stav po tom pitanju (inace me zaista ne zanima ko se kako oblaci), jer se ovdje, u Kvibeku, trenutno digla velika halabuka oko "razumnog azustiranja" (accommodement raisonnable). Da skratim pricu, radi se o cjelo-drustvenoj raspravi o asimilaciji vs integraciji. Vrsene su ankete i medju 'domacim' stanovnistvom, i medju useljenicima, pravljene statistike i sta sve ne, i da ne ulazim u neke od zakljucaka ankete (zaista zanimljive - ali ne za ovu temu), ispostavilo se da je lokalno stanovnistvo uglavnom frustrirano (citaj 'ugrozeno') dvijema stvarima: 1) nekim zaista pretjeranim zahtjevima od strane hasida i 2) pokrivanjem muslimanskih zena.

Odmah da napomenem da ovdje, ako i ima onih koje potpuno pokrivaju lice - ja ih nikad nisam vidjela - dakle nisu neka masovna pojava. Naprotiv djevojaka i zena koje nose marame ima dosta i, koliko ja vidim, to im ne smeta da rade, idu u skolu, setaju sa djecom itd.

Dvije su stvari vrijedne napomene, Kanada je laicka drzava (dakle raspelo u parlamentu je nelegalno!) i dogodila su se dva-tri incidenta gdje su pripadnici 'useljenih' religija zaista pretjerali u zahtjevima...

Problem je u tome sto se stvari generalizuju i sto se traze 'rjesenja jednom i za sva vremena' umjesto da se svakum slucaju pristupi kao jedinstvenom slucaju i rjesenje trazi za bas taj slucaj.

Da se vratim na marame, meni je ovdje pritisak digla gospodja (ma nije godpodje vidjela u zivotu, iako je Sorbonski djak) Denise Bombardier, koja je jedna od najgledanijih i naj-"formiranje-javnog-misljenja-utjecajnijih" komentatora drustvenih zbivanja u Kvibeku.

Sjede tako u studiju i raspravljaju (izmedju ostalih) Denise i jedna djevojka sa maramom...

Denise: To sto ti nosis maramu je ponizavanje zena. To je nametnuto od strane muskaraca.

Djevojka: Ali, ja nemam oca, moja je majka razvedena, a nisam ni udata. U mom zivotu nema muskaraca?!

Denise: Jeste, ali to je kulturno-tradicionalno nametnuta norma...

Djevojka: Ali, moja mati nije pokrivena?! (mati sjedi pored nje u studiju) Ja sam svojom voljom izabrala da nosim maramu.

Denise: Ne, ne, ti to samo mislis... Tebi je to nametnuto!

Djevojka: Ali, ja ne zivim u nekoj zemlji u kojoj su takve stvari nametnute. Ja zivim u zemlji koja mi dozvoljava izbor i ja sam svoj izbor napravila.

Denise: Mi smo se ovdje decenijama borili da oslobodimo zenu, i tvoja marama kao simbol potlacivanja zena je u ovom drustvu nedopustiva...

Da ne duzim dalje - svi ste dosad shvatili.

Gospodja Bombardier radi kao novinar vec preko 30 godina. Nikad, ali zaista nikad (poslije nekoliko sati provedenih ceprkajuci po arhivama - odgovorno tvrdim) nije napravila ni jednu jedinu minutu reportaze u kojoj ze bori za to da se casnim sestrama zabrani pokrivanje kose, da se osudi ispiranje mozga casnih sestara koje, ne samo da se pokrivaju, nego zive krajnje izolovano, nikad se ne udaju i ne radjaju djecu, nikad ne posjeduju nikakvu imovinu uprkos cinjenici da sve i jedna u principu rade preko 8 sati na dan...

Zasto pisem sve ovo... Nemam ja nista protiv casnih... ni protiv pokrivenih. Ne volim vidjeti da neko krije lice pa bili to vjerski, estetski, ma kakvi god hocete razlozi, no moja ljubav (ili nedostatak iste) nisu i ne trebaju biti baza za donosenje bjelosvjetskih zakona. Sustina je slijedeca:

Ima Denise Bombardier pravo da ne voli vidjeti pokrivene muslimanke. Ima Denise Bombardier pravo da pri tom voli i postuje casne sestre. Ima ona i pravo birati politicki korektne 'mete', a ostavljati na stranu politicki nekorektne 'mete'. Sve je to njeno pravo i ja ga ne sporim. Ali ja bih pljunula sama sebe kad ne bih ukazala na cinjenicu da je ponasanje gospodje Bombardier 1) licemjerno i 2) oportunisticko.

P.S. Ja sam isto vece poslala e-mail sa slicnim sadrzajem gospodji Bombardier i voditeljici programa, ovaj post je samo za gospodje Bombardier medju nama...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

@Danko, mislim da nisi pogodio ciljanu metu...
@gost123 aludira na slucaj Zejd - posinak Muhammed a.s.

@shoshana, svaka ti cast, prvenstveno na ljudskosti i razumijevanju. I hvala.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

zena wrote:@Danko, mislim da nisi pogodio ciljanu metu...

vjerujem da je aludiranje islo u nekoliko pravaca ;), ali svejedno. Ionako se otislo previse od teme.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Danko_Bananko wrote:
zena wrote:@Danko, mislim da nisi pogodio ciljanu metu...

vjerujem da je aludiranje islo u nekoliko pravaca ;), ali svejedno. Ionako se otislo previse od teme.
da. tempora je trazila misljenje o velu, nikabu, zaru, peči...kako god ga zvali. Haman, kako ja razumjeh, kljucno je pitanje bilo su to javni poslovi, kojima bi se zena koja se tako odijeva, mogla baviti?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Da, ali mislim da ipak razmisljanja o tome treba traziti iz prve ruke, pogotovo sto, ako sam dobro razumio, ima kontakte sa zenama koje nose nikab
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

zoom66 wrote:@shoshana, :thumbup. :)
Ma i ja sam kontao, ali rekoh ako joj kazem " Da te Allah nagradi", nece joj znacit puno, pa se onda zbunih :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Dragi Danko,

meni je zao ako tako mislis... Meni tvoje "da te Allah nagradi" znaci jako puno.
black

Post by black »

shoshana :thumbup:
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Shoshana wrote:Dragi Danko,

meni je zao ako tako mislis... Meni tvoje "da te Allah nagradi" znaci jako puno.
Da te Allah nagradi svojom miloscu !
Amin !
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Danko_Bananko wrote:
nazivaj me kako hoces, ali se ne dotici moje ljubavi i odanosti Poslaniku Muhammedu kao i ostalima - ali njemu izuzetno jer je prenio usavrsenu vjeru - ne ostavlja se SVE, i mati i otac i brat i cijela familija i prijatelji nemuslimani - za nekoga koga se ne voli, ne cijeni i ne vjeruje punim srcem - to sto neko "donese salawat" jezikom a u praksi radi OBRATNO od toga sto je Poslanik donio od Uzvisenog Boga - to je nedostatak ljubavi i nepostovanja - "slusajte Boga i Njegova Vijesnika" - je isto, slusajmo Boga preko VIJESTI (Objave) koju nam Vijesnik donosi - to nije ni qvantum ni astronomska fizika za shvatiti.
Doticat cu se kad hocu, jer da ti imas ljubavi prema Poslaniku s.a.w.s, ne bi obezvrijedjivala ono sa cim je dosao, ne bi mijenjala Knjigu sa kojom je poslan otkidajuci od nje ajete, a u isto vrijeme ostavljajuci one ajete koji govore da ce se nad Kur'anom bdijeti do Sudnjeg Dana te govoreci da je dostavio usavrsenu vjeru.

Te kontradiktornosti nastale selektivnim odabiranjem i prilagodjavanjem kur'anskih tekstva svojoj mast i strastima bi prepoznelo i dijete iz mejtefa, a kamoli odrastao musliman, koji ipak ima procitanu pokoju stranicu islamske literature.

Ja se samo iskreno nadam da cu biti medju prvima, u dugackom redu onih koji ce protiv tebe svjedociti na Sudnjem danu, kada nece bit nikakvih zastita i favorizovanja, kad ce jedina popularnost koja ce se cijeniti , biti ona od Gospodara nebesa i zemlje i kad ce se Njegovom pravednoscu rjesavati slucajevi raznih mesija.

Na ostala naklapanja, nemam namjeru odgovarati, jer se zaista o propisima ne raspravlja sa onim koji ne priznaje nit Kur'an onakav kakav jest, nit zivi Kur'an - praksu Poslanika s.a.w.s
Jer bi to bilo ko da igram saha sa kompjuterom, kojem je vec neko ukucao kod, i on ga samo shablonski ponavlja. Nigdje ceifa nikakvog u tome, ako sa druge strane stola imas "kodiranog" suparnika.
Jos ako je mode namijesten na "easy", pa protivnik vuce potez za potezom koji vodi njegovom matiranju...
A ja se opet nadam da ce ti Bog oprostiti i da ces biti dovoljno slobodan na taj Dan da se o drugima zabavljas i protiv njih svjedocis...

"Blago" ovom ummetu sa tako "dobronamjernim" vjernicima...

"Blago" ovom svijetu sa tako "tolerantnim" ljudima - hvala Bogu pa im nije dao moc u ruke (zadnji je skoro objesen), a ni ostale nece dugo trpjeti narod koji ima pravo da misli i kaze sta misli, makar se to idolopoklonicima i ne svidjalo...

Gorak je zatvor zatvoren um - jer zatvoreni nije ni svjestan da je zarobljen u njemu...
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Blago ovom ummetu sa tako dobronamjernim vjernicima...

Blago ovom svijetu sa tako tolerantnim ljudima
Slazem se :-D
Bosanac sa dna kace

#95 Re: Hidzab

Post by Bosanac sa dna kace »

tempora wrote:Ne znam da li je tema vec bila i ako jeste, unaprijed se izvinjavam.

Vec neko vrijeme pratim pojavu hidzaba u zapadnoj Evropi i borbu zena koje se na taj nacin odjevaju, da im se dozvoli ( tj ne zabrani) to njihovo pravo/odabir.
U nekim od dokumentarnih emisija, govorile su ove zene o svojoj potrebi da putem ovakvog nacina odijevanja "dodju dalje" pred Boga. One smatraju da je marama/samija tek jedan stepen, a potpuno pokrivanje svoga tijela nekakav visi nivo.
Jedna od ovih zena, tvrdi da je sve sto je potrebno za komunikaciju, ovim odijevanjem i dostupno-glas i oci! Kod nekih drugih zena, pokrivene su i oci.

Molim posebno zenu i Ahmeda, te sve one koji znaju vise o ovom vidu "stepenovanja" u Islamu, da mi pojasne ovu pojavu, konkretno kako se ovim nacinom odijevanja, moze postici vise u vjeri i da li vam je poznato odakle ovakav stav potjece?
Takodjer vas molim da mi objasnite koliko i na koji nacin osoba sa ovim odjevnim predmetom moze funkcionisati u drustvu ili vrsiti posao kojim se zeli baviti?
U nekim zemljama se vodi polemika o zabrani ovog odjevnog predmeta na javnim mjestima, sto pravnici vec unaprijed osporavaju i tvrde da je nemoguce izvodljivo.

Ako sam pogresno nazvala ovaj nacin odijevanja, unaprijed se izvinjavam. ( opet)
Po meni je masovna pojava hidzaba jedna od posljedica globalizacije, te zene sebe ne mogu nac u holadnskom, njemackom, francuskom drustvu... najveci prostor za djelovanje pruza im religija, stisnute su izemdju modernog i tradicionlanog, izmedju kulture i sredine u kojima zive i tradicije i kulture svojih roditelja.
Hidzab je njihova pobuna, izraz nezadovoljstva, nacin borbe protiv neprijatelja, a mnogi su im neoprijatelji u njihovom drustvu. Komsije starosjedioci koji u njima vide samo glupe, nepismene i zaostale dosljake, rodbina koja u njima vidi samo kaure i odmetnike od valstite vjere i nacije, drazvne institucije koje nemaju razumijevanja i startegiju rada sa njima.
Neke od njih nisu rodjene u zemljama u kojima sada zive, mnoge su dosle sa Balkanai, Bliskog istoka, Juzne Azije, ali sve je veci borj zena koje su rodjene u tim zemljama i nose hizdab ili nikab.
Ti se nisi pogresno izrazila hidzab je pokrivanje svega sem saka, lica i stopala, a nikab(zar, feredza, pecha, velo,vala) svega pa cak i i ociju tankom providnom mrezicom. Hidzab pored toga ne bi smio da bude tijesan tako da ocrtava dijelove tijela i i ne smije biti providan. Da li su to suknje, salvare, dimije , samija, kapa, nebitno je, bitno je da hidzab zadovolji kritere porkivanja tijela i ne bude porvidljiv.
Zivot u getoima koji su male izolirane oaze imigranta je drugaciji od zivota van njih, zivjet u jednom turskom getu i raditi van njega zanci kretati se izmedju 2 sasvim razlicita svijeta, izmedju 2 sasvim razlicite kulture.
Te zene koje nose hidzab ili nikab ne nose ga zato sto ih porodica tjera ili neko drugi, naprotiv onenose jer njihove majke ga nisu nosile, one su razapete izemdju 2 kulture izmedju 2 razlicita svijeta. Popularizaciji hidzaba kod sirokih narodnih masa vise donose bombasticni naslovi u novinama i zakoni koje o hidzabu koje donose neke zemelje i kojima se pise u medijima nego ijedan imam na svom vazu.
eto tolko sad za sad
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

pecha
Gdje se koristi ovaj izraz ?
Ovo prije nisam cuo .
tempora

#97 Re: Hidzab

Post by tempora »

Bosanac sa dna kace wrote:
tempora wrote:Ne znam da li je tema vec bila i ako jeste, unaprijed se izvinjavam.

Vec neko vrijeme pratim pojavu hidzaba u zapadnoj Evropi i borbu zena koje se na taj nacin odjevaju, da im se dozvoli ( tj ne zabrani) to njihovo pravo/odabir.
U nekim od dokumentarnih emisija, govorile su ove zene o svojoj potrebi da putem ovakvog nacina odijevanja "dodju dalje" pred Boga. One smatraju da je marama/samija tek jedan stepen, a potpuno pokrivanje svoga tijela nekakav visi nivo.
Jedna od ovih zena, tvrdi da je sve sto je potrebno za komunikaciju, ovim odijevanjem i dostupno-glas i oci! Kod nekih drugih zena, pokrivene su i oci.

Molim posebno zenu i Ahmeda, te sve one koji znaju vise o ovom vidu "stepenovanja" u Islamu, da mi pojasne ovu pojavu, konkretno kako se ovim nacinom odijevanja, moze postici vise u vjeri i da li vam je poznato odakle ovakav stav potjece?
Takodjer vas molim da mi objasnite koliko i na koji nacin osoba sa ovim odjevnim predmetom moze funkcionisati u drustvu ili vrsiti posao kojim se zeli baviti?
U nekim zemljama se vodi polemika o zabrani ovog odjevnog predmeta na javnim mjestima, sto pravnici vec unaprijed osporavaju i tvrde da je nemoguce izvodljivo.

Ako sam pogresno nazvala ovaj nacin odijevanja, unaprijed se izvinjavam. ( opet)
Po meni je masovna pojava hidzaba jedna od posljedica globalizacije, te zene sebe ne mogu nac u holadnskom, njemackom, francuskom drustvu... najveci prostor za djelovanje pruza im religija, stisnute su izemdju modernog i tradicionlanog, izmedju kulture i sredine u kojima zive i tradicije i kulture svojih roditelja.
Hidzab je njihova pobuna, izraz nezadovoljstva, nacin borbe protiv neprijatelja, a mnogi su im neoprijatelji u njihovom drustvu. Komsije starosjedioci koji u njima vide samo glupe, nepismene i zaostale dosljake, rodbina koja u njima vidi samo kaure i odmetnike od valstite vjere i nacije, drazvne institucije koje nemaju razumijevanja i startegiju rada sa njima.Neke od njih nisu rodjene u zemljama u kojima sada zive, mnoge su dosle sa Balkanai, Bliskog istoka, Juzne Azije, ali sve je veci borj zena koje su rodjene u tim zemljama i nose hizdab ili nikab.
Ti se nisi pogresno izrazila hidzab je pokrivanje svega sem saka, lica i stopala, a nikab(zar, feredza, pecha, velo,vala) svega pa cak i i ociju tankom providnom mrezicom. Hidzab pored toga ne bi smio da bude tijesan tako da ocrtava dijelove tijela i i ne smije biti providan. Da li su to suknje, salvare, dimije , samija, kapa, nebitno je, bitno je da hidzab zadovolji kritere porkivanja tijela i ne bude porvidljiv.
Zivot u getoima koji su male izolirane oaze imigranta je drugaciji od zivota van njih, zivjet u jednom turskom getu i raditi van njega zanci kretati se izmedju 2 sasvim razlicita svijeta, izmedju 2 sasvim razlicite kulture.
Te zene koje nose hidzab ili nikab ne nose ga zato sto ih porodica tjera ili neko drugi, naprotiv onenose jer njihove majke ga nisu nosile, one su razapete izemdju 2 kulture izmedju 2 razlicita svijeta. Popularizaciji hidzaba kod sirokih narodnih masa vise donose bombasticni naslovi u novinama i zakoni koje o hidzabu koje donose neke zemelje i kojima se pise u medijima nego ijedan imam na svom vazu.
eto tolko sad za sad
Malo mi je kontradiktorno ovo sto kazes, da se radi o pobuni i nezadovoljstvu, jer onda nikab gubi svoju osnovnu svrhu? A svrha, kako ja znam laicki gledano, ne smije i ne moze biti nikakav prkos okolini?
U Holandiji zivi oko 300 000 zena ( mahom islamske vjeroispovjesti) koje su na rubu i ispod drustvene ljestvice postojanja: bez ikakvog ili minimalnog obrazovanja, u apsolutnoj izolaciji, bez poznavanja jezika ili sturog poznavanja jezika, bez ikakve perspektive za bilo kakvu drustvenu participaciju.
I iako je drzava izdvojila na milione eura kako bi se pokrenula integracija ovih zena, pomaci su neznatni. A ta pojava ne lezi samo u losim institucijama ( sto ti dajem za pravo ali ne i apsolutno tacno), te losim sistemom zaposljavanja posebno samohranih majki ( i svim ostalim faktorima kao sto je rijesavanje pitanja obdanista, skolstva, minimalnim licnim dohotkom-koji je zagarantovan upravo zbog profila osoba-jer su u nemogucnosti steci bolja radna mjesta, upravo zbog loseg ili nikakvog obrazovanja).
Mnoge od ovih osoba, imaju druge norme zivljenja, do normativa koje nalaze drustvo! Veza sa porodicom i odgoj djece ( kao primarna zenina uloga) stavlja se u prvi plan i iznad ekonomske novisnosti i poboljsanja polozaja u drustvu!
A potom pozivanje na vjeru u momentima obavljanja nekih od funkcija, gdje osoba odbija rad sa muskom kolegom i sl.
Islam u Holandiji je na konstantnom udaru od strane vrlih politicara, javnih licnosti ( jer ovo sto je Shoshana napisala-nije izuzetak, vec pravilo u ovoj zemlji) ministara za integraciju i naturalizaciju itd. ALi muslimanska zena, u ovoj drzavi ne cini nista, kako bi poboljsala svoj polozaj-a da mogucnosti nema, to je ipak upitno. Javno misljenje se utvrdjuje i misljenjem raznih usluznih djelatnika koji nerijetko slusaju price od strane mnogih zena, kako su primorane nositi hidzab od strane svojih oceva, muzeva i okoline, a skrivena skrovista su prepuna ovih zena koje su zrtve nasilja. Pojave sunecenja, ubistava iz povrede casti, nisu rijetkost. I sve ove pojave, automatski se vezuju za Islam i smatraju da je ova religija glavni i jedini krivac za ovakav polozaj ovih zena.

Sto se tice nikaba,meni se cini, da nikab izoluje osobu od bilo kakve participacije u drustvu i time pogorsava njen polozaj. A samom njenom pozadinom zena stranac je ranjiva upravo zbog gore navedenih razloga-losih startnih kvalifikacija.Naravno, da je pravo zene da nosi nikab neosporno-ali ako recimo socijalna pomoc od nje potrazuje da participira u drustvu putem rada, ona nece biti u stanju da odgovori tim potrebama-sto je moze kostati finansija. Sto je opet dovodi u losu poziciju i cak razmisljanje, da svoj put slijedi negdje drugdje?( kako rece jedna od zena koja nosi nikab)
Po procjenama, u Holandiji zivi oko 200 zena koje nose nikab.Politicki vrh pokusava uspostaviti zakon kojim ce se ovaj nacin odijevanja moci zabraniti u javnim ustanovama-javnom zivotu. Sto je nemoguce i krajnje upitno.
Ali mene interesuje, na koji nacin danasnja zena, koja nosi nikab ( ne hidzab!) moze nesmetano zivjeti u svojim odabirima, ali istovremeno odgovarati i drustvenim normativima?
One zene, koje sam ja imala priliku slusati, tvrde da je njihov put, put ka Stvoritelju i da samo na ovaj nacin one mogu biti blize Allahu! Te ukoliko dodje do nekih zakonskih odredbi, one ce imati problem, ali to je njihova kusnja na putu vjere i izolacija je dio nje?
uozo

Post by uozo »

Danko_Bananko wrote:
pecha
Gdje se koristi ovaj izraz ?
Ovo prije nisam cuo .
Peçe- cita se kako kod nas samo sto je kvakica ispod a ne iznad. Koristi se u Turskoj i ustvari bi trebalo da oznaci rijec za zar, tj. onaj dio koji prekriva lice zene. Najvjerovatnije dolazi iz italijanskog jezika.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

One zene, koje sam ja imala priliku slusati, tvrde da je njihov put, put ka Stvoritelju i da samo na ovaj nacin one mogu biti blize Allahu! Te ukoliko dodje do nekih zakonskih odredbi, one ce imati problem, ali to je njihova kusnja na putu vjere i izolacija je dio nje?
Tempora, ovo ce ti takodjer reci i mnoge od sestara koje su se odlucile za hidzab.
Logicno je da ce sestre koje nose hidzab imati manje problema u drustvu, i u uklapanju u njega od onih sestara koje su pod nikabom. Ali nerijetko su i one sikanirane, i uskracuju im se osnovna prava ( primjer Francuske, njemackih pokrajina koje su zabranile hidzab na javnim mjestima....)

Vrlo je tesko shvatiti odlucnost i upornost onoga ko se odluci na zivot odredjen religijskim shvatanjima i pravilima. Takvi ljudi se u svojim zivotnim odlukama u potpunosti prepustaju vjerskim odredbama, i takve probleme definitivno smatraju samo iskusenjima na Allahovom putu.

Zato te i ne trebaju cuditi takva razmisljanja sestara, i manje vise ces dobiti isti odgovor od svih njih sa kojima ces eventualno razgovarati.

Drustva u kojima zivimo su licemjerna. Sa jedne strane se kunu u demokraciju i postivanje ljudskih prava, dok sa druge strane neka od tih prava selektivno umanjuju, ili skroz uskracuju.
Oni kojih se takva situacija tice, a to su danas uglavnom muslimani, su svjesni toga u startu, i svjesno prihvataju i takve probleme, jer i u iskusenjima vide pokornost Allahu, samim tim i vecu nagradu za strpljenje u tim iskusenjima.
tempora

Post by tempora »

Danko_Bananko wrote:
Tempora, ovo ce ti takodjer reci i mnoge od sestara koje su se odlucile za hidzab.
Logicno je da ce sestre koje nose hidzab imati manje problema u drustvu, i u uklapanju u njega od onih sestara koje su pod nikabom. Ali nerijetko su i one sikanirane, i uskracuju im se osnovna prava ( primjer Francuske, njemackih pokrajina koje su zabranile hidzab na javnim mjestima....)

Vrlo je tesko shvatiti odlucnost i upornost onoga ko se odluci na zivot odredjen religijskim shvatanjima i pravilima. Takvi ljudi se u svojim zivotnim odlukama u potpunosti prepustaju vjerskim odredbama, i takve probleme definitivno smatraju samo iskusenjima na Allahovom putu.

Zato te i ne trebaju cuditi takva razmisljanja sestara, i manje vise ces dobiti isti odgovor od svih njih sa kojima ces eventualno razgovarati.

Drustva u kojima zivimo su licemjerna. Sa jedne strane se kunu u demokraciju i postivanje ljudskih prava, dok sa druge strane neka od tih prava selektivno umanjuju, ili skroz uskracuju.
Oni kojih se takva situacija tice, a to su danas uglavnom muslimani, su svjesni toga u startu, i svjesno prihvataju i takve probleme, jer i u iskusenjima vide pokornost Allahu, samim tim i vecu nagradu za strpljenje u tim iskusenjima.
Danko, ja se ovim zenama ne cudim, niti se pitam o njihovom nacinu vjerovanja. Ali mene brine polozaj zene, posebno ovakve zene i njenih buducih generacija! Zena Muslimanka, na zapadu je na konstantnom udaru, pocev od njenih prava na odabir, do upitnosti njene lojalnosti drzavi i drustvu. Zapadna zena nema taj problem ( iako vidim da ima puno drugih problema-za koje ona smatra da je izborila svoje pravo-a ja opet tvrdim da nije), niti se osvrce na povrede sloboda zene vjernice-ne samo zene u Islamu!
Vec sam rekla, da je polozaj zene stranca, katastrofalan. Sto se opet reflektira na buducim generacijama. Pa se konstantno pitam, tj misljenja sam, da zena moze i mora slijediti i svoju vjeru i ravnopravno participirati u drustvu-jer moj prevod Islama je napredak, licni razvoj, edukacija i kao takva napredna religija ona daje mogucnost zeni, da poboljsa svoj polozaj a ne da se apsolutno izoluje i seli sa jednog kraja planete na drugi?
Zena ne smije biti pasivna vec se boriti za svoje pravo i mjesto u drustvu, a cesto mi se cini, da zena Muslimanka, u ovoj zapadnoj sferi zivljenja, prihvata pasivnost kao osnovu vjerovanja. Naravno, tradicija, kultura i odgovor drzavnih institucija, ne idu joj u prilog, kao ni podneblje/okolina iz koje ona potjece, ali nacina valja ima i mora ih biti? Katkada sam u apsolutnom ocaju! :(
Post Reply